'> afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Tuesday, May 23, 2017

Variasi Menu Yang Awesome Di Street Churros


Bismillah,

Ada kalanya aku perlukan sesuatu untuk dikunyah, tak rasa pun nak makan berat-berat seperti nasi atau mee. Cukup sesuatu yang ringan dan mengenyangkan. Kalau aku berada di sekitar IOI City Mall Putrajaya atau MyTown Cheras, pasti aku akan memilih churros daripada Street Churros sebagai menu pilihan aku.


Siapa yang tak kenal churros kan? Churros merupakan sejenis pastri yang berasaskan doh, digoreng rangup dan dijadikan hidangan pencuci mulut dan menu ringan. Di bahagian negara Eropah dan Amerika Latin, churros ini dihidang sebagai menu sarapan pagi, di mana ia dimakan dengan cara mencelup ke dalam coklat panas dan diminum bersama cafe con leche (kopi susu).


Street Churros merupakan salah satu rangkaian kafe yang menawarkan menu churros terbesar di dunia dan ia mula diperkenalkan dari negara Korea. Street Churros mahu memastikan yang pelanggannya memperolehi churros yang berkualiti dan sedap walaupun dijual di jalanan.


Apa yang menariknya churros dari Street Churros ni, bahagian dalamnya lembut manakala bahagian luarnya pula sangat rangup. Ia didatangkan dengan 3 perisa utama iaitu Cinnamon (kayu manis), coklat dan keju. Perisa cinnamon merupakan best seller jika korang berkunjung di Street Churros ini. Street Churros tidak hanya menyediakan menu churros biasa sahaja malahan mereka juga ada menyediakan pelbagai jenis variasi churros dan minuman.


Antara menu-menu yang boleh didapati di Street Churros adalah seperti Street Churros dengan pilihan rasa cinnamon, choco dan cheese yang mana korang boleh pilih chocolate, cream cheese, bluberry dan butterscotch sebagai sos pencicah, Filling-Chu, yang mana churros di tuang dengan chocolate cream, cream cheese dan custard sebagai inti, Ah-Chu iaitu aiskrim churros dengan pilihan rasa Choco-choco, Choco-Berry dan Mango. Selain daripada itu, pelanggan Street Churros juga boleh memesan menu air lain antaranya O'My Mango dan O'My Coconut, jus Lemon, Passionfruit, Korean Citron, Caramel Macchiato, Chocolate, Green Tea Latte dan Milk Tea.


Baru-baru ini Street Churros baru melancarkan dua menu terbarunya iaitu Stick Churros dengan pilihan rasa Choco, Cinnamon dan Cheese dan juga Churros Fries dengan pilihan rasa Sour Cream, Tomato dan Seaweed. Aku sukakan aku sukakan Churros Fries sebab ia rangup dan sangat sedap lebih-lebih lagi dengan pilihan rasa sour cream. Percayalah tak cukup kalau makan berkongsi haha.


Selain itu Street Churros juga ada menyajikan hidangan kombo di mana korang boleh pilih salah satu menu hidangan churros bersama iced latte contohnya seperti Street Churros bersama Latte, Filling Churros bersama Latte dan Stick Churros bersama Latte. Aku rasa berbaloi kerana harganya mampu milik dan rasanya cukup awesome.


Jadi kalau korang berminat untuk mencuba sendiri rasa variasi churros yang ada di Street Churros ini, korang boleh terus pergi ke cawangan-cawangannya di alamat yang tertera di bawah:


One Utama Mall
Lot LG319A Lower Ground Floor, 
1 Utama Shopping Centre 1,
Lebuh Bandar Utama, 
Bandar Utama City Centre, 
Bandar Utama, 
47800 PJ
Contact : 03-89592110

------------------------------------------------------

IOI City Mall
LG-66A Lower Ground Floor IOI City Mall, 
62500 IOI Resort City, 
Putrajaya. 
Contact : 03-76810710

------------------------------------------------------

Sky Avenue
Lot No. T2-12, Level T2, Sky Avenue, 
Genting Highland Resorts, 
69000 Genting Highland, 
Pahang Darul Makmur. 
Contact : 03-61013110

------------------------------------------------------

Berjaya Times Square
Lot LG-36, Lower Ground Floor,
Berjaya Times Square, 
No. 1 Jalan Imbi, 
55100 Kuala Lumpur. 
Contact : 03-21106210

------------------------------------------------------

MyTown
Lot No. B1.046, Basement 1 Floor,
MyTown Shopping Centre 6,
Jalan Cochrane, Seksyen 90,
Taman Maluri, Cheras, 
55100 Kuala Lumpur. 
Contact : 03-92011099

------------------------------------------------------

Facebook

Instagram

Website



Thursday, May 18, 2017

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Cyberview Resort And Spa, Cyberjaya


Bismillah,

Hari ni aku nak kongsikan salah sebuah lokasi berbuka puasa yang boleh menjadi pilihan seisi keluarga korang nanti. Lokasi yang aku maksudkan ialah Verandah Restaurant, Cyberview Resort & Spa. Cyberview Resort & Spa terletak di Cyberjaya dan lokasinya berhampiran dengan tapak belon panas. Sebelum ini aku pernah buat review berkenaan hotel dan fasiliti yang ada di sana. Jika korang nak tau serba sedikir berkenaan Cyberview Resort & Spa ini, korang boleh KLIK DI SINI.


Belum habis teruja dengan menu sarapan yang pernah disajikan sewaktu kami sekeluarga menginap di sana sebelum ini, kali ini bertambah teruja bila mengetahui yang Cyberview Resort & Spa turut mengadakan promosi buffet Ramadhan yang pastinya lebih banyak menu yang menarik akan dihidangkan kepada pengunjung yang hadir.


Berlatar belakangkan persekitaran taman dan permandangan dari kolam yang berdekatan, ia pasti lebih menarik di samping keenakan sajian yang dihidang sepanjang bulan Ramadhan ini. Hidangan yang bertemakan 'live-on-the-wok' bakal disajikan oleh Chef Imran dan tim nya nanti yang mana dia dan tim nya akan memasak menu yang berasaskan daripada makanan laut secara live antaranya seperti udang harimau, ketam dan banyak lagi.


Selain daripada itu, terdapat sebanyak 23 gerai hidangan yang akan dipamerkan sepanjang bulan Ramadhan ini yang terdiri daripada pelbagai jenis menu tempatan antaranya Warung Masak Lemak, Gulai Kawah Daging, Ayam dan Itik, Ikan Salai, Siput Sedut dan pelbagai jenis menu menarik yang lain. Dianggarkan lebih 222 jenis menu tempatan yang akan dihidangkan sepanjang buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa pada tahun ini.


Bagi keluarga yang ada membawa anak-anak kecil pula, ada tarikan khas untuk mereka sepanjang promosi buffet Ramadhan ini berlangsung di mana di bahagian Kidz Zone ada menyediakan beberapa menu untuk kanak-kanak seperti Chocolate Fountain, pelbagai jenis aiskrim, kaunter gula-gula, popcorn, cupcake dan cookies. Di sana juga ada menyediakan taman mini untuk kanak-kanak bagi mereka yang ada membawa anak kecil bersama. Bukan itu sahaja, buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa juga ada menyediakan kemudahan surau yang selesa bagi lelaki dan wanita dan juga ruangan parkir kereta yang luas dan banyak. Jadi usah risau kerana segala kemudahan ada disediakan di sana.


Aku tertarik dengan beberapa menu rare yang telah aku cuba di sana antaranya Aiskrim Rendang Ayam. Mesti korang pelikkan bagaimana rendang ayam boleh diimprovisasikan menjadi aiskrim? Bila aku cuba, teksturnya memang aiskrim cuma korang akan rasa sedikit pedas dengan rasa ayam pada hujung tekak nanti. Sedap! Korang kena cuba juga nanti ye. Bukan setakat aiskrim Rendang Ayam sahaja, malah ada pelbagai lagi jenis aiskrim yang akan dihidangkan di buffet Ramadhan Cyberview Resort & Spa.


Salah satu signature menu yang menjadi kegilaan aku di sana iailah Crispy Durian Rolls. Luaran macam roti jala tapi rangup manakala inti dalamnya adalah durian Musang King. Perrggghh memang awesome. Aku tak pasti berapa banyak aku makan tapi apa boleh aku katakan Crispy Durian Rolls ni memang terbaik. Recommended!


Selain daripada menu Melayu, Cina, India dan menu tempatan yang lain, promosi buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa ini juga ada menampilkan beberapa menu barat dan Asia yang lain antaranya Pizza, Sushi & Soba, Teppanyaki & Okonomiyaki, Marinated Minute Steak, Marinated Lamb Shoulder, Dim Sum dan banyak lagi. Di sini juga aku dapat lihat ada pelbagai jenis air disediakan seperti Soya Bean, Cincau, Fruit Juice, Iced Lemon Tea? Ice Barley, Chrysanthemum Tea, Iced Longan dan Iced Bandung. Banyak kan? Bukan setakat air sejuk malah kaunter air panas juga disediakan bagi pengunjung yang hadir.


Jadi harga yang ditawarkan untuk dewasa adalah RM138 bersih pada hari biasa dan RM100 bersih pada hujung minggu. Harga untuk kanak-kanak adalah separuh harga. Jadi kalau korang berminat untuk mencuba sendiri pelbagai jenis juadah yang hebat dan sedap-sedap di buffet Ramadhan Cyberview Resort & Spa ini, korang boleh lah rujuk maklumat yang tertera di bawah.



Cyberview Resort & Spa
The Lodge, Persiaran Multimedia, Cyber 7
63000 Cyberjaya
Selangor, Malaysia

Koordinat GPS
Latitude: N 2 55.440
Longitude: E 101 40.020

Hubungi
03-8312 7091 / 7092

**********

Buffet Ramadhan 2017 Bangi Golf Resort Restaurant

Buffet Ramadhan 2017 Swiss Garden Hotel Kuala Lumpur

Buffet Ramadhan 2017 Bangi Golf Resort Restaurant



Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com