Emak Dulu Tak Macam Mak2 Sekarang

6:00 AM

Assalam,

..Dulu mak aku libas badan aku pakai paip getah, lempar aku dari tangga sebab aku lambat balik rumah
(agagaga ternganga kawan aku)

..Mak aku pernah hentak rehal kayu kat kepala aku sampai pahah rehal gara2 aku baca Al Quran tak lancar
(agagaga nganga lagi kawan aku)

..Setiap kali nak makan aku kena hafal sifir, tak hafal tak boleh makan
(agagaga terkebil2 mata kawan aku)

..Aku pernah menyorok dalam almari baju selama 3 jam dengan angah aku semata2 kitorang dapat nombor 6 kat sekolah agama
(agagaga kawan aku telan air liur)

Mak aku itu.. mak aku ini.. Kompom korang tak percaya mak aku macam tu kan?kan?

Tapi apa boleh aku katakan, aku tak pernah menyesal apa yang telah mak aku buat pada aku dulu. Malah aku berterima kasih banyak2 pada mak aku. Walaupun aku tak berjaya seperti yang dia harapkan, tapi aku akui aku kini menjadi 'orang'.

Cukuplah bila mak aku katakan 'Mak abah beruntung dapat anak2 macam kami' .Itu cukup buat aku tersenyum puas :) Ternyata berbaloi juga aku kena pelangkung hari2 :P


Gambar sapa la aku rembat. Pinjam ye abang kakak :)



Tapi ibu bapa sekarang? Anak2 mereka pula? Tepuk dada tanyalah selera ye. Selera aku hari ni nak makan Paceri Nenas. Nyum2 :)

You Might Also Like

27 comments

  1. sebagai seorang emak di masa skang, saya hanya mampu melurut dada (errr, betul la kan melurut dada) apabila anak saya berkerenah bukan2, kalau saya jentik dia, dia cubit saya pulak. *tepuk dahi jer la.

    ReplyDelete
  2. Hahaha, mak kita sama laa.
    Dulu mak, skrg mummy mama...Kat situ pn dh nmpk ketegasannya dari segi kemodenan...Er, ayat apa aku bagi ni....

    ReplyDelete
  3. betul tu..gua pernah kena rembat ngan bapak gua masuk gol..

    goalllllllll!!! depa jerit ramai2..jilaka!

    ReplyDelete
  4. Handa mak aku lgi rembat aku dgn btg golf. Sedap die je belasah aku. Aku x nanes bai. Hati mude la konon. Tp lps2 tu mak la bff aku slain hubby! Tp aku rse klu aku ade ank pon aku kaki blasah gak kot. Tp xtau la. Org kte lom ade ank bole la ckp. Ahaks! Tp i dont care!

    ReplyDelete
  5. makan paceri nenas sape masak hujung2 minggu ni? untung lah dah ade orang masakka.. makin sehatlah kau nanti apzal....

    ReplyDelete
  6. dulu nana kena rotan ngan paip getah jugak sebab tak lulus periksa masa darjah 3.

    tp nana ambik semua tu sebagai pendorong untuk lulus exam masa darjah 6..Alhamdulillah :)

    xde dah kena rotan ngan paip2 getah bagai..haha

    ReplyDelete
  7. time aku, bapak aku yg brutal dlu~tp mak aku ok je.. beliau seorg yg lemah lembut tpi kuat membebel...keh3....

    tp betul la, dlu mak bapak bukan maen garang lagi.. tpi skrg ni mak bapak mcm dah x larat nk garang2 da.. adakah disebabkan global warming....kah3... *mcm xde kne mngena...arghhh

    ReplyDelete
  8. peh !!! ;\
    teringat time sekolah2 rendah dulu wey . aku hilangkan sebatang kaler pensel pun kene rotan kemain weyhhh . woooo sadis , mak aku dulu garang gila2 ah . sekarang dah malas nak garang2 lagi xD

    ReplyDelete
  9. macam sama je apa yg berlaku...lebih kurang gak..kene blasah teruk..utk jadi org berguna skrg...

    ReplyDelete
  10. huh!!! zal.... teringat zaman remy kechik2....... lebih kurang sama jer..... tapi kalau uncle remy lagi kejam...... duk jauh2 suruh remy baca buku.... sangkut jer.... terus kena balik ngan rotan..... plapppppp !!! melekat kat muka...... kat anak dia tak pulak mcm tu....he3

    ReplyDelete
  11. To be honest, parents aku tak la garang sgt dulu. Tp bukan tak gengster langsung. Kakak aku penah gak kena belasah ngan tali pinggang bila tetiap malam asyik kuwa lepak ngan jantan. Tp aku tak penah pulak kena. Maybe sbb aku wat kekadang je, tak wat tetiap malam. Hehehe

    Tp mmg beza mak ayah dulu. Mak ayah skang kdg baru herdik anak sket org len lak da campur tgn kata tak baek wat anak camtu la bla bla bla

    ReplyDelete
  12. betul..emak zaman sekarang sayang anak melebih-lebih..
    so anak jadi apa?

    jadi rajaa lah.

    ReplyDelete

  13. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  14. sama la kita afzal. bab hafal sifir tu kalau tak hafal kena enjut ketampi banyak kali...krem kaki. lambat balik rotan...macam2 la. budak sekarang errr...susah nak kata. tengok acuan camne kot?? ke pengaruh lain main peranan??? huhu

    ReplyDelete
  15. AKU PERNAH TAK BALIK RUMAH SEBAB TAKUT KENA ROTAN. SEBAB PERGI MANDI SUNGAI.

    ReplyDelete
  16. kahkah . entry buat mcm2 citer bolat nengok dri reader abg .

    bolat penah kena baling dengan pisauu besar ptong ikan tu tapi tak kena . kena tongsampah . berderaii . kes gaduh dgn adk -_-

    ReplyDelete
  17. Zaman dulu dgn sekarang berbeza....

    ReplyDelete
  18. zaman hana pernah kena tibai dengan penyangkut baju dengan batang penyapu.hehe

    xboleh nak samakan cara mengajar anak2 dulu dengan sekarang

    ReplyDelete
  19. dalam 10 org adik beradik, aku dgn adik bongsu aku je x pernah kena pukul, hehe #budakbaik :P

    ReplyDelete
  20. setuju la.. nak2 lg pasal sifir. dulu x hafal sifir xleh makan woo. huhuhu. Alhamdulillah. sbb ketegasan family akhirnya jd org jugak. =)

    budak skrg semakin di manja kan... mmg berbeza cara didikan dlu n skrg. terpulang pd ibu bpa msg2. Jgn salah corakkan anak nya udah lee.. ^^

    ReplyDelete
  21. aku dulu pernah dibogelkan dan dicampak keluar rumah tau..sebab aku cucuh pisau yang aku bakar kat tangan sorang budak perempuan yang mak aku jaga.. tapi, aku tak pernah dendam..sebab itu memang cara yang terbaik utk menjadikan aku manusia yang baik..

    ReplyDelete
  22. gua pulak pernah kena halau rumah sebab melawan.. seharian gua tak keluar bilik meraung2 gua.. tapi itulah benda2 tu semua menjadikan kita 'orang' zaman sekarang tak leh ooo nanti JKM datang soal siasat.. haha

    ReplyDelete
  23. Wah, sampai camtu ye mak ko buat, well, aku just kena rotan jelah paling kuat pun..

    ReplyDelete
  24. mak kite..plg emosional..xleh tgk ank die jauh..xde kt umah..balik keje lewat..dia msti nanges..

    ReplyDelete
  25. sekarang ni terbalik sudah..geleng kepala je la..nak cakap takut kene cepuk pulak kan.

    ReplyDelete
  26. penah kena penampo sulong bapak. berpinau mata. menangis dalam jamban 5jam ! protes~ haha

    ReplyDelete
  27. camne yang mama buat camtu la yg mummy ajar pada anak! kalo buat salah tetap kena hukum even masih kecil...melentur buluh biar dari rebungnya :)

    ReplyDelete