'> Tips Menjamban Dengan Sihat | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Friday, December 30, 2011

Tips Menjamban Dengan Sihat

Assalamualaikum,

Bila bukak cerita pasal jamban, semua fikir nak berak, kencing. Tempat di mana sisa pepejal, cecair dan bau2 menosok kalbu bertemu sekaligus dan mencipta satu kepuasan yang sukar ditafsirkan lagi oleh setiap penggunanya. Sepanjang hidup aku ni, aku dah buat pemerhatian mendalam dan apa kata kita berdiskusi pasal jamban. Jamban kita..wajah kita, tak gitu? *mana aku dapat slogan haramjadah ni aku pun tatau.

Aku allergi ngan tandas awam. Serius aku fobia bila perut aku memulas dan apa yang terlintas difikiran aku cuma tandas awam. Mula2 berhadapan dengan makcik kaunter tandas yang ala2 sombong menyusun syiling, berlatarbelakangkan jadual bayaran masuk mengikut keperluan kepenggunaan. 30 sen sekali masuk, mahal pada aku.. tapi agak murah pada pengguna lain yang tak perlu guna banyak tenaga mengepam lubang jamban setelah guna.

nampak macam tenang kan.. siapa tau dia tengah meneran?
(ihsan Google)

Masuk berbayar, tapi tandas macam @#$%&. Huh makcik yang berjawatan tetap dengan starting gaji menyamai PAR kat ofis aku sekadar duduk melenggang kangkung. Tak baik la macamtu makcik. Duit amik tapi kebajikan pengguna tandas tak terbela. Tips sebelum masuk tandas pertama, lipas kaki seluar sebab korang tak perlu was2 apabila nak bawak sembahyang nanti melainkan kalau korang pakai seluar pendek.. itu tak perlu. Jikalau dilipat juga aku khuatir lebih singkat dari spender.

Pilih jamban ikut selera masing2. Orang yang pilih tandas depan lebih berkeyakinan tinggi berbanding yang memilih tandas belakang. Kenapa? Mereka tak kisah andai terkentut kuat dan didengari pengguna tandas sebelah. Adakalanya kita dengar air paip dibiarkan terbuka, kenapa? Sebab penggunanya malu najisnya yang terjatuh mengeluarkan bunyi yang kuat. Pelepup! Ternyata dia mempunyai sifat rendah diri yang tinggi. Haha :D

Pelis la ye buang air dengan betul. Aku tak tau kalau korang ada masalah tak boleh aim dengan baik. Bersepah2 weh sampai atas tempat flush pon ada taik! Ko berak sambil menari ke? Humangaih aku rasa dah cukup besar lubang jamban tu, korang nak menyuruk dalam tu pon boleh. Ke nak kena adakan kursus berak secara berilmiah? Jadilah manusia normal, bukan menatang yang akalnya entah kat mana. Then FLUSH! Geli geleman aku kalau ada objek terapung2 pelbagai bentuk dan saiz. Kalau nak buat pameran, kasi seal dalam bekas kaca.. tayang kat muzium. Tajuk : TAIK UNIK BERBENTUK TUKUL

heh bab ni yang aku buat aku was2 nak guna jamban!

So gunalah tandas dengan cermat dan berhemah. Jamban kita.. wajah kita kan? Jangan rendahkan maruah kita sebaris dengan menatang kat luar sana ye :) Bukankah kebersihan itu sebahagian daripada iman? Jadi marilah kita menjamban dengan sihat :) Slam Jumaat


P/s : Orang yang cakap tak serupa bikin sama seperti kentut macam guruh.. bertubi2,
         tapi hasil outputnya kurang (berak ciput)

47 comments:

  1. yeahhhh!! sokong awak...

    marilah menjamban penuh berhemah!!

    ReplyDelete
  2. ewaaahhh, siap tips tuh..hehe~~

    ReplyDelete
  3. huhu...good info..
    berhemah sket gune public properties.. :p

    ReplyDelete
  4. abang pun jijik kalau tepi jamban ad air kencing

    ReplyDelete
  5. yelah encik apzal. same2 la kite menjamban ngn penuh berhemah dan berkhemah :D

    ReplyDelete
  6. cukup tak suka masuk tandas awam...klu kebersihan terjaga takpa..tapi klu tak terjaga dgn bau pun yg dah macam2.. sanggup tahan cari tandas lain selagi tak terdesak sangat...

    ReplyDelete
  7. Hahaha berak sambil menari punca taik bersepah.. hahaha... betul2 aku tak terfikir.. hahaha

    ReplyDelete
  8. ; jamban kotar, nak menjamban pon tak selera :)

    ReplyDelete
  9. zal, tlg buat jamban bleh melentang...kegunaan dihari tua

    ReplyDelete
  10. tips menjamban ada juga ker?? ha3.

    ReplyDelete
  11. hahaahhaa..
    berak sambil menari??
    jap nk bayangkan jap..

    hanya masuk toilet kat mall, tempat lain terus putus napsu..~

    ReplyDelete
  12. aduhhhhh kalau bab jamban ni mmg lemah lah kalau yg bayar tu.dye mintak bayar,tp kite masuk dlm mcm masuk free je.

    ReplyDelete
  13. yup sokong sangat!! glee geleman masuk tandas awan..kalau boleh tahan, nak buang kat umah jew..

    ReplyDelete
  14. kahkahkah tak boleh blah tang bukak air paip tu T__T

    ReplyDelete
  15. Ramai rupanya kena penyakit ni..ingatkan beberapa kerat je..saya lagi fobia kalau tandas itu adalah tandas duduk..huhu..tak sanggup..

    ReplyDelete
  16. sokong kempen menjamban berhemah..

    ReplyDelete
  17. yang pasang air tu aku selalu buat sebab aku ni pemalu ..sampai dalam jamban pun masih malu lagi..hahaha

    ReplyDelete
  18. oh tandas berkualiti , lagu tandas paling best , ahah ,

    ReplyDelete
  19. tandas rnr paling berkualiti kot. free. xda kotor sana kotor sini. hee

    ReplyDelete
  20. pernah masuk tndas yg penuh dgn taik. tnsion thp dewa dh time tuh taw!

    ReplyDelete
  21. jambanmu jambanku jua..jaga sama sama

    ReplyDelete
  22. mama pun x brpa suka masuk toilet awam.....tpi ada jugak tandas awam skrg yg bersih...baguslah......harap rakyat Malaysia ni amalkan jaga kebersihan kat mana2 shja..

    ReplyDelete
  23. Betul2! kebanyakan tandas awam mmg kotor.eeee~ geli.

    ReplyDelete
  24. kahkahkahkah..sy pun bukak air paip nak cover sebarang bunyi..hahaha

    ReplyDelete
  25. nana menjamban cool jep, ade orang ke x peduli hapa, asalkan dia(taik) jatuh dengan keadaan cool jugak yedakk ? HAHA!

    ReplyDelete
  26. isu jamban ni mmg jadi isu global dah rasanya sbb bru2 ni kt melaka ada hari tandas..tu menunjukkan pngguna blom lg 'memerut' secara beretika...perlu lagi didikan berterusan dari peringkat tadika hingga ke sekolah memandu..

    ReplyDelete
  27. series kalo org membce entry niy ketike mkn memang teros pengsan ! ~ ngiahahaha =D

    ReplyDelete
  28. jamban oh jamban..masalah kebersihan jamban awam memang takkan selesai sampai bila2 tapi kan............zal jangan nak kutuk jamban awam lak zal.jamban kat rumah zal macam mana pulak?kena ambik kira tu..wekkkk :P

    ReplyDelete
  29. always funny entries ! LOL ~

    eceh speaking london pulek :p

    ReplyDelete
  30. hahahaa kan kan? susahnye kalau org yg xreti guna harta awam dengan cermat.. hmmm

    ~suke giler entry2 abam sengal ni.. heh3 :D

    ReplyDelete
  31. hish xreti tandas awam ni...anti betol! hahaha

    ReplyDelete
  32. haha..kalo msuk tandas awam y kotor time nak kluar tu rsa nak je bakar tandas tu..haha

    ReplyDelete
  33. haha cayalah jamban kita wajah lite gittueww! :0

    ReplyDelete
  34. wahaha mmg tak suke nk p public toilet melainkan terpaksa...kalo nk membuang sisa besar, sanggup balik umah sbb buang kt tempat lain rase mcm sembelit...kalo kt umah keluar dengan lancar je....

    urm bukak air paip tu penah buat, kadang2 buat2 batuk serentak dengan pengeluaran sisa/angin....hahaha!!!

    ReplyDelete
  35. yg aku pelik.. masih ade golongan x pndai shoot aim.. kncing bersepah.. dh tu xreti jirus.. euw~~ (tgn didada.. mata ke atas)

    ReplyDelete
  36. ang perli aku.??..weii..ingat aku boleh tahan ke nak cium bau najis.??..dah laa lain orang lain bau...kalau 1001 orng yang pakai jamban tuh..wohoho..mimpi ngeri den

    ReplyDelete
  37. semestinyer bile orang mmbace entry niy sambil makan, dah sah2 akan pengsan..ngiahahaha ! ~ =D yang tak menahan bile sakit perot sangat, sampai berak berjejes, ngeeee terok seyyyh !

    ReplyDelete
  38. Jaga lah jamban untuk kebersihan rakyat jelata :P

    ReplyDelete
  39. Paling tak suka masuk tandas awam..kecuali kalau betul2 terdesak dah...

    ReplyDelete
  40. hehe..knala sama2 mnjga kbersihan ok :)

    ReplyDelete
  41. suke sangt n3 neyh...

    :)tok ketua sye pembersih org nyer

    clean as you go !!!!

    ReplyDelete
  42. hahhaa...macam-macam, kalau melepas tu diam2 aje..hihi

    ReplyDelete
  43. Baru balik baca macam-macam GA. Ko tak nak buat GA pasal ni ke hahahah

    ReplyDelete
  44. entri penuh sensasi dan pengajaran der, menjamban secara berhemah! haha

    ReplyDelete
  45. haaa setuju sangat2....

    wpun skdar bayaq 3 kupang sekali masuk tapi kalau dalam tandas tue serupa mcm tmpt buangan smph, tak berbaloi jugak kan?

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com