Barang inovatif kelengkapan rumah

HKTDC DG Studio Menghubungkan Jenama Hong Kong Di Dalam Pasaran Malaysia

4:05 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku ada ke IOI City Mall Putrajaya, saja bawak family jalan-jalan hujung minggu. Dalam masa yang sama plan nak beli barang dapur, almaklumlah hujung bulan kan. Jalan punya jalan, wife aku tersangkut plak kat satu booth pameran kat level LG depan Subway. Dia tertarik ngan kelengkapan barang dapur tapi bukan barang dapur biasa tau. HKTDC DG Studio? Apa ni? First time aku dengar ni hmm..


Actually HKTDC DG Studio ni merupakan singkatan bagi Hong Kong Trade Developement Council. Mereka merupakan institusi yang bertanggungjawab mempromosikan pelbagai jenis produk dari pelbagai jenama yang dihasilkan di Hong Kong. Aku diberitahu ini merupakan kali ke 2 mereka membuat promosi di Malaysia setelah mendapat liputan dan permintaan yang tinggi oleh masyarakat Malaysia. Kali ni mereka memperkenalkan 14 jenama daripada DG Studio iaitu Artiart, Cardhoda, Eco Concepts, FLUFFY House, Hoobbe, Hyone, Kilovest, Konstar, MH Blocks, Paris Garden, SOAP Studio, Tea Lab, Team Green dan TINY.


HKTDC ni bermula sejak tahun 2015 lagi di mana Malaysia merupakan salah satu negara yang turut memasarkan produk-produk daripada Hong Kong selain negara-negara ASEAN lain. Inisiatif ini bertujuan untuk membangunkan platform perniagaan online dan offline dalam memasarkan jenama gaya hidup Hong Kong yang lebih bergaya. Selain IOI City Mall, HKTDC juga ada mengadakan pameran sewaktu acara Toys, Anime, Games & Comics Con (TAGCC) 2019 yang bertempat di PWTC hari tu.


Actually aku tengok barang-barang yang dipamerkan pun comel-comel belaka dan ada di antaranya yang aku sendiri pun tak terfikir untuk menggunakannya. 'Laa macamni pun boleh?' Haa sampai rasa macam tu skali. Memang sangat kreatif dan inovatif, sangat membantu para surirumah dalam menjalankan kerja seharian. Malah kualiti dan hasil kerjanya sangat bagus dan teliti. Setiap jenama menghasilkan produk yang berlainan antaranya seperti : 


Artiart
Jenama produk kegunaan isi rumah yang dibangunkan dengan rekaan inovatif.

Konstar
Mengetengahkan peralatan isi rumah yang bersaiz kecil. Empat daripada produknya meraih anugerah Red Dot Design.

Green Team
Menghasilkan produk yang menekankan kepentingan alam sekitar dengan mereka permainan puzzle yang berasaskan kayu dan hampas kayu.

Eco Concepts
Produk-produknya diperbuat 100% daripada sekam jagung seperti mug biodegrasi dan cawan.

Paris Garden
Memperkenalkan teknik-teknik tanaman dalam bandar yang mudah dilakukan seperti tanaman strawberi, bunga matahari dan pokok mint.

MH Blocks
Merupakan permainan menyusun batu bata bersaiz mikro yang dan yang pastinya ia boleh bergerak dengan bantuan kekunci ye dan banyak lagi.


So kalau korang nak tengok produk2 baru yang inovatif daripada Hong Kong ni, korang boleh tgk di :

πŸ‘‰ Parkson Elite, Pavilion KL
πŸ‘‰ Parkson 1 Utama, Damansara
πŸ‘‰ CM3, Sunway Pyramid
πŸ‘‰ Times Bookstore, Pavilion KL
πŸ‘‰Times Bookstore, Bangsar
πŸ‘‰ Parkson Elite, Gurney Plaza Penang.

Pada aku pameran daripada HKTDC DG Studio tu memang sesuatu yang menarik dan produk-produknya bukan sahaja memenuhi keperluan dan permintaan masyarakat tempatan malah ia juga berkualiti dan sangat inovatif. 


Aku sempat beli tumbler dan starter pack tanaman bunga matahari untuk Jasmeen, then aku sambung shopping. Kang tak masak plak aku malam nanti huhu.

Readmore → HKTDC DG Studio Menghubungkan Jenama Hong Kong Di Dalam Pasaran Malaysia

menu masakan mudah dan sedap

Menu Bujang : Resepi Mee Sup Seafood

10:48 AM


Bismillah,

Hari ni aku nak kongsikan resepi cara-cara untuk menyediakan Mee Sup Seafood. Aku panggil menu bujang sebab ia merupakan menu yang paling mudah disediakan dan tak perlukan banyak bahan. Korang nak jamu orang makan pun boleh, nak makan sendiri pun boleh. So aku terus ke cara-cara penyediaannya ye.


BAHAN RAMUAN

✔️ 1 bungkus Mee kuning
✔️ 1/4 bawang besar dihiris nipis
✔️ 3 ulas bawang putih dihiris halus
✔️ 3-4 sudu Perencah INNNI Seasoning
✔️ 1 liter air
✔️ Sayur sawi dipotong kecil
✔️ Lobak merah dipotong halus
✔️ 3-4 biji telur ayam
✔️ Minyak masak
✔️ Sotong putih dihiris halus
✔️ Udang putih/harimau 


CARA-CARA PENYEDIAAN

  1. Mula-mula panaskan minyak masak dalam periuk
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang dihiris sehingga naik bau.
  3. Masukkan air 1 liter.
  4. Masukkan perencah INNNI Seasoning 3-4 sudu (ikut sesedap rasa)
  5. Masukkan mee kuning yang telah dibasuh dan ditoskan
  6. Masukkan sotong dan udang.
  7. Masukkan sawi dan lobak merah.
  8. Tunggu sehingga mendidih sebelum api ditutup.
  9. Boleh dihidang untuk 3 ke 4 orang makan. Siap!


Senang je kan haha. Main campak-campak je kata puan isteri. Kalau korang tak ada kemahiran memasak pun boleh buat. Janji korang tau potong sayur dan udang huhu. Sebenarnya masakan aku jadi mudah sebab guna perencah INNNI Seasoning ni. Korang tak perlu nak guna garam dan gula. Nak bajet berapa sudu garam, berapa sudu gula. Korang just masukkan perencah INNNI Seasoning ni dan sukatannya ikutlah rasa korang. Kalau korang rasa 3 sudu dah sedap, guna je la 3 sudu. Kira kalau korang dah masukkan semua bahan then bila korang rasa balik ada rasa kureng, korang boleh tambah lagi sehingga cukup rasa.


Ni lagi satu aku nak bagitau perencah INNNI Seasoning ni milik bumiputera dan telah berada di dalam pasaran sejak tahun 1986 tau! Perencah INNNI Seasoning ni menggunakan bahan-bahan asli, tiada bahan pengawet dan paling penting tiada MSG! Aku letak banyak pun kepala aku tak sakit. Almaklumla kalau korang ada mengidap darah tinggi, kalau makan bahan perasa mesti terus tangkap belakang kepala kan?


Asalnya pengasas perencah INNNI Seasoning ni, Allahyarham Pak Ungku merupakan seorang kerabat istana. Beliau sangat gemarkan menu Mee Hailam yang dihidangkan oleh tukang masak istana jadi kerana minat yang terlalu mendalam, beliau cuba mendapatkan ramuan rahsia untuk menghasilkan Mee Hailam yang sedap tu. Akhirnya pada tahun 1986, beliau mengeluarkan perencah INNNI Seasoning ni dengan menggabungkan namanya dan nama isterinya sebagai jenama produk.


Kini produk INNNI Seasoning diusahakan sepenuhnya oleh anak beliau, En. Ungku Zubir  setelah allahyarham Pak Ungku meninggal dunia pada tahun 2012. Untuk pengetahuan korang perencah INNNI Seasoning ni telah mendapat pensijilan HALAL JAKIM pada tahun 2006 lagi dan sijil MESTI daripada Jabatan Kesihatan Malaysia. Kalau korang nak tau perencah INNNI Seasoning ni pernah mendapat tawaran daripada sebuah syarikat ternama ye untuk membeli resepinya ye tapi ia ditolak secara baik oleh allahyarham Pak Ungku kerana beliau percaya produknya ini mampu digunakan oleh lebih ramai pengguna dan mereka yang mencari produk halal di pasaran. So produk seasoning yang korang selalu nampak dalam tv dan guna selama ini, adalah inspirasi daripada produk INNNI Seasoning daripada allahyarham Pak Ungku. Hebat kan?


Kalau korang nak dapatkan produk bumiputera perencah INNNI Seasoning ni, korang boleh dapatkan melalui :

Facebook : INNNI Seasoning
Instagram : INNNI Seasoning
Tel : 019-2870474

Readmore → Menu Bujang : Resepi Mee Sup Seafood

Promosi Tiket Penerbangan Murah Vietnam

Vietjet Tawarkan 1,000,000 Tiket Penerbangan Pada Harga Serendah RM0

7:37 PM


Bismillah,

Haa siapa ada plan nak travel dalam masa terdekat ni? Kalau korang tengah merancang lokasi percutian ke luar negara, ni haa aku nak bagitau yang Vietjet ada menawarkan 1 juta tiket penerbangan ke Vietnam pada harga serendah RM0(*) tau! 1 juta tiket tu!! Banyak gila!!


Aku pun baru dapat tau semalam. Nasib baik sempat sebab promosi ni berlangsung selama 3 hari sahaja ye. Dari 19 Jun sehingga 21 Jun 2019. Tapi korang kena grab tiket ni sewaktu Golden Hours iaitu pada pukul 1 pm sehingga 3 pm sahaja. Tarikh penerbangan pula adalah dari 20 Ogos 2019 hingga 31 Disember 2019(**). Ini bersempena kempen yang dilancarkan oleh syarikat penerbangan mereka iaitu 'Fly For Love - Show Your Summer Version'. Korang boleh pilih mana-mana destinasi yang ada di Vietnam sementara tawaran ini berlangsung. Nah, jimat dah duit tiket pergi balik kan? Ada yang nak ke Vietnam?

Okay kalau korang nak dapatkan tiket penerbangan Vietjet pada harga serendah RM0 ni, korang boleh dapatkannya melalui beberapa kaedah :

  1. Korang boleh layari laman Facebook mereka di https//www.facebook.com/VietjetMalaysia
  2. Atau terus ke laman sesawang mereka di www.vietjetair.com (terus tekan butang 'Booking')
  3. Ataupun melalui aplikasi Vietjet App di android dan juga iOS.


Sehingga kini syarikat penerbangan Vietjet telah menerbangkan lebih kurang 400 penerbangan dalam sehari, membawa lebih 80 juta penumpang melalui 116 laluan yang meliputi negara-negara rantau Asia antaranya Jepun, Hong Kong, Singapura, Korea Selatan, Thailand, Indonesia, Taiwan, China, Myanmar, Malaysia dan Kemboja. Merupakan salah satu  ahli dalam Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) dan pemegang sijil Audit Keselamatan Operasi IATA (IOSA), syarikat penerbangan Vietjet juga tersenarai sebagai 'Best Ultra Low Cost Air 2018-2019' dan mendapat anugerah 7 Bintang dari segi keselamatan dua tahun berturut-turut iaitu pada tahun 2018 dan 2019.

Haa lagi satu aku nak bagitau tawaran ini bukan sahaja untuk penerbangan domestik Vietnam sahaja, tetapi juga penerbangan antarabangsa ;

1) Dari Vietnam ke Kuala Lumpur
2) Dari Vietnam ke Bali (Indonesia)
3) Dari Vietnam ke Seoul (Korea Selatan)
4) Dari Vietnam ke Busan (Korea Selatan)
5) Dari Vietnam ke Daegu (Korea Selatan)
6) Dari Vietnam ke Kohsiung (Taiwan)
7) Dari Vietnam ke Taipei (Taiwan)
8) Dari Vietnam ke Taichung (Taiwan)
9) Dari Vietnam ke Tainan (Taiwan)
10) Dari Vietnam ke Hong Kong
11) Dari Vietnam ke Singapore
12) Dari Vietnam ke Bangkok
13) Dari Vietnam ke Phuket (Thailand)
14) Dari Vietnam ke Chiang Mai (Thailand)
15) Dari Vietnam ke Yangon (Myanmar)
16) Dari Vietnam ke Siem Reap (Kemboja)


Tapi kalau korang nak ke Jepun pula, korang boleh dapatkan tiket pada harga promosi, bila-bila masa dalam tempoh promosi. Kempen ini berlangsung bagi mempromosikan cuti musim panas di Vietnam kepada para pelancong-pelancong luar negara. Bukan itu sahaja sekiranya para penumpang memperagakan watak cosplay kegemaran mereka pada 1 Jun 2019 sehingga 31 Julai 2019, korang akan menerima hadiah istimewa daripada syarikat penerbangan Vietjet.

Jadi untuk maklumat lanjut, korang boleh layari https://www.facebook.com/VietjetMalaysia

*Tidak termasuk cukai, fi
*Tidak termasuk cuti umum

Readmore → Vietjet Tawarkan 1,000,000 Tiket Penerbangan Pada Harga Serendah RM0

dewan kahwin murah kl

Pakej Perkahwinan Lengkap Dan Mewah Di MAGICA Events & Function Hall, Subang

4:41 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku berkesempatan ke Subang bagi menghadiri majlis perasmian MAGICA Events & Function Hall. Biasalah aku espect benda yang sama, dewan biasa, pakej biasa dan segalanya biasa-biasa je. Dah lah tu dewan tu terletak di tingkat 4, Star Avenue Lifestyle Mall, Subang. Mesti ruangnya kecik je kan. Parkir pun mesti susah sebab berkongsi bangunan dengan shopping mall.


Aku sampai awal dalam pukul 10 pagi, aku lihat ruang parkirnya luas dan banyak lot. Okay impressive, beri gambaran yang baik pada permulaan hari aku. Aku naik ke tingkat 4 dan aku berada di MAGICA Events & Function Hall. Di situ terdapat 3 dewan untuk sebarang majlis tetapi kali ini lebih tertumpu pada wedding package. Biasalah macam aku ni, aku akan pusing-pusing cari kelainan yang ditampilkan oleh MAGICA Events & Function Hall berbanding wedding hall di tempat-tempat lain yang pernah aku hadiri sebelum ini. Save for the best, aku nak cerita dulu pasal Garden Hall yang terletak sebelah kanan tak jauh daripada lif.


GARDEN HALL
Serius aku tergamam sebab dekorasi Garden Hall dia giler cantik. Hall tu tanpa dekorasi lagi tau, kalau dah siap decorate aku rasa mesti lagi wow! Bertemakan suasana hutan, di tengah-tengah Garden Hall tu ada sebatang pokok besar yang mana rimbunan daun-daunnya memayungi keseluruhan dewan! Giler cantik ditambah plak dengan background sound air terjun dan bunyi-bunyian unggas dan juga burung. Garden Hall MAGICA Events & Function Hall ni mampu memuatkan seramai 250 orang tetamu untuk susunan meja dalam satu-satu masa dan boleh menempatkan seramai 700 orang tetamu sekiranya dibuat susunan secara buffet.


MAGICAL HALL
Okay the best thing pasal MAGICA Events & Function Hall, dia punya Magical Hall cantik gila babas!! Selama aku menghadiri majlis di mana-mana dewan perkahwinan, aku tak pernah jumpa dewan perkahwinan secantik Magical Hall MAGICA Events & Function Hall ni. Di atas siling dewan penuh dengan lampu-lampu pelbagai bentuk, berjuntaian dengan lampu kristal dan ada hiasan yang mana bila dalam keadaan kurang bercahaya ia akan nampak berkilauan seperti langit wantu malam dengan bintang. Malah di tengah-tengah dewan ada walkaway yang diperbuat daripada tempered glass untuk pengantin berjalan masuk. Nampak sangat esklusif dan elegan. Untuk makluman korang, Magical Hall MAGICA Events & Function Hall juga mempunyai sistem penataan cahaya yang canggih yang mampu mengikut alunan muzik yang dimainkan. Sampai sekarang aku masih kagum dengan keindahan Magical Hall tu dan kalau la boleh aku nak bersanding sekali lagi dalam dewan tu. Serius SANGAT CANTIK! Magical Hall MAGICA Events & Function Hall ni mampu memuatkan sehingga 3,000 orang tetamu secara buffet dan 700 orang tetamu dengan susunan meja.


CLASSIC HALL
Okay ni dewan biasa tetapi yang menariknya korang boleh guna kreativiti sendiri untuk menata rias dewan ini atau korang boleh je minta pihak MAGICA Events & Function Hall siapkan semuanya untuk korang. Ye la ada orang nak majlis perkahwinan idaman mereka sendiri, ada jenis yang tak kisah dan ada yang nak majlis yang mewah. Bergantung pada bajet korang sendiri. Untuk Classic Hall ni, ia juga turut dilengkapi dengan sistem penataan cahaya dan Classic Hall MAGICA Events & Function Hall ini mampu menempatkan seramai 3,000 orang dalam satu-satu masa.

So kalau korang nak raikan hari berbahagia korang di MAGICA Events & Function Hall ni, boleh la riki-riki harga yang dorang tawarkan. Kalau ada bajet lebih, memang aku syorkan korang amik Magical Hall MAGICA Events & Function Hall la haha sebab memang puas hati sangat. Ni aku sertakan sekali link IG dan FB dorang kot-kot la korang berminat kan.



Email

Contact
03 78310076 | 012 6787795 | 012 9833503


Readmore → Pakej Perkahwinan Lengkap Dan Mewah Di MAGICA Events & Function Hall, Subang

pakej roaming murah

Roaming Murah Dan Pantas Dengan Yoodo Roam Like Home

3:22 PM


Bismillah,

Aku sebenarnya ada masalah tiap-tiap kali nak ke luar negara ni. Paling merunsingkan aku bila asal travel ke luar negara je, nak kena roaming. Kadang-kadang terpaksa tukar simkad bagai. Caj roaming plak bukannya murah. Tau-tau bila dapat bil bulanan, melambung tinggi. So memang tak boleh nak budget berapa caj roaming bila travel ni.


Ni kawan aku si Amir plak suggest Yoodo sebab dia kata dah lama subscribe ngan Yoodo ni. Kata dia Yoodo ni mudah, kita sendiri decide kadar penggunaan kita dan bayaran bulanan. So kita tau apa yang kita guna dan berapa caj bulanan kita. Tak macam telco lain kadang-kadang ada takrif tersembunyi. Kawan aku Amir ni bulan-bulan dia subscribe Facebook, Instagram dan Whatsapp je. Setiap satu pelan social media tu harganya cuma RM5 untuk 20GB tau. Gila puas la nak abiskan, banyak tu 20GB weh!


Ni plak dia bagitau Yoodo ni ada pakej baru untuk para traveller iaitu Roam Like Home di mana kita boleh subscribe pelan ni pada kadar serendah RM10 ke RM20 untuk sehari (24 jam). Contohnya korang subscribe pukul 4 petang hari Isnin, maka pukul 4 petang esok hari Selasa baru pelan ni akan tamat. Lagipun aku diberitahu yang Roam Like Home Yoodo ni cover sehingga 53 buah negara. Tak ada caj tersembunyi, apa yang korang guna itulah yang korang akan bayar. Kalau caj dia RM10, maka korang hanya perlu bayar RM10 je la.


Pelan ni including 20GB data dan 50 minit masa panggilan. Caranya mudah je :

πŸ‘‰ Buka apps Yoodo
πŸ‘‰ Tekan tab 'Roaming/IDD'
πŸ‘‰ Pilih 'Roaming'
πŸ‘‰ Pilih negara yang korang nak pegi
πŸ‘‰ Bila setuju dengan syarat tekan 'Buy'
πŸ‘‰ Dia suruh confirmkan pembelian


So pembayaran boleh dibuat thru credit card atau debit card. Korang boleh masukkan details ke dalam apps Yoodo tu. Sebarang pertanyaan lanjut korang boleh terus layari laman web dorang di https://support.yoodo.com.my/ ye.


Dah aku pun baru nak try ni. Aku rasa dengan cara macam ni aku boleh plan penggunaan internet aku bila travel overseas. Takde la rasa membazir dan over budget kan. Yang penting confirm takde caj tersembunyi.

Readmore → Roaming Murah Dan Pantas Dengan Yoodo Roam Like Home

Blog Archive

Contact Form

Name

Email *

Message *