kedai makan tengahari best di kajang

Tempat Makan Best Di Kajang : Nasi Dulang Daun Pisang

10:38 AM


Bismillah,

Kali ni aku nak ajak korang turun ke Sungai Ramal plak sebab kat sana aku jumpa satu tempat makan best di Kajang iaitu Nasi Dulang Daun Pisang. Mulanya aku pun tak tau tapi wife aku pernah keluar makan ngan kengkawan ofis dia kat situ. Dia kata memang puas hati sebab tekak wife aku ni lain macam sikit. Sedap pada aku, kadang-kadang tak sedap pada dia. Tapi bila dia kata sedap tu, maknanya memang betul-betul sedap la huhu.



Nasi Dulang Daun Pisang ni macam nasi putih biasa, dihidangkan bersama menu lain seperti ayam goreng berempah, ikan keli goreng, ayam kampung goreng, tilapia goreng, bawal goreng dan itik. Yang itik ni aku tak perasan mulanya, tapi wife aku yang bagitau sebab dia nampak kat banner menu dalam kedai. Sebelum korang order better korang double confirm kan dulu la ye.


Setiap menu yang korang pesan di Nasi Dulang Daun Pisang ini akan di sertakan sekali ulam ulaman, sambal belacan, sambal air asam dan sambal ayam penyet. Perghh sedap weh. Korang juga akan diminta untuk memilih jenis kuah untuk hidangan korang tu sama ada gulai kari atau gulai lemak cili api. Jangan tanya aku mana satu yang sedap sebab dua-dua kuah tu memang terbaik! Pekat dan pedas. Kalau diberi pilihan aku minta kedua-duanya sekali dan siap nasi tambah lagi haha.


Yang menariknya di Nasi Dulang Daun Pisang menu utama seperti ayam dan ikan hanya akan digoreng sekiranya ada permintaan. Maknanya kalau korang order, baru lah dorang goreng. Korang akan dapat ayam dan ikan dalam keadaan panas-panas lagi. Nasi panas, ikan panas dan rangup.. mana boleh sepinggan nasi je kan?


Selain daripada tu, ada juga menu lain yang ada disediakan di Nasi Dulang Daun Pisang ni seperti Nasi Kerabu Authentic Kelantan dan Nasi Ganja. Nasi kerabu dah biasa makan, so aku try plak Nasi Ganja. Pelik namanya, mungkin sebab boleh ketagih kot haha. Rupanya macam nasi kandar atau nasi belauk. Gulai kari di tuang banjir atas nasi putih, lawan plak ngan ayam goreng berempah. Ada ulam timun, limau nipis dan telur mata setengah. Serius tanpa timun dan telur pun, aku boleh bagi thumbs up! Penangan kari dia cenggini haa lawan plak ngan ayam goreng berempah panas-panas dah macam makan kat kedai mamak dah. Ok kompom boleh repeat balik.


Harga yang ditawarkan pun tak mahal sekitar RM6.50 sehingga RM12 sahaja. Macam Nasi Ganja aku makan tu baru RM6.50 je. Nasi Dulang Daun Pisang ayam goreng berempah baru RM7.50. Kembung dan keli pun sama RM7.50. Itik dan tilapia merah pula RM9.00 dan bawal berharga RM12. So memang berbaloi la. Cuma aku harap portion nasi tu boleh ditambah lagi setengah pun ok. Macam tak puas plak makan banyak tu sebab lauk-lauk dan menu yanh disediakan terbaik. Nasi nampaknya habis dulu sebelum lauk huhu.

Nasi Ganja RM6.50

So kalau korang nak cuba makanan yang ada di Nasi Dulang Daun Pisang ni boleh lah datang time lunch hour ye sebab Nasi Dulang Daun Pisang beroperasi dari pukul 10 pagi hingga 4 petang setiap hari. Korang boleh follow facebook page dan instagram dorang kat bawah ni. Kalau korang nak buat tempahan pun boleh gak. Ada nombor telefon di bawah.

Nasi Dulang Daun Pisang
Pt 75024
Jalan Besar Sungai Ramal Dalam
43000 Kajang
Selangor
012-3230220

(Waze : Nasi Dulang Daun Pisang)



#asampedas

Restoran Asam Pedas Claypot Best Di Empire Assam Pedas, Nilai

8:11 PM


Bismillah,

Hari tu aku ke Nilai. Ye la orang lain balik kampung, aku plak tak tau nak ke mana. Jadi pusing-pusing bandar Nilai je la bawa mak aku cari kain buat langsir raya. Orang baru CNY, mak aku dah prepare untuk raya puasa. Haha advance kemain.



Dah penat berjalan kitorang pun cari la tempat makan best kat Nilai tu. Kawan aku ada suggest beberapa tempat makan best tapi sebab aku bawak mak abah aku, tak boleh la makan sembarangan. Nak kena ikut tekak dorang gak. Nak kena masakan panas dan lauk kampung. Memandangkan abah aku kaki asam pedas, aku pun bawa la dorang ke Empire Assam Pedas.


Actually ni kali pertama aku makan di Empire Assam Pedas ni. Restorannya agak tersorok sikit di belakang bangunan jadi for sure ramai yang masih tak alert akan kewujudan Empire Assam Pedas ni. Aku pertaruhkan sehabis nyawa aku mengharapkan restoran Empire Assam Pedas ini akan hidangkan menu asam pedas terbaik kali ini. Ye la mak abah aku tekak kampung dan aku kaki makan plak tu. Kalau tak kena citarasa dorang mana la aku nak letak muka haha.


Oh aku ingat kat Empire Assam Pedas ni hanya menyediakan pelbagai hidangan asam pedas je, rupanya ada juga menu-menu lain seperti masak lemak cili api, masak lemak tempoyak dan juga Nasi Ayam Penyet untuk hidangan kanak-kanak. Yang menariknya setiap menu di sini dihidangkan di dalam clatpot. Aku tengok harga-harga nya juga boleh tahan murah gak contohnya macam set asam pedas ikan kembung harganya RM9.90 dan paling mahal pun set asam pedas kepala ikan merah yang berharga RM20.


Mak aku pesan set asam pedas ikan pari yang berharga RM10.90, abah aku pesan set masak tempoyak ekor ikan patin berharga RM16 dan aku plak pesan set daging salai masak lemak cili api RM10.90. Saja aku ambil lauk yang berlainan, boleh kongsi rasa. Setiap set didatangkan dengan nasi putih sepinggan, telur asin, ulam ulaman dan sambal belacan. Ulam ulaman dan sambal belacan korang boleh ambil sendiri di kaunter.


Berdebar gak nak tunggu menu-menu yang dipesan. Harap sangat tak mengecewakan. Bila menu asam pedas sampai, aku minta rasa dulu. Pergh sedap weh. Then mak abah aku pun cuba gak. Dorang tak kata apa-apa. Ok aku masih harapkan dorang kata sesuatu. Kemudian patin tempoyak abah aku pun sampai dan last skali menu daging salai masak lemak cili api aku. Kuah masak lemak tempoyak dia pun kaw. Pekat likat. Ni kalau ada roti pun best ni. Kalau tak cicah kuah tempoyak, boleh gak cicah kuah asam pedas. Tapi terbaik lagi daging salai masak lemak cili api aku. Pedas jangan cakap la. Kata Negeri Sembilan kan.


Claypot dia besar, ikan besar dan daging pun banyak. Aku harap portion-portion yang dihidangkan di Empire Assam Pedas ni kekal banyak macam ni haha. Aku tengok abah aku siap pesan sepinggan nasi lagi. Ok ada harapan sedap tu. At last mak aku kata yang dia lagi prefer makan menu macam ni. Dia kata ikan pari dia fresh dan asam pedas dia sedap. Rasanya tak jauh beza ngan asam pedas johor cuma asam pedas johor ada bunga kantan. Cuma tahap pedas dia sama level. Katanya la huhu. Urut dada aku kejap. Abah aku pun kata dia puas hati ngan patin masak lemak tempoyak. Memang terbaik. Siap ucap terima kasih plak ngan aku haha. Dah abis makan baru perasan yang Empire Assam Pedas juga ada menyediakan menu Udang Galah Masak Lemak Cili Api. Adoyai aku perasan pun sebab tengok customer lain order. Ada 4 ekor udang galah saiz L tu.


Kalau korang peminat durian, aku cadangkan korang cuba dua pencuci mulut yang berasaskan durian yang ada disediakan di sini iaitu bubur kacang durian dan cendol durian. Tolonglah cuba sebab sedap sampai nak nangis. Bubur kacang dia pekat dan lembut. Kuat rasa durian. Macam bubur kacang yang mak aku buat. Harganya baru RM5 dan korang boleh tambah lagi kalau dah habis. Haha best weh.


Then aku suggest kalau korang pesan cendol duriannya, mohon pesan semangkuk sebab portion dia cukup untuk dua orang makan. Mangkuknya besar. Durian yang diguna plak durian D24 dan Musang King. 2 ke 3 ulas kot. Harga? RM10 je. Hahaha jangan kata korang. Aku mula-mula beragak gak nak order tapi tak percaya bila staf bagitau harganya cuma RM10. Murah sangat kot. Mujur aku pesan semangkuk je. Abah aku dah pulun 2 mangkuk bubur durian awal-awal so cendol durian terpaksalah aku kongsi ngan mak aku haha. Penuh dah perut aku tengahari tu.

Asam Pedas Claypot Di Empire Assam Pedas, Nilai

Kat Empire assam pedas ni bukan setakat ada asam pedas ikan2 je, tapi ada gak menu masak lemak cili api. Ada asam pedas kepala ikan merah, ikan tenggiri, ikan kembung, ikan pari, daging salai masak lemak cili api, masak lemak ikan sembilang, patin masak lemak tempoyak dan banyak lagi. .

Secara keseluruhan aku dan family sangat berpuas hati dengan menu asam pedas, masak lemak dan lemak tempoyak di Empire Assam Pedas ni. Mak aku ajak repeat lagi kalau nak shopping ke Nilai lagi. Alahai dia nak ajak shopping lagi daa. Tak pe la janji dorang puas hati. Kalau korang nak cuba menu asam pedas, masak lemak cili api dan lemak tempoyak claypot boleh datang ke Empire Assam Pedas eh. Korang boleh tengok FB dan IG dorang di bawah ni ye.


Empire Assam Pedas
7338, Jalan BBN 1/2C
Bandar Baru Nilai
71800 Nilai
Negeri Sembilan