Blog Sihatimerahjambu

Contest Blogger Idol By Achie & Eyda

11:17 PM

Assalamualaikum,

First of all aku nak mintak maaf lah bebanyak kat si ch00tz sebab dia dah lama tag aku, tapi baru sekarang aku buat. Ada dalam sepurnama kot? Huhu. Ko marahkan aku tak? Takkan la kan.. ko tak boleh marah aku sebab.. err sebab ape ye? Tetiba aku blank! Kahkahkah. Nah aku dah buat segmen ko ni, lepas ni kalau aku mati pun.. takde berhutang ngan ko :)


Siapalah gerangan idola aku ni ye? Hmm..aku tak tau la siapa idola aku, tapi tempat untuk aku merujuk ramai.. macam cikgu la. Eh cikgu pun dikira idola ke? Tak, pada aku idola adalah seseorang yang disanjung kerana kemampuannya, dan menjadi contoh kepada individu lain. Idola aku? Maaf puas aku fikir.. aku takde idola. Aku buat blog pada mulanya..aku memang tak kenal sesiapa kecuali mentor aku merahnya makngah. Dia yang suruh aku buat blog.. dia paksa aku sehingga aku jadi macamni! Uhuk3. Aku takde idola. .tapi dia la yang bertanggungjawab menunjukkan aku jalan supaya aku menyalurkan daya imaginasi aku ke saluran yang sepatutnya. Aku terhutang budi dengannya.. kalau tak sebelum ni, aku mengomel kat fb je. Tu pun limit untuk beberapa patah perkataan je. Sangat sedih kan? Fb jahat!

Idola aku bukan mereka yang famous amos dan berlagak diva. Juga bukan mereka yang ramai followernya mahupun mereka yang cantik jelita, punya blog yang menawan. Sesiapa yang mampu menghasilkan entry yang bagus sehingga membuatkan aku rasa kagum, tidak sombong dan tidak kedekut ilmu.. itulah ciri2 idola aku. Blogger yang baru bertatih juga boleh jadi idola aku asalkan dia memenuhi syarat2 di atas.

Okeylah ch00otz, dah menjawab persoalan ko ke? Oh untuk pengetahuan korang, si ch000tz ni otai tau. Aku baru tau dia dah berblog selama 8 tahun. Giler lama.. kalau ikut kira kalkulator aku masa zaman kesultanan Melayu Melaka lagi. Hehe kakak otai.. selamat maju jaya ye :) Marilah kita menyengal bersama2 bagi meningkatkan produktiviti minyak sawit negara!


P/s : aku gembira makin lama.. makin ramai kengkawan aku dikalangan blogger :)

Kecik La Hati Shuib Cenggini..

9:51 AM

Shuib bukan seperti yang penduduk kampung kenal dulu. Bukan bermakna dulu dia menatang.. sekarang dia dah bertukar jadi manusia. Sapalah yang tak kenal Shuib dulu.. kaki sakat orang, kaki klepet, kaki rembat selipar time semayang Jumaat. Eh senang cakapla semua kaki2 yang jahat ada pada dia lah. Tapi sejak dia dihantar ke sekolah pondok 3 tahun sudah, perangai dia benar2 sudah berubah. Humang aih nak cerita punya baiknya dia, sampai ke sudah tak habis. Kalau lalu depan orang tua.. punyalah sopan santun, punyalah kecik langkah disusun. Macam kepit bola pingpong kat celah kelengkang layaknya. Tu kalau jalan menunduk.. dahi dah boleh gesel ngan lantai. Dia kini bukan Shuib Dajal yang dikenal dulu.. tapi lebih dikenali dengan Shuib Surau. Walaupun begitu.. dia masih berteka teki kenapa imam surau masih tak benarkan dia melaungkan azan. Musykil.. musykil.

Nak dijadikan cerita.. suatu masa di kampung berkenaan, seorang gadis telah disampuk pontianak. Gegak gempita kampung berkenaan. Semua orang bingung.. tak tau lagi nak buat apa. Ramai dah bomoh dipanggil untuk mengubati gadis berkenaan, tapi masing2 menyerah kalah. Kuat benar kata mereka hantu tersebut. Mak bapak gadis berkenaan mula bingung. Tak tau apa yang hendak dilakukan lagi. Berita mengenai gadis tersebut sampai ke pengetahuan Shuib. Shuib tersenyum.. ai apalah guna ilmu di dada kalau tak digunakan dengan sebaik2nya. Shuib merasakan inilah masanya dia cuba nasib. Manalah tau maka bapak gadis tersebut berkenan nak jadikan dia calon menantu. Paling koman dapat nombor telefon buat main2 mesej pun okey dah katanya.

Setibanya Shuib melangkah masuk ke rumah berkenaan. Semua mata terus terpaku ke arahnya. Jubah yang dipakainya mengerbang2 seolah2 seperti iklan syampoo rambut lagaknya. Dia melangkah perlahan2 seperti  scene hero tamil muncul dalam cerita. Semua yang ada bertepuk tangan.. almaklumlah pada masa itu hanya Shuib lah harapan terakhir mereka. Shuib merenung Ani, gadis berkenaan. Ani kelihatan sedikit takut.. membuktikan betapa takutnya pontianak yang merasuki Ani ketika itu kepadanya. Semua mata2 yang melihat kelihatan kagum.. rasa nak tepuk tangan lagi, tapi kalau asyik tepuk je dah macam tengok sarkis plak..

Shuib memulakan upacara. Mulutnya terkumat kamit membaca ayat dan doa sendirian. Suasana menjadi sunyi dari dalam rumah. Kilat sabung menyabung di luar di tambah dengan bunyi dentuman guruh dan tiupan angin kuat menambahkan lagi efek jalan cerita. Bila mana Shuib lantang menyuruh pontianak yang merasuki Ani keluar.. tiba2 Shuib terdengar Pontianak tersebut ketawa berdekah2. Bukan setakat pontianak, orang yang memerhati sekelilingnya turut gelak tak ingat dunia. Ada yang pengsan sebab ketawa melebihi limit. Shuib masam mencuka. Rasa nak menangis pun ada.

"Ngoghang nghelak la puah2. Sengshuke hahi je ngoghang han. Hakhu hahu la haku senghau, hok ye hun haghak2 la hihit. Hecik hahi hahu. Minhik la henghini", Shuib mencebik. Dari elok2 situasi cemas.. tetiba bertukar macam tengok maharaja lawak pulak. Ye Shuib sengau orangnya.. macamana la dorang boleh lupa! Patutlah imam tak bagi dia laung azan. Cheh!


Tapi Ani pulih juga akhirnya. Dengar kata pontianak tersebut surrender sebab tak tahan asyik gelak guling2 teringatkan si sengau Shuib punya penangan. Harum lagi nama Shuib.. walaupun dia sekarang tengah nangis teresak2 tepi peti ais dapur rumahnya. Kecik hatinya dengan pontianak tu. Taknak lagi la dia ubatkan orang. Hampeh!

Perubahan Maal Hijrah Pada Aku..

11:06 AM

Assalamualaikum,

Salam Maal Hijrah kepada semua muslimin dan muslimat seluruh dunia. Tahun baru dalam kalendar Islam di mana penghijrahan Nabi Muhammad dan umatnya yang akur dari Kota Mekah ke Madinah Muqarramah. Penghijrahan yang membawa seribu perubahan dan kebaikan di dalam sejarah perkembangan syiar Islam yang lebih meluas.

Sebut pasal perubahan, dalam kita umat Islam sibuk2 menanam azam baru untuk menjadi lebih baik.. ada juga kawan2 aku yang masih tak tau hala tuju dirinya. Semalam dalam sibuk2 orang mengucapkan salam Hijrah, terselit gak post yang menarik minat aku. Ada seorang kawan yang bangga mengulangi aktiviti lamanya mencucuk langit setelah sekian lama ditinggalkannya. Oh hebat! Yela aku anggap macam senaman la, cuma dilakukan pada waktu malam. Tahu asas menari sudah cukup, muzik yang kuat dan berpakaian sedikit seksi dan bercampur lelaki perempuan di dalam sebuah premis.

Aku kagum dan cemburu sebab aku tak mampu lakukan itu seumur hidup aku. Aku hilang separuh hidup aku kerana tak merokok. Aku bazirkan masa muda aku kerana tak minum arak. Kenapa aku dilarang meliar dan berbuat jahat? Rugikan aku? Sebab dulu kecik2 aku diajar tidak melakukan sedemikian. Jahatnya cikgu2 aku.. dengkinya ustaz dan ustazah yang mengajar aku dulu. Kenapa aku tak boleh berubah ke arah itu seperti mereka yang lain? Pasti seronok kan?


Aku akui.. setelah roh aku melafazkan taqliq sewaktu di luh mahfuz dulu, berjanji untuk beriman kepadaNya, aku dilarang untuk berbuat demikian. Jiwa, udara dan apa yang ada pada aku sekarang..semua adalah milikNya. Aku pilih Islam dengan rela hati jadi perlukah aku merungut dan menyesal kerana aku tak mampu berubah dan melakukan sesuatu yang dilarang? Aku sedar aku dilahirkan Islam tanpa syarat.. tak seperti apa yang Rasulullah dan umat terdahulu lakukan. Terpaksa berperang menyabung nyawa semata2 demi meneruskan kelangsungan syiar Islam untuk umat2 baginda hari ini.

Tepuk dada tanya iman. Fikirlah sejenak. Kita boleh berubah.. tapi perubahan seperti mana yang kita mahukan. Jika kau bangga dengan nikmat dunia yang sementara ini.. maknanya ko menolak nikmat syurga yang hakiki. Aku pun bukan seorang yang baik.. tapi aku berazam dari tahun ke tahun agar aku akan terus memperbaiki dan muhasabah diri menjadi insan yang lebih baik dari sebelumnya hatta sekelumit zarah sekalipun.

Berhijrahlah kawan2.. berhijrahlah ke suatu fasa yang diredhaiNya. Salam Maal Hijrah dari aku Afzalsukasuki

Hai Abang..Boleh Kenal?

1:48 AM

Assalamualaikum,

Sebelum ni aku pernah tengok ofismate aku yang sorang ni teruja semacam. Datang awal2 pagi terus mengadap komputer. Entah hape yang dibukaknya aku pun tak tau. Ada sekali tu aku menge-joinkan diri dengan sukarela tengok apa yang dia buat. Eh..laman sosial, tapi kenapa aku macam baru tau je? Mungkin kerana sifat lelaki melayu terakhir aku ni yang buatkan aku tak terdedah dengan unsur2 negatif macamtu. Cheewah! Korang biasa dengan Tagged kan? Ala yang leh kenal2..jumpa2 orang tu. Tengok orang posing bagai, budget macam hot tapi haram buat sakit mata aku je!

Ko tanak buat akaun ke Afzal? Leh kenal2 kawan baru? Perghh ayat memancing. Aku geleng2 sambil mencebik sambil kata isk isk isk, muka ketat tanda protes. Aku cepat2 berlalu ke meja, taknak aku buat keje2 lagha tu. Sampai je ke meja aku terus bukak akaun baru. Pergh menjadi gak lakonan aku tadi. Haha :D Bukan apa, elak dari disyaki. Niat aku baik.. nak cari kenalan ajak main batu seremban, main kejar2 di samping saling bertukar2 setem sebagai hobi masa lapang. Tak ke mulia niat aku tu?

Aku pun survey cewek2 sekitar Kuantan yang pandai main batu seremban. Nah 8 orang aku klik.. tunggu approve je. Berbekalkan gambar 10 tahun lepas (nampak lebih muda).. aku rasa teramat yakin daripada 8 orang yang aku tag tu..16 orang akan approve untuk main batu seremban ngan aku. Petang tu jugak aku tengok ada mesej dari Tagged. Perghh ada orang nak jumpa aku laa! Tak sia2 aku edit muka aku guna Photoshop.. beruntung benar orang tu. Memang tak salah dia pilih aku!


Bila aku bukak. Eh eh..betul la dia nak jumpa aku, tapi jantan nih. Ayat dia memang tak boleh blah macamni bunyinya "Hai abang, boleh kenal? Jumpa nak? Kita main2 boling ke. Abang comel sangat!" Erk rasa nak putus urat kentut aku! Ni kalau aku layan..bukan setakat main2 boling je nih..main2 lain plak aku nanti. Pergh konfom buasir aku nanti! Aku terus ke individu seterusnya. Wah perempuan. Dahlia namanya. Wee shuweet sangat. Paling koman pun mau macam Dalia Teck ni. Mesti manja dan ayu ni. Rambut lurus..macam barby doll. Bila aku perhatikan..eh eh atas bibir dia pun ada rambut la..jarang2 pulak tu. Humang aih ni bukan ayu lagi nih.. ni kayu namanya! Adoi pitam aku tepi bakul sampah sekejap. Ape kejadah semua jantan nih? Meremang bulu kaki aku. Dari kerinting terus jadi straight cut! Apekejadah la jodoh aku ngan jejantan. Mimpi ngeri sepanjang hidup kalau ni jodoh aku!

Cukuplah.. taknak lah aku terjebak ngan kejadah ni semua. Hilang nafsu aku nak cari geng main batu seremban. Semua stok jejantan ajak aku geli2. Siang2 keje pakgad, malam main mekap2. Nasibla aku ni straght lagi. Lain yang dicari, lain plak yang muncul. Eww.. tetiba aku rasa macam nak demam!


P/s : Haram sorang pun tak approve aku membuatkan aku tarik diri dan bercita2 untuk
         melakukan pembedahan plastik. Kalau pembedahan plastik mahal.. aku guna plastik
         sampah je.

Kau Jantan Ke Kalau...

7:20 PM

Assalamualaikum,

Ha amacam dengan tajuk aku kat atas? Soalan ni kerapkali aku dengar dari aku sekolah lagi. Sampai sekarang masih tak berubah2. Kau jantan ke kalau kau dot dot dot? Ada sesetengah tindakan mahupun perbuatan kita dijadikan sebagai kayu pengukur menunjukkan betapa jantan dan machonya kita. Korang pernah ke berada dalam situasi sebegini? Tetiba kengkawan korang cakap..ala tak jantan la macamni. Pernah tak?


Aku dah jengkel acapkali dengar benda2 macamni. Tak macho la kalau tak merokok. Err saya suka lelaki yang pandai main gitar, macho habis! Wei bacul la ko..Kalau berani datang sini la! Saya suka bf athelete.. sukeee sangat bau peluh! Aku plak suka lelaki badan berketul2..huhu seksi nyah! Adakah layak dikatakan semua ciri2 di atas mesti ada pada seorang jantan? Adakalanya kejantanan seseorang lelaki tu diukur pada tahap kenakalannya.. berani melanggar peraturan sekolah, buat jahat, liar di luar.. Jantan ke macamtu?

Aku pun pelik, kebanyakan anak2 muda sekarang lebih tertarik pada lelaki yang bermasalah. Padanya lelaki macamtu hebat, konon2nya jantan la sangat dan survivor. Kenapa ye? Apa lelaki baik2 yang skema ni tak cukup jantan ke? Apakah faktor2 pemilihan lelaki idaman wanita sekarang ye? Adakah lelaki nakal lebih diminati berbanding lelaki yang lebih baik dan tertib perilakunya?

Aku teringat seorang kawan perempuan aku meluahkan yang dia suka bau badan lelaki yang merokok. Ada kawan aku beria2 suruh bf dia belajar main gitar..macho katanya. Kalau lah aku bengap time tu, aku dah merokok sekarang dan tengah bertungkus lumus hafal kod gitar. Kenapa nak diikutkan kata orang.. jadi diri sendiri sudah. Setiap orang menilai peribadi kita dengan pandangan yang berbeza. Jantan pada aku terlalu abstrak.. Kalau hisap rokok dikatakan jantan.. so jantan jugaklah dia bila dah mengidap berbagai penyakit berbahaya akibat tabiat merokoknya tu kelak? Mula nak menyusahkan anak bini. Ai tak jantan la macamni bro!

Maaf aku bukan jantan. Tak sesuai istilah jantan kot pada diri aku ni sebab aku bahasakan jantan pada binatang je. Aku lelaki biasa yang menjalani kehidupan biasa juga. Jantan atau tak bukan alasan untuk kita merosakkan diri sendiri. Fikirlah panjang2..samada korang memilih untuk jadi jantan yang rosak tapi dipandang tinggi oleh sesetengah golongan atau lelaki sejati yang punya akal dan mampu berfikir apa yang terbaik untuk diri sendiri dan masa depan :)


P/s : Jadilah jantan yang berguna. Jangan tau nak ngabihkan bogheh jo!

Kau Doktor? So What??

10:54 PM

Assalamualaikum,

Kuantan masih hujan. Air makin naik. Mak aku pun ada kol tadi, risau gamaknya ngan aku ni. Risau dia berasas. Kalau air naik..aku bukan reti berenang pun. Ditambah pulak dalam kaki aku ada besi..ai percentage nak karam lebih awal tu tinggi. Aku malas nak belajar berenang. Apa guna aku bela ikan sepat, puyu bagai kalau dorang taknak selamatkan aku time banjir? Baik aku bela Daniel Beego!

Ok berbalik pada cerita asal. Aku ada jumpa kawan aku ni. Dia bukak la cerita pasal kawan kitorang masa kat sekolah dulu. Dia chat ngan mamat ni, almaklumlah dah lama tak jumpa. Kawan aku ni apa lagi, kawan lama tak jumpa..punyalah excited. Ala apa nak diherankan.. kawan lama sama2 belajar dulu. 5 tahun kenal malah aku rasa lebih dari tu kot. Tapi si mamat ni pulak tetiba nak skema bagai. Kawan aku panggil nama dia. Korang tau apa dia jawab? Dia kata "Bukan Rahim. Doktor.. Doktor Rahim" dengan nada dan muka yang serius! Perghh terkedu kawan aku tu. Aku yang dengar pun menyirap! Rasa nak tibai sirap kenduri kawen time2 tu gak!


Ko pehal nak berlagak bagai ni beb? Ok kitorang tau title ko Dr..so what? Beb, kitorang ni bukan orang luar. Buddies ko gak. Kitorang kenal ko dari ko berhingus lagi.. sebelum ko dapat title Dr. lagi okey! Lain lah kalau orang luar.. orang yang tak kenal ko sapa. Boleh la ko nak up diri ko tinggi melangit. Aku yang dengar ni pun.. pedih ulu hati. Satu keje aku nak telan Gaviscon. Ye ko hebat.. ko ada title sekarang. Kawan2 ko sekarang pun semua se-type ngan ko ye? Oh lupa ko pilih bulu. So ko nak kitorang buat apa? Sembah ko? Junjung ko ke hulu kehilir? Ha ni makan dia!!

Amacam sekarang wahai doktor intan payung pengarang jantung bucuk2? Ko hiduplah dengan title ko tu ye. Kitorang yang tak berapa nak berjaya ni manalah boleh gether2 ngan ko. Ingatlah beb.. takkan kemana2 pun kita kalau nak terus membongkak. Kitorang tak rugi apa2.. tapi aku pasti ko rasa kehilangan sesuatu yang bernilai dalam hidup ko. Bukan kitorang yang buang ko, tapi ko sendiri yang bikin jurang. Nak cakap banyak pun tak guna.. apa guna ko pegang title Dr, belajar tinggi2 tapi tak mampu nak berfikir. Sendiri mau ingatla ye.


P/s : Aku paling benci bila orang mula membanding2kan pangkat dan kedudukan. Macam gampang!

Blog SEO vs Blog Personal

9:37 PM

Assalamualaikum,

Ai bermain emosi betul la aku tengok perlawanan bola Malaysia ngan Indonesia semalam. Sakit badan2 aku, kaki tangan aku pun naik sekali. Maki hamun takyah cakap la. Aku rasa sesia je hidup pemain dan pengadil tu makan maki aku. Kalau lah boleh diukur hayat hidup..esok gamaknya dorang mati gara2 kenyang makan maki aku! Haha

Dah lama aku nak berborak pasal topik ni. Aku tau dah ramai blogger bincangkannya, tapi aku rasa isu ni penting pada aku. Borak secara bersantai, mungkin korang pun ada idea atau pendapat..boleh kita kongsikan sama2. Mana lebih umpphh, blog SEO atau blog personal? Korang punya blog kategori macamana? Bila korang menjurus ke arah salah satu kategori kat atas, perubahan apa yang korang rasai sekarang?


Kalau dikaji mengikut enjin carian Google, rating tertinggi dimonpoli pada tajuk2 hot seperti gosip artis, berita2 panas dan sensasi, sukan, nama2 besar dan tutorial. Itulah yang dinamakan SEO. Rata2 kengkawan aku yang agak lama dalam berblogging kini sudah mula berjinak2 bermain SEO.Aku? Aku tak berminat. Bukan jiwa aku dan aku tak reti macam mankete, blog dia dah macam suratkhabar sukan dah. Bak kata orang dia bukan lagi mankete.. tapi manberita. Kihkihkih. Aku masih cetek dalam bidang ini lagi tapi aku gembira bila kawan2 aku beralih arah dan rating blog dorang naik mendadak kerana entry2 SEO contohnya macam harrazdani. Aku tengok pageview blog dia dah cecah 200k.. rasanya baru 2 minggu sudah dia celebrate blog dia sebab cecah 100k! Terbaiklah bro :)

Aku tak rasa nak lari dari niat asal aku berblogging. Aku senang dengan cara aku menyengal, aku nak menghasilkan sesuatu yang boleh dikongsikan dengan kengkawan aku yang lain. Apa aku rasa, apa yang terlintas dalam fikiran aku..itulah yang akan aku luah ke dalam entry. Aku tau takde orang akan cari tajuk Cucuk Pusat Aku, Pusat Kau Rasa Sakit dalam enjin carian Google, tapi sekiranya korang cukup hebat bercerita..blog personal korang akan setanding dengan blog SEO. Percayalah :) Lagipun aku rasa blog personal lebih menyentuh dari hati ke hati kot? Sapa setuju?

Aku pernah luahkan untuk bertukar arah ke blog SEO, tapi rata2 rakan blogger tidak bersetuju..alasan kerana aku punya readers sendiri. Aku pun rasa macamtu, tapi yang aku tau blog aku memang takde cerita pasal sukan..sebab ia bukan satu topik yang buat aku 'high' giler. Ramai je blogger blog personal yang dah berjaya, jadi tak mustahil kita blogger2 blog personal yang baru merangkak naik boleh jadi begitu gak :) Blog personal atau blog SEO..semua tu tarahal lah. Tepuk dada tanya selera :) Yang penting jangan putus asa dan tekadkan diri. Korang tahu apa yang korang mahukan :)

Padanlah Muka Ko Mail (18SX)

11:51 PM

"Kau dari mana ni?", sapa Naim


Mail dia tersengih2.. mungkin malu dengan rakan sebiliknya tu.

"Bila kau nak insaf ni Mail? Kau tak malu ke apa yang kau buat ni? Macamana kalau warden tau.. kawan2 lain tau. Kau tau tak kesan jangkamasa panjang akibat perbuatan kau ni?" panjang lebar Naim berceramah. Mail diamkan je. Dia pun ada fikir selama mana dia mampu begitu. Tapi apa boleh buat..dia ketagih.

Dia tak tau sejak bila dia mula berjinak2 membuat perkara terkutuk tu. Mula2 sekadar ingin mencuba.. melihatkan kawan2 yang lain ghairah bercerita. Teruja ingin merasai sendiri. Bila mula terjebak..Mail mula ketagih. Sehari tak dapat seolah2 mau pitam rasanya. Hidupnya tak lagi ceria macam astro ceria. Mula meleleh2 air liur tak kira masa.. nah bertambah lagi peta dunia entah negara mana pulak atas bantal busuknya tu. Kadang2 ada bentuk karipap, mesin tebu.. dan kebanyakannya lebih abstrak! Bentuk ubat nyamuk pun ada.

Kegiatannya ada dihidu oleh rakan2nya yang lain. Tapi masing2 belum cukup bukti untuk menuduhnya. Mereka sendiri tak tau bila masa si Mail menjalankan aktiviti terkutuknya itu. Tau2 terpampang mukanya yang lega melepas gian. Apa lagi boleh mereka lakukan selain berdoa agar Mail kembali ke jalan yang benar. Insaf di atas perbuatannya. Nak di tegur.. Dia dah besar panjang. Bulu kaki pun dah macam spring tilam.

Malam itu..malam lahanat bagi Mail. Dia tak tau itulah malam yang bakal membuka segala pekung di dadanya. Maill memerhati sekeliling..gelap. Dilihatnya Naim tidur..berdengkur lagi. Inilah masa terbaik untuk dia melepaskan gian. Diraba2nya 'bahan' yang disimpannya di bawah tilam. Takde 'bahan' ni..masakan dapat dilepaskan segala giannya hari itu. Lantas dia bergegas menuju ke tandas..tanpa dia sedar yang Naim sejak tadi memerhatinya dengan ekor mata..menunggu masa yang sesuai untuk menerkam.

Sedari tadi Mail di dalam tandas. Naim menunggu dengan ketua dorm di luar pintu tandas. Masing2 berdebar..hanya menunggu masa yang sesuai untuk meng-ambush..

"Mail bukak pintu ni Mail", teriak Fadli sebagai ketua dorm dalam cerita ini yang datang entah dari mana tak tau. Sibuk nak enterprem dalam entry ni gamaknya.

Naim terus mengetuk pintu dari luar. Namun Mail tetap tidak memberi kerjasama yang sepatutnya. Tiba2 mereka mendengar suara Mail mengerang dari luar. Suaranya seakan2 cukup tersiksa. Naim dan Fadli kaget!

"Mail mengucap Mail..bukak pintu ni", Naim berkeras. Namun Mail terus mengerang. Kenapa sampai begitu sekali seksa yang ditanggungnya?

"Arghh.. Adoyai. Tolong aku Naim. Bagi aku masa. Sikit je lagi..sikit jeeee. Biarkan aku lepaass azaab yang akuu tanggung selama ini!", raung Mail membuatkan situasi bertambah cemas. Tiba2 Mail diam. Tiada lagi kedengaran suara darinya dari dalam. Naim dan Fadli pula menunggu dengan penuh sabar dari luar. Berdebar2 mengalahkan menunggu result periksa.

Pintu tandas dibuka. Mail keluar dengan wajah keletihan, berpeluh2. Naim dan Fadli tercengang.. rasa nak sepak terajang, cucuk pusat dengan berus gigi semuanya bercampur baur apabila melihatkan keadaan Mail yang sungguh memalukan. "Lega aku Naim..legaaaa!!", Mail tersenyum puas.

Puas muka dia ada macamni kot? Teruk bebenor plak aku nengok

"Haram ko Mail! Ko buat onar ye kat sini? Bingai kau 'buang anak' kat dinding jamban nih! Woit kalau ye pun basuh la tangan kau tu lahanat!! Perangai macam setan!", herdik Fadli tatkala melihat keadaan Mail yang baru selesai melepas gian dengan tangan..nauzubillah macam main gam kanji pulak! Ye Mail masturbasi dalam erti kata yang sopan. Naim pula pening2 lalat tatkala melihat sesuatu yang tegak terpacak disebalik kain tuala yang dipakai Mail. Dia takde la terkejut sebab dia pun ada, tapi melihat orang lain punya membuatkan bulu hidungnya meremang dengan bersahaja. Mail tersipu2 malu.. sudah dibaca akibat yang akan diterimanya nanti.

Mail dikenakan hukuman yang setimpal dengan perbuatan terkutuknya itu. Berada di bawah pengawasan biro agama memang benar2 mengujinya. Yang paling tak menahan..dia terpaksa bertanggungjawab menyental dinding jamban tempat 'anak2nya' dibuang. Di dinding jamban itulah peguam, doktor, pensyarah, cikgu dan ahli politik disemadikan. Padanlah muka kau Mail! Hamik penangan nafsu kuda kepang ko tu!


P/s : Kisah benar yang diolah dengan bahasa yang lebih sesuai dibaca. Mail (bukan nama sebenar)
         kini dah pun berumahtangga..dapat anak sorang dah pon :)


Baru Aku Tau Tu Bukan Belon..

11:45 AM

Assalamualaikum,

Dulu masa kecik2..aku ada habit tau. Habit teruk giler perangai. Suka mengutip. Tak kisahla aku kat mana2, mata aku ni akan memerhati benda2 yang aku rasa pelik pada pandangan budak2 macam aku ketika tu. Takde la kecik sangat..mau darjah 4 rasanya. Bulu ketiak pun baru nak bertunas! Tu kadang2 bila aku kuis2 pasir..aku mampu menjana pendapatan sebanyak 30sen sehari daripada duit yang dicicir secara sengaja mahupun tak daripada orang lalu lalang dan hasil pendapatan aku tu..aku beli keropok jagung atau askrim calong.

Berbalik kes kerja kutip mengutip aku ni. Nak dijadikan cerita, kat sekolah rendah aku..sedang aku jenjalan pusing sekolah lepas makan RMT (Rancangan Makanan Tambahan) aku ternampak getah plastik. Bentuk dia unik macam belon..tapi kecik je. Aku nampak teruja..amik menatang tu dan basuh la kat paip berdekatan. Ni first time aku nampak benda ni. Aku test tiup..tapi tak mengelembung gak. Punyalah payah aku tiup.. habis kudrat aku dan tenaga yang aku perolehi daripada nasi lemak tadi dihabiskan semata2 untuk tiup belon tu je. Merah padam muka aku!


Then datang pulak kawan aku. Agaknya dia pelik ape aku buat, tiup2 bagai. Dia pun mengofferkan diri tiup.. ada la naik gelembung sikit..tu pun hujung2 je. Entah hape hangin kitorang hari tu..masa rehat kitorang dipenuhi dengan aksi tiup meniup belon je. Bunyi je loceng aku terus surrender..aku campak belon tu entah kemana. Letih aku masuk kelas, rasa kebas pipi aku main tiup2 tadi. Ape kejadah la benda tu kan?

5 tahun kemudian..

Eh belon ni..macam pernah aku jumpa dulu, tapi kat mana ye? Haah la aku ada main tiup2 dengan kawan aku dulu! Erk..aku tak sepatutnya tiup benda ni. Aku tak ingat apa rasanya masa aku tiup dulu..tapi nasib la aku ada basuh sebelum tiup. Setelah 5 tahun..baru aku tau apa benda yang aku tiup dulu..Perghh trauma aku seumur hidup!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sekali kondom la! Ape kejadah kondom kat kawasan sekolah plak ni?
Aku rasa pakgad guna sebagai plastik bekal makanan kot?
Menarik gak berwarna warni..macam sumi plak. Nak geget leh? hahaha



P/s : Aku trauma sampai mengigau2 takut ada cebisan bulu terselit di celah2 gigi aku

Moral of the story : Jangan benarkan anak korang mengutip benda yang bukan2!

Aku Bukan Malaikat

2:10 PM

Assalamualaikum,

Aku bukan malaikat..
Yang boleh baca isi hati dan menyelami perasaan orang setiap masa

Aku bukan malaikat..
Yang terhindar dari melakukan sebarang dosa2 samada sedar atau tidak

Aku bukan malaikat..
Yang mampu menjaga hati setiap insan yang berada di sekeliling aku


Ye..aku bukan malaikat. Aku cuma manusia biasa macam korang jugak. Aku tak tau di mana silap dan salah aku, aku dipandang sepi setiap masa. Aku ada buat salah ke? Ada sebarang tutur kata mahupun perbuatan aku yang buat korang terasa? Kalau ada..apa yang aku benar2 harapkan supaya korang meluahkan, bukan simpan di dalam hati yang lama kelamaan menjadi api membakar diri.

Ye.. aku bukan malaikat. Aku tak tahu apa yang korang mahukan apatahlagi apa yang korang harapkan daripada aku. Aku cuba lakukan yang terbaik. Aku juga cuba berbuat baik..berbual, tetapi aku disapa dengan pandangan yang sinis. Kenapa? Dulu kita tak macamni..kita akrab. Aku rasa kita dah macam adik beradik. Apa2 dikongsi bersama. Kenapa tidak sekarang?

Ye..aku bukan malaikat. Aku tak rasa hina bila kerapkali memohon maaf walaupun aku sendiri tak pasti di mana salah dan silap aku. Aku dihukum di atas kesalahan yang aku sendiri tak pasti. Katakanlah sesuatu walaupun ianya pahit buatku.. sekurang2nya aku tahu di mana kekhilafan aku selama ini dan aku cuba pastikan aku takkan mengulanginya lagi. Katakanlah kalau itu mampu mampu buat korang lega. Marilah kita selesaikan perkara yang terbuku..agar ia tidak akan dibawa ke hari pengadilan sana.

Maafkan aku..
Aku harap yang kau tahu aku cuba jadi rakan yang terbaik

Maafkan aku..
Andainya kata2 itu mampu melembutkan hatimu yang terluka

Maafkan aku..
Sesungguhnya aku perlukan kebenaran dalam hubungan persahabatan yang kita jalin selama ini

Sekiranya korang baca entry aku ini..
Aku nak korang tau..
Aku akan tetap berdoa..
Andaikata masih tiada jalan penyelesaian untuk masalah kita
Aku tawakal sahaja dan mohon Allah tunjukkan segala kebenarannya

Sesungguhnya aku bukan malaikat..

Persamaan Antara Seterika, Baldi dan Megi

9:48 AM

Assalamualaikum,

Selamat hari Sabtu. So apa plan korang selain sambung tido lepas bekpes? Sungguh tak mustajab betul korang kan? Tido je memanjang. Aku tak tau la nak buat apa.. ingat nak keluar pegi Mydin cari sabun basuh baju. Stok kat umah dah habis. Cari stok megi sekali.. menu utama bagi bujangan macam aku yang 'rajin'. Ha bila bukak cerita pasal megi ni, korang tau tak apa persamaan di antara seterika, baldi dan megi?

Rahsia megi terbongkar

Dulu masa aku sekolah asrama, kitorang mana boleh bawak heater atau cerek dalam sekolah. Kalau nak bawak pon kena daftar kejadah bagai..leceh. Nak air panas..kena amik kat dewan makan. Seterika je dibenarkan.. mungkin sebab senang nak gosok baju sekolah kot? So macam biasa bagi puak yang malas nak menapak sejauh saujana mata memandang nak ke dewan makan macam aku ni..aku akan gunakan ikhtiar lain. Yang lebih praktikal pada fikiran budak sekolah ketika itu

Seterika dipanaskan terlebih dahulu bagi mendapatkan suhu yang ideal. Kemudian dapatkan air secukup rasa, dicurahkan ke atas seterika tersebut beberapa kali sehinggan rasa air tu cukup panas untuk mengembangkan megi. Nah bijak kan? Panaskan air guna seterika! Bekas megi yang digunakan pula..kalau mujur adalah bekas kuih raya yang mak tapau dari umah. Kalau tak..cebok boleh digunakan. Tapi cebok selalunya penuh ngan perkakas mandi seperti sabun. Kang tak pasal2 bersih perut kena cuci. Adalah lebih baik gunakan baldi sebab baldi digunakan hijung minggu je. Tu nasib ada baldi..lagi parah kawan aku makan dalam besen!

Gambar dari Google. Kalau gambar aku..makan pakai tie

Selalunya kalau bekas dah besar gedabak macamtu..megi dimasak banyak2 dan dimakan secara berjemaah sambil bersuap suapan sekiranya perlu. Lebih afdhal dan lebih dekat dihati.. almaklumlah tu la tempat letak baju kotor, spender mahupun stokin. Bila dikenang2 kembali aku rasa sebab tu kot otak aku tersumbat. Hama stokin dan spender menyelinap masuk dalam alteri pulmonari secara senyap2..selama 5 tahun di asrama. Bingai kadang2

Tu kalau kes senior paksa masakkan megi malam2, mulalah fikiran nak buat dajal. Kawan aku pernah buat.. megi yang dimasak di dalam baldi..dipijak2 dengan kaki dan amik berkat kawan2 ludah sorang sikit.. agak dah cukup rasa masin cagu, cukup buih2 dan taik gigi baru diberi kat senior. Untung2 leh jumpa cebisan cili..padahal masak megi ayam! Tapi senior lebih bijak, dorang akan bagi kita rasa dulu. Hahaha hamik kau. Ko rasa sendiri air kaki kawan2 ko sendiri! Tak boleh blah tang buih2 tu..hahaha

Tu la cerita antara seterika, baldi dan megi. Pengalaman..pengalaman. Semua tu memori lama yang tak dapat aku lupakan. Kini aku tak masak lagi megi guna seterika..ada heater sendiri. Tak makan la dalam baldi, mangkuk banyak je kat dapur tu. Bila masak megi..tetiba rasa macam nak meludah. Tabiat lama kot? Hahaha. Tapi sekarang jarang sangat nak makan megi dah. Megi? Ape tu?

P/s : Papehal megi kari tetap legend dari dulu sampai sekarang :)

Kau Dah Buat Aku Tersentuh..

12:16 PM

Assalamualaikum,

Aku jarang sangat nak tersentuh apatahlagi terleka mendengar lagu2 yang kerap berkumandang kini. Aku ni boleh la dikatakan berjiwa seni..abstrak dari dalam. Hari ni entah macamana jiwa aku tercuit dengan bait2 lirik dari sebuah lagu, lagu tema dari sebuah filem melayu yang bakal ditayangkan..diadaptasi dari sebuah novel. Aku pun dah lama sangat tak baca novel, tapi bila aku tengok jalan cerita daripada preview filem tersebut, buat aku teruja untuk tengok.


Maaf, aku bukan peminat cerita cinta mahupun cerita sedih. Tapi entah macamana dari dalam jiwa aku ni membuak2 untuk melihat kisah sebenar di sebalik lagu yang aku dengar tadi. Yup Ombak Rindu. Nampak macam picisan je tajuknya..tapi siapa tahu betapa kuatnya jalan cerita yang ada di dalam kan? Aku harapkan aku tak salah menilai..

Aku nak ajak korang kongsi bait2 lirik dan susunan muzik yang buat jiwa aku tersentuh ini. Apa yang boleh aku katakan..lagu ini sangat indah susunan muziknya..harapnya seindah jalan cerita filem yang akan ditayangkan nanti. Aku menaruh harapan tinggi untuk filem ini..

video


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terimaku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia disisiku

Tuhan aku tahu banyak dosaku
Hanya ingat Kamu kala dukaku
Namun hanya kamu
yang mampu membuka
Pintu hatinya tuk cintaku

(chorus)
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dariku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mataku
yang mengalir membasuh lukaku
Agar dia tahu ku tersiksa
Tanpa cinta dia dihatiku


P/s : Filem melayu bergenre cinta kedua yang telah berjaya menarik minat aku membeli tiket wayang
         setelah filem Lagenda Budak Setan

Lelaki..Ni Tandanya Korang Di Reject !!

7:22 PM

Assalamualaikum,

Heh aku terpanggil buat entry kali sebab aku baca entry dari blog DuniaSiGadis. Ada ke dia buat entry ayat2 lelaki reject pompuan. Perghh pompuan pun ada cara halusnya ketis lelaki dalam hidup mereka. Aku jangan nak cakap la..siap kena haktuih lagi! Menghijau lumut pipi ni ah. Tapi pipi kawan aku la..Pipi aku ni aku dah sapu Nippon Weatherbond..jamin tahan lumut 5 tahun.


So guys..korang sumbat ke hape daa..takkan la korang terkuntang kanting lagi, tak paham2 hint yang pompuan bagi menunjukkan yang korang tu direject dorang serta merta? Meh aku nak bagi 10 tanda2 korang direject pompuan kot2 ada terkena setepek kat muka korang

  1. Maaflah, saya muda rumaja lagi..piyed pun belum datang lagi nih" (padahal umur dah 30 tahun)
  2. Ko sms panjang2, banyak..satu haram dia tak balas. Kalau balas pun mujur tu pun cakap 'dah', 'tak', 'ntah' pendek2 semuanya
  3. Pukul 8 malam korang ajak couple, 8.02 malam korang tengok status FB dia dah tukar in relationship dengan someone yang lain.
  4. Bila korang nak datang rumah berkenalan ngan mak ayah dia, dan2 dia kata dia anak yatim padahal baru semalam bapak dia datang jumpa korang bayar bil elektrik.
  5. Dia kenakan syarat, hantaran berpuluh2 riban, semuanya serba satu padahal dia tau ko cuma posmen
  6. Setiap kali korang ajak dating, dia bawak kawan2 dia. Lagi tak boleh blah dia bawak kawan lelaki lain, siap berpimpin tangan lagi.
  7. Gambar2 korang dengan dia di delete tak disimpan, tapi gambar2 ngan budak lelaki lain ada je dalam henfon dia!
  8. Elok2 je korang online..dia terus offline..setiap kali pun macamtu!
  9. Bila ada peluang keluar bersama, dia teruja bercerita tentang lelaki lain..mungkin ofismate korang?
  10. Korang kena ludah..macam kawan aku!

So guys banyak lagi tanda2 yang menunjukkan korang direjected. Pada aku leave it or take it. Terus berusaha sampai berjaya. Mungkin ambil masa yang lama. Mungkin akan terbuka juga hatinya nanti :)

P/s : kata2 perangsang pada penghujung entry hanya untuk mereka yang bujang sahaja!

Cintailah Mereka Seadanya Wahai Lelaki

10:35 PM

Assalamualaikum,

Korang mesti pernah berpasangan bukan? Berpacaran..bercouple atau sebarang makna yang membawa maksud seerti dengannya. Bagi mereka yang sudah berumah tangga, pernah tak korang imbas kembali saat pertama kali korang berkenalan dengan pasangan korang? Indah kan sewaktu bercinta..semuanya hanya untuk pasangan kita semata2. Lagi2 darah muda yang bergolak di jiwa. Semuanya nampak sempurna, tiada cacat cela. Rasa dunia bagai kita yang punya. Kalau dalam blog..ha gambar pasangan dia je la yang ditempek besar2 sebelah sidebar tu!

Aku bukan nak cerita pasal kisah cintan cintun lama2 korang dulu mahupun peradaban asal usul cinta di dunia. Aku cuma nak bagitahu.. sebagai lelaki yang pernah suatu masa dahulu bertungkus lumus untuk memperolehi cinta dari pasangan kita, adakah kita dapat mengekalkan perasaan itu sampai kini? Aku tak pernah merasai alam rumah tangga, tapi sekiranya pengalaman bercinta..aku rasa cukup matang untuk membicarakannya. Aku pernah rasa satu perasaan benar2 ingin memiliki seseorang wanita pada suatu ketika dahulu.. tapi bila aku dapat, aku jadi tawar. Apa yang ada pada pasangan aku, aku lihat banyak kekurangan. Aku mula membandingkan dengan wanita2 yang lain. Adakah korang juga begitu? Aku rasa kes ini bertambah berat sekiranya masalah seperti ini dihadapi oleh golongan2 suami dan ia merupakan suatu yang sangat serius.


Mungkin aku akui..jiwa aku terlalu muda ketika itu dan aku masih samar2 dalam mencari ciri2 wanita pilihan yang aku mahukan. Kadang2 kita hanya fikir untuk sebelah pihak, kita tak pernah memikirkan di pihak sebaliknya. Wahai lelaki pernah tak korang fikirkan, korang mengherdik menengking malah menghina rupa paras pasangan korang.. adakah korang akan lakukan sewaktu korang bercinta dulu? Korang sanggup naik tangan kini..adakah dulu sewaktu bercinta pun begitu? Korang mula pandai berbohong menipu malah curang di sebalik pengetahuan isteri..adakah itu yang korang lafazkan dahulu sewaktu beria2 mendapatkan cinta dari isteri korang suatu ketika dulu?

Isteri apa yang mereka tahu..mereka percayakan suami mereka. Hari2 bangun pagi menyiapkan anak2, sarapan suami. Basuh baju, lipat baju, kemas rumah pada hari minggu. Masak ikut selera anak2 dan suami. Pernah tak kita perhatikan sesekali betapa komitednya mereka dengan kerja mereka? Itu kalau yang surirumah.. kalau berkerjaya pula bertambah penuh jadual hariannya. Tak pernah ke kita rasa berbaloi sangatkah kita herdik marah kerana sesuatu hal yang kecil sedangkan dia menguruskan hal rumahtangga yang lebih besar!

Wahai lelaki aku menyeru.. tak kisahlah samada korang sedang bercinta, sedang merancang untuk berkahwin mahupun sudah berumahtangga.. hargailah pengorbanan wanita yang berada disisi korang. Walaupun hadirnya masih baru tapi itulah wanita yang bakal menyokong kehidupan korang dikemudian hari. Sadis mendengar kes2 dia dalam akhbar isteri dicerai kerana tak cantik, kerana sakit, kerana payudara tidak menarik. Kenapa? Kenapa baru sekarang? Lelaki mudah lupa. Wanita, seburuk mana..seteruk mana lelakinya sekalipun, mereka tetap menunggu..menerima seadanya. Kenapa tidak kita?

Hari ni aku ingin mengajak kaum2 lelaki buka mata, buka minda. Lihat kembali isteri2 korang, pasangan2 korang. Hitunglah kembali betapa besarnya pengorbanan mereka terhadap korang selama ini. Ingatlah jangan sesekali tersalah membuat pilihan. Tiada pilihan yang terbaik setelah korang melafaz akad di hadapan kadi. Aku mengajak kawan2 lelaki aku.. marilah hargai isteri, tunang mahupun pasangan kita. Hargailah wanita itu sebagaimana mereka menerima korang selama ini :)

Kisah Seram

Aku Tak Tau Apa Benda Tu !!

9:12 AM

Wani teruja. Inilah pertama kali dalam seumur hidupnya dia akan merantau ke negeri Cik Siti Wan Kembang. Itupun setelah dipujuk rayu emak dan abahnya untuk membenarkan dia pergi menghadiri majlis perkahwinan kawan sekerjanya. Memandangkan dia pergi beramai2, jadi dia pasti akan mendapat keizinan daripada merka. Pada hari Jumaat selepas Asar, mereka seramai 8 orang dengan menaiki 2 buah kereta mula bergerak menuju ke arah Pantai Timur dan cerita mereka kini bermula...

Mereka tidak memandu laju. Cuaca malam itu dirasakan begitu dingin sekali, acapkali melihat pohon2 yang terbuai2 di pinggir jalan menunjukkan betapa kuatnya angin di luar. Wani yang memandu produa Myvi mengekori  kawannya di hadapan cepat2 memberikan signal ke kiri untuk masuk ke kawasan R&R. Jam pun telah menunjukkan pukul 9 malam. Mereka perlu berehat disamping menunaikan solat Jamak Isyak- Maghrib. Sebagai pemandu, Wani kelihatan letih. Suasana di hentian rehat tersebut sunyi sungguh.. tiada banyak kenderaan berhenti. Almaklumlah bukan cuti persekolahan mahupun cuti am. Wani bergegas menuju ke surau terlebih dahulu..mahu sahaja dia cepat2 selesaikan urusannya dengan Allah dan berehat. Dapat selelap dua pun jadilah katanya sementara menunggu rakan2nya yang lain bersolat pula.


"Wani bangun2..Jom kita nak gerak ni", Banun mengejutnya. Wani mengeliat..tak puas rasanya tido sebentar. Dilihatnya rakan2nya yang lain sedang sibuk bersolek bagai bersedia untuk bergerak. Tinggal Wani dan Banun di surau. Sementara menunggu Banun menggunakan cermin muka yang disediakan di surau berkenaan, Wani terperasan pelesit yang kerap berdecit di penjuru surau. Diabaikan kehadiran pelesit tersebut. Banun selesai bersiap dan menunggu Wani di pintu surau. Entah kenapa dengan tidak semena2 Banun memangil2 Wani untuk segera beredar dari situ. Wani yang terpinga2 tak tau sebab kenapa Banun bersikap demikian terus mendapatkannya dan beredar dari kawasan surau tersebut. Tetapi telinga Wani akhirnya dapat menangkap satu suara yang terus mengekori mereka dari belakang. Bunyi suara yang biasanya mampu meremangkan bulu roma sesiapa yang mendengarnya. Heeeeeeee.... Jelas suara itu datang dari seorang wanita cuma tidak pasti milik siapa empunya suara tersebut.

Wani kembali ke dalam kereta. Kisah antara dia dan Banun sebentar tadi tak mampu dia ceritakan memandangkan mereka masih dalam perjalanan. Tapi dia pasti suara yang didengarinya sebentar tadi bukan suara orang. Mereka memulakan kembali perjalanan, jalan pada malam itu terus sepi..tiada biasan cahaya bulan. Mereka terpaksa memandu perlahan kerana ketiadaan lampu2 jalan menyukarkan lagi perjalanan mereka. Sampai di Gua Musang.. Wani menarik sedikit nafas lega kerana ada kenderaan yang mengekori mereka dari arah belakang walaupun dia tak pasti jenis kenderaan tersebut. Cahayanya cukup terang, seperti cahaya dari lampu sebuah bas cuma tak kedengaran bunyi enjinnya. Wani terus bergerak sambil memerhati dari cermin pandang belakang. Jarak cahaya tersebut dari arah kenderaannya tak pernah berubah..statik. Wani mula rasa tak sedap hati, dicuitnya Bahar yang duduk membatu di seat sebelah. Wani meminta Bahar memastikan apa yang berada dia belakang mereka. Bahar memerhati dari cermin sisi dan sekadar menggeleng, tapi mulutnya terkumat kamit membaca sesuatu. Wani cuba meminta Ain yang berada di seat belakang tetapi Ain tak berani untuk melihat. Wani pun hilang arah..sekuat2 hatinya pun, mana tahan kalau diganggu berterusan. Dia pun hanya boleh membaca ayat2 lazim yang dihafalnya, nak diharapkan cd2 bacaan ayat suci Al Quran dalam keretanya..jangan harap lah. Semuanya lagu2 jiwang!

Tiba di suatu selekoh Wani terkejut apabila mendapati cahaya yang mengekori mereka dari belakang sejak dari tadi melompat2 dari kiri ke kanan jalan sebelum terus melompat ke arah lereng bukit yang dipenuhi hutan belukar. Berderau darah Wani, seandainya ditoreh mukanya saat itu pastu tiada setitis darah pun akan mengalir. Wani terus meneruskan perjalanan.. apa yang berlaku padanya sebentar tadi benar2 buatkan dia buntang mata. Akhirnya mereka tiba jua di destinasi yang dituju pada pukul 1 pagi.. walaupun perjalanan mereka pada malam itu benar2 menguji tahap keberanian mereka. Mereka mengambil keputusan untuk pulang ke Kuala Lumpur nanti pada hari siang..tak sanggup lagi berhadapan dengan perkara2 yang tak tercapai oleh akal fikiran yang waras.

P/s : Ini adalah kisah benar, berdasarkan kisah adik aku.. Wani yang diceritakan kepada aku.

Blogger Tegar vs Blogger Hebat

11:15 AM

Assalamualaikum,

Meremang2 sejuk badan aku ni, kepala berat je tapi sebabkan aku taknak biarkan blog aku berlapok bagai.. aku gagahkan jugak untuk menulis entry. Thanks pada yang sudi tanya khabar, mesej bagai. Aku appreciate sangat2. Aku bukan sesukahati nak menghilang..Kondisi badan aku masih belum berada di tahap memuaskan lagi. Aku mampu stalking dari jauh je..

Last wik aku ada baca entry yang kak dianarashid keluarkan pasal blogger tegar vs blogger hebat. Aku bersetuju dengan apa yang kak dianarashid ceritakan..sampai bila kita nak jadi blogger tegar? Tak nak ke kita jadi blogger hebat? Blogger tegar ni adalah golongan blogger yang online bw 24 jam nonstop, update entry memanjang, kerja melambak2, sampai kehidupan sendiri terabai bertambah teruk lagi bila kehidupan anak isteri turut terumbang ambing langsung tak dipedulikan. Manakala lain kisahnya blogger hebat, terkenal..punya nama. Buat entry pun jarang2, tapi komen humangaih banyak nauzubillah. Macam retis la gamaknya. Kerjanya tak susah, bw pun ala kadar. Kehidupan yang teratur. So korang nak jadi blogger yang mana satu?


Kalau aku, dengan apa yang aku nyatakan tadi forsure aku nak pilih jadi blogger hebat. Tapi aku yakin untuk mengisi tempat sebagai blogger hebat, aku perlu lalui satu fasa blogger tegar terlebih dahulu. Aku tau, aku bukan jenis kipas lipas nak kipas blogger2 lama..nak tumpang populariti dorang. Aku tak reti nak guna ayat2 manis mengayat mana2 blogger terkenal nak naikkan nama aku..aku takde apa2! Zero..Apa yang aku mampu lakukan sekarang, bw bw bw..terus perkenalkan diri pada semua blogger :) Mungkin orang kata aku gila, balik2 muka aku je kat shoutbox..tapi apa lagi boleh aku lakukan selain bw dan mengharapkan entry2 picisan aku?

So di sini aku jelaskan..untuk menjadi blogger hebat, korang terpaksa juga menjadi blogger tegar MELAINKAN korang ada kenalan di kalangan blogger2 hebat yang lain atau korang memang jenis kipas lipas. Pada mereka yang senasib ngan aku..moh la kita bekerja keras. Hope so satu masa nanti, nama2 kita setanding mereka yang berjaya diluar sana dan mengakui tiada istilah bersenang lenang mahupun bergoyang kaki untuk berjaya.

P/s : Menjadi seorang blogger tegar memang penat. Sabar je la..

Selamat Hari Sakit Sedunia

11:05 PM

Assalamualaikum,

Selamat Hari Sakit Sedunia. Jangan lupa minggu ini pada setiap tahun korang semua akan diraikan dengan sakit2 yang begitu menghiburkan, diserikan lagi dengan juadah2 enak berbentuk ubat2an. Itu yang berlaku pada aku sepanjang minggu lepas..so sebab tu la aku tak online. Bukan aku beraya sakan. Sakan berselimut dek kerana demam. Sangat tidak mengujakan langsung!


Ni semua gara2 kaki aku terseliuh masa malam raya haritu. Padahnya pepagi raya aku tak dapat semayang raya, urat kaki aku masuk angin. Perghh bisa tak hengat wehh..betul la orang cakap leh buat sampai demam2 tau! Aku demam direct seminggu. Makcik pakcik tukang urut plak semua dah balik bercuti. Tinggal la aku ngan panadol dan secebis selimut.

Itulah ceritanya kenapa aku hilang seminggu lepas. Korang cari aku ea? Lama aku tak mengusik? Aku pun rindu korang. Walaupun kesihatan aku belum pulih sepenuhnya.. aku harap aku masih mampu bw seperti biasa.

So Selamat Hari Sakit Sedunia. Doakan aku cepat2 sembuh.

P/s : Unsangkarable pagerank aku naik 2 semasa 'kehilangan' aku

Pantun Ghayo Korban

11:47 AM

Assalamualaikum,


Kayuh sampan di Selat Tebrau,
Sampan dikayuh sampai kek sini,
Kat sini tadi den tambat kobau,
Kobau den ilang mano poie?


Tinggi tinggi si pohon nyor,
Dah naik..gayat terketaq ketaq,
Kobau tongah padang tu sapo punyo?
Almaklumlah kobau memasing tak pakai nametag


Muzik berkumandang rentak a go go,
Nona manis berbaju kebayo,
Korban harta mahupun tenago,
Taknak korban dah jangan beghayo!


Cari pengat sampai ke Sarawak,
Pengat dicari di kawasan pokan,
Den bizi masak ekau jangan nak melawak,
Kang kobau tak tumbang ekau den korbankan!


Anak Mail toman sebayo,
Hidong den sumbat akibat selsemo,
Bersampin songkok segak berghayo,
Ni nak semayang ghayo ko..ke pejabat ugamo?


Cari lembu bukan siamang,
Posan omak kepada abang,
Melantak lomang, lodeh dan ghondang,
Tak sempat semayang ekau dah tumbang


Air payau dikawasan bakau,
Di koja boyo tertungging tungging,
Eh macam den konal jo muko ekau?
Ekau yang tadi beghato amik daging?


Salah silap harap dimaafkan
Den memang minat bahaso nogoghi
Pantun di atas sekadar hiburan
Lepas ghayo bertemu laie :)


Selamat Hari Raya Aidiladha
kepada readers dan kawan2 blogger sekalian
ikhlas dari Afzalsukasuki :)

Wek ada aku kesah?Mak aku kata aku kucing!


Andai Ku Tahu

6:30 AM

Awan berarak mendung, mungkin akan hujan seketika nanti. Nurin mempercepatkan langkahnya, dia tidak punya banyak masa lagi. Dia perlu jumpa Iman untuk memberitahu perkara ini. Dia juga berharap agar Iman dapat luahkan isi hati kepadanya. Semakin ligat otaknya berputar, semakin kusut langkah yang diatur. Dia mahu cepat sampai..cepat menemui buah hati kesayangannya itu..

Sedari kecil lagi mereka berdua bagaikan belangkas. Setelah Nurin diserahkan oleh ibu bapanya kepada atuknya, Iman lah lelaki pertama yang dikenalinya. Bermain, bersekolah dan mengaji semuanya dilakukan bersama2. Acapkali mereka dihambat balik oleh atuknya kerana terlalu leka bermain seharian. Nurin ingat semuanya. Cuma Iman tidak punya rezeki untuk melanjutkan pelajaran ke universiti bersamanya memandangkan keluarga Iman sendiri kais pagi makan pagi, mengambil upah mengerjakan ladang getah milik orang kampung. Itu langsung tidak menjarakkan perhubungan yang telah lama mereka bina. Tetapi hari ini mungkin hari terakhir untuk mereka berdua dan Nurin sendiri takut seandainya perkara ini berlaku. Dia mahukan kepastian..mahukan jawapan daripada Iman..

Dari sisi bendang Nurin sudah nampak kelibat Iman termenung panjang. Samada Iman sengaja buat2 tidak sedar akan kehadirannya atau memang dia terleka.

'Iman, ada sesuatu yang ingin aku beritahu', Nurin memulakan bicara tetapi Iman sekadar membisu

'Ibu bapaku akan tiba esok untuk mengambil aku kembali. Aku terpaksa merantau jauh mengikut mereka memandangkan mereka kini sudah membuka syarikat di luar negara. Iman, kalau kau tak mahu kita berjauhan..bagitau lah aku sekarang. Aku janji yang aku takkan pergi', kelopak mata Nurin mula bergenang manakala Iman sekadar memandang dengan pandangan yang sayu tanpa jawapan.

'Iman kau dengar tak? Iman kenapa kau diam? Tolonglah Iman, aku merayu sangat2 agar kau halang aku untuk terus pergi selamanya dari sini..dari hidup kau. Katakanlah sesuatu..katakanlah yang kau cintakan aku!', Nurin mula terjelopok..menangis teresak2 di kaki Iman. Iman cuba membantu Nujrin untuk bangun namun kudrat wanita itu cukup kuat menepis tangan Iman ketepi..berlari pulang meninggalkan Iman sendirian sekali lagi.

'Maafkan aku Nurin..Maafkan aku', luluh hati Iman

Keesokan harinya seperti yang dijanjikan, ibu bapa Nurin tiba untuk mengambilnya kembali. Walaupun berat untuk melepaskan dakapan Atuknya yang selama ini menatangnya bagai minyak yang penuh..tetapi apa lagi yang boleh dilakukannya. Dia terpaksa akur dengan keputusan orang tuanya itu. Lagipun dia kemungkinan akan terus melanjutkan pelajaran di sana. Wajahnya sebal tatkala ekor matanya memandang kelibat Iman berdiri di suatu sudut, memerhatinya dari jauh. Dia menghampiri Iman yang masih tidak berganjak dari tempatnya. Iman lantas menyerahkan hadiah yang dibalut rapi kepada Nurin.. dan Nurin bukan harapkan hadiah daripada Iman. Dia masih mengharapkan agar Iman dapat meluahkan perasaan kepadanya. Dilihatnya wajah manis buah hatinya itu kusam dan matanya mula berair namun tidak pernah lekang dengan senyuman. Tahulah Nurin yang Iman merelakan dia pergi. Nampaknya dia harus terima hakikat yang dia bukan untuk Iman lagi. 15 tahun bersama2..apa yang dibawa Nurin hanyalah plot2 kenangan sewaktu bersama Iman. Tidak lebih dari itu..

7 tahun berselang..

'Mama tengok ni. Boleh tak mama tolong Iman? Iman tak taulah nak lukis ni', Nurin tersenyum melihat keletah anaknya yang seorang itu. Dia mengakhiri zaman bujangnya sebaik sahaja tamat pengajian. Namun ingatannya pada Iman, kekasih hatinya dulu tak pernah luput malah dipatrikan pada nama anaknya itu.

'Yang mana sayang. Tu kan Iman dah lukis?', ujar Nurin sambil mengusap2 rambut anaknya yang kusyuk melukis koleksi rama2 yang diawet di dalam bingkai gambar pemberian Iman dahulu.

'Bukan, tu ha. Kat sayap rama2 tu..Iman tak nampak sangat nak lukis',rengek Iman manja.

Nurin lantas memerhati dari dekat. Ye tak salah lagi ada sesuatu yang tersirat pada sayap 4 ekor rama2 tersebut. Lantas Nurin jatuh terjelopok ke lantai.. berjujuran airmata membasahi pipinya. Pandangannya ditujukan kembali pada abjad2 kabur yang disusun pada sayap rama2 tersebut. I.L.O.V.E.Y.O.U. Kenapa selama ini dia tidak sedar? Dia tahu Iman bukan seperti orang lain.. Iman bisu! Ternyata selama ini dia buta! Buta hati kerana tidak nampak kebenaran. Buta hati kerana tidak pernah menyelami hati Iman. Nurin menangis seadanya..dia gembira akhirnya terjawab segala persoalan yang selama ini terbuku di benaknya. Jawapan yang ditunggu2 dari Iman 7 tahun lalu ada pada si rama2 itu. Kalaulah dia tahu sedari dahulu..tetapi apakan daya segalanya telah ditakdirkan. Sememangnya Iman bukan lagi untuknya..sampai bila2.

'Iman..Andai ku tahu..'




P/s : Cinta bukan sekadar dengan kata2..

Lecturer-student Relationship, Anything Wrong?

11:11 PM

Assalamualaikum,

Amacam? Apa korang rasa bila Bro Eq bukak tajuk kat atas? Korang rasa ok tak? Aku tak rasa pape sebab aku seekor semut sekarang, tapi tak tau pulak kalau esok lusa aku akan menjadi lecturer atau student. Err ni termasuk student kelas memandu ke? Pada aku sebagai seekor semut yang comel bertali leher.. aku rasa tak salah asalkan kena caranya.

Sebab apa aku sokong? Kalau la student dan lecturer tu sama2 bujang, single dan tidak terikat dengan mana2 perhubungan atau mana2 persatuan bulan sabit merah..ditambah pulak sama2 gedik atau bahasa kasarnya miang tahap bersarang daki dalam pusat, perhubungan itu pada aku sah asalkan kena cara2nya. Eh benda sah dan halal.. kenapa nak ditahan2 macam menahan kentut melolos bebas ke ruang udara.. kan terseksa, tak gitu?

Pada masa yang sama, masing2 kena la jalankan peranan. Aku tau kalau dah gatal tahap daki dalam pusat, gatal punya pasal tengah khusyuk menangis tengok berita Tamil pun tarahal. Samala situasinya, pandai2 la coverline. Jangan la dalam kelas korang pegi main baling2 kapur, bajet romantik berguling2 jadah kat parkir kereta dan jangan pulak korang sebagai lecturer.. balik2 markah awek korang tu jugak la yang korang bagi tinggi. Budak2 lain pulak seksa me-repeat next sem sebab markah dorang dah didermakan kat awek korang tu. Kalau tu la caranya, meh sini aku sungkit buntut korang ngan sikat kutu. Adoyai taula korang hangat bercinta. Mengalahkan orang spastik!

Pape pun aku takde halangan kalau mana2 lecturer nak mengorat aku. Aku sudi menerima seadanya. Wah menyempat ko Jah! Selagi korang tau adab2, jaga tingkahlaku dan bijak merahsiakan perhubungan..aku rasa semuanya okey. Jangan sampai korang lupa niat asal korang sebagai student dan lecturer! Alahai nape nak judge bukan2..dorang jugak manusia maaa!!


P/s : Aku tag Simanis untuk join segmen ni. Amacam ada bran??

Segmen Terkumpul : 6 Orang Tag Aku Sekaligus

9:56 AM

 Assalamualaikum,

Hari ni kesihatan aku tak mengizinkan. Demam sejak semalam tapi aku kena gagahkan jugak. Rank Alexa aku dah naik balik..ai pantang aku lepa sikit, saje ko nak naik ea?Bukan ape bila aku dah mengadap game, aku dah mula hilang fokus. Aku sepatutnya buat entry hari ni, tapi memandangkan ramai pulak yang main tag2 aku ni..so aku kasi settle soalan2 yang korang bagi kat aku la ye :) Trimas sebab ingat gak korang kat aku ni. Apa sebenarnya yang korang nak korek rahsia daripada aku ni? So ni la 6 blogger yang telah sengaja mentagging aku dengan jayanya.




Okeh terus kepada soalan hanyasekadarpelangi ye :)
  • Bilakah saat bahagia dalam hidup?
           Bila ea? Bila tengak mak abah aku tersenyum :)
  • Buah yang paling suka?
           Err adala. Malu nak cakap! Kahkahkah :D
  • Antara movie dan karok, mana lagi layan? Kenapa?
           Aku tengok muvie je la kot sebab kalau aku karok, takde saingan dari peserta lain. Takut
           dorang kecik hati je
  • Saiz kasut? hee! :P
           Saiz 8. Kadang2 saiz 5 pun boleh masuk tu pun lepas selipar aku kena rembat time
           semayang Jumaat kat masjid.
  • Jenama syampoo yang anda pakai?
           Aku baru pakai Clear Men. Kalau basuk kereta aku guna syampoo kereta
  • Pelakon yang paling minat dalam/luar negara. Kenapa?
           Aku suka John Statham dan Bruce Willis. Kalau dalam negara kebanyakannya dorang je
           yang minat aku.
  • Makanan kegemaran?
          Asam pedas ikan pari, telur dadar dan sambal tumis angah aku buat. Perghh terangkat!
  • Hobi anda?
           Main game, blogging dan baca komik.
  • Warna baju yang sedang anda pakai?
           Baju warna hitam, seluar warna hitam, spender warna biru
  • Subjek sekolah rendah yang paling anda minat?
           Ofkos la add math
  • Pena korek idong?
           Tak. Selalunya orang tolong korekkan.


Soalan2 ni pulak datang dari norlida ramli :)
  • Suka warna apa?
           Aku suka warna oren dan hitam. Biru, merah, kuning, coklat, putih, pink, ungu dan 
           bermacam2 lagi. Err hijau taik lembu ok gak
  • Sudah ada kekasih/suami/isteri dan sila nyatakan nama. Hehe
           Sudah. Siti Puat (bukan nama sebenar)
  • Pernah fail subjek masa sekolah?Kalau pernah sila nyatakan
           Kimia ngan add math. Sebab fail subjek lain dah cemerlang sangat. So bagi 
           menyama tarafkan ngan student lain..kasi fail la 2 subjek tu
  • Pernah ada cinta munyit?Siapa cinta pertama korang?
           Rosnah. Hmm kat mana la munyit tu sekarang..
  • Apa pendapat cinta sebelum kahwin?
           Perlu kot. Sebab tu la cara untuk aku habiskan duit2 gaji aku setiap bulan :P
  • Ada kawan baik tak?
           Ada2. Geng wedding-crasher aku :) Sorang baru kawen..nampaknya berkurangla ahli.
  • Sejak bila buat blog dan siapa inspirasi anda?
           16/3/2011 haritu dan Merahnya Makngah la yang suruh aku buat blog :)
  • Suka binatang apa?
           Aku suka kucing. Kadang2 suka kuda kepang jugak
  • Tajuk lagu kesukaan?
           Gil Ofarim - If I Only Knew
  • Antara lelaki dan perempuan..siapa suka merajuk dan nyatakan sebabnya.
           Perempuan kot. Sebab dia dah takde keje nak buat. Esemen pun baru habis.


Ni pulak soalan cinta nuru :)
  • Kenapa korang sayang mak korang?
           Sebab mak aku. Kalau mak kawan aku takdela aku sayang cenggitu
  • Pernah mencuri tak?
           Pernah. Masa sekolah dulu. Aku rembat pensil
  • Cinta pertama korang sape?
           Nurul Syuhada Batrisya Syed Ismi Zulkarnain (aku tipu)
  • Korang selalu masuk blog aku buat ape?
           Tengok muka tuan ada berubah2 tak
  • Apa yang korang jangkakan 5 tahun akan datang?
           Dunia berperang. Kiamat!
  • Mimpi paling indah korang pernah alami ape ye?
           Darjah 5. Aku mimpi naik bas mini dan itulah mimpi yang buat aku akil baligh
  • Secara fizikalnya korang ni sihat atau tak?
           Tak. Aku oku. Kaki kiri aku tak berfungsi dengan sempurna.
  • Setiap hari sembahyang 5 waktu cukup ke?
           Alhamdulillah cukup mudah2an
  • Untuk berjaya apa yang korang amalkan?
           Pil perapat makjun pattani. Makan 2 biji pagi dan sebelum tido bagi merapatkan keintiman.
  • Last, nama korang paling dasyat digelarkan ape ye?
           Ada dorang panggil aku Comel. Mincik!Aku tak suka tau! *sambil berlari2 anak 
           kemalu maluan


Soalan dari mama tunz pulak :) Ha soalan mama ni amatlah skema dan 5 soalan je :)
  • Apa nama kamu seperti di MyKad?
           Mohd Norafzal Bin Narawi
  • Apa nama manja kamu?
           Manja. Comel atau Cumi Ciki
  • Suka buat apa sekiranya ada masalah?Tak kira masalah kerja atau cinta.
           Tido je. Bangun tido rasa lega
  • Apa yang kamu buat mula2 masuk kerja atau kelas kuliah?
           Bukak pintu opis dan punch kad
  • Pasukan bola sepak feberet kamu?
           Team Belia 4B Kampung Ulu Bertam Hilir, Melaka


Beralih ke soalan duniasebenarshida la pulak :)
  • Pernah bercinta?Pernah putus? Berapa kali?
           Tak pernah bercinta, putus cinta dah 4 kali
  • Berapa kali awak luangkan masa dengan GF dalam sebulan?
           Jarang jumpa. Dia suka main nyuruk2
  • Berapa kali ucap i love u pada GF dalam sehari?
           Tak pernah cakap sebab selalu ucap dalam bahasa tamil
  • Bila GF merajuk, apa yang akan anda buat?
           Aku pun merajuk sama. Baru fair and square
  • Ciri2 GF idaman awak?
           Boleh makan dengan sendiri. Rabun untuk mengelakkan dia nampak papan tanda Jualan
           Megasale!
  • Hadiah yang diimpikan awak dari GF?
           Takyah la hadiah bagai. Kalau mintak, mesti dia nak mintak hadiah kat aku balik.
  • Jika ada lelaki masa lalu GF muncul dan ingin kembali kepadanya, apa tindakan awak?
           Suruh dia buat pilihan dengan betul dan teliti. Nak aku yang comel atau mamat yang buta 
           warna tu.
  • Jika sudah berumahtangga nak isteri bekerja atau surirumah?
           Biarlah dia kerja. Dok umah pun nanti dia buat hutang ngan bangla jual karpet je.
  • Isteri seperti mana yang diidamkan lelaki?
           Yang dulunya dia bukan sama spesis macam aku.
  • Isteri tak pandai masak marah tak?
           Takyah nak marah2. Janji dia rajin masak tu dah cukup bagus :)
  • Isteri suka atau kuat berjaga malam untuk blogging suka tak?
           Boleh jaga malam time dia datang piyed!


Dan soalan2 terakhir daripada erienaworld :)
  • Sebelum korang tido berapa lama korang gosok gigi?
           Lama jugak la. Siap menyambung ke pagi
  • Cerita rancangan apa yang sanggup korang tunggu sambungannya minggu depan?
           Intisari rancangan.
  • Kisah misteri apa yang masih uat korang jadi tanda tanya sampai sekarang?
           Kenapa Kak Jah Menari Zapin
  • Berapa panjang kuku ibu jari kaki dan bulu ketiak sebelum di out of service?
           Selagi bulu ketiak tak melebihi lengan baju, selagi tu aku tak trim. Aku tak simpan kuku
           ibu jari kaki. Membazir
  • Korang senyum nampak gigi ke tidak?kenapa?
           Aku senyum nampak kawan aku buat lawak. Sebab kelakar.
  • Kalau dapat dating ngan artis,ngan saper yang korang nak?
           Dapat jumpa retis macam Hashim Tempang pun dah bersyukur 
           (pelakon tambahan tanpa dialog)
  • Idamkan gaji di bayar dengan nilai mana?rupiah?dollar?euro?dsbnya....
           Cukuplah apa yang aku dapat ni. Ni pun tak terhabis2. Kalau dapat biar masuk akaun
           bank, nak pegi amik kat Nilai macam jauh pulak
  • Kalau jadi doktor pakar,pakar apa yg korang pilih?
           Pakar sakit puan. Jangan tanya kenapa
  • Koleksi apa yang korang ada sekarang?
          Aku kumpul komik dan jam. Sekarang baru berjinak2 kumpul taik idong bawah meja
  • Cita-cita jiran sebelah kiri rumah korang?
           Masuk syurga katanya sebab sebelah kiri umah aku tanah kubo.
  • Apa yang korang baca sebelum tidur?
           Baca sifir 4


Huh penat la weh. Banyanknye soalan nak dijawab. So lepas ni sesiapa nak tanya soalan, terus tanya dalam shoutbox ye. Kalau malu just hantarkan soalan berserta nama timang timangan korang dan status ke 33399. Caj 50sen akan dikenakan bagi mereka yang sudah akil baligh. Trimas untuk korang, appreciate sangat sebab korang ingatkan aku :)