Korang Familiar Dengan Sengkuang Ni Tak?

9:46 AM

Salam Khamis..bukan salam ngan Encik Khamis ye. Minggu ni aku quite bizi..bizi menambahkan berat badan. Aku sendiri mengishtiharkan minggu ni minggu menambahkan berat badan. Satu minggu ni keje aku makan semata2..almaklumlah kalau korang keje gomen, korang pun tau..kalau ada miting, training..mesti ada jamuan makan kan?Ha sama la ngan aku..seminggu aku training..seminggu aku makan free..walhal aku tak terlibat pun. Aku terlibat time makan je. Haha. Lagipun nak buat macamana, menu sedap2..ye la nak entertain orang2 Jepun yang datang bagi taklimat. Berat aku timbang semalam 77 kg..sebenarnya ringan lagi sebab berat tu termasuk berat stokin, name tag ngan kunci kereta aku :P

Oh ye berbalik pada tajuk entry ni..korang pernah makan tak? Ni makanan ruji aku masa sekolah rendah dulu. Yela dah la murah, sedap plak tu. Huhu. Aku kenal kacang ngan sengkuang je..tapi sos dia tu aku tak tau diperbuat daripada apa. Aku ada tanya makcik kedai tu, dia kata ada jual kat pasar pudu. Jauh la nak mencari, baik aku beli kat dia je. Dulu aku beli seposen je..kadang2 je doposen. Itu pun yang besar punya. Dah macam dulang isi cawan aku tengok! Huhu.


Sekarang ni aku dah tak nampak orang jual. Last aku jumpa dan beli, adala dalam 5 tahun lepas kat Bandar Tun Razak. 50sen sepotong. Ok lagi harga tu..nasib abang tu tak kenakan gov. tax :P Tapi makanan ni memang ada nilai memori pada aku. Weh sebab menu ni la..aku baru kenal sengkuang taw :)

Ok la..aku nak masuk training. Kalau takde aku, konfom2 taklimat tu tak leh start. Chalo beteh. Babai :)

P/s : Untuk memartabatkan nilai sengkuang, aku syorkan Ahad ni Hari Sengkuang Sedunia!

You Might Also Like

12 comments

  1. betul tu.
    makanan zaman sekolah dulu-dulu.
    tapi sini still ada jual.
    tatau laa berapa harga sekarang.
    tapi yang pasti dah takda laa 20sen or 50sen tu.
    mesti lagi mahal.
    =)

    ReplyDelete
  2. eh yeke DK?Sini tu..kat area mana?baru je nak mengabiskan syiling dalam poket nih :)

    ReplyDelete
  3. kat jualan puspanita mula2 dulu singgit, ramai la beli. nmpk mcm laku, kakak tu naikkan rm1.50.....ramai x beli dah...

    ReplyDelete
  4. mak aih YM..seyes ke sampai rm1!!baik beli sengkuang sebiji :( mahal sgt la tu kan?

    ReplyDelete
  5. sengkuang ni, dulu mse skola rendah selalu mkn.. huuu~ ^^

    ReplyDelete
  6. Ila Mhd Noor haah la..time2 skolah rendah je dulu2..skarang ni nak jumpa kat certain2 tempat je

    ReplyDelete
  7. Jamal biase je makan sengkuang nie..

    Diorang panggil nie PIZA SENGKUANG..

    Tiap-tiap hari lepas solat Jumaat kat Bangunan Tabung Haji tue ade jual. RM1 sekeping kire ok la tue kalau harga kat bandar KL nie..

    :-)

    ReplyDelete
  8. kenal sangat sengkuang tu. makanan favorite time kecik kecik masa sekolah rendah dulu. :p

    ReplyDelete
  9. JAMALUDDIN ABU BAKAR - piza?hehe.kat bangunan tabung haji kl tu?rm1 ok lagi :)

    suhaa - haah makan time sekolah rendah saya dulu gak :)

    ReplyDelete
  10. SEYES SIT!!!! lps upsr mmg dah tak jumpak benda ni lagi!!! gler sedey :'( masa beli dulu tanya acik kanti pun ckp kuah tu kuah asam apa ntah blh beli kat pasar :p mmg TERBAEK la sengkuang ni :) tapi sekarang rm1 gler argh...dolu2 2kupang je kot :( tabung haji ye? k k kalu ada kesempatan mmg nak mkn lagi ni :) lagi satu fav dolu masa sek rendah paru rebus dicucuk mcm satay ada kuah kacang!!!! SUPERB!!!! lps tu ROTI MENTEGA yg bolat2!!!! meleleh air liuq!!!! lagi TEH SUSU LETAK AIS!!!!!!!! waaaa....samapi sekarang pun kalo mimpi time sekolah mesti pasal makanan kat sek rendah :'( giler rindu glorious time i tu :'( aisey...panjang giler comment nih :p blh buat entry nih :D tapi sengkuang tuh mmg mengimbau kembali zaman pendek2 i :(

    ReplyDelete
  11. susah dah nak dapat food macam nie... last makan mase taun 2002 huhu... rindu gak mencari benda alah nie... sosnye susah nak cari :(


    alamat umah : http://lepaksonline.blogspot.com/

    jempot singah ye :D

    ReplyDelete
  12. perghh gilakk lama tak makan sengkuang nehh...hehehhe hi salam singgah lupa google dari mana...ehhee

    ReplyDelete