buffet steamboat

D'Kayangan Steamboat & Grill : Steamboat Murah Di Shah Alam

1:02 AM


Bismillah,

Baru-baru ni aku berpeluang ke Shah Alam untuk urusan kerja. Kali ni aku bawa anak isteri sekali memandangkan urusan kerja aku habis awal. Boleh lah bawa dorang jalan-jalan pusing Shah Alam seusai habis kerja nanti. Sebelum habis kerja, aku minta puan isteri untuk decide tempat makan yang dia nak pergi nanti. Then dia cadang nak makan steamboat. Steamboat kat area Seksyen 13 Shah Alam? Aku got it ada satu lokasi yang menyediakan menu steamboat iaitu D'Kayangan Steamboat & Grill.



Actually aku pernah pergi ke D'Kayangan Steamboat & Grill sebelum ni. Tapi time tu aku pergi ngan kengkawan. So kali ni kira ok la dapat bawa puan isteri dan Jasmeen makan kat situ. Lagi pun memang feveret dorang. Lagipun D'Kayangan Steamboat & Grill tak jauh daripada tempat urusan kerja aku tu. Ada la dalam 10 ke 15 minit. Senang nak cari dan banyak parkir. Selain daripada tu, di D'Kayangan Steamboat & Grill tu ada kemudahan tandas dan surau. Walaupun kecik tapi boleh la nak tunaikan solat fardhu tu kan.


Aku dapat tau yang D'Kayangan Steamboat & Grill baru tukar management. So kali ni boleh la aku cuba kelainan yang dibawa oleh management baru. Menu-menunya steamboatnya masih sama, ada banyak seafood dan bahan perapan. Malah makanan siap sedia pun aku lihat lebih banyak daripada sebelumnya. Ada nasi lemak, nasi daging, mee goreng dan kuey teow goreng. Ada ABC, variety of ice cream dan dikatakan ada teppanyaki. Tapi masa aku datang tu hari Selasa. Menu Teppanyaki available pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja. Korang juga boleh pilih sama ada nak sup atau tomyam sebagai broth dan pelbagai pilihan sos pencicah.


Macam biasa lah kalau korang makan, makesure tiada pembaziran kerana setiap 100 g makanan yang korang bazirkan akan dicaj RM10. Ada beberapa perkara yang perlukan penambahbaikan iaitu lantai restoran yang licin. Aku tak pasti sebab sabun atau minyak, tapi memang membahayakan lebih-lebih lagi kepada golongan warga emas, wanita yang mengandung dan kanak-kanak. Jasmeen 2 kali kot jatuh disebabkan lantai licin. Mujur tak ada apa-apa.


Kedua pinggan mangkuk dibiarkan bertimbun di atas meja tanpa diangkat. Aku ingatkan meja aku je, rupa-rupanya setiap meja pelanggan lain pun sama. Nak letak sendiri pun tak tau kat mana. Jadi bertimbunlah pinggan dan mangkuk di atas meja kami dengan jayanya. The management should hire more workers other else they will get the same feedback from the customers. Selain daripada itu semuanya okay.


So kalau korang nak cuba D'Kayangan Steamboat & Grill ni, korang boleh buat tempahan terlebih dahulu ye sebab D'Kayangan Steamboat & Grill penuh dengan pelanggan. Mungkin sebab harganya yang berpatutan iaitu :


Dewasa RM29.90 nett (Isnin-Khamis)
Dewasa RM33.00 nett (Jumaat-Ahad)
Kanak-kanak RM12.50 nett
Kanak-kanak bawah 4 tahun : PERCUMA !!

Korang boleh terus je Waze : Dkayangan Steamboat & Grill (2 mins from Stadium Shah Alam) manakala untuk sebarang tempahan, korang boleh terus KLIK link terus ke aplikasi Whatsapp dorang :

https://api.whatsapp.com/send?phone=60122971091

https://api.whatsapp.com/send?phone=60176274015

pet-friendly mall KL

The Square Berwajah Baru Bermula Disember 2018

11:36 AM


Bismillah,

So hari ni aku nak cerita pasal The Square yang terletak di Petaling Jaya atau kalau aku nak describe dengan lebih details, The Square ni terletak di Jaya One Petaling Jaya. Amacam familiar tak dengan nama ni?



Ada yang ingat, ada yang tak tau dan ada yang kata bangunan The Square ni dah ditutup. Yup betul la tu, The Square dah ditutup buat masa ni tapi ia akan dibuka kembali pada bulan Disember 2018 akan datang nanti dengan wajah baru dan lebih fresh. Wah macam menarik je kan dengan pembaharuan yang dilakukan pada The Square ni kan? Kalau sebelum ni The Square atau nama lainnya Palm Square merupakan bangunan yang menempatkan lot-lot kedai dan restoran, kini ia telah diberi idea dan sentuhan yang lebih menarik dan mampu menarik lebih ramai pengunjung pada masa akan datang nanti.


The Square mula beroperasi semenjak tahun 2015 dan telah membuat penambahbaikan dari segi struktur dan rekabentuk dalamannya yang menelan belanja melebihi 15 juta. Hasil daripada penambaikan tersebut ruang dalaman The Square yang berkapasiti 75,000 kaki persegi ini diagihkan dengan menetapkan 45% ruang pejabat, 40% restoran dan kafe manakala 15% lagi PJ Live Art.


Yang menariknya di The Square yang baru ini nanti, sebilangan restoran dan kafe yang beroperasi di dalamnya akan dibuka sehingga lewat malam. Lewat bermaksud mungkin sehingga pukul 11 ke 12 tengah malam. Jadi ia memberi kemudahan kepada para pengunjung atau pekerja yang habis kerja lewat mendapatkan hidangan tanpa perlu terburu-buru kerana takut restoran atau kafe tutup.

Untuk menjadikan The Square yang baru ini mesra pengunjung, pihak management Bina Tetap Tiara Sdn Bhd telah menekankan 4 aspek utama dalam rangka kerja penambahbaikan ini iaitu

1) Ruang Pejabat
2) Restoran dan kafe
3) Pet friendly
4) Projek pertanian dalam bandar

Bagi mereka yang ingin menyewa ruangan pejabat, korang boleh decide berapa luas pejabat yang korang mahukan dan sewa yang dikenakan mengikut kaki persegi. Kalau tak silap, satu kaki persegi anggarannya daripada RM4.00 - RM5.50 untuk ruang pejabat di tingkat 1 manakala harganya RM8.00 - RM10.00 bagi ruang pejabat di tingkat 2. Tingkat 1 kebanyakannya dipenuhi dengan lot-lot yang diisi dengan restoran dan kafe manakala tingkat 2 khas untuk ruang pejabat sahaja. Itulah yang menyebabkan perbezaan harga di antara lot pejabat tingkat 1 dan tingkat 2. Dianggarkan lebih kurang 13 buah pejabat mampu ditempatkan di The Square itu nanti.


Lagi satu bagi menarik lebih ramai pengunjung untuk datang ke The Square, bangunan ini dicadangkan sebagai bangunan pet-friendly di mana pengunjung boleh membawa haiwan peliharaan mereka datang sekali ke sini. Walaubagaimanapun haiwan-haiwan peliharaan tersebut hanya boleh access di beberapa lokasi sahaja dan tidak boleh memasuki di ruangan tertutup dan ruang berhawa dingin. Ini untuk memastikan ia kekal bersih dan hygiene.


So kalau korang berminat untuk menyewa lot kedai mahupun pejabat di The Square ini, korang bolehlah rujuk maklumat yang tertera di bawah :

The Square @ Jaya One
72A, Jalan Universiti, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor.

Website: www.jayaone.com.my
Facebook: www.facebook.com/jayaone

Contact
012--3233563

Email
tenant-relations@jayaone.com.my