'> Sembang Santai : Tudung | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Friday, November 9, 2012

Sembang Santai : Tudung

Assalam,

Hari tu aku ajak wife aku keluar, saja pusing2 keliling Bangi. Almaklumla wife aku masih blom bekerjaya lagi. Jadi sementara nak dapat keje tetap tu, aku suggest wife aku untuk cari keje part time.. tak kisah la cleaner mahupun mak gad, hantam sajalah labu. Bukan apa.. risau aku ngan wife aku ni, makin 'sihat' aku tengok dia dok umah haha :D

Sampai satu premis menjual tudung, ada iklan jawatan kosong kat situ. Wife aku pun pegi la tanya. 10 minet lepas tu wife aku keluar ngan wajah hampa. Takde rezeki dia kat situ, takpe mungkin kat tempat lain. Wife aku kata dah ada orang isi, dia pun tunjuk la promoter tu yang berlegar2 depan pintu kedai..

Aku tengok sekali lagi signboard kedai. Yup, betul la Rumah Tudung  tapi.. kenapa promoter tu..?? Aku tak boleh nak cakap lebih, takut kena kat aku balik. Yela aib orang kita nampak, tapi aib sendiri kita tak sedar. Tapi aku cuma boleh nasihatkan, hormatilah kerja yang kita lakukan. Kalau tak boleh nak bertudung, carilah kerja lain. Majikan pun sepatutnya ambil berat pasal benda ni, mungkin remeh padanya tapi itulah yang orang lain nampak. Imej kena jaga, malu perlu ada.

Aku mampu senyum je. Aku hidupkan enjin kereta, bawa wife aku ke destinasi seterusnya.

Pinjam gambar Liyana Hisham pengacara Safiyya TV9 jap :)


P/s : Kerja itu kan satu ibadah, tak gitu? :)

23 comments:

  1. majikan x fikir sampai tahap org lain berfikir...

    ReplyDelete
  2. asal boleh je yg nak kerja.janji ada pekerja.

    ReplyDelete
  3. hurmm..sekurang2 nye hormatla kerja tu jgk ek bang long...

    *eyh...tu yana host safiyya tu ke??mcm lain je muke nye..hukhuk

    ReplyDelete
  4. ala takpe rezeki dimana2...bukan nasib kita ditangan depa! usaha lagik! :)

    ReplyDelete
  5. takpe bro.. pasti ada rezeki kat tempat lain tu....

    p/s : ko buat aku tertangkap cintan dengan liyana hisham tu pulak!!! hahahaha.. tak leh tido aku malam ni..

    ReplyDelete
  6. ouh dah dok bangi ye. apa lagi ajak aku keluar la. ajak bini ko belanja aku. minggu ni aku balik bangi

    ReplyDelete
  7. majikan tu tak pandai pilih pekerja.

    saya penah masuk Butik muslimah, sume baju mmg muslimah lah..tapi semua yg kerja takde ciri2 Muslimah pun. Rasa malas nak beli kat situ.

    ReplyDelete
  8. Yup..yang penting HALAL kan..xkesah la kerja ape pown..(^____^)..



    p/s : Eh Bro..!!~ LiyaNa Hashim ker tu..??..sy telek punyer telek mcm bukan jerk..hukhukhuk..=P Hihihiiii...

    ReplyDelete
  9. zal...selalu jumpa camtu...... garai muslimah tapi yg jual...... takde ciri2 pun..... hu3

    ReplyDelete
  10. yupp...janji ade kerja halal disisi ISLAM :)

    ReplyDelete
  11. setuju...apa pun ikhls dlm pekerjaan..

    ReplyDelete
  12. Semoga berjaya csri kerja utk isteri tersayang

    ReplyDelete
  13. InsyaAllah ada rezeki tu nanti..Allah nak uji kesabaran lu dgn wife..semoga bertabah

    niway wa pon tak dapat keje lagi..huhu

    cuba isi http://www.jobsmalaysia.gov.my/

    wa isi semalam arini dapat call interview :)

    ReplyDelete
  14. keje sekarang ni x boleh memilih. btw bukan lyana hisyam yg tu :)

    ReplyDelete
  15. Itu rezeki dia. Tempat dia bekerja. Habis nanti kata diskriminasi pulak kalau tak amik kerja.

    Tapi...sebagai majikan perlunya cakaplah, sebagai satu syarat...pakai tudung utk menghormati produk syarikat.

    Manalah tau lepas tu terbuka pintu hati kan?

    ReplyDelete
  16. makin sihat kata nya... tu lah, kat sini aku pun kadang2 pertikai.. dah tau kerja kedai tudung pkai la tudung...

    ReplyDelete
  17. makin sihat kata nya... tu lah, kat sini aku pun kadang2 pertikai.. dah tau kerja kedai tudung pkai la tudung...

    ReplyDelete
  18. Err aku kurang jelas sbb kau tak jelaskan. Salesgirl tu sekadar tak pakai tudung or seksi meksi weyh? If just tak pakai tudung tapi pakai sopan, pakai baju kurung misalnya, aku rasa aku terima lagi kut. Aku laa org len aku taktau. Tp kalau dea dtg keje pakai seksi2, customer yg nak dtg pun cam tak best kan?

    ReplyDelete
  19. majikan desperate sgt nak pekeja kott
    bini tok terlambat sikit je
    heee

    ReplyDelete
  20. eh ni bukan Liyana Hisham yg safiyya tu..ni Liyana Hisham blogger tu..:P

    ReplyDelete
  21. mak gad pon boleh...hihi

    kalo cmtue, kita lah pulak jadi majikan...hihi

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com