Segmen Di Mana Anda Beraya Bersama Phat Corner

3:06 PM

Assalam,

Hari ni aku menunaikan janji aku kepada Phat yang aku akan join segmen dia . Segmen santai2 citer pasal beraya mana tahun ni. Aku masih kat Kuantan lagi ni tapi hati aku dah kat Kajang lagi2 mak aku bagitau yang dia ada bawak anak kucing comel. Alahai rasa nak pinjam pintu suka hati doremon je la!!

Macam tahun2 sudah, setiap kali tibanya Aidilfitri aku akan beraya di Kluang, Johor dan Merlimau, Melaka. Oh ye Kluang tu kampung belah mak aku dan belah abah aku Merlimau, Melaka. Kitorang akan gerak pagi selepas solat Aidilfitri sebab bapak aku amil kutip zakat. Salam2 nangis2 tak lupa pow duit raya (adik2 aku la) baru menuju ke Kluang, Johor.

Sebelum tu, malam raya orang sibuk2 bertakbir.. mak aku dah susun jadual. Kata dia nak pegi jalan Tunku Abdul Rahman cari beskot raya. Haha mati! Sesak la adoyai. Kalau dah parking kete, jangan harap korang leh kua selagi tak pukul 2-3pagi. Aku pernh ke sana naik moto je pon.. tu pon boleh jem. Tapi seyes memang kaw2 punya rege la. Aku bawak RM150 cukup beli songkok, baju melayu full sekali ngan sampin dan kasut. Pergghh murah tapi berlengas la ketiak, tak cukup ngan peluh ko.. peluh orang pon melekat kat baju ko hahaha.



Kluang ni bandar tau, nama je kampung. Tapi not bad la aku suka shopping kat sini gak. Entah la feel dia lain macam sikit la. Mungkin dari kecik sampai sekarang 1st raya kitorang mesti kat sini. Abah aku kata kalau 1st raya kat Melaka mau nangis mak aku. Hehe. Sampai je umah nenek aku, kitorang sekeluarga mula gerak ke Batu Pahat sebab sedara2 nenek semua kat situ. Eh aku suka balik raya time malam kat Muar dan Batu Pahat tau sebab sepanjang jalan aku leh tengok pelita. Sangat cantik :)

Pagi raya kedua kitorang akan mula gerak ke Merlimau, Melaka. Tapi sebelum tu kitorang akan singgah kat Air Hitam beli kerepek2 raya. Sana murah dan sedap :) Bukan kerepek2 je, pelbagai jenis tembikar, pasu, bunga2 dan barang hantaran pon ada kat situ. Seyes kalau korang lalu.. singgah la ye :)


Kitorang memang saje gerak pagi sebab mak aku kompom akan singgah R&R Pagoh pekena mee bandung dulu. Tak dapat masuk Muar pon, kat situ pon boleh. Time2 raya masuk Muar jem la. Selalu kat Muar kitorang singgah kat gerai Mee Bandung lepas stesen Petronas *dari arah bandar. Kuah pekat likat beb, rasa kacang2 dia ngan udang kering dia tu *meleleh dah aku pose2 cenggini



Nah sekarang sampai dah pekan Merlimau. Macam pekan koboi je kan? Kecik je tapi aku suka. Aku lahir di bandar tapi aku sukakan suasana kampung. Aku ada gak terfikir nak beli tanah kat kampung nak buat umah. Puas beb puas. Aku ngan family akan start jalan raya ke rumah sedara mara kat Parit Sidang Seman dan Parit Penghulu pada raya ke 3, raya ke 2 rehat dan abiskan ketupat nenek aku je la hehe.

Pada raya ke 3 pas beraya tahun ni kitorang kena balik cepat sebab adik lelaki aku balik beraya Kajang raya ke 3. Dia keje TUDM Gong Kedak, Terenggganu. So rushing gak la, tapi stil home sweet home. Dah sampai rumah sendiri nak tunggang terbalik pon ada sape kisah? Hahaha. Malam tu pekena sate Kajang la amacam ada bran? :D

Selamat pulang beraya geng. Oh lupa plak Phat suruh aku tag 3 orang. Sori laaa korang di fikiran aku sekarang kahkahkah

KLIK BANNER kalau korang ada cerita nak dikongsikan :)


You Might Also Like

18 comments

  1. waduh pagi2 raya baru bertolak balik kampung ker afzal hehe..

    seronok baca cerita org yg ada kg boleh balik huhu...

    ReplyDelete
  2. tak bleh nak join sebab tiap tahun raya kl jekkk....

    ReplyDelete
  3. meriah mak jemah ko punya raya betul2 raya ni..tq bro sudi join segmen aku ni..anyway selamat berpuasa & selamat hari raya aidilfitri...eh aku menang teka kuih raya ke hehe

    ReplyDelete
  4. meriah sungguh..... siap bergambar2..terasa keohseman tok balik beraya..... he3

    ReplyDelete
  5. Salam, blogwalking here :)
    Dah bace entry, best nye, Yasmin pun kat Melaka, belah mak. Tapi Yasmin dekat Umbai, alahh, dekat je dgn merlimau. Selalu pergi beli barang dapur kat merlimau. Hehe Raya nanti meh lah singgah rumah :)

    ReplyDelete
  6. owh tok sidang~
    kihkih.. hamba dtg dari kampung sengal singgah di phat corner pehtu drive thru ke sini.
    wahahahaha.. waaa. best owh dapat balik beraya kat kmpung. sobs2..

    ReplyDelete
  7. Hahaha takpe...jadi putih sekali sekala :P
    Owh memang dekat pun dengan ikan bakar, yasmin dekat dgn anjung batu. tawu tak ? tak tahu tanye abah. haha Okey, ape-ape hal bagi lah tawu ye :)

    ReplyDelete
  8. seronoknya! jauh beraya... huhuhuhu
    tahun aku tak sure pun nak beraya kat mana.. papepun.. nak join gak la segmen nie... huhuhuh

    ReplyDelete
  9. wah! dengan baca pon dpt rasa bestnya..:)

    ReplyDelete
  10. cun giler gambar peghh awesome

    ReplyDelete
  11. terasa macam tengok slot jalan2 cari makan versi rya..huhuu... tapi sekali lg baca macam rancangan cuti-cuti malaysia plak,,huuuhu asyik rasanya membaca,macam kita lak ada kat situ..:) nak itot balik raya,hehe

    ReplyDelete
  12. wah,..
    raya nya meriah kat atas jalan je ye??
    jhahahah

    ReplyDelete
  13. waahhh...rindu nak beraye kat muar...dah lame gle xrase suasana raye kat sanew..dengan panjut yang terpasang kat depan umah,pastu owg datang takbir dari umah kew umah..huhuhu...

    ReplyDelete
  14. pepagi raye baru gerak, plus pakai baju raya mmg rase ohsem habes la! hehe..

    cik ana dr segmen Phat jgak :)






    slm ramadhan,
    cik ana

    ReplyDelete
  15. iman dri segmen sme

    http://mimbarhatiku.blogspot.com/2012/08/segmen-di-mana-anda-beraya-pada-tahun.html

    bez nyer mcm byk jalan je

    ReplyDelete
  16. memang merata tempat lah beraya... sy beraya kat johor je...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/menu-idaman-di-bulan-ramadhan-3.html

    ReplyDelete
  17. happy raya

    http://misschillax.blogspot.com/2012/08/segmen-dimana-anda-beraya-bersama-phat.html

    ReplyDelete