Kasi Bakar Kalau Jumpa 12 Serangga Ni!!

6:00 AM



Pada dasarnya terdapat dua jenis persepsi bila melihat sesuatu di internet: ada orang yang akan kata "Awww" dan ada plak yang kata "Ewww" Tapi macamana plak perasaan korang bila tengok menatang2 ni? Kalau aku.. "Erk!! Lariikkk!!" Kalaulah benda alah ni lalu depan korang time korang nak pakai kasut, lupakanlah kasut korang tu dan kasi bakar je kalau nak selamat.


Serangga Pembunuh


Ni serangga yang tau cara2 untuk menakutkan orang yang pada mulanya "Alaa semut je kot?" Ia memikul mayat2 serangga yang lain di atas badannya ke hulu dan ke hilir. Korang bayangkan je la kalau manusia pikul mayat2 atas badan sambil beli topup kat 7E apa korang rasa? Hahaha


Hoyeh! Labah2 Pemakan Ular


Sehingga baru2 ini aku telah membuat andaian bahawa musuh semula jadi ular pokok coklat Ular Merah-bellied Hitam, katak tebu, dan mungkin ular tedung. Tetapi nampaknya korang boleh menambah labah2 gergasi ke dalam senarai itu. Dilihat di belakang rumah beberapa mangsa di Freshwater, Australia, saksi Ant Hadleigh berkata, "Korang boleh melihat labah2 yang hanya mengunyah ke dalam mulutnya dan bahagian yang telah dimakan telah menjadi hitam dan bahagian yang telah digigit jadi berbuih2



Ulat Bulu Brahmin-moth


Aku pernah jumpa satu, tapi takde sesungut2 cenggini. Perghh meremang bulu dada aku! Kalau jatuh atas bahu aku mau mencecet aku lari. Mungkin pengsan pon ada! :D



Isopod Gergasi


Okay, secara teknikal ini adalah krustasea dan bukan serangga, tetapi itu tetap buat aku seram sejuk. Bayangkan lah macamana kalau dia makan keropok macam tu sekali ngan kita, baring2 tengok tv? Nampak macam jinak je kan? Hahaha



Katydid Gergasi



Mereka mungkin lebih atau kurang merbahaya, tetapi ia sukar untuk berasa selamat di sekitar pepijat yang kelihatan seperti daun dan lebih besar daripada daun sireh. Huhu.


Labah2 Golden Orb Weaver Pemakan Burung


Seekor lagi labah2 gergasi telah dikesan di Australia, di belakang rumah ini seseorang ketika makan burung. Joel Shakespeare, pengkaji labah2 di NSW, Australia Reptile Park meyakinkan kita bahawa ini tidak normal. Mereka biasanya makan serangga besar. Tapi kali ni mangsanya.. burung!!



Tebuan Gergasi Jepun


Serangga sebesar ibu jari ini mungkin tak cukup menakutkan, bagaimana pula tebuan yang mampu mencairkan daging dengan racunnya? Giant Jepun Hornet akan memancutkan asid pada mata korang yang mengandungi pheromone dan akan menarik tebuan lain yang mana kalau disengat konfom mati.



New Zealand Weta


Ni sebenarnya seekor pepijat dan merupakan pepijat yang palin besar pernah dicatat. Bila diukur ada la besar tikus kan dan dia makan lobak. Wah lobak tu tapi hati2 la ye sebab jari2 korang juga boleh dianggap lobak pada mata dia :D



Red Rumped Tarantula



Nampaknya sesetengah orang menyimpan menatang ini sebagai haiwan kesayangan dan memberi mereka makan seperti cengkerik, cacing dan kadang2 cicak. Sudah tentu ia bukan satu idea yang hebat untuk mengendalikan mereka kerana kalau dorang mula menggigit, mati berbuih la korang :D


Scutigera Coleoptrata


Coleoptrata Scutigera juga dikenali sebagai lipan rumah. Aku masih belum jumpa menatang ni berjalan time aku tengok tv ataupun merayap2 atas muka aku time aku tido. Eii geli weh banyak kaki, geli la aku. Dah macam penyapu aku tengok



Kumbang Titan


Mungkin nampak macam takde pape tapi pada asasnya ia sangat menakutkan, sekali kalau lalu depan korang cenggini mesti korang anggap macam seekor lipas gergasi kan? Lipas yang kecik pon kita menjerit2 inikan plak sebesar ni. Oh menatang ni mampu gigit pensil menjadi dua bahagian. Cuba korang try jari korang plak :D




Aku Pon Tatau Menda Alah Apa Ni!



Aku tidak tahu tentang perkara ini, tetapi ia nampaknya tinggal di Amerika Syarikat. Ia telah dijumpai oleh beebrapa orang yang bercuti di Wisconsin yang menghuraikan sebagai "besar dan menakutkan, tetapi tenang dan baik." Kemudian ia mengoyakkan hidung salah seorang mereka dengan penyepit gergasi

You Might Also Like

26 comments

  1. anda diberi masa dua minit
    mana satu serangga pilihan anda?

    *tetiba lak kuar lagu serangga pilihan yg jadik kegilaan jajam skrg :P

    ReplyDelete
  2. ape jadi dgn kucing tu tok ? kne makan ke ? =="

    ReplyDelete
  3. bertemankan isopod tu....bukan setakat keropok moni, mahu tv den sekali kena baham tokk...kihkihkih...

    ReplyDelete
  4. katydid gergasi tu pernah jumpa! =D
    Kat Taman Rerama kat Pulau Pinang hahaa, tapi tengok dalam cermin je la haha :D

    ReplyDelete
  5. x pnh tgk la menatang tu sume...amazing! menggerunkan..eee....

    ReplyDelete
  6. First time aku tengok labah2 yang menggerunkan...semua kat Australia...!!
    Nasib baik kat Malaysia serangga kecik2 ajer..iskkk

    ReplyDelete
  7. macam macam jenis serangga ada dan agak menakutkan. eeeewwwww

    ReplyDelete
  8. ko berjaya membantutkan selera makan aku yang tadi membuak2..hahahaa

    ReplyDelete
  9. nasib malaysia xde yg pelik sgt tapi yg buat pelik adelah..kalau jumpe serangga ni depan mata kompem larikkkk..

    ReplyDelete
  10. Baiklah dapat tgk satu gambar je tu pun yg atas sekali.. lepas tu scroll terus ke bawah seyes tok tak mo tgk.. tak leh tidur nanti. hahaha.. mencik

    ReplyDelete
  11. pergh haiwan ni semua aku br tau rini... tp labah2 tu yg mcm ngeri tu...

    moho amek bela sekor.. :)

    ReplyDelete
  12. Eiii geli >.< Kalau jumpa depan-depan mata ni sure pengsan terus. Haha.

    ReplyDelete
  13. erkkk besar dan beracun
    menakutkan

    huhuhu

    ReplyDelete
  14. Kita tak ada hak membakar nya , kerana itu adalah untuk kegunaan Allah . Hanya Allah yang boleh mmbakarkan sesuatu di neraka . Kalau boleh , jgn guna kan apai . ^_^

    ReplyDelete
  15. Baca sekerat jalan aku terlupa - err, aku salah masuk belog ke hapa hahahahah. Scutigera Coleoptrata tu kalau dapat kumpul 3-4 memang buleh buat penyapulah ^_^

    ReplyDelete
  16. memang tikah lari kalau nmpk benda alah ni. geli woo!

    ReplyDelete
  17. kecut perut aku tgok binatang 2 ni... lebih baik aku bela kucing 100 ekor dr aku bela sekor binatang ni...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/06/how-to-get-tittle-profesor.html

    ReplyDelete
  18. labah22 makan ular? pergh seram jer.... ganas betul nampak je kecik

    ReplyDelete
  19. part labah2 tu ngeri laa tgk, erkk...

    ReplyDelete
  20. ulat bulu tu nampak cam menarik.......
    nak bela satu ler......

    ReplyDelete
  21. brahmin moth tu aku bela blkg umah. aku dok tggu bila dia tukar jd rama2... mesti ohsome nyer rama2...

    ReplyDelete