'> Ni la keje aku :) | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Thursday, March 17, 2011

Ni la keje aku :)

Pejam celik pejam celik dh 2 tahun aku berkhidmat dlm agensi kerajaan ni.Korg nk tw ape aku buat?Myb korg anggap kerja sbgai Pembantu Makmal ni enteng je..ahh senang sgt la.Giler la..umur aku dh dikurangkan suku sbb bnyak hidu bahan kimia.Haha tau pn takut..xd la aku pn xtw apa efek kerja aku ni, tp mmg ada kesan jangkamasa panjang..cntohnya hilang jerawat kat muka, muka makin kachak berseri2, mampu berlari sambil menyukat asid (haha ape yg aku mngarut la)..tp kesan aku xtw.Yang aku tw, bila task diberi..aku kena settlekan dlm tempoh masa yang diberi.Bnyak benda baru aku blaja..almaklumla sblm ni aku amik Electrical Engineering kat UiTM Shah Alam thun 2000..tp sbb aku dh ckup pandai aku didismisskan dgn sukarela :P Aku buat analisis Chlorophenicol (CAP), Nitrofurans (NF) dan Malachite Green (MG) terhadap sampel ikan dan udang ternakan kolam di seluruh Pantai Timur.So contohnya klu korg nk eksport ikan ternakan korg xksahla ikan utk mkn @ peliharaan (eg. kelisa)..korg kena hantar sampel ikan korg ke makmal aku utk dilakukan analisis2 yg aku sebutkan tadi.Bila result yg kua negatif, kitorg akn kuarkan sijil kebenaran utk korg eksport ikan korang ke pasaran antarabangsa.Klu result positif, xdapek la aku nk nolong :P Tp klu utk pasaran tempatan..ada plak saringan2 yg laen yg korg perlu lalui.Itulah sedikit sebanyak yg boleh aku kgsikan ttg kerja aku sebagai Pembantu Makmal di Pusat Biosekuriti Perikanan Kuantan :)

Ni msa proses mengasingkan isi2 ikan utk diblender..isi ikan je tw.Klu kepala ikan ko nk bwk blik..hambik la

Time ni mmg nmpak aku sorg je lab assistan lelaki..then bru2 ni msuk staf2 lelaki baru.Adala geng, rsau gak aku kot2 nnt aku tukar lembut-patah plak.Xkuasa i :P

Time ni plak training peralatan baru sampai.Aku xd sbb aku yg pgang kamera :D hehe

Ni plak aku tgh bersusah payah mengendalikan bahan kimia.Giler ko kt blakang aku tu sume VVIP(ye ye je),mau bsah gak ketiak aku time tu.haha.Tp ni basic je :)


Time ni plak ngah training peralatan baru..xtually 1st yer aku kerja aku attend training je..sbb makmal aku baru run, smua peralatan baru smpai n ktorg pn fresh2 lg.So ni je la krja ktorg.Tp aku suka training sbb msa training makanan pagi-ptg disediakan.haha :D

So itu sahaja la serba sedikit mengenai kerja aku skrang..kerja akan dtg aku pn xpasti lagi macamana :) jmpa lg next episod :)

7 comments:

  1. lau manyk2 sgt chemical blh mandul..lalala
    (serious x tipu...=)

    ReplyDelete
  2. haha..tu la nk kena test dlu baru tau.haha :D

    ReplyDelete
  3. ade org kate minum fresh milk blh kurgkn ksn chemical tu, tp kne mnum btol2 lps bwat keje..=)

    ReplyDelete
  4. Salam,
    Tumpang tanya, kat situ ada tak bahagian yg kerjanya observe dan identify phytoplankton?

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com