Sumpah Tak Nak Sambut New Year!

10:53 AM


As salam,

Seyes!! (sambil terkemut2 aku menyeriuskan muka aku yang bujur sirih ni walau pada hakikatnya lebih kepada bujur bola rugby)

Time baru kering jahit sunat dulu kemain. Ye la teringin gak nak rasa join rakyat Malaysia sambut new year. Tengok kat dataran merdeka macam penuh je memanjang. Seingat aku time tu aku lepas SPM bawak motor C70 abah aku ko KL. Bawak kua anak dara orang plak tu. Tapi insaf aku pastu. Sebab?

Bayangkan naik moto pon boleh jem dengan parking berlapis2 jangan haraplah nak balik awal. Dengan road blocknya sana sini. Cari makan satu hal. Kalau tau aku bawak bekal dari rumah. Mahal giler peniaga makap rege. Malam ni meniaga, esok kompom jutawan. Duduk kat padang penuh sampah, berhimpit2 dengan bau2 yang menosok kalbu. Kalau test indeks pencemaran peparu time tu mau berjelaga. Setelah hampir 10 tahun ni baru aku rasa menyesal, sanggup aku redah semua tu semata2 nak tengok percikan bunga api?? Erk!

Mungkin tu dulu la, yela muda remaja.. tengok macam best je orang buat, kita pon ikut sama. Tapi sekarang lain. Ekceli banyak kot cara yang boleh kita lakukan untuk sambut new year, contohnya makan malam bersama2 keluarga. Walaupun nampak remeh tapi part itu yang selalu kita miss dalam hidup kita kan?

By the way tu la the 1st and the last. Sumpah aku tak nak keluar celebrate new year lagi


P/s :  Selamat tahun baru kawan semoga tahun ni dipermudahkan segala urusan
         Jom buka buku baru :)

Urban Legend

8:03 AM


As salam,

Cenggini la gayanya.. kalau dah lama tak hapdet, bila nak mula balik humangaih malas kemain serupa koala! Ada benda panjang lebar nak aku story, tapi takpe slow2 kayuh. Hari ni jom kita sama2 kongsi cerita. Time sekolah dulu, masa baru masuk ada tak korang dimomokkan oleh senior2 korang mengenai cerita2 pelik, aneh atau menakutkan di kawasan sekolah korang? Haa itu tajuk kita hari ni, what we call urban legend. Macam nama cerita kan?

Masa aku masuk sekolah menengah dulu, senior2 aku bagitau yang sekolah aku tu ada hantu. Hantu perempuan nama Mona. Dia acapkali ditemui dengan menggendong bayi dipangkuan, mengelilingi kawasan sekolah. Kalau nasib ko baik, boleh terserempak. Mujur la nasib aku tak baik tak pernah jumpa lagi sampai abis sekolah huhu.

Dikatakan Mona merupakan gadis kampung yang mati diperkosa oleh tentera Jepun sewaktu penjajahan Jepun ke atas tanah Melayu dulu. Kawasan sekolah aku tu merupakan tapak asal tentera Jepun. Selain tu kalau rezeki ko melimpah ruah kemain, korang akan dengar perbarisan askar pada waktu malam dan kalau luck ko cun, boleh nampak askar2 beruniform Jepun memikul keranda di tepi balkoni asrama!

Tu urban legend di sekolah aku dulu, aku tau korang pon ada cerita. Aku pernah dengar cerita pasal hantu nenek yang mencari orang yang masih belum tido. Kita tau dia hadir bila dengar suara dia cakap 'Satu sudah bangun, nenek sudah tau..' Kisah hantu purdah atau kum kum yang mencari 44 orang gadis sunti untuk dijadikan korban, hantu pakgad yang kerap mengetuk tingkap bilik asrama di luar bangunan, hantu karak yang membunuh lelaki yang mencari air di lereng bukit dan macam2 cerita lagi.



Samada betul atau tak, aku tak tau. Itulah urban legend, kisah yang dimomokkan dan menjadi cerita  masyarakat setempat. Itu cerita aku, cerita korang pulak macamana?

Meh Abang Nak Nasihat

4:31 PM


As salam,

Dah la tu, takyah nak nangis2 bagai. Keluar air mata cendol pon (sambil tadah mangkuk bawah mata) takkan berubahnya keputusan tu. Dengan mak abah yang dok bising dari semalam mesti tension kan? Korang pun kena la terima hakikat yang mak abah bising tu ada sebabnya. Diamkan je nanti dorang berenti sendiri.. seyes! Tapi kalau betul korang dah usaha sebaik mungkin, tapi masih tak mencapai apa yang korang harapkan.. tu bermakna belum rezeki korang lagi.

Takyah rasa down sangat, baru PMR. Kalau apply kerja sekarang ni pon, tak di attachednya result PMR korang tu. Paling koman pun SPM. Bukan abang kata PMR tak penting, tapi PMR ni cuma 'pemanas badan' untuk korang uji kemampuan diri. Takpe kalau korang stucked kat sini, so gunakan kegagalan ni sebagai semangat untuk korang perbaiki balik tang mana yang patut. Pada abang PMR ni macam ujian pertengahan tahun la.. yang SPM tu akhir tahun :)

Ramai je kawan2 abang, sukses time PMR.. SPM kantoi. So tak bermakna kita tak cemerlang kat PMR, kita tak boleh carry on untuk SPM. Kita nak kat atas atau kat bawah.. terpulang pada diri kita sendiri. Ikutlah sama ada korang still nak duduk putus asa atau.. korang mula rasa panas hati akibat gagal dan struggle balik untuk SPM nanti. Mana korang pilih? Korang masih ada 2 tahun lagi!


esok masih ada.. esok masih ada (serupa tema lagu dalam tv plak)


Abang tak pandai bagi kata2 semangat. Apa yang abang cakap adalah melalui pengalaman sendiri. Jangan sedih2, kalau betul korang kuat berusaha untuk PMR sebelum ni.. teruskan. Dah betul la apa yang korang buat tu. Nak tambah usaha lagi pun bagus! Jangan berhenti berharap kepada Allah sebab Allah takkan menganiaya hamba2 Nya. Itu janjiNya :)

So cool, relaks and chill ye :)

Menu Hari Ni Ular Sawa Burma Yeay!

9:18 AM


As salam,

Selama ni, paling teruk korang pernah makan apa? Tauhu busuk? Telur tembelang? Petai? Ke makan masakan orang yang 1st time masak seumur hidup? Perghh takpe2 aku faham situasinya yang ko alami #sambilbercucuranairmata 

Biasa korang tengok orang makan ular kat mana? Myanmar? Vietnam? Tapi dalam banyak2 ular, tetiba nafsu serakah aku menbuak2 nak makan ular sawa Burma ni. Woo aku nak makan ular? Nape tak cukup lauk lagi ke kat Malaysia? Alaa nak buat macamana jiran aku Myanmar, kira macampembawakan budak la ni erk!



Aku terasa nak makan ular ni lepas kedai kek North Star telah menghasilkan kek berbentuk ular sawa burma. Seyes mati2 aku ingat ular betul, tapi bila boleh cocok lilin bawah ketiak ular tu sambil Jemah dan anak beranak tepuk amai2 nyanyi lagu hepi besday.. sah kompom kek!


Owner kedai kek tu buat kek bentuk menatang tu sebab rasa cintanya terhadap kek. Harini mungkin kek bentuk ular, mana tau minggu depan dia nak buat kek bentuk gamat plak kan?

sumber

Secret Admirer, Kakak Dan Adik Angkat FINALLY EXPOSED

12:29 PM


As salam,

Sebelum ni aku kemas2 beg lama, tup2 aku nampak ada satu kad kurus (dalam erti kata bahasa budak2 kecik kad nipis) terselit celah buku. Aku belek lalu tersenyum simpul kegedikan. Fikiran mula terawang2 mengimbau memori silam. Cheewah! Lama punya cerita ni dan hari ni aku nak cerita pasal menatang ni :)


Secret Admirer
Aku tak tau la kalau aku ada secret admirer ke tak. Tapi macam besar ke takde je. Ye la aku bukan budhak fengakhap yang hot setappp gituu kan? Aku cuma budak kadet bomba yang kuat main air. Main air hokey bukan buat air! Bukan atlit yang keje hari2 main sukan sampai nak pegi tandas pon harus lari 100 meter berganti2. Aku budak nerd yang pakai seluar bawah kecik, cermin mata tebal dan rambut leper sikat tengah!

Tapi aku musykil meja aku selalu kena conteng wish bla bla bla. Yang pasti bukan lelaki sebab time prep malam, kelas aku tu diguna oleh budak2 fomfuan. So sampai sekarang la aku tatau aku ada admirer atau tak. Tapi ni la yang aku dapat time dedication day yang mana student leh bagi cekelat kat budak lain..

Agak2 korang ni tulisan sape ea? 
(ayat biasa dengar kalau dapat wish tulisan tak kenal)


Adik angkat
Ala perkara biasa ni, jangan tipu la kalau korang tak pernah ada adik angkat. Bila fikir2 balik, kenapa aku amik adik angkat dulu ea? Sebab cantik? Rapat ngan aku? Salah.. salah. Sebab aku salah orang! :P

Actually masa tu aku nak ke koperasi, beli roti. Aku nampak kawan aku, aku lambai la kat dia beberapa kali.. dia plak tak perasan. Makin gigih la aku melambai. Yang jadi harunya depan kawan aku tu, dudukla 2 orang budak junior dua dok perati aku. Mungkin sebab ingat aku lambai dia, yang sorang ni tersipu2 malu lalu beredar. Tapi sejak haritu, setiap kali aku selisih ngan dia.. dia jadi blushing, malu2 sambil kawan2 dia dok juih2 kat aku. Lor ape kes?

Jadi secara tak rasminya aku terpaksa la angkat dia jadi adik aku sebab kecoh dah dak2 batch dia pasal dia ngan aku. Alahai kelakau pon ada. Oh aku dapat citer dia pon dah kawen, ada sorang anak sekarang :)


Akak angkat
Aku kenal akak angkat aku ni masa aku form 3, dia plak form 5 time tu. Nama dia Marshitah. Aku pun tak kenal dia sebenarnya, tapi tetiba kawan dia datang jumpa aku bagitau yang sorang kakak ni nak jadikan aku adik angkat dia. Ko tau apa perasaan bila orang nak jadikan ko adik angkat? Rasa macam retis! Kahkahkah

Aku tak ingat sape bagitau aku, aku jadi adik angkat dia sebab dia ada minat kat sorang senior aku ni. Muka senior aku plak ada iras2 aku. Kira tahap emsem gak aku sebenarnya ye? Type2 jawa la :P Eh kakak aku ni low profile dan baik. Senyum je keje dia. Aku dapat adiah baju saiz XL (masa tu saiz badan aku M) dan cream perfume. Setiap kali dedication day mesti dia akan bagi aku cekelat.

tengok! cenggini la baru akak yang bertanggungjawab.


Sekarang dia ada lagi tapi makin vogue la :D Still keepin' touch lagi ngan aku. Aku dah kawen, akak bila lagi? Nak tengok akak angkat aku tak?

Yang kanan tu, amacam? Kancan tak? Tahi lalat dia tu yang mahal tu.. kalau jual laku.
Nak kenal? Sila dapatkan borang di toko2 jamu yang berhampiran anda


Bila kenang balik.. kelakar pon ada kan? Tapi biasala time tu budak2, tak matang mana pon. Orang ada akak adik angkat.. kita pon nak satu. Asal freshies dahi licin sikit, semua kita sapu. Hehe tapi tu la yang best. Kenangan sekolah2 dulu.. sekurang2nya ada benda aku nak cerita harini.

Korang plak macamana?

Bisa Gugur Jantung Gue #12

4:10 PM


KLIK SINI ke episod sebelum

Belum sempat ayam jantan berkokok, ikan gapi pun tengah syok layan mimpi, berudu masih berdengkur.. Ain sudah bangkit dari tidur. Bukan bangkit untuk buat kuih bangkit tapi bangkit untuk menyeterika bajunya. Almaklumlah hari ni kan dia ada temujanji. Nak je dia tanyakan Man, baju apa yang dipakainya harini. Tapi biasala dia kan perempuan, masih tebal sifat malunya walaupun hatinya melonjak2 ungka mau sedondon warna bajunya dengan baju si Man. Dia tau Man mesti akan mengenakan t shirt Palapes dengan seluar jeans lusuh seperti biasa. Tak seluar jeans biru, mesti seluar jeans hitam sebab setahunya la itu aje seluar jeans yang Man ada. Kalau berubah warna lain.. sah tu seluar si Anep atau Ainul.

Maya rakan sebiliknya terjaga. Matanya digosok2 sambil melihat keletah kawannya yang agak cemerlang pagi tu seolah2 baru telan 2 kotak coklat.. gigih dan hyper semacam. Dia pun tak tau apa kena dengan si Ain, nak kata dah meroyan.. tak mungkin. Kenapa si Man? Banyak lagi apa jejaka2 ganteng yang bersepah di UiTM tu.. kenapa budak slenga tu jugak yang menarik perhatian dia?

"Ko kompom ke nak ngedate ngan si Man ni Ain? Ko serius ke ngan dia? Aku takut ko termakan jerat yang ko pasang sendiri ni", Maya bersuara menyebabkan Ain menoleh kebelakang memandangnya. Ain hanya tersenyum.

"Sorilah beb kalau ko bangun sebab aku. Bukan apa aku nak makesure yang aku bersiap sedia je. Haishh dup dap dup dap je jantung aku dari tadi. Gemuruh gembira risau semuanya ada.. macam rojak", Ain membalas lalu terus menenyeh bajunya dengan seterika.

Maya dan Ain bukan baru sahaja kenal, malah sejak diploma lagi mereka telah rapat. Hampir setiap semester mereka ditempatkan bersama. Maya pun senang dengan Ain, walaupun dia tau si Ain agak gila2 tapi hakikatnya Ain tak seperti yang orang lain sangkakan. Hanya Maya sahaja yang kenal siapa Ain dan rahsia2 Ain erat dipegangnya selama ini.. tak siapa yang tahu.

"Cantik tak?", Ain meminta pendapat Maya sambil menggayakan blouse yang baru dibelinya di hadapan cermin almari. Ain sememangnya cantik, tak perlu dipertikankan lagi. Cuma tak siapa yang sedar. Maya tak tau entah berapa kurun Ain tak berpenampilan sebegitu. Selama ni yang dia tahu almari Ain penuh dengan jeans dan t shirt. Tiada baju2 perempuan ni. Maya hanya berharap kali ini Aian akan betul2 bahagia.. biarlah gadis manis itu melupakan kenangan lalunya. Biarlah dia merasakan apa yang sepatutnya dia rasa sejak sedari dulu lagi.

"Ya Allah. Aiiinnn!!", Maya menjerit tatkala melihat susuk tubuh Ain terlentok di tepi almari. Boleh dibantai tido! Tu la semangat kemain, yela orang nak ngedate kan hari ni?


***********

"Woi Man berapa lama lagi ko dalam jamban ni? Ko melukis ke hape?", jerit Ainul dari luar sambil perutnya ditekan2. Tak tahan rasa perutnya tu sejak dari pagi tadi, mungkin kerana tomyam yang dimakannya semalam. Boleh ke tomyam rasa sugus? Bila dikomplen balik, makcik kedai tu kata resepi baru. Nak taknak kena cuba, almaklumla resepi baru la katakan. Nah amik padan muka!

Dari satu lagu ke lagu lain, dari lagu Jaclyn Victor ke lagu patriotik semuanya Man sebat. Tu pun siap nak masuk lagu Negaraku plak, nasibla Ainul bising kalau tak kompom dia dah boleh release album gamaknya pagi tu. Man keluar tandas sambil tersengih2, bersiul2 macam orang kena loteri. Apa yang Ainul ngomelkan pun dia tak amik tau, masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan. Sebabnya? Inilah kali pertama dia bertemujanji secara serius dengan seorang gadis. Err gadis ke? Selama ni dia tak perasan lagi halkum kat leher si Ain.. ahh gadis la tu.

Bunyik si Ainul meneran dah tak dipedulinya lagi. Dia akan pastikan program yang dirancangkannya seminggu lalu akan berjaya. Makan2, tengok wayang, tengok berudu dalam longkang, tengok orang kayuh kayak kat tasik. Tengok je la.. sebab duit bawak cukup2 je. Tu kalau si Ain mintak askim ke.. popkorn, harus dia buat part time menari tarian tiang. Tapi apa2 pun hari ni cukup spesel padanya. Masakan tidak, nak jugak rasanya berjalan berdua dengan awek macam orang2 lain. Ni tidak, balik2 ngan lelaki. Kalau tak Ainul.. si Anep. Kalau ngan Ainul tu.. ok la gak, tapi kalau Anep yang agak2 sotong tu.. Ai kalau mak dia tengok pon mak dia boleh bajet dia gay! Eww

Man yang hanya bertuala mula menyisir rambutnya. Dalam banyak2 bahagian, bahagian ni la yang paling penting. Rambutnya disisir serupa Roma Irama, ni kalau kena tiup angin ni kompom mau sejam lebih nak bikin balik. Kali ni dorang plan naik bas, bukan naik moto. Pertama sebab boleh jimat duit minyak dan satu lagi sebab taknak rambut dia penyek time pakai helmet nanti. Hilang ke-machoan dan kehensemannya nanti.

"Lahanat sape kincit dalam boxer aku ni weeehhhh!!!", tiba2 Man menjerit tatkala ada tumfuk2 warna perang pada boxer yang gigih digosoknya semalam. Walaupun dia tau makhluk mana punya angkara, tapi sekarang bukan masa untuk balas dendam dengan me-ngincit balik pada boxer milik si Ainul. Man hilang punca tatkala ketiadaan boxer yang diharapkan. Plannya hampir musnah apabila membayangkan dia menyarungkan jeans tanpa boxer, kompom dia akan selalu betulkan 'parking'. Perghh mau menangis dia time tu.

Tapi harapan mula berputik apabila melihat boxer pink bersaiz M melambai2 ke arahnya dari arah tingkap. Nak taknak boxer kepunyaan Anep dipakainya. Sempit pun sempit la, janji pakai. Pada bahagian depan boxer si Anep tertulis "Anep punya, jangan pakai" Man gelak jahat, tapi dia hampir2 batalkan hasratnya itu apabila membaca tulisan Anep pada belah belakang boxer pula "Ko berani pakai jugak ye? Aku cili2 anu ko nanti" Man serta merta berpeluh. "Dasyat budak Anep ni.. kat boxer pon dia boleh buat karangan. Cemerlang sungguh masa depan budak ni", ngomel Man sensorang.

Tiba2 ada mesej masuk ke dalam inbox telefonnya.

"Awak, saya dah siap ni. Saya tunggu depan kolej ye"


Man tersipu2 malu. Amboi berawak-saya plak si Ain ni. Geget hidung tu kang. Pipinya mula blushing warna hijau. Minyak wangi si Ainul cepat2 dirembatnya dan disembur ke dalam boxer yang dipakainya. Dalam boxer nak buat apa? Sape nak cium?

Ah lantak la, dia kena cepat.. tak mahu Ain menunggunya dengan lebih lama. Henfonnya berbunyi lagi, ada mesej masuk. "Amboi Ain tak menyempat betul.. napsu macam kuda laut", getus hatinya.

Tiba2 hatinya berbelah bagi. Mesej itu bukan dari Ain, tapi dari Mely.

"Jom wak temankan saya keluar hari ni", Pulak! Mimpi apa Mely ajaknya keluar?

Man menepuk dahi. Kenapa la semua nak keluar ngan dia hari ni? Ke hari ni hari Keluar Secara Serentak Sedunia? Perlukah dia menerima pelawaan Mely yang betul2 dinanti nantikannya selama ini atau menunaikan janji yang dibuatnya pada Ain seminggu yang lepas? Tak semena2 Anep yang sedang tidur di tepinya, terkumat kamit mendendangkan lagu nyanyian Ukays, Di Sana Menanti Di Sini Menunggu. Ni ngigau ke hape??

Man menepuk dahi kali ke lapan, Mely ke Ain? Korang rasa??

(Bersambung)




Budak Budak Mesti Suka Ni!

12:52 PM


'Ko bawak bekal ape harini? Aku bawak spaghetti', ujar Markonah

'Hmm biasa jeee', hujung2 taik mata je Aiman pandang

'Aku plak bawak pizza', ujar Ujar Bin Jiman

'Hmm lagi biasaaa', Aiman menjuih lagi, masih belum membuka penutup bekalnya

'Ko ni macam bajet2 ni.. ko bawak apa', tetiba suara dari pintu menyapa tapi budak tu dah lari masuk kelas dia balik.

'Bekal aku spesel harini. Jeng jeng jeng',kata Aiman sambil Markonah dan Jiman ternganga 'Whooaa best la awak Aiman!! Nak gak!! Nak! Nak!', Jiman meronta2 di bawah laci meja

Agak2nya kalau anak korang ada makanan cenggini, dorang suka tak? Mungkin kalau dorang bawak bekal cenggini, dorang akan dilantik sebagai ketua darjah? Nak anak korang pegang jawatan sejak kecik.. korang beli la menda alah ni.

Jeng jeng jeng!!



Comel kan? Hehe. Ni sepesen ngan Tora la ni. Bebudak ni ko tapau la menda alah sedap mana pon, dia tetap akan attract kalau makanan dia tu ada ciri2 kartun kegemaran dorang. Contoh mudah Boboiboy atau Upin Ipin la kan?kan? Ni la toaster yang menghasilkan roti bentuk muka Domo. Yang ada muka domo je, kalau korang nak toaster kua muka korang pon boleh tapi bayar lebih la..aku buatkan satu ngeh3.

Harga dia? USD40. Ni aku attachedkan skali iklan di toaster-Domo ni. Aku tak risau sangat sebab sebelum anak aku kua, aku akan pastikan yang aku akan delete entry ni hahaha *gelak jaat


video



P/s : Pasni kua plak produk kipas boleh berlari

Ai Lewat Plak Bulan Ni?

12:48 PM


As salam,

Empat hari lewat dah ni. Ai tunggang terbalik dah aku, bukan risau tapi mintak2 la dari 4 hari terus bertambah tambah harinya. Mak aku plak kemain dapat mimpi ada orang bagi kain kat dia, adik aku plak mimpi wife aku dah berisi. Perghh tak senang duduk aku. Aku punya mimpi? Ntah la gelap je aku nengok. Ke aku mimpi duduk dalam lubang idong?

Aku tatau la kalau apa yang aku perasan ni simptom2 awal dia. Aku nengok wife aku makin kuat makan plak. Nak kata dia ada 'membela'..aku tak pernah tau plak. Ni dia mintak nak makan kat Wong Solo plak. Alahai makan lagi?? Pastu kuat plak tidonya. Mak aku saspek dia dah berisi tapi aku tak nak berharap.. sebab aku musykil dia taknak muntah2 haha. Abah aku lagi sedap, ada dia adiahkan kitorang baju tido! Kahkahkah aku ingat dia beli untuk mak aku.. baru aku bajet nak tambah adik lagi hahaha.

Ada atau tak tu aku lepas tangan sebab itu bukan urusan aku, urusan Allah tu. Kalau ada, ada la.. kalau takde takpe. Belum rezeki namanya. Rata2 kawan opis aku berisi lepas 6 hingga 12 bulan. Seronok sebenarnya kalau kita tau yang wife kita dah berisi.. kalau korang tak percaya kawen la cecepat :)


Hari ni dah hari ke 4, aku plak tak putus2 berharap agar hari tersebut terus meningkat sebagaimana tak putus2 aku berdoa agar kami dikurniakan zuriat yang sihat, soleh dan solehah di setiap penghujung solat aku.Harap Allah makbulkan salah satu daripadanya :)

Kalau la betul ada, seyes aku tak tau nak cakap apa dah. Alhamdulillah je la :D


P/s : Nak kembar boleh tak?


Nak Sembuh? Minum Air Kaki..

8:50 AM


As salam,

Pagi2 tadi aku sempat baca blog kawan2 dan aku tertarik ngan satu cerita kat blog kak Dianarashid.com. Tentang persugihan iaitu sejenis ilmu mistik atau ilmu hitam yang digunapakai di negara seberang. Bahaya ilmu ni, aku taknak cerita.. korang baca sendiri kat blog kak diana. Aku tak hairan sebab di sana, pusat2 perubatan mistik boleh didapati di mana2 malah menjadi sumber pendapatan penduduk di situ.

Bila aku baca, tetiba aku teringat cerita sorang kawan aku ni. Ada sorang kawan dia pegi bekfes kat sebuah warung. Nak dijadikan cerita air yang dia order tu ada semut jadi mamat tu pegi balik jumpa budak yang buat air tu, maklumkan dan mintak dia ganti air tersebut. Bila budak tu capai cawan, dia terus amik semut dalam air tu dan telan. Mamat tu pelik la tapi takde la kata apa2. Tapi sebaik dia melangkah keluar dari warung tu, mamat tu terus muntah darah.

Bila berubat, pakcik yang mengubat kata mamat tu dah malukan budak buat air tu dan penyakit dia hanya boleh diubat dengan minum air basuhan kaki budak tu. Giler jahat kan? Sampai macam tu skali, agaknya dah abis ikhtiar kot pakcik yang mengubat tu sampai suruh mamat tu minum air basuhan kaki? Lagi2 kalau kena yang siap pakej cagu. Perghh hanyir!

Tengok sendiri la pasal benda kecik tu pun boleh ke tahap santau menyantau kan? Dunia sekarang ni macam2 benda boleh jadi, kita tak boleh espect apa yang dorang mampu lakukan pada kita. Kalau tak boleh guna cara kasar, dorang akan guna cara halus. Kita sihat hari ni, esok belum tentu. Jaga diri, jaga keluarga, tuturkata dan perbuatan sebab kita kena sedar yang kita tak mampu puaskan hati setiap orang dan bukan setiap orang selesa ngan apa kita lakukan.


Aku ingatkan untuk diri aku gak. Kalau tikam terus mati takpe sebab kita nampak. Ni yang pesen main tuju2 dari jauh ni. Alahai risau aku beb! Aku berani cakap la sebab aku pernah kena :)


P/s : Minum air gamat pon leh ungu muka, inikan air kaki. Pergh!!




Lu Memang Boleh Masuk Maharaja Lawak !!

12:47 PM



Mula2 korang pegi kat blog mamat ni


Lepas tu korang tengok bloglist dia, cer tengok bebetul..


Ok sekarang korang dah boleh mula gelak, menganjing mahupun menyantau mamat tersebut sebab mampu buat lawak kelas atasan mahupun kelas2 lompat. Lawak cenggini boleh di praktikkan semasa menunggu bini bersalin dan mampu menjadi kegilaan dikalangan pengawas perpustakaan dan amil2 pungutan zakat masa kini.

Yang ni memang lawak bro kah kah kah! (seronok aku menganjing kawan sendirik hahaha)


P/s : Aku pon nak buat satu la kah kah kah!!

Taksub Dan Emo

2:36 PM


As salam,

Pepagi tadi aku komen sehasta kat blog sorang blogger ni, alaa dia geram sebab si Bunkface kutuk2 Kpop. Bunkface kutuk aku pakai labuci kat sua trek..aku relaks je. Semalam plak aku singgah blog politik, sempat la baca komen2 orang2 politik ni..agaknya la. Haha klako2. Sedar atau tak, mengaku ataupun tak nak yang kita ni sebenarnya berhati tisu. Betul tak?

Bukan hati tisu yang mana mamat body builder berlari2 anak menangis ke belakang peti ais sebab mak dia lupa beli choki2. Tak..tak! Maksud aku emo. Kita terlalu beremosi pada perkara yang bukan dalam bidang kita. Bola, politik.. oh Kpop pon termasuk gak. "Pelis jangan kutuk Kpop okeh, kang aku santau!", kata Mak Jemah kepada baiya pump minyak. Emo sampai nak menyantau? Ni aku bagi contoh je laa

Lagi2 bila sentuh bab politik, boleh bawak bergaduh tau. Cuba korang perati kengkawan korang, bila bukak topik politik.. korang akan rasa seolah2 berada dalam forum yang dibarisi oleh ahli panel yang super-duper hebat. Ajaibnya semua benda dorang tau sampai ke isu dalam kelambu. Tak payah nak gugel2 bagai. Korang kena ingat apa2 sahaja yang keluar dari mulut dorang adalah fakta semata2. Betul dan tiada apa yang betul selain betul2 belaka. Dia je yang best, orang lain semua salah.. melainkan orang2 yang sependapat ngan dia. Giler kentang! Padahal kawan korang tu keje hakiki dia baiki kasut je.

cheh belagak. Nasib la aku ni jenis yang setia cheewaahhh :P

Emo wujud akibat taksub. Kawal2 la perasaan sebab emosi yang tak stabil akan membelakangkan akal fikiran yang waras.Kalau dah berlaku perkara tak diingini nanti.. hape pon tak boley. Bak kata pepatah mak aku time UPSR dia cemerlang english 'Don't make desicions when you're angry and don't make promises when you're happy'

Belajarlah istighfar bebanyak ea :)




UuuUuuUOoo~ (Entry Tak Terkata Kata)

11:08 AM


"Menda alah hape tu?"

"Ala abang rasa la dulu"

"Humangaih dah la mahal, kalah harga downpayment kete!"

"Abang.. abang, kita beli ea" *sambil buat mata blink2 bajet kiut lettew

"Err.. Alahai sabo je la, ni kang kalau aku tak beli harus dia majuk tanak gosok gigi malam ni kang. Boleh ngigau sampah sarap aku kang", aku bersyair dalam hati sambil usha ketat2 abang beger bakar yang sedang tarik legging dia ke atas pusat. Legging?? Memancut2 nanah kua kat mata aku!

Beli gak la, sayang bini la katakan. Sampai umah bini aku suruh makan. Aku buat2 majuk dengan muncung ikan gapi sebab tak dapat beger bakar, tapi sekali dia jeling terus secara automatik aku tadah tangan. Aii~

Ni reaksi mula2 aku kena paksa makan menda alah tu.. Muka cenggini biasa aku buat time tahan kencing sebab zip seluar aku tersangkut.. takleh bukak2. Ala2 bongkak dan takbur pon ada aku nengok. Eh2 emsem gak aku rupanya :)


Tapi tetiba muka aku berubah jadik cenggini plak. Ajaib tol! Aku tengok macam spastik pon ada, wife aku siap warning jangan publish kat blog.. buruk nauzubillah katanya. Tapi macam biasa.. aku rasa macam biasa, maintain comel weee~ 


Haa korang tau menda alah ape yang aku telan tu sampai cenggini dia punya klimaks? Tak lain dan tak bukan.. taraaa!!

Menda alah ni nama Durian Crepe. Macam bantal pada mata aku, tapi kalau abah aku
nampak mau dia tenyeh bawah ketiak. Mesti dia ingat sabun mandi.

Ni inti dalam dia. Elleh kalau aku tau cenggini punya senang, 
aku buat sendiri la. Aku buat siap tutup mata tau.. 


Takpe la sekurang2nya kalau orang tanya, aku cakap la pernah makan. Takde la buat muka toya bila orang borak pasal menda alah ni. Sedap? Boleh la kalau ko kaki durian. Aku bukan kaki durian.. aku sekadar kaki bangku. Antara menda alah ni, beger bakar dan abang beger bakar berlegging tadi..  err apsal abang beger bakar pon dalam senarai nih?? Putus selera aku!

Eh tapi aku kagum.. aku memang nampak comel buat muka macamtu. Sesiapa berminat nak tempah aku, bolehla berbuat demikian sementara aku masih gedik2 dan manja gituuu.


P/s : Apsal Ah Hong tak menang Master Chef!! Grr