Taklimat Program Halal dan PCR

11:34 AM

Salam guys. Aku baru nak update blog hari ni. Aku baru balik bercuti dari Kluang, Johor. Tak sempat nak edit..so aku masukkan aktiviti makmal aku last wik. Last wik kitorang terlibat ngan taklimat program halal, dorang memperkenalkan alatan PCR. Memandangkan program ni baru dijalankan di sini, kami di dedahkan tentang fungsi PCR dan related-nya ngan program halal yang kitorang jalankan.







PCR adalah Polymerase Chain Reaction, yang berfungsi untuk mengenalpasti DNA, mengambil sampel DNA dalam kuantiti yang kecil dan men-duplikat ke beberapa bond yang baru supaya DNA tersebut mudah  dikenalpasti bagi tujuan Program Halal. Kadang2 kita tidak tahu samada produk yang diimport itu halal atau tidak kerana kuantiti atau kandungan DNA yang terlalu kecil..mungkin cuma sebanyak 0.01% sahaja tapi dengan menggunakan alatan PCR ,DNA tersebut dapat dilipatkali gandakan bagi tujuan mengenalpasti jenis kandungan DNA yang terkandung di dalam produk.





So setakat ni je yang nak aku ceritakan. Even bukan tugas hakiki aku..tapi ada gak input yang aku terima sepanjang taklimat tersebut. Sekurang2nya aku leh gak kongsi something ngan korang hari ni kan??

Car Box Sale Kuantan

12:00 AM

Salam. Monink dunia. Selamat pagi Malaysia. Ngeh3 ape kejadah la aku hari ni. Tiap2 kali aku buat entry, aku rasa fail bila nak mulakan mukadimah. Ape la yang aku nak cakapkan ea? So weekend last week, awal2 pagi aku bangun..menetapkan azam untuk pergi ke car box sale..isk macam tak sesuai la, kecik je pun tapi ramai orang datang berkunjung. Terutamanya golongan tua dan peringkat bapak2 atau atuk2 la. Lokasi berhadapan Masjid Negeri, sebelah padang. Selalunya aku lalu sebelah je..tengok2 dari jauh tapi last week aku terajin nak tengok apa yang ada kat sana.


Ni lukisan mengenai keindahan Kuantan yang di paparkan di sebelah tapak pameran

Seawal pagi Ahad, parkir yang disediakan penuh. Aku terpaksa ambil masa kira2 15 minit sementara menunggu kenderaan lain yang keluar dari petak parkir. Tapak perniagaan di situ dikenali sebagai Taman Kerang, mungkin sebab ada fountain kat situ yang berbentuk kerang kot?

Aku boleh kata macam downtown Cheras atau Danau Kota..tapi versi kecik dan untuk golongan veteran. Memang penuh ngan golongan berusia. Aku jalan2 situ pun tak lama..tengok2 apa yang menarik kat situ sampai ramai sangat yang bertumpu terutamanya hari minggu.




menjadi tumpuan orang ramai terutama mereka yang berusia

Di situ ada menjual berbagai2 jenis barangan seperti barang2 lama, majalah, ubat ubatan, aksesori lelaki seperti cincin, jam, spec,talipinggang dan ada buat pertunjukan. Bukan pertunjukan sarkis, tapi jurujual la..Macam bukan jurujual, macamana ye aku nak describe?

ni port mengurut badan

Ni plak port jual barang2 terpakai..macam2 benda ada

Besi kuning pun ada.Kata orang besi kuning untuk orang yang nak belajar ilmu kebal

Kapsul cicak tokek pun ada dijual untuk merawat penyakit HIV.
Setiap kapsul dijual dengan harga RM3000

kat situ memang banyak jual cincin tau.
Sampai ada gak peniaga cina yang turut meniaga cincin







Ni jenis2 batu cincin dan khasiatnya kepada si pemakai

Aku rasa kalau aku nak buat perniagaan, aku bukak kedai minum kat situ. Konfom ramai orang datang menyinggah memandangkan menjadi tempat tumpuan golongan berusia berehat, berjumpa kawan2 dan berborak panjang kan?

Tapak ini dibuka bermula pukul 8.30 pagi sehingga pukul 12 rasanya. Aku pun tak tunggu lama sebab nak tapau lunch pulak kat kedai makan. Kalau lambat2 nanti lauk habis :) Banyak lagi nak aku kongsikan keindahan dan keunikan Kuantan, mungkin lain hari ye. Babai :)

Movie Review : Kungfu Panda 2

10:26 AM

Salam. Monink2 kamu2 semua. Haha..Macam yang aku bagitau kat MiraEdora semalam yang aku akan tengok Kungfu Panda. Nah..kan betol aku tengok, walaupun jalan nak masuk ke bandar Kuantan sesak, dengan time tu la nak betul2 jalan. Nasib aku belum beli tiket wayang lagi..kalau beli awal konfom terlepas tayangan.


Ok berbalik pada tajuk entry, apa yang aku nak bagitau. Aku sukeeeee!! Haha.Please la gedik macam cipan! Tapi seyesly from my bottom of my heart, aku teruja. Aku suka aksi yang dipaparkan, aku suka lawak2 simple-educated-bangang yang digunakan..buatkan panggung tu gelak memanjang. Gelak reramai..sama2 plak tu. Maknanya punch2 lawak tu menjadi la..dats why gelak secara berjemaah.



Kisah kali ini lebih kepada sejarah Po dan matlamat Lord Shen, seekor merak yang ingin menguasai negara China dibantu oleh pengikut serigalanya yang ramai. Sekian lama dalam buangan setelah dihalau oleh ayah ibunya suatu ketika dulu dari istana, Lord Shen kini kembali untuk menuntut kembali takhta ayahnya. Setelah kematian Master Thundering Rhino, Shifu mengarahkan Po dan Pahlawan berlima pergi menumpaskan bala tentera Lord Shen agar seni kungfu tidak dihapuskan dari negara China buat selama lamanya. Dan dari situ Po mengenali sejarah lampaunya dan mempertahankan pahlawan berlima dan negara China yang dikuasai oleh Lord Shen.


Daripada apa yang aku tengok..aku bagi rating 3.5/5..jalan cerita yang mudah, aksi dan semestinya lucu. Mungkin sebab aku memang minat kartun kot.Hehe..so pegila tengok beramai2 ye :)

Korang Familiar Dengan Sengkuang Ni Tak?

9:46 AM

Salam Khamis..bukan salam ngan Encik Khamis ye. Minggu ni aku quite bizi..bizi menambahkan berat badan. Aku sendiri mengishtiharkan minggu ni minggu menambahkan berat badan. Satu minggu ni keje aku makan semata2..almaklumlah kalau korang keje gomen, korang pun tau..kalau ada miting, training..mesti ada jamuan makan kan?Ha sama la ngan aku..seminggu aku training..seminggu aku makan free..walhal aku tak terlibat pun. Aku terlibat time makan je. Haha. Lagipun nak buat macamana, menu sedap2..ye la nak entertain orang2 Jepun yang datang bagi taklimat. Berat aku timbang semalam 77 kg..sebenarnya ringan lagi sebab berat tu termasuk berat stokin, name tag ngan kunci kereta aku :P

Oh ye berbalik pada tajuk entry ni..korang pernah makan tak? Ni makanan ruji aku masa sekolah rendah dulu. Yela dah la murah, sedap plak tu. Huhu. Aku kenal kacang ngan sengkuang je..tapi sos dia tu aku tak tau diperbuat daripada apa. Aku ada tanya makcik kedai tu, dia kata ada jual kat pasar pudu. Jauh la nak mencari, baik aku beli kat dia je. Dulu aku beli seposen je..kadang2 je doposen. Itu pun yang besar punya. Dah macam dulang isi cawan aku tengok! Huhu.


Sekarang ni aku dah tak nampak orang jual. Last aku jumpa dan beli, adala dalam 5 tahun lepas kat Bandar Tun Razak. 50sen sepotong. Ok lagi harga tu..nasib abang tu tak kenakan gov. tax :P Tapi makanan ni memang ada nilai memori pada aku. Weh sebab menu ni la..aku baru kenal sengkuang taw :)

Ok la..aku nak masuk training. Kalau takde aku, konfom2 taklimat tu tak leh start. Chalo beteh. Babai :)

P/s : Untuk memartabatkan nilai sengkuang, aku syorkan Ahad ni Hari Sengkuang Sedunia!

Resepi Bujang : Kari Sardin

12:51 PM

Aishh minggu ni aku nak ajak korang masuk dapur je. Dapur semata2. Tapi resepi2 aku ni untuk mereka yang baru nak belajar memasak, bujang bujangan dan mereka yang malas tahap gaban tapi nak makan yang sedap2 sikit. Haha. Jom aku nak kongsi menu senang dan ringkas, kari sardin! Aku akan tunjukkan cara yang paling ringkas. Jeng Jeng Jeng!


So bahan2 yang korang perlukan ;
  1. Mestila setin sardin. Sardin tin besar ye (5-6 ketul ikan)
  2. Bawang besar sebiji
  3. Bawang putih 3-5 ulas (lagi banyak lagi sedap)
  4. Sepaket kecil kari ikan
  5. Kentang 2 biji
  6. Minyak masak
  7. Santan 1biji (santan siap), kalau takde, santan kotak pun boleh
Kita teruskan ke cara penyediannya ;
  1. Tumbuk bawang putih dan bawang besar.
  2. Kupas kulit kentang dan potong kepada 4 bahagian.
  3. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga naik bau (api kecil memadai)
  4. Masukkan rempah kari dan goreng sehingga agak garing. Masukkan sos sardin. Kacau sebentar.
  5. Kemudian masukkan santan.
  6. Tambahkan sedikit air dalam 2 cawan (agak2 korang). Tak perlu banyak2 nanti kuah cair.
  7. Tambahkan juga garam secukup rasa. Masukkan juga kentang.
  8. Tunggu sehingga santan pecah lemak, kemudian masukkan ikan sardin.
  9. Korang tunggu la sampai kentang empuk dan kuah mendidih. Nah! Siap kari sardin korang.
Sebab aku bujang, aku makan nasi kosong, kari sardin ngan telur dadar. Perghh! memang terbaek. Dua pinggan tu baru cukup syarat. Hoho. Kalau korang tak nak makan ngan nasi, makan ngan roti pun best. So ni simple dan ringkas je, korang cuba la ye :)

Jom Buat Bergedil Daging Nak??

10:37 AM

Korang kenal bergedil tak? Kalau korang orang Johor terutamanya Muar dan Batu Pahat..bergedil mesti familiar dikalangan korang kan? Ada macam2 jenis bergedil, samada bergedil kentang, ayam atau daging. Tapi kat sini aku nak terangkan resipi membuat bergedil daging.


So bahan2 yang korang perlukan adalah :
  1. Kentang
  2. Daging lembu cincang (terpulang ikut selera korang)
  3. Bawang goreng
  4. Garam secukup rasa
  5. Lada sulah secukup rasa
  6. Telur 2 biji
  7. Daun sup (kalau korang nak letak la)
Cara2 penyediaannya
  1. Kupas kentang dan rebus sehingga empuk 
  2. Tumbuk bawang goreng sehingga cukup hancur
  3. Lenyekkan kentang bersama daging cincang dan bawang goreng sehingga sebati
  4. Jangan letakkan bawang goreng terlalu banyak supaya rasanya tidak terlalu masam
  5. Tambahkan garam dan lada sulah secukup rasa
  6. Pastikan adunan yang korang buat tidak terlalu lembut dan lembik untuk mengelakkan adunan tadi hancur ketika digoreng
  7. Celupkan pada telur ayam dan goreng sehingga masak.Kalau nak lagi menarik, selepas celup pada telur ayam, golekkan pada serbuk roti dan goreng. Hasilnya bergedil akan kelihatan keemasan setelah masak.
Bergedil makan ngan nasi pon bes..tapi kalau pekena ngan soto atau mihun sup, perghh terangkat aku cakap!! So selamat mencuba la ye :)

P/s : sebelum menggoreng, pastikan yang kentang yang korang lenyek tadi cukup
        sejuk bagi mengelakkan bergedil yang digoreng lembik dan hancur

Tips Menghilangkan Parut Jerawat dan Menegangkan Kulit Muka

9:17 AM

Bila aku perhatikan..aku ni dah macam mak nenek pulak. Asyik2 bagi tips je. Macam kelakar pun ada tapi aku tetap nak kongsikan ngan korang. Tips ni pun dari mak aku, aku amalkan dan berjaya menurunkan berat badan dari 70 ke 60 dalam masa dua 2 hari!! Menakjubkan bukan?? Haha nampak sangat tipu.. dah la tu takde kene mengena ngan entry aku hari nih. Tapi tips menghilangkan parut jerawat dan menegangkan kulit muka ni memang dari mak aku.

Penyediannya ringkas je. So bahan2 yang korang perlukan adalah :

  1. Beras pulut dalam 2 sudu (di blender atau tumbuk sampai hancur halus)

  1. Putih telur (telur ayam ye)

Bila korang dah blender beras pulut tu, campurkan sekali ngan putih telur ayam dan gaulkan. Sebelum tu korang cuci muka korang, bilas sehingga bersih dan keringkan. Campuran yang korang sediakan tadi, sapukan pada kulit muka korang. Semasa menyapu, tenyehkan sikit di bahagian parut jerawat dan ratakan ke seluruh bahagian muka. Amalkan sebelum tido.. dan pastikan muka korang kering dulu baru tido. Kang tak pasal2 korang boleh goreng bantal korang esok pagi..buat sarapan.

Aku amalkan dan alhamdulillah berkesan. Kulit aku jadi lembut, tompok jerawat hilang dan kulit muka aku jadi tegang. Korang cubalah dulu ye :)

P/s : Aku nampak macam kena cucuk botox plak bila tempek adunan tu kat muka aku. Tegang giler!!

Cerita Dari Kartunis Pilihan Aku

12:00 AM

salam guys. Kenyang banget..mengambil nasi goreng kampung dan ayam fast-food tu sebagai menu pilihan bekpes aku  pagi nih. Aku jarang bekpes, kalau makan awal2 pagi macamni..konfom2 aku akan mencicit cari tandas nanti. Perut aku cepat terkejut, ape yang dia terkejutkan aku pun tak tau.

Dalam tempoh masa yang ada, dari aku terus termenung-temengah di tambah pulak ter-mengantuk akibat pengambilan bekpes umpama sedatif mata ni, aku gagahkan jemari menulis entry. Apa yang membuatkan aku kuatkan semangat menulis hari ni..adalah kerana aku bangga menceritakan berkenaan kartunis pilihan aku. Kenapa? Mengapa? Aku tak pasti samada korang pernah dengar 2 nama kartunis tanah air ni..tapi pada aku karya mereka genius.

Aku perkenalkan kartunis Aie dengan karyanya Abe. Aku mula membaca karyanya ni pada umur 11 tahun, dan aku terus mengikuti karyanya sehingga aku habis SPM. Kenapa? Dari karya Abe aku dapati ada unsur2 kemanusian dan kekeluargaan di situ. Di mana watak utama Abe yang bergantung hidup pada kasih sayang Opahnya sehingga Opahnya meninggal. Jalan cerita yang penuh dengan punch2 yang buatkan aku sentiasa teruja untuk meneruskan siri walaupun pada masa yang sama aku rasa tak sanggup mengandaikan penderitaan yang Abe lalui.


Jalan cerita seolah drama, diterapkan dengan bahasa2 ringkas yang sangat menikam2 perasaan. Aku kesian sebab Abe yang kurang upaya, anak kecil yang terencat akal..menjadi bahan gurauan dan mangsa khianat oleh watak jahat di kampungnya. Mengapa? Selain lukisan Aie yang menarik.. aku suka jalan ceritanya. Jalan2 cerita yang Aie ketengahkan melibatkan soalan kekeluargaan, persahabatan, ketuhanan dan beremosi. Aku sukakan karyanya. Dia antara salah satu kartunis kebanggaan aku.

Next, aku sukakan karya dari Kartunis Tembakau..Kartini. Korang pernah ikuti karya dari Tembakau ni tak? Kalau yang masih baru berjinak2 dengan karya tempatan..cuba baca kisah Kartini ni. Jalan cerita yang tidak jauh berbeza dari karya Aie, tetapi lebih menumpukan masalah cinta di alam persekolahan pada awalnya. Kisah suka duka asrama..segala kisah ragging-tortured, senior-junior ada dalam cerita ini. Jalan cerita seakan terkena dengan batang hidung aku sendiri kot yang buatkan aku sendiri rasa aku berada dalam karya beliau. Mengisahkan suka duka sebelum dan selepas alam persekolahan..dan apa yang akan berlaku merupakan pilihan setiap individu itu sendiri. Cuba la belek2..mana tau boleh masuk ngan jiwa korang.


Ini lah dua kartunis tempatan pilihan aku.Setiap karya yang dikeluarkan mereka betul2 memberi kesan yang mendalam pada diri aku sendiri. Sekurang2nya bila aku mengikuti karya dari mereka..aku dapat muhasabah diri aku. Kebaikan dan ilmu datang dari pelbagai bentuk.. terpulang pada setiap individu untuk menyampaikannya dan menilai :)

P/s : Bila sendirian, aku bayangkan bagaimana dunia aku tanpa penglihatan, pendengaran dan suara.
        Bagaimana pula jika aku disisihkan..sendirian tanpa sokongan keluarga.

Movie Review : Gantz

12:00 AM

Salam guys..ai ngantuknye tapi nak buat macamana kan. Kalau sekarang ni kaki aku tersadung tersepak bantal, jatuh ni terus tido aku gamaknya. Ai apesal la makin berat mata aku nih. Hmm..Ni dah abis semua muvi aku tengok, tak tau nak tengok citer pe lagi. Haa..hari ni aku nak review movie yang aku tengok last wik rasanya. Gantz..korang biasa dengar nama ni tak? Bagi mereka yang layan manga Jepun, mesti korang mengikuti cerita ni kan? Antara komik yang aku ikuti selama ni la..bila keluar muvi, lagila aku teruja nak tengok kan?kan?


Starting simple dan ringkas, tak perlu panjang lebar nak story dari awal. Bagi aku maybe sebab aku dah ikuti cerita ni dari awl..so takde masalah la untuk aku faham jalan cerita. Dari start kemalangan keretapi, sampai dihidupkan balik, berkumpul di sebuah bilik dengan beberapa orang yang lain. Di situ barulah diterangkan pasal Gantz secara details, fungsi, matlamat dan tujuan mereka dihidupkan. Permulaan yang ringkas dan mudah difahami.



Seterusnya babak pertarungan, raksasa pertama sebijik macam dalam komik. Tetapi aku tak puas hati bila babak pertarungan kedua..menampilkan raksasa yang sedikit lari dari watak asal dari manga. Sepatutnya watak raksasa tersebut merupakan salinan kulit dari raksasa gagak, ada banyak raksasa. Pertarungan tersebut jugak tidak melibatkan ketua gagak yang berada di dalam rumah..sangat besar. Sepatutnya gagak2 tersebut menyerang hanya dengan jeritan..tidak menggunakan buku lima. Pertarungan tersebut terlalu pantas dan kelam kabut. Mungkin sebab nak masukkan lebih banyak babak pertarungan.



Watak Tae, teman wanita Kurono Kei juga diperkenalkan dalam siri ini. Seorang yang pandai melukis dan merupakan secret admirer Kurono pada awalnya. Dalam pertarungan ketiga, melibatkan pertarungan terakhir yang mengorbankan rakan baiknya Kato. Prop seperti pakaian, peralatan senjata sangat teliti dalam muvi ini. Memandangkan masih ada sambungan selepas cerita ini, aku boleh katakan cerita ini boleh la di layan kalau korang tak tau nak tengok cerita apa lagi.



Selepas aku habis menonton, aku boleh bagi 3/5 bintang. Boleh la nak layan..aku bagi rate ni sebab aku ikut siri manga. Kalau korang baru tengok cerita ni, mungkin lain reaksi korang. Papehal selamat menonton la ye :)

P/s : Bila aku tengok senjata dan pakaian yang dorang pakai, tak dapat dinafikan Jepun
        memang hebat menghasilkan prop sebegini. Thumbs up

Movie Review : Kongsi

12:00 AM

Hari Senin hari tu..aku keluar pegi Mines aka Mains Soping Senter. Hok aloh baku betol. Haha. Aku kua sebenarnya nak berjalan melenggang kangkung semata2.. tapi memandangkan adik aku cuti skali hari tu, aku pun bawak la dia sama2. Sian pulak dia dok umah je tak pegi memana. Ada gak sebab aku tak nak bawak dia pada awalnya sebab kalau bawak dia keluar, dia kikis duit aku. Macam2 dia akan mintak dengan muka kesian dia tu. Lagi satu aku serabut tengok dia asyik mengadap buku je kat umah..haha jahat giler aku.

Then aku decide nak pegi tengok filem Kongsi. Peluang hari Senin, hari bekerja ni aku gunakan sebaik2nya. Mula2 aku dah plan nak gelak sakan..ye la tengok preview filem bukan main macam lawak haram jadah kan? Tapi setelah aku tengok..dari babak ke babak..aku makin tawar hati. Rasa banyak betul kurengnya cerita nih. Ditambah plak dengan pengulas filem yang ada kat belakang aku..buat aku makin sakit hati. Aku tak faham la ntah budak mana belakang aku tu..kutuk2 gak, tapi stil tengok cerita tu kali kedua. Yang tak boleh blah.. time muncul watak Sazzy Sam, mesti budak ni akan cakap "Eeiii..Comelnye! Comel kan?kan?" Macam gampang!

Filem arahan Farid Kamil ni bergenre aksi-komedi. Memang ada aksi komedi terutama babak dari Shaz. Mulutnya yang bising tu sekurang2nya buatkan panggung sedikit gamat. Aku nanti2kan jugak lawak2 yang ditonjolkan oleh Sazzy Sam, tapi hampa. Bukan setakat kurang dialog lawaknya, tapi dialek Kelantan yang digunakannya jugak tidak asli..caca merba. Aksi lawan FAIL, aksi terjunan dari atap bangunan FAIL dan jalan cerita pun tidak jelas dengan ending yang tergantung. Hmm walaupun aku support filem tempatan, tapi aku tak sangka filem terbitan David Teoh kali ni tidak menjadi. Watak Fizzow pun kaku..Adeh memang tak berbaloi untuk ditonton di pawagam. Kalau nak harapkan tengok aksi kereta kejar mengejar..better aku tengok filem Gangster dan KL Drift. Aku boleh katakan filem ni mengecawakan. Adik aku pun boleh tanya aku bila ending.. "Eh macamtu je??"

Watak sedang bergaduh sambil main kejar2..Ntahape2

Aksi kejar mengejar yang tak habis2 dari pertengahan cerita sampai habis. Takde idea kot?

babak di mana Sam dikejar polis..Eh kejar lagi? Lagi tak boley
blah aksi melompat yang serius tipu, tak real dan nampak main2!

Kekalkan watak Yana, Sam dan Shaz. Fizow ngan minah
kiri tu takyah masuk pun xpe kot?

Aku bagi 2/5 bintang je la. Takpe la..aku tau Farid Kamil mampu buat lebih dari ini. Banyakkan lagi dialog dari Sazzy Sam.. Dan bagi minah2 yang banyak sangat cakap masa tengok wayang kat Mines pukul 1.15 petang Senin seat K21-24..Kalau nak jadi comentator, lepas cerita yek!!

P/s : Nasib aku tak beli popcorn, kalau tak lagi rasa membazir! Hoho

Housemate Aku Macam Haram !! (2)

12:35 PM

Aku baru dapat mesej dari kawan, katanya mintak aku check emel. Aku tengok jam awal pagi lagi, tetapi memandangkan aku rasa urgent..terpaksalah aku buat muka seposen yang masih bertinja mata ni..mintak belas ihsan untuk pinjam broadband dari housemate aku di bilik sebelah. "Aku baru tukar broadband..sebab kawan aku kata coverage Celcom kat kawasan ni lagi clear.Aku dah terminate Maxis" kata2nya masih terngiang2 di cecuping aku yang comel ni. Aku pun nak cuba-try-test, yela mana tau coverage kat bilik aku tak sekuat coverage kat bilik dia ke. Aku kuatkan semangat, sekuat ketukan aku memanggil dia di muka pintu bilik.

Muka mamai dia hampir seiras muka aku, tapi sebab aku nak pinjam barang..aku nampak muka dia lagi ensem sikit dari aku. Aku mengalah seadanya. Dia menyerahkan broadband pada aku sambil sengih2 kambing. Sabar je la..Bila aku kembali ke bilik, cuba berkali2 namun tiada coverage.Takde line langsung. Adeh..apehal ni?? Tiba2 pada masa yang sama hidungku kembang kuncup..meluap2 darahku kepanasan. Apa yang buatkan aku timbul niat nak membunuh ni ..bila aku perhatikan betul2, pada broadband tersebut ada tulisan Maxis, bukan Celcom yang dia war2kan tempohari. Chis! Kena tipu lagi aku !! Aku sepatutnya memang tak boleh percayakan mamat ni la. Bila aku pulangkan broadband, aku lihat dia sedang surfing menggunakan broadband Celcom..memandang aku sambil tersengih macam kerang busuk!

kembang kempis idong aku terkena buat kali kedua!

Aku kecikkan langkah kaki ke bilik..supaya lagi kecik, lagi banyak masa aku memaki hamun dengan fi'il housemate aku yang sorang ni. Kalau ye pon taknak bagi pinjam..cakap terus kan senang. Aku pun tak simpan dalam hati!! Harammmmmm macam bangkai tapir!!!

P/s : Kawan aku suruh dismiss dia dari umah..aku masih lagi fikir panjang sebab ada lagi perikemanusiaan

Movie Review : Fast Five

12:00 AM

Last week memandangkan aku amik cuti panjang, so dikesempatan yang ada aku penuhi hari2 aku dengan mengabiskan baki2 duit yang ada. Haha. So aku decide nak tengok filem aksi Fast Five. Cerita ni aku tengok lewat sebab kalau aku aku pergi awal2..konfom2 aku kena beratur panjang..sampai turn nak beli tiket, yang tinggal seat depan je. Tu pun kalau bernasib baik ada..kalau tak, sold out tiket. Hmm..xpe la biar lambat asal selamat kan?

So selepas aku tengok filem ni, aku betul2 teruja. Mula2 sahaja sudah memaparkan aksi curi kereta di dalam keretapi. Perghh memang mantap. Kelebihan cerita ni bukan hanya pada barisan pelakon yang hebat2 dan kereta2 yang mahal..tetapi plot2 dan jalan cerita yang menampilkan aksi merbahaya. Aku layan cerita ni sebab aku tak jangkakan setiap babak yang akan berlaku seterusnya. Tak macam cerita2 lain.. dah boleh budget apa yang berlaku.

Ni la barisan pelakon hebat yang berjaya menghidupkan peranan masing2
dalam menjayakan misi mencuri wang haram Reyes

Kisah kali ni menceritakan tentang plan mereka untuk mencuri wang kotor yang dimiliki Reyes, seorang ahli perniagaan korup yang mengambil harta penduduk setempat di Rio Janeiro. Plan tersebut dibuat setelah mereka menemui chip yang dipasang pada kenderaan yang disita dan pada chip tersebut terdapat sejumlah wang gelap kepunyaan Reyes. Sewaktu kejadian curi kereta di dalam keretapi, ejen2 kerajaan telah ditembak mati oleh pengikut Reyes dan Dominic dan Ryan o' Connor telah dituduh membunuh mereka. Lalu Ejen khas yang dilakonkan oleh Dwayne Johnson (The Rock) telah dihantar untuk memburu mereka berdua. Untuk menjalankan misi mencuri wang haram Reyes, Dominic telah mengumpulkan pasukan lama yang terdiri daripada pelakon2 dari siri2 Fast and Furious terdahulu.

Dari pengamatan aku..aku boleh bagi 4/5 bintang. Sangat hebat dan berbaloi untuk menonton walaupun untuk tontonan kali kedua. So pada sesiapa yang masih belum menonton..korang pegila tengok wayang. Cerita macamni memang berbaloi untuk tengok wayang :)

Serangan hendap dari kumpulan Reyes menyebabkan pasukan Ejen Luke Hobbs
terbunuh dan dia sendiri mengalami kecedaran

Aksi melarikan kenderaan mewah milik Reyes daripada keretapi

ni aksi melarikan diri dari ejen persekutuan sebelum Brian O' Connor
mengetahui yang Mia Toretto mngandung anaknya

walaupun ditangkap sebelumnya, namun Dom dan Brian tetap membantu
menghadapi serangan hendap dari pengikut Reyes 

Ni aksi terakhir menarik peti simpanan yang mengandungi wang milik Reyes
oleh dua biji kereta

P/s : Apa yang boleh aku cakap lagi..memang masyuukkk!! Thumbs up!