Blog Sihatimerahjambu

Meh Belajar Memasak : Nasi Kambing

9:40 PM

Korang biasa sangat ngan menu nasik ayam kan? Kalau asyik makan nasi ayam..nasi daging, muak jugak ye tak? So bagi sesiapa yang bujang.. yang kesuntukan masa tapi ada hati nak masak, meh aku nak ajar resipi istimewa yang paling mudah untuk disediakan dan sangat menjimatkan masa.*Untuk mereka2 yang selera tinggi tapi maleh nak mampuih. Moh amik pen dan kertas..salin ye :)

(Gambar ihsan abang Google)

Bahan2 :
  1. Beras dalam 2 pot (ikutla korang nak mentekadarah banyak mana)
  2. Air (untuk cuci beras)
  3. Kambing sekor yang masih hidup (belum disembelih). Kalau boleh kambing jantan.
  4. Tali

Cara2 penyediannya :
  1. Mula2 ikat kambing dengan tali pada kaki meja supaya kambing tak lari sewaktu kita teruskan ke cara2 penyediaan.
  2. Bilas beras 2-3 kali. Pastikan beras cukup bersih. Tak perlu guna sabun dan berus.
  3. Masukkan beras yang dibasuh ke dalam periuk. Sukat takat air bagi memastikan beras yang akan dimasak nanti tidak lembik atau jelantah.
  4. Tunggu sehingga periuk nasi korang berbunyi "Tak" menandakan nasi korang sudah siap dihidang :)
  5. Boleh dihidang dengan sebarang aneka jenis lauk pauk.

Ye kenapa? Kambing tu nak buat ape? Oo lupa nak bagitau kambing tu buat pembakar semangat untuk korang je. Boleh gak dijadikan peneman sewaktu korang masak nasi.. takde la korang kesunyian masak sensorang. Dengan harapan kambing sebagai peneman di sisi, selera makan korang akan bertambah2. Selamat mencuba resepi Nasi Kambing :)



P/s : Resepi ni lebih sesuai dipanggil Resepi Nasi Bersama Kambing kot?

(entry ulang tayang)


*****


Trimas kengkawan kepada yang sudi vote aku untuk SOCIAL MEDIA AWARDS dalam kategori MOST FUNNIEST BLOG. Saje suka2 isi masa lapang :) Pada yang masih mahu menge-vote sila klik link di bawah, sign up dulu sebelum vote. Trimas :)

You Might Also Like

25 comments

  1. HAHA
    Boleh try buat ni

    Wakakaka
    Suke bebeno ngan KAMBING

    ReplyDelete
  2. kawan baik ngn kmabing ke ni?haodii

    ReplyDelete
  3. entri kat bawah tu SENYUM KAMBING..entri yg ni pulak NASI KAMBING..apa..tuan blog ni ternak kambing agaknya.. :)

    ReplyDelete
  4. Adik kacak...

    Please be rational when cooking next time!

    Beria2 saya baca ya...pukul baru tahu...hehe

    ReplyDelete
  5. WAHAHAHAHAHAHA =D

    rain! masuk raja lawak nextyear ehhh! sengal ubi dia nie malam nie...wahahaha =D

    kambing sungguh..sian kambing hanyalah dijadikan penguat semangat..nasib tak salin lagi tau.. terkena r nieh. adesssss! siap lahhhhh! eiiii..

    ReplyDelete
  6. ciss buat teman ja , ahaha !
    kesian dia nk kuar rumah..jgn ikat..

    ReplyDelete
  7. terbaik....kalau dah mahal nak beli kambing pun tak mampu, macam mane? Ada inisiatif laen tak yaang boleh ganti dengan kambing tu???

    ReplyDelete
  8. best ni...........nyumm nyumm nyumm

    ReplyDelete
  9. suka sungguh hang ngan kambing noo?? kah kah kah kah... lepas nih hang buat resepi nasi kucing plak?? amacam??

    masak nasi ditemani kucing.. kah kah kah kah..

    ReplyDelete
  10. haha..patut tgk gambaq tak nampak kambing pun...rupa2nya kambing dok makan nasi...kih kih kih

    ReplyDelete
  11. wahh..bleh cuba try wat neh..tetibe lak rs lapar baru je lpas mkn. hee

    ReplyDelete
  12. ingatkan betul-betul nak bagi resipi tadi...hahahahaha

    Terus hilang sakit kepala saya baca entri awak ni...hehehe

    ReplyDelete
  13. afzal, tak baik kenakan lana! hahahahaha. cissss! berannnni kamoo,hahhahha

    ~sedap je nmpk nsi goweng tuh?sket?hehehe

    ReplyDelete
  14. oit apa ni. tak elok lah main perasaan. baru nak catit resepi ni. kahkahkah. memang kelakor lah. kambing buat peneman ya? ingat kan nasik tu tadi nak bagi kambing makan. sebab nama Nasi Kambing kan. tak tepat lah pulak tekaan. btw, asal entry-entry terbaru banyak berkaitan kambing?

    Hoodie Dress Is So Gorgeous !
    Oh, Lelakimu Istimewa

    ReplyDelete
  15. kambing malaysia ke kambing gurun ni? hahaa.. ingat nasi ayam je ada.. lalala

    http://www.iefwatsahaja.com

    ReplyDelete
  16. kambing oh kambing

    haha . ingt betoi2 nasi kambing tadi . baru je beriye2 na catat resepi .

    :)

    ReplyDelete
  17. asal aku baru tau nasi kambing

    ReplyDelete
  18. i like cooking...tq for the recipe...=D

    ReplyDelete
  19. errr..ingt nak bg resepi betul tadi...ish ish ish..

    ReplyDelete
  20. isy3x...baik punyer resepi da...huhu

    ReplyDelete
  21. ceh ye ye ingat kot kambing tu kambing bakar ke hape..peneman je upenye..hehe

    ReplyDelete