Flexi Booster

Yoodo Menganjurkan Yoodo Community Meet-Up Day Di Starling Mall, Damansara

10:40 AM


Bismillah,

Baru-baru ni aku dijemput untuk memeriahkan program yang dianjurkan oleh Yoodo iaitu Yoodo Community Meet-Up Day yang bertempat di Starling Mall, Damansara. Best gak program yang julung-julung kali diadakan oleh Yoodo ni. Actually program Yoodo Community Meet-Up Day ini adalah sebagai tanda penghargaan Yoodo kepada para pelanggannya di atas kesetiaan mereka  memilih pelan kad sim Yoodo.



Di sana kami beratur mendaftarkan diri untuk mendapat goodies bag daripada Yoodo dan pada masa yang sama kami juga mendapatkan tayangan khas percuma di MBO Cinema untuk filem Robin Hood. Bukan setakat filem, setiap subscriber yeng bertuah akan mendapat set popcorn dan air secara percuma juga. Keseronokan program Yoodo Community Meet-Up Day tak berhenti setakat itu sahaja. Dalam goodies bag yang diberi tu, ada tshirt Yoodo dan ada pek sim baru bagi mereka yang ingin mendaftar pelan yangdiperkenalkan oleh Yoodo. Malah sebelum tayangan bermula, pelanggan-pelanggan yang bertuah disajikan dengan beberapa booth permainan di sekitar pawagam di mana sekiranya mereka menang, mereka berpeluang untuk mendapatkan RM5 yang akan dimasukkan ke dalam akaun Yoodo mereka. Perghhh memang best sangat!!


Actually kalau korang masih belum tahu Yoodo mula dilancarkan pada Januari 2018. Ia mula beroperasi di bawah Celcom di mana ia menawarkan perkhidmatan telekomunikasi secara digital dan mensasarkan golongan digital pada masa kini. Bezanya Yoodo dengan pelan yang dipekenalkan oleh syarikan telekomunikasi yang lain, Yoodo membolehkan penggunanya merangka pelan mereka mengikut keperluan mereka sendiri menerusi aplikasi, memilih kuota data, panggilan, sms mengikut keperluan dan kegunaan mereka setiap hari sahaja.


Dari situ mereka boleh tetapkan bajet penggunaan dan jumlah yang perlu di bayar setiap bulan. Almaklumlah bukan semua orang berkerjaya dan mampu malah ada dikalangan mereka merupakan pelajar yang masih bergantung kepada bantuan ibu bapa mereka. Jadi pelan Yoodo sangat membantu mereka untuk merangka bajet pada setiap bulan.


Malah sebelum tayangan bermula Ketua Pengarah Eksekutif Yoodo, Tuck Mun turut berkongsi beberapa pembaharuan yang diperkenalkan oleh Yoodo. Antaranya memperkenalkan Roam Like Home Plus plan di mana setiap pengguna Yoodo boleh menikmati akses internet di 41 buah negara di seluruh dunia pada kadar yang sama. Selain daripada itu pembayaran melalui online banking juga turut diperkenalkan pada akhir Disember 2018 ini bagi memudahkan pengguna membuat pembayaran tanpa perlu ke cawangan-cawangannya. Antara lain yang turut diperkenalkan adalah Flexi Booster. Melalui kaedah ini pengguna yang membeli booster hampir dengan tarikh tamat tempoh, harganya akan jadi lebih murah. Sangat menarik dan menjimatkan pengguna!


Pada program yang sama, Yoodo turut menyampaikan beberapa anugerah kepada pengguna setia mereka melalui tiga kategori antaranya Longest Active SuperUser, Most Active SuperUser dan Most Promising SuperUser. Mereka menerima hadiah berupa Huawei P20, Huawei Y7 Prime dan juga Samsung Galaxy J1 sebagai tanda penghargaan dan sokongan mereka selama ini.


Aku harap program seperti ini dijadikan acara tahunan sebagai tanda sokongan dan terima kasih Yoodo kepada para pelanggannya. Kita sebagai pelanggan akan rasa dihargai dan sudah pastinya akan terus menyokong perkembangan Yoodo dan terus setia bersamanya di masa akan datang.


misi bantuan kemanusiaan ke Syria

Jom Menyumbang Misi Kemanusiaan Winter Mission Syria 3.0 Melalui Muslim Volunteer Malaysia

2:39 PM


Bismillah,

Tatkala pengacara majlis menjemput Presiden MVM tampil ke hadapan untuk menyampaikan sepatah dua kata, aku agak terkejut. Aku sangkakan Presiden Muslim Volunteer Malaysia (MVM) adalah seorang yang agak berusia ataupun paling tidak pun umurnya sekitar 40 an. Tapi yang tampil ke hadapan ketika itu adalah seorang anak muda. Lagi mengejutkan umurnya hanya 24 tahun! Siapa sangka anak muda ini sudah memikul tanggungjawab besar membantu rakyat di dalam dan di luar negara dengan memberi pelbagai sumbangan melalui pelbagai program yang terancang.


Untuk pengetahuan semua, pada tahun 2018 ini sebanyak 68 program bantuan telah berjaya dilaksanakan dan 6 daripadanya adalah program yang disasarkan kepada masyarakat yang berada diluar negara

Ini merupakan pertama kali aku menghadiri program yang dianjurkan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) dan bila aku perhatikan sekeliling, aku lihat kebanyakan tenaga-tenaga kerjanya terdiri daripada anak muda yang rata-ratanya berumur awal 20 an. Kagum aku dengan keupayaan anak-anak muda ini. Walaupun digalas dengan misi yang besar namun mereka membuktikan kemampuan mereka dan menafikan yang umur muda bukan penghalang untuk mereka menyalurkan bantuan kepada dunia.


Untuk pengetahuan semua, pada tahun 2018 ini sebanyak 68 program bantuan telah berjaya dilaksanakan dan 6 daripadanya adalah program yang disasarkan kepada masyarakat yang berada diluar negara. Kebanyakan program yang dilaksanakan masih tetap mengkhususkan masyarakat di dalam negara secara amnya. Dengan kejayaan program yang dianjurkan pada 2018, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) mensasarkan sebanyak 89 lagi program yang akan dijadualkan pada tahun 2019. Banyak kan?


Banyak sangat program ni, ramai ke tenaga kerja dan sukarelawan Muslim Volunteer Malaysia ni? Tak lah, Muslim Volunteer Malaysia cuma hanya ada 24 tenaga kerja je tapi mereka mempunyai seramai 60,000 orang volunteer di seluruh negara! 24 orang tenaga kerja pada mata korang mungkin kecil tetapi pada aku setiap seorang daripadanya memikul tanggungjawab dan bebanan tugas sepeti 10 orang. Dasyat betul keupayaan mereka ni.


Untuk pengetahuan korang baru-baru ni Muslim Volunteer Malaysia (MVM) telah berkerjasama dengan Global Peace Mission (GPM) untuk membantu rakyat Syria dalam menyalurkan bantuan dalam bentuk pakaian sejuk dan juga kotak makanan di kem pelarian Syria Gaziantep, Syria - Turki. Kempen pengumpulan dana untuk tujuan ini telah pun bermula dari bulan Disember 2018 sehingga Januari 2019 nanti. Target dana yang perlu dikumpulkan dianggarkan sebanyak RM300,000 dan mereka sangat mengalu-alukan sumbangan dan tajaan daripada masyarakat dan badan-badan korporat bagi merealisasikan misi kali ini.

Muslim Volunteer Malaysia cuma hanya ada 24 tenaga kerja je tapi mereka mempunyai seramai 60,000 orang volunteer di seluruh negara!


Ini merupakan misi kali ketiga mereka setelah mereka berjaya menyempurnakan misi menyalurkan bantuan sebanyak RM100,000 kepada kem pelarian Syria Turki dengan kerjasama Malaysia Life Line For Syria (MLLFS) pada misi pertama dan bantuan sebanyak RM200,000 masih dengan kerjasama Malaysia Life Line For Syria (MLLFS) bagi penghantaran bantuan berupa baju sejuk, selimut dan susu bayi. Untuk melihat sejauh mana keberkesannya dan berjayanya misi yang dibawa Muslim Volunteer Malaysia ini korang lihat sahaja lah jumlah dana bantuan yang dibawa mereka setiap tahun. Meningkat bukan? Dari situ kita tahu yang Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni bukan badan NGO yang biasa-biasa. Masakan la mereka boleh merangkul gelaran Top 5 NGO Terbaik di Malaysia pada tahun 2016!


Jadi bagi menggalakkan dan menarik minat masyarakat dalam menyalurkan bantuan dan bentuk kewangan atau tenaga kerja dengan mendaftar sebagai salah seorang volunteer, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) turut melantik duta dan ikon mereka untuk setiap tahun. Pada tahun 2014 mereka melantik Datin Umi Aida sebagai ikon mereka manakala pada tahun 2016, Datuk Prof. Dr Muhaya Mohamad telah dilantik menjadi penasihat Muslim Volunteer Malaysia. Malah sejak ditubuhkan telah ramai artis dan selebriti tempatan turut berkerjasama dengan menjadi ikon Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ini antaranya Dato' Fadzilah Mohamad Khamsah, Helliza Helmi, Hazwani Helmi, Diana Amir dan Azmi Saat. Malah pada tahun 2019 nanti, Muslim Volunteer Malaysia turut memperkenalkan beberapa nama ikon mereka yang baru seperti Ustaz Dato' Dr.Mohd Izhar Ariff Bin Mohd Kashim (penyanyi dan usahawan Bizmilla Catering, Noorsyarmilla Binti Jirin, Kumpulan Inteam, Da'ie Ahmad Izzhar Bin Ahmad Nazri dan Puan Ernayanee Binti Nur Julaimi (CEO De'Xandra). Semakin meningkat tahun, semakin ramai penglibatan artis dan selebriti dalam mempromosikan program-program yang dianjurkan oleh Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ini.

Dari situ kita tahu yang Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni bukan badan NGO yang biasa-biasa. Masakan la mereka boleh merangkul gelaran Top 5 NGO Terbaik di Malaysia pada tahun 2016!


Tujuan ikon MVM ini diwujudkan adalah untuk mempromosikan, mewujudkan kesedaran di kalangan masyarakat setempat dan antarabangsa tentang kewujudan dan fungsi Muslim Volunteer Malaysia dalam menyalurkan sumbangan dan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Dengan adanya ikon MVM insyaAllah ia dapat merapatkan jurang antara masyarakat dan pihak MVM dan memberi pendedahan yang secukupnya tentang tugas dan tanggungjawab Muslim Volunteer Malaysia.


Aku cuma berharap satu hari nanti aku juga dapat menceburkan diri dalam misi bantuan yang diberikan oleh Muslim Volunteer Malaysia ini. Kalau tak dapat ke Syria pun, dapat hantar bantuan ke dalam negara pun dah cukup bersyukur. InsyaAllah satu hari nanti jika diizinkan Allah ye. Semoa Allah perkenankan.


Sekiranya korang ingin menyalurkan bantuan dan sumbangan dalam merealisasikan bantuan-bantuan yang akan disalurkan kepada mereka yang tidak berkemampuan, boleh lah salurkan melalui akaun yang tertera di bawah :


Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia 
Maybank : 56480 164 7699 
CIMB : 8602 5378 07 
Bank Islam : 1230 0010 0030 65 
Media Sosial Muslim Volunteer Malaysia (MVM)


Laman rasmi

Laman sumbangan : https://donation.mvm.org.my/ 


Instagram


Sebarang maklumat boleh lah diajukan melalui :

Emel

Tel : 03-80740434 

Alamat
Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia, No 12-1, Jalan Merbah 2, Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong, Selangor