Sumpah Tak Nak Sambut New Year!

10:53 AM


As salam,

Seyes!! (sambil terkemut2 aku menyeriuskan muka aku yang bujur sirih ni walau pada hakikatnya lebih kepada bujur bola rugby)

Time baru kering jahit sunat dulu kemain. Ye la teringin gak nak rasa join rakyat Malaysia sambut new year. Tengok kat dataran merdeka macam penuh je memanjang. Seingat aku time tu aku lepas SPM bawak motor C70 abah aku ko KL. Bawak kua anak dara orang plak tu. Tapi insaf aku pastu. Sebab?

Bayangkan naik moto pon boleh jem dengan parking berlapis2 jangan haraplah nak balik awal. Dengan road blocknya sana sini. Cari makan satu hal. Kalau tau aku bawak bekal dari rumah. Mahal giler peniaga makap rege. Malam ni meniaga, esok kompom jutawan. Duduk kat padang penuh sampah, berhimpit2 dengan bau2 yang menosok kalbu. Kalau test indeks pencemaran peparu time tu mau berjelaga. Setelah hampir 10 tahun ni baru aku rasa menyesal, sanggup aku redah semua tu semata2 nak tengok percikan bunga api?? Erk!

Mungkin tu dulu la, yela muda remaja.. tengok macam best je orang buat, kita pon ikut sama. Tapi sekarang lain. Ekceli banyak kot cara yang boleh kita lakukan untuk sambut new year, contohnya makan malam bersama2 keluarga. Walaupun nampak remeh tapi part itu yang selalu kita miss dalam hidup kita kan?

By the way tu la the 1st and the last. Sumpah aku tak nak keluar celebrate new year lagi


P/s :  Selamat tahun baru kawan semoga tahun ni dipermudahkan segala urusan
         Jom buka buku baru :)

Urban Legend

8:03 AM


As salam,

Cenggini la gayanya.. kalau dah lama tak hapdet, bila nak mula balik humangaih malas kemain serupa koala! Ada benda panjang lebar nak aku story, tapi takpe slow2 kayuh. Hari ni jom kita sama2 kongsi cerita. Time sekolah dulu, masa baru masuk ada tak korang dimomokkan oleh senior2 korang mengenai cerita2 pelik, aneh atau menakutkan di kawasan sekolah korang? Haa itu tajuk kita hari ni, what we call urban legend. Macam nama cerita kan?

Masa aku masuk sekolah menengah dulu, senior2 aku bagitau yang sekolah aku tu ada hantu. Hantu perempuan nama Mona. Dia acapkali ditemui dengan menggendong bayi dipangkuan, mengelilingi kawasan sekolah. Kalau nasib ko baik, boleh terserempak. Mujur la nasib aku tak baik tak pernah jumpa lagi sampai abis sekolah huhu.

Dikatakan Mona merupakan gadis kampung yang mati diperkosa oleh tentera Jepun sewaktu penjajahan Jepun ke atas tanah Melayu dulu. Kawasan sekolah aku tu merupakan tapak asal tentera Jepun. Selain tu kalau rezeki ko melimpah ruah kemain, korang akan dengar perbarisan askar pada waktu malam dan kalau luck ko cun, boleh nampak askar2 beruniform Jepun memikul keranda di tepi balkoni asrama!

Tu urban legend di sekolah aku dulu, aku tau korang pon ada cerita. Aku pernah dengar cerita pasal hantu nenek yang mencari orang yang masih belum tido. Kita tau dia hadir bila dengar suara dia cakap 'Satu sudah bangun, nenek sudah tau..' Kisah hantu purdah atau kum kum yang mencari 44 orang gadis sunti untuk dijadikan korban, hantu pakgad yang kerap mengetuk tingkap bilik asrama di luar bangunan, hantu karak yang membunuh lelaki yang mencari air di lereng bukit dan macam2 cerita lagi.



Samada betul atau tak, aku tak tau. Itulah urban legend, kisah yang dimomokkan dan menjadi cerita  masyarakat setempat. Itu cerita aku, cerita korang pulak macamana?

Meh Abang Nak Nasihat

4:31 PM


As salam,

Dah la tu, takyah nak nangis2 bagai. Keluar air mata cendol pon (sambil tadah mangkuk bawah mata) takkan berubahnya keputusan tu. Dengan mak abah yang dok bising dari semalam mesti tension kan? Korang pun kena la terima hakikat yang mak abah bising tu ada sebabnya. Diamkan je nanti dorang berenti sendiri.. seyes! Tapi kalau betul korang dah usaha sebaik mungkin, tapi masih tak mencapai apa yang korang harapkan.. tu bermakna belum rezeki korang lagi.

Takyah rasa down sangat, baru PMR. Kalau apply kerja sekarang ni pon, tak di attachednya result PMR korang tu. Paling koman pun SPM. Bukan abang kata PMR tak penting, tapi PMR ni cuma 'pemanas badan' untuk korang uji kemampuan diri. Takpe kalau korang stucked kat sini, so gunakan kegagalan ni sebagai semangat untuk korang perbaiki balik tang mana yang patut. Pada abang PMR ni macam ujian pertengahan tahun la.. yang SPM tu akhir tahun :)

Ramai je kawan2 abang, sukses time PMR.. SPM kantoi. So tak bermakna kita tak cemerlang kat PMR, kita tak boleh carry on untuk SPM. Kita nak kat atas atau kat bawah.. terpulang pada diri kita sendiri. Ikutlah sama ada korang still nak duduk putus asa atau.. korang mula rasa panas hati akibat gagal dan struggle balik untuk SPM nanti. Mana korang pilih? Korang masih ada 2 tahun lagi!


esok masih ada.. esok masih ada (serupa tema lagu dalam tv plak)


Abang tak pandai bagi kata2 semangat. Apa yang abang cakap adalah melalui pengalaman sendiri. Jangan sedih2, kalau betul korang kuat berusaha untuk PMR sebelum ni.. teruskan. Dah betul la apa yang korang buat tu. Nak tambah usaha lagi pun bagus! Jangan berhenti berharap kepada Allah sebab Allah takkan menganiaya hamba2 Nya. Itu janjiNya :)

So cool, relaks and chill ye :)

Menu Hari Ni Ular Sawa Burma Yeay!

9:18 AM


As salam,

Selama ni, paling teruk korang pernah makan apa? Tauhu busuk? Telur tembelang? Petai? Ke makan masakan orang yang 1st time masak seumur hidup? Perghh takpe2 aku faham situasinya yang ko alami #sambilbercucuranairmata 

Biasa korang tengok orang makan ular kat mana? Myanmar? Vietnam? Tapi dalam banyak2 ular, tetiba nafsu serakah aku menbuak2 nak makan ular sawa Burma ni. Woo aku nak makan ular? Nape tak cukup lauk lagi ke kat Malaysia? Alaa nak buat macamana jiran aku Myanmar, kira macampembawakan budak la ni erk!



Aku terasa nak makan ular ni lepas kedai kek North Star telah menghasilkan kek berbentuk ular sawa burma. Seyes mati2 aku ingat ular betul, tapi bila boleh cocok lilin bawah ketiak ular tu sambil Jemah dan anak beranak tepuk amai2 nyanyi lagu hepi besday.. sah kompom kek!


Owner kedai kek tu buat kek bentuk menatang tu sebab rasa cintanya terhadap kek. Harini mungkin kek bentuk ular, mana tau minggu depan dia nak buat kek bentuk gamat plak kan?

sumber

Secret Admirer, Kakak Dan Adik Angkat FINALLY EXPOSED

12:29 PM


As salam,

Sebelum ni aku kemas2 beg lama, tup2 aku nampak ada satu kad kurus (dalam erti kata bahasa budak2 kecik kad nipis) terselit celah buku. Aku belek lalu tersenyum simpul kegedikan. Fikiran mula terawang2 mengimbau memori silam. Cheewah! Lama punya cerita ni dan hari ni aku nak cerita pasal menatang ni :)


Secret Admirer
Aku tak tau la kalau aku ada secret admirer ke tak. Tapi macam besar ke takde je. Ye la aku bukan budhak fengakhap yang hot setappp gituu kan? Aku cuma budak kadet bomba yang kuat main air. Main air hokey bukan buat air! Bukan atlit yang keje hari2 main sukan sampai nak pegi tandas pon harus lari 100 meter berganti2. Aku budak nerd yang pakai seluar bawah kecik, cermin mata tebal dan rambut leper sikat tengah!

Tapi aku musykil meja aku selalu kena conteng wish bla bla bla. Yang pasti bukan lelaki sebab time prep malam, kelas aku tu diguna oleh budak2 fomfuan. So sampai sekarang la aku tatau aku ada admirer atau tak. Tapi ni la yang aku dapat time dedication day yang mana student leh bagi cekelat kat budak lain..

Agak2 korang ni tulisan sape ea? 
(ayat biasa dengar kalau dapat wish tulisan tak kenal)


Adik angkat
Ala perkara biasa ni, jangan tipu la kalau korang tak pernah ada adik angkat. Bila fikir2 balik, kenapa aku amik adik angkat dulu ea? Sebab cantik? Rapat ngan aku? Salah.. salah. Sebab aku salah orang! :P

Actually masa tu aku nak ke koperasi, beli roti. Aku nampak kawan aku, aku lambai la kat dia beberapa kali.. dia plak tak perasan. Makin gigih la aku melambai. Yang jadi harunya depan kawan aku tu, dudukla 2 orang budak junior dua dok perati aku. Mungkin sebab ingat aku lambai dia, yang sorang ni tersipu2 malu lalu beredar. Tapi sejak haritu, setiap kali aku selisih ngan dia.. dia jadi blushing, malu2 sambil kawan2 dia dok juih2 kat aku. Lor ape kes?

Jadi secara tak rasminya aku terpaksa la angkat dia jadi adik aku sebab kecoh dah dak2 batch dia pasal dia ngan aku. Alahai kelakau pon ada. Oh aku dapat citer dia pon dah kawen, ada sorang anak sekarang :)


Akak angkat
Aku kenal akak angkat aku ni masa aku form 3, dia plak form 5 time tu. Nama dia Marshitah. Aku pun tak kenal dia sebenarnya, tapi tetiba kawan dia datang jumpa aku bagitau yang sorang kakak ni nak jadikan aku adik angkat dia. Ko tau apa perasaan bila orang nak jadikan ko adik angkat? Rasa macam retis! Kahkahkah

Aku tak ingat sape bagitau aku, aku jadi adik angkat dia sebab dia ada minat kat sorang senior aku ni. Muka senior aku plak ada iras2 aku. Kira tahap emsem gak aku sebenarnya ye? Type2 jawa la :P Eh kakak aku ni low profile dan baik. Senyum je keje dia. Aku dapat adiah baju saiz XL (masa tu saiz badan aku M) dan cream perfume. Setiap kali dedication day mesti dia akan bagi aku cekelat.

tengok! cenggini la baru akak yang bertanggungjawab.


Sekarang dia ada lagi tapi makin vogue la :D Still keepin' touch lagi ngan aku. Aku dah kawen, akak bila lagi? Nak tengok akak angkat aku tak?

Yang kanan tu, amacam? Kancan tak? Tahi lalat dia tu yang mahal tu.. kalau jual laku.
Nak kenal? Sila dapatkan borang di toko2 jamu yang berhampiran anda


Bila kenang balik.. kelakar pon ada kan? Tapi biasala time tu budak2, tak matang mana pon. Orang ada akak adik angkat.. kita pon nak satu. Asal freshies dahi licin sikit, semua kita sapu. Hehe tapi tu la yang best. Kenangan sekolah2 dulu.. sekurang2nya ada benda aku nak cerita harini.

Korang plak macamana?

Bisa Gugur Jantung Gue #12

4:10 PM


KLIK SINI ke episod sebelum

Belum sempat ayam jantan berkokok, ikan gapi pun tengah syok layan mimpi, berudu masih berdengkur.. Ain sudah bangkit dari tidur. Bukan bangkit untuk buat kuih bangkit tapi bangkit untuk menyeterika bajunya. Almaklumlah hari ni kan dia ada temujanji. Nak je dia tanyakan Man, baju apa yang dipakainya harini. Tapi biasala dia kan perempuan, masih tebal sifat malunya walaupun hatinya melonjak2 ungka mau sedondon warna bajunya dengan baju si Man. Dia tau Man mesti akan mengenakan t shirt Palapes dengan seluar jeans lusuh seperti biasa. Tak seluar jeans biru, mesti seluar jeans hitam sebab setahunya la itu aje seluar jeans yang Man ada. Kalau berubah warna lain.. sah tu seluar si Anep atau Ainul.

Maya rakan sebiliknya terjaga. Matanya digosok2 sambil melihat keletah kawannya yang agak cemerlang pagi tu seolah2 baru telan 2 kotak coklat.. gigih dan hyper semacam. Dia pun tak tau apa kena dengan si Ain, nak kata dah meroyan.. tak mungkin. Kenapa si Man? Banyak lagi apa jejaka2 ganteng yang bersepah di UiTM tu.. kenapa budak slenga tu jugak yang menarik perhatian dia?

"Ko kompom ke nak ngedate ngan si Man ni Ain? Ko serius ke ngan dia? Aku takut ko termakan jerat yang ko pasang sendiri ni", Maya bersuara menyebabkan Ain menoleh kebelakang memandangnya. Ain hanya tersenyum.

"Sorilah beb kalau ko bangun sebab aku. Bukan apa aku nak makesure yang aku bersiap sedia je. Haishh dup dap dup dap je jantung aku dari tadi. Gemuruh gembira risau semuanya ada.. macam rojak", Ain membalas lalu terus menenyeh bajunya dengan seterika.

Maya dan Ain bukan baru sahaja kenal, malah sejak diploma lagi mereka telah rapat. Hampir setiap semester mereka ditempatkan bersama. Maya pun senang dengan Ain, walaupun dia tau si Ain agak gila2 tapi hakikatnya Ain tak seperti yang orang lain sangkakan. Hanya Maya sahaja yang kenal siapa Ain dan rahsia2 Ain erat dipegangnya selama ini.. tak siapa yang tahu.

"Cantik tak?", Ain meminta pendapat Maya sambil menggayakan blouse yang baru dibelinya di hadapan cermin almari. Ain sememangnya cantik, tak perlu dipertikankan lagi. Cuma tak siapa yang sedar. Maya tak tau entah berapa kurun Ain tak berpenampilan sebegitu. Selama ni yang dia tahu almari Ain penuh dengan jeans dan t shirt. Tiada baju2 perempuan ni. Maya hanya berharap kali ini Aian akan betul2 bahagia.. biarlah gadis manis itu melupakan kenangan lalunya. Biarlah dia merasakan apa yang sepatutnya dia rasa sejak sedari dulu lagi.

"Ya Allah. Aiiinnn!!", Maya menjerit tatkala melihat susuk tubuh Ain terlentok di tepi almari. Boleh dibantai tido! Tu la semangat kemain, yela orang nak ngedate kan hari ni?


***********

"Woi Man berapa lama lagi ko dalam jamban ni? Ko melukis ke hape?", jerit Ainul dari luar sambil perutnya ditekan2. Tak tahan rasa perutnya tu sejak dari pagi tadi, mungkin kerana tomyam yang dimakannya semalam. Boleh ke tomyam rasa sugus? Bila dikomplen balik, makcik kedai tu kata resepi baru. Nak taknak kena cuba, almaklumla resepi baru la katakan. Nah amik padan muka!

Dari satu lagu ke lagu lain, dari lagu Jaclyn Victor ke lagu patriotik semuanya Man sebat. Tu pun siap nak masuk lagu Negaraku plak, nasibla Ainul bising kalau tak kompom dia dah boleh release album gamaknya pagi tu. Man keluar tandas sambil tersengih2, bersiul2 macam orang kena loteri. Apa yang Ainul ngomelkan pun dia tak amik tau, masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan. Sebabnya? Inilah kali pertama dia bertemujanji secara serius dengan seorang gadis. Err gadis ke? Selama ni dia tak perasan lagi halkum kat leher si Ain.. ahh gadis la tu.

Bunyik si Ainul meneran dah tak dipedulinya lagi. Dia akan pastikan program yang dirancangkannya seminggu lalu akan berjaya. Makan2, tengok wayang, tengok berudu dalam longkang, tengok orang kayuh kayak kat tasik. Tengok je la.. sebab duit bawak cukup2 je. Tu kalau si Ain mintak askim ke.. popkorn, harus dia buat part time menari tarian tiang. Tapi apa2 pun hari ni cukup spesel padanya. Masakan tidak, nak jugak rasanya berjalan berdua dengan awek macam orang2 lain. Ni tidak, balik2 ngan lelaki. Kalau tak Ainul.. si Anep. Kalau ngan Ainul tu.. ok la gak, tapi kalau Anep yang agak2 sotong tu.. Ai kalau mak dia tengok pon mak dia boleh bajet dia gay! Eww

Man yang hanya bertuala mula menyisir rambutnya. Dalam banyak2 bahagian, bahagian ni la yang paling penting. Rambutnya disisir serupa Roma Irama, ni kalau kena tiup angin ni kompom mau sejam lebih nak bikin balik. Kali ni dorang plan naik bas, bukan naik moto. Pertama sebab boleh jimat duit minyak dan satu lagi sebab taknak rambut dia penyek time pakai helmet nanti. Hilang ke-machoan dan kehensemannya nanti.

"Lahanat sape kincit dalam boxer aku ni weeehhhh!!!", tiba2 Man menjerit tatkala ada tumfuk2 warna perang pada boxer yang gigih digosoknya semalam. Walaupun dia tau makhluk mana punya angkara, tapi sekarang bukan masa untuk balas dendam dengan me-ngincit balik pada boxer milik si Ainul. Man hilang punca tatkala ketiadaan boxer yang diharapkan. Plannya hampir musnah apabila membayangkan dia menyarungkan jeans tanpa boxer, kompom dia akan selalu betulkan 'parking'. Perghh mau menangis dia time tu.

Tapi harapan mula berputik apabila melihat boxer pink bersaiz M melambai2 ke arahnya dari arah tingkap. Nak taknak boxer kepunyaan Anep dipakainya. Sempit pun sempit la, janji pakai. Pada bahagian depan boxer si Anep tertulis "Anep punya, jangan pakai" Man gelak jahat, tapi dia hampir2 batalkan hasratnya itu apabila membaca tulisan Anep pada belah belakang boxer pula "Ko berani pakai jugak ye? Aku cili2 anu ko nanti" Man serta merta berpeluh. "Dasyat budak Anep ni.. kat boxer pon dia boleh buat karangan. Cemerlang sungguh masa depan budak ni", ngomel Man sensorang.

Tiba2 ada mesej masuk ke dalam inbox telefonnya.

"Awak, saya dah siap ni. Saya tunggu depan kolej ye"


Man tersipu2 malu. Amboi berawak-saya plak si Ain ni. Geget hidung tu kang. Pipinya mula blushing warna hijau. Minyak wangi si Ainul cepat2 dirembatnya dan disembur ke dalam boxer yang dipakainya. Dalam boxer nak buat apa? Sape nak cium?

Ah lantak la, dia kena cepat.. tak mahu Ain menunggunya dengan lebih lama. Henfonnya berbunyi lagi, ada mesej masuk. "Amboi Ain tak menyempat betul.. napsu macam kuda laut", getus hatinya.

Tiba2 hatinya berbelah bagi. Mesej itu bukan dari Ain, tapi dari Mely.

"Jom wak temankan saya keluar hari ni", Pulak! Mimpi apa Mely ajaknya keluar?

Man menepuk dahi. Kenapa la semua nak keluar ngan dia hari ni? Ke hari ni hari Keluar Secara Serentak Sedunia? Perlukah dia menerima pelawaan Mely yang betul2 dinanti nantikannya selama ini atau menunaikan janji yang dibuatnya pada Ain seminggu yang lepas? Tak semena2 Anep yang sedang tidur di tepinya, terkumat kamit mendendangkan lagu nyanyian Ukays, Di Sana Menanti Di Sini Menunggu. Ni ngigau ke hape??

Man menepuk dahi kali ke lapan, Mely ke Ain? Korang rasa??

(Bersambung)




Budak Budak Mesti Suka Ni!

12:52 PM


'Ko bawak bekal ape harini? Aku bawak spaghetti', ujar Markonah

'Hmm biasa jeee', hujung2 taik mata je Aiman pandang

'Aku plak bawak pizza', ujar Ujar Bin Jiman

'Hmm lagi biasaaa', Aiman menjuih lagi, masih belum membuka penutup bekalnya

'Ko ni macam bajet2 ni.. ko bawak apa', tetiba suara dari pintu menyapa tapi budak tu dah lari masuk kelas dia balik.

'Bekal aku spesel harini. Jeng jeng jeng',kata Aiman sambil Markonah dan Jiman ternganga 'Whooaa best la awak Aiman!! Nak gak!! Nak! Nak!', Jiman meronta2 di bawah laci meja

Agak2nya kalau anak korang ada makanan cenggini, dorang suka tak? Mungkin kalau dorang bawak bekal cenggini, dorang akan dilantik sebagai ketua darjah? Nak anak korang pegang jawatan sejak kecik.. korang beli la menda alah ni.

Jeng jeng jeng!!



Comel kan? Hehe. Ni sepesen ngan Tora la ni. Bebudak ni ko tapau la menda alah sedap mana pon, dia tetap akan attract kalau makanan dia tu ada ciri2 kartun kegemaran dorang. Contoh mudah Boboiboy atau Upin Ipin la kan?kan? Ni la toaster yang menghasilkan roti bentuk muka Domo. Yang ada muka domo je, kalau korang nak toaster kua muka korang pon boleh tapi bayar lebih la..aku buatkan satu ngeh3.

Harga dia? USD40. Ni aku attachedkan skali iklan di toaster-Domo ni. Aku tak risau sangat sebab sebelum anak aku kua, aku akan pastikan yang aku akan delete entry ni hahaha *gelak jaat





P/s : Pasni kua plak produk kipas boleh berlari

Ai Lewat Plak Bulan Ni?

12:48 PM


As salam,

Empat hari lewat dah ni. Ai tunggang terbalik dah aku, bukan risau tapi mintak2 la dari 4 hari terus bertambah tambah harinya. Mak aku plak kemain dapat mimpi ada orang bagi kain kat dia, adik aku plak mimpi wife aku dah berisi. Perghh tak senang duduk aku. Aku punya mimpi? Ntah la gelap je aku nengok. Ke aku mimpi duduk dalam lubang idong?

Aku tatau la kalau apa yang aku perasan ni simptom2 awal dia. Aku nengok wife aku makin kuat makan plak. Nak kata dia ada 'membela'..aku tak pernah tau plak. Ni dia mintak nak makan kat Wong Solo plak. Alahai makan lagi?? Pastu kuat plak tidonya. Mak aku saspek dia dah berisi tapi aku tak nak berharap.. sebab aku musykil dia taknak muntah2 haha. Abah aku lagi sedap, ada dia adiahkan kitorang baju tido! Kahkahkah aku ingat dia beli untuk mak aku.. baru aku bajet nak tambah adik lagi hahaha.

Ada atau tak tu aku lepas tangan sebab itu bukan urusan aku, urusan Allah tu. Kalau ada, ada la.. kalau takde takpe. Belum rezeki namanya. Rata2 kawan opis aku berisi lepas 6 hingga 12 bulan. Seronok sebenarnya kalau kita tau yang wife kita dah berisi.. kalau korang tak percaya kawen la cecepat :)


Hari ni dah hari ke 4, aku plak tak putus2 berharap agar hari tersebut terus meningkat sebagaimana tak putus2 aku berdoa agar kami dikurniakan zuriat yang sihat, soleh dan solehah di setiap penghujung solat aku.Harap Allah makbulkan salah satu daripadanya :)

Kalau la betul ada, seyes aku tak tau nak cakap apa dah. Alhamdulillah je la :D


P/s : Nak kembar boleh tak?


Nak Sembuh? Minum Air Kaki..

8:50 AM


As salam,

Pagi2 tadi aku sempat baca blog kawan2 dan aku tertarik ngan satu cerita kat blog kak Dianarashid.com. Tentang persugihan iaitu sejenis ilmu mistik atau ilmu hitam yang digunapakai di negara seberang. Bahaya ilmu ni, aku taknak cerita.. korang baca sendiri kat blog kak diana. Aku tak hairan sebab di sana, pusat2 perubatan mistik boleh didapati di mana2 malah menjadi sumber pendapatan penduduk di situ.

Bila aku baca, tetiba aku teringat cerita sorang kawan aku ni. Ada sorang kawan dia pegi bekfes kat sebuah warung. Nak dijadikan cerita air yang dia order tu ada semut jadi mamat tu pegi balik jumpa budak yang buat air tu, maklumkan dan mintak dia ganti air tersebut. Bila budak tu capai cawan, dia terus amik semut dalam air tu dan telan. Mamat tu pelik la tapi takde la kata apa2. Tapi sebaik dia melangkah keluar dari warung tu, mamat tu terus muntah darah.

Bila berubat, pakcik yang mengubat kata mamat tu dah malukan budak buat air tu dan penyakit dia hanya boleh diubat dengan minum air basuhan kaki budak tu. Giler jahat kan? Sampai macam tu skali, agaknya dah abis ikhtiar kot pakcik yang mengubat tu sampai suruh mamat tu minum air basuhan kaki? Lagi2 kalau kena yang siap pakej cagu. Perghh hanyir!

Tengok sendiri la pasal benda kecik tu pun boleh ke tahap santau menyantau kan? Dunia sekarang ni macam2 benda boleh jadi, kita tak boleh espect apa yang dorang mampu lakukan pada kita. Kalau tak boleh guna cara kasar, dorang akan guna cara halus. Kita sihat hari ni, esok belum tentu. Jaga diri, jaga keluarga, tuturkata dan perbuatan sebab kita kena sedar yang kita tak mampu puaskan hati setiap orang dan bukan setiap orang selesa ngan apa kita lakukan.


Aku ingatkan untuk diri aku gak. Kalau tikam terus mati takpe sebab kita nampak. Ni yang pesen main tuju2 dari jauh ni. Alahai risau aku beb! Aku berani cakap la sebab aku pernah kena :)


P/s : Minum air gamat pon leh ungu muka, inikan air kaki. Pergh!!




Lu Memang Boleh Masuk Maharaja Lawak !!

12:47 PM



Mula2 korang pegi kat blog mamat ni


Lepas tu korang tengok bloglist dia, cer tengok bebetul..


Ok sekarang korang dah boleh mula gelak, menganjing mahupun menyantau mamat tersebut sebab mampu buat lawak kelas atasan mahupun kelas2 lompat. Lawak cenggini boleh di praktikkan semasa menunggu bini bersalin dan mampu menjadi kegilaan dikalangan pengawas perpustakaan dan amil2 pungutan zakat masa kini.

Yang ni memang lawak bro kah kah kah! (seronok aku menganjing kawan sendirik hahaha)


P/s : Aku pon nak buat satu la kah kah kah!!

Taksub Dan Emo

2:36 PM


As salam,

Pepagi tadi aku komen sehasta kat blog sorang blogger ni, alaa dia geram sebab si Bunkface kutuk2 Kpop. Bunkface kutuk aku pakai labuci kat sua trek..aku relaks je. Semalam plak aku singgah blog politik, sempat la baca komen2 orang2 politik ni..agaknya la. Haha klako2. Sedar atau tak, mengaku ataupun tak nak yang kita ni sebenarnya berhati tisu. Betul tak?

Bukan hati tisu yang mana mamat body builder berlari2 anak menangis ke belakang peti ais sebab mak dia lupa beli choki2. Tak..tak! Maksud aku emo. Kita terlalu beremosi pada perkara yang bukan dalam bidang kita. Bola, politik.. oh Kpop pon termasuk gak. "Pelis jangan kutuk Kpop okeh, kang aku santau!", kata Mak Jemah kepada baiya pump minyak. Emo sampai nak menyantau? Ni aku bagi contoh je laa

Lagi2 bila sentuh bab politik, boleh bawak bergaduh tau. Cuba korang perati kengkawan korang, bila bukak topik politik.. korang akan rasa seolah2 berada dalam forum yang dibarisi oleh ahli panel yang super-duper hebat. Ajaibnya semua benda dorang tau sampai ke isu dalam kelambu. Tak payah nak gugel2 bagai. Korang kena ingat apa2 sahaja yang keluar dari mulut dorang adalah fakta semata2. Betul dan tiada apa yang betul selain betul2 belaka. Dia je yang best, orang lain semua salah.. melainkan orang2 yang sependapat ngan dia. Giler kentang! Padahal kawan korang tu keje hakiki dia baiki kasut je.

cheh belagak. Nasib la aku ni jenis yang setia cheewaahhh :P

Emo wujud akibat taksub. Kawal2 la perasaan sebab emosi yang tak stabil akan membelakangkan akal fikiran yang waras.Kalau dah berlaku perkara tak diingini nanti.. hape pon tak boley. Bak kata pepatah mak aku time UPSR dia cemerlang english 'Don't make desicions when you're angry and don't make promises when you're happy'

Belajarlah istighfar bebanyak ea :)




UuuUuuUOoo~ (Entry Tak Terkata Kata)

11:08 AM


"Menda alah hape tu?"

"Ala abang rasa la dulu"

"Humangaih dah la mahal, kalah harga downpayment kete!"

"Abang.. abang, kita beli ea" *sambil buat mata blink2 bajet kiut lettew

"Err.. Alahai sabo je la, ni kang kalau aku tak beli harus dia majuk tanak gosok gigi malam ni kang. Boleh ngigau sampah sarap aku kang", aku bersyair dalam hati sambil usha ketat2 abang beger bakar yang sedang tarik legging dia ke atas pusat. Legging?? Memancut2 nanah kua kat mata aku!

Beli gak la, sayang bini la katakan. Sampai umah bini aku suruh makan. Aku buat2 majuk dengan muncung ikan gapi sebab tak dapat beger bakar, tapi sekali dia jeling terus secara automatik aku tadah tangan. Aii~

Ni reaksi mula2 aku kena paksa makan menda alah tu.. Muka cenggini biasa aku buat time tahan kencing sebab zip seluar aku tersangkut.. takleh bukak2. Ala2 bongkak dan takbur pon ada aku nengok. Eh2 emsem gak aku rupanya :)


Tapi tetiba muka aku berubah jadik cenggini plak. Ajaib tol! Aku tengok macam spastik pon ada, wife aku siap warning jangan publish kat blog.. buruk nauzubillah katanya. Tapi macam biasa.. aku rasa macam biasa, maintain comel weee~ 


Haa korang tau menda alah ape yang aku telan tu sampai cenggini dia punya klimaks? Tak lain dan tak bukan.. taraaa!!

Menda alah ni nama Durian Crepe. Macam bantal pada mata aku, tapi kalau abah aku
nampak mau dia tenyeh bawah ketiak. Mesti dia ingat sabun mandi.

Ni inti dalam dia. Elleh kalau aku tau cenggini punya senang, 
aku buat sendiri la. Aku buat siap tutup mata tau.. 


Takpe la sekurang2nya kalau orang tanya, aku cakap la pernah makan. Takde la buat muka toya bila orang borak pasal menda alah ni. Sedap? Boleh la kalau ko kaki durian. Aku bukan kaki durian.. aku sekadar kaki bangku. Antara menda alah ni, beger bakar dan abang beger bakar berlegging tadi..  err apsal abang beger bakar pon dalam senarai nih?? Putus selera aku!

Eh tapi aku kagum.. aku memang nampak comel buat muka macamtu. Sesiapa berminat nak tempah aku, bolehla berbuat demikian sementara aku masih gedik2 dan manja gituuu.


P/s : Apsal Ah Hong tak menang Master Chef!! Grr




Siapa Kawan Kita?

9:46 AM

Assalam,

Salam Jumaat semua dan salam Rabu gak kepada penduduk sekitar Papua New Guinea. Kelmarin kot.. ke kelmarin punya kelmarin, aku pon dah lupa la. Aku buat entry pasal Sampai Bila Nak Kejar Trafik dan aku tertarik ngan salah satu komen daripada kawan blogger aku yang sorang ni MK Syahir.


Semalam aku borak2 ngan sorang kawan aku. Cerita pon berkisar menda alah ni. Korang pernah tak terfikir, korang ada beberapa orang kawan yang mana korang anggap sebagai kawan baik. Tetapi pada masa yang sama pernah tak korang fikir adakah kawan korang tu anggap korang sebagai kawan baik dorang? Betul gak apa kawan aku cakap tu buat aku pikir lama.

Aku ada seribu lebih kawan kat fb, yang kenal atau tak.. sama banyak. Tapi aku rasa lebih berat yang kawan ngan aku sebab ada kepentingan. Yang dulu kemain hangat, sekarang langsung ilang. Datang dan pegi tu benda biasa lagi2 yang pesen datang tunjuk muka sebab nak ajak join bisnes, advertised barang, suruh klik iklan dan selalunya muncul time nak kenduri kawen. Aku tak kisah sangat sebab aku dah immuned. Bak kata kawan aku la, kita ni ibarat hadir tak diundang.. pergi tak dihalang. Ada atau tak.. sama je. Jika takde kepentingan lagi pada dorang.. kita hanyalah sampah!

Aku masih ada kawan, bukan takde langsung. Pada aku dorang buddies aku.. cuma macam aku cakap tadi la, adakah dorang pun anggap aku macamtu? :)

P/s : Korang plak macamana?

Sampai Bila Nak Kejar Trafik?

5:01 PM

Assalam,

Orang dah balik, aku kat opis lagi. Tengah gigih donlod citer Stephen Chow hehe. Sementara nak menunggu abis donlod ni kasi post satu entry dulu la. Nak cerita apa ea?

Aku dapat rasa aku dulu ngan sekarang banyak berubah. Bukan setakat rasa lebih comel dan gebu, tapi semakin slow berblogging. Aku rasa aku betul2 jadi blogger personal. Citer bila aku rasa nak cerita, bukan kejar trafik dan income lagi. Entah la, sebab malas kot? :) Korang masih sama seperti setahun yang lalu?

Haish dulu kemain siang malam on9, tak cukup ngan chatbox blog.. siap ke facebook lagi. Kawan2 blogger humangaih jangan cakap la, kalau diikat sekaligus dah boleh bikin lidi penyapu. Kalau sehari tak bukak blog rasa macam tak korek idong plak, rasa macam ada je yang tak kena je. Aku tak tau sejak bila aku jadi macamni. Hmm musykil..

Tapi aku nak ucapkan trimas kepada muka2 aku yang rajin drop komen dan baca entry2 aku. Aku tatau samada korang baca sebab kita kawan atau memang korang suka baca.. okla tu bagi aku semangat sikit nak menaip lagi walaupun ntahapehape. Korn, Phat, Aien Not Alien, Ain Najwa, Remyhazza, Hanif Idrus, Boni Kacak, LydiaSunshine, Cikgu Jaja, Amranaiman, Najihahfara, Kak Ummiarisa, Liyaa MF dan beberapa nama lain yang tak sempat aku taip sebab kalau aku taip semua sah2 kang aku claim OT :P

Takpe2 korang teruskan menulis dengan lebih gigih ye. Aku harapkan korang akan berjaya, manala tau tetiba tercongok muka korang dalam rancangan Safiyya @ Entri Jameela ke nanti hehe.. jangan lupa petik nama aku :D Aku nak kayuh slow2, ok kot cenggini.

Oh ye, untuk yang bertanya, aku masih tak berubah.. masih tetap Afzalsukasuki cuma lebih kacak, tampan, bergaya, anggun, menawan dan bertambah subur je kikiki :D





Dah2 bini aku panggil balik suh beli Tora

Parasit

7:53 AM

Assalam,

Selamat hari Isnin, harap segalanya bermula dengan baik :) Pagi2 Isnin ni aku nak bukak satu citer. Kita biasa kan isi minyak? Pastu baiya petrol pump yang jaga kaunter akan mintak kad Bonus Link untuk di swap. Haaa.. tang ni klimaks. Jeng jeng jeng!

Tetiba datang ntah dari mana sorang tua ni dengan rasa tak malu dan rasa bersalah hulur kad Bonus Link dia untuk pembelian minyak aku. Tercengang gak aku. Mula2 aku ingat dia nak swap untuk minyak dia, tapi lain plak citernye pagi ni. Hmm aku ikhlas kalau si baiya tu swap kad company tapi pakcik tu punya kes.. erk! Aku blah ngan sikit maki hamun dalam hati. Sah2 aku tak ikhlas :P


Nasib la bukan melayu, dan bukan seagama aku. So aku buat2 paham pattern cenggini kuat telan benda haram. So pahaaammm sensangat (tangan di bahu sambil mata pandang ke atas)

Dah2 sambung keje :)

Bisa Gugur Jantung Gue #11

9:51 AM


KLIK SINI untuk episod sebelum

Man mundar mandir di belakang kelas, adakalanya dia bertenteng dan kadang2 dia mula bermain zero-point seorang diri. Puan Mimi menggeleng gelengkan kepalanya, tak tahu apa nak jadi dengan budak sekor tu. Tu baru fiil si Man, belum masuk lagi fiil Ainul dan Hanif. Pernah sekali sewaktu Ainul dipanggil ke hadapan kelas, dia pengsan siap pakej berbuih2 mulut. Si Man maklumkan yang Ainul tu ada sawan babi. Tapi yang musykilnya, Puan Mimi panggil ke depan sebab suruh padam papan putih je pon. Yang tu satu hal, si Hanif pulak lain pulak ceritanya. Budak sorang ni suka menggentel2 bulu idong dan sering bersin dalam kelas gara2 tercucuk bulu idong sendiri. Memang pelik! Tapi bagus jugak dorang ada, takde la sunyi sangat kelasnya. Sekurang2nya ada la watak2 yang mampu menceriakan kelas.

Berbalik kepada Man yang didenda berdiri di belakang kelas. Fikirannya masih pada Ain sebentar tadi. Dia tak pasti kenapa Ain bersikap dingin terhadapnya. Sebab kes haritu ke? Isk takkan la kot? Takkan la si Ain yang tomboy penampilannya tu tangkap jeles ngan kemesraannya pada Mely?

'Seyes Man, aku rasa Ain syok kat ko la', ujar Ainul sambil pantas tangannya menguit2 lubang telinganya dengan penutup pen hingga menitis2 air liurnya dek kerana kesedapan melampau.

'Haah la Man, aku mampu bagi key tinggi lagu Black Mentor ni pon boleh perasan.. apsal ko tak boleh? Dari lepas potong tali pusat dulu aku dah sedar.. tapi ko je yang bengap, buta kayu.. mata pakai stokin. Haktuih!!', Hanif menyampuk.. tapi dari tangga bawah la sebab takut kena sungkit buntutnya dengan Man.

'Humang aih kemain budak ni, sah2 dia memang tunggu peluang je nak maki2 aku nih. Siap ludah kahak hijau pakej cili nasi lemak tu!', perghh Man panas, lantas diurut dadanya yang berbulu hasil daripada 2 kali rawatan Yun Nam. Mampu buat 2 kali je sebab mahal.

Bila teringat kata2 kawannya tu, Man mula fikir panjang. Selama ni dia ingatkan yang bebudak dua ekor tu saja nak pekenakannya. Tapi bila fikir logik akal sebagai seorang jejaka yang tak berapa nak kacak.. tapi sedikit comel, Man rasa ada betulnya telahan dorang tu. Dia tak menyangka rupa2nya si Ain terkacip juga padanya tapi sebagai jejaka yang tengah tinggi saham sepertinya.. harus jual mahal walaupun maknya mati2 kata mukanya macam itik, abahnya kata mukanya macam katak pisang dan adik perempuannya kata mukanya macam umang2. Umang2 pun ada muka? Dah tu plak semua pakat2 samakan mukanya macam menatang! Jahanam tol. Tiba2 Man teringat perbualan antara dia, Hanif dan Ainul sebelum ini..

'Man aku ada cadangan. Apa kata ko try ajak si Ain tu kua sekali. Ajak la dia pegi nengok wayang ke hape. Tapi tak perlu la ko ajak dia pegi buat gotong royong membersihkan kawasan kubur walaupun pada dasarnya itu merupakan kerja yang berfaedah. Bikin romantik sikit. Ko taknak rasa ke naik moto sama2, sambil awek blakang pelok ko dan sesekali dia tolong isikan minyak moto?', ujar Hanif membuatkan Man berfikir jauh..sejauh Batu Pahat ke Australia.

'Ko plak Ainul. Ko rasa macamana?', Man menunggu buah fikiran Ainul.. namun senyap dan sunyi.

'Ainul oo Ainul! Tolongla member, takkan la kedekut idea kot?', desak Man, namun masih tiada jawapan daripada Ainul.

'Ye la Ainul. Sian weh kat Man. Weh cepatlah sikit', sampuk Hanif membekapi kata2 Man.

'Woi mangkuk! Aku tengah uk2 ni. Mak aku tak bagi cakap la kalau tengah 'mencangkung'!! stress aku nak 'membuang'', jerit Ainul dari dalam jamban. Man ngan Hanif ketawa berdekah2 sambil tunggu turn berbaris depan jamban.

'Tengok wayang pon ohsem jugak ni', Man tersenyum sendirian. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengajak Ain keluar. Harapannya agar kekeruhan hubungan antaranya dan Ain dapat dijernihkan kembali. Dia taknak bermasam muka, yela walaupun si Ain tu agak kasar.. tu je la kawan pompuan yang dia ada selain Mely. Oh untuk pengetahuan si Hanif tak termasuk dalam senarai walaupun kadang2 dia pakai baju kelawar dan trim bulu kaki. Erk mintak2 la dijauhkan. Tapi tu la.. susah nak kata walaupun tak lama mengenali Ain, dia dapat rasakan ada sesuatu antara mereka. Ala yang gitu2 tu... haishh malu nak cakap.

Ruang kelas mula berbau minyak cap kapak, kelihatan Puan Mimi memicit2 kepalanya. Pada pandangan pelajar lain mungkin Puan Mimi sakit kepala sebab tak cukup tidur.. tapi hakikatnya hanya Puan Mimi sahaja yang tau lebih2 lagi bila dia sorang sahaja yang dapat melihat karenah si Man di sudut belakang kelas, menekup muka dengan kedua2 belah tangannya sambil acapkali menggeleng2kan badannya ke kiri dan ke kanan tanda blushing. Lagi menyakitkan kepalanya bila si Man sempat buat muncung itik sambil snap gambarnya sendiri. Puan Mimi lantas pengsan apatah lagi orang yang akan dapat mms gambar tersebut nanti!


                                                                          **********

Ain menggosok2 matanya yang tidak gatal. Dibacanya berkali2 mesej yang dihantar Man sebentar tadi. Man ajaknya keluar tengok wayang? Tengok wayang? Seyes ke budak ni? Selama ni kalau tak ke seksyen 2, budak tu ajak pegi cafe je. Ni sampai ajak tengok wayang siap deal tengok citer Tom Tom Bak Rindu lagi. Mimpi ke hape?

Ain berbelah bagi, kalau nak diikutkan rasa amarahnya.. boleh dibawak bergaduh tapi bila difikir sebaliknya, inilah satu2nya peluang yang ada. Ain sendiri tak tau apa kena dengan dirinya, padanya Man bukan sapa2. Takde apa yang speselnya pada budak sekor tu berbanding lelaki2 lain yang cuba mendampinginya. Tapi dia sendiri tak pasti spesis apa yang dihadapinya sekarang. Man sentiasa dalam fikirannya. Bak kata kawannya, si Man dah mandremkannya. Man nak mandrem dia? Bukan setakat mandrem.. tong dram pon tak kenal, ada hati nak mandrem! Chait!

'Takpe la, kali ni je. Nasib la ko yang ajak Man. Kalau tak..haishh', ngomel Ain sendirian tapi ternyata hatinya mula berputik, berbunga2. Mesej Man dibaca berkali2 lagi tanpa jemu, berkali2 dipastikan yang Man kali ini tidak bergurau.

'Tunggu depan kolej. Hari Sabtu pukul 10 pagi ye. Takyah bawak bekal air, kita makan lua', eh eh bergurau plak si Man. Ain dari tadi tersenyum simpul.

Ain merebahkan badannya ke atas katil sambil memeluk bantal golek. Bantal goleknya yang masam selama ini tetiba bertukar bau wangi kemain, semerbak Dolce Gabbana. Dan2 lagu Aku Suka Dia nyanyian Ainan Tasneem bermain2 di benak fikirannya.

'Nite Man..', bisiknya dalam hati.. harap jumpa dalam mimpi.





(Bersambung)

Apakah Usaha Kita Kawan?

9:35 AM


Salam kawan2.

Kita kerapkali mendengar mengenai penindasan Israel terhadap bumi Palestin, bukan baru2 ini sahaja tetapi lebih setengah abad yang lalu. Saudara kita di sana saban hari bermati matian menyabung nyawa, hilang mata pencarian, kemusnahan harta benda dan tempat tinggal malah lebih menyayat hati anak2 kecil yang belum puas menatap dunia turut menjadi korban. Yang kedengaran hanya ratapan si ibu mengiringi letusan beratus2 bom yang tiada hala tuju.

Sampai bila kita hanya bergantung kepada negara2 luar yang saban hari hanya bermesyuarat tanpa ada sebarang kata putus?Kecaman demi kecaman tapi Israel tetap kebal seolah2 kemungkaran dan kerosakan yang dilakukan mereka direstui? Adakah kita masih menunggu 'keajaiban' sambil berpeluk tubuh dan menggeleng2kan kepala

Di sini nak aku kongsikan kisah nabi Allah Ibrahim yang dibakar agar dapat kita berfikir sejenak dan jadikan iktibar. Sewaktu nabi Allah Ibrahim dibakar dalam bara api yang marak, datang seekor burung kecil membawa air dalam paruhnya untuk memadamkan api tersebut. Tindakannya disedari burung2 lain yang hanya melihat dan mentertawakannya. Ada seekor burung yang besar memperlekehkan burung kecil tersebut lalu bertanya 'Adakah air dari paruhmu yang kecil itu mampu memadam api yang besar?'

Balas burung kecil 'Ingatlah, Allah takkan tanya di akhirat nanti adakah air yang kubawa ini mampu memadamkan api.. tapi yang ditanya nanti apakah usaha aku untuk memadamkan api tersebut'

Jadi di sini aku menyeru rakan2 agar dapat menyumbangkan sesuatu untuk bumi berdarah Palestin. Walaupun kita tak tahu bagaimana kesudahannya, tapi aggaplah kita sudah menunaikan tanggungjawab kita.



Di sini aku ucapkan tahniah kepada rakan2 dan admin2 Geng Blogger Sengal dan Group Apakah kerana menggerakkan tabung derma kilat untuk saudara kita di Gaza. Mungkin pada mata kasar dunia tindakan kecil kita ini merupakan sesuatu yang takkan mengubah apa2.. tapi yakinilah yang Allah lebih mengetahui dan Dialah sebaik2 perancang.

Wallahu'alam

Aku Pon UPSR Jugak La Dulu

11:34 AM

Assalam,

Wah2 akak kat sana tu kemain senyum menggigi? Akak kat sebelah dia plak..senyum menggusi taknak kalah punya pasal. Yela masakan boleh tahan bila lihat anak2 memasing cemerlang dalam UPSR. Kalau  nak diukur tahap kecemerlangan  bukan setakat naik kelas lompat je, kalau boleh amik result UPSR terus apply IPTA. Perghh mantap!!

Aku tumpang gembira je la, aku ucapkan tahniah kepada adik2 yang berjaya. Yang tak berjaya tu, abang faham korang sedih. Jangan putus asa sangat, korang masih ada 2 lagi ujian yang lebih besar iaitu PMR dan SPM. Tapi aku sedikit rasa terharu bila lihat ada segelintir adik2 kita yang kurang upaya dari segi pemikiran, cacat, buta dan autisme mampu memperolehi 5A. Ya Allah, aku tak tau sekuat mana kecekalan hati dorang ni dan apakah pendorong yang buatkan mereka mampu berdiri sebaris dengan pelajar2 cemerlang yang sempurna fizikal dan upaya mereka :'(

So bagi adik2 yang cemerlang keputusannya, dah tuntut ke janji2 mak abah korang? Untungla bebudak sekarang, demand besar2. Baru UPSR dah demand honda EX5. Perghh naik moto tu.. kaki sampai tak? Ke nak abang request pasang 2 tayar spare kat blakang? Haha. Ada yang request henpon memahal, percutian ke Paris. Wadepensil aku nak ke Pangkor pon bertunda2 ni plak nak ke Paris.

Dulu masa UPSR mak aku menjanjikan komputer. Tak percaya mak aku yang surirumah time tu, kini dan selamanya nak hadiahkan aku komputer!! Ko tau je la time aku dulu, sebut je komputer leh bikin hati melonjak2 gembira keriangan seumpama teletubbies tau. Yela orang kaya je mampu pakai komputer.. tapi apa akan orang lihat kalau aku mampu memiliki komputer? Bayangkan umah aku ada komputer dalam area Cheras tu. Pergh!!! Pasti ramai yang akan hantar santau kat aku dek kerana kejelesan yang melampau2.

Sijil ni laku kalau aku nak apply jawatan Pegawai Pengawal Kerengga atau
Guru Tarian Lilin G41


Sampai yime amik keputusan, aku balik kegirangan. Aku cemerlang straight A dan terus tuntut hadiah. Mak ngan muka setenang2 ikan di air.. mengangguk kepala. Mak aku keluar manakala aku dok umah. Tak lama kemudian mak aku balik, lalu menyerahkan pada aku kotak kecik sambil tersenyum2 kambing.

'Ni ke komputernya mak?', aku sedikit was2. Mak aku mengangguk. Walau kecik komputer aku, tapi hepi kemain aku time tu. Ngadap 24 jam sambil mak abah aku pon amik turn nak tumpang pakai komputer aku. Korang nak tau komputer aku dapat time tu?? Ni dia!!

cenggini la 'komputer' yang aku dapat.. tapi bukan monyet. 'Komputer' aku
main buaya tangkap telur burung. Untungla 'komputer' atas ni banyak button,
komputer aku dulu ada 2 button je. Button kiri ngan kanan!


Tak tau la samada mak aku seyes atau aku telah dikelepeti dorang time tu. Ye la mana la aku pernah tengok rupa alah komputer tu, kalau orang kelepet aku pon aku mana tau. Chait

P/s : Bebudak sekarang ada pakai beg swan lagi tak?

Rezeki Itu Allah Tentukan

11:33 AM

Assalam,

Salam Jumaat. Hari ni hari yang ke berapa ntah aku ngantar wife aku pegi interview. Banyak tempat dah dia pegi tapi masih takde jawapan. Tapi sebagai suami aku kena sabar, teruskan bagi galakan, kena bagi perangsang dan motivasi kat dia supaya dia tak putus asa. Ada la nanti rezeki dia kat mana2 tu.

Dia ada gak bagitau yang dia rasa membebankan aku, malu ngan kawan2 opis aku sebab selalu singgah opis aku dek nak pegi temuduga. Aku senyum je la. Mungkin dia banyak fikir, tapi pada aku bagus bila dia ada fikir macamtu. Ada rasa kebertanggungjawaban. Jadi dari situ timbul semangat dia untuk lebih giat mencari kerja. Tapi apa yang dia lakukan, aku rasa tak pernah membebankan kerana apa yang dia lakukan adalah untuk membantu aku menampung kehidupan kami kemudian hari nanti.

Aku percaya rezeki itu Allah yang tentukan. Tak cepat, mungkin sedikit lambat.. cuma perlukan kesabaran kerana Allah tak pernah lupa pada hamba2 Nya cuma kadang2 kita sendiri lupa yang Allah itu sentiasa ada untuk kita :)

Peace :)



P/s : Alhamdulillah negara aku masih banyak peluang kerja asalkan kita tidak memilih :)

Soalan SPM Sejarah Bocor!!

8:04 AM

Assalam,

Orang lain sibuk bercuti, aku gigih bekerja. Heh jangan ingat aku rajin kemain.. ni pon sebab cuti tahun aku dah berbaki 2 hari je, kalau tak jangan haraplah aku nak datang opis. Oh ye gambar entry Sembang Santai : isu tudung tu.. bukan Liyana Hashim si pengacara Safiyya tapi Liyana Hashim si blogger. Ai nama dah la sama, muka pon iras2 je. Salah aku sebab mata aku kero aka juling2 itik. Esok gak aku pegi trim mata bagi straight.

Sedar tak sedar dah 12 tahun aku meninggalkan alam persekolahan dan kali ni giliran adik bongsu aku plak hadap kertas soalan. Aku tatau la apa di gebang atas kertas jawapan tu janji jangan dia buat kapal terbang atau sampan sudah. Aku tak berani nak janji apa2 ngan dia, sebab result dia boleh tahan. Papa kedana kalau aku janji nanti. Cerita pasal peksa SPM ni, aku ada benda nak dikongsikan ngan korang pasal soalan Sejarah SPM aku dulu.. Soalan bocor beb, malam peksa!!

Ceritanya cenggini, time2 peksa ni.. wajiblah ko nampak surau2 di dalam kawasan asrama terang benderang dipenuhi ngan student2 yang bajet nak stay up. Bajet2 je tu.. 10 menet (tu kira paling lama la tu) je pastu dibantai tido. Muka yang selama ni tak pernah nampak kat surau, muka pecah masuk asrama puteri.. semua ko boleh nampak kat surau. Kira tahap kefemesan surau time SPM ngalahkan orang masuk Pavillion mahupun Midvalley. Aku? Macam biasalah berlakon dengan harapan kalau stadi kat surau, ilmu senang masuk tapi haram satu hape tak baca lagi. Puih!

Aku ada sorang kawan yang alim, bukan namanya Alim ataupun alim2 kucing. Ni bebetul punya alim tau. Malam tu dia buat solat sunat macam biasa pastu tido sekejap. Kitorang stadi bertungkus lumus, 30% tungkus dan lumus manakala baki 70% lagi bergosip. Almaklumlah esoknya peksa sejarah, banyak benda nak dihafal.

Tetiba kawan aku tadi bangin dari tido, dia terus bagitau kitorang 2 soalan yang masuk esok. Kitorang ni blur.. mamat ni mengigau ke hape. Tapi sebab dia ni lain daripada yang lain, jadi aku takde la rasa dia nak kelepet kitorang. Ada kawan aku yang gigih kemain amik bulat2 apa yang dia kata.. dah serupa amik nombor ekor pon ada! Aku amik jugak tapi takde la teruja macam dorang serupa kuda mati bini je.

Esok bila aku hadap soalan Sejarah SPM kertas 2, aku terus belek2 soalan. Nah! Sekali apa yang kawan aku cakap malam semalam memang masuk la beb!! Tergamam aku sekejap, nasib aku ada stadi jugak. Alhamdulillah la Sejarah aku dapat B3, sikit lagi nak dapat A. Aku usha2 gak kawan2 aku yang lain, manala tau kot2 ada antara dorang yang tulis jawapan pakai kaki.. soalan bocor punya pasal. Huhu

Apa2 pun aku kagum dengan kelebihan kawan aku yang sorang tu. Nak tau apa rahsia dia? Dia rajin buat solat sunat pada malam hari dan baca Al Quran. Sekarang ni aku tatau dia kat mana tapi yang aku tau, aku dapat soalan bocor gara2 percaya mimpi dia :)



P/s : Selamat menghadapi peperiksaan SPM kepada semua budak2 sekolah, makcik2 yang
        repeat peksa dan mereka yang datang peksa tapi tak amik peksa (yakni pengawal
        peperiksaan)

Emak Dulu Tak Macam Mak2 Sekarang

6:00 AM

Assalam,

..Dulu mak aku libas badan aku pakai paip getah, lempar aku dari tangga sebab aku lambat balik rumah
(agagaga ternganga kawan aku)

..Mak aku pernah hentak rehal kayu kat kepala aku sampai pahah rehal gara2 aku baca Al Quran tak lancar
(agagaga nganga lagi kawan aku)

..Setiap kali nak makan aku kena hafal sifir, tak hafal tak boleh makan
(agagaga terkebil2 mata kawan aku)

..Aku pernah menyorok dalam almari baju selama 3 jam dengan angah aku semata2 kitorang dapat nombor 6 kat sekolah agama
(agagaga kawan aku telan air liur)

Mak aku itu.. mak aku ini.. Kompom korang tak percaya mak aku macam tu kan?kan?

Tapi apa boleh aku katakan, aku tak pernah menyesal apa yang telah mak aku buat pada aku dulu. Malah aku berterima kasih banyak2 pada mak aku. Walaupun aku tak berjaya seperti yang dia harapkan, tapi aku akui aku kini menjadi 'orang'.

Cukuplah bila mak aku katakan 'Mak abah beruntung dapat anak2 macam kami' .Itu cukup buat aku tersenyum puas :) Ternyata berbaloi juga aku kena pelangkung hari2 :P


Gambar sapa la aku rembat. Pinjam ye abang kakak :)



Tapi ibu bapa sekarang? Anak2 mereka pula? Tepuk dada tanyalah selera ye. Selera aku hari ni nak makan Paceri Nenas. Nyum2 :)

Sembang Santai : Tudung

12:14 PM

Assalam,

Hari tu aku ajak wife aku keluar, saja pusing2 keliling Bangi. Almaklumla wife aku masih blom bekerjaya lagi. Jadi sementara nak dapat keje tetap tu, aku suggest wife aku untuk cari keje part time.. tak kisah la cleaner mahupun mak gad, hantam sajalah labu. Bukan apa.. risau aku ngan wife aku ni, makin 'sihat' aku tengok dia dok umah haha :D

Sampai satu premis menjual tudung, ada iklan jawatan kosong kat situ. Wife aku pun pegi la tanya. 10 minet lepas tu wife aku keluar ngan wajah hampa. Takde rezeki dia kat situ, takpe mungkin kat tempat lain. Wife aku kata dah ada orang isi, dia pun tunjuk la promoter tu yang berlegar2 depan pintu kedai..

Aku tengok sekali lagi signboard kedai. Yup, betul la Rumah Tudung  tapi.. kenapa promoter tu..?? Aku tak boleh nak cakap lebih, takut kena kat aku balik. Yela aib orang kita nampak, tapi aib sendiri kita tak sedar. Tapi aku cuma boleh nasihatkan, hormatilah kerja yang kita lakukan. Kalau tak boleh nak bertudung, carilah kerja lain. Majikan pun sepatutnya ambil berat pasal benda ni, mungkin remeh padanya tapi itulah yang orang lain nampak. Imej kena jaga, malu perlu ada.

Aku mampu senyum je. Aku hidupkan enjin kereta, bawa wife aku ke destinasi seterusnya.

Pinjam gambar Liyana Hisham pengacara Safiyya TV9 jap :)


P/s : Kerja itu kan satu ibadah, tak gitu? :)

Mana Sambungan E-Novel Bisa Gugur Jantung Gue Daa??

4:02 PM

Assalam,

Mula2 aku diamkan je.. tapi hari2 orang tanya, makin cair tinja telinga aku ni, siap bertakung serupa sup Campbell dalam mangkuk! Perghh abis nak buat camner la kan, Bizi la kak long aku tengah gigih buat anak. Actually jalan cerita aku plan pon dah kelaut. Boleh plak aku plan nak masukkan babak makhluk asing makan sardin dalam citer tu??

Jap2 ko.. yang duduk mencangkung sambil tenyeh songel tepi lesung batu tu.. nampak macam blur2 je kan? Aku sebenarnya citer pasal enovel aku. Ko pandang belah atas penjuru kanan ada tajuk Bisa Gugur Jantung Gue. Aku baru siapkan sampai episod 9 je. Heh apsal rupa macik kantin macam aku ni takde gaya boleh menulis ke? Jangan pandang kaki takde cagu la weh..

Jalan cerita jangan haraplah nak macam citer sinetron atau korea. Lebih kepada sin chan versi novel.. haa cenggitu la gamaknya. Eh lama gak aku tak sambung sebenarnya, las aku buat time tu aku darjah 4 kelas lompat lepas aku kalah dengan rumah kuning dalam acara lompat dalam poket seluar kawan berganti2. Semalam datang plak mood aku nak buat cerkon (cerita kontot).. alang2 aku sambung buat enovel aku balik la.

Aku tau ramai yang dah baca, best atau tak terpulang selera masing2. Tapi alhamdulillah la feedback positif buat setakat ni walaupun ramai yang kecewa watak dorang tak dimasukkan dalam citer aku. Aku tengah reka watak umang2 ngan lidi sate, kalau berminat boleh angkat tangan!

So pada yang belum baca, cuba-try-test dulu mana la tau sesuai ngan jiwa. Hehe. Baru aku teringat enovel aku takde cover lagi. Jadi aku pinjam gambar 2 orang blogger ni buat cover model walaupun dorang gagal temuduga sebagai Penggunting Tali Pusat T41. Entry hari ni aku nak exposed cover novel aku je, amacam? Kancan tak?


KLIK LINK untuk membaca eNovel aku Bisa Gugur Jantung Gue




P/s : Kiri tu aku, kanan yang buruk mencangkung tu Boni Kacak. Agak2 korang leh teka
        tak sape blogger manis yang jadi model tu? Kikiki :P

Balik Balik Korang Tanya Aku Keje Apa

3:22 PM

Assalam,

Ai aku malas sebenarnya nak story mory pasal keje aku ni, sebab pening.. panjang berjela. Ni kalau aku citer ni, kompom malam kang bos aku masuk mimpi aku! Perghh horror beb, siap pakai lab coat lagi panggil aku datang keje. Aku keje ape? Aku lab assistant je :)

Bila aku cakap keje aku, ada antara kawan2 aku tak percaya? Apsal? Muka aku ada macam makcik kantin sekolah rendah ke? Skop keje aku? Aku keje kat mana? Ada keje kosong tak? Haa yang tang keje kosong tu mahap la ye sebab keje aku ni melalui SPA gak. Aku keje kat Jabatan Perkanan Kuala Lumpur dalam unit Biologi. Handle makmal Bakteria. Sebelum ni kat Kuantan aku handle lab Residu Drug Veterinar.

Skop kerja aku? Jap2 aku bukak balik fail meja aku. Hmm.. actually kitorang kena jalankan analisis bagi mengesan kehadiran bahan2 mahupun kontiminasi terhadap sampel ikan yang boleh memudaratkan pengguna mengikut piawaian yang ditetapkan oleh EU. So kalau sebelum ni aku kat makmal RDV, keje aku kena mengesan kehadiran sebarang jenis dadah yang ada pada ikan ternakan. Dadah tu mungkin datang dari makanan yang diberi dan mungkin gak dari ubat2 mahupun bahan kimia.

Sekarang aku take over lab bakterialogi plak, fungsi aku kat lab ni pula untuk mengesan kehadiran bakteria2 menbahaya dalam ikan mahupun pallet (makanan ikan). Analisa yang dijalankan adalah untuk mengesan kehadiran Fecal Coliform, E.coli, Vibrio SP dan Salmonella. Selain ikan, aku ada gak terima sampel2 kerang dan udang daripada ladang ternakan.

So bila dah dianalisa, didapati sampel yang dihantar negatif (tiada bakteria) kitorang akan keluarkan sijil khas untuk peladang tersebut dan dengan adanya sijil tu peladang boleh la membekalkan ikan2 @ ternakan akuakultur dorang ke pasaran Eropah :)

Itulah keje2 aku. Hehe. Nah kat bawah ni aku tempek gambar2 yang ada

ni sewaktu kitorang attend latihan membuat surimi. Macam bebola ikan,
bebola udang dan ketam yang korang makan tu.. sebenarnya asal
daripada isi ikan cuma dicampur perasa saja.

dengan tenaga2 kerja makmal yang ada. Time ni aku kat Kuantan lagi

Nampak? Nampak? Betapa gembiranya aku buat keje!! Hahaha

Ni la yang aku malas, rutin wajib setiap kali setat analisis. Lap semua benda!! Tempat
analisis wajib bersih

Kalau ada peluang jangan la masuk lab ni, busuk menatang atas ni.
Tu adalah perut ikan yang dicampur ngan media, diperam 24jam. Bau tungkik!

Nampak tak betapa kusyuk dan tawadhuknya aku buat keje

Ni adalah bakteria yang telah membiak setelah diperam semalaman, tunggu ke step berikutnya


Nah ni la citer pasal keje aku. Nama je lab assistant tapi maaf bukan macam sekolah punya ye, keje kitorang besh :) Buat analisis serupa penyelidik. Hehe. Dah2 lepas ni jangan tanya lagi aku keje apa

Bungkus Air Ikat Tepi Bang

10:10 AM

Assalam,

Alahai pepagi dah buat aku sakit perut telan lawak banyak sangat. Ni cerita kawan aku plak la, asyik dengar citer aku je.. puas mikir aku nak citer ape ngan korang. Aku citer kes pagi ni pasal kawan aku hari ni ea? Pelis.. peliss.. pelisss!! (homaigod gedik ko nyah!) 

Macam hari2 biasa, pagi tadi kawan aku pegi tapau bekpes. Tapi ada sikit lain harini, orang yang buat air tu.. orang baru. Pekerja indon. Takpe la si kawan aku order menu biasa dengan air la. Dipesannya air teh tarik bungkus ikat tepi. Dari nada rendah kawan aku pesan minuman, sampai kat akak kaunter tu dijeritnya pesanan tu suruh budak indon tu siapkan. 'Paiman teh tarik satu, ikat tepi!!' Dah serupa macam amplifier kan? Tapi speselnya amplifier ni dia jaga kaunter selain boleh beranak, dia juga berbulu ketiak.


Lepas 5 menet, budak indon yang buat air tu pon datang dengan pesanan. Kawan aku pun pandang budak tu.. budak tu membalas pandangannya. Mereka saling berpandangan.. kemudian tersipu2 malu. Kawan aku mula bukak mulut sambil pipi ke-blushingan

'Terima kasih di atas teh tarik yang kiut ni, tapi apa fungsi ikat tali kat tangkai gelas ni?'

Budak indon tu lantas membalas ; 'Bukan ke abang mau teh tariknya diikat tepi?'

Kat situ gak kawan aku terduduk, sampai termengah2 dia tahan gelak. Ada plak diikatnya tangkai gelas ngan tali rafia? Ke pesen baru bungkus air ni? Ketawa-sampai-nangis kawan aku, nasib la budak indon tu tak kata tali rafia kat tangkai gelas tu buat tangkal.. kalau tak mau pengsan kawan aku bantai gelak :D

P/s : Salah faham, takpe2 budak baru. Bagi chance :P

Alahai Omak Den!

9:24 AM

Assalam,

Ni kelmarin punya cerita. Biasala aku kadang2 kalau penat giler babeng, aku terus jadi pasif. Buat muka kekwat, ketat.. seketat memasukkan henpon ke dalan lobang pusat. Ketat kan? Kalau tak caye cuba korang test tengok (ni kompom kalau korang buat time opis hour, esok korang dapat surat benti!) melainkan lobang pusat korang memang dah lobos!

Bila dah penat, mood nak melayan tu ke laut la jadinya. Bini aku borak la itu ini.. panjang berjela dia cakap, sepatah je aku jawab. Dari isu ekonomi ke gejala sosial.. sampai beralih ke sistem peranakan siput vavi pon dia citer. Aku? Masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan. Time tu atas kepala aku nampak bantal! bantal!! Oh nikmatnya tidoooo~

Dah cenggitu punya cerita, mak aku cari bini aku. Berkerut2 muka dia bermakna ada benda dia nak tanya, tapi malu2 kambing. Akibat tak tertahan, di luah mati mak.. di telan mati apak mak aku lantas bertanya kepada bini aku yang polos ;

'Ape kena ngan Along tu Zati? Err gamaknya dia tak 'dapat' kot malam tadi?'

Demm!! Omakkk ni soalan pesen ape yang mak tanya ni adoyai kan aku dah blushing 2menet! Hahaha mak aku memang cenggitu. So tak hairan la orang kata dia sporting. Nasib la bini aku paham, risau gak kalau bini aku lari keliling taman kemalu-maluan.. ke-blushing-blushing-ngan dek soalan cepumas tersebut.


Alahai omak.. omak..


P/s : Mak aku pon dah bertukau jadik kelakau pas tengok Betul Ke Bohong!

Karangan Autobiografi : Aku Seketul Henpon

9:33 AM



Aku seketul henpon samsang second hand. Aku berasal dari luar negara, tapi biarlah menjadi rahsia.. takut aku angkuh lagi bongkak nanti. Pada suatu hari tu, aku telah dibeli oleh seorang mamat, takde hensem mana tapi boleh la pegi jauh kalau diambil sebagai model iklan makanan ayam. Aku gembira tak terkira..senyum sampai ke telinga walaupun aku tau aku takde telinga.

Aku dibelai manja seperti binatang minyak yang penuh. Aku geli geleman tatkala tuan aku menye-lide2 akan perut aku ke kiri dan ke kanan berulang2 kali.. tapi aku pasrah. Aku adalah miliknya sepenuhnya, buatlah apa sahaja yang dia mahu.. aku redha :P Aku tak pernah lekang dari tangannya, waima ke jamban sekalipun dia mampu mengawal suaranya mengangkat panggilan walaupun ketika itu intonasinya sedang meneran. Macamla orang sana tak tau dia dalam jamban.. berdengung semacam.

Tapi sejak dia berkahwin haritu, hidup aku tunggang langgang. Cakap je mana tempat aku tak pernah pegi, bawah katil? Belakang almari? Terselit tepi sofa? Dalam tudung saji? Perghh menangis hiba aku. Aku diabaikan serupa telur lipas.. rasa macam siput vavi pon ada! Aku tak lagi penting.. kalau cenggini la gayanya, hantar saja aku balik ke rumah orang tuaku!! Eh aku takde orang tua apatahlagi burung kakak tua.


Itulah nasib diriku, henpon samsang milik afzalsukasuki. Habis kredit bersepah2 ko buang ye Jemah!! Puihh


P/s : Seyes aku tak tau apa function henpon aku skrang. Untuk SPM candidate, korang
        boleh kopipes entry aku untuk karangan autobiografi korang paper BM bulan depan :P





Dolu-Dolu Punya Panggung Wayang

8:56 AM

Assalam,

Dah lama kot aku tak pegi tengok wayang. Sejak2 aku pindah opis kat KL ni, dah takde kaki nak diajak keluar. Dah tak bujang lagi nak balik lewat pagi. Kadang2 rindu gak masa jadi bujang dulu.. rasa nak jadik bujang balik pun ada :D Untungla sape nama Bujang, sampai bila2 pun dia bujang memanjang..

Cerita pasal panggung wayang ni, mak aku ada cerita kat aku. Panggung wayang time dia dulu2. Waktu zaman muda rumaja dengan rambut afro, seluar bell bottom plak.. cermin mata bingkai besar. Hehe ada lagi gambar2 lama dia dalam album. Sambung balik.. time tu mak ngan abah aku keluar tengok wayang. Agaknya lepas gian la tu. Dia baru lepas pantang lahirkan aku. Nenek plak yang kena jaga aku kat umah.

Dorang tengok citer hindustan, tak salah aku Bobby kot? Tengah baeekk punya layan itu cerita, tetiba skrin jadi putih. Pastu kat skrin tu ada tulis cenggini 'Kepada sesiapa bernama Sabariah, mak anda panggil balik sekarang sebab anak anda asyik menangis'. Perghh ni ape punya pesen.. siap buat announcement beso2 kat skrin wayang tu. Mencicit mak abah aku keluar kaber malu, nak menyamar jadik kucing.. macam tak logik plak kan?


Sekarang kalau mak aku nak panggil balik, tapayah dah tulis kat skrin beso2 macam nak bagitau semua orang. Macamla semua orang dalam panggung wayang tu sama nama ngan aku. Mesej je sudaa :)

P/s : Naakk sangat tengok wayang. Kalau tak dapat tengok wayang..
        dapat pegang tiket wayang pon jadik la

Aksesori Di Gigi

9:22 AM

Assalam,

Selamat hari Isnin dunia, Kuala Lumpur hujan harini.. moment yang awesome untuk tido di-sapot ketiadaan bos2 besar menggalakkan lagi aktiviti berhibernasi di bawah meja secara berjemaah. Sekarang aku sedang membaca buku motivasi Alahai Pengantin Baru!

Seronok gak baca buku ni, simple je penulisannya. Macam baca blog. Cerita benda remeh temeh dalam hal rumahtangga yang mana kadang2 benda remeh tu gak leh jadi punca masalah besar. Kelmarin lepak2 ngan adik aku, dia cerita la pasal kawan dia dan si bf. Adik aku kata kawan dia kapel ngan bf dia tak lama.. sekejap je. Walaupun si bf tu emsem dan bergaya tapi ada sikit punya hal.. si kawan dia mintak break.

Aku tanya kenapa? Adik aku jawab ada satu hari tu si bf bawak kawan dia pegi makan. Makan punya makan.. dorang selang selikan ngan topik untuk berborak. Sekali tu time si bf dok sakan berborak citer hape ntah, si kawan adik aku ni suda nampak ada cebisan cili laa kat gigi si bf. Dan2 balik tu si kawan adik aku mintak break alasan dia geli geleman. Mak aih cili je kot.. bukannya terselit printer celah gigi!


Entahla kita nak cari yang sempurna padahal kita sendiri tak mampu jadi sebegitu. Alhamdulillah masa atas pelamin adik aku tegur gigi aku ada terselit cili dan tanpa segan silu wife aku bantu aku buangkannya dengan tisu. Hubungan menjadi indah bergantung sebagaimana kita mencorakkannya :)

Ni Plak Wedding Belah Laki Tapi Kat Umah Mak Aku Sebab Aku Tak Beli Umah Lagi

1:12 PM

Assalam,

Amacam? Cara tak aku buat tajuk pepanjang cenggitu? Kalau boleh baca senapas je tau melainkan korang dapat kebenaran bertulis daripada doktor dan bomoh bertauliah. Bomoh hujan tak boleh!! So seperti yang aku janjikan semalam, harini aku akan exposed plak kenduri belah aku. Penat weh ngedit dari masuk keje tadi.. nasib hari ni free.

Bertemakan warna pepel dan silver, aku nekad memilih pelamin bunga2 dengan cuba menyampaikan betapa dalam hati ada tamannya diri aku nih. Mula2 aku decide nak buat dalam 6-7 khemah je (aku tak tengok pon khemah tu camner) tapi bila dah pasang 8 buah khemah.. seyes aku kagum sebab kemain besar khemah tu dan luas plak. Eh aku tanak citer penjang2 boleh tak, sebab tangan aku cramp. Aku taip pakai idong je ni

orang ramai mula membanjiri majlis semenjak tahun lepas lagi. Dianggarkan
tetamu yang hadir hampir 13.4 juta menyamai populasi penduduk Papua New Guinea

berpusing2 aku berjalan.. baru sampai ke pelamin. Kata pengapit, 
nak amik mood. Ada plak nak rasa lutut pengantin time tu

beramah mesra dengan pengunjung2 sambil menjual pantun barang
serangkap dua malah ada yang mintak khidmat tilik nasib

gambar ni aku rembat daripada blogger nana, nak tengok gambar2
yang dia amik leh pegi ket blog dia bawah tu ye :)

berani bebudak kutuk pasangan sejoli blakang aku yang turut suap menyuap
tu ye? Weh abang ipar aku tuuu. Ntah camner leh tersama pose plak kan? Haha

Haa time ni sesi potong kek oleh abah ngan wife aku, tersama bulan lahir plak.
Perangai pon sama..aku rasa laa

Punyalah payah nak suruh abah aku stick bergambar ngan kitorang. Ada plak dia nak
lari2 jumpa kengkawan dia, orang yang lalu tepi pelamin semua dia tegur. Abah sape
la tu weeehh berdekah2 aku ketawa atas pelamin

photographer suh buat freestyle pose.. nampaknya kami bertiga je la yang
pandai belakon. Yang lain pandai beranak je :P

Ni kengkawan wife aku. Ada yang berkenan di hati? Sila maklumkan kepada aku

Yeah tak lain dan tak bukan dorang la buddies aku, bestie aku dari
sekolah menengah sampai sekarang. Orang kuat aku, penasihat dan
kawan susah senang aku. Trimas Oneh, Naiem dan Fadhlur <3

Giler teruja, aku bajet 3 orang je yang turun tapi...

..omaigad ramai tuu!! Yeah dorang la kawan alamaya aku. 
Untuk pengetahuan kitorang la Geng Blogger Sengal!!

Mak aku kata, dorang nak bergambar ngan mak abah aku sebab sporting?
Hahaha memang pon mak abah aku sporting, sportrim dan kadang2 boleh jadik
skirting!


Aku kenalkan muka2 blogger yang mungkin ada korang kenal, tak kenal
mahupun buat2 kenal. Tapi dorang memang happening sampai pening orang
sekeliling melihat fiil sekor2
dah lama aku syak yang si Shawn Razaleigh dan Boni ada apa2..

Gambar ini diperbesarkan bagi mengukuhkan bukti. Ternyata jelas
hubungan mereka bukan sekadar teman bermain congkak semata2

Oh lupa aku ada buat wishing book. Ko tengok berapa banyak aku buat goodies bag
untuk tetamu2 yang hadir. Bukan setakat tetamu, orang lalu lalang, orang hantar tong gas
malah orang yang salah jalan masuk jalan tu pon trut menerima goodies bag

wishing book tu aku buat sendiri tau :) Trimas kepada mereka yang wish..
terharu aku sampai nangis2 di tepi peti ais

bebudak ni semua pakat2 nak wish sambil diperhatikan si Shawn dan
awek dia, Zyra Roxx. "Gelojoh macam zirafah memasing", kata
 Zyra Roxx di dalam hati secara berhati2

"Kekasihku..kita tulis sama2 ye", ujar Shawn
"Ye anje, kita kat kekasih blogger terhot setakat ni", kata Zyra pula
"Korang menulis ke..merendek depan macik ni?", mak aku plak menyampuk

blogger ni namanya Nadh Zher Ree. Dia balik awal sebab ada hal.
Takpe2 bro kehadiran ko pon dah buat aku gembira :)

Aku suka la pose korang berdua ni. Ni la Wadi Ao ngan Fadil Penyu.
Comel kan? Aku tak sangka si Fadil ni trun gak. Si Wadi ni kemain mesej aku 
haritu tanya warna tema tapi datang pakai baju kuning. Puih!!

Blogger comel ni plak namanya Korn :) Ko buat bibir macamtu bajet 
mengghairahkan lettew?

Abang emsem ni salam aku time aku makan. Terbantut napsu makan aku.
Ke.. dia nak makan skali ngan aku kat meja perantin?

Ni la blogger Syahiroo :) Dia buat muka cenggitu cuba membuktikan yang
dia sebenarnya kacukan cina-melayu dengan menunjukkan mata sepetnya

Blogger single yang menjadi pertaruhan aku. Si Tirah Zairi dan Aida Omar.
Ada sesiapa yang masih solo untuk aku rekemenkan?

Mula2 aku tengok budak ni dok snap2 gambar aku, tapi aku tak kenal sape.
Bila dia salam kat pelamin baru aku tau yang dia la Nanasuicide :) Maceh
dik sebab trun :) cantik la gambar <3

Gambar kenang2an ngan bebudak GBS yang dapat turun.
Yang ada pon dah cukup haru biru.. belum yang lain lagi. Isk3

Mak aku tanya aku, kenal tak budak lelaki berbaju melayu bawak beg sandang.
Aku kata sape? Tak kenal pon. Budaknya skema2 je. Mati2 aku ingat ada budak
tahfiz mintak derma.. rupa2nya si Zulhilmi Tempoyak! Ko lambat la beb!! Hahaha.
Eh tapi seyes aku suka gambar ni weh!! Comel!! :D

DJ pekenakan aku, disuruhnya aku nyanyi. Nasib berduet ngan bini aku.
Laa seyes aku karok. Tak pecaya?? Sila lihat bukti di bawah. Pasni sape kaki karok
boleh roger kitorang anytime hahahaha


Bila majlis selesai bini aku plak dah dok teruja nak bukak adiah.
Dalam bebanyak adiah tu, aku dapat satu adiah yang paling besh!
Dia punya besh..semua yang tengok ternganga menitik2 air liur.
Nak tau ape?Jeng jeng jeng..
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Cilakak!! Hahahahahahaha bini aku suh buang.
Aku sendiri tatau bila nak guna hahaha

Apa yang boleh aku katakan, aku gembira dengan perjalanan majlis aku. Masih tak boleh menerima kenyataan yang aku kini sudah bergelar suami orang. Aku sudah punya isteri. Aku dah ada mentua dan ipar duai. Dah tambah lokasi untuk dituju setiap kali balik raya. Duit gaji kini diagih dua, belum masuk bila dah ada anak. Makin berat tanggungjawab yang dipikul. Trimas atas nasihat kawan2.. korang memang banyak membantu.


Tapi aku tetap gembira, walaupun aku tau ianya buakn sesuatu yang mudah.. tapi aku tau itulah asam garam bila berumahtangga dan aku harapkan aku mampu menjadi suami, anak dan insyaAllah ayah yang bertanggungjawab, adil, bertolak ansur, bersabar dan mampu membimbing keluarga aku ke jalan yang diredhai.

Amiin.. semoga diperkenankan Nya


P/s : Kredit untuk jurugambar Syakir Rahman, Nana ,Zulhilmi Tempoyak
        Bug Love dan Cik PanadolKalau aku tau gambar2 korang mabeles 
        cenggini awal2 lagi aku hire korang :D