Blog Sihatimerahjambu

Tutorial Meletakkan Favicon Pada Blog Tab

8:11 PM

Salam. Hari je aku dah masukkan 2 entry. Haha. Aku rasa sebab aku makan banyak cekelat kot pagi tadi, tu yang hyper aktif hari ni :P So entry kali ni plak, aku nak ajar macamana nak letak Favicon kat blog tab korang. Aku akan tunjukkan cara yang paling mudah untuk korang faham.So Teynteyn leh la cuba lepas ni ye.




Ha bagi sesiapa yang tak tau favicon tu ape..cuba lihat gambar tutorial di atas. Anak panah tu menunjukkan logo favicon :) So meh kita ke langkah seterusnya.




Korang klik DESIGN kat atas tu




Then klik pada EDIT HTML untuk ke langkah seterusnya




Pada ruangan seperti yang dipaparkan diatas, korang taipkan  </head> 




Then pada EDIT TEMPLATE korang perkataan </head> tu akan di-highlight kan.




Lepas tu korang masukkan kod yang aku tunjukkan dalam kurungan di atas. Copy semua sekali ye dan letakkan di baris atas kod </head> seperti yang ditunjukkan di atas. Then gantikan 'letak URL imej di sini' dengan URL imej korang. Sesudah selesai, pastikan korang SAVE


Copy kod dibawah :
<link href=’letak URL imej di sini’ rel=’shortcut icon’ type='image/x-icon'/>

Kalau tak boleh cuba kod di bawah ini :
<link rel="icon" type="image/gif" href="url imej anda">




Bagi korang yang tak tau macamana nak dapatkan URL pic, korang cuma RIGHT KLIK pada mana2 pic dalam internet dan COPY IMAGE URL ye. Semudah ABC kan? Selamat mencuba :)

You Might Also Like

9 comments

  1. favicon tu tekan edit n plh pic dr pc yg sy dok buat...ada altenatif laen upenye...ley try cara ni..:)

    ReplyDelete
  2. kenapa tak buleh pon? dia kata XML error?

    ReplyDelete
  3. ok terima kasih...dah dapat buat untuk blog aku

    ReplyDelete
  4. owhhhhhhhhhhhh... buat mcm tuu.. saya tataw... terima kasih...

    ReplyDelete
  5. webmaster service seo resources backlinks need backlinks

    ReplyDelete