Insaflah Kengkawan.. Jangan Malas Blogwalking ~

12:13 AM

Aku terfikir entry ape plak yang aku nak buat malam nih. Tapi sebelum tu aku dah diberi amaran keras oleh CikYana supaya tak buat entry citer hantu lagi. Tak pasal2 cikyana ngan pelangi tido awal semalam. Haha. Sori la semalam, idea datang tetiba. Kasi hantam saja la :) Korang ingat aku tak cuak ke? Tengah2 aku buat entry, time tu la barang kat dapur jatuh.. macam2 bunyi aku dengar. Heh tapi siap gak kan? :) Ok2 tanak citer pasal antu.. hari ni entry berunsur nasihat.


Aku stat blogging since 17 Mac 2011.. baru je lagi kan :) Aku new blogger macam korang yang lain. Aku ingat bila dah bergelar status blogger ni.. aku kena tumpukan untuk update entry semata2. Korang tengok berapa banyak entry daaa aku buat. Sekali dah macam buku teks laaa :P Update punya update.. aku tengok follower aku stil kurang. Aku bukan kata nak kejar follower.. aku nak bagitau kat sini yang eventhough sehebat mana korang menulis.. sebanyak mana korang update entry, korang takkan ke mana2 tanpa blogwalking. Seyes !!

3 bulan aku terumbang ambing.. follower aku ada la dalam 70 orang je. Aku dah mati akal. Then aku mula belajar bw. Bila aku stat bw, aku nampak perubahan ketara. Chatbox aku makin penuh.. follower aku dah cecah 300 lebih dan jumlah komen meningkat. Bukan tu je, dari bw aku kerapkali diajar dan ditegur oleh blogger2 senior. Weh ni satu lagi aku nak pesan, kalau blogger len tegur untuk memperbaiki blog korang.. jangan la korang terus nak sentap, terus banned blogger tersebut !! Adeh korang nak bawak jiwa2 manja korang tu.. pegi taman bunga la. Nak jadi terbaek.. belajar dari yang terbaek. Kalau korang tanak terima nasihat.. korang pegi men jejauh.

Sebelum ni aku harapkan entry semata2 tapi kini aku leh buat ramai kawan. Banyak benda baru yang aku belajar. Kredit untuk wan_cikgumuzik, abangteror, mankete, mj, cha, cikyana, jijah si belogpecut, qamarguyz, teynteyn, cunndaa, hatikubaik, cik panadol, cikbulan, tieyha, pelangi, ammboi, uLan, puteri kasih, hativiolet83, hani, zureen, budak wangi, kak lang, terbelog, misspurple, tiefazatie, shida'R.. eh macam2 lagi la. Kalau ada yang aku tak sebut, maaf la ye.. sebab terlalu ramai sangat tapi korang tetap penting pada aku :) Dorang ni antara beribu tukang jejak ke blog aku dan trimas kerana korang, aku still ber-blog sampai sekarang. Arigato gozaimas ~

Cemburu aku kejap bila dengar teynteyn dapat BE, tapi aku pun nak kongsi rasa gembira apabila aku dapat tau aku pun dapat 2 BE hari ni. Macam tak percaya seawal ni dapat BE. Aku anggapkan usaha keras aku bw selama nih mula menunjukkan hasil . Aku harap Nuffnang terus memberi aku harapan dan kepercayaan untuk aku terus berjaya dalam dunia maya ni. Maceh ~


P/s : Thanks guys.. thanks a lot !! (sesiapa ada tisu lebih??) :P

You Might Also Like

63 comments

  1. sob sob sob..terharunya..kasi tisu cepat!! huuhuhu nama jijah tercalon di situ...

    tahniah 2 BE kau! eeeeee jelesnya!!!

    ReplyDelete
  2. hehe..tq bebeh! tahniah dpt BE!hehe..open table please!

    ReplyDelete
  3. sob sob sob sob.. terharu jugak...nama aku di rangking pertama..!!!

    TAPI AKU MARAHHH..!!! bubuh laa link blog tuan2 nama blog tuu..!! baru betul2 credit..!! baru nampak kerajinan dan profesional.

    padan muka hang kena marah ngan aku lagi.. kah kah kah kah..

    -insan yang menghargai entri ini-

    .

    ReplyDelete
  4. Terharunyee bce en3 nie
    Nak nanges :(

    Hukhuk
    Nak pinjam bahu jap :P

    Btw..thanx gak sbb afzal selalu singgah blog yana..komen entry2 yana

    Appreciate it soo soo much
    @____@

    ReplyDelete
  5. aikkkk teyn pon masuk list sifu gak??? ini sudah terbalik ni afzal... ishk jgn le cemburu, teyn dpt tu pon xlepas nak beli nasik ayam..hehehe

    ReplyDelete
  6. tu dia. lepas ni puas la si afzal nak cr link2 sorg nak kredit... haha cikgu ni...

    ReplyDelete
  7. tahniah dapat BE, ni yg nak baek ngan afzal ni leh belanaj nanti kan ahahhahahah - mankete

    ReplyDelete
  8. wah.. terharu... ngan BW leh dpt ramai kawan gak kan... :))

    ReplyDelete
  9. Cik Azizah = haha ekau nak jeles hapenye?agknye jijah lagi dah lama masyuk dari afzal kan? :)

    tu la..otai dah tegur..so kena ikut la kan.hehe :P

    ReplyDelete
  10. ChaCha = open table penye wak..stakat nek 50sen,bli askim pong 5, belah 2.leh la bahagi2kan ngn 10 orang.wakakaka

    ReplyDelete
  11. wan_cikgumuzik = haha.nama otai kena paling atas.kalau tak ketulahan.haha.dah siap ngan link tu.hehe :P

    ReplyDelete
  12. CikYana(",) = heh yana,bangun jatuhnya kita..adalah disebabkan diri kita sendiri.nak berjaya, kena ramah, kena rajin..insyaAllah pasti ada jalan :)

    ReplyDelete
  13. teynteyn the doll = ah tak kira.sebab afzal slalu nak beat ngn follower teyn tu.huhu.tapi teyn lagi glamer :) pasrah je la :P

    ReplyDelete
  14. Tokei Kedai =ye encik man kete..bukan stakat banje, nak order kepala gajah pon sekali pon aku sanggup.haha :D

    ReplyDelete
  15. Diary oF Mine = yup dak wangi.trimas memeriahkan lagi komuniti blogger nih :)

    ReplyDelete
  16. wah..teruskan usaha bro..
    banyak lagi yg kita boleh belajar sama-sama.. dunia maya ni luas.. jgn sesat sudah... :)

    ReplyDelete
  17. first time kat sini..
    dpt dari page kongsi blog tu..
    waaaaa tersentuh hati kecil ku
    membaca post mu..haha
    aku pun pelan pelan kayuh je
    smpy knl erti BW..
    lagi sedih..haha

    ReplyDelete
  18. nah tisu...hingus dah meleleh tu.

    dari silap kita belajar sesuatu kan.

    ReplyDelete
  19. huhuhu...siapalah aku yg bukn siapa2 ini untuk di ingati, terharu bca en3 ini...(afzal xkn kredit je kut, blnja la kepsi eh! kepsi xnak mcD sekali)

    ReplyDelete
  20. ammboi.blogspot = yezz bro.harap dapat lebih bnyak tunjuk ajar dan bimbingan dari blogger2 len..ilmu tetap ilmu..tak kisah senior atau newbie :)

    ReplyDelete
  21. Far8 budak baik = sama la tu far8.aku pun bru je stat bw.ada la dlm 2 bulan kot.mgkin sbb aku ni sgt peramah..tu yang mudah berkawan :) salam kenal :)

    ReplyDelete
  22. Cheq Tun = wah my mentor!! ada kamu rupanya.ingatkan dah lama menghilang.hehe.trimas dan credit gak pada awk sbb banyak membantu dan menegur saya dulu.trimas :)

    ReplyDelete
  23. kak lang = hahaha.bukan sesiapa mgkin pada orang len, tapi sebab support korang la sy masih di sini :) mekdi?kepsi?ni dah lari tajuk!!ngeh3 :P

    ReplyDelete
  24. ni entry terharu ke? hehe..btw kita sama2 blogger baru..jom sama2 support.. :)

    ReplyDelete
  25. suesue = haha ntahla suesue..dorg yang terharu.agaknya sebab nama dorang ada dlm entry ni kot?haha

    yep mari menyapport sesama kita :)

    ReplyDelete
  26. kdg2 rajin kdg2 malas.. hahha xtau la nak jd apa.. :P

    tp Rain, den nengok pngikut ang ni ramai gugirl seyh.. jual minyak ye.. hahahah :P

    ReplyDelete
  27. hati~♡ = huhu tak tau la.mana ade jual minyak la..mgkin entry bnyak menyentuh jiwa kaum hawa kot?haha

    ReplyDelete
  28. jual minyak la tu nama nye.. hahaha ang nak jd mat remo ea.. :P

    ReplyDelete
  29. hati~♡ = mana de la.adeh.tak berminat nak beromeo2 nih.takde masa, duit dan komitmen :) setia ngn sorang suda :P

    ReplyDelete
  30. terharunya tgk nama kat sini...pinjam tisuuuuu..hukhuk..

    ReplyDelete
  31. Puteri Kasih = mestila.puteri kan salah seorang blogger tegar yg rajin bw ke sini.kena la masuk nama :)

    ReplyDelete
  32. wooooo! terharu maru dah ni...rasa nak makan besar je malam nie..he3 =D

    mekasih RAIN =D

    ReplyDelete
  33. laskar pelangi = sebab wani rajin,adiahnye afzal siap buatkan link ke page wani :) hehe

    trimas ye :)

    ReplyDelete
  34. i am S!L4H.. = kalau boleh tisu tandas ye sbb tebal.ngeh3

    ReplyDelete
  35. A retarded kitty = haha.dah la det BE sikit..mintak sikit lagi.ape pon tabley!!haha :D

    ReplyDelete
  36. owh boleh. tisu bdn pon ade. muahaha

    ReplyDelete
  37. i am S!L4H.. = tisu badan tu..tisu yang lap uk-uk baby ea?huhu :P

    ReplyDelete
  38. Haiyak manyak sidih woo...mekasih bro kasi...bro pon bnyk support sy...same2 la kite memeriahkan industri ni...hehe

    ReplyDelete
  39. cik panadol = haha bunyik macam industri seni tanahair je :)

    trimas2 cik panadol :)

    ReplyDelete
  40. nama aku kau tertinggal nak tag bro ..kah2 ..

    ReplyDelete
  41. huhu..dah ada rupa ..temkiu bro ...goodluck ..:)

    ReplyDelete
  42. sy blogger baru jgk . hehe
    selamat berkenalan :P

    ReplyDelete
  43. alala...terharu nye..T.T..ingat dia dah lupa kat kita..sobs~~..

    mana aci dapat BE..=.=''-->jeles..hahahaha

    ReplyDelete
  44. hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock = haha ko nak suh aku letak nama penuh ko ke?ala ok la tu,siap link lagi kan?kan?hehe

    yes ko pn sma :) sesama mengimarahkan dunia perblogan :)

    ReplyDelete
  45. Afiqa Dayana = hy Afiqa.salam perkenalan :) masuk2..tambah nasik :P welkam to da klab :)

    ReplyDelete
  46. cik bulan = tak pernah pon lupa mel..mel je lupa afzal :)

    ReplyDelete
  47. mungkin uLan orang yang terakhir terbaca entry afzaL ni... maaf bykk bykkkkk sbb uLan trpksa membataskan masa uLan blogging dlm beberapa minggu kebelakangan ni... tetapi,uLan sudah kembali.. hu yeay!!!!

    at first.. uLan nak ucap tahniah sangat sangat sbb afzaL dah dapat BE rupanya... wahhhh sbg blogger kita mmg tertunggu tunggu saat ni kan... so satu je advice uLan... afzaL rajin rajin update entry,blogwalking.. untuk maintainkan trafik.. so BE xkan putus putus disasarkan ke blog afzaL.. sharp skill SEO perlahan lahan,dan tegar lah dari segala kecaman orang.. pa pe je org ckp,pekakkan telinga butakan mata.. blogging happily sbb torang semua akan support afzaL....

    pa pe masaLah ulan care to share... :-)

    wahhhh panjang nye comment..... hahaha

    ReplyDelete
  48. sama2...walaupun nama cunndaa tak tersenarai....kekekekee

    tahniah bro sbb dapat double BE tu...
    gud job, hepy blogging ye..

    ReplyDelete
  49. hehe..terbaik untuk afzal..caiyok2..berbloging dgn happy ok =)

    ReplyDelete
  50. uLan = wah uLan,terharu sgt2 :) eventhough afzal tak tau ape tu SEO dan bnyak benda lagi..tapi gembira ada kengkawan mcm korang :)yup mmg rasa dh menjurus ke arah blogger tegar ni.seyes dari msuk opis,klu tak masuk lab..smpai ke ptg bw.sambung plak malam.uhuk2

    nwan trimas2 dapat knal korang :)

    ReplyDelete
  51. cunndaa = nama cunndaa ada la.ai tau la ngntok,lewat malam.mata kuyu ea?hehe

    ReplyDelete
  52. shida'R =trimas shida'R :) timer kasih bebanyak :)

    ReplyDelete
  53. sudahlah..sudah..terkecik dada...oppsss!!..terkecik hati...nyammpahh!!.miahahaha..gurauan berkasih jek...

    moga terus sukses dlm berblog...chaiyokk!

    ReplyDelete
  54. Wilayah Sepet Kuku = hoho mana menghilang?lama tak dengar citer :)

    ReplyDelete
  55. wahhh....tieyha ke kat cni?? lmbt sat komen..bru pat on9 laaa..heee...
    anyway thanx afzal yer...
    n sorry da jrg ke sini...
    phm2 jer la da smbg study hee ;)

    ReplyDelete
  56. Cik Kuntum dah start godek2 blog ni ssetahun lepas till this moment tataw natang hape BE ke SEO ke tapi nanti jap agi nak google pekemaksud die.. sadis sungguh la huaaahuaaa.. dulu pong Cik Kuntum jenis updat2 je almaklong kaki layan puisi sendiri... pastu sejak 3 hari ni Cik Kuntum rajin lak blog walking dapat la follower dalam 50 horang eiii Cik Kuntum kemain suka.. masuk blog je tengok ade tak org jerit2 kat shout box pastu nengok ade tak follower baru... heheh sebab tu Cik Kuntum sediakan LUCKY 100 nih.. sedey kan? tapi nak seribu daya takmo semillion dalih apapun sesiapa yang rasa kesian glah fren2 ngan Cik Kuntum insyallah sure pasti Cik Kuntum akan jadi penerjah yang sopan di blog kamuu.. hehe cam kuliah subuh lak..


    http://kuntumkenyalang.blogspot.com/2011/07/lucky-100.html

    ReplyDelete
  57. Cik Kuntum = setahun?lama dah tu Cik Kuntum.Kira otai la ni.hehe :) Sebelum ni saya macamtu gak..bukan kata sombong, tapi tak pentingnya BW. So kalau kita nak dikinali..harusla BW ye. sesama kita buat kawan..seyes tak rugi cik kuntum :) samat berkenalan :)

    ReplyDelete
  58. Tieyha = tarahal la dik :) utamakan yang lebih penting kerana yang penting itu lebih penting daripada yang penting :P

    ReplyDelete
  59. chakk!!..chakk!!...taraa!..dah ader ni..tak ilang pun..miahaha, bizi lah..biasalah...tamak nak kaya...hehehe..tak lah, amek cuti taun...kasi release tension...

    senyummm :)

    ReplyDelete
  60. Wilayah Sepet Kuku = yeke?amboi amik cuti setahun?haha.so semua dah ok la ni ye :)

    ReplyDelete
  61. eh..baru drop komen
    sori & tq ye..
    cuti panjang...:0

    ReplyDelete