Blog Sihatimerahjambu

Restoran Santai, Kuantan

3:14 PM

Salam. Aku mengantuk sebenarnya ni tapi untuk mengelakkan aku cari port tido bawah meja.. jadi aku masukkan la entry untuk hari ni. Aku asyik korang jalan2 cari makan je kan? Pada yang puasa ganti atau puasa sunat bersempena Israk Mi'raj hari ni..korang bacala entry ni lepas berbuka nanti. Aku risau tengah layan baca.. meleleh plak air liur korang nanti :)

So lokasi tujuan kita hari ni..ke Restoran Santai yang terletak di Tanjung Lumpur, Kuantan. Aku pun baru 1st time sampai, tu pus sebab kawan aku kata makanan kat situ sedap2. Aku ni pulak jenis suka jalan2 cari makan, so kalau ada port baik untuk dikunjungi..aku takkan lepaskan peluang.

Bila aku tiba di restoran tersebut, aku sedikit kagum dan terkejut dengan suasana dan susunan lanskap. Sangat cantik..memang santai bebenor. Aku tak terus duduk, aku pusing2 keliling taman snap beberapa pic untuk dijadikan bukti. Aku ada jugak lalu kat situ siang hari, aku ingatkan tu kawasan chalet atau rumah peranginan. Tak sangka pulak sebuah restoran dengn lanskap yang indah dan lampu2 yang terang benderang. By the way restoran ni terkenal dengan makanan western, aku tak pernah cuba..tu apa yang kawan aku bagitau la.







Ni buku menu dia..Sangat besar dan colorful. Dah macam buku lukisan adik aku pulak. Cantik dan ada macam2 menu dari sajian kampung sampai ke western.

Ni aku sempat snap page ice blended dia je..sebab cantik dan berwarna warni. Ada macam2 jenis air lagi termasuk air yasin dan air sembahyang. Tu korang kena order awal2 la :P

Memandangkan aku 1st time sampai, jadi aku nak cuba makanan special yang disediakan. Malangnya terlalu banyak yang istimewanya. So aku order Nasi goreng santai..lari daripada niat asal aku yang pada mulanya sebelum keluar umah aku nak makan chicken chop. Huhu

Tadaa !! Dah sampai nasi goreng aku ni. Nasi goreng Santai berasaskan bahan2 seafood dan ada hot dog. Haha tu yang special sangat kot?? Tapi sedap. Harganya RM 7

Ni pulak menu yang di order oleh kawan aku, nasi goreng daging merah. Aku tengah sibuk2 nak snap, dia pulak sibuk2 nak makan. Lapar katanya. Sedap jugak. Harganya RM 6.50

Bos aku order nasi padprik ngan sirap bandung. Ai sedapnye aku tengok sirap bandung tu. Sirap bandung atau aka Air Love You.

Tengok tu makan dengan bersungguh, siap kol bini lagi bagitau..nak menunjukkan betapa terujanya dia.

Ok tu je yang nak aku ceritakan. Kalau korang ada kesempatan datang ke Kuantan, singgahlah di Restoran Santai ni ye. Selain masakannya yang sedap.. tempatnya juga sangat menarik dan tenang dengan lanskap yang cantik. Tunggu aku update next location ye. Selamat menjamu selera dan selamat berpuasa sunat Israk Mi'raj.

P/s : Tetiba aku teringin sangat nak minum air love you :)

You Might Also Like

26 comments

  1. Mak aihh pnjangnye en3 awak
    Jenuh nak bce smpai abis

    :P
    SY tau restoran ni..ngeee

    Jalan nak pegi kubur tu kan
    Nnt sy balik kuantan..awk bwk sy mkn sini,boleh?

    ReplyDelete
  2. haha jalan ke kubur?lepas makan terus pegi kubo ke hape?ala pic je banyak, entry secoit je :P ha ok..dtg la kuantan :)

    ReplyDelete
  3. Bkn tulah mksd sy
    Apelah awk ni :PP

    Gambar banyak
    Entri panjang berjela..juling mata nak baca

    Miahahahaha
    Ok2 tunggu sy balik Kuantan..sy tuntut tau :DD

    ReplyDelete
  4. dah cikyana..sy dah cut pic..tak nak bagi readers semua juling2 itik.hehe :P

    ReplyDelete
  5. HAHA bagus2
    Nak jd pengomen tegar blog ni lah

    Entri kat sini pun menarik
    :))

    ReplyDelete
  6. eleh amik ati la tu.yela2 nanti saya banje beger otai.haha :D

    ReplyDelete
  7. HA3 mne amik ati
    Kang sy amik ati awk btul2 bru pdn muka

    Rupa beger otai tu camne?
    Ce bitau ckit :P

    p/s: oopss komen da lari dr entri la..sorryyyyyyy

    ReplyDelete
  8. haha.awk klu amik ati sy,mati la sy :P haha..nnt sy buat entry psal beger otai plak :P

    ReplyDelete
  9. Huk3
    Kalo camtu xjadi r amik ati awk

    Amik awk jela
    miahahahahha..

    Ok2 sy tgu next entri
    Xsabo nak komen byk2 ni :P

    ReplyDelete
  10. hahaha.nape nak komen banyak?nanti Komeng anak tok penghulu marah.haha :D

    ReplyDelete
  11. memang santai..makan ramai2..sekarang dekat dengan area ana ikan bakar yang famous dengan petai..

    ReplyDelete
  12. cik sakura = wah cik sakura.tau ye?lenkali makan roger2 la.haha

    ReplyDelete
  13. HAHA biarlah si KOMENG 2 marah
    Sy xtakut pun

    Bluwekkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  14. sy taw cni...
    nasi grg cili padi 1!
    dgn tea o suam 1 !
    errmm ..cm tak cukup..
    ta pe sy tmbh lg nasi grg dgg merah 1!
    air???
    tggu sy ciap mkn sy order lg..
    hehe..
    santaiiii....

    ReplyDelete
  15. CikYana(",) = haha.awk buat buekk td,kan dah lari waiter nak amik order.huhu :P

    ReplyDelete
  16. Tieyha = mak aih tiha.ni bukan order makan, ni nak melantak.badan jo kocik tapi nafsu makan kus semangat! haha :D

    ReplyDelete
  17. hee,mekasih!krn memberi amaran terlebih dahulu kepada yg pose.haishh,7tengok air 2 yg buat goyah 2.hu3

    ReplyDelete
  18. bro ni mcm restoran 5 bintang jeh .. knfem mahal .. huhu

    ReplyDelete
  19. aleen aiden = amacm?malam dah ni..stil goyah lagi tengok air bandung?hehe

    ReplyDelete
  20. alif haris = aku tak pasti la berapa bintang, tapi yang aku tau banyak bintang kat langit dapat dilihat sewaktu kitorang makan malam tu :P

    ReplyDelete
  21. suke lepak kat sini! sekarang dah tak dapat la, dah balik borneo..masa belajar dlu,pernah jugak lepak cni..huuhuhu..

    ReplyDelete
  22. pamie = yeke?dulu stadi kat kuantan..katne?blik Borneo?

    ReplyDelete
  23. wooo....restoran nie best n sedap. harge pon ok la. one of my tempat lepak makan2 time studi dulu. skang dah abes susah la nak merase lagi. huhuu

    ReplyDelete
  24. m&m's = sedap memang sedap..ditambah plak ngan landskap dia yang menarik tu, makin berselera nak makan :)

    ReplyDelete
  25. betol...tempat dye memang santaiiiii. ahahaha. nk g sini lagi la.

    ReplyDelete
  26. m&m's = kalau nak dtg lagi,bawk duit lebih ea dah kol sy skali.ngeh3 :P

    ReplyDelete