'> Kalau Nak Tahan Berak Buat Macamni ~ | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Tuesday, September 6, 2011

Kalau Nak Tahan Berak Buat Macamni ~

Assalamualaikum,

Apa akan jadi di pagi hari raya yang mulia, korang melantak rendang, kuah kacang, kari ayam sekali gus. Ada tak korang ambil kira efek hasil daripada tindakbalas yang berlaku di dalam perut korang?Rendang dengan campuran lengkuas + halia, ditambah dengan kuah kacang (kandungan nitrogen yang tinggi) dan kari yang ada santan + pedas. Jadi output yang terhasil adalah angin dan cirit birit hasil daripada tindakbalas makanan2 tersebut dengan asid perut. So kompom korang nak cari tandas..berak la apa lagi!!

Ape da pepagi aku dah sebut berak2? Eh tapi memandangkan aku nak bagi tips ni, korang terimalah dengan redha ye. Ilmu yang bermanfaat perlulah dikhabarkan walaupun sebaris ayat, tak gitu?? So apa akan korang buat sekiranya tetiba korang sakit perut sewaktu dalam perjalanan yang jauh, tengok signboard 20km lagi ke perhentian R&R seterusnya.Tak pun korang stuck dalam trafik jem yang maha teruk.. time tu pulak perut korang tak mampu lagi menanggung tinja korang yang lemas mintak dikeluarkan samada secara paksa atau sukarela. Dah sampai hujung2 cerut je. Haha ayaaattt tak menahan betul!!

So dari apa yang aku belajar dulu, ilmu ni aku ceduk sewaktu aku belajar silat. Kalau korang ada cincin,kalau boleh yang ada batu besar..genggam dan ramas2 cincin tersebut pada telapak tangan sebelah kiri korang. Tapi kalau korang takde cincin, korang urut telapak tangan kiri di bahagian ibu jari (di bahagian 1 seperti gambarajah di bawah) sehingga korang rasa kurang sikit sakit perut korang tu. Aku amalkan benda ni beberapa kali sebelum ni, alhamdulillah ternyata berkesan :)

urut bahagian (1) sehingga ke ibu jari

Jangan tanya aku sebab apa, aku pun tak pasti macamana boleh reda sakit perut tu. Mungkin ada kena mengena ngan masalah urat atau angin di dalam urat. Tapi cubalah, sekurang2nya boleh la atasi masalah sakit perut korang sementara nak sampai ke R&R yang seterusnya.Tahan berak memang tak bagus, tapi takkan la korang nak berak dalam kete kan? Tips ni untuk meredakan masalah sakit perut sahaja okey, takde kena mengena dengan menahan kentut atau kencing. So selamat mencuba :)

P/s : Jangan cuba kentut sewaktu sakit perut.. peratusan korang nak mencirit tinggi!!

42 comments:

  1. hahahha...petua yg sangat bagus...tapi, harus diingat bahawa menahan berak adelah tak bagus heheheheh

    ReplyDelete
  2. kahkahkah..petua!! boleh diterai pada sesiapa yg suka travel dan makan2..muehehehehehehe

    ReplyDelete
  3. rasa nak berak setiap kali singgah sini..ngeh ngeh..:)

    ReplyDelete
  4. klau wat camtuh pemikiran kita dh trtumpu lak kat tapak tngan tuh kot....disamping ade urat2 saraf yg brsambung ke bhngian tuttt..

    xderlah kita asik trpikir nk trberak aje...huhu

    gud2...leh cube...klau nk trcirit yg wat naye tuh..hihih

    ReplyDelete
  5. wah petua..~~! kelas kau jah. hak3..
    akan di try. sesuai bg golongan pecinta makanan tegar.. =P

    ReplyDelete
  6. Oh..!!..ahli silat rupe nyer..hehe..bagus jadi ahli silat yerk yg dpt mendlmi plbagai ilmu..wa caya sama lu..!!!..(^_^)..

    wah..care niy akan dicube deyh..xberkesan siap eykau..??..pengalaman last2 minit carik tndas mmg dh dialami..betol-betol proses mknan raye tol lah..
    huhu..c[=

    ReplyDelete
  7. wah petua... keh3 tapi kalau terjadi jugak mau try juga petua tu :)

    ReplyDelete
  8. banyak lagi titik2 kat tgn tu yg ada link dgn bahagian tubuh yg lain..ehek..bulan tahu sikit yg xla sikit sgt..agaga..kalo ibu jari kaki ada kaitan ngan tulang belakang..kalo ade masalah senggugut atau angin..tempat dia atas sikit dari telinga..agaga..bnyak lagi la..(macik saye tukang bekam..akaka..harap maklong)

    ReplyDelete
  9. ok gak petua ni..berkesan dgunakan jugak bila toilet ttbe ramai orang nk guna...bole chill je time tu smbil urut2 tpak tgn..hurmmm..hoho

    ReplyDelete
  10. simanis - aku tak suruh ko tak berak..tahan berak sekejap je pon.ko nak tahan berak @ mencirit dalam kete?haha

    ReramaUngu - yup opkos..juga khas untuk mereka yang mengalami kegagalan untuk mencerut bahan kumuh.haha

    cik kiwi's - kahkahkah nanti den akan usahakan buat jamban kat blog ni :P

    Ungu Violet - yup tu pon betul.Cara kita berfikir pon memainkan peranan :) tu namanya psychology.cheewaaahh skiping aku.haha

    aiNa yaZiD - bukan jah..jemah!!haha.haah bak kata pepatah lama.bagaikan orang nak uk-uk disorongkan jamban.haha

    Aien Najwa - la bagus je memanjang.haha.haa kan betul.pas ni leh urut2 tapak tangan ye :)

    syila - haah kak torai jgn tak torai.hehe.kawal nak uk-uk je,kalau kawal kentut..tu luar bidang kuasa sy.haha

    cik bulan - kelas gitu ko cik jemah.ni kira pakar urut mengurut la ni.tak tau plak mel ni bidan apprentice.haha

    aku - haha.haah ko urut je smpai rasa sakit perut tu ilang :)

    ReplyDelete
  11. dah tu kate xbagus kew..??..=P..xterime care org lak kang..kene terime hati terbuke..=P..

    ReplyDelete
  12. Aien Najwa - ye la cik Aien..sy terima ngan hati terbuka la ni.hehe.nyampah,malu i nok!!haha :D

    ReplyDelete
  13. u nyampah..???..i lagi nyampah uuu..huhuhu..(^_^)..

    ReplyDelete
  14. waaa...selekeh2...hahah..pergi jek la toilet terus wey...wakakaka..ppe pn info ni bgs...mne thu dlm kete xde toilet kn...blh aku cuba...hahaha

    ReplyDelete
  15. stellaizz - try urut tangan tau..bukan try sape leh tahan berak lagi lama.haha

    Aien Najwa - ala jgn la nyampah2.kehkehkeh :P

    kunci locker - dah sah2 dalam kete takde jamban.ke ko dah modified letak jamban bergerak kat blakang bonet kete ko?haha :D ni situasi terdesak je la :)

    ReplyDelete
  16. kahkahkah...caya lah pepatah. boleh guna dalam karangan nanti~!!.

    boleh praktikkan juga kaedah ni bila jumpa tandas yang ala2 hidup segan mati tak mau. wuhuuuhu.

    ReplyDelete
  17. ada bc buku kalo tekan kat 1 tu untuk angin atau bahagian perut...slalu kalo nk urut mesti urut perut ibu jari tu...

    ReplyDelete
  18. aiNa cuma tau kat tapak kaki je.. tapi kalau tgh2 jalan sakit perut tak kan nak urut tapak kaki kan..hehehe.

    ReplyDelete
  19. Aien Najwa - itu macamla :) hehe

    aiNa yaZiD - haha tu pon satu masalahnya.tandas tak rupa tandas.dah mcm repan ternak khinzir.takkan la nak urut kaki time memandu kan?kang ada yang drive n msuk gear pakai tangan.tapi kalau nak urut kaki org sebelah takpe kot?hehe

    ChaCha - haah cha..sy sejak pas raya haritu..sy picit ibu jari sy,berat sy turun 4kg.mustajab btol.haha

    ReplyDelete
  20. hahahaha.... tau takpe, kalau jumpa tandas rupa reban trus terbantut hajat tuu. woah, kalau turun 4 kg memang mustajab. mengalahkan losyen mustajab pati halia~! keh3..

    ReplyDelete
  21. baru sempat nk usha entry ni..td pagi da alert kt opis. tp segan nk bace, takot kantoi dgn bos. skrg ni da kat umah, baru sempat nk bace.. tp tetibe rase sakit perut terus. hehe. apekah.. :p

    ReplyDelete
  22. info yg berguna utk diamalkan waktu emergency..haha

    ReplyDelete
  23. aiNa yaZiD - haha takyah pakai ubat2 pon.urut tapak jari je.hehe

    eikieyn - tayah takut..bos pon nak guna tips ni.bukan ke bos awk tu buasir?haha

    hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock - eh btol ni bro.la takkan nak pakai pampers kot?penat2 beli spender cap mahal,pakai pampers plak.haha

    ::ini belog saya . cinta hati saya:: - haah dik cuba la,tapi jgn nampak sgt tekan2 ibu jari..nmpak sgt tak dapat menanggung sakit perut tu.haha

    Khairil - aku dah buat bro..berkesan insyaAllah :)

    ReplyDelete
  24. hah, betul3..~! kaedah yang mudah. pasni kalau nampak org urut tapak tangan, da tau la dia tgh sakit perut.!. muehehee..

    ReplyDelete
  25. ada yg cakap
    letakkan tangan di kepala
    dan bayangkan bontot

    juga sebaliknya
    letakkan tangan di bontot
    dan bayangkan kepala

    nanti berak tu naik atas kepala
    tak jadi beraklah

    ReplyDelete
  26. aiNa yaZiD - urut tapak tangan tau..jangan bebudak datang beraya,dorang hulur tapak tangan awak kata dorang nak uk-uk.huhu

    Terbelog - eh aku baru dengar pasal ni.buat macamtu je ke?boleh buat ujikaji dulu ni :)

    ReplyDelete
  27. kahkahkahkahkah....kalau diorang hulur tapak tangan, saya tolong urutkan~! =P

    ReplyDelete
  28. aiNa yaZiD - wah menarik banget nih sih.haha

    ReplyDelete
  29. weh same la mcam aku, aku pun kalau nak memperut tapi Mr.J ade orang ke penuh aku..memang aku carik batu la.. tak pun aku tepuk2 ubun2 aku... sambil jalan2... nnti hilang la.. kalau tak pun aku ambik plaster luka aku tampal kat pusat aku..... lalalalalalalalala

    ReplyDelete
  30. Qaseh - wah lagi banyak ko punya tips.kompom sekarang ko mengalami masalah buasir.haha.mana dapat?petua lama2 ke?

    MissViVio - haha cuba-try-test tengok.menjadik tak? :P

    ReplyDelete
  31. hahahhaa..menarik kan.? konfem terpinga2 budak yang hulur tangan dekat saya tuu.=P

    ReplyDelete
  32. nanti nk test ler..haha..p/s tue ada logik nyer..hahaha...

    ReplyDelete
  33. amranaiman - haha kalau ko dah masuk jamban..berak je la.jangan plak ko sibuk nak ngurut tgn tu.hahaha

    aiNa yaZiD - haha.dorang ingat awak nak tilik nasib :P

    RuSy D - boleh bro..try la dulu.tapi kalau terkincit maknanya cerut tak kuat.haha

    ReplyDelete
  34. berkesan ea?
    leh la try
    haha penuh tangki nnt

    ReplyDelete
  35. haha..nak terberak pulak. mana boleh ditahan-tahan. Menggelupur cari jamban itu petuanya. hihi

    ReplyDelete
  36. Edy Fee - ko dah try blom cikgu jambu?haha

    Labu Merah - tu kalau atas jalan.takkan nak benti tepi highway berak??hahaha

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com