Blog Sihatimerahjambu

Girlfie Korang Educated, Bekerjaya, Kaya.. Korang Ok Ke ??

11:28 PM

Aku dapat panggilan daripada mak aku kelmarin masa tengah dinner. "Along, Anak makcik Ida nak kawen hujung tahun ni. Ngan Peguam. Hantaran RM 13k dowh!!" Jap2 yang 'dowh' hujung ayat tu aku sendiri tambah. Wadehel..peguam tu !!Mana peguam daa kawan aku ni rembat. RM13k tu biasala.. standard peguam. Tapi yang aku musyikil nih.. mamat ni setaraf aku je. Kelulusan sekolah menengah, xde kete.. pakai moto kriss.. tapi dapat peguam yang sekarang tengah sambung master. Adeh bila fikir2 terbakar gak.. tapi mengenangkan aku ni berpijak di bumi nyata, aku surrender awal2. Jodoh dia kot ?


So korang amacam? Apa yang korang rasa kalau girlfie korang macamtu? Ke korang memang cari type cenggitu? Kalau aku.. aku rasa down. Tak buleh terima la awek2 cam tu. Eventhough dorang ok, tapi tak ok pada aku. Aku lelaki, ada ego tersendiri. How about their family? Agak2 boleh ke dorang terima anak dara dorang dikacukkan ngan mamat yang belum pasti menjamin kebahagiaan? Kalau pun dorang terima.. sejauh mana boleh bertahan? Doakan yang terbaik je la..

Pinjam gambar bini orang :P

Pesan mak aku "Kalau nak cari pasangan, jangan terlalu cantik..susah nak jaga. Cukup sekadar sedap mata memandang. Jangan memilih yang kaya..akan jadi buah mulut orang. Cari yang sempurna agamanya" Aku fikir pun ada betulnya. Kadangkala aku terpaksa mengelak dengan Si Cantik, Si Kaya dan Si Bekerjaya Hebat walaupun dalam hati ada rasa teringin. Lagipun aku sentiasa memerhatikan cermin di mana2 aku berada supaya aku sedar diri. So apa pendapat korang ??


P/s : Kalau betul jodoh, sejauh mana korang mengelak pun takkan lari ke mana kan ??

You Might Also Like

54 comments

  1. ermmm..benda ni klo nk dibincang mmg luas kot..pd cha..cukuplah psgn cha tu mampu nk sara kami anak beranak..kelulusan x penting pun..ade je yg x setaraf tp bahagia..ia terpulang pd psgn masing2 mcm mana nak manage..but for me..boleh jd imam utk sy dan ank2, ble sy..ok dah :) tolong menolong amalam mulia..pjg plak dh..

    ReplyDelete
  2. ChaCha = 1st time Cha komen pepanjang.Dah blh buat 1 entry.hehe.Memang ada tp semuanya bergantung pada keadaan. Mula2 memang sanggup semuanya..tapi kemuadian hari kita tak tahu.Tengok cerita seniman bujang lapok tak?yang suami isteri bergaduh dalam umah tu?hehe

    ReplyDelete
  3. cha cha mmg begini hahaa..larikkkk....

    afzal tepuk dada tnya hati sndri (:

    ReplyDelete
  4. SUka ayat ni
    "Kalau nak cari pasangan, jangan terlalu cantik..susah nak jaga. Cukup sekadar sedap mata memandang. Jangan memilih yang kaya..akan jadi buah mulut orang. Cari yang sempurna agamanya"

    Betul sgt2 :)

    ReplyDelete
  5. erm..byk benda kena amik kira gak..tp itu la..tkt gak nt ble dh kawen benda itu la yg jadi gaduh..sbb tue kalu xsilap ifa..nak cari jodoh biar setaraf..bukan apa..cam ifa ckp..tkt benda tue jd bhn gaduh esok..cm awk ckp la..lelaki..ada ego die sendiri kan..

    tapi kalu dh jodoh..nak wat cmne..doakan yg terbaek la..mudah2an..baek3 segalanya..itu rezeki die kan..=)

    tapi bagi ifa..ifa xkisah pun..haha..janji..dpt ketua keluarga yg bagus..baik..boleh bimbing ifa..blh sara keluarga..sdh ckp syukur alhamdullilah..

    ReplyDelete
  6. ngade si rain duk komen cha komen leh wat entry.sengal dowh! hahaha =D

    mesti rain berangan nak kawen gak nie..jom kawen dua! haha

    ReplyDelete
  7. shida'R = yup.btol tu.just get it or leave it :) takyah panjang2 cerita :)

    ReplyDelete
  8. CikYana(",) = hehe tu kata2 dar mak Afzal je.dah mintak izin nak pinjam buat entry :P

    ReplyDelete
  9. tiefazatie = betul apa yang tie cakapkan tu.ada benarnya,no heart feeling.better enggeng sama enggang..pipit sama pipit. Enggang dan pipit takkan mungkin bersama :)

    ReplyDelete
  10. sebenarnya,yg paling penting pilih la yg beragama and setaraf :) setaraf kt cni mksodnye klu kte ni yg sdrhana,plihla org yg bsdrhana.klu plih org yg terlbey educated,tkot nnt 1 hari dia akn ungkit yg kte ni lbey rendh drpd dia.skdr perkongsian :)

    ReplyDelete
  11. laskar pelangi = nak ajak kawen dua?jom la :D bwahaha

    ReplyDelete
  12. ~aku dan die~ = yup sangat setuju.takut apa2 permasalahan yang berlaku kemudian hari..perkara2 lama akan diungkit balik :( mungkin ada yang rasa boleh handle..tapi terpulangla

    ReplyDelete
  13. tiefazatie = kadang2 kita tak mencari..dia datang sendiri.Tolak yang pertama, yang kedua dan ketiga pun sama.haru biru jadinya

    ReplyDelete
  14. deggil tol laa encik mohd norafzal nih... kan org dh pesan suruh wat popup komen.. adehh...

    huhuhuu... pasal entri kat atas tuu, aku rasa sangat bersyukur ngan kurnia ilahi yang bagi isteri yang sangat taat kat aku... syukurrr...

    ReplyDelete
  15. wan_cikgumuzik = hahahaha sori bro sori sensangat.punyala bz fwd smpai lupa kata2 pujangga dari bro semalam :P td yana pun dh tegur benda yang sama. Tu la untung kalau dapat wifey yang susah senang bersama kan?Tkut dapat bini yang susah nak diajar dan dibentuk..at last pijak kita plak :(

    ReplyDelete
  16. mak jijah cakap. tak kesah la pangkat rendah sekali pon jnji lelaki tu keje tetap n kerajaan. atleast terjamin. weee~~

    ReplyDelete
  17. Cik Azizah = hehe mak jijah ni mesti golongan veteran kan?kan?hehe.skrang ni swasta atau kerajaan sekalipun..masing2 ada pro dan kontranya :)

    ReplyDelete
  18. allah dh tentukan setiap manusia nih dgn pasangan msg2, smpi mse nye jumpa la jodoh yg dinantikan tuh nnt,,heee ;)aminn......

    ReplyDelete
  19. Tieyha = yup Tieha btol tu.bila baca post tieha..mcm tenang je hati.hehe.trimas :)

    ReplyDelete
  20. Tatau na komen ape, sbb yg di atas da bg kate2 yg cukup utk tenggiling.

    Mmg la org kate jodoh, tp camne kalo ngan mak saya yg memilih. Nak yg kaye je. Nak yg kacak je, padahal anak sendiri muke cam hape je. Opsssssss

    ReplyDelete
  21. haninihanis = wah,ni macam cerita ibu mertuaku plak kan?keluarga hani ni orang gadang2 ke?yang berjaya?kalau macamtu terima je la.pada sy mereka buat pilihan macamtu semata2 untuk hani jugak.Hani kena la cari macam apa yg dikehendaki..pada masa yg sama hani cintakan dat guy.bukan sbb trpaksa :)

    ReplyDelete
  22. Hani? Ohhhhemmmjiii. Nini je. Name hani cm baik sgt. Not realy gadang. Bahase ape gadang ni ek?

    Yups, utk kebaikan diri jugak. So terima jela. Mak mane yg nak anak dia hdup susa. Tapi cukuplah sekadar ukur baju di badan sendiri.

    ReplyDelete
  23. haninihanis = mana la tau nak panggil pe.adeh.nasib panggil hani, ada gak bunyinye.kang panggil tupai terbang tak mengaku plak.haha

    haah.crik sekadar cukup syarat.yang penting baik dan boleh bimbing nini sekeluarga :)

    ReplyDelete
  24. Tupai terbang plak kene, Hampeh je tenggiling ni. yeah, ayat terakhir tu cukup utk membuatkan ku kelu >.<

    ReplyDelete
  25. haninihanis = susahkan nak cari?sy sendiri rasa masih belum layak untuk membimbing sebuah keluarga.tapi insyaAllah kena kuat usaha menjadi role model pada bakal anak2 dan isteri :)

    ReplyDelete
  26. Mmg susah nak cari. Tayah cari, die akan dtg. Tp maybe da jumpe role model yg bakal membimbing family nini yg baru :)

    ReplyDelete
  27. haninihanis = kalau pompuan leh la ckap tunggu orang datang meminang.takkan afzal nak ckap benda yg sama kot?hehe.yeke?ha bgusla mcmtu..so dah dpt restu keluarga?

    ReplyDelete
  28. Yela kan, kn da ckp lelaki ngan wanita berbeza. So peranan pon berbeza la kan. Tp bile kite saling memahami, kite akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

    InsyAllah dpt, cume si lelaki mahu kukuhkan kewangan dlu. Duit bukan segalanya, tp segalanya memerlukan duit.

    ReplyDelete
  29. kikikikikik....rndah diri ke afzal, errrmmm, "no need to feel down" la... klu da jdoh x kemana, kak lang rasa cam ada perasaan jeles + cemburu pada entri ini...(tp prasaan kak lang je kot, jan mara...nnt kna jual)hehehe...yela, pmpuan yg high edu ni xbleh mmlih sgt..nnt sush cri jdoh...sbb org2 cam afzal ni la, so klu da ad org yg suka trima je la cam ayat ni "cintailah orng yang mncintaimu"...ye x?

    ReplyDelete
  30. Betol apa yang mak cakap.

    Tapi ingat,jodoh dan pertemuan Dia yang tentukan

    ReplyDelete
  31. Apapun pilihan kita, doakanlah semoga m'dapat keredhaan Allah & m'jamin kebahagiaan hidup di dunia akhirat..

    ReplyDelete
  32. kak lang = haha nape ada rasa jeles plak kak lang?amboi jeles punya pasal smpai kua entry banned saya ye?hehe.yes cintai la mereka yang mencintai diri kita lebih dari diri mereka :)

    ReplyDelete
  33. tieykah = yup btol tu.kita cuma berusaha dan memilih, Allah juga yang menentukan kan?mgkin mak ckp mcmtu sbb tanak anak dia rasa seperti mana apa yang orang lain rasakan.mak manala yang tak sayangkan anak kan? :)

    ReplyDelete
  34. Misz Nuriz = yup insyaAllah ye Nuriz.Doa dan tawakal untuk mendapat yang terbaik untuk diri kita :)

    ReplyDelete
  35. huhuu...key word..lelaki kene lebih dri semua segi,

    pompun klo lebih dr laki kang cepat die nk rasa tggi dan mungkin rasa xmeghormati sisuami..TAPI ini terpulang pd individu tu camne dier hamdle bukan sume camtu...

    betu ckp ibu kamu tu,,,

    apa2 pon berserah pad jodoh dan semoga baik2 aja yer...

    ReplyDelete
  36. CouLeur de Chiqu3 = Haah nak kena usaha kuat sikit,tapi girl pon takleh nak memilih sgt..nisbah pompuan lagi tinggi dari lelaki kan? :P

    ReplyDelete
  37. KeTaM_BaTu = tu la bro..termasuk ko cuma 2 orang lelaki je yg komen.haha :D

    ReplyDelete
  38. yeay...komen dah pop-up..

    btw, agama is no.1.

    ReplyDelete
  39. cunndaa = haah tu la selepas di sound sebanyak 2x oleh en wan cukgu muzik anda tu.hehe.

    yup aga 1st, tp kalau dia kaya gak mcmn? :(

    ReplyDelete
  40. apa-apa pun kena cari yang kuat agama :)

    ReplyDelete
  41. Syaza Kelyza = kuat agama?kuat makan afzal tau la.hehe :P

    ReplyDelete
  42. boyfie cunndaa tak kaya...
    tp beragama... isyaALLAH..^^

    ReplyDelete
  43. cunndaa = alhamdulillah klu cunndaa dan family blh terima seadanya :)

    ReplyDelete
  44. Ayu RAudhah tu cantik kalo kekalkan bertudung ^^

    ReplyDelete
  45. niena shopping2u = haah mmg sgt cantik.ai bini orang :(

    ReplyDelete
  46. entri mmg berkait dgn aku
    sbb aku masih bjang je
    bkn bakal bini aku lawyer he3
    agak2 sape la biniaku nnti :0

    ReplyDelete
  47. insyaAllah.. setiap insan dah d tetapkn jodohnya.. =) tawakal dan berusaha jela.. wanita2 yg baik tok lelaki yg baek.. so berusaha la ke arah itu kan.. =)

    ReplyDelete
  48. Terbelog = terbelog ko rasa bini ko macamana nanti ye?hehe

    ReplyDelete
  49. chokeLy = haah tu la yang sebaik2nya.perbaiki diri,insyaAllah akan dipasangkan dengan pasangan yang secocok dengan kita :)

    ReplyDelete
  50. haha..first time komen..pengalaman aku sendiri,ok je..alhamdulillah setakat 6 thn kawin ni..yg penting si isteri kena tau sehebat mana pun dia diluar,suami tetap ketua keluarga dan syurga isteri tetap di bwah tapak kaki suami :)

    ReplyDelete
  51. thinker = hy thinker.selamat datang :) yup betul tu.awk beruntung dapat isteri macamtu..tapi tak semua orang seberuntung awak kan?

    ReplyDelete
  52. fuuhhh..aku suke betul ayat ibu kau..'Pesan mak aku "Kalau nak cari pasangan, jangan terlalu cantik..susah nak jaga. Cukup sekadar sedap mata memandang. Jangan memilih yang kaya..akan jadi buah mulut orang. Cari yang sempurna agamanya" ..

    ReplyDelete