Blog Sihatimerahjambu

Laipni lūdzam 2012

9:55 PM

Assalamualaikum,

2012 dunia berakhir? Siapa tahu. Familiar tak dengan petikan kata2 dari sebuah iklan ni? Betul ke 2012 dunia nak berakhir? Andaikata lah betul2 dunia berakhir 2012.. adakah korang dah bersedia melaluinya? Apakah relevan lagi azam tahun baru pada korang? Azam?? Korang berazam ke?

Sejak dari bangku sekolah lagi kita dimotivasikan dengan azam tahun baru. Setiap tahun.. sehingga sekarang. Apakah tercapai setiap azam2 yang korang tekadkan? Aku selalu berazam.. tapi tak pernah kesampaian. Adakalanya azam pada aku hanya omong kosong semata2. Sekadar suka2.. hanya kata2 untuk menipu diri sendiri. Kalau begitu kenapa berazam?

Aku pernah berazam.. tetapi rezeki belum pernah menyebelahi aku. Setiap tahun aku punya azam baru, dari 1988 hingga sekarang..nah berapa tahun sudah berlalu? Aku hanya kecewakan diri sendiri. Apatah lagi kita sedang dimomokkan yang dunia menuju pengakhiran. Perlukah lagi aku tanamkan azam sedangkan aku tahu ianya sia2?

Azam.. satu tekad dan hala tuju diri kita sepanjang tahun baru. Mungkin kita tak mencapai apa yang kita impikan setiap tahun, tapi dalam tidak sedar kita berusaha menju ke arah azam yang kita tekadkan. Walaupun tak tercapai, tapi kita sudah membina laluan ke arah itu. Yeah kita tak pernah sedar akan hal itu..


Berazamlah.. jika bukan untuk diri sendiri, berazamlah demi orang lain. Mereka yang kita sayangi. Mereka yang hampir dengan kita. Biar azam yang kecil2 pun takpe, ikut kemampuan diri masing2. Ukurlah baju di badan sendiri. Sementara masih menghirup udara di muka bumi Allah ini, pasakkan dalam diri. Lakukan yang terbaik sekurang2nya sekali dalam seumur hidup. Itu sudah memadai untuk kita buktikan yang kita juga mampu untuk mencapai matlamat hidup yang kita rancang sendiri.

Aku? Cukup baik jika aku dapat jadi seorang suami yang dapat membimbing isteri dan anak2 aku dan perbaiki diri menjadi lebih baik, bertanggungjawab untuk keluarga aku. Itupun sekiranya diberikan kesempatan masa, rezeki dan umur yang panjang. Aku takkan pernah jemu untuk berazam kerana aku tahu aku bukan seseorang yang hebat untuk tidak membuat sebarang azam. Apa pula azam korang?

P/s : Aku minta maaf di atas segala salah silap aku sepanjang tahun 2011 andakata ada mengguris
         perasaan korang secara sedar ataupun tidak. Maafkan aku

Tips Menjamban Dengan Sihat

11:08 AM

Assalamualaikum,

Bila bukak cerita pasal jamban, semua fikir nak berak, kencing. Tempat di mana sisa pepejal, cecair dan bau2 menosok kalbu bertemu sekaligus dan mencipta satu kepuasan yang sukar ditafsirkan lagi oleh setiap penggunanya. Sepanjang hidup aku ni, aku dah buat pemerhatian mendalam dan apa kata kita berdiskusi pasal jamban. Jamban kita..wajah kita, tak gitu? *mana aku dapat slogan haramjadah ni aku pun tatau.

Aku allergi ngan tandas awam. Serius aku fobia bila perut aku memulas dan apa yang terlintas difikiran aku cuma tandas awam. Mula2 berhadapan dengan makcik kaunter tandas yang ala2 sombong menyusun syiling, berlatarbelakangkan jadual bayaran masuk mengikut keperluan kepenggunaan. 30 sen sekali masuk, mahal pada aku.. tapi agak murah pada pengguna lain yang tak perlu guna banyak tenaga mengepam lubang jamban setelah guna.

nampak macam tenang kan.. siapa tau dia tengah meneran?
(ihsan Google)

Masuk berbayar, tapi tandas macam @#$%&. Huh makcik yang berjawatan tetap dengan starting gaji menyamai PAR kat ofis aku sekadar duduk melenggang kangkung. Tak baik la macamtu makcik. Duit amik tapi kebajikan pengguna tandas tak terbela. Tips sebelum masuk tandas pertama, lipas kaki seluar sebab korang tak perlu was2 apabila nak bawak sembahyang nanti melainkan kalau korang pakai seluar pendek.. itu tak perlu. Jikalau dilipat juga aku khuatir lebih singkat dari spender.

Pilih jamban ikut selera masing2. Orang yang pilih tandas depan lebih berkeyakinan tinggi berbanding yang memilih tandas belakang. Kenapa? Mereka tak kisah andai terkentut kuat dan didengari pengguna tandas sebelah. Adakalanya kita dengar air paip dibiarkan terbuka, kenapa? Sebab penggunanya malu najisnya yang terjatuh mengeluarkan bunyi yang kuat. Pelepup! Ternyata dia mempunyai sifat rendah diri yang tinggi. Haha :D

Pelis la ye buang air dengan betul. Aku tak tau kalau korang ada masalah tak boleh aim dengan baik. Bersepah2 weh sampai atas tempat flush pon ada taik! Ko berak sambil menari ke? Humangaih aku rasa dah cukup besar lubang jamban tu, korang nak menyuruk dalam tu pon boleh. Ke nak kena adakan kursus berak secara berilmiah? Jadilah manusia normal, bukan menatang yang akalnya entah kat mana. Then FLUSH! Geli geleman aku kalau ada objek terapung2 pelbagai bentuk dan saiz. Kalau nak buat pameran, kasi seal dalam bekas kaca.. tayang kat muzium. Tajuk : TAIK UNIK BERBENTUK TUKUL

heh bab ni yang aku buat aku was2 nak guna jamban!

So gunalah tandas dengan cermat dan berhemah. Jamban kita.. wajah kita kan? Jangan rendahkan maruah kita sebaris dengan menatang kat luar sana ye :) Bukankah kebersihan itu sebahagian daripada iman? Jadi marilah kita menjamban dengan sihat :) Slam Jumaat


P/s : Orang yang cakap tak serupa bikin sama seperti kentut macam guruh.. bertubi2,
         tapi hasil outputnya kurang (berak ciput)

30 Blog Of The Year

12:46 PM

Assalamualaikum

Aku bukan nak review blog, tapi boleh tak aku nak ajak korang check it out blog2 terjahan aku ni. Ni kira carta blog aku la dari 30 hingga 1. Blog terbaik yang pernah aku baca sepanjang tahun 2011. Maaf aku bukan kipas lipas, takde istilah otai mahupun follower ramai bagai.

Terbaik pada aku, mereka yang punya identiti sendiri dan idea yang kuat dalam berblog. Bila kita folo dan baca.. boleh rasa ada komunikasi di situ. Kebanyakan blog pilihan aku bergenre personal sebab entry2 mereka lebih dekat dengan ngan jiwa aku. Blog ko.. jiwa ko, tak gitu?

Ni lah 30 list blog yang aku suka baca. Doesn't mean blog korang tak mencapai spesifikasi, mungkin blog korang yang ke 31? Dan ada jugak blog best yang aku lupa link. Ai kira nasib la, rezeki orang lain. Mana tau esok lusa korang jugak akan termasuk dalam top 30 kan? kan?


30:Mama Tunz


29:Cik Fiza Pink


28:Ayampenyek


27:Phat The Great


26:Cik Bulan


25:Puteri Kasih


24:Simanis


23:Akudankepalaaku


22:Empayar Utama


21:Cik Panadol


20:Bug Love


19:RAFINAMIMI


18:Lea Isnawi


17:Wan Cikgumuzik


16:Kunci Locker


15:Hatikubaik


14:Bukan Calang Calang


13:Niza Romli


12Ik Hanif


11:Jo Qusairy


10:Ain Not Alien


9:Merahnya Makngah


8:Belog Main Main


7:Kizmyself


6:Diana Rashid


5:Monologis Tahap Tinggi


4:Ungu Say So


3:The Other Khairul


2:The Famous Abang


1:Terfaktab


Tahniah la kepada blog2 yang terpilih. Yang tak terpilih tu jangan nangis2 tepi mesin basuh ye, aku nak korang buktikan yang next year blog korang jugak tersenarai dalam mana2 Blog Of The Year. Kasi singkir mana2 blog yang ada kat dalam ni. Yeah!!  So pada yang terpilih boleh la beratur untuk dapatkan kupon Rancangan Makanan Tambahan (RMT)

P/s : Aku menulis bukan kerna nama - Ramli Sarip


Justin Bieber = Freemason??

5:59 PM

Assalamualaikum,

Salam sejahtera. Seorang budak yang terpaksa dimasukkan ke dalam wad akibat tertelan kabel laptop kini dilaporkan stabil. Cheewah ada gaya pembaca berita tak? Aku teringin gak sesekali masuk tv, baca berita. Tak kisah la cerita apa2 janji muka aku masuk tv. Weee~ Aku risau muka aku ni tak lepas spesifikasi yang ditetapkan, senang cerita 18SG la, berkemungkinan mengganggu perasaan dan emosi mereka yang menonton sehingga mengakibatkan mimpi ngeri. Wakakaka :D

Okey berbalik pada tajuk entry, aku tak terkejut pun sebab dah lama aku musykil pasal si budak ni. Siapa tahu budak hingusan yang berjaya mencipta nama dalam youtube.. tetiba melonjak naik secara mendadak sehingga dikatakan menjadi fenomena dunia. Tipulah kalau aku kata berkat usahanya semata2 kan? Siapa dalang sebenar disebalik kemashsyurannya? Adakah dalang yang sama menaja Lady Gaga, Madonna, Rihanna, JayZ, Nikki Minaj, Katy Perry, Puff Daddy dan lain2 lagi? Semestinya dalang yang aku maksudkan itu adalah Illuminati. Macam tak percaya kan? Tapi itulah hakikatnya..


Aku tetap berpegang pada sepotong hadis sahih. Katakanlah padaku walaupun sepotong ayat. Samada ia benar atau tak, lebih baik kita melihat bukti.. fikir dahulu dan buatlah keputusan. Jangan kita membelakangkan akal yang waras semata2 kerana obses yang mendalam. Takut ia akan memesongkan akidah kita tanpa kita sedar. Yok, jom kita tengok apa yang aku dapat pasal lagu2 Justin Bieber ni mudah2an kita dapat sesuatu yang bermanfaat untuk dikongsi bersama dengan kawan2 yang lain.


So guys.. bukan nak memburukkan sesiapa dan dia bukannya role model terbaik untuk kita pun. Sentiasalah beringat2.. setiap apa yang ada di depan mata haruslah ditimbang baik buruknya, bukan menerima secara bulat2. Aku doakan kita selamat dari tipu daya syaitan dan agenda musuh2 kita. Amin


P/s : Tak pernah lekang rasa takut bila memikirkan agenda musuh di sekeliling aku :(

Ketatnya Cinta Mereka Macam Pakai Sepender Saiz SS

12:32 AM

Assalamualaikum,

Sebelum aku mulakan, aku nak korang baca bait2 bicara ini. Hayatilah maknanya dalam2 dan selamilah cinta mereka sebenarnya. Adakah cinta korang seteguh cinta mereka?


aq cyng dye....aq nk brsama nya sperti dlu
ckang nie aq wndu kt dye...
aq dh brjnji aq nk stia dye sowng jew..
tlong ya allah....
jgn lah ambil dye dlm idup ku...
aq x mau khilangan dye....
aq nk brsma dye smpai aq ttup mta ku ini....
aq cyang kn dye...
aq cinta kn dye...
dye lah jiwa hatiku ini...
sandainya aq pnjam mata ku lbih awl dripdanya...
kau cri kn lah pnganti ku...
untk tman kn idup nya..
sperti aq tman kn idpnya ya allah..
dn untk mnjga mkn mnumnya...
"b cyg akn stia dgn b sowng jew cye lah...
cyg x kn untk cri pnganti b...
cyg akn slalu dhti b jew...i luv u so muc mwahhh"
kow lah plengkap idup ku..
kow lah nyawa ku...
kow lah husbnd yg kusyngi
tiada pew yg lbih brnilai selain mu...

"b cyng wndu ahh at b...
cyng nk b tman kn cyg dlm idp cyg...
b jnji tau jgn nh untktngal an cyg...
cyg jnji cyg akn stia dgn b jew cye ahh....
i lu u so muchh mwahh"
dri wife mu...

Terharu aku mendengarnya. Maaf aku tak dapat tutup perasaan sedih aku, dia punya sedih kalah Ombak Rindu punya sedih. Ni la kisah cinta dua insan yang belayar di lautan cinta.. betul2 menyedarkan aku betapa hebatnya mereka. Aku rasa kerdil bila dibandingkan dengan cinta mereka..

Inilah pic si teruna. Muda tapi cintanya sebesar gunung. Agungnya cinta mereka kan?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Ni pulak pic si Dara. Cint.. eh DARA?? Apsal aku tengok macam jejantan je?
Tang mana yang daranya budak ni??Aku tak salah tengok ni kan? Aiyak!!


Tacing aku ngan kisah cinta bebudak bingai ni. Adoyai sekali kompom dua2 jejantans la!! Cayang ngn bb ye? BB takde.. bab* boleh la! *mampos pingsan aku 14 saat! Aku tak tau bala Ariff dah sampai ke Malaysia sampai ada kaum kerabatnya yang terdiri daripada bebudak sekolah! Haramjadah mati2 aku ingat ayat2 tadi dari gegerl.. sekali jantan berbelalai la! Sah bebudak ni kaki lawan pedang! Kahkahkah. Korang tengok sendiri la KAT SINI

Ni pon sebab adik aku yang bagitau pasal dorang. Humangaih ayat ko budak, kalau ayat aku mau cair! Dengan muka ko ala2 biskot tu, ko dah try pakai sanggul tak? Dah cuba tampon? Ke ko type tutup2 aurat.. pakai baju kebaya? Dah kompom kau piyed bulan ni? Hahaha. Stim la aku tengok ko wahai dara, tak tertanggung air di kepala aku dah ni!! *sambil geget2 bucu bantal dan ketuk kepala lutut menahan gejolak yg membuak2 akibat tengok gaya stim ko pegang topi ngan muka ala2 ghairah

Ko budak lagi. kembali la ke pangkal jalan budak. Aku nak nasihat bab agama pun kompom ko tak layan punya. Ingatlah pedang ngan pedang tak boleh seiring. Pedang tetap dengan sarungnya. Apa2 pun aku percaya.. dengan kuasa cinta korang tu pasti ko akan bahagia sampai mati. Aku percaya ianya cinta halal di sisi Allah...

Yeah, sudah pastinya cinta korang 100% halal untuk neraka Allah!



P/s : Tang minta doa tu yang tak boleh blah! Macam mintak masuk neraka secara sukarela plak!





Terima Kasih..

9:15 AM

Assalamualaikum,

Hari ni aku nak ucapkan terima kasih je boleh tak? Banyak benda nak aku 'terima kasih'kan hari ni. Aku berhutang terlalu banyak 'terima kasih' dengan orang. Maka hari ini.. aku nak penuhkan hari aku dengan ucapan terima kasih je la. Terima kasih.. terima kasih.. terima kasih 18 juta kali !


Aku nak ucapkan terima kasih sebab bagi aku ruang berblog. Terima kasih Nuffnang sebab jadi penaja aku selama ini. Terima kasih kepada Google sebab kerananya.. aku temui platform yang sesuai untuk aku buat bising siang malam. Maka dari situ la Afzalsukasuki mendapat nama.

Terima kasih kepada follower yang sudi follow blog vangang aku ni yang aku tak nampak manfaatnya kat mana. Kadang2 tertanya jugak kenapa aku di follow sebenarnya.. istilah follow pada awal dulu kerana entry, tapi hilang matlamat pada aku sekarang. Follow lah sesuka hati tangan menekan dengan niat menambah kenalan.

Terima kasih kepada kawan2 bloggers kerana bw bersama aku siang dan malam, tak kira hari. Dalam tempoh sesingkat ni aku kenal ramai kenalan2 baru yang hebat2 belaka, dari pelbagai peringkat usia.. muda mahupun tua. Dari aku kenal dua tiga orang dahulu, kini mencecah beratus2 orang. Aku tak mintak dikenali, tapi mengenali korang merupakan sesuatu yang awesome untuk diri aku ni.

Terima kasih pada mereka yang jadi readers aku. Biar kurang followers, tapi blog ni aku rasakan mati kalau tak punya readers. Dearie readers, trimas sebab koranglah yang banyak bagi respon untuk setiap entry2 aku, malah ada yang bertanya andaikata aku terlewat mengeluarkan entry. Entry enta hape2 je pun tapi kalau korang suka, 1000 kali aku berusaha untuk menghasilkannya.

Terima kasih kepada mereka yang drop komen bagi setiap entry2 yang aku hasilkan. Dari kawan2 sehingga blogger otai turut sudi meluangkan masa menconteng kotak komen aku. Komen positif atau negatif itu belakang kira, janji ia mampu memberi manfaat kepada kedua2 belah pihak.. itu sudah cukup bagus.

Terima kasih pada mereka yang sudi masukkan aku ke dalam bloglist mereka. Aku appreciate sangat2 andai entry aku ada menarik perhatian korang, aku tak dapat janjikan kepuasan setiap masa tetapi aku akan buat yang terbaik untuk tak menghampakan korang. Menempatkan diri di dalam bloglist bukan suka2.. itu bermakna aku diberi kepercayaan dan tanggungjawab untuk menghasilkan entry sehabis baik untuk korang.

Terima kasih pada mereka yang ada atau pernah link kan blog aku dalam entry2 mereka. Terima kasih juga pada mereka yang pernah men-tag nama aku untuk mengikuti pelbagai2 segmen. Terima kasih pada mereka yang pernah join segmen2 aku walaupun baru sekali aku bersegmen sehingga kini. Terima kasih kepada cikgu2, kawan2 dan sesiapa sahaja yang pernah mengajar aku selama aku hidup bersama blog aku ni.

Mungkin ada yang tertinggal, mungkin aku terlupa. Andaikata aku begitu.. ucapan terima kasih tetap aku ucapkan bagi mengenang segala kebaikan yang korang lakukan kepada aku. Budi yang korang berikan tak terhitung dek jari yang sepuluh ini, akan aku bawa mati suatu masa yang pasti.

Terima kasih.. terima kasih.. terima kasih. 

*****

Asam kandis mari dihiris,
Manis sekali rasa isinya,
Dilihat manis dipandang manis,
Lebih manis hati budinya

Ambilkan saya buah delima,
Masak sebiji di balik daun,
Budi tuan saya terima,
Jadi kenangan bertahun tahun

*****


P/s : Ternyata mengucapkan terima kasih tidaklah sesusah mana

Sikap Korang Yang Gelap

10:50 AM

Assalamualaikum,

Hari ni aku gembira sebab hujan kat luar, so takde gotong royong. Yehaa!! Sebab aku gembira macam lepas tengok Spongebob, aku nak bagi kuiz la kat korang hari ni. Hari ni lari sikit daripada jadual biasa, sepatutnya hari ni aku buat cerita hantu. Postponed la minggu depan ye.

Ok kuiz ni untuk mengetahui sikap gelap korang, kalau dalam bahasa yang mudah difahami.. sikap negatif korang la. Pilih satu jawapan sahaja, jangan cuba tamak haloba dengan memilih kesemua jawapan sekaligus kerana pilihan korang bakal menentukan masa depan korang (wah bunyi macam serius giler) Dan diingatkan juga jangan cuba meniru atau membawa sebarang nota semasa menjawab soalan. Sekiranya ditangkap, korang akan digantung pengajian.

SOALAN

Teman sekerja korang sedang sibuk mencari sesuatu. Pada pendapat korang apakah yang sedang dicarinya?

a) Gunting
b) Buku telefon
c) Kertas kerja / Assignment
d) Dompet



JAWAPAN ANALISIS

Mereka yang pilih A
Sikap korang yang gelap adalah korang suka membebel. Topik korang adalah berkaitan dengan perkara yang remeh temeh contohnya kucing korang, bil telefon, rambut dan perkara yang biasa2 sahaja. Orang disekeliling pon rimas ngan sikap korang yang annoying tu.

Mereka yang pilih B
Sikap korang yang gelap adalah korang tak tau bagaimana nak berinteraksi dengan orang lain. Korang tak pendai berkomunikasi dan bersosial dengan orang lain. Sekiranya korang berkeras untuk mencuba, pasti akan timbul masalah. Orang lain rasa percakapan korang tu sangatlah membosankan. Huh~

Mereka yang pilih C
Sikap gelap korang adalah korang merupakan seorang yang tidak mempunyai pandangan yang jauh. Tidak mempunyai cita2 dan matlamat hidup korang kabur dan sering berubah2. Korang asyik bercerita mengenai sesuatu yang lepas. Korang tak berani berhadapan dengan kejayaan. Bawak2 la pandang kehadapan

Mereka yang pilih D
Sikap korang yang gelap adalah terlalu pesimis. Korang terlalu fikirkan yang korang ni teruk sangat, macam loser. Tahap rendah diri yang kritikal. Kenapa la nasib aku malang bebenor? Kenapa aku diduga macam ni teruk sekali? Korang sering merungut hinggakan orang keliling korang dah bosan dengar rengekan korang tu. Belajarlah rasa bersyukur, agak2 kalau tak menahan sangat apply Bersamamu.



P/s : Percayalah ni betul2 soalan, bukan cobaan! Bagus tikus2 makmal aku ni. Bwahaha

AMARAN : Jangan Join Group Ni Kalau Taknak Putus Urat Kentut!

1:07 AM

Assalamualaikum,

Salam sejahtera. Sari berita penting. Pergh ada bunyik macam Mariamah Tijo tak? Kalau aku tanya bebudak muda mana la korang kenal kan? Ni DJ radio time aku kecik2 dulu. Siaran RTM. Tapi sekarang kalau sebut je Kpah Kpoh DJ terhot, terlaris, tersubur.. perghh berjujuk makhluk mintak sain!! Siap tampal poster muka dia dalam jamban lagi tu!! Aik dalam jamban? Korang nak buat ape ngan muka Kpah tu.. dalam jamban plak tu? kahkakahakerkhaccum (bersin tersedak tepung komak!)


Hari ni aku nak pomot satu group yang telah diasaskan oleh Aida Natasya. Seyes beb group ni happening giler! Kalau korang tak cukup sengal.. jangan cuba2 masuk. Gila tak siuman aku semalam seharian dok gelak2!! Aku yang sengal2 tapir ni pun tak menahan masuk page ni. Terdiri daripada ahli mesyuarat tingkap tak bertauliah dengan kepujian membaca Braille bahasa Tamil, dorang boleh buat urat kentut ko putus dalam masa 1 jam setengah. Aku chat fb, aku sendiri tak sedar dah waktu nak balik kerja! Giler tak giler punya kerja.. terlayan habis. Leka ngan ayat2 tak boleh blah. Seyes la korang memang terserlah kesengalan. Aku sukaaaaa!!!!!

So bagi mereka yang rasa nak release tension, kasi join satu kali. Sekarang dah lebih 150 orang ahli JKK Kampung Sengal Sengalan. Aku tak sangka dalam blog, korang kambing2 je kan.. rupanya bila kenal korang memang sengal! So sape yang nak join kasi KLIK SINI dan malam ni kita ada buat kenduri kecil2lan, pastu ada buat sedikit pesta buih. Boleh bawak baju2 dan pinggan2 kotor untuk dibasuh sekali.


Apa2 pun aku bagi amaran awal2.. kalau korang belum bersedia untuk berhadapan dengan tahap kesengalan yang melampau.. please jangan masuk. Simptom2 awal kemungkinan ketawa dalam tido, kencing putus2 sebab ketawa sambil kencing, tekanan emosi melampau dan sakit pipi. Jangan kata aku tak ingatkan korang!


P/s : Kentut aku mengeluarkan bunyi seakan wisel sejak2 join group ni. Kentut korang bunyi ape?

Mana Kutahan Lurah Dendammu

9:10 AM

Assalamualaikum,

Kuantan hujan pepagi Isnin ni. Sejuk macam kat overseas. Aku tengok muka semua ceria2 belaka. Eh muka macik kantin pon ceria sama? Ni tak lain tak bukan gaji dah masuk kan? Siap bonus lagi! Ni sempatla tersengih sampai hujung bulan.. masuk awal bulan mula ketat balik. Bak kata kawan aku, time sengkek kalau nak makan megi pon sampai tahap kena belah dua la :)


Dalam hujan2 macam ni, cukup sejuk pada manusia normal macam aku.. aku tengok stil ada makhluk berspesis beruang kutub. Yang tak menahannya lurah dendammu itu sayang. Atas bawah melurah, perghh berdarah hidung jantan aku ni. Cina aku tak heran la.. tapi yang tang Melayu ni. Ok fine korang bajet up to date, orang pakai pon ko nak pakai. Jap2 aku nak buat ekspresi muka bangga dulu. Kira buat2 terkejut dan kagum la sebab korang berani dress up dengan baju korang yang menampakkan lurah dada yang tak berapa nak menaik tu (tu sebab kurang tepung penaik). Tapi kan beb spoil la.. baju tu dah memang luas tang dada, so memang sah la untuk tatapan umum ye tak? Yang ko dok tarik2 ke atas, cover2 bagai nape? Sama la kes macam lurah bontot. Ke ko takut taik cicak jatuh masuk dalam lurah yang sekangkang kera tu?

masukkan syiling anda di sini!

Satu lagi la bagi yang suka pakai tight atau legging. Tu pon jenis bajet tunjuk bontot besar macam orang dah kawen. Ko rela pakai, so rela tayang kat orang la kan? Tapi korang stil nak tarik2 baju korang cover bontot sampai suatu masa nanti aku konfom baju tu dah jadi baju kelawar. Apekes daa. Nak pakai, tapi tak rela nak bagi orang tengok! Mincik! kedekut! Aku cuba terima alasan korang berniat baik sebab cuba mengelakkan lebih ramai mata2 yang memandang dapat ketumbit! Hahaha

Adik2 akak2.. kalau rasa tak rela dicabul begitu, lebih baik ko tinggalkan je la. Baju kurung, baju muslimah moden sekarang melambak. Sekarang macam2 fesyen dah boleh dapat. Bagus kalau korang stil ada rasa malu, sebab sifat malu tu menunjukkan sebahagian iman ko masih terpelihara. Tak perlu nak berfesyen bagai kalau hati korang sentiasa tak tenteram. Tak ke menyusahkan diri sendiri? Kang kena raba, cabul..ko nak salahkan lelaki! Hai dunia.. dunia.

Ketahuilah, korang sangat manis bila menutup aurat. Sangat cantik. Yup kaum2 adam ni sememangnya geram akan lurah dendammu itu, tapi bila korang tutup dan sorokkan, buat kami lagi tertanya2 dan excited nak tau. Kalau dah tengok..dah tau, hmm takde rahsia la kan? Takde makna lagi bila dah jadi tatapan umum. So simpanlah itu untuk pasangan halalmu nanti ye.


P/s : dari main tarik2 baju.. baik aku main tarik tali. Kalau menang dapat hamper

Lu Very The Annoying Lah..

4:27 PM

Assalamualaikum,

Suatu hari tu aku rasa nak pegi makan tempat lain lah. Pusing2 asyik makan kat tempat yang sama je, mana boleh tahan. Cari port baru, lagipun aku ni jenis cuba-try-test kedai2 makan yang ada. Mana la tau sedap plak kan, boleh datang lagi. Takde la nak bertumpu kat satu kedai je. Aku tengah cari kedai makan yang mana kalau kita makan 6 kali, kedai tu bagi makan 1 kali free. Dah macam car wash kan?

Bila sampai satu kedai ni, dah siap2 amik order dengan cik adik yang senyum simpul memanjang.. aku ngan housemate pun borak2 la. Dari satu bab.. masuk ke bab yang lain. Dari isu sukan, masuk ke teknik2 beristinjak dengan betul. Eh kiranya semua topik kitorang boleh masuk la. Kitorang ni universal waima macik2 nak duduk join sekaki pun tarahal la.


Dalam sibuk2 kitorang berborak bagai tu, tersentak aku bila ada suara belakang aku gelak berdekah2 sambil sebut projek juta2. Aku perasan dari tadi cakap pelan2 je.. tup2 masuk tang projek tetiba nak cakap kuat2. Dah tu kena la gelak kuat2 sikit baru nampak macam mangkuk hayun yang kaya dan berjaya dengan projek hape ntah aku sendiri tatau. Alamak aku lupa la.. kalau cakap pelan2 nanti orang tak tau yang dia kaya. Kalau nak cakap kuat2 bagi semua tau.. baik ko cakap depan mic masjid!

Err annoying la der. Aku tau ko saje buat2. Aku tau jenis orang yang memang cakap kuat camne sebab bapak aku macamtu. Ko bukan type tu. Aku dah buat muka sebal dah. Terus terbantut perbualan kitorang sebab pencemaran bunyi yang gila-babeng tak hengat. Kalau selalu macamni boleh kentut berbuih aku!

Sebelum balik tu kitorang lalu sebelah meja dia. Tetiba kawan aku buat2 angkat kol dan cakap Haah ko tolong perbesarkan jamban aku yang rege 5 juta tu.. esok aku bayar cash! Mengekek2 kitorang.. lagi tak tahan aku tengok muka mamat tu kelat2 macam kopi cap tupai adanya. Sori la der kalau ko sakit hati, bukan niat nak menganjing tapi mengharapkan ko kembali ke jalan yang benar. Haha


P/s : Kalau nak cakap kuat2.. pegi karaoke jamban la!

Segmen Satu Malaysia by Azhafizah.com

6:26 PM

Assalamualaikum,

Hy geng. Amacam hari ni? Harapnya hari ni hari yang terbaik dalam hidup korang lah ye :) Kuantan dah hujan balik ni. Ai ada chance aku kembali bergelumang tido bawah meja. Aku memang dah sediakan bantal 2 biji, bukan apa kot2 di kala kecemasan aku terpengsan, terpitam mahupun tertido.. tulah jalan alternatif terbaik. Aku dah cuba berlatih mengerekot kan badan. Berkat dari ketabahan dan kesungguhan aku ni, dengan berbekalkan sijil pengiktirafan dari pusat sarkis.. aku berjaya meloloskan diri yang sebesar mesin basuh ni ke bawah meja. Weee ~

Ok next! Aku dah janji ngan Azhafizah untuk join segmen dia. Kakak pink yang suka buat vector ni buat segmen, lagipun tajuk dia mengghairahkan aku. So why not aku join kan? Korang kenalkan blogger awesome ni? Kalau berminat nak join.. agak2 korang takde menda nak buat selain kira hutang (sebab payslip bulan 12 dah keluar) boleh la join sekaki. Cepat2 sebab hari ni tarikh akhir. Aku pun kelam kabut nih :P

Klik gambar untuk join

Fiza suruh cerita pasal tempat tinggal sekarang, makanan fofular kat lokasi penempatan dan tempat masyuk untuk dilawati. Okeh aku tinggal kat Kuantan, Pahang. Secara spesifiknya kat Taman Shahzan, taman baru belakang Kolej Shahputra (bersebelahan bypass). Kat Kuantan ni aku tak tau port makan mana yang awesome. Yang aku tau balik2 housemate aku ajak pegi Tanjung Lumpur. Hari2 pegi restoran Phuket. Aku rasa tokey kedai tu sudah mandrem dia la.. sebab kitorang memang takde chance langsung tuju tempat lain. Tapi kalau nak pekena ikan bakar.. korang try la kat Ana Ikan Bakar, Tanjung Lumpur. Korang cuba sekali sotong celup tepung dia. Terbaeekkk!!! Oh lupa nak bagitau.. kat bypass ada satu restoran kat R&R. Korang try nasi kerabu kat situ.. lemak berkrim disukai ramai :)

Port menarik? Port skodeng ke.. port lepak2? Kalau nak port skodeng kat Teluk Cempedak, nak port lepak pun kat Teluk Chempedak. Ko nak cari jodoh, nak makan mekdi, kepsi, food court, cari souvenir.. ko pegi je la kat situ. Huhu. Kuantan banyak pantai. Pantai Batu Hitam, Cherating, Pantai Sepat. Air terjun pun ada gak. Kat Hutan Lipur Pancing.

Tu je kot aku nak bagitau. Kalau turun Kuantan, roger2 la. Ramai gak blogger2 lain kat sini. Phat, Simanis, Aien, Si Katak.. dan ramai lagi yang aku tak ingat nama :P Ok lah tu je kot fiza. Tatau nak cerita apa lagi, kang meleret2 plak peginya. Salam


P/s : Even jiwa kacau macamana sekalipun, kawan punya pasal aku tetap buat yang terbaik..

Kisah Seram

Bukan Ke Awak Nak Sangat Jumpa Saya??

7:52 PM

Karim termenung jauh. Puas difikirnya siapa gadis ayu yang selalu menunggu bas di bus stop depan rumahnya. Selama 25 tahun dia menetap di kampung tersebut, belum pernah lagi dia melihat kelibat gadis tersebut. Tapi sejak dua tiga hari lepas.. gadis tersebut muncul. Hmm.. mungkin dia baru pindah ke situ. Atas urusan kerja agaknya. Cantik. Sangat cantik. Itulah yang boleh Karim katakan. Kecantikan gadis tersebut telah membuatkan Karim angau. Perubahannya disedari oleh tunangnya sendiri, Mira.

"Abang kenapa? Sejak akhir2 ni Mira tengok abang seolah2 dingin dengan Mira. Mira ada buat salah ke?", Mira mengajukan soalan. Karim terus membatu sambil mulutnya menghirup teh panas yang dipesannya sebentar tadi.

"Abang jawablah. Abang langsung tak balas mesej2 Mira, telefon tak berangkat. Kenapa? Sebab perempuan yang abang katakan tu ke?", Mira mula meninggi suara.

Karim merenung Mira tajam. Ada sesuatu yang ingin dia luahkan, tetapi rasa berat mulutnya untuk berkata2. Karim mula menarik kerusi untuk beredar, meninggalkan Mira sendirian dalam keadaan terpinga2. Jelas perangai Karim sudah berubah. Ye Karim memang pendiam, tapi dia seorang yang mesra.. itupun sebelum dia mengenali gadis tersebut. Mira mula curiga, selama 3 tahun mereka menjalinkan hubungan.. inilah dugaan yang paling berat dihadapinya. Mira mengalah, dia dibiarkan sendirian tanpa jawapan dan akhirnya terpaksa mengekori Karim dari belakang kerana takut ditinggalkan tunangnya itu sebelum dia dihantar pulang ke rumah.


***************


"Ko kenapa ni bro? Aku tengok ko macam ada masalah je?", Nuar cuba meneka. Karim hanya tersengih. Antara mereka berdua dah macam adik beradik. Sangat rapat. Segalanya dikongsi bersama sehinggakan Karim sanggup mengutamakan kawannya itu berbanding Mira sebagai tunangnya sendiri. Acapkali Mira menarik muka, tetapi untuk kali ini.. Mira mengalah. Khidmat Nuar amat diperlukannya.

"Ni si Mira hantar ko pujuk aku ke hape? Aku tak makan pujuk rayu la der", sindir Karim membuatkan Nuar tak senang duduk. Dari situ Nuar tau Karim ada menyembunyikan sesuatu daripadanya.

"Ni pasal awek yang selalu ko nampak kat bus stop depan rumah kau tu ke?", Nuar meneka lagi. Kali ini ada ternampak sedikit harapan untuk Nuar. Karim tersenyum.

"Haah bro. Aku tak tau kenapa aku betul2 teruja dengan awek tu. Cikgu ke? Dia kerja kat sekolah tu ke? Dia tinggal kat mana? Siapa nama dia? Dah berpunya ke belum? Ai senang cerita semua soalan2 tu tengah bermain2 kat kepala hotak aku sekarang", jelas Karim lega setelah meluahkan perkara sebenar. Dadanya yang berombak sebentar tadi kian tenang.

"Mira macamana? Dia tau tak? Ko tak kesian kat dia ke? Lagipun dalam beberapa bulan lagi korang pun nak menikah. Ko jangan buat hal plak Karim!", Nuar mengomel. Karim mula membisu. Riak wajahnya kaku. Senyumannya mula hambar.

"Aku ada fikir pasal Mira.. taula macamana aku handle. Tapi Nuar, serius aku teringin nak kenal awek tu. Kalau boleh dapat bertentang mata. .tanya nama. Jumpa sekejap pun jadilah!", perlahan Karim meluahkan. Nampak sangat dia mula kemaruk untuk mengenali gadis tersebut.. dari mana dia datang.. siapa dia sebenarnya.. langsung tiada siapa yang tahu. Apa yang Nuar tahu kehadiran gadis tersebut benar2 menimbulkan tanda tanya pada Karim.


***************


Karim menghempas pintu bilik. Dadanya membuak2 rasa amarah. Masakan tidak, dia bergaduh besar dengan Mira tadi. Tak habis2 tunangnya itu mengaitkan gadis tersebut dalam setiap perbualan mereka. Karim merebahkan badannya ke sisi katil. Kepalanya berputar2 memikirkan gadis tersebut. Dia tekad yang dia mesti jumpa gadis tersebut dalam masa terdekat. Matanya berat.. pandangan seakan kelam sebelum menjadi gelap sepenuhnya


Karim tersentak. Matanya digosok2. Jam di tangannya menunjukkan pukul 1.30 pagi. Desiran angin yang kuat menderu dari luar menyebabkan Karim terjaga dari tidurnya. Cuaca benar2 sejuk malam itu. Pasti hujan akan turun seketika nanti. Karim lupa untuk menutup tingkap2 rumahnya. Almaklumlah rumah papan, banyak tingkap. Kalau tak dibuka setiap hari maunya takde pengudaraan di dalam rumahnya itu. Lagipun itulah satu2nya harta peninggalan arwah ibu bapanya. Karim melangkah longlai ke setiap sisi rumah, menutup tingkap2 yang terbuka. Dikhuatiri hujan.. basah pula jadinya. Karim tanpa membuang masa lantas menutup tingkap biliknya, dan kembali ke katil.

Belum sempat dia merebahkan dirinya, tiba2 dia terdengar bunyi ketukan dari tingkapnya. "Siapa pulak yang datang ketuk2 tingkap memalam macamni?", getus hatinya tanpa sebarang syak. Karim menguak daun tingkap.. tetapi dilihatnya tiada siapa di luar. Sunyi. Angin yang menghembus sedikit sebanyak membuatkan bulu romanya meremang. Tanda sejukkah atau.. Dia sendiri tak pasti. Karim menutup tingkap kembali sambil menunggu.


Betul.. selang beberapa minit kemudian tingkapnya diketuk kembali. Kali ni telinganya menangkap bunyi, suara wanita yang memanggil2 dari luar. Jantung Karim mula berdegup kencang. Perlahan2 dikuak tingkap biliknya itu. Dalam samar2 gelap malam.. Karim  melihat seorang gadis berdiri di sisi dinding rumahnya. Ye tak salah lagi. Itulah gadis yang acapkali ditemuinya di bus stop. Hati Karim berbunga riang. Gadis tersebut tersenyum.. ayu berbaju kurung merah. "Abang.. abang ke yang nak jumpa saya?", lembut suaranya. Karim mengangguk. Dia pasti semua ini Nuar punya kerja. "Kenapa berdiri di luar, awak masuklah dalam", pelawa Karim. Inilah perkara paling gila pernah dibuatnya. Ye, gadis tu membuatkan dia gila!

Karim menunggu dari dalam bilik dengan penuh sabar. Sesekali dia menjengah melalui pintu biliknya yang dibiarkan berkuak sedikit tak berkunci. Dia mula menangkap bunyi menghampiri biliknya.. almaklumlah lantai papan, rumah kayu. Tetapi telahannya meleset. Bunyi yang didengarinya itu bukan bunyi tapak kaki.. tapi datang dari bunyi sesuatu yang sedang bergolek. Karim mengintai lagi. Tiba2 darahnya berderau naik ke kepala. Dadanya berdegup kencang. Kelihatan sepasang mata tajam mengintainya kembali di balik celahan kaki pintu, cuba menguak pintu biliknya dengan bersusah payah. Bila diamatinya betul2 dalam samar2 lampu kalimantang, objek yang bergolek itu merupakan kepala gadis tersebut.. malah sedang menyeringai memandangnya! "Abaaanng tunggu saayaa?"

Karim berdebar2 lalu merapati dinding, bersandar di balik tingkap yang terbuka luas. Tempias hujan langsung tidak dipedulikannya lagi. Bukan itu yang merunsingkannya sekarang. Kepala gadis itu mula menguak pintu biliknya perlahan2. Mukanya pucat mengerikan malah tambah menakutkan tanpa badan. Dia sememangnya bukan manusia! "Maaf abang. Pintu depan abang terkunci.. Saya masukkan kepala ikut ruang laluan bawah pintu. Tak mengapa kan abaanngg??", ujar kepala tersebut diikuti sedikit hilai tawa kecil dihujungnya. Tiba2 Karim rasa bahunya ditepuk dari luar. Dilihatnya badan tanpa kepala milik gadis tersebut pula bersusah payah memanjat tingkap untuk masuk ke dalam biliknya. Karim menjerit2 merapatkan dirinya ke sudut katil. Kepala gadis tersebut sudah pun berada di bucu katil. "Kenapa abang? Bukan ke abang nak jumpa saya sangat2? Bukan ke abang nak kenal sayaaaa?? Hehehe~", lembaga tersebut mengilai2 menampakkan mulutnya yang lebar dan lidah yang sesekali terjulur keluar. Apa lagi yang mampu Karim lakukan selain menjerit ketakutan, harap jeritannya didengari. Tapi hilaian lembaga tersebut lantas menenggelamkan pekik lolong Karim. Akhirnya seberapa ketika suara mereka tidak lagi didengari.. ditelan deruan hujan yang kian melebat malam itu. Malam durjana bagi insan yang bernama Karim..


***************


Mira menangis.. dia ditenangkan olah Nuar yang sentiasa menemaninya di sisi sejak pagi. Arwah Karim pergi tanpa sebab musabab yang jelas. Dia ditemui dalam keadaan yang pucat dan seakan2 terkejut ketakutan seolah2 melihat sesuatu yang mengerikan. Mira redha. Apa2 pun yang terjadi pasti ada hikmahnya.. dan tiada siapa tahu apa sebenarnya yang terjadi kepada arwah. Mungkin jodohnya dengan arwah tidak panjang. Apa lagi yang mampu dia lakukan selain mendoakan kesejahteraan arwah di alam sana. Ssudah talkin selesai dibaca, kunjungan di pusara mula beredar. Beredar meninggalkan perkuburan yang kian sepi di mamah senja. Biarlah ia menjadi rahsia. Rahsia yang kian bersemadikan di dalam tanah merkah, merah bersama2 pemergiannya arwah Karim.


***************


"Tok, tak sangka la menjadi ilmu tok. Sekarang takde siapa lagi boleh halang aku mendapatkan Mira! Mira sekarang milik aku tok!", getus Nuar dihujung talian. Ye, Nuar akhirnya puas. Dia puas akhirnya apa yang dihajatinya selama ini jatuh ketangannya.. walaupun terpaksa mengorbankan kawan karibnya sendiri. "Mira milik aku Karim.. selama2nya dia tetap milik aku!",dia gelak semahu mahunya.. hilai tawanya memecah keheningan malam yang semakin larut..