'> First Time Aku Bila... | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Friday, April 6, 2012

First Time Aku Bila...

As salam,

Biasa tak dengar dengan 1st time situation dari ko kecik sampai besar. '1st time aku beb'.. 'Ni baru 1st time aku buat'. Macam menda yang korang buat sekarang, mesti ada starting point kan? So apa kata kita borak2 santai, kita kongsikan First Time Aku Bila.. kat sini :) Mana tau ada situasi lucu yang leh kita gelak-guling2, yela selalunya menda alah kali pertama ni berlaku time kita tak ready, kurang ilmu dan adakalanya kelam kabut. Hehe

**********

1st time aku makan beger mekdi, terkulat2 muka aku. Aku ingat lagi time tu aku darjah 5, abah aku nak tukar selera. Asyik bahan kepsi je bosan gak kan? Muka pon dah Kolonel Sandel. Sesekali nak ubah penampilan gaya Ronald Mekdonel kan? Aku beli cheesebeger sebab ada cheese, nampak macam omputih sikit. Bila aku geget puih masam! Aku tengok ada sayur hijau ngan benda alah hape tah. Aku kata kat abah aku beger tu basi, abah aku suh basuh dan goreng balik. Aku pon buatla macam disuruh. 10 tahun lepas baru aku tau yang masam tu jeruk timun. Alaa 1st time kan?

1st time aku ngan family bawak nenek aku makan kepsi. Time tu aku darjah 3 rasanya. Makan kat Petaling Street. Bila order sampai nenek aku buat muka, terkial2 menunggu ape ntah. Kitorang dah balun awal. Abah aku tanya dia cari apa..tunggu apa? Dia kata nasik2 takde ke? Perghh tersedak aku..idong aku dah macam paip pepsi kua kat situ! Ada ke mintak nasik. Kalau dah ada nasik kang, dibantainya mintak belacan. Chanteekkk sangat la tu kan? Kahkahkah nenek sape la tu!!

1st time aku dapat lesen kete kemain terus kua pegi bandar beli pensel. Bila mak aku suh panaskan kete, aku sanggup offer diri bawak kete jenjalan keliling taman. Kemana saja mak aku nak pegi, aku la yang jadi supir. Waima mak aku suruh hantar lauk kat jiran sebelah pon, aku naik kereta pusing satu round then baru ke rumah sebelah. Kereta tu dah macam kedai bunga dah aku hias. Siap bantal, bunga, gantung2 tu..pewangi jangan cakap la. Time tu tak lekat umah.. asyik ajak kawan kua je bli pensil kat bandar. Banyak kot aku kumpul pensil time tu

1st time aku mimpi akil baligh.. Wah ko mimpi baligh pon nak citer ke? Ala sukati aku la bukan aku baligh paksa! Time tu tingkatan 1, yang tak menahan tu ada ke aku mimpi naik bas mini? Punyalah obses kengkawan kata dorang mimpi tengok awek cun la, ngendap awek mandi la.. mimpi awek seksi bagai. Puih!! Aku kena tipu atau memang nasib aku? Tak related betul kalau nak diikutkan.. Aku akil baligh sebab mimpi naik bas mini!! Hampeh sia2 idop aku!!

1st time aku pakai seluar tempah masa aku form 4. Time tu trend tempah2 seluar kat butik. Aku tengok kengkawan aku kemain tempah seluar sekolah dengan ukuran kaki 20cm (ukuran harus untuk tampil lebih macho). Aku pegila kedai tu, seluar warna biru dah abis..tinggal seluar warna hijau muda. Dah kemaruk nak tempah punya pasal.. aku ok kan je la. Nah balik mak aku bantai gelak apsal sua aku ngan katak pisang tak jauh beza warnanya. Dia suh tempah warna pink, kuning pisang, ungu bagi menambahkan keceriaan pada si pemakai. Kihkihkih klakau mak aku!


**********


Stylo la nenek ni makan mekdi. Eh ni bukan nenek aku..
Kalau nenek aku dia bergambar sambil gaya buat2 makan beger
Kemain betol!!


Dah la tu je aku nak citer.. sebenarnya banyak lagi tapi kalau aku je cerita, sampai ke sudah tak abis. So bila plak korang punya 1st timer? Aku dah ready nak gelak guling2 ni kihkihkih :D

40 comments:

  1. hat akil baligh tuh . hahahahaha . terbaik .

    ReplyDelete
  2. byk nya citer first time dia.. haha XD dh lupa maa.. suka part mekdi tu.. tp suka mkn burger jual tepi jalan lg dr mekdi/kepsi.. lebih syiokk! haha

    ReplyDelete
  3. first time baca entry orang citer pasal mimpi akhil baligh terbaik r bro

    ReplyDelete
  4. hahaha.. terbaiklah . eh lesen kete beli pnsel ? ==" tebiat abg ni

    ReplyDelete
  5. bile dpt lesen ketanya?

    kemain nak hantar kuih kt jiran sebelah pusing keta satu kampung dulu

    adeh =.='

    ReplyDelete
  6. hahahahha bas mini, pestaim dengar cite ni :D <-- tak tahan ketawa.

    ReplyDelete
  7. hahahaha first time makan mcd tu lawak. haha. ape daa abg nie.. hiks.. first time ngedate tak de ke ? xD

    ReplyDelete
  8. Aku x tahan bile ko ng nenek ko g kepsi.. buat nye di mintak belacan, jenuh pulak org kepsi tu nak carik

    ReplyDelete
  9. hadoiii bege basilah pulak..hehe..lawak ah..nasik mana nasik?hehehe..

    ReplyDelete
  10. trlalu bnyk first time..xtau la nk ckp.haha

    pss :: maaf ye tok kalo x suke tp sbb entri tu kan ade gmbr die x tutup aurat..emm hrap tok fham.hehe

    ReplyDelete
  11. haha nice entry ! haha my opah kan..lebih lagi dari org muda2..bile lunch je..tnye opah.." BIG APPLE "
    tak mau mkn nasik ! haha

    ReplyDelete
  12. kahkahkahkahkahkah jadah lawak gila. haha

    ReplyDelete
  13. sengih2 den
    nasib baik tak g saman mekdi bagi beger basi haha

    ReplyDelete
  14. biar betik mimpi bas mini akil baligh ape yang stim kat bas mini tu? hahaha.. ciss emak gelak kan katak pisang?? nak kena emak nie.. :P kelakar la emak tok macam anak dia jugak.

    ReplyDelete
  15. zal... tang akil baligh tu yg tak tahan..... kalau tok dlm bas mini.... remy pulak kat dlm cinema..... he3.... kantoi sudah.....
    tu yg sekrg kaki pi tgk movie....

    ReplyDelete
  16. hahah..grrr!kemain lawak entri ko kali ni..tapi apsal mesti beli pensel je??haha..
    fes time aku masuk blog ko aku dah gelak berguling..xD

    ReplyDelete
  17. Hahahahahahahahahaha!
    Gilerrrrrrr~~

    ReplyDelete
  18. EKEKE... tok mesti *blushing masa taip entry nih

    ReplyDelete
  19. pestaim pegi tutti frutti sye tak tau cmne nak bg yogurt tu kuar dr mesin tu..jenuh cuba pelbagai posisi..hahahaha..

    ReplyDelete
  20. Erkk,tumpang tanya..akil baligh tu mmg kena mimpi naik bas ker?? hekhek~ lawak lar tok niey,,

    ReplyDelete
  21. haha.. cam hampeh mimpi akil baligh.. nanti aku nak ber 1st time lak.. ekau jangan tak baca lak...haha

    ReplyDelete
  22. kah2..tak menaham den gelak tok..1st time yer..xingt la...
    nti nk kna ingt kish2 lama blik

    ReplyDelete
  23. hahahahahaha...cam siot je.. aku pulak fes time pakai spender.. pergh.. ngilu2 toq.. hahahahahaha

    ReplyDelete
  24. 1st mimpi akil baligh pun mau tulis ka, hahaha :P

    ReplyDelete
  25. hahaha..ngok ngek la awak niy pejal..tergelak oden eykau tau..haha..setiap 1'st, aku gelak..haddoi !!~ hahaha..

    ReplyDelete
  26. mimpi akh.baligh.....dlm bas mini pon jadi....perghhhh

    ReplyDelete
  27. haha. ade pulak bege mekdi tu basi. first time aku baca entry serupa ni. :D

    ReplyDelete
  28. mimpi basah naek bas mini? tang mana yg basah tu?

    ReplyDelete
  29. best cite awak...first time saya dengar cerita tentang mimpi baligh..tak pernah dengar sejak 36 tahun yang lalu...

    ReplyDelete
  30. Hahaha.. Lm x melawat.. Dtg2 bikin tergelak jer laa.. Sorry sgt bz bru sempat melawat kmbali

    ReplyDelete
  31. hahaha..bagus pengisian ko ni. :p
    first time aku sampai blog ni. jom kenal2 :)

    ReplyDelete
  32. Mesti ko ternganga jugak bila ko ternampak patung Ronald McD...

    ReplyDelete
  33. erkkk 1st tyme ekk...td dah ingat tp pas baca afzal punya 1st tyme tu tros lupa nak taip apa hihi...

    ReplyDelete
  34. semua 1st time awak...memang kelakar gaya olahan bercerita memang menggeletek urat ketawa...hahaha


    *berapa batang pensil menjadi ukuran kekerapan awak memandu kereta sebab seronok dapat lesen :D

    ReplyDelete
  35. Hahahaha...adoih. Lawak gila!
    'Syuhada like this'

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com