Blog Si Hati Merah Jambu

Tips Tak Nak Lewat Ke Tempat Kerja ~

12:25 PM

Hy guys. Tora datang lagi dengan new entry. Tepuk! Tepuk! Aku terpanggil nak buat entry ni sebab cik Teynteyn kata dia terpaksa bangun awal2 untuk pegi kerja walaupun keje dia bukan berat mana pon.. blogwalking je kat opis tu. Ngeh3 :P

Aku pun dah janji nak bagi tips kat dia sebelum ni dan the same time korang boleh la amalkan kalau korang rasakan sesuai. Ni ape yang terlintas dalam kepala hotak aku je, logik tak logik tu belakang kira.


  • Naik moto..kompom korang boleh sampai awal. Seyes aku dah amalkan. Tak perlu nak bersesak2 atas jalan tu nek kete. Penat je kaki tekan minyak, men break.
  • Kurangkan masa korang dalam setiap kerja. Mandi, gosok gigi, mekap, pilih baju. Set time, sebelum ni korang mampu bersiap dalam masa 40 minit, kurangkan ke 15 minit. Lagi kurang lagi bagus.
  • Bangun tido terus pegi opis, bawak semua skali berus gigi, sabun, pakaian kerja dan bersiap di sana. Tak perlu risau lewat punch kad.
  • Kalau korang naik pengangkutan awam, kalau rasa lambat sangat.. korang pandu sendiri komuter atau LRT tu. Jangan risau pasal saman sebab takde speed trap
  • Cari keje yang dekat dengan rumah. Kalau boleh opis korang tu sebelah umah atau korang bukak company sendiri je. Sukati korang la nak masuk keje bila2 masa korang suka.
  • Siapkan semua benda sehari sebelum kerja contohnya isi minyak kereta atau moto, gosok baju, kiwi kasut, tali leher dan susun jam, dompet, kunci kereta, name tag, fail dan handphone korang di suatu tempat supaya pepagi korang tak perlu terkinja2 nak cari barang2 tersebut.
  • Korang beli mesin punch card sendiri. Walaupun mahal tapi berbaloi untuk mereka yang memegang rekod Muka Datang Lambat Sepanjang Tahun !!
  • Korang tido je kat opis. Buat macam umah sendiri. Selain jimat sewa rumah, bos korang pun sayang korang sebab dia tak perlu hire pak gad untuk jaga opis.
  • Cari kerja yang time masuknya sama ngan time korang bangun tido. So kalau korang memang muka masuk pukul 12 tengahari, korang cari la kerja yang stat pukul 1 petang.
  • Bersiap sebelum tido, mandi, gosok gigi, pakai pakaian kerja, kasut dan sebagainya. Bangun je pepagi nanti korang tak perlu susah payah. Kan korang dah bersiap dari malam semalam..
  • Jangan tido malam. Tunggu sampai waktu korang pegi kerja. Bila dah sampai opis baru tido.


So ni je yang sempat terlintas dalam kepala hotak aku ni. Aku harap cik Teynteyn berpuas hati ngan jawapan yang aku berikan dan boleh la dia amalkan. Korang nak amalkan pon boley tapi papehal berlaku sindiri tanggung la yek :)

You Might Also Like

13 comments

  1. hahaha nanti teyn terai buat ye~~~
    tapi yg moto tu xbuleh, teyn penakot nek moto n basikal;P

    ReplyDelete
  2. haha bagus punye tips!

    aik purple la.. wakaka ;p

    ReplyDelete
  3. Amboi tips
    Baik punye tips yer

    :P

    ReplyDelete
  4. teynteyn the doll = halamak lupa la teyn gayat nek moto, tp stil leh drive LRT kan?haha

    ReplyDelete
  5. ala...suh je org punch card kan! jgn kantoi dah ler.. bahaha~~

    ReplyDelete
  6. hati~♡ = haha baek la sangat.purple?bukan ungu ke? :P

    ReplyDelete
  7. CikYana(",) = jangan amalkan semuanya yana,xelok untuk kesihatan :)

    ReplyDelete
  8. Cik Azizah = dah try lama..asyik kantoi je.kat opis ni xcukup ngan cctv, bos2 siap tunggu lagi dpan punch kad.hoho

    ReplyDelete
  9. Yana amalkan sebahagian jer..
    Ngeeeeeee
    Yana xde lesen moto..so mmg xbole nek moto r g keje

    Nak xnak kene bawak kete gak
    Sll smpai lmbt sbb jem..grrrrrrrrr

    ReplyDelete
  10. itula pasal..kalau lambat lagi tak tau la

    ReplyDelete
  11. mykhalis = klu lambat lagi..benti keje sudah memadai.hidup dari terus dimaki bos pon xelok gak.haha

    ReplyDelete
  12. Saya tak kerja tetap lagi laa.. Mungkin lepas ni boleh praktik ?

    ReplyDelete
  13. Rafidah Farhana = hehe boleh praktik dari awal..tkut nanti mudah lupa :P huhu

    ReplyDelete