Entry Luahan Perasaan ~

11:31 PM

Praised to Allah, sekurang2nya pagi ni aku sedar aku ada melakukan kesalahan. Thanks guys for mention this to me. Tapi kan lebih molek andai kata pihak berkenaan bagitau aku terus lagi mudah kan? Rasa kalau mencanang2 bukan pada tuan punya badan.. tak menyelesaikan pape pun, malah menambahkan aib je. Bukan orang lain kan? Apa kata kita guna cara win2 situation. Kedua2 pihak puas hati, tak perlu nak bermuka2 :)

Tak pe la aku pun mengaku salah.. aku mintak maaf. So harapnya pihak yang terlibat pun sama. Ada masalah, tak puas hati, menyinggung perasaan atau aku ada menyusahkan korang.. face to face is the best way. Mencanang di belakang orang akan menambahkan prasangka buruk orang lain terhadap empunya diri  malah sedikit sebanyak mencacatkan kredibiliti dan memberikan tanggapan negatif orang yang mendengar. Kesian.. lebih2 lagi orang macam aku ni. Hehe

Aku budak baru belajar..kadang2 tersalah-terlalai-terlupa..mintak diajar, ditegur dengan cara berhemah :) hormati aku sebagaimana aku menghormati orang lain..walaupun aku bukan watak penting dalam hidup korang. Aku angkat tinggi kengkawan aku bila ditanya oleh orang lain malah bela sekiranya perlu..sebab kita sepasukan. So takde sebab kita nak jatuhkan sesama kita. Kita kawan kawan.. tak nak la lawan lawan ye :) Salam



Restoran Santai, Kuantan

3:14 PM

Salam. Aku mengantuk sebenarnya ni tapi untuk mengelakkan aku cari port tido bawah meja.. jadi aku masukkan la entry untuk hari ni. Aku asyik korang jalan2 cari makan je kan? Pada yang puasa ganti atau puasa sunat bersempena Israk Mi'raj hari ni..korang bacala entry ni lepas berbuka nanti. Aku risau tengah layan baca.. meleleh plak air liur korang nanti :)

So lokasi tujuan kita hari ni..ke Restoran Santai yang terletak di Tanjung Lumpur, Kuantan. Aku pun baru 1st time sampai, tu pus sebab kawan aku kata makanan kat situ sedap2. Aku ni pulak jenis suka jalan2 cari makan, so kalau ada port baik untuk dikunjungi..aku takkan lepaskan peluang.

Bila aku tiba di restoran tersebut, aku sedikit kagum dan terkejut dengan suasana dan susunan lanskap. Sangat cantik..memang santai bebenor. Aku tak terus duduk, aku pusing2 keliling taman snap beberapa pic untuk dijadikan bukti. Aku ada jugak lalu kat situ siang hari, aku ingatkan tu kawasan chalet atau rumah peranginan. Tak sangka pulak sebuah restoran dengn lanskap yang indah dan lampu2 yang terang benderang. By the way restoran ni terkenal dengan makanan western, aku tak pernah cuba..tu apa yang kawan aku bagitau la.







Ni buku menu dia..Sangat besar dan colorful. Dah macam buku lukisan adik aku pulak. Cantik dan ada macam2 menu dari sajian kampung sampai ke western.

Ni aku sempat snap page ice blended dia je..sebab cantik dan berwarna warni. Ada macam2 jenis air lagi termasuk air yasin dan air sembahyang. Tu korang kena order awal2 la :P

Memandangkan aku 1st time sampai, jadi aku nak cuba makanan special yang disediakan. Malangnya terlalu banyak yang istimewanya. So aku order Nasi goreng santai..lari daripada niat asal aku yang pada mulanya sebelum keluar umah aku nak makan chicken chop. Huhu

Tadaa !! Dah sampai nasi goreng aku ni. Nasi goreng Santai berasaskan bahan2 seafood dan ada hot dog. Haha tu yang special sangat kot?? Tapi sedap. Harganya RM 7

Ni pulak menu yang di order oleh kawan aku, nasi goreng daging merah. Aku tengah sibuk2 nak snap, dia pulak sibuk2 nak makan. Lapar katanya. Sedap jugak. Harganya RM 6.50

Bos aku order nasi padprik ngan sirap bandung. Ai sedapnye aku tengok sirap bandung tu. Sirap bandung atau aka Air Love You.

Tengok tu makan dengan bersungguh, siap kol bini lagi bagitau..nak menunjukkan betapa terujanya dia.

Ok tu je yang nak aku ceritakan. Kalau korang ada kesempatan datang ke Kuantan, singgahlah di Restoran Santai ni ye. Selain masakannya yang sedap.. tempatnya juga sangat menarik dan tenang dengan lanskap yang cantik. Tunggu aku update next location ye. Selamat menjamu selera dan selamat berpuasa sunat Israk Mi'raj.

P/s : Tetiba aku teringin sangat nak minum air love you :)

Misteri Di Sebalik Hotel California

12:59 PM

Malam tadi, dengan angin sepoi2 bahasa..belum ditambah dengan angin yang keluar dari lubang buntut roomate aku..aku layan lagu Hotel California yang dipopularkan oleh kumpulan The Eagles. Korang sure pernah dengar lagu ni kan? Femes sangat lagu ni sefemes lagu Negaraku..semua orang tau. Tapi korang tau tak kisah di sebalik lirik lagu Hotel California ni? Setiap kali aku mainkan lagu ni kat lappy, meremang bulu ketiak. Ditambah pulak ngan susunan liriknya buat aku seram sejuk di bawah hembusan dingin aircond. Aku akhirnya amik keputusan nak cari makna di sebalik lirik lagu ni.. dan inilah apa yang aku dapat...


Ada banyak sangat versi yang aku temui mengenai lagu ni..tapi sejauh mana kebenarannya wallaha'lam. Hotel California terletak di Todos Santos, Mexico. Hotelnya kecik..takde la besar mana..sebesar rumah tumpangan je. Mengikut penjelasan pemilik hotel berkenaan, ahli The Eagles pernah menginap di salah sebuah bilik di hotel berkenaan dalam menghasilkan lirik tetapi mengikut penjelasan Snopes.com..tiada seorang pun ahli kumpulan tersebut yang pernah menginp di situ. Siapa yang betul ni?

Ada ura2 mengatakan yang hotel tersebut merupakan nama timangan bagi sebuah hospital yang terletak di pinggir Los Angeles iaitu Hospital Psikatrik Camarillo State. Namun tiada bukti yang mengesahkannya. Kisah ganjil yang menjadi buah mulut orang ada mengatakan yang hotel berkenaan merupakan tempat yang dihuni oleh puak kanibal yang mana akan melayan pengunjung yang datang dan pada akhirnya mereka dijadikan menu hidangan sebagaimana yang tertulis di dalam lirik lagu -  “You can check in any time you like, but you can never leave”





Dari pemerhatian melaui lirik itu juga ada mengisahkan tentang ketagihan dadah iaitu melalui liriknya - “Warm smell of colitis rising through the air”  di mana merujuk kepada suasana ketika menghisap marijuana dan Hotel California merupakan kod nama bagi penggunaan kokain dan jalan menuju ketagihan.


Ada juga yang percaya bahawa hotel berkenaan melambangkan kediaman Ketua Penyembah Syaitan, Master Aleister Crowley yang berhampiran tasik Loch Ness yang mana banyak perkara2 ganjil dan aneh sering berlaku. Nama samaran Crowley pula adalah The Beast - nama yang disebut dalam salah satu perenggan di dalam lirik berkenaan.





Ada juga satu kisah yang aku dengar tentang sekumpulan remaja yang dalam perjalanan pulang dan akhirnya berhenti bermalam di sebuah hotel kerana kereta rosak. Pada mulanya hotel tersebut kelihatan biasa, namun bila tiba waktu tengah malam.. beberapa orang antara mereka hilang. Salah seorang dari mereka berjaya melepaskan diri..itu pun setelah terbit fajar pagi. Selepas membuat laporan akan kehilangan rakan2nya di hotel berkenaan.. pihak polis lantas membuat siasatan, dan mendapati tiada hotel yang didakwa oleh remaja berkenaan..malah hotel tersebut tiada di situ. Kisah tersebut menjadi urban legend pelancong2 yang melewati kawasan berkenaan. Apa kata korang rasai sendiri pengalaman dengan menghuni hotel tersebut di Todos Santos, Mexico.


Walau apa pun..lagu Hotel California tetap unggul dan disebaliknya terdapat misteri yang masih belum terungkai dalam susunan liriknya. Adios ~


video

Eagles - Hotel California

On a dark desert highway

Cool wind in my hair
Warm smell of colitas

Rising up through the air
Up ahead in the distance

I saw a shimmering light
My head grew heavy and my sight grew dim

I had to stop for the night
There she stood in the doorway

I heard the mission bell
And I was thinking to myself
This could be Heaven or this could be Hell
Then she lit up a candle
And she showed me the way
There were voices down the corridor
I thought I heard them say


(chorus)
Welcome to the Hotel California
Such a lovely place
(Such a lovely place)
Such a lovely face
Plenty of room at the Hotel California
Any time of year
(Any time of year)
You can find me here

Her mane was Tiffany twisted
She's got the Mercedes Benz
She's got a lot of pretty, pretty boys
That she calls "friends"
How they dance in the courtyard
Sweet summer sweat
Some dance to remember
Some dance to forget

So I called up the Captain
Please bring me my wine
He said:
"We haven't had that spirit here since 1969"
And still those voices are calling from far away
Wake you up in the middle of the night
Just to hear them say


*(chorus)

Mirrors on the ceiling
Pink champagne on ice
And she said:
"We are all just prisoners here
Of our own device"
And in the master's chambers
They gather for the feast
They stab it with their steely knives
But they just can't kill the beast
Last thing I remember
I was running for the door
I had to find the passage back to the place I was before
"Relax" said the night man
"We are programed to receive.
You can check out any time you like
But you can never leave"

Ketahui Indeks Tekanan Anda ~

12:27 AM

Korang semua biasa masuk tandas awam kan? Cuba bayangkan balik..setiap kali korang masuk tandas, sekiranya kesemua tandas tersebut tiada orang.. tandas mana satu yang akan jadi pilihan korang ?? Sila perhatikan gambarajah di bawah, dan setelah buat pilihan.. sila baca analisisnya yek :)



Sebenarnya ni adalah salah satu ujian untuk menguji salah satu indeks tekanan yang korang hadapi. Aku percaya semua orang menghadapi pelbagai tekanan dan masalah seperti tekanan kerja, rumahtangga, peperiksaan dan sebagainya. Jadi ini adalah salah satu analisis yang dilakukan untuk menguji tahap tekanan korang.


Indeks tekanan 8 mata
Korang adalah seorang yang bertenaga dan cergas. Korang dapat mengetahui keperluan orang lain malah memahami perhubungan yang rumit antara manusia. korang mempunyai citarasa yang tinggi, personaliti yang anggun dan merupakan seorang cerdik pandai.

CADANGAN : Terlalu yakin pada diri sendiri sehingga melakukan kesilapan dan  menyusahkan orang lain. Mengundang masalah kerana ego, tidak mahu mendengar nasihat dan buah fikiran orang lain. Korang memang seorang yang tidak boleh mengawal emosi. Ingat.. jangan sampai menyusahkan orang di sekeliling korang..



Indeks Tekanan 3 mata

Korang suka kehidupan yang simple, dan bersederhana. Sikap dan gaya kehidupan yang korang pamerkan membuatkan orang sekeliling berasa selamat dan lebih berkeyakinan. Korang akan berusaha menjaga orang sekeliling dengan sepenuh hati.

CADANGAN : Jangan mengharapkan pujian daripada orang lain dan lakukan dengan ikhlas dan penuh rasa tanggungjawab.




Indeks Tekanan 9 mata

Korang melayan setiap orang dengan sikap yang jujur dan peramah. Korang juga seorang yang berkeyakinan dan bercita-cita tinggi. Keistimewaan korang ialah korang mendapat peluang untuk membina kehidupan yang selesa dan bahagia.

CADANGAN : Korang sebenarnya seorang yang penakut dan membiarkan orang lain buat perkara yang buruk padahnya. Berhati-hati kerana korang juga bakal terlibat dengan kegiatan rakan-rakan korang.



Indeks Tekanan 7 mata

Korang seorang yang periang, daif dan romantik. Korang juga suka ketawa.. dan apabila tahap gembira korang akan terlompat-lompat. Korang tidak mudah dipengaruhi oleh perasaan murung dan gelisah. Korang memang mudah menyesuaikan diri dengan keadaan dan orang sekeliling.

CADANGAN : Korang tidak mempunyai ketahanan yang lama. Ini akan mengganggu apa yang korang sedang lakukan.

Indeks Tekanan 6 mata
Korang adalah seorang yang amat prihatin dan sensitif. Korang sesuai untuk menceburi bidang kerja yang kreatif. Korang mengambil berat ke atas apa yang berlaku di sekeliling korang. Kornag meletakkan percintaan dan kerjaya di suatu tempat yang penting.

CADANGAN : Memang tidak dinafikan korang seorang yang berani. Tetapi dengan menggunakan cara yang salah untuk menonjolkan diri. Apabila korang dah tahu caramenguruskan hubungan dengan orang lain, maka tekanan akan hilang.



Indeks Tekanan 4 mata

Korang adalah seorang yang mudah rasa bimbang dan  risau dengan kehidupan seharian korang. Korang tidak mementingkan kebendaan tetapi sangat menitik beratkan soal kepentingan citarasa. Korang juga mempunyai kepakaran dalam menganalisis dan menilai sesuatu.

CADANGAN : Kalau korang rasa tertekan.. korang buat hal sendiri sahaja. Jangan terlalu berharap pada orang lain lagi.




Indeks Tekanan 5 mata

Korang suka menyediri..buat hal sendiri dan tidak mendapat kepastian daripada orang lain. Ini membuatkan korang sukar untuk memahami kelemahan diri sendiri. Korang juga menjalani kehidupan korang mengikut cara korang sendiri.

CADANGAN : Ceriakan diri dan kehidupan korang dengan bergaul dengan rakan dan menambah kenalan.  Harus mengejar cita-cita sendiri.




Indeks Tekanan 10 mata

Korang tidak risau dan ambil peduli langsung tentang tekanan hidup. Korang adalah seorang yang mengejar kesempurnaan dalam kehidupan. Korang juga sanggup tunggang terbalik bekerja keras demi mengejar cita-cita. Jadi korang akan selalu menikmati kejayaan dalam hidup.

CADANGAN : Korang tidak memerlukan orang lain untuk menghilangkan tekanan yang korang alami.. tetapi korang memerlukan orang lain untuk menasihatkan diri korang mengenai masalah yang timbul dalam kehidupan harian korang.



Ha, so pecer? So korang tau la jamban mana pilihan korang pasni ye :) Analisis semata-mata, kalau kena ngan sifat korang tu..sekadar kebetulan. Bukan 100% betul :)

P/s : Ni analisis tandas sahaja.. kencing kat tepi jalan, kat pokok mahupun tiang tak termasuk :P

Jom Cari Jodoh ~

10:21 AM

Orang sibuk ngan Jom Jimat atau Jom Sifar Sampah, aku pulak sibuk ngan Jom Cari Jodoh. Tetiba plak aku terfikir benda nih. Ada ke webpage cari jodoh? Aku ada gak surf2 tenet.. tapi semuanya macam takleh percaye je. Bukan hape, pernah sekali tu kawan aku ajak kua makan. Dia mengadu ngan aku.. dia risau yang dia stil single walaupun umur dah lanjut. Cantik orangnya, takde cacat cela..kerja pun ada. Pelik gak aku apsal orang tanak ngan dia. Aku sebenarnya tak reti nak kenen2kan ngan kengkawan aku yang lain.. takut kalau pape terjadi aku yang dipersalahkan. Kalau aku nak tolong, nak je aku iklankan kat mudah.my. Tapi tu la, takde kategori cari jodoh dalam tu. Kalau aku tampal muka dia kat tempat2 awam..agaknya laris tak? Dah macam carian orang hilang plak kan?. Aku nak tolong orang macam nak rak, aku sendiri tunggang terbalik :P

Dolu2 adalah jugak ruangan kembang setaman dalam majalah2. Semua pakat letak gambar paspot. Kira tu gambar paling macho pernah dorang tangkap seumur hidup la. Posing mengalahkan artis ! Sekarang ni lain pulak caranya. Cari jodoh kena guna duit, perabis kredit. Taip ON CHENTA dan hantarkan ke 33333. Aku tak pernah cuba lagi, tapi berkesan ke? Dengan chatting lain pulak gayanya. Cakap tak serupa bikin. Tapi bila jumpa..Nah, amekaw!! Mimpi ngeri seminggu direct! Hehe. Sekarang ni pun dah macam2 cara boleh guna lagi2 terlalu banyak laman sosial yang boleh kita gunakan untuk buat kawan. Kalau korang stil fikir cara lama, jumpa awek kat bas stop tanya jam pukul berapa.. aku rasa baik korang hentikan je la. Aku tak tau kalau korang jenis mudah terpengaruh pulak, korang buat macam dalam iklan. Colet deodorant cap kapak.. another girl bau terus bagi contact number. Jangan berangan la yek!!

Aku berangin kalau ada yang siap request lagi ciri2 pasangan idaman. Orang nak tolong carikan tu kira bersyukur la tu.. nak yang hensem2 atau cantik2 je. Kulit hitam sikit tak nak, badan gempal sikit terus tolak tepi. Bila someone tu takde rupa, tak cantik.. kita kata dia muka pecah rumah, pervert atau mak orang. Bila tengok someone cantik atau hensem pulak, mesti kita fikir "Mesti dah ada bf / gf nih" then yang jadi mangsa dorang gak..takde sape berani nak tackle. Mungkin tu la yang terjadi kat kawan aku yang sorang tu. Kesian..kesian.

Ai kan senang kalau aku leh bikin satu blog cari jodoh. Sekurang-kurangnya leh jugak aku tolong kengkawan aku dapatkan pasangan. Ramai lagi kengkawan aku yang dah tua bangka blom kawen..heh samala macam aku. Aku nak buat portal carian jodoh macam mudah.my. Tapi boleh ke? Jom aku tunjuk contoh. Haha ~

(takde rupa takpe,gaya mesti ada)

                                 Nama                     : Kamil Karipap
                                 Umur                      : Rahsia (Jawapan hampeh)
                                 Status                    : Bujang
                                 Tinggi/Berat           : 170 cm, 40 kati
                                 Pekerjaan              : Pengumpul setem
                                 Kebolehan             : Memasak, mengemas, menyanyi dalam 3 bahasa,
                                                                 tahan maki, boleh melompat dengan satu kaki.
                                                                 (lagi banyak lag bagus)
                                 Mencari pasangan : Yang beriman (jawapan cliche)
                                                                 menghormati orang tua dan bendera Malaysia, 
                                                                 pandai masak megi special, boleh bermain snuker
                                                                 suka kemas katil.

Contoh semata2 yek. Rasanya tak dapat la aku nak nolong. Payah nak kenen2kan orang nih. Yang penting..kita kena ikhlas dan jujur kalau nak berkawan. Niat kena betul. Jangan kalau putus cinta, sibuk nak cari port bunuh diri..tak yah la wei..buat sesak suratkhabar je. Lelaki mahupun perempuan kenalah usaha dan mainkan peranan, jangan harapkan lelaki je mengorat..bak kata ustazah Siti Bahiyah la :) dan yang paling penting percaya jodoh tu ketentuan Allah..tawakal sentiasa ye :)

P/s : Den serah pado omak..Kalau ado oghang masuk minang, den terimo jo :P



Makan Makan Lagi ~

1:24 PM

Bila ea..aha, hari Senin hari tu bermulanya minggu training peralatan HPLC dan LCMS-MS kat makmal aku. Bukan makmal aku..makmal jabatan aku. Makmal ngan jabatan tu bukan aku yang punya, tapi hak kerajaan Mesia. Aku pencacai je. So tugas pencacai macam aku ni.. kena la attend training tu. Training melibatkan kolaborasi 2 negara, Malaysia dan Netherlands. Saje aku tanak sebut Belanda.. Netherlands baru macho ckit. Ngeh3

Walaupun aku tak terlibat secara langsung, tapi sebab kabel aku kuat giler (memandangkan bos aku roomate aku kat umah), aku menggunakan segala kuasa kabel untuk bawak aku pegi dinner malam Selasa. Bwahaha :D Ala aku pegi pon sebab ada kekosongan..kalau takde malam tu aku makan burger je gamaknye :P Aku tak suka  masuk training, tapi aku suka kalau ada training..sebab boleh makan free. Yeehaaa!!


Ni la kursus yang aku maksudkan. Kursus yang dijalankan selama seminggu melibatkan 2 buah negara. Ah tak penting tu semua pada aku. Yang penting minggu ni duit aku tak luak beli makanan..jimat ! jimat ! Haha


Ni himpunan VVIP dan duta dari Netherlands. Bukan duta produk, duta nasi impit ea atau Jalan Duta.. Betul2 punya duta. Ape yang dorang bincangkan..aku pon tak berapa nak faham. Macam itik cakap ngan ayam la kiranya :P


Ni pulak barisan2 peserta yang terlibat. Aku kompom dorang datang pon nak makan je. Sempat aku tegur mamat baju hitam tu kerana air liur dia meleleh tatkala melihat hidangan sebelum gambar di ambil. Ngeh3


Tak ramai yang dijemput..ada la dalam 30 orang, tapi hidangan mcm 100 orang makan sebab yang dijemput pon adalah mereka2 yang rata2 mempunyai rongga perut yang besar. Aku pun tak terkecuali. Hehe :P


Ni trainer yang berikan training dis week. Ape nama dia ea..Mirjan kot? Sangat straight dan tegas. Padan muka korang..sape suh masuk training lagi.Hehe :P



Makan makan time. Waktu yang ditunggu2 oleh setiap tetamu. Ha yang tu bukan tangan aku..tu tangan orang yang belum sempat baca bismillah dan buruk lantak. Haha :D Lauk yang disaji..ayam masak lemak cili api, udang masak sambal petai, sup sayur cendawan, daging salai panggang, kari ikan dan telur goreng dadar. Aku tak cara sangat ngan semua lauk tu..aku kalau ada telur dadar ngan kicap pon aku tambah 2 kali, janji free :P


Setelah di campur darab kali bahagi, ni la rupa bentuk lauk yang ada dalam tray tadi setelah aku susun atur. Sikit je kan aku makan. Bukan pe, aku bukan spesis gelojoh. Hoho


Dorang nak bergambar.. aku amik. Yela nampak sikit aku buat keje..kang bos aku bising plak, keje tanak buat, tapi makan free nak. Koje jangan tak koje :)


Ketua Pusat Biosekuriti aku control hensem sambil di apit oleh 2 orang MC yang diupah khas dari UIA, Kuantan. Dorang pun student praktikal kat lab aku..

Nak jugak bergambar. Aku layankan je..Mungkin dorang nak jadikan bukti alibi kepada kengkawan dorang yang len, menunjukkan dorang dapat makan di hotel dengan jaya dan cemerlangnya :P

Ha ni la kabel besar aku merangkap roomate aku. Aku masukkan pic dia ni, so pas ni sesape yang belum ada kabel besar, leh isi borang apply kat dia :) comel dan single lagi orangnya. Hehe 


Asyik amik gambar korang je..sesekali nak gak selit gambar aku kan. Hehe. Mesti orang kampung gembira gambar aku ada dalam nih. Kembang kuncup aku macam bunga taik ayam sekejap. Haha :D

P/s : Aku rasa kalau ada pertandingan pakaian beragam malam tu, aku kot pemenangnya :P

Goodbye Guys :(

11:59 AM

Aku tau saatnya sudah sampai. Aku terpaksa menutup buku kali ni. Dulu aku pernah suarakan niat aku untuk stop ber-blogging kepada seorang rakan blogger, memandangkan penyakit aku semakin hari semakin serius.. tetapi dia tak benarkan memandangkan dia follower aku dan pencetus untuk aku blogging. Aku tetap kuatkan semangat.. tapi aku rasa aku tak mampu lagi sekarang. Maaf Che Tun..maaf :(


Semalam aku repeat medical check-up, doktor hanya mampu menggeleng. Aku tau penyakit yang aku alami makin serius, tanpa diketahui family aku. Aku tak nak mereka tau apa yang aku hidapi kini dan tak nak dorang bersedih. Biar aku hadapi sendiri. Thank guys.. sebab sudi meluangkan masa ngan aku. Aku sangat suka ber-blogging ngan korang :)

Aku mintak maaf kalau ada buat salah, terkasar biasa..tutur bicara aku yang suka melawak. Sekadar menghiburkan hati aku yang sedih. Sebenarnya 3 tahun lepas, doktor dah mengesahkan yang aku menghidap penyakit verycutelitis.. penyakit yang berpunca akibat terlalu kiut-miut melampau. Doktor bagitau penyakit ni tiada ubat, dan akan bertambah kiut dari semasa ke semasa..tapi korang jangan risau, penyakit yang aku hidapi ni tak berjangkit..cuma tak boleh diubati je. Jadi harap korang boleh la terima aku yang kiut ni seadanya. Ngeh3 :P

P/s : Entry perasan giler babi..aku sendiri rasa macam nak bunuh diri !! Bwahahaha :D

Rumitnya Wanita. Aii ~

1:35 PM

Mengeluh panjang aku hari ni..bukan hari ni je, setiap kali deal ngan wanita..buat aku mengeluh panjang rata2nya. Betul la wanita tu istimewa.. sangat rumit untuk difahami. Wanita boleh jadi angin sepoi2 bahasa.. kadang2 boleh jadi puting beliung sesuka hati dia je. Tak kira masa, sesuka hati dia je nak bertukar. Orang sekarang sibuk ngan transformers, aku sibuk ngan wanita yang transform-mood.


Sebenarnya takde masalah pun nak kawan ngan wanita ni, tapi ada gak pantang larang yang kita sebagai lelaki kena patuhi. Korang kena kenal dulu wanita jenis apa yang korang deal. Ada yang jenis open-minded, ada yang lemah lembut, ada yang jenis kasar, ada yang skema, ada yang alim. Korang wanita dah tau ke korang type ape? Kebanyakan wanita, dorang tak boleh bergerak sendiri. Paling kuat pun secara beregu.. sebagai teman untuk meluahkan perasaan, cerita pasal bf, pasal baju, pasal anak, pasal bunga, pasal masakan, pasal mak mentua, pasala rakan sekelas atau sekerja sehingga sekecil-kecil perkara dorang borakkan. Whatever it is.. ada satu part dalam diri wanita yang buat aku ralat sangat.. sensitif.

Sensitifnya wanita ni..mencapah ke setiap segi. Kawan dia pakai tudung yang sama dalam minggu tu pun dia boleh perasan, hal rumah tangga kengkawan pun dia tolong amik peduli, kawan cerita masalah dia pun turut menangis, tengok cerita sedih..menangis lagi, pasaraya buat promosi 3 bulan akan datang dia boleh tau awal2, jiran sebelah umah tukar kepala paip tandas pun..dia nak tukar sama, tengok kengkawan duduk berkelompok ..dia pun nak ikut turut serta, kena marah terus sedih..u stab thru my heart la konon, tak ingat kali pertama kua dating bersama..terus sentap, duit syiling 5 sen letak atas tv ilang..boleh perasan, kawan cantik dia dengki..kawan tak cantik dia kutuk, orang berborak perlahan dibelakangnya..dia kata kita mengumpat dia, suami tegur masak kurang garam..dia merajuk terus tak nak masak, suami balik lewat sebab jalan jem..dia kata suami ada affair ngan perempuan lain, bila someone buat masalah..mula la kumpul ahli mesyuarat tingkap boikot orang tu..tiap2 hari cerita benda yang sama pasal si polan dan yang paling aku takut.. sensitifnya wanita ni, apa yang kita lakukan padanya hari ni..dia akan ingat sampai bila2.

Banyak lagi sebenarnya contoh2 yang menunjukkan betapa wanita ni sensitif. Aku banyak kali terkena, ye la aku ni plak jenis suka melawak. Ada sesetengah wanita tu yang tak boleh terima lawak, mungkin padanya macam kurang ajar atau tak senonoh kot? Tapi pada aku.. bila melawak, salah satu cara untuk lepaskan stress, merapatkan hubungan. Masuk telinga kiri..kua telinga kanan suda. Tapi mereka pulak amik serius. Mula pandang serong pada kita. Mungkin salah kita sebab melawak dengan mereka yang berfikiran kompleks dan mencari fakta semata2. Haha yang tu tak pe lagi.. tapi bila mereka mula dalam satu kumpulan, mula la bergosip. Ha bab ni la yang aku risau sikit. So guys, kalau korang deal ngan wanita..korang kena draft dulu apa yang korang nak cakap ye :)

Se-tengahari Di Muar

9:25 AM

Salam.me-monink kamu semua. Aku tak punya banyak masa hari nih (bunyik macam nak mati je :P).. sebab aku kena masuk lab lagi. Sebab aku tak banyak masa, so tak dapat la korang dengar aku membebel pepanjang. Hehe. Rasa macam cacat aka OKU plak kalau tak membebel sehari dalam blog, walaupun hakikat aku sebenarnya pendiam, pemalu, penyegan, penyompan-nyantun (jangan cari dalam kamus..memang haram takde).. pendek kata jejaka malaya terakhir lah. Hahahaharun salim bachik!!

So dalam masa sesingkat kentut di malam hari, tanpa bau..tanpa bunyi dan tanpa orang perasan, entry aku hari ni megajak korang ke Muar, Johor. On the way aku balik dari Kluang hari tu..sempat aku singgah Muar. Niat hati nak pekena mi bandung. Korang tau port terbaekk mi bandung Muar? Bukan kat sebelah jambatan atau depan stesen bas tau. Mengikut kata2 Ahmad Tukiman (bukan nama sebenar) yang merupakan seorang warga Muar yang berhijrah ke KL..port terbaek adalah kat Fuad Bandung Corner, bersebelahan petronas (jalan menghala ke Melaka). Aku lupa pulak nama taman tu, nanti aku recheck balik ye.


Memula dari pekan Muar tu..korang kena naik jambatan sungai Muar ye.. Maknanya korang kena keluar dari pekan la menuju ke arah Melaka pulak.


jarak dari jambatan tu sampai lokasi yang dituju ada la dalam kira-kira10 minit perjalanan menggunakan.. menggunakan kete. Kalu jalan kaki mau 1/2 jam kot. Aku belum pernah cuba..ape kata korang try. Orang kata lagi lapar, lagi nikmat bila menjamah menu nanti. Haha :D


Ha ini la kedai dia. Kedainya bersebelahan ngan petronas, sebelah taman perumahan ( dibahagian kiri jalan). Nasib aku datang awal hari tu, tak ramai sangat orang. Kalau tak takde tempat duduk. Terpaksa alas suratkhabar kat bawah lantai :P



Muka adik aku dah ketat..lapa menunggu gamaknya. Aku macam biasa, kopi tarik. Sebab kitorang datang terlalu awal.. so kitorang tak dapat makan menu mi bandung sebab mi bandung cuma ada bermula tengahari, dalam pukul 12-1 macam tu. Hmm kempunan aku datang dari jauh semata2 nak makan mi bandung Muar.


Kat sini ada juga dijual perencah mi bandung.. memandangkan aku tak dapat makan, aku beli je perencah tu. Sepeket cuma RM6 untuk 6 orang makan. Tu 6 orang macam aku, kalau 6 orang kaki melantak.. order sorang satu la macam tu. Hoho


 Last2 aku makan mi rebus je. Tapi mi rebus dia pon leh tahan. Kuah pekat, banyak pulak tu :) Berbaloi gak.


Maaf la..korang leh tengok je adik aku ni makan..kalau nak, korang kena cuba sendiri. Sedaapp sampai menjilat kaki :P


Dalam perjalanan balik tu, kat Ayer Keroh jalan jem. Rupa2nya sebab jem tu..orang lalu lalang tengah tengok kete Proton Exora ngah parking kat dalam longkang. Ala macam tak biasa pulak dorang tengok kete parking macam tu :P

P/s : So kalau ada kesempatan, kalau lalu Muar..singgah la ke Fuad Bandung Corner ye :)