'> Jalan Jalan Cari Makan : Menu Feberet Aku | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Sunday, April 1, 2012

Jalan Jalan Cari Makan : Menu Feberet Aku

As salam,

Bila cakap pasal menu masakan, semua orang ada menu tersendiri yang boelh membangkitkan nafsu makan memasing kan? Tapi kalau jenis yang tolak batu ngan kayu tu.. aku tak tau la, Semua benda dia hentam. Menu2 aku ni boleh dihidangkan samada dengan satu jenis menu ataupun kena berpasangan dengan menu lain. Kalau tak, takde ummph la orang jawa cakap :)

So apa kata kita tengok lauk2 kegemaran aku..


Paceri Nenas
Lauk kegemaran aku yang paling..errr!! Mantap la. Kalau
ditag-teamkan ngan telur dadar atau ikan masin, 2 pinggan
kompom! Oh aku makan paceri nenas je, paceri terung
aku kureng sikit. Mak aku buat pekat giler kuah. Besh!


 Asam Pedas Ikan Pari
Hoho ni johor style! Kalau ada telur dadar tambah
plak kicap masin sikit. Adeh terliur dah aku. Aku layan
je either asam pedas melaka atau johor.. janji merah dan
harus PEDAS!! tak pedas tak kick! Menu yang sering
diorder kawan2 aku kalau nak datang makan umah aku :)


Ungkep Ayam
 Amacam? Familiar tak ngan nama ni? Aku rasa orang
pantai barat tau kot lagi2 kat Johor. Ni menu masakan 
Jawa. Rasa manis lemak adeh ni kalau ngan adik2 aku
ni mau bergaduh berebut. Angah aku pandai masak..
pekat kuah dia buat :)


Kari Sardin
Ni menu bujang yang pada aku sangat awesome. All 
time feberet dan kena tag-team ngan telur dadar dan
sup kulit tauhu. Korang tau tak? Ala yang banyak letak
soon tuu.. Ni kalau ada lebih, aku buat cicah roti. Huhu


 Ikan Tongkol Goreng
Maaf aku tak reti nak makan ikan mahal2 seyes.
Dalam banyak2 ikan, ni la ikan feberet aku. Rasa dia
macam masam2 sikit tapi sedap weh. Aku kalau ratah
panas2 je menda alah ni pon takpe.. makan ngan kicap


Telur Dadar
Last but not least.. all time feberet si telur dadar.
Perghh menu ni kemana2 pon aku mesti cari, even
kalau kat umah, mak aku memang dah spend telur
kalau aku kata nak balik. Entahla aku memang hantu 
gamaknya. Menu ni leh masuk ngan mana2 menu lain


So amacam menu2 kegemaran aku? Ada tak yang kena atau sama macam menu kegemaran korang? Buat masa ni, air tangan mak aku yang terbaik.. mungkin angah aku lepas ni. So aku nak tau gak.. apa menu kegemaran korang :)




P/s : Mintak2 la bakal wife aku nanti tau masak menu2 kegemaran aku ni. Telur dadar pun jadikla :D

52 comments:

  1. satu je yang masuk dalam list.cam mana ni rain? putus lah hubungan camni. HAHA. telur dadar je yang kita sama2 minat.yang lain semua reject. Hihi =DD

    ReplyDelete
  2. saya pandai masak telur dadar, paceri nennas, ikan tongkol goreng,asam pedas..boleh jadi wife u tak?? hahaha

    ReplyDelete
  3. memberahikan menu2 tu semua...erp!

    suka paceri nanas dgn ikan tongkol je.

    ReplyDelete
  4. haduhaiiii, lapor da nih, dah masuk waktu lunch da nih, aishhh, nak masak apa je la tuk famili sat agi nih...huhu

    ReplyDelete
  5. semua best best tapi sayang fiza tak makan ikan pari pulak..hehehe..adoii lapar balik ni tengok ungkep ayam tu..

    ReplyDelete
  6. paceri nanas & ungkep ayam je x masuk dalam list, yg lain sume makan...

    suka makan sardin yg diamasak sendiri =D

    ReplyDelete
  7. suka semua tu except sardin tu.. tak biasa makn sardin selain masak sambal maa.

    p/s : rindu dengan asam pedas ikan parang mak aku

    ReplyDelete
  8. pergh!!! semua menyelerakan! tapi yang deno suka ialah paceri nenas dan telur dadar! paceri tu kegemaran la tuh, lebih2 lagi bulan puasa... :)

    ReplyDelete
  9. okey belaka, janji bukan kita yang masak...kahkah

    ReplyDelete
  10. hurmm.. kari sardin dah penah msak , asam pedas dah , ungkep je belom. bleh try pasniee. :D

    ReplyDelete
  11. ahaks telur dadar pun jadi ekk?

    pasni kena belajar memasak la nak tekel perut tok hahaha...

    ReplyDelete
  12. knapa Asam Pedas Ikan Pari nmpk macam sedapppp jer.. auwww

    ReplyDelete
  13. semua makanan di atas akak suka kecuali ungkep ngan telur dadar je citarasa kita berbeza..akak lebih suka tomyam..

    ReplyDelete
  14. asam pedas ikan pari..telur dadar..peberet doh..hehe :D

    ReplyDelete
  15. no 1 ngan dua...remy punya feberet too........

    ReplyDelete
  16. Makan nak syiok jerk..
    Hahahaha!

    ReplyDelete
  17. Asam pedas ikanpari atau ikan kembung memang kegemaran aku ..

    ReplyDelete
  18. x minat pajeri...manis...huhhuh
    tp teringin ngn ungkep ayam tu..pergh!!!!!

    ReplyDelete
  19. ungkep je yg x pernah rasa lgi..

    ReplyDelete
  20. Ungkep ayam! Feveret gila seh! <--- Terus ayat orang Johor. Haha!

    Tapi telur dadar tu boleh kata tak boleh tinggal pada setiap masakan aku. Ye laa nak cover lauk2 laen yang kurang sedapp tu :P

    ReplyDelete
  21. paceri nenas paling feveret!!!

    ReplyDelete
  22. asam pedas ikan pari the best ! perrgghh. ghindu nak makan masakan mak. huhu

    ReplyDelete
  23. reti masak ikan tongkol goreng dgn telur dadar je
    agak2 lulus tak?
    ke kena reject...huuuu

    ReplyDelete
  24. sis tak pernah makan pun tongkol goreng

    errk sebenarnya mmg tak suka makan ikan pun hihi

    ikan pari suka pulak -,-

    ReplyDelete
  25. eh mak aku pandai buat semua tuh..ko taknak kawen ngan mak aku.?

    ReplyDelete
  26. semua boleh masak kecuali ungkep ayam tu so boleh masuk meminang tak nie? :P hahaha..

    paling suka paceri nenas tu.. sedapnye mengaliur rasa.

    ReplyDelete
  27. bulan pose je jumpe natang ni.ehehhe

    ReplyDelete
  28. asam podeh asam podeh my faveret hingga menjilat dinding

    ReplyDelete
  29. kalau akak,akak pilih pajeri terung..
    nak terung yang panjang tu..
    kalau pajeri nak kena ada ikan goreng..
    kalau ayam kurang sedap la..

    ReplyDelete
  30. Boleh than gak selera ko ni...semua sedap2
    Ak harap pas ni jgn la perut tu makin ke depan

    ReplyDelete
  31. Boleh than gak selera ko ni...semua sedap2
    Ak harap pas ni jgn la perut tu makin ke depan

    ReplyDelete
  32. waw sedapnya pajeri nenas,,memang peberet tu

    ReplyDelete
  33. Ungkep Ayam ?? xpenah mkn pun... kari sardin pun xpernah.. hee

    ReplyDelete
  34. sedapny pajeri nanas..peberet tu

    ReplyDelete
  35. lama aku tak makan mende ni....haiiishshhhh

    ReplyDelete
  36. msk semua boleh. lebiu

    psstt sentap x???

    hahahahaha

    ReplyDelete
  37. semuanya diatas...ada yang saya tahu masak ada yang tak tahu cuma yang pasti saya tahu makan kesemuanya~ :)

    ReplyDelete
  38. huh..asam pedas memang tak menahannnn..huhu..feveret den tuuu.. :) yup..carik lah wanita yang pandai memasak owkey.. :)

    ReplyDelete
  39. zal, apesal semua kegemaran kau sama ngan selera aku. Kau jawa ke? hahha.....

    cuma ikan tongkol je tak.. tapi kalau ade pan mata, balun je...

    ReplyDelete
  40. alamak!tertelan air liur,sedapnya.

    ReplyDelete
  41. nak pingsan tgk paceri nenas tu uhuk uhuk

    ReplyDelete
  42. pelikk cmne fav kite leh sama...hurmmm....kene tukar lain nih ^_~

    ReplyDelete
  43. waaa...semua menu ni sedap2... ^__^
    errr...lapar la plak.. =.=''

    ReplyDelete
  44. telur dadar..sedap..nyum3..
    yang lain mas xmkan ^^

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. 1st time dgr ungkep ayam tu tok! wee~ den pandai masak telur dadar! lalalala :p

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com