Blog Sihatimerahjambu

Aku Berbuka Puasa Pukul 12 Malam Gara Gara Clorok !!

1:01 AM

Semalam aku puasa, walaupun pelbagai onak dan rintangan dari kiri, kanan, depan dan belakang..berjaya jugak aku atasi. Betul la kata orang, time kita pose..time tu pulak yang ramai bermurah hati nak belanja. Lunch treat la, pisang goreng cicah sambal kicap la.. Adeh tu semua donia semata2 tu. Hahaha :D

Nak dijadikan cerita, aku plan nak berbuka se-simple seadanya. Cekodok?Tak bes kalau takde bawang ngan ikan bilis. Nasi lauk kicap dan telur? Malas nak keluar beli telur..kalau makan ngan kicap cenggitu je tak lalu plak. Ahaa !!Aku terpandang di sudut penjuru dapur. Ada megi la.. Sluurrpp saja la :)

Pukul 7 aku dah stat nak masak sebab aku ada deal ngan encik Harry Potter pukul 9 malam. Sebab takut tak sempat la aku balun megi. Tapi bila aku tengok..kuali aku macam berkarat plak. Bukan sebab dah lama tak guna, tapi sebab aku keringkan bawah cahaya matahari lepas cuci. Hmm..aku amik masa 5 minit nak sental, tak tanggal2 gak. Maunye kena kancing gigi aku kalau aku masak jugak. Syampoo Sunsilk aku tibai, sabun mandi jugak tak ketinggalan. Semua tak boley jalan.

Then last choice..aku cuba clorok. Mesti leh ilang ni. Aku rendam sekejap je..haiya bersih ooo. Menjadi gak idea aku. Tersengih2 kambing aku sekejap tatkala ujikaji aku berjaya. Korang kena explore kegunaan lain clorok selain digunakan untuk merendam baju. Then tanpa lengah2 aku terus masak..sempat la aku siapkan hidangan sebelum berbuka :)

Bila azan berkumandang..aku tak tunggu lama, terus suap megi ke mulut. Kuah kuhirup2. Macamla korang tak biasa, bila puasa ni.. semua yang ada di depan mata enak2 belaka :) Sesudu dua tu ok lagi.. tapi bila masuk keempat, kelima dan seterusnya, aku rasa perut aku panas. Huh aku tak fikir lain..ni mesti clorok yang aku guna tadi!! Perghh menyengat2 nih.. sebelum clorok yang sama mencuci perut aku sebersih2nya.. aku terlebih dahulu luahkan apa yang aku makan tadi, walaupun hati ini tak rela.Uhuk2

Last2 aku tak makan..ratah kacang kuda 50 sen je. Lepas tengok Harry Potter..baru aku cari makan.Tu pun lepas pukul 12 tengah malam. Hmm..so jangan cuba tiru aksi ini di rumah, melainkan kalau korang yakin yang perut korang cukup tebal untuk dicuci ngan clorok. Ni kalau mak aku tau ni, mesti dia suggest aku join sarkis sebab aku pandai buat lawak tahap cipan :P

P/s : Bleach = Dewa maut
       Bleach jugak (peluntur) = Dewa takde..maut boleh la :P

You Might Also Like

56 comments

  1. kamu telah buat saya ketawa di pagi hari. heehe.
    lain kali jangan buat cmtu tau. bahaya.
    tak tahu side effect.

    btw hani senyum sorang & ketawa dengan entry.

    # nak tgk harry porter. ;)

    ReplyDelete
  2. || merbahaya tue..ingatla org tersayang..hihihi ||

    ReplyDelete
  3. aiyee..apela kamu nih..=.=''..erk..lenkali tonyoh pakai dawai besi jah..muahaha..

    ReplyDelete
  4. Hani = ye cik hani, tau merbahaya..tapi sesaja try-test :P

    #suka dapat buat orang len hepi

    ReplyDelete
  5. miss Tira = masa buat tu..ingat nak makan je (almaklumla pose),dah terkena baru ingat orang tersayang.hehe :P

    ReplyDelete
  6. cik bulan = dah tonyoh la mel,tak ilang2.sebab tu rendam ngan clorok :P

    ReplyDelete
  7. tak pernah dibuat org cuci kuali dengan clorok.....haiya......

    ReplyDelete
  8. hamboi. makan kuah clorox ye?. hahahah. tulah. ajak derma darah takut. tak sakit mane pun. cabut gg lg sakit..:P

    ReplyDelete
  9. lain kali guna vanish...
    percaya kepada merah jambu...lupakan yang lain!

    ReplyDelete
  10. perghh...pakai clorox rendam kuali...boleh putus urat perut mcm tu...hahaha

    ReplyDelete
  11. Ape ke hal afzal ni..basuh kuali ngan clorox
    Haishhhhhhh bahaya tau

    Be careful next time deaR
    Nsb baik xde pape..iskh2

    ReplyDelete
  12. la macam-macam digunanya untuk mencuci kuali tu...hehehehe.

    tapi saya pernah dgr org ilangkan kesan degil kat pinggan mangkuk guna clorok. Mungkin sebab tengah tergesa-gesa, afzal tak cuci bersih-bersih kot, tu yang rasa clorok masih ada.

    ReplyDelete
  13. Noor = tak pernah ye?hehe tu yang nak cuba :P

    ReplyDelete
  14. cik kiwi's = cabut gigi?nak cabut buku ketiak pon sakit taw.haha :D

    ReplyDelete
  15. cik panadol = vanish?dah macam dinamo la plak.nak kena masuk mesin ke?hehe

    ReplyDelete
  16. Khairil = taubat dah bro tanak buat lagi.putus segala urat yang aku ada nanti.haha :D

    ReplyDelete
  17. CikYana(",) = alhamdulillah takde kejadian aneh lagi yang berlaku buat masa sekarang ni.hehe

    ReplyDelete
  18. Puteri Kasih = dalam banyak2 komen..puteri je yang sokong afzal.haha.

    afzal pon ada fikir macam tu gak.mungkin sebab nak cepat kan..basuh kuali pun tak bersih

    ReplyDelete
  19. Memanglah xde kejadian aneh berlaku lagi

    Ape2 pun beringat sebelum kena
    Ade paham?miahahaha :P

    ReplyDelete
  20. basuh kuali dgn clorox???
    perghhhhh. cubaan yg berani. =p

    hahaha

    ReplyDelete
  21. mantap! pasni nk cuci kuali guna clorok jgk la. haha

    ReplyDelete
  22. kah kah kah kah.. ko memang mangkok..!! yg pi guna clorok buat apanya.. lain kali guna laa brasso ker.. autoso kerr.... tak pun guna jer tuu yg spray apa nama dia wd40 kerr apa tah... lagi mantopp beb..!!

    ReplyDelete
  23. aalololo..cian dia yep...sental pakai pasir pas ni..bwahahaah :P

    ReplyDelete
  24. As salam..bahan chemical pd clorox tu yg kuat...len kali siram/rendam dgn air panas after guna clorox utk basuh pinggan mangkuk...haisshh!

    sib baik cuma sakit perut tidak mendatangkan keracunan makanan..

    bahaye!bahaye!...(emoticongelenggelengkepala)

    :)

    ReplyDelete
  25. ish3, memandai jerk wat teori sendiri...haaa kan da kena, kena cuci perut

    ReplyDelete
  26. huwaaaa, terok2..:P
    ade lak p remdam kuali ngan bendalah tu..huhu

    ReplyDelete
  27. Tudiaaa clorox sental kuali? Terbaek dari ladang. Jangan buat lagi dah eh. Keh keh keh

    ReplyDelete
  28. CikYana(",) = baeklah cik yana :P

    ReplyDelete
  29. i am S!L4H.. = haha sebab berani cuba la ni..tu yang lenjan ngan clorok.ngeh3

    ReplyDelete
  30. toblerone = maap.kan dah pesan kat hujung entry

    "jangan cuba tiru aksi ini di rumah, melainkan kalau korang yakin yang perut korang cukup tebal untuk dicuci ngan clorok" :P

    ReplyDelete
  31. wan_cikgumuzik = hehe.bro takde nak ajo.kalau dlm blog leh la tunjuk ajar ape yang patut :P

    sebab takde mendalah tu semua la yang aku tibai clorok tu.hehe

    ReplyDelete
  32. ChaCha = pasir depan umah takleh pakai..port anjing kencing berak.huhu

    ReplyDelete
  33. Wilayah Sepet Kuku = haa..tu la pasal.hidroklorik cair.nasib la panjang umur lagi kan?kan?

    yup..maknanya leh guna la ye?yang penting basuh guna air panas ye?

    ReplyDelete
  34. kak lang = selain cuci perut ngan sabun dan julab..minum clorok pon boley kot?haha

    ReplyDelete
  35. Wanie = wanie tak pernah buat?pasni jangan buat ye..takut2 la wanie plak try buat ujikaji kat umah.huhu :P

    ReplyDelete
  36. Izzaty Ishak = tanak2 dah insaf la ni.hehe

    ReplyDelete
  37. adeh ..clorox bleach ....huhu ..hentam saja ..kah2

    ReplyDelete
  38. petua yg sgt mujarab,..hehe dont try this at home..hehe

    ReplyDelete
  39. ye lah..coz mak saya selalu rendam pinggan2 lama...boleh diguna pakai..tapi jgn biasa-biasakan..habis terhakis nnti organ dalaman..miahahaha...kamu letak bnyk clorok dari kuantiti air kot...nasib..nasib..hehe

    ReplyDelete
  40. hik3...kelakar lah entry nie...

    ReplyDelete
  41. hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock = haha.bak kata pendekar mustar ; hantam sajalah!! :D

    ReplyDelete
  42. alyana shafinas = tak mujarab mana..bikin paaanaaasss perut nih.hehe :P

    ReplyDelete
  43. Wilayah Sepet Kuku . takdela..clorok semata2 :P xcmpur air pon

    ReplyDelete
  44. NURIN = hehe.nurin pon klaka gak :P ni baru satu entry nurin baca :)

    ReplyDelete
  45. hahaha bikin sy hilang stress sekjap dgn kerja2 kat opis ni.. :) make me lauggghhhh!!

    ReplyDelete
  46. ya ampun rasa nak nangis Cik Kuntum baca entri kamu ni afzal weh..aduhai.. kalau guna klorok boleh pastu pastikan kamu rendam lagi ngan air panas... ada pahem...ish3x

    ReplyDelete
  47. Caythrine Amanda =yeke ilang stress?hehe awk try-test-tengok entry lain plak ye.hehe :P

    ReplyDelete
  48. hati~♡ = ngetngot ket hani?ngeh3 :P

    ReplyDelete
  49. Cik Kuntum = hehe jangan la nangis2.baiklah pas ni tak buat lagi :P

    ReplyDelete
  50. Apa...clorox semata-mata tak campur air..eh!!..ada dinyatakan ke kat cerita diatas??...patotlah!!..patotlah!!...

    mcm nak hantuk kepala kat mesin fax jek...hahaha,kena letak air lah..aduyaiiii...

    ReplyDelete
  51. Wilayah Sepet Kuku = kalau saya tau la kan..sy telan clorok dlu la kan.so saya tak payah risau megi yg saya makan tu ada karat atau tak..sebab leh cuci dala perut nanti.ngeh3

    ReplyDelete
  52. miahahaha...demam seh wa dgn stement atas nie...bkn takat cuci dalaman perut...cuci hati,usus bagai..haha

    berhati-hati lenkali menggunakan clorox..okay...senyummm

    ReplyDelete
  53. Wilayah Sepet Kuku = haha senyum..tak perlu kata apa2 :)

    ReplyDelete
  54. naseb la afzal ok lpas tu..huhuh^^ takot jd pape jer..

    ReplyDelete
  55. shida'R = insyaAllah tade pape shida :) maceh 4 ur corncern :)

    ReplyDelete