Kerja Sambilan Sambil Belajar : Apa Pandangan Korang?

1:14 PM

Soalan :

Abang Afzal. Saya ada masalah ni nak mintak pandangan sikit. Saya ni student degree di salah sebuah IPTA tempatan. Memandangkan sekarang saya duduk di rumah sewa (tak dapat penempatan di kolej) dan kos pengajian yang tinggi.. saya mengambil keputusan untuk bekerja sambilan di kedai fotostat di kawasan perumahan. Saya mengambil keputusan untuk bekerja disebabkan saya terpaksa menjelaskan sewa rumah walaupun pada cuti semester. Saya kerja 3 hari seminggu, 3 jam sehari dengan gaji RM150.

Yang menjadi masalahnya saya mendapat tekanan daripada rakan serumah yang tidak mahu saya bekerja sambilan takut mengganggu pelajaran. Jika saya tidak bekerja, dimana saya mahu cari wang untuk bayar sewa rumah kerana duit pinjaman cukup2 untuk pengajian saya. Saya pun bukan orang senang. Dorang boleh la.. duit family bagi setiap bulan. Saya tension setiap kali ingin bekerja, saya dimarah2..diherdik. Apa perlu saya lakukan? Perlukah saya berhenti bekerja?


Jawapan :

Salam dik. Masalah adik ni berpunca daripada kawan dan diri adik sendiri. Mula2 abang nak tanya, adik kerja tu dengan relahati atau tak? Adakah waktu kerja adik tu mengganggu jadual belajar adik? Sekiranya adik memang nak cari duit bayar sewa rumah dengan tujuan tidak mahu membebankan orang tua dan tidak mengganggu masa belajar adik.. pada abang it's ok, teruskan. Kalau la kawan adik marah2, tanya dorang akan bagi duit tiap2 bulan pada adik tak? Dorang sudi nak tanggung adik? Kalau takde jawapan.. adik proceed dengan kerja.

Dik, jika niat kita ikhlas.. Allah akan tunjukkan jalan. Pada masa yang sama adik kena kuat semangat. Jangan dengar sangat kata2 belakang yang boleh jatuhkan semangat adik. Sekurang2nya adik dah dapat pengalaman bekerja. Kalau adik rasa kerja mengganggu jadual belajar adik kemudian hari.. then quit. Tapi abang tak sokong kalau adik berhenti hanya kerana desakan kawan adik tu. Abang nak adik berhenti sebab adik yang nak berhenti! Sekiranya kawan adik syorkan untuk berhenti.. pastikan yang dia mampu syorkan juga jalan lain supaya adik boleh settlekan duit sewa rumah adik tu. Kalau setakat cakap je.. abang pun boleh!

Ok lah, papepun dik.. adik berhak menentukan keputusan yang adik buat.. bukan orang lain. Chaiyok! :)



P/s : Korang ada kata2 untuk adik kita sorang ni tak?

You Might Also Like

37 comments

  1. sy setuju ngn pendapat afzal..

    ok la tu keje tu, bknnye keje ari2 n bknnye dr pg smpi ke ptg...makneny adik xletih sgt...dan pelajaran pn xterganggu...

    wt ape yg kita fikirkn baik utk diri kita, jgn terlalu fikirkn kata2 org...sabar je ape yg kawan2 katakn, masuk telinga kanan kuar telinga kiri...ingat ye xpyh bertengkar ngn mrk tp wt bodo jer sudeh...hehe

    ReplyDelete
  2. bagi cik tikah, ok je kalau nk kerja smbil belajar. x de masalah pun. kena pandai bahagi masa :)

    ReplyDelete
  3. mama setuju jika dia bekerja utnk meringankan bebanan hidup sbg seorg pelajar yg tinggal di luar....apa2 pun jika dia pandai membahagikan masa tiada menjadi masalah pun....ramai org yg berjaya pernah bekerja sambil belajar...lgi happening result dia org..jgn pedulikan kata2 org..yg ptg kata hati kita...cuma..jaga kesihatan..n segala assgmnt perlu siap dlm dateline n study smart.....buka study hard..pd pndgn mama jer la...wallahua'lam...

    ReplyDelete
  4. ikut ska la nak keja ke x janji xkacau/xmenyusahkan owg len. cth balik keja ketuk2 pintu time owg tengah tido kul 12malam.. tension tol. nak keja menyusahkan owg.

    Tapi hana xsuka keja sambilan. kehidupan hana cmni..selagi hana blajar selagi tu mak abah kena tanggung (mak kata)klu nak beli barang personal cm 2up, majalah ka tu dit sndiri le segan plak nak mtk2. :)

    ReplyDelete
  5. setuju dengan afzal...


    kalau berhenti kerja sebabkan tension bila dimarah2 diherdik oleh rakan serumah dan kebarangkalian untuk mereka menolong adalah rendah, rugilah adik...


    ramai yang dah berjaya menghabiskan pelajaran di universiti walau terpaksa bekerja sambilan untuk menampung belanja bulanan, pokok pangkal diri adik sendiri yang merancang....


    rezeki masing2 tak sama, latar belakang keluarga berbeza, orang kadang2 hanya tahu bersuara je, yang menanggung beban kita dik...kita...bukan mereka... kalau mana mereka nak tolong tanggung pun, sampai bila, ikhlas ke tidak, sedangkan mereka sendiri pun family yang tanggung...hehehe...


    adik nyatakan masalah adik sebabkan pada rakan2 serumah, bukan sebabkan soal kerja sambilan tu...
    jadi...teruskan kerja tu selagi tak mengganggu adik...semoga berjaya harungi semuanya...


    sekilas pandangan seikhlas hati :)

    ReplyDelete
  6. adik abang phat ada beberapa pendapat untuk adik :

    1. Adik jangan ikut kata orang lain sebalik nya nilai kemampuan diri sendiri..kalo rasa kerja tu x mengganggu study why not teruskan

    2. setuju dengan afzal kalo die org leh bagi duit baru benti

    3. Apa susah mintak je kat abg Afzal wakakaka

    ReplyDelete
  7. ok ape..at least kite dapat ilmu bekerja juga ade pengalaman..yang penting uruskan mase dengan baik.jangan pulak yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran..focus pada study lebih ok.nak grad bukan senang ^__^

    ReplyDelete
  8. tajuk entri ni macam soalan essay spm bhse inggeris taon ni je .. hehe .. ta salah asenye pelajar buat kje smbilan , bkn semua org dtg dri keluarge yg berada , boleh support itu ini ,, tapi pastikn plajran ta diabaikan , nnti rugi jgk , disebabkn kje pljrn hancur , ape pun ta boleh nty ..

    #err , ade kje ksong ta ? bru abis spm nih . na cri wet skit :d

    ReplyDelete
  9. ala. xpe.. ieyza pun cdg nk kerja smbil study.. jnji kerja tu halal. dan x mengnggu pelaran cukup la..

    ReplyDelete
  10. yep...kerjalah..

    sekurang2nya ia menunjukkan sikap tanggungjawab kpd diri sendiri..dan tak menyusahkn famili..

    tp pelajaran jgn dilupa..sbb itu yg lebih utama..

    errr...150 hengget tu gaji tuk sebulan ke seminggu?

    kalau sebulan mmg tak berbaloi..klau gaji tuk seminggu ok lah..:)

    ReplyDelete
  11. abg kalu ade sugarmami nk sposor ok x kalu sy benti kerja.. :P

    ReplyDelete
  12. setuju zal....len org len masalah...

    ReplyDelete
  13. setuju dgn jawapan yg diberikan...ramai je student yg buat part time job.selagi xggu jadual kuliah dan blh bahagi masa sebaiknya,xslh pun cari duit poket dan pengalaman...:)

    ReplyDelete
  14. Sebenarnya apa yang afzal dah cakap tu semua betul..perkara pentingnya kat sini adalah bolehkah adik kita ni belajar sambil berkerja..jgn lihat org lain, tengok kemampuan diri sendiri..apapun, best of luck :)

    ReplyDelete
  15. bagus tu buat kerja sambilan,jgn peduli sangat cakap org,bukan dia yg nak bagi duit.

    ReplyDelete
  16. It's depend on yourself. How u manage ur life.

    ReplyDelete
  17. buat ape nak berhenti gara2 kawan2 serumah kata yang bukan2....kalau dieorang boleh tanggung xper lagi...nie sibuk2 nak sruh berhenti ape pasal...die xde nyusahkan pon...

    ReplyDelete
  18. x da salahnya........ tpi kena pandai bhgi2 masa...nnti yg dikejar tak dapat yang dikendong berciciran....

    ReplyDelete
  19. smbil keja smbil lajar la best :-)..
    bleh ringankan beban keluarga..

    ReplyDelete
  20. setuju ngn pendapat afzal ni..
    kalo dia quit then kwn2 yg dok mrh2 tu nak tanggung kasi duit xpela jgk.hehe

    kerja smbil keje la best..dpt pengalaman..

    ReplyDelete
  21. Agreed.

    As long as studi tak terjejas, dan pandai bahagikan masa. It's ok. Tak salah kalau bekerja untuk kurangkan beban keluarga. Tapi, kalau ada assignment group dan kena siapkan bersama, cari masa untuk siapkan..kalau boleh jangan jadikan bekerja sebagai alasan. Confirm rakan2 yang lain tak puas hati. Key dia kat sini, bahagikan masa anda dengan bijak.

    ReplyDelete
  22. Tak salah bekerja..yg penting pelajaran jgn dilupa..kena pandai2lah bahagikan masa..

    ReplyDelete
  23. pandangan aku kasut pic gambo kasut conves tu mmg cara! hehehehe :p

    ReplyDelete
  24. segala pendapt yg +ve aku sokong dn setuju..

    ReplyDelete
  25. Wahai adik...

    Ikut kemampuan diri dan gerak hati... Jika diri sihat, mampu bekerja, dan tidak mengabaikan pelajaran, kenapa nak dengar cakap manusia lain??? Manusia ni ramai yang berhati hitam...Lain di mulut, lain di hati...Berhati hati lah...

    Saya doakan adik lulus cemerlang nanti...Amin...

    Kepada tuan tanah kedaung : Tahniah! Anda pakar motivasi yg hebat abad ini...kehkehkeh!

    ReplyDelete
  26. Menurut saya tidak masalah tuh. Klo kita belajar sambil kerja. yang penting tidak saling menggagu. Malah menjadikan kita lebih mandiri dan lebih bertanggung jawab.

    ReplyDelete
  27. setuju dengan afzal..

    if xbekerja, dalam mase yang same pikir pasal duit rumah, lagi menganggu pelajaran dier kan..sebenarnyer, yang menjadi masalah adelah kawan2 mereka..

    bdw, sokong ! ~~

    ReplyDelete
  28. Bergantung kepada individu... yang penting kena pandai bahagi masa antara belaja dan kerja...

    Dulu student saya pun pernah kerja sambilan di salah sebuah restoran fast food... masalahnya adalah bila kerja yang tak tentu masa dan kerja di fast food lebih memenatkan. so student tersebut lagi banyak ponteng kelas & pencapaian akademiknya merosot... tapi bila dah dinasihatkan akhirnya dia mengambil keputusan untuk berhenti dan mencari kerja lain...

    pada saya, kerja photostat tu bukan satu kerja yang memenatkan... so.. apasalahnyakan?!

    ReplyDelete
  29. ermm~ pada adq tu teruskan jek keje selagi mampu & tak mengganggu pelajaran.Pedulikan ckp kwn tu sebab bukan kwn tu yg nak bagi duit.

    ReplyDelete
  30. afzal punye advice totally betol.emy stuju sngt! :)

    ReplyDelete
  31. btul tu, klau x membebankan & study xde problem, proceed jaa..
    abaikan kata2 -ve diorg, kita yg tentukan masa depan sendiri ^^

    ReplyDelete
  32. As salam,

    Kalau boleh imbangi ke 2-2nya mmg tak ada masalah, kerja pun 3 hari seminggu..so lebihnya tu...gigihlah yea study.

    Pedulikan lah apa pun kata orang, dik mulut kita..poket kita..derang bukan tahu, kita je yg tahu..so, abaikan..tapi, mana yang baik tu..renung2kan lah.

    Kerja pun satu pengalaman.

    *Ni adik punya prob ke, atau Abg.Afzal punya prob ni??..yeaahha!

    *Bergurau*

    ReplyDelete
  33. dah jadi kaunselor terhormat dan kawan aku ni....

    ReplyDelete
  34. wah...afzal keje part time jadi motivator ke...hehehe..bgus2...


    ct nasihatkan, tnye la member dia tu cmne...kalau member dia bley tlg bayarkan xpew,lau x, biarlah dia keje...huhuhu

    ReplyDelete
  35. keputusan yang bagus..beajar berdikari

    ReplyDelete
  36. Sahabatku yang dihormati,

    Perniagaannya berisiko rendah dan menghasilkan pulangan yang amat lumayan http://oun.stiforpmy.com/

    Tidak inginkah anda jadi orang kaya dengan MODAL KECIL?
    KLIK SINI http://oun.stiforpmy.com/ http://oun.STIFORPPRO.com

    Mungkin anda boleh ikut cara saya jika anda menyimpan cita2 untuk berjaya dalam usahaniaga di Internet. Baca nih http://simplebisnes.net/oun

    Bisnes mudah beginilah yang menjadi pilihan saya ketika saya masih rabun IT suatu ketika dahulu. yang ni http://simplebisnes.net/oun

    Tahukah anda boleh buat duit dengan debit kad anda. Nak tau cara dia? Jom Buat Duit. KLIK SINI http://simplebisnes.net/oun

    Satu Revolusi dalam cara berbisnes, mampu menjana income pasif sehingga usd2047.00 sebulan walaupun Hanya Dari Rumah !!!
    Rahsianya disini http://simplebisnes.net/oun

    Fenomena Terkini!!! Cara mudah giler buat duit hanya dari rumah dgn Stiforp. KLIK SEKARANG http://simplebisnes.net/oun

    Jika anda tidak menjana sekurang-kurangnya rm100 sehari di internet, anda telah melakukan satu kesilapan, Jom tengok sini http://simplebisnes.net/oun


    Semoga Membantu,

    ReplyDelete
  37. Admin Tumpang Share...
    Main Simple Games Dan Dapatkan Duit Sebenar Dalam Matawang Euro. Klik Sini Panduan Cara Main Game Ini Dan Full Support Dari Saya

    ReplyDelete