Blog Sihatimerahjambu

Ape Aku Makan..Ko Makan x??

10:09 AM

Aku dilahirkan dalam tahun 80an..1983 la senang cerita.Banyak unsur2 sekitar @ mahupun sekeliling yang trun mempengaruhi perkembangan minda aku ketika itu.Even aku kecik2 budak..tp klu xd yang lama, xkan ada aku kini.Cheewahh :D ok2 kita mula ngan makanan ruji aku dulu..

Dulu ptg2 je..sblm main basikal BMX biru aku..aku akn tggu babu roti.Quite familiar bunyinya kn?Mamak roti la senang citer.Aku bwk 20sen..tp semestinya aku xbeli roti.Aku akan bli kek span lapis yg warna hijau kuning tu @ jajan (makanan ringan).Klu xbli ngn Babu roti..aku beli kat kedai nyonya.Ni antara makanan2 yang biasa aku jumpa dan beli la time tu..


Ni push pop..ni gula2 tahap jarang pada aku sbb harga dia 60sen.Mahal la..Klu kua ngn mak aku bru dapat beli.Hehe

Ni plak keropok yang kerap mak aku beli klu pegi kedai beli kelapa parut.Klu xterima rugi..klu amik jemu..


Ni aku panggil askim pong..klu aku beli satu 10sen..patah dua ngn adik aku.Hehe.Tp xsesedap askim Malaysia


Ni askim malaysia..xd jmpanye kt kedai2.Ni slalunya jiran2 aku yg buat.Pastu jual 10 sen.Mak aku pn pernah jual askim ni.Ada mcm2 perisa..yang femes askim milo,askim asam boi,askim anggur,oren,bandung,tebu,laici..eh mcm2 perisa la


Biskut ni mak aku bli tmbang kat kedai cina.Ni biskut kira timbang ye..xd jual paket2.Xdapat la jep!!


Ni keropok chikedees perisa ayam.Mcm twisties gak la.Keropok ni kdg2 snang nk dpat..kdg2 susah.Susah sbb klu mak bg 10sen..mmg xlepas nk beli


Ni chewing gum dulu2.Yang besnye pada packaging ada pelekat.Basahkan ngn air then korg tampal la kt mana2 bahagian badan korg :) Jgn risau blh tanggal..klu Ah Long tgk pn xjejas pape :P


Ni kek roti Hiro.Kek yang diselaputi coklat.30sen..kdg2 leh dpt 20sen.Bergantung tmpat n cara korg mengayat makcik kedai.Sbb aku regular customer Babu roti..so aku leh dpt murah :)

Coklat biji2 kecik ni plak harga 20sen.Sdap coklat ni (time tu la sbb aku kecik..semua sdap).Agak2 liat sikit

Ni ol time feberet chewing gum yang biasa aku beli.Dlmnya ada 4biji..tp xblh tiup buat belon tw.Ada beberapa perisa mcm anggur, oren n nenas kot?aku pn dh lupa


Ni pn aku suka.sorila smua bnda aku ska sbenarnya.Rangup..ada rasa cklat.Plastik jgn dibuang..korang leh men tiup2 kat hujung plastiknya.Ha selaput plastik dalam gula2 ni blh dimakan skali :)


Ni gula2 asam..aku xska klu gula ni kena pnas..nnt dia melekat.Aku suka mkn 1 per 1.Lambat ckit abisnya.Rasa masam2 ckit


Ni antara gula2 yg mmg biasa aku beli :) Mmg familiar sgt dan sinonim ngan aku time tu..


Ha belon nih..tp aku xbeli satu2.Slalunya aku beli spaket ngn gula2 20sen..leh letup2..pastu tempek kat dahi kwn kasi letup :)

Ni gula2 T-Drops.Dalam tin ni ada pelbagai perisa, depends la ngn korg..nak yg 1 perisa pn ada.Gula2 ni disertakan sekali ngn serbuk gula di dalamnya.Ni aku panggil gula2 kuasa 3 :) sbb bnyk sgt gula :)


Coklat ni aku panggil coklat arnab @ coklat susu.Rasa mmg rasa susu..Tp skrang dh xleh makan sbb dikhuatiri ada melamin..ala tp dulu ape aku pedulik :P


Ni antara kotak2 yang menarik perhatian aku setiap kali aku pegi kedai nyonya.Mahal weyhh..dindang 50sen, Tora RM1 dan JoJo RM2.20.Siap ada harga lagi kat ctu..huhu.Coklat tora je la yg blh blah ckit sbb biskut dia rangup..tp tu xpenting semuanya.Yang aku kisahkan mainan dlm kotak.Aku teruja sbb you'll never know what you gonna get!!Hahaha


Ni coklat ala2 M&M..ada 2 jenis packaging tw..Satu mcm yg atas, satu lagi dlm tiub botol putih.Klu korg mkan, leh berwarna la mulut korg :)


Ko kenal x gula2 ni?Gula2 bentuk serbuk @ hablur..klu masuk dlm mulut korg meletup2.Mcm kena renjatan letrik pn ada rasanya.Hehe.Ni 20sen


Haha..Chewing gum 3 biji nih..Harga 10sen.Chewing gum ni xleh meletup gak.Memandangkan chewing gum murah, agak keras gak la klu nk kunyah :)


Choki-choki..ol time feberet.Aku rasa smpai skrang pn ada lagi kn?Femes gak menatang nih.Aku slalu gak beli.Klu xmkn mcmtu..aku mkn ngn roti :)


Nini Cokelat celup..celup!celup!Haha tu antara lirik lagu iklannya.Beskot cicah coklat.50sen kot harganya


Ni gula2 sarsi..mudah pecah.Dlm tu ada dlm 5-6biji je.Klu aku mkn..aku xhisap..aku gigit je.Susah nk isap sbb kasar permukaannya.

Ha dh kenal makanan ruji aku kecik2 dulu kan?kan?Korg pn mesti ada kenal gak..klu xsemua mesti certain2 things :) Ngeh3


You Might Also Like

2 comments

  1. nice entrie!!!hahaha..sume org pnh mkn jgk!!!

    ReplyDelete
  2. waaa banyak la yang same.. yang paling best yg letop2 dalam mulut..dan gula2 arnab yg susu tuh.. eh semua la! yg smartnye,ade semua gambar..



    *sampai sekrg pon makan lagi kot.. :)

    ReplyDelete