misi bantuan kemanusiaan ke Syria

Jom Menyumbang Misi Kemanusiaan Winter Mission Syria 3.0 Melalui Muslim Volunteer Malaysia

2:39 PM


Bismillah,

Tatkala pengacara majlis menjemput Presiden MVM tampil ke hadapan untuk menyampaikan sepatah dua kata, aku agak terkejut. Aku sangkakan Presiden Muslim Volunteer Malaysia (MVM) adalah seorang yang agak berusia ataupun paling tidak pun umurnya sekitar 40 an. Tapi yang tampil ke hadapan ketika itu adalah seorang anak muda. Lagi mengejutkan umurnya hanya 24 tahun! Siapa sangka anak muda ini sudah memikul tanggungjawab besar membantu rakyat di dalam dan di luar negara dengan memberi pelbagai sumbangan melalui pelbagai program yang terancang.


Untuk pengetahuan semua, pada tahun 2018 ini sebanyak 68 program bantuan telah berjaya dilaksanakan dan 6 daripadanya adalah program yang disasarkan kepada masyarakat yang berada diluar negara

Ini merupakan pertama kali aku menghadiri program yang dianjurkan Muslim Volunteer Malaysia (MVM) dan bila aku perhatikan sekeliling, aku lihat kebanyakan tenaga-tenaga kerjanya terdiri daripada anak muda yang rata-ratanya berumur awal 20 an. Kagum aku dengan keupayaan anak-anak muda ini. Walaupun digalas dengan misi yang besar namun mereka membuktikan kemampuan mereka dan menafikan yang umur muda bukan penghalang untuk mereka menyalurkan bantuan kepada dunia.


Untuk pengetahuan semua, pada tahun 2018 ini sebanyak 68 program bantuan telah berjaya dilaksanakan dan 6 daripadanya adalah program yang disasarkan kepada masyarakat yang berada diluar negara. Kebanyakan program yang dilaksanakan masih tetap mengkhususkan masyarakat di dalam negara secara amnya. Dengan kejayaan program yang dianjurkan pada 2018, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) mensasarkan sebanyak 89 lagi program yang akan dijadualkan pada tahun 2019. Banyak kan?


Banyak sangat program ni, ramai ke tenaga kerja dan sukarelawan Muslim Volunteer Malaysia ni? Tak lah, Muslim Volunteer Malaysia cuma hanya ada 24 tenaga kerja je tapi mereka mempunyai seramai 60,000 orang volunteer di seluruh negara! 24 orang tenaga kerja pada mata korang mungkin kecil tetapi pada aku setiap seorang daripadanya memikul tanggungjawab dan bebanan tugas sepeti 10 orang. Dasyat betul keupayaan mereka ni.


Untuk pengetahuan korang baru-baru ni Muslim Volunteer Malaysia (MVM) telah berkerjasama dengan Global Peace Mission (GPM) untuk membantu rakyat Syria dalam menyalurkan bantuan dalam bentuk pakaian sejuk dan juga kotak makanan di kem pelarian Syria Gaziantep, Syria - Turki. Kempen pengumpulan dana untuk tujuan ini telah pun bermula dari bulan Disember 2018 sehingga Januari 2019 nanti. Target dana yang perlu dikumpulkan dianggarkan sebanyak RM300,000 dan mereka sangat mengalu-alukan sumbangan dan tajaan daripada masyarakat dan badan-badan korporat bagi merealisasikan misi kali ini.

Muslim Volunteer Malaysia cuma hanya ada 24 tenaga kerja je tapi mereka mempunyai seramai 60,000 orang volunteer di seluruh negara!


Ini merupakan misi kali ketiga mereka setelah mereka berjaya menyempurnakan misi menyalurkan bantuan sebanyak RM100,000 kepada kem pelarian Syria Turki dengan kerjasama Malaysia Life Line For Syria (MLLFS) pada misi pertama dan bantuan sebanyak RM200,000 masih dengan kerjasama Malaysia Life Line For Syria (MLLFS) bagi penghantaran bantuan berupa baju sejuk, selimut dan susu bayi. Untuk melihat sejauh mana keberkesannya dan berjayanya misi yang dibawa Muslim Volunteer Malaysia ini korang lihat sahaja lah jumlah dana bantuan yang dibawa mereka setiap tahun. Meningkat bukan? Dari situ kita tahu yang Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni bukan badan NGO yang biasa-biasa. Masakan la mereka boleh merangkul gelaran Top 5 NGO Terbaik di Malaysia pada tahun 2016!


Jadi bagi menggalakkan dan menarik minat masyarakat dalam menyalurkan bantuan dan bentuk kewangan atau tenaga kerja dengan mendaftar sebagai salah seorang volunteer, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) turut melantik duta dan ikon mereka untuk setiap tahun. Pada tahun 2014 mereka melantik Datin Umi Aida sebagai ikon mereka manakala pada tahun 2016, Datuk Prof. Dr Muhaya Mohamad telah dilantik menjadi penasihat Muslim Volunteer Malaysia. Malah sejak ditubuhkan telah ramai artis dan selebriti tempatan turut berkerjasama dengan menjadi ikon Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ini antaranya Dato' Fadzilah Mohamad Khamsah, Helliza Helmi, Hazwani Helmi, Diana Amir dan Azmi Saat. Malah pada tahun 2019 nanti, Muslim Volunteer Malaysia turut memperkenalkan beberapa nama ikon mereka yang baru seperti Ustaz Dato' Dr.Mohd Izhar Ariff Bin Mohd Kashim (penyanyi dan usahawan Bizmilla Catering, Noorsyarmilla Binti Jirin, Kumpulan Inteam, Da'ie Ahmad Izzhar Bin Ahmad Nazri dan Puan Ernayanee Binti Nur Julaimi (CEO De'Xandra). Semakin meningkat tahun, semakin ramai penglibatan artis dan selebriti dalam mempromosikan program-program yang dianjurkan oleh Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ini.

Dari situ kita tahu yang Muslim Volunteer Malaysia (MVM) ni bukan badan NGO yang biasa-biasa. Masakan la mereka boleh merangkul gelaran Top 5 NGO Terbaik di Malaysia pada tahun 2016!


Tujuan ikon MVM ini diwujudkan adalah untuk mempromosikan, mewujudkan kesedaran di kalangan masyarakat setempat dan antarabangsa tentang kewujudan dan fungsi Muslim Volunteer Malaysia dalam menyalurkan sumbangan dan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Dengan adanya ikon MVM insyaAllah ia dapat merapatkan jurang antara masyarakat dan pihak MVM dan memberi pendedahan yang secukupnya tentang tugas dan tanggungjawab Muslim Volunteer Malaysia.


Aku cuma berharap satu hari nanti aku juga dapat menceburkan diri dalam misi bantuan yang diberikan oleh Muslim Volunteer Malaysia ini. Kalau tak dapat ke Syria pun, dapat hantar bantuan ke dalam negara pun dah cukup bersyukur. InsyaAllah satu hari nanti jika diizinkan Allah ye. Semoa Allah perkenankan.


Sekiranya korang ingin menyalurkan bantuan dan sumbangan dalam merealisasikan bantuan-bantuan yang akan disalurkan kepada mereka yang tidak berkemampuan, boleh lah salurkan melalui akaun yang tertera di bawah :


Pertubuhan Sukarelawan Muslim Malaysia 
Maybank : 56480 164 7699 
CIMB : 8602 5378 07 
Bank Islam : 1230 0010 0030 65 
Media Sosial Muslim Volunteer Malaysia (MVM)


Laman rasmi

Laman sumbangan : https://donation.mvm.org.my/ 


Instagram


Sebarang maklumat boleh lah diajukan melalui :

Emel

Tel : 03-80740434 

Alamat
Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia, No 12-1, Jalan Merbah 2, Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong, Selangor



cara untuk pasarkan produk bumiputera

Yusa Food Products Memasarkan Produk Bumiputera Berkualiti Dan Halal Di Malaysia

11:34 AM


Bismillah,

Baru-baru ni aku berkesempatan ke Majlis Perasmian Yusa Food Product di Sunway Putra Mall. Majlis dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution Bin Ismail. Wah nice lah sebab selama ni yang aku tau produk-produk daripada usahawan tempatan dijual atau dipasarkan secara sendirian sahaja. Tapi dengan adanya Yusa Food Product ni, produk-produk keluaran tempatan dapat dikumpulkan dan dipasarkan bersama-sama. Lagi best produk-produk ni halal, berkualiti dan merupakan produk bumiputera!


Ada antara produk-produk ini yang telah mendapat tempat di pasaran luar negara dan rata-ratanya merupakan produk yang laris di pasaran tempatan. Bila ditanya tentang produk-produk yang ada dipamerkan, pemilik Yusa Food Products iaitu Puan Norli Binti Yusop menekankan mereka akan lakukan saringan secara berperingkat dalam pemilihan produk. Ia adalah untuk memastikan yang produk-produk yang akan dipasarkan di bawah naungannya menepati piawaian dan standard yang ditetapkan supaya produk-produk tersebut mudah dipasarkan dan sudah mendapat tempat di kalangan pengguna dan rakyat tempatan.

Kalau korang berminat nak dapatkan doorgift untuk sebarang majlis keraian, Yusa Food Products pun ada menyediakan khidmat seperti itu

Antara produk-produk yang ada dipasarkan di bawah jenama Yusa Food Product ini adalah seperti Kerepek Popia Rumpai Laut, Jejari Ketam Berempah, Samza's Sambal Hijau, Samza's Perencah Masak Merah, Wansha Rempah Sup Utara, Freezy Layer Cake Chocolate, Daffodil Crunchy Karamel Nuts, Fruitissimo Marble Cheese Brownies dan Royale Fruitcake Almond Flakes, Salis Bawang Goreng dan banyak lagi. Selain daripada itu korang juga boleh membeli pelbagai jenis sambal yang ada dijual di Yusa Food Products ni. Ada juga kerepek, rempeyek, variasi kek dan biskut, makanan segera, frozen food seperti roti canai dan paratha, coklat dan bermacam-macam lagi.


Actually Yusa Food Products ini bukan sahaja bertanggungjawab memasarkan produk-produk usahawan bumiputera tempatan malahan juga mereka turut memasarkan produk-produk keluaran mereka sendiri. Dengan cara sebegini dapat memudahkan pengguna mendapatkan produk keluaran tempatan dan bumiputera tanpa perlu mencari dari satu lokasi ke satu lokasi yang lain. Produk-produk yang bernaung di bawah Yusa Food Products ni pun sudah melebihi 200 jenis dan akan bertambah lagi pada masa hadapan.


Yusa Food Products di Sunway Putra Mall merupakan cawangan yang kelima mereka sejak sejak ditubuhkan pada 2015 yang lalu. Antara cawangan-cawangan Yusa Food Products lain adalah :

  • SACC Mall, Shah Alam
  • The Curve, Damansara
  • Publika, Solaris Dutamas
  • Melawati Mall, Wangsa Maju


So kalau korang nak dapatkan produk-produk keluaran bumiputera yang dijamin bekualiti dan halal, boleh la datang ke cawangan-cawangan Yusa Food Products yang berhampiran korang ye. Memang rambang mata kalau tengok produk-produk yang ada lebih-lebih lagi aneka jenis sambal. Tak boleh ada lebih daripada satu sambal kat rumah takut makan bertambah-tambah nanti hahaha. Satu lagi nak bagitau kot-kot kalau korang berminat nak dapatkan doorgift untuk sebarang majlis keraian, Yusa Food Products pun ada menyediakan khidmat seperti itu. Lebih banyak yang korang beli, lebih murah la harga yang mereka tawarkan.

Puan Norli Binti Yusop menekankan mereka akan lakukan saringan secara berperingkat dalam pemilihan produk. Ia adalah untuk memastikan yang produk-produk yang akan dipasarkan di bawah naungannya menepati piawaian dan standard yang ditetapkan supaya produk-produk tersebut mudah dipasarkan dan sudah mendapat tempat di kalangan pengguna dan rakyat tempatan.

So aku mengajak semua marilah kita support produk-produk keluaran tempatan lebih-lebih lagi produk bumiputera. Produk-produk tempatan kita sekarang tak macam dulu-dulu dah. Sekarang aku rasa setanding malah mungkin lebih baik daripada produk jenama luar negara. Ini kerana negara kita juga telah ada badan yang mengawal selia kualiti, kebersihan dan khasiat produk. Jadi mengapa bayar lebih jika produk kita setanding dan lebih baik kualitinya berbanding yang lain kan?


Korang boleh follow Instagram mereka YUSA FOOD PRODUCTS atau melalui Facebook mereka YUSA FOOD PRODUCTS untuk mendapatkan info lanjut berkenaan produk-produk yang mereka pasarkan.


Jom ke Yusa Food Products!