Blog Sihatimerahjambu

Cerita Alam Angker : Siapa Lagi Selain Aku??

11:05 AM


Assalam,

2012 genap 3 tahun aku kerja di Pusat Biosekuriti Perikanan, Kuantan. Aku masih ingat lagi sewaktu aku melaporkan diri, pejabat ini baru sahaja dirasmikan selepas pembinaannya pada 2008. Beruntung aku, almaklumlah bangunan baru. Sangat besar, punya banyak bilik2 dan gelanggang badminton di tingkat atasnya. Tapi sayang sebesar2 bangunan.. hanya menempatkan kami 20 orang staf sahaja. Biasalah bangunan baru, besar pula.. macam2 cerita boleh didengar dan kat sini aku nak ceritakan apa yang korang tak tau mengenai pejabat itu..

Kisah Satu


Faizan sedikit bercelaru. Kata2 pegawainya petang tadi buatkan dia tak senang duduk. Dia diminta menyiapkan laporan kerjanya dan diserahkan seawal pagi. Nak tak nak terpaksalah dia kembali ke pejabat untuk menyiapkan kerjanya. Kalau tak terpaksalah dia jamah segala bebelan dari pegawainya yang sorang tu.

Jam menunjukkan pukul 8 malam, suasana dingin di luar. Tiada jaga.. tiada sesiapa. Hanya  bertemankan lampu jalan yang suram cahayanya. Dikelilingi bangunan kerajaan yang lain membuatkan kawasan tersebut lengang pada waktu malam. Ruang lobi yang gelap hanya diterangi lampu tangga, Faizan meneruskan langkah menuju ke ofis. Fikirannya sewaktu itu hanyalah tugasan yang diberikan padanya. Mesti disiapkan segera.

PC dihidupkan. Sementara menunggu loading matanya meliar ke cermin tingkap bilik mengadap gelanggang badminton. Gelap semuanya, bulan pada malam itu pula tidak menampakkan cahayanya. Sesekali terdetik di hatinya seakan2 banyak mata yang memerhatinya ketika itu. Jam 8, malam pula.. mungkin bukan masa yang sesuai untuknya berada di situ?

Faizan meneruskan kerja. Dari satu muka ke satu muka, sesekali dia melayari laman sesawang bagi mengelakkan rasa bosan bersendirian. Dalam pada dia tertumpu membuat tugasan.. dia mendengar sesekali suara kanak2 perempuan tertawa di ruang legar pejalan kaki, tepi pejabatnya. Faizan memerhati di luar, tiada siapa yang kelihatan. Mungkin perasaannya sahaja.

Lokasi meja Faizan membelakangkan panel paras dada yang menempatkan meja pegawainya yang terletak di sebelah pintu. Tiba2 dia terdengar bunyi pintu dikuak separuh seperti ada seseorang di situ. Faizan menoleh kebelakang tetapi disebabkan pintu tersebut terlindung daripada panel, dia tidak nampak apa2. Angin ke? Takkan ada aingin sekuat itu dalam ruang pejabat yang tertutup? Kalau iapun angin, takkan mampu menolak pintu pejabat yang ditutup rapat olehnya tadi. Faizan mula berfikir bukan2 tapi kerjanya juga mesti disiapkan kerana jam mula menunjukkan pukul 9 malam.

Suasana sepi seketika. Dalam dia fokus menyiapkan kerja, dia terasa bagai ada seseorang sedang berdiri di belakangnya. Tak tahu bagaimana hendak digambarkannya tapi itulah yang dia rasa. Intutisinya merasakan ada seseorang di situ. Jantungnya berdegup deras, tapi jari jemarinya teruskan menaip. Dengan tidak semena2 dia rasa cuping telinganya dihembus dari belakang! Bukan angin biasa.. tapi ditiup oleh seseorang yang dia pasti waktu itu hanya dia seorang sahaja di situ! Bulu romanya mula meremang. Dia tahu ini bukan sesuatu yang normal. Bersendirian melakukan kerja pada lewat malam di situ bukan keputusan yang bijak dilakukannya sedari awal lagi. Lagi2 bangunan baru, tempat baru dan dia tahu memang ada sesuatu di situ.

Dia tanpa berlengah menutup terus PC secara paksa, tidak sanggup lagi menunggu lama. Bebel pun.. bebe la. Kalaulah pegawainya tau apa yang dirasainya malam itu, kalau la dia mampu berikan alasan itu. Tapi siapa percaya. Dia meninggalkan pejabat tanpa menutup lampu, tak berani bergelap lagi. Sempat dia menoleh ke belakang dek terdengar hilaian kecil kanak2 di hujung koridor.

Cukuplah apa yang dia lalui, 'benda' tu tak mempamerkan diri sudah cukup beruntung baginya. Tiada lagi istilah kerja lebih masa lebih2 lagi selepas waktu kerja. Mungkin itu masa untuk 'mereka' pula..

Kisah Dua..

Aku nak sambung kisah seterusnya, tapi aku ada kerja. Jadi aku sambung next time la ye :)

Bisa Gugur Jantung Gue #10

10:25 AM

KLIK SINI untuk episod sebelum


Kelas sunyi sepi, cengkerik sabung menyabung menunjukkan betapa matinya kelas pagi itu. Masing2 kusyuk dan tawadhuk membaca nota. Ada yang tidur, pasti tinggi tahap tawakalnya. Ada yang mula menconteng jawapan atas meja dan ada juga yang membawa toyol. Hanif dan Ainul? Masing2 blur tak tau nak buat apa. Mereka memaku pandangan pada Man. Man tersengih2 sambil mengangkat ibu jari. Bereeess!! Beres kepala hangguk dia!

Dari jauh kedengaran bunyi tapak kasut menghampiri kelas. Pintu dikuak maka kelihatanlah susuk tubuh gempal menerjah masuk. Yeah tak lain dan tak bukan.. Puan Mimi dengan mainan terbarunya gasing terbanngg!! Hoyeh2. Eh2 dah macam Mat Sentul ngan iklan Dindang plak. Muka bengis Puan Mimi mengecutkan segala otot2 yang ada. Kalau tak dapat jawab maunya kena rejam dengan biji karom ni. Man? Masih tersengih2.. tersipu2 malu dah serupa Ismet Ulam Raja menang main congkak. Apa dia punya plan pon masih menjadi tanda tanya kepada Hanif dan Anoy. Tak kisahlah apa2 pun plan dia janji mereka lulus kali ni.

"Tutup segala buku dan nota, simpan semuanya. Bawak keluar kalkulator sahaja", gegak gempita suara Puan Mimi di setiap penjuru kelas. Tak payah jerit pakai hellar dah. Man menyusun pensel, pemadam dan pengorek pensel bulat bercerminnya. Sesekali dia gigih menarik2 bulu idungnya yang beralun2 dihembus nafasnya seolah2 memakai perapi Sunsilk. Hanif memandang Ainul. Ainul membatu. Harapannya cuma satu, apa yang ditulisnya di atas meja tadi sekurang2nya adalah yang mengena nanti. Hanif? Mula mengasah pensel sedari tadi, masih berkira2 apa yang hendak dilukisnya pada kertas jawapannya nanti. Minggu lepas dia dah lukis timun dalam bakul, mungkin kali ini dia akan melukis kerengga.

"Kelas, minta kamu semua bangun. Saya minta kamu duduk di meja yang berlainan sekarang",ujar Puan Mimi. Man memandang Ainul. Kelihatan berherot2 muka Ainul mencebik tunggu nangis. Punah harapan toyol belaannya tatkala dilepaskan kepada pelajar lain. Gelap masa depannya. Man mengenyitkan mata. Dari gerak bibir tanpa suaranya menyebut sabar, semua bisa diatur. Sekarang semua harapan ibu bapa, orang kampung, masa depan negara Ainul terletak di bahu Man. Punyalah berat bebanan yang dipikulnya walhal kuiz je kot?

"Ok kelas, you may start now and we'll finish at 9", skiping Puan Mimi sesudah mengedarkan kertas soalan. Selang 3 minit selepas itu, kelihatan Man mengangkat tangan untuk ke tandas. Ainul dan Hanif memerhati tak berkelip. Penyelamat mereka sudah memulakan langkah.. langkah menuju kejayaan yang lebih cemerlang lagi gemilang. Kali ini tiada lagi markah paras hidung, pasti mereka akan dipanggil ke hadapan.. dibilang pelajar contoh. Atas kebijaksanaan mereka, sudah pasti nama mereka akan tercalon untuk bertanding untuk jawatan di dalam Majlis Perwakilan Pelajar. Paling koman pun sebagai ketua kelas, mengarah2 murid lain untuk senyap. Mengutip esaimen.. buat itu dan ini. Semuanya hanya disebabkan mereka dapat markah penuh dalam spot kuiz. Spot kuiz je laaaa!!!

"Prapp!!", kedengaran satu bunyi menyebabkan Ainul dan Hanif terbantut dari terus mengelamun. Lebih baik begitu daripada dorang terus berangan jadi PM plak.

Man tersengih2, tersipu2 malu2 unta melihat Puan Mimi. Puan Mimi menjegilkan mata. Ainul terus menekup muka ke atas meja menangis manakala Hanif yang sudah menjangkakan dari awal, mula melukis buah nenas  pada kertas jawapannya. Dan hasilnya.. seekor ayam. Ayam? Lukis nenas jadik ayam?

"Rahmaaaaannnn!!!", gegak gempita seluruh kelas dek kerana amarah Puan Mimi. Man tanpa disuruh terus meluru keluar kelas, berdiri macam biasa dia buat setiap kali kelas Puan Mimi. Tak menjadi pulak taktik dia kali ni. Takpe2 next kuiz boleh cuba plan lain pulak. Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. Cheewah banyak la kau punya hikmah!

Ainul meminta kebenaran untuk ke tandas. Dia sempat menoleh ke arah Man di luar kelas, melihat Man tersengih2 rasa nak dicocok2nya lobang idong Man dengan payung. Mincik! Ada ke si Man sorok 3 buah buku teks sekaligus kat belakang baju dia? Ape dia ingat dia lori sampah? Baik terus pikul beg ke tandas! Ainul lantas berlari2 anak menuju ke tandas, tidak dapat menahan sebak memikirkan peluangnya untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Oxford hancur luluh di tangan Man. Oxford? Ni lagi sorang bingai, berangan nak ke Oxford. Puih!

"Hai Man. Awak buat apa kat luar ni?", tiba2 Mely menyapa, entah dari mana datangnya minah tu. Berkemeja hijau gelap, dress labuh berbunga2, rambut diikat sisi. Cantik mak aih.. mintak cium satu kali boleh?



"Err awak cakap apa tadi Man?", ujar Mely sedikit berkerut. Dua orang rakannya di sebelah menutup mulut menahan tawa. Man terpinga2, dia ada sebut ke? Rasanya macam cakap dalam hati je tadi. Muka Man kemerah merahan, sama warna dengan kasut yang Mely pakai. Sedondon gitu.

"Err takde2 tak cakap pape. Man saja keluar hirup udara segar, kurang oksigen kat dalam lagi2 duduk sebelah minah mana kat dalam tu. Ketiak bau cuka!", Man memberi alasan. Mely tertawa manja. Adoyai lemah2 kepala lututnya. "Kelakar la Man ni, suka main2 tau", Mely mencubit pipi Man. Man terkedu.. kaku tergamam. Bila la agaknya si Mely nak hantar rombongan masuk meminang dia ni!!

"Ok la Man, Mely ada kelas ni. Kita jumpa lagi nanti ye. Jangan nakal2 tau", Mely beransur meninggalkan senyuman kepada Man. "Tak Mely, Man takkan nakal. Man kan manja, kalau nak nakal pun ngan Mely seorang je. Oh intan payung buah hati pengarang jantungku Mely sayam", ujar Man sendirian.. memerhatikan  kelibat bidadari idamannya yang semakin menjauh. Bila makin jauh, kelihatan satu kelibat yang semakin mendekat.. mendekat sehingga berlalu di hadapannya dengan tanpa perasaan. Man gugup. Nak tegur.. taknak. Nak tegur.. taknak..

"Ainnnn!!", jerit Man namun sapaanya tak berbalas. Ain langsung tak menghiraukannya.

"Plepap!", kepalanya di pukul dengan buku. Man menggosok2 kepala menahan pedih.

"Saya suruh awak berdiri kat luar, tapi yang awak menjerit2 panggil orang sana sini apasal? Dah meroyan?", bebel Puan Mimi. Man tersengih2 lagi, tapi fikirannya bukan di situ. Wajah Ain berlegar2 di kotak fikirannya. "Why Ain.. Tell me whhyyy???"

"Eh Rahman awak ni dah giler ea? Daripada awak buat bising kat luar baik awak masuk sekarang. Pergi berdiri belakang kelass!!",berkerut dahi Puan Mimi mengenangkan fiil pelajarnya yang kurang siuman ni.


Bersambung..


Read More Widget ; Perlu Atau Tidak?

8:00 AM

Assalam,

Benda alah ni aku baru terfikir 2-3 hari yang lepas bila ada kawan aku suruh aku buang read more. Kitorang ada buat diskusi beramai2 tapi masih belum memuaskan aku. Aku pasang read more ni pon sebab awal2 blogging dulu, ada blogger suggest aku pakai read more. Sekarang aku dah pening, with read more atau without readmore?

Entry aku ni bukan macam orang lain pendek kemetot je, entry aku ni kalau tak cecah sehasta panjang bukan afzalsukasuki la namanya. Korang tengok la entry ni siap kang, korang ukur. Sebab panjang kemain, aku pasang button read more dan bagi memudahkan loading plak aku setting open new tab. Tak ok lagi ke?

Pesan sorang akak blogger ni melalui pengalaman hitam dia dulu, kawan2 dia kata blog dia tak besh sebab ada read more, macam terbantut katanya nak membaca. Ada yang kata kalau blog tu pasang read more, memang dorang tak bukak dan baca la. Just datang singgah je. Tapi bila tak pasang read more, tempoh loading blog akan jadi panjang dan sedikit serabut. Acane nih?

Aku mintak pendapat korang wahai readers2, sejauh mana widget read more ni menyusahkan korang? Aku perlukan pendapat dan buah fikiran korang sebab aku tau korang juga ada pengalaman yang sama samada di blog sendiri atau waktu korang ke blog orang lain. Bila kebaikan dan keburukannya read more ni sama banyak, buatkan aku hilang mood nak gosok gigi apatah lagi nak kemas katil.

Walau pape pun aku agree ngan statement sorang rakan blogger ni, tak kisah la with or without read more pon selagi entry itu menarik seawal perenggan pertama lagi.. pasti akan menarik orang untuk mengikuti kisah selanjutnya. Lebih2 lagi bila blog tersebut sudah punya readers tersendiri, semuanya tarahal.




P/s : Kepuasan korang adalah kepuasan aku *dah serupa iklan ubat gegat plak

Sticky Post : Produk Kecantikan Solo Naturale

11:30 PM

Assalam,

Haha boleh tak aku gelak2 dulu. Apa yang aku buat harini sekali lagi pecah tradisi. Aku tatau la terjangkit penyakit hape dan kali ni aku nak promosikan salah satu produk terlaris di kedai online Solo Naturale. So adik maniss, akak2 dan macik2 meh rapatkan saf di hadapan.. aku nak citer sikit pasal produk ni. Perghh ko Pejal!!

Kedai online ni menjual produk kecantikan dan kesihatan, kira kaum2 hawa kalau mencari sebarang produk kecantikan, kesihatan korang boleh jenguk kat sini. Macam2 ada kecuali kalau korang nak cari siput sedut sebab suami korang nak makan tengahari ni.. harap maap la ye Jemah memang takde.

Ni antara2 produk terlaris kat pasaran setanding minyak petrol RON95 (semua orang carik hari2 nih!)

  • Pure Marine Collagen - collagen asli, belum diproses. Betul2 raw dari laut. Boleh dimakan oleh mereka yang alergi sebab dia tumbuhan laut. Membantu mengatasi masalah kulit (macam jerawat, parut), keguguran rambut malah khasiat menyeluruh untuk seluruh tubuh badan

Nampak2!! Cantik kan akak kita ni merah2 blushing pipi dia.
Elleh malu lettew :D

Ni la perubahan struktur muka korang selepas seminggu guna produk ni.
Tak payah buat pembedahan plastik. Korang boleh baca description 
dan testimoni produk ni KAT SINI

  • Vitamin C Organic Plus (Grape Seed Extract & Glutatione) -  Vitamin all in one, antioksidan + pemutihan + anti kanser
Ni bukan pil kuda mahupun ubat gegat. Ni la Vitamin C Organic Plus

  • ABC Acai Berry - produk slimming + kecantikan. Yang ni jangan risau, bukan tiruan. Berhati-hati dengan produk tiruan yangg berlambak di pasaran. Yang jual di page ni diambil dari pengedar yang sah yang dilantik oleh pengeluar US, ada sijil ujikaji dari makmal.
Yang bentuk cecair tu la ABC Acai Berry, bukan kopi tumpah ye.

  • Gluta Collagen Soap, Golden Collagen Gel dan Fluffy Pinkish (Whitening)


Eh aku tengok macam2 lagi produk kat Solo Natural online shop ni.
Apakata korang tengok sendiri KAT SINI

Amacam teruja tak? Aku yang lelaki ni pon teruja humangaih rasa nak pakai kolagen terus haha. Oh ye produk ni bukan untuk pompuan je, lelaki pon boleh guna. Jom pakat ramai2 kita terjah online shop di link bawah ni ;





P/s : Bila buat entry ni tetiba aku teringat Adam Haiqal. Dia mesti suka kolagen2 ni :D



Apa Kat Mulut Abang Tu?

12:00 PM


"Sayang sayang sayang.. sayang cantik malam ini seperti bulan"

Si dara tersebut tersiput siput kemaluan. Elleh blushing lettew

"Sayang sayang sayang.. sayang wangi malam ni. Mesti bertakung minyak wangi kat ketiak sayang kan?"

Si dara tersebut masih blushing sambil tangannya mencubit manja lengan si jejaka seolah2 tak redha dengan pujian melambung si jejaka, tapi suka humangaih. Tu namanya gedik kemain!

"Ala abang tu apa kurangnya. Emsem abang malam ni, nampak putih walaupun di waktu malam. Pakai tepung komak ye bang?", awek tersebut menutup mulut menahan ketawa

"Ai main kasar awek aku malam ni. Takpe2 awek cantek kemain sabo je la", si jejaka mengusap dadanya, sesekali jari jemarinya tersangkut pada helaian bulu dada berkerinting yang terkeluar di balik celahan butang bajunya.

Jejaka memandang teruna, si dara menjeling manja. Mata bertentang mata. Bibir si teruna makin menjuih panjang sambil menutup mata menunggu peluang dari si dara..

"Abang abang abang.. apa kat atas bibir abang tu? Gigi abang kah?", suara si dara menyepoilkan suasana.

Si teruna mengusap2 bibir kelihatan ada benda menguit2 keluar dari dalam mulutnya. Makin lama makin banyak. Si dara menjerit lalu mati terkujat.. si teruna menjerit kuat giler (sama kuat ngan hon kapal!!) "Berenggaaaa lalat woooihhhh aiyakkkk!!!"



**********

Aku terjaga..

Kus semangat aku usap dada sapu2 bibir. Sah aku mimpi. Ni pasal nasi goreng ayam semalam la yang aku makan, boleh plak ada telur lalat kat ayam. Aku dah abis lenjan, baru aku perasan. Nak muntahkan balik.. sayang RM6.50. Tup2 sekali sambung masuk mimpi daaa..Hawau!

Haishh mana datang awek la masuk mimpi aku. Aku check seluar. Nasib tak basah, bajet dah kena mandi wajib laa pepagi tu. Uhuk3


P/s : rasa tanak lagi beli kedai mamak tu.. tapi selalu teringat2 nasik goreng dia :(

Haram Kerja Mekdi !!

9:12 AM


20 Jun 2012 - Itulah ungkapan yang diucapkan oleh seorang surirumah secara part time kepada jiran dua belah pintu dari rumahnya semalam dan telah diakui oleh suaminya yang merupakan imam surau taman berkenaan. Perbualan mereka telah disambut baik oleh jiran2 sebelah menyebelah, jiran yang duduk tingkat 4 dan 2, dan tak putus2 ucapan tahniah daripada macik jual nasik lemak kat bawah apartment berkenaan.

Muharram atau nama gedik2nya Haram telah mula bekerja di Mekdi setelah menganggur selama 14 bulan. Haram yang sewaktu ditemuramah oleh wartawan kami kelihatan begitu gembira sambil meniup rekoder dalam keadaan menangis. "Itulah caranya dia mengekspresikan rasa gembiranya lagi2 lepas dia pakai topi Mekdi, boleh sampai tahap nangis berhingus2", kata ibunya yang sedang menyumpit burung puyuh kat semak belakang apartment. Menurut kata jirannya yang dikenali Pian (bukan nama sebenar), Haram diterima kerja atas jasa dia mengisi borang permohonan kerja tersebut dan sebab tulisannya lebih cantik dan bulat2.


gambar ihsan Google


Kisah Haram diterima bekerja di restoran makanan-cepat itu menjadi perbualan hangat penduduk setempat kerana sebelum ini Haram hanya menjadi bomoh hujan sambilan di taman berkenaan dan selalunya dia hanya akan di panggil ke majlis cukur jambul dan diberi upah mendodoi bayi sebagai upah.

Sumber

Menu Makanan Daripada Anggota Badan?

9:35 AM


Korang pasti tak percaya di Thailand ada disediakan makanan yang terdiri daripada tubuh badan. Di Ratchaburi, Thailand terdapat sebuah kedai yang menyediakan makanan ini di mana anggota2 badan manusia disajikan kepada pelanggan seperti bahagian kepala, kaki, tangan, muka, usus, jantung, perut dan pelbagai bahagian lagi. Terkejut?

Takyah terkejut sangat sebab bahagian2 badan tersebut dihasilkan dan dibentuk daripada roti. Ye roti berupa kepala! Ia telah dihasilkan oleh Kittwatt Unarrom, pengusaha kedai roti yang mempunyai latar belakang keluarga yang meminati seni. Hasil kerja tangannya yang unik dan realistik betul2 buatkan roti yang dihasilkannya seperti bahagian tubuh badan manusia. Agak2 kalau korang rasa nak jadi zombie sekali sekala, boleh la cuba roti di kedai dia. Aku tengok pon tak lalu, tapi tak taulah kalau roti bentuk kaki tu aku cicah dengan milo!






P/s : Sape la yang makan roti macam ni? Staf2 dari bilik bedah mayat hospital ke?


Ini Kisah Abah

9:52 AM

Assalam,

Abah tu panggilan aku kepada seorang lelaki yang telah berkongsi hidup ngan emakku, menjaga aku dan keluarga semenjak 29 tahun lamanya. Dan dia masih gigih menjaga kami hingga kini walaupun kudratnya di mamah usia.

Rasa macam banyak benda yang ingin aku kongsikan, tapi hilang sedikit demi sedikit ditelan waktu. Abah aku seorang yang tegas tapi lembut hatinya. Macam bapa orang lain, dia juga penyayang dan sangat bertanggungjawab. Walaupun begitu hubungan aku ngan abah.. tak seakrab hubungan aku ngan emak. Mungkin aku terlalu hormatkannya dia barangkali.


Dalam usia aku yang bakal mencecah 30an, aku masih tak dapat lupakan satu kisah tentang abah. Aku tatau kisah korang macamana, tapi kisah aku ni buatkan aku terasa sayu hingga kini. Aku ke klinik kesihatan Semenyih untuk medical check up. Jarak dari rumah aku ke Semenyih adalah dalam 15km. Lepas ke klinik, tayar motor aku pancit. Aku pulak tak nak terlewat ke kuliah di Shah Alam, pagi2 macamtu bengkel motor pon tak bukak lagi. Aku hanya ingatkan abah.

Aku kol mintak tolong abah. Abah datang dan tukar motor ngan aku dan aku tatau apa yang berlaku pada abah selepas tu. Balik dari kuliah mak cerita yang abah menolak moto dari semenyih sampai ke rumah. Berdengkut2 kakinya sebab kakinya gout. Abah terlantar demam dek kerana taknak aku lewat ke kuliah. Sayu aku dengar lagi2 melihat keadaan abah di katil. Aku rasa sangat bersalah bila mengenangkan lelaki tua menolak moto anaknya yang kuat upaya sejauh 15km. Dia tak kata apa2, dia mampu lakukan segala.. sebab dia adalah abah..

Kisah abah aku mungkin biasa je pada korang, tapi dia lelaki luar biasa pada aku dan keluarga. Aku tak tau kenapa lelaki ini masih kuat membela dan menyara kami sekeluarga walaupun umurnya sudah lewat usia. Abah, mungkin sukar untuk Along luahkan bila kita bersemuka.. tapi ketahuilah yang Along sangat sayangkan Abah tak kira dimana pun abah berada..

Selamat hari bapa! Dan inilah kisah abah..

Cuci Cuci Mata Tengok Gelagat Si Kucing :)

6:00 AM



Nak join jilat tangan titew meoow~

Tomey tak titew buat pose camni?

jaat la dorang uat titew cenggini zZzZ..

Aumm cam? Hehe

Titew ni baru blajar jalan. Jom jalan2 ngan titew :)

Life is like a box of cat, u never know what color
u gonna get :P


Abam2.. ada orang amik gambar titew laa

nape titew ni bulat macam gula2 kapas?

nak men nyorok2 ngan titew tak?

sape kata awan guling Son Goku tak wujud?

Toloongg titew lapaaarr.. plishh

titew nantok la tengok bola malam tadi zzzZz

nyot nyot nyot cedapnye cucu nih

gaya macamni okey tak?

jangan kacau titew tengah fokus blajar jawi ni


Ni plak video kompilasi kucing2 yang somel huhu :D
video


P/s : Orang kata lelaki suka kucing ni manja ea? Sila panggil aku Manja aww :D

Menangis Airmata Cendol Pulut Aku Tengok Jiwa Taiko!

6:00 AM

Assalam,

Kelmarin punya dulu, kitorang pegi tengok wayang. Setelah kalah osom ngan housemate aku.. dia decide nak tengok Jiwa Taiko yang mana pengarahnya Osman Ali sebelum ni pernah buat Ombak Rindu. Jiwa Taiko, dengan pose Remy Ishak, Bronx Palarae (betul ke ejaan nama dia ah fehulik hafe aku) dan banyak lagi nama2 besar buat adrenalin aku naik mencanak2 hingga mencurah2 ke lantai lalu aku cepat2 mop takut ada orang jatuh tergelincir nanti.

Berbekalkan semangat dan jiwa bajet taiko.. kitorang pakai baju itam semuanya, coreng2 muka bagai kasi nampak ganas (coreng pakai bedak je pon) Aku dah warm up kat umah sebelum kua, bukan pe aku takut aksi cerita nanti leh buat aku tergeliat tulang belulang nanti. "Diam2 citer nak setat!!", kata aku seyes kat penonton baris hadapan depan dan budak jaga pintu masuk wayang.


15 minit pertama..
"Bek (nama housemate aku la bukan kambing) kita salah masuk wayang ke ni?"

20 minit seterusnya..
"Eh bila nak setat lawannya? Ni silat ke.. tarian makyong? Alahaii main cinta2 pulak ni!!"

10 menet sebelum citer abis..
"Uhuk2 pinjam bahu Bek. Akhirnya cinta mereka bersatu juga", tak mampu lagi aku menanggung airmataku dari jatuh berlinangan ke pipi sampai ke kaki

Nampaknya kitorang salah percaturan malam tu. Aku bajet citer gaduh2 tapi mak aih citer jiwang. Harapkan rambut Remy Ishak je nampak ganas kat poster (kalau tercocok mata aku mau buta) tapi naharom jiwang nakmampos. Aku rasa ni sekuel Ombak Rindu laa adoyai baik aku tengok citer Tamil

Bak kata Bek housemate aku "Nama tajuk pun Jiwa Taiko, Haruslah jiwa2 sampai kua taik ko!"

Melah, Jemah Sally aka Salman mesti suka citer cintan cintun tak kering gusi cenggini puih!!


P/s : Pelis la jangan tengok. Tolonglah aku merayu!!

Umpama Azan, Iqamat dan Solat

8:54 AM


Di luh mahfuz telahku mengaku
Allah adalah Tuhanku yang satu
Dihantar Nya aku ke rahim ibuku
Sewaktu rohku ditiup ke janin itu..
Sekali lagi aku ditanya "Siapa tuhanmu?"
Allah jualah jawapanku dan takkan berubah hakikat itu


Lahirnya aku setelah mengambil separuh nyawa ibuku
Aku menangis dihantar Allah ke dunia..
Menangis tatkala mengenang dosa2 yang bakal aku lakukan
Sedang aku menangis, orang kelilingku tertawa gembira
Kerana lahir satu nyawa yang dinanti 9 bulan 9 hari lamanya

Aku dibedung dan dibersihkan seadanya
Dikendong seorang lelaki kupanggil bapa
Laungan azan di titip di telinga kananku..
Lantas diiqamatkan aku di telinga kiriku..
Bermulalah kehidupan aku sebagai seorang hamba
Yang aku sendiri tak pasti bagaimana kesudahannya

Saat itu tiba lagi kini
Aku dibersihkan dan dimandi sekali lagi
Dibedung dari kepala ke kaki
Tiada lagi hilai tawa manusia
Hanya ratapan tangis dan juga hiba
Di hadapan makmum aku disolatkan
Meninggalkan dunia menemui Tuhan


Aku menilai kembali
Ada apa di antara iqamat dan solat
Apakah ada pengisiannya pada sesingkat masa
Cukupkah bekalan untuk aku bawa ke sana
Singkatnya ia bagai sekelip mata

Aku kembali ke asal usulku
Menemui Allah tuhanku yang satu
Andai aku tau singkatnya perjalanan hidupku
Umpama azan, iqamat dan solat itu
Takkan ku lalai sekelumit hayatku

Ash hadu an'laa ilaha illallah
Waash hadu anna muhammadar rasulullah


Ni Karangan Hasil Ayat Ayat Korang Yang Aku Sambungkan Semalam Kemain Panjang Tajuk Aku Harini Pergh!!

11:29 AM


Assalam,


Ni lah cerita hasil daripada ayat2 korang yang aku sambung semalam. Puas aku letak noktah.. kalau sambung semua mau tak menapas laa korang kat hujung cerita. Credit kepada semua yang terlibat sebab kepala hotak korang memang masuk air hahahampeh. Jom kita layan cerita yang korang buat panjang kemain!


__________________________________________________________________________________________________________________


Tajuk : Ku Kapit Kapit Pusatmu Dengan Bismillah



Satu hari tu aku nak pegi bandar jadik aku tahan la bas mini. Lepas naik bas aku tengok ada seat kosong sebelah sorang awek mak aih cun kemain peringkat daerah ni. Aku cium lutut dia mimpi dia! (semula semula..aku stat balik) Aku pon terajang awek tu lepas keluar tanpa rasa belas kasihan. Kasihan awek tu berdarah montot. Ingat senang-senang aku nak termakan umpan..cantik konon..entah-entah khunsa..puiihh. Sesudah meludah aku merenung awek itu dengan penuh rasa kesal...aku cakap, nape badan ko besar sangt... bntot ko je dh makan 2 sit... heheehe


Tapi aku rasa tak puas hati lagi sebab kenapa dia ne cantik sangat kalah nenek aku yang umur da 130 tahun. Jadi, aku mengambil keputusan untuk mendekati awek itu dengan machonya. Machonya aku, macho lagi suara awek tu. Awek tu berkata, KENAPA NI BANG. fuhh suara awek tu dah macam ramli sarip aku dengar. Dengar macam sedap, sekali halkum tejojol dekat leher, pehhh pengsan!


Pengsan lama2, sambil nk mimpi mamam ramen, erkk. Masa aku pengsan aku rasa ada orang buat CPR dan aku ingatkan awek tue tapi rupa-rupanya driver bas tue. Tak sengaja terus aku muntah kat situ jugak sebab mulutnya bau longkang sebijik macam kat belakang rumah cik melah jiran kepoh nenek aku. Aku rasa bau longkang rumah cik melah lagi sedap dari bau jering mulut driver bas itu. Driver bas pun cakap "napa aku termasuk sekali" apa salah aku ngan cik melah. Mak cik melah kawen lari!, dengar cte laki dia x kuat. Cik melah makwe lama drebar bus, kena rampas dengan tok penghulu. Cik melah mnjawab: sebab hang tolak cinta suci aku dulu semata2 nak ngorat makcik tukang bersih enjin bas.


Enjin bas pun meletop ke tahap paling maksima sekali sehingga habis semua tenok dan tapir lari bertempiaran tidak terkecuali makcik gayah yang sedang korek idung pon mintak dia pusing..kasi can aku duduk sblh. Al maklum lah, aku kn mamat ensem. harus duduk sblh awek cun. Tetibe awek tu senyum manis. Aku berdebar-debar..apakah...


Jantungku berdegup kencang tatkala direnung manja oleh si awek sweet. Aku tersipu malu. Eh! mana blh aku yg kena malu! baik aku kasi malukan dia! Ku terjah balik wajahnya yg ayu. amat menggoda. "tau x abg geram sgt kt awak..nape awak ske senyum?"..dialog per-1 terpacul keluar dri mulutku. Dia terdiam..namun senyuman masih terukir di bibirnya. Uish apsal x jwb..kasi aku bertambah geram lg. Hampir menggigil tubuhku. Bas berhenti ke destinasi seterusnya.

"Abangggg..abg tau x..seat yg abg duduk tu ade bekas tahi budak..hewhewhew", lemah gemalai bunyinya...mak aiiii..rupanye sah ko awek cun gegirl auw! dush!!! Aku bingkas bangun lari menuruni tangga bas sambil melolong ",Aku malu! aku malu! aku malu la weiiii!" -tamat-

"Tamat? abang suka baca novel tamat tu ke yang penulisnya iras2 Latip Borgiba ye? Saya pon suka!!", kata awek tersebut kepada aku. Aku pon tesengeh sengeh macam kerang tecekik selut. Ha tamat? baru nak sambung kahkahkahkahhhhh..cite ni dalam bas je ek...hahahahah mesti ada pondan dlm ni cite..muahahaha. Walaupun aku tak pasti apa itu selut, aku terus angguk2 kan kepala sambil mata masih mengerling ke arah awek cun tadi yang masih mengelap kasut latip borgiba sambil dia tayang gigi kepada tok ketua kampung sengal yang sedang menari a go go.

Go to hell, jerit cik melah pada driver bus tadi. Mungkin hatinya masih panas lalu makcik melah pon menyumbat beberapa ketul karipap inti cekelat kedalam mulut driver bas tersebut..dengan pantas driver bas tersebut menelan karipap itu..erkkk..Alhamdulillah. Tiba-tiba datang seseorang menghulurkan air mineral cap ikan bilis kepada driver bas itu dan driver bas tue sempat main kenyit-kenyit mata dengan seseorang yang menghulurkan air mineral itu diteliti betul2 air itu rupa-rupanya minyak gamat cap mangkuk jamban!

Air mineral itu mengandungi racun yg amat berbisa sekali lalu datanglah seekor lembu yang datang jilat air tersebut lalu, dia bersuara berkata amboiiiiiiiiiiiii ahhh sedap gak air ini ye, dan dia terus berlalu pergi meninggalkan driver bas, mak cik melah, awek cun dan aku. Tiba-tiba hidung ku merasa gatal lalu aku garu dengan menggunakan senduk yang bini aku kirimkan untuk dihantar kerumah kenduri makcik sedara aku tadi.  Tapi tiba-tiba saja senduk itu hilang entah kemana. Seekor gajah telah berlari untuk pergi meninggalkan botol tersebut yang telah kosong dan tiba2 senduk yang hilang tadi jatuh dari langit dan terkena bahuku dan sipi-sipi terkena telingaku yang capang.

Apalagi aku pun mengeluarkan pedang samurai milik moyang aku lalu menjerit..amukan latip borgibaaaa!!!! Baa baa black sheep have u any wool!! Aku pun menyanyi riang meloncat2 seperti katak di bawah tempurung. Tempurung tu aku curi dekat bengkel motor sebelah rumah cik Tipah. Ah chai pemilik bangkel motor menjerit sambil memaki aku dengan perkataan tak senonoh..dah la bersembur-sembur air liur..bau longkang tak payah cakap la..grrrrr bau longkang pon lagi wangi dari air liur dye. Lalu aku ketuK kepala dye gune lutut aku..haha..padan muka kau..sembur2 lagi kat aku..banjir taw mula aku...aku pom mencari cermin dan melihat jerawat menumbuh bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan..aku pom menjerit...
tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak!!!!!!!!!!!!!!!!

Oh.... nahee.... nahee mungkin... inspektor sahab!!... apa dah jadi dengan wajahku... kalah si katak puru.... apa aku nak buat dengan wajah yang macam ni, sapa nak kan aku lagi lepasni.... toooolong.....tolong.. tolong.. tolong..... Ketika aku menjerit2 meminta tolong, muncul dukun esah dari belakang lalu berkata dengan seramnya... "aku boleh tolong kau... janji kau tunaikan 3 syarat ini" 

Syarat pertama...guling guling tengah jalan sambil bawak sepanduk..aku lah anak raja kapoor. Syarat kedua.. hendaklah kamu menyambung bulu pusat sepanjang 30 cm .. ukur guna pembaris besi ... dan syarat ketiga .... syarat ketiga kikis semua tahi gigi kau dan timbang, timbangan harus lebih 30kg. Syarat keempat.. syarat keempat?? yang kau susah susah nak sampai 4 syarat bt apa..aku mntk 3 sja,...marah dukun esah. Aku pun usha dia, ingat nak buat bini no 5..hehe

Assalamualaikum...apa khabar? =) khabar baik jawab si milah dengan rasa malu menampar muka cikgu ma pada tahap kelajuan. Tahap kelajuan kereta F1 meluncur kat litar sepang.Berbirat pipi Cikgu Mar. Cikgu mar pun marah pada tuan blog dan mengakibatkan satu perang dunia ke 3 akan meletus pada tarikh 30 hb 2 2013. Melihat pada tarikh aku rasa cte ni makin tak logik dan complited. Mesti tuan belog nak menaip balik cte ni termuntah dan tercirit 24 hari berturut-turut..dan aku dengan machonya berjalan kat awek tersebut yang tengaH banging kepale " layan lagu iron maiden agaknya " . Depan dye aku senyum dgn senyuman tarik menarik awek ni memang de boom laaa . Awek tu dgn hair ala-ala curly pon ckp " YE ABE ? " bulu roma aku naek , lantas aku kentut 2 kali kat situ . sipu - sipu malu upenye awek ni model NYAH thailand . :3 THE END

The end?? belum lagi la abe,..ada lagi sambungan ni, identiti awek masih belum dikenal pasti,...siasat dan terus siasat Siasatan akan diteruskan sehingga aku menemui semula awek cun kemain peringkat daerah tadi sebab aku lupa nak tanya siapa nama dia. the end of the day aku dah insap nak naik bas..aku start naik kapal korek pergi kerja..gila macho weh..setakat awek2 retis celah gigi je aku cedok! 

Cakap pasal celah gigi baru aku perasan celah gigi aku terasa geli pulak seperti digeletek geletek sebab cebisan daging kari kambing mamak aku makan tadi tak cukup lumat habis, tu yang tersangkut. Aku pun pergi ke klinik gigi untuk mencabut kesemua gigi aku..tapi hampeh dokter gigi semua muka macam hantu karipap..tak jadi lah aku cabut gigi aku pon terus goyang ala ala goyang inul,...aduhhhh sakit, tido xlena, pipi bengkak bukan setakat tido tak lena . Mandi pown sipi2 je . Daging kambing tu masih tersekat d celah gigi . akhirnya aku ade 1 cdgan ..... Aku pown menangis entah untuk kali yg ke berapa aku pun tak tahu dan akhirnya pak mael pergi ke sebuah pergi ke sebuah club untuk bersukaria. Ahh orang tua tu masih belum sedar lagi nampaknya. Dia mengajak aku. Aku bilang "masa tidak sesuai lah pak mael" dengan keadaan masih menghadap cermin sambil melihat gigi. Ouhhh tak ku sangka aku tak boleh duduk kat sebelah awek tu.. Sebab aku naik bas tu sekali dengan bini aku.

Aku sakit perut tiba2 dan terpaksa membuang sisa kumbahan di atas kerusi itu juga tanpa segan silu di atas kapal titanic yang muncul dari alam maya aku terasa dunia ini aku yang punya haha walaupun aku tahu aku hanya berangan tak sudah. Kadang-kadang pening memikirkan...kenapa sehingga kini dia masih tidak muncul-muncul untuk menamatkan cerita aku ini...aku rasa macam nak muntah darah akibat aku terkena santau yg telah di buat oleh alien dari planet sengal yang hanya sekankang kera dari bumi ini, lalu aku pon berlari mencari kembali dukun esah.

"Haa macamtu la citernye pacik", kata aku kepada abang drebar bas. Abang drebar bas menangis teresak2 lalu memberi potongan harga tiket naik bas mini haritu asalkan aku kumpul keratan akhbar harian metro dari patblas hingga doploh pat haribulan nam taun gajah.

aku gembira tak terkata sebab tamat jugak riwayat kesan degil..eh eh tamat gak citer ni.

Sekian

__________________________________________________________________________________

ULASAN ADMIN

Jalan cerita sangat menarik dan romantik, penuh ngan kejutan, saspen dan mendebarkan. Kisah dari naik bas mini pada awalnya ditambah pulak dengan plot2 menatang yag datang entah dari mana membuatkan penonton tertanya2 ni berita jam 8 atau national geographic. Jalan cerita yang asyik lari2, lintang pukang dan penuh ngan skrip suruh tamatkan cerita tapi sambung balik merupakan kekuatan cerita bersiri ini yang boleh ditonton lepas Subuh hari2 kat tv.

Pelakon2 yang membintangi dan membinatangi cerita ini juga cukup hebat. Dari awek, mamat naik bas, tok penghulu, macik tukang cuci enjin bas, pak mael dan penampilan istimewa Latip Borgiba benar2 memberi impak kepada industi perkilangan tanah air yang mana hampir pat belas ratus penonton rancangan ini ditonton oleh pekerja2 kilang sabun Ulu Tembeling, Melaka dan nam belas ratus poin tiga merupakan penonton yang terdiri daripada pengguna Minyak Mustajab Pati Halia.

Ingin mengetahui kisah selanjutnya? Apa yang terjadi kepada lembu yang minum air bercun itu? Dapatkan pak mael menari ago go dengan jayanya tanpa diganggu Cikgu Ma? Apakah hubungan antara macik cuci enjin bas dengan drebar bas mini? Nantikan kesudahan cerita Ku Kapit Kapit Pusatmu Dengan Bismillah setiap hari Gawai, jam 5.30pagi sebelum azan subuh.

Rating penonton

Kepuasan   : tak berapa nak puas selagi tak kentut
Jalan cerita : Masukkan satu slot imam muda pada pertengahan cerita.. baru osem
Bintang       : 3+4/2 bintang


Jom Main Sambung Sambung Ayat !! (2nd Round)

12:19 PM

Assalam,

Dulu aku ada main benda ni kat entry. Memang tahap mangkuk tandas versi cangkung la cerita dia. Tetiba idea datang balik dengan tahap bosan melampau, aku buat 2nd round. Bukan apa macam besh je lagi2 dapat ayat dari kepala2 yang masuk air, memang tak hengat la kan? Hahaha

Ni link entry sambung ayat aku yang lepas. KLIK SINI
Ni plak entry bila aku dah compile ayat2 dorang.. cenggini la hasil kerja kreatifnya. KLIK SINI






So macam sebelum ni, aku akan buat satu ayat dan korang dikehendaki sambung ayat2 seterusnya (ayat terakhir pada ruangan komen sebelum korang). Bila dah panjang kemain, aku akan hentikan dan aku akan compile untuk jadikan cerita pada next entry. Amacam?

So setakat mana gila2 dan kreatifnya korang ni, jom kita tengok!! Aku mulakan ayat aku, macam ni bunyiknya ;

Satu hari tu aku nak pegi bandar jadik aku tahan la bas mini. Lepas naik bas aku tengok ada seat kosong sebelah sorang awek mak aih cun kemain peringkat daerah ni. Aku.. (ayat aku disambung oleh pengomen pertama dan sila sambung ayat dari "Aku..")


*takde limit perkataan dalam ayat korang. Ikut sukati korang la nak mengayat camne :D


P/s : Hahaha aku nak gelak2 dulu sebab kompom kalau aku tak gelak separuh harini,
        esok mulut aku krem gelak tak hengat dunia :D

Tutorial Membuat Arnab Stokin Yang Comel

4:30 PM



Tutorial Menjahit Arnab Stokin


Bahan-bahan:
(Bahan untuk seekor arnab)
1. Stokin (stokin panjang dengan lipatan berjahit pada bahagian atas), 1
2. Butang shank (sebagai mata) 3/8″ [10mm], hitam, 2
3. Benang Floss, Biru / Merah jambu
4. Riben, Biru / Merah jambu
5. Kekabu atau bahan poli-sintetik (tujuan mengisi)
Peralatan:
1. Mesin jahit
2. Jarum (yang panjang) dan pin
3. Gunting
4. Pensel warna fabrik
5. Seterika
Nota:
  • Memandangkan stokin akan meregang setelah di isi, stokin yang tebal adalah lebih baik daripada yang nipis.
  • Arnab stokin ni takleh duduk sendiri, jadi kena guna pin untuk bagi dia statik.
  • Korang leh letak bijian atau beras pada dasar arnab supaya menjadi berat dan dia boleh duduk sendiri. Masukkan bijian atau beras ke dalam uncang kecil dan masukkan ke bahagian dalam bawah arnab.
  • Selain daripada itu korang leh jahit tali pada kepala arnab supaya leh gantung di mana2.



1. Bahan2 untuk membuat arnab stokin ditunjukkan seperti di atas.
2. Hati2 sewaktu tetas benang pada bahagian lipatan sebelah dalam stokin menggunakan penetas
3. Bahagian dalam stokin dikeluarkan dan gosok dengan seterika dengan bahagian tapak kaki
    menghadap hadapan
4. Lukiskan gambaran arnab stokin seperti gambarajah 4 dengan menggunakan pensil warna 
    fabrik.




1. Pinkan stokin dan jahit garisan yang dilukis tadi dengan menggunakan mesin jahit atau jahit 
    sahaja menggunakan tangan
2. Gunting pada sisi garisan yang dilukis pada anggaran 1/8 inci daripada jahitan
3. Gunting hujung stokin dan gunting kepada 2 bahagian.
4. Lukiskan bentuk bulatan dan guntingkannya.




1. Pusingkan balik bahagian dalam ke luar, muka, badan, tangan, kaki dan ekor.
2. Sumbatkan telinga dengan bahan isian poli (macam kekabu tu). Hanya bahagian telinga 
    disumbatkan muat2 dan cukup padat.
3. Sumbatkan bahagian muka juga, bentukkan pada bahagian tumit hingga menjadi mulut arnab.
4. Jahit keliling bahagian bawah kepala dan ikatkan hingga membunjut seperti gambarajah 4.



Gunakan pensil warna fabrik, lakarkan bentuk hidung dan mulut
pada bahagian kepala arnab.


Sulam jahitan pada garisan mulut dan hidung arnab seperti
gambarajah di atas.



1. Tandakan titik untuk bahagian mata. Pastikan sejajar pada kedua2 belah mata
2. Jahitkan butang shank pada titik yang telah ditanda tadi.
3. Buat jahitan berulang supaya butang tersebut cukup kuat dan tak mudah tercabut.
4. Bawa jarum tersebut menembusi ke titik mata sebelah yang lain, tarik sedikit kuat untuk
    membenamkan mata pada muka arnab seperti ditunjukkan di bahagian 4. Matikan jahitan
    terlebih dahulu supaya bentuk mata dapat dikekalkan sebelum mula menjahit mata yang
    satu lagi.




1. Lukiskan bentuk bulatan pada bahagian bawah kepala. Bahagi dan tandakan bulatan tersebut
    kepada 12 bahagian seperti gambarajah 1..
2. Lukiskan garisan pada bahagian badan arnab, bahagi dan tandakan juga kepada 12 bahagian..
3. Jahit keliling badan bersama kepala berpandukan garisan yang ditandakan tadi.
4. Tanda itu dibuat untuk memastikan bahagian badan dan kepala sama.




Isikan badan, kaki, tangan dan ekor. Buat jahitan pada keliling bukaan kain, jerut dan ikat. Untuk
bahagian kaki dan ekor, guling2kan bahan poli-sintetik pada tapak tangan hingga menjadi
bentuk bulat dan kecil sebelum dibalut dengan stokin yang dibentuk tadi. Untuk kaki dan ekor, 
jahit keliling bukaan kain, jerut dan ikat seperti yang dilakukan pada bahagian badan tadi.



Tandakan 3 garisan pada bahagian kaki arnab. 
Jahitkan dan bentukkan kaki tersebut.



1. Tandakan untuk bahagian tangan pada sisi badan arnab.
2. Jahitkan tangan pada sisi badan arnab.
3. Tandakan ekor dan jahitkan ekor pada bahagian belakang arnab.
4. Ulang perkara sama untuk bahagian kaki.



Lakukan beberapa jahitan pada bahagian telinga supaya ia
dapat diikat bersama nanti.



Akhir sekali ikat bahagian yang dijahit pada bahagian telinga tadi dengan
reben berwarna biru atau merah jambu. Siap!!



Comel kan? Simple sangat, leh la buat banyak2 pasni :)