pek baru soya yeo's

Bawa Pulang Proton X70 Dengan Peraduan Yeo's Raya Bergaya 2019

11:01 AM


Bismillah,

Sedar tak sedar tak lama lagi kita bakal menyambut kehadiran bulan Ramadhan. Kalau tak silap aku dalam 21 hari je lagi. So macamana dengan persiapan korang menyambut bulan Ramadhan nanti? Itu nak kena tukar, ini nak kena beli. Pening juga kan? Lebih-lebih lagi time puasa ni kebanyakan antara kita memang tak sempat untuk menyediakan menu berbuka lebih-lebih lagi bagi mereka yang berkerjaya. Balik dengan jalan jammed, nak ke bazaar Ramadhan pun dah tentu sesak dan sukar mencari parkir. Jadi aku perlukan sesuatu yang mudah dihidang, sihat dan menyegarkan ketika berbuka puasa. Kalau minuman dah tentu air soya Yeo's. Jangan kata aku, anak isteri aku pun sukakannya. Air soya memang sinonim dengan bulan Ramadhan, diambil ketika waktu berbuka dan juga sahur. Korang bayangkan air soya Yeo's yang sejuk tu melegakan tekak korang setelah seharian panas akibat berpuasa. Allahu nikmatnya.


Tapi bagaimana jika dengan hanya meminum air soya Yeo's tu, korang berpeluang memenangi tunai secara mingguan? Dapat hadiah bernilai hampir RM200,000 dan berpeluang bergaya dengan kereta baru berupa Proton X70? Amacam menarik tak? Jangan kata korang, aku pun terkejut gak. Cer bayangkan sehari sebotol, 30 hari dah 30 botol. Perghhh makin besarlah peluang korang nak bawa pulang hadiah utama Proton X70. Mana la tau korang boleh bawa Proton X70 bawa balik raya nanti kan? Ai aku mula berangan-angan dah ni. Ye la daripada aku beli air yang bukan-bukan kat bazaar Ramadhan tu, baik aku belikan air soya Yeo's untuk keluarga aku kan?

Haa sebenarnya kalau korang nak tau tahun ni Yeo's sekali lagi menganjurkan Yeo's Peraduan Raya Bergaya seperti tahun-tahun sudah tapi hadiah tahun ni lebih gempak dan mengancam! Dah la syarat-syarat penyertaan dia mudah. Kalau bukan rezeki korang, mana lah tau rezeki anak-anak kan? Takpun rezeki mak abah korang selalu doakan korang. Tak berjaya bawa pulang Proton X70, paling tidak pun boleh dapat wang tunai atau hadiah-hadiah lain. Jom kita cuba sama-sama. Syarat-syarat penyertaan aku sertakan di bawah ni.


Syarat-Syarat Menyertai Peraduan

Langkah 1 :
Beli mana-mana makanan (makanan dalam tin, sos, mi) ;

a) Minuman Yeo’s
b) Cintan (Produk Yeo’s)
c) Justea (Product Yeo’s)
d) Tong Nam (Produk Yeo’s)

Yang bernilai RM 8.00 di dalam satu Resit Rasmi. Wajib minima satu minuman Yeo’s dalam botol. (1 resit = 1 penyertaan peraduan)

Resit Rasmi kedai mesti dicetak dengan jelas jenama Produk Yeo’s bersama nilai pembelian yang bertarikh dalam Tempoh Peraduan.

Langkah 2 :
Buka aplikasi WhatsApp korang, muat naik gambar Resit Rasmi pembelian dan taip (Nama Penuh, Nombor Kad Pengenalan & Nombor Resit Rasmi).

Lampiran foto hendaklah memenuhi kriteria yang berikut:-
  1. Gambar hendaklah menunjukkan dengan jelas nama kedai, tarikh, nombor Resit Rasmi, kuantiti dan nilai pembelian Produk Yeo’s. Resit Rasmi yang berlipat tidak akan diterima.
  2. Gambar-gambar hendaklah memenuhi standard kualiti visual yang minima. Kejelasan imej yang terjejas oleh pencampuran warna, kekasaran, kekaburan, pendedahan berlebihan, artifak mampatan atau lain-lain degradasi yang jelas kelihatan tidak akan diterima dan akan dibatalkan.
Langkah 3 :
  1. Hantar penyertaan melalui aplikasi WhatsApp ke nombor telefon 012-2124873
  2. Peserta Layak akan menerima satu notifikasi rasmi melalui aplikasi WhatsApp dari Penganjur dalam 1 hingga 3 hari bekerja bagi setiap penyertaan yang diterima.
Langkah 4 :
Simpan Resit Rasmi pembelian untuk tujuan pengesahan.

Ha alang-alang tu aku nak bagitau yang Yeo’s Soya skarang ni dalam pek 1 liter baru tau. Packaging dia ada lain sikit. Untuk memastikan kualiti soya terjamin, ia menjalani proses pengisian sejuk bagi memastikan kesegarannya kekal berpanjangan lebih-lebih lagi pada bulan Ramadhan nanti. Lagipun dengan packaging baru Yeo’s Soya ni, ia tidak mudah tumpah, rasa sejuk dan kesegarannya boleh tahan lama dan mudah untuk dikitar semula. Haa kira mesra alam la. Dengan adanya pek baru Yeo’s Soya ni makin bermakna dan bererti la waktu berbuka dan sahur korang nanti kan?


So korang boleh dapatkan Yeo’s Soya dan sebarang produk Yeo’s yang mengambil bahagian. Mana la tau kan rezeki korang untuk bawa pulang Proton X70 ke kampung halamab tahun ni. Aku pun nak join sama. Takkan nak tengok korang bolot semua hadiah tu kan haha. Good luck guys!


Readmore → Bawa Pulang Proton X70 Dengan Peraduan Yeo's Raya Bergaya 2019

restoran halal di macao

5 Restoran Makanan Halal Untuk Traveller Sekiranya Bercuti Di Macao, China

5:21 PM


Bismillah,


Kebiasaannya perkara utama yang menjadi kebimbangan kita sekiranya travel ke luar negara adalah mendapatkan bekalan makanan halal lebih-lebih lagi bagi mereka yang beragama Islam. Masalah yang sama juga turut dikongsi oleh mereka yang memakan sayur-sayuran atau vegetarian. Kadang-kadang punya la bimbang sampai terpaksa bawa mee segera setiap kali bercuti ke luar negara haha. Bosan gak asyik makan mee segera kan so apa kata hari ni aku kongsikan 5 restoran makanan halal untuk traveller sekiranya bercuti di Macao, China.

Dong Lai Shun Muslim Restaurant | Halal Certified

Restoran ini terletak di belakang L'Arc Hotel dan menyajikan hidangan cina muslim sebagai sajian utamanya. Selain itu mereka juga menyediakan hidangan makanan laut yang segar di mana ia hanya akan disediakan sekiranya terdapat pesanan daripada pelanggan. Korang boleh cuba menu udang kara, udang lipan, kerapu, udang galah, ikan merah, scallop dan paling best ketam raja.


Lokasi : Belakang L'Arc Hotel
Alamat : G/F, Kuong Fai Medical & Rehabilitation Centre 484 R. Cidade de Coimbra, Alameda Dutor Carlos d'Assumpcao, Macao

Loulan Islam Restaurant (Xinjiang Cuisine)Halal Certified

Restoran Loulan Islam Restaurant ini pula mengetengahkan menu-menu yang berasaskan vegetarian. Ada pelbagai menu yang unik yang boleh korang cuba antaranya seperti King Oyster Mushroom Stir-fried yang mana rasanya kenyal seolah-olah korang memakan daging. Kemudian ada juga menu seperti  Satay Pastry (satay sayur-sayuran) dan Asam Laksa Pot yang mana rasanya seperti lontong. Sangat sedap dan korang kena cuba menu-menu yang disediakan di sini.


Lokasi : Intersection of Avenida Almeida & Rua Cinco de Outubro
Alamat : Rua do Almirante Sergio, No. 259, San Fok Jardin R/C, Block B, C
Waktu Operasi : 11am - 2am


Taste Of India (Indian & Portugeese Cuisine) | Halal Certified

Kepada penggemar menu masakan india, haa jangan tak tau di Macao juga ada restoran makanan india yang diiktiraf halal iaitu Taste Of India. Bila cakap pasal menu masakan india ni, kari dan paratha memang tak boleh tinggal. Nasi Briyani dia menggunakan beras basmathi yang panjangdan sedap. Makan macam tu je pun dah enak. Kari kambung dia juga memukau, dah la lembut pekat pula tu. Memang sesuai dimakan bersama roti paratha bawang putih dan Nasi Briyani. Nyum nyum.


Lokasi : Opposite Ascott Hotel
Alamat : Avenida Sir Anders Ljungstedt, No.22AD, Vista Magnifica Court, Macao
Waktu Operasi : 12pm - 3pm (lunch) / 6pm - 11pm (dinner)

Loly Indonesian Food (Indonesian Cuisine) | Halal Certified

Dalam banyak-banyak restoran makanan halal yang ada di Macao, aku rasa Loly Indonesian Food ni lebih menepati citarasa dan selera aku. Alamaklumlah menu serumpun kan, tak jauh bezanya dengan menu masyarakat Melayu Malaysia. Ada menu seperti Deep-Fried Chicken ( Ayam Goreng Berempah), Deep-fried Lamb Chops, Deep-fried fish & green peppers/garlic, Stir-in Sauce Cucumber & Chilli, garlic dan juga Stir Chicken Meat & Bean. Kalau korang rindu masakan rumpun Melayu boleh la cuba makan di sini.


Lokasi : Near Kiang Wu Hospital
Alamat : Edificio Pek Hok Kok, 33R. da Erva, Macao
Waktu Operasi : 10am - 10pm (Tuesday - Sunday)


Golden Peacock (Indian Cuisine) | Halal Certified

Last but not least adalah salah sebuah restoran yang menyajikan menu masyarakat India iaitu Golden Peacock yang terletak di The Venetian Hotel, Macao. Restoran ni agak esklusif dengan ciri-ciri dan susun atur ruangan dalamnya yang kelihatan mewah. Menu-menu yang dihidangkan di sini berupa alakat dan dihidangkan course by course. Aku boleh katakan di sini restoran Golden Peacock adalah restoran mewah dan pernah mendapat anugerah restoran terbaik kalau tak silap aku.


Lokasi : Near to South Lobby, The Venetian
Alamat : The Venetian Macao, Estrada da Baia de Nossa Senhora da Esperanca Casino, Level 1 Shop 1037.
Waktu Operasi : 11pm - 3pm (lunch) / 6pm - 11pm (dinner)



**********

So ini antara restoran-restoran yang mendapat sertifikasi halal yang ada terdapat di Macao, China. Sebenarnya ada beberapa lagi stall dan restoran yang menjual pelbagai menu makanan halal tapi buat masa ni aku senaraikan 5 buah restoran sahaja ye. Nanti kalau aku berpeluang teroka sektor makanan halal di Macao, China nanti aku akan update lagi di dalam artikel ini.

Selamat bercuti!!


Readmore → 5 Restoran Makanan Halal Untuk Traveller Sekiranya Bercuti Di Macao, China

cawangan izmobile

Pakar Repair Telefon Bimbit IzmobileAcc Jalan Reko, Kajang

8:15 AM


Bismillah,

Ni aku nak share something ngan korang satu port best kalau korang nak repair iPhone face to face kat area Kajang. Aku tau pun sebab hari tu aku teman kawan aku cari kedai untuk repair phone dia yang tetiba tak boleh on. Pusing punya pusing tup tup lalu depan kedai  Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni. Punya lah selalu turun downtown Jalan Reko ni, tak perasan pun tentang kewujudan Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni hahaha. Haa kalau korang nak tau Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni dekat ngan area downtown Jalan Reko je. 


Oh Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni bukan fokus on repair iPhone je, malah semua jenis phone dorang boleh baiki. Kedai Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni turut menjual pelbagai aksesori telefon yang murah-murah dan berkualiti. Rambang mata weh tengok aksesori phone yang banyak tu. Mujur tetapkan hati sebab nak repair phone kawan aku je haha.


Mujur masa aku datang tu kedai Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang tu baru buka. Aku difahamkan yang waktu operasi dorang dari pukul 10 am hingga 10 pm dari ISNIN hingga SABTU. Ahad CUTI. So korang boleh la datang bila-bila masa je. Jangan datang hari Ahad sudah sebab kebanyakan kedai kat situ pun tutup Ahad. 


Aku datang awal time tu orang pun tak ramai lagi. So bila check mujur sparepart phone  kawan aku  ada kat situ. So tak perlu nak menunggu lama. On the spot gak dorang buat. Dorang bagitau dorang memang iPhone specialist sebab tak banyak kedai yang boleh repair iPhone sendiri. Selalunya kalau customer hantar iPhone yang rosak, dorang akan sub ke kedai lain dan harga yang dorang caj akan jadi mahal sebab dorang mark up harga. So kalau korang repair iPhone kat kedai Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni, korang boleh bandingkan harga dorang lebih murah daripada tempat lain.


Lagipun staf Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni mesra alam. Borak macam dah lama kenal hahaha. Antara masalah telefon yang boleh dibaiki di Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni  adalah seperti LCD pecah atau rosak, phone masuk air, masalah bateri phone, masalah software, baiki tablet dan iPad, paparan sangkut pada logo mula, kamera rosak, speaker tak bunyi, GPS tak berfungsi, masalah button, simkad tak dikesan dan banyak lagi. By the way korang jangan takut-takut nak check masalah phone korang ye sebab untuk check phone problem takkan dikenakan caj pun.


Kedai Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni dimiliki sepenuhnya oleh anak muda bumiputera dan selain cawangannya di Jalan Reko, Kajang ni dorang ada lagi cawangan lain di  Bukit Mahkota, Bangi dan UTeM Melaka. Kalau dorang repair phone, paling cepat dorang boleh siapkan phone korang adalah dalam 30 minit tau. Expert kan? Of course sebab technician dorang semua expert dan terlatih.


So kalau korang berminat nak hantar repair iPhone, android, iPad dan tablet dengan harga lebih murah, berbaloi dan lebih puas hati boleh la hantar ke cawangan-cawangan Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang ni ye. Aku attached kan details di bawah ni.

Pusat Baiki Telefon IzmobileACC Kajang
(Smartphone Repair & Service)
No. 4G, Jalan Reko Sentral 4
Reko Sentral
43000 Kajang, Selangor

Contact
+6018-7744702

Laman Web





Readmore → Pakar Repair Telefon Bimbit IzmobileAcc Jalan Reko, Kajang

Korean BBQ Restaurant KL

Restoran Makanan Korea Halal : SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL

11:54 AM


Bismillah, 

Actually aku tak ada banyak pengalaman menikmati menu makanan Korea selama ni. Mungkin sebab susah nak jumpa restoran-restoran Korea yang diyakini halal kot. Tapi hari tu kawan aku kata ada restoran makanan Korea yang halal iaitu SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL. Wahh serius la. Then kitorang setup tarikh. Yeay teruja tetiba haha. 


SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni terletak di Level F-215. Untuk pengetahuan korang SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni diinspirasikan daripada menu makanan daerah Chuncheon, Korea Selatan iaitu ayam panggang. Menu-menunya dipanggang di atas bara api di atas meja. Kalau korang biasa tengok drama-drama Korea di tv, haa korang akan perasan kaedah yang sama dorang gunakan untuk bakar ayam dan daging. Selama ni aku biasa panggang atas plate tembaga je kan. Haa kali ni di SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL aku boleh cuba rasa daging dan ayam yang di panggang menggunakan arang. Rare sangat ni! 


SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL bersih dan teratur. Cantik interior dalamnya, luas dan juga selesa. Staf-stafnya juga sangat membantu dan pantas servisnya. Aku diberitahu yang setiap menu yang dihidang akan disediakan base on order. Maknanya korang akan dapat menu-menu yang fresh disediakan ye. So kalau lambat sikit tu faham la ye sebab apa. Haa nak bagitau jugak ni nak makan SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni pun ada caranya tau. Bukan main belasah je. Bukan apa ni la cara kita nak pupuk dan belajar budaya masyarakat Korea. Sekurang-kurangnya tambah pengalaman, mana tau satu hari nanti kita kena pergi Korea plak kan? 


Haa ni aku ajar cara-cara bagaimana korang nak menikmatu makanan di SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni : 



  • Mula-mula, pilih daging atau ayam 
  • Pilih side dishes dan sos pencicah 
  • Then masak telur dadar terlebih dahulu menggunakan dapur pemanas. 
  • Dapur BBQ akan dipanaskan menggunakan arang. Korang boleh bakar daging dan ayam di atas pemanggang. 
  • Tapi sebelum jaring diletakkan di atas pemanggang, korang boleh masukkan terlebih dahulu Goguma On Fire (sweet potato) dan letakkannya di bahagian tepi arang. 
  • Bila daging atau ayam dah masak, korang boleh balutnya dengan salad, tambah timun dan lobak, letak sos mengikut selera dan makan! 
  • Selain tu korang boleh gak makan daging dan ayam panggang tu dengan Fist Rice. 
  • Fist Rice adalah kombinasi nasi, ayam dan rumpai laut. Korang kena gumpal-gumpalkan Fist Rice tu terlebih dahulu. Masukkan sekali daging panggang dan makan. Perfecto! 



Actually ada perbagai jenis menu yang disediakan di SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL. Hari tu aku makan ngan 4 orang kawan lain so aku pesan beberapa menu base on suggestion waiter SeoulNami Korean BBQ. So untuk 4 orang makan, aku pesan :


🍗 Chuncheon Chicken (RM59)
🍖 Beef Platter (RM119)
🐙 Spicy Octopus (RM39)
🍲 Kimchi Trio (only in SeoulNami) (RM29
🍚 Fist Rice (RM29)
🍰 Charcoal Burnt Cheesecake (RM12)
🍠 Goguma On Fire (RM12)
🧀 Cheesy Lava (RM19)
🍹 Signature Drinks 

  1. 👉 Out-Of-The-World Lemonade (RM24)
  2. 👉 Binggrae Banana Uyu Colada (RM24)
  3. 👉 Sparkling Orange Cream Soda (RM19)
  4. 👉 Fizzy Spur Plum Cooler (RM19)



Amacam cara tak? Eh kalau korang nak add on menu pun boleh, ikutlah apa yang korang nak order. Aku suka Fist Rice dia. Mula-mula aku ingat satu mangkuk untuk sorang. Rupa-rupanya kena kongsi haha. Sedap la weh. Kitorang sampai pesan mangkuk kedua haha. Then untuk daging dan ayam, dia punya perapan memang umph. Blend dan serap cantik dalam isi. Daging dia pun tak perlu masa yang lama untuk masak. Aku rasa arang dorang guna tu pun mainkan peranan. Bila daging tu dah siap dibakar, korang boleh balutnya dengan cheese lava. Perghh terbaik. Adoyai mengimbau betul la. Sedap rupanya SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL. Kawan aku plak pegi abiskan Kimchi Trio haha. Katanya sedap sangat. Badan je kecik tapi kuat makan haha. Air yang kitorang order pun menarik rasanya. Satu jenis air dihidang untuk 4 orang minum. Overall aku suka menu-menu yang aku pesan hari tu di SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL dan aku rate 8/10. Harga dia pun not bad tapi berbaloi la dengan rasa dan kepuasan makan tu. Kenyang sangat aku malam tu. 


So kalau korang nak cuba menu korea yang berasaskan grill atau bakar ni, aku sangat recommend korang try SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni. Sekarang pun dorang tengah tunggu HALAL certificate je daripada JAKIM. So korang tak perlu was-was kalau nak makan kat SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni ye kerana di sini menu-menunya 100% halal insyaAllah. Korang boleh rujuk maklumat di bawah kot-kot la korang nak tengok menu apa yang ada kat SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL tu kan. Recommended! 



SeoulNami Korean BBQ 
F-215, The Gardens Mall 
Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City 
59200 Kuala Lumpur 
Tel : +603 2202 3336 



Readmore → Restoran Makanan Korea Halal : SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL

Long Beach Pulau Perhentian

Trip Percutian 3 Hari 2 Malam Ke Pulau Perhentian Kecil, Terengganu

9:56 AM


Bismillah,

Last week aku dan kengkawan ke Pulau Perhentian, Terengganu. Kami menaiki penerbangan Air Asia ke Kota Bahru di KLIA2 pada harga dalam RM210 untuk tiket penerbangan pergi balik. Amacam murah kan? Tapi harga tiket sentiasa berubah-ubah ye so kena pandai pilih tarikh dan masa untuk penjimatan kaw kaw hoho. Harga tu per pax, itupun kitorang amik flight pukul 7 pagi. Tido KLIA2 la jawabnya takut terlepas haha.



HARI PERTAMA | KOTA BAHRU KE JETI KUALA BESUT 


Kami tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bahru dalam pukul 7.45 pagi, checkout bagai dalam pukul 8.00 juga la kat luar airport tu. Kami menaiki van dari company Seven Seas. RM25 je per pax. Kalau korang amik teksi biasa harga dalam RM90 sehala. Tu pun kena pandai nego. Tapi kalau korang datang ramai, bawak banyak luggage aku cadangkan korang amik van persiaran la ye. Either Seven Seas atau Transperhentian. Jarak daripada Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bahru ke Jeti Kuala Besut adalah 57 km dan mengambil masa dalam 1 jam perjalanan. Jadi kami tiba di Jeti Kuala Besut dalam pukul 9 pagi. Kami sarapan dulu sebelum bot tiba untuk membawa kami ke Jeti Coral Bay di Pulau Perhentian Kecil, Terengganu.


JETI KUALA BESUT KE JETI CORAL BAY, PULAU PERHENTIAN KECIL
Okay daripada Jeti Kuala Besut menuju ke Jeti Coral Bay Pulau Perhentian Kecil pula memakan masa sekitar 40 hingga 45 minit bergantung kepada kelajuan bot dan keadaan ombak. Time kami pergi tu keadaan ombak sedikit bergelora had I melambung-lambung la kami di dalam bot tersebut. Kelakar pun ada sebab masing-masing menjerit gayat haha. Jeti Kuala Besut bukan sahaja menghubungkan pelancong ke Pulau Perhentian Kecil semata-mata malah turut menghubungkan ke pulau-pulau di sekitarnya.


MENGINAP DI OMBAK DIVE RESORT, PULAU PERHENTIAN KECIL 


Di sana ada banyak resort disediakan bagi memenuhi kunjungan pelancong-pelancong dari luar antaranya Ombak Dive Resort. Di Ombak Dive Resort inilah penginapan kami di sepanjang 3 hari 2 malam nanti. Korang pasti akan terkejut kerana dari pandangan luar resort ini seakan-akan esklusif tetapi bila korang check ratenya di kaunter pendaftaran harganya ternyata lebih murah daripada apa yang korang sangkakan. Terkejut juga kami, mujur masih ada kekosongan bilik untuk kami pada hari itu.


Memandangkan kami tiba 2 jam lebih awal, kami memilih untuk menikmati hidangan makan tengahari terlebih dahulu. Di Ombak Dive Resort ni turut menyediakan cafe kepada para pengunjungnya. Cafenya tak tertumpu kepada pengunjung resortnya semata-mata malahan sesiapa sahaja boleh menikmati hidangan di sana. Oh ye Ombak Cafe hanya menghidangkan menu alakat dan menu buffet hanya dihidangkan untuk sarapan pagi sahaja. Ada pelbagai menu western dan fusion yang boleh korang cuba di sana dan portion yang dihidangkan sangat lah besar. Harga? Pada aku harga yang ditawarkan di Ombak Cafe ini standard cafe hipster KL. Tapi still berbaloi dengan portion dan rasa yang dihidangkan.


BILIK SERBA LENGKAP DI OMBAK DIVE RESORT



Sebaik sahaja jam menunjukkan pukul 3 petang kami semua check in ke bilik masing-masing. Aku menginap di bilik 4 orang, di mana bilik aku dilengkapi dengan 2 katil bersaiz Queen. Bilik Quadruple Sharing Rooms kami ni dilengkapi dengan penghawa dingin, kipas siling, meja tulis dan kerusi, LCD tv, tandas, pemanas air dan juga kelambu. Nampak romantik sangat bilik kami hahaha padahal semua jantan. Tapi aku nak ingatkan kat bilik tak disediakan sejadah so bawa la sejadah korang sendiri dari rumah ye. Bilik kami juga ada balkoni untuk bersantai dan berehat. Ombak Dive Resort ni dibina dengan kemasan kayu, so memang nampak elegan dan esklusif.


Antara bilik-bilik yang ada di tawarkan di Ombak Dive Resort adalah seperti :

👉 Single Room 
👉 Twin Room 
👉 Quadruple Sharing Room 
👉 Exclusive Suites 


So kami terus mandi dan berehat memandangkan masing-masing pun keletihan kerana perjalanan daripada pagi lagi. Di sebelah petangnya pula kami berjalan di pesisir pantai dan menikmati suasana dan pemandangan matahari terbenam.

PERSEMBAHAN TARIAN API DI OMBAK DIVE RESORT 


Setiap minggu akan ada persembahan tarian api dipertontonkan kepada para pengunjung yang hadir. Tarian api ini hanya  akan dipersembahkan pada hari Rabu, Jumaat dan Sabtu sahaja. Jadi sambil menikmati permandangan waktu senja, kami turut dihiburkan dengan aksi-aksi peserta tarian api yang begitu mengagumkan. Bukan itu sahaja, para pengunjung juga turut berpeluang membuat aksi bersama pemain-pemain api tersebut. Persembahan tarian api tu berlangsung sekitar setengah jam sahaja dan seterusnya pengunjung dihiburkan pula dengan tayangan wayang pacak. Setiap hujung minggu akan ditayangkan pelbagai seleksi filem antarabangsa kepada para pengunjung Ombak Cafe. Hari tu kami berpeluang menonton filem Capten Phillips. Ramai juga yang menonton malam tu malah turut menarik minat pengunjung luar yang tak menetap di Ombak Dive Resort.


SANTAI LEWAT MALAM LONG BEACH 
Seterusnya kami bergerak menuju ke Long Beach yang terletak di pantai seberang bukit di Pulau Perhentian Kecil. Untuk menuju ke Long Beach ni, korang kena menyelusuri bukit dan hutan kecil. Laluannya sempit dan sedikit gelap memerlukan cahaya daripada telefon bimbit untuk menyuluh jalan. Sesekali korang kena berhati-hati kerana ada ketika haiwan-haiwan liar akan melintasi jalan seperti biawak dan mungkin ular kecil. Jarak perjalanan daripada Ombak Dive Resort ke Long Beach aku anggarkan dalam 10 minit sahaja. Terasa penat juga lah, rasa terbakar lemak-lemak degil di peha haha.


Long Beach terkenal kerana tarikannya pada waktu malam seakan-akan pantai tersebut tak pernah tidur daripada kehadiran kunjungan manusia. Suasananya yang gelap diterangai dengan persembahan pemain api dan gerai-gerai kecil yang menyediakan pelbagai jenis minuman dan makanan. Kebanyakan pengunjung yang hadir adalah di kalangan pelancong luar dan juga rakyat tempatan dalam lingkungan 20 ke 30 an. Aku dan kawan-kawan lain hanya duduk bersantai di tepi pantai sambil menghirup udara malam. Jam mula menunjukkan pukul 1 pagi tapi suasananya masih meriah. Almaklumlah anak-anak muda sesekali berkumpul macam tu la jadinya haha. Kami sempat bermain permainan Wolf seround dua sebelum kami memutuskan untuk pulang ke bilik.

HARI KEDUA | SNORKELING DI ROMANTIC BEACH 


Kami bangun awal pagi untuk breakfast pada hari kedua. Ye la teruja lebih kerana seawal 10 pagi kami akan dibawa untuk snorkeling di Romantic Beach, Pulau Perhentian Kecil. Romantic Beach merupakan pesisir pantai yang letaknya tak jauh daripada Jeti Coral Bay, adalah dalam lingkungan 5 minit perjalanan dengan menaiki bot. Di sana tempatnya lebih privasi dan terlindung. Pada aku ianya sangat sesuai bagi mereka yang ingin mengadakan sebarang event tertutup, hari keluarga dan percutian romantik pasangan yang baru berkahwin. Lagipun pantainya cukup jernih dan amat sesuai bagi mereka yang ingin melakukan aktiviti snorkeling.


PANTAI PRIVATE & TERLINDUNG
Seumur hidup aku ini merupakan pengalaman pertama aku snorkeling dan ianya sangat mengujakan. Tak perlu ke tengah laut, dari tepi pantai pun sudah cukup untuk korang melihat hidupan laut dan pelbagai spesis ikan bermain-main di sekitar korang. Malah korang juga berpeluang melihat dan memegang gamat hidup secara dekat. Peralatan snorkeling pula korang boleh sewa di Ombak Diver pada harga RM40 untuk 6 check point snorkeling. Murah kan? Lagi pun Ombak Diver ada menyediakan khidmat jurulatih profesional dan mereka juga diiktiraf oleh PADI Dive.


Kami kembali ke Jeti Coral Bay sekitar jam 1 tengahari dan kembali ke bilik untuk berehat dan membersihkan diri sebelum menikmati hidangan makan tengahari di Ombak Cafe. Seriously aku memang suka makan di Ombak Cafe tu. Eventhough dia punya Mee Goreng pun mengimbau daa. Sedap ya amat haha. Tu belum menu-menu lain lagi. Dengan saiz portion, dia punya rasa perghh terbaik la. Kalau korang sukar nak dapatkan makanan di tempat lain, aku memang suggest korang datang makan kat sini la. Kitorang lepak kat Ombak Cafe tu sampai petang sebab kat area tu je disediakan kemudahan wifi. Ye la masing-masing ada kerja nak disiapkan kan?


SNORKELLING & KAYAK MURAH


Then lepas Asar kami just habiskan masa berjalan dan menikmati suasana petang di sepanjang pesisir pantai Pulau Perhentian Kecil tu. Ada gak antara kitorang yang masih belum puas mandi laut, turun lagi ke laut dan snorkelling. Actually tepi pantai depan Ombak Dive Resort tu pun korang boleh snorkelling tapi penuh la dengan perahu-perahu. Kalau nak korang boleh ke arah Senja Chalet yang tak jauh daripada situ. Haa kat situ korang boleh snorkelling puas-puas. Aku ngan kawan aku Khai plak kitorang main kayak. Sejam RM10. Murah kan? Puas la kitorang berkayak sejam tu. Dah penat mengayuh pass kat kawan-kawan lain plak haha. Tapi kitorang sewa kayak kat tempat lain kat area-area situ jugak tak jauh daripada Ombak Dive Resort tu.   Kitorang balik ke bilik dalam jam 7 malam sebelum keluar makan malam selepas Maghrib. Hai makan lagi? Hahaha.



HARI KETIGA | PERJALANAN BALIK KE KL
PEKENA NASI BERLAUK WARUNG PAK MAT PULAU PISANG


Keesokan harinya kami bersiap untuk pulang. Kami keluar menaiki bot ke Jeti Kuala Besut dalam pukul 12 tengahari memandangkan flight kami ke Kuala Lumpur pukul 3 petang. Kami sempat membeli sedikit cenderamata di Jeti Kuala Besut dan singgah makan di Warung Pak Mat Pulau Pisang. Teh Tarik Madu kat Warung Pak Mat Pulau Pisang tu memang terbaik lah. Warung Pak Mat Pulau Pisang femes ngan menu-menu nasi berlauk dan gulai kawah. Tapi korang jangan lupa try sup daging dia. Perghh padu beb.


Ini merupakan pengalaman terbaik aku bercuti di Pulau Perhentian Kecil. Pulau-pulau di Malaysia khususnya di Terenggganu ni memang ohsem. Kalau korang plan nak stay kat Ombak Dive Resort, Pulau Perhentian Kecil boleh contact owner dia terus. Details ada kat bawah dan jangan lupa petik nama aku AFZALSUKASUKI untuk harga kasih sayang haha. Okay next month aku nak ke Pulau Kapas plak. Ada sesiapa nak ikut?

Ombak Dive Resort 
Pulau Perhentian Kecil
22300 Kuala Besut
Terengganu

FACEBOOK | INSTAGRAM

Contact
017-6041054 (Juh)
019-7911002 (Ben Khalid)



Readmore → Trip Percutian 3 Hari 2 Malam Ke Pulau Perhentian Kecil, Terengganu

Blog Archive

Contact Form

Name

Email *

Message *