'> Meh Abang Nak Nasihat | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Thursday, December 20, 2012

Meh Abang Nak Nasihat


As salam,

Dah la tu, takyah nak nangis2 bagai. Keluar air mata cendol pon (sambil tadah mangkuk bawah mata) takkan berubahnya keputusan tu. Dengan mak abah yang dok bising dari semalam mesti tension kan? Korang pun kena la terima hakikat yang mak abah bising tu ada sebabnya. Diamkan je nanti dorang berenti sendiri.. seyes! Tapi kalau betul korang dah usaha sebaik mungkin, tapi masih tak mencapai apa yang korang harapkan.. tu bermakna belum rezeki korang lagi.

Takyah rasa down sangat, baru PMR. Kalau apply kerja sekarang ni pon, tak di attachednya result PMR korang tu. Paling koman pun SPM. Bukan abang kata PMR tak penting, tapi PMR ni cuma 'pemanas badan' untuk korang uji kemampuan diri. Takpe kalau korang stucked kat sini, so gunakan kegagalan ni sebagai semangat untuk korang perbaiki balik tang mana yang patut. Pada abang PMR ni macam ujian pertengahan tahun la.. yang SPM tu akhir tahun :)

Ramai je kawan2 abang, sukses time PMR.. SPM kantoi. So tak bermakna kita tak cemerlang kat PMR, kita tak boleh carry on untuk SPM. Kita nak kat atas atau kat bawah.. terpulang pada diri kita sendiri. Ikutlah sama ada korang still nak duduk putus asa atau.. korang mula rasa panas hati akibat gagal dan struggle balik untuk SPM nanti. Mana korang pilih? Korang masih ada 2 tahun lagi!


esok masih ada.. esok masih ada (serupa tema lagu dalam tv plak)


Abang tak pandai bagi kata2 semangat. Apa yang abang cakap adalah melalui pengalaman sendiri. Jangan sedih2, kalau betul korang kuat berusaha untuk PMR sebelum ni.. teruskan. Dah betul la apa yang korang buat tu. Nak tambah usaha lagi pun bagus! Jangan berhenti berharap kepada Allah sebab Allah takkan menganiaya hamba2 Nya. Itu janjiNya :)

So cool, relaks and chill ye :)

19 comments:

  1. Bagus abang Afzal ni. can we blame our education system yg menitik beratkan kejayaan akademik semata? (lari topik pulak)

    ReplyDelete
  2. terima kasih abang...
    nanti adik akan buat bersungguh2 untuk spm..

    muahahahah...

    eh!!nantitukar url akak kat geng bulu kaki tu ye..

    www.dianarashid.my

    ReplyDelete
  3. terima kasih abg.... remy dulu tak ambil pmr... remy ambil srp jer......

    ReplyDelete
  4. bestnya abang bagi kata semangat. terharu saya tau abang ni

    ReplyDelete
  5. terima kasih abam.. saya akan berusaha keras untuk spm saya nanti.. sob3..

    ReplyDelete
  6. baek la... tetibe saya rasa bersemangat nk teruskn kehidupan.. terima kasih bebanyak kt abang pejal..

    *ada ke bebudak lepasan PMR yg baca ni?? tgok komen semua dah tua bangka....bhahahahha

    ReplyDelete
  7. baiklah abang apzal. adik kini mengerti.

    #sambil berlalu pergi lalu mengutip sehelai result pmr yg telah renyuk dan basah dimamah kucing jiran.

    ReplyDelete
  8. terimakasih atas nasihat abg yg baik tue...muehehhehee

    ReplyDelete
  9. dengar ye adik adik nasihat abg apjal tu..gagal sekali tak bermakna gagal selamanya kan..dah biasa dengar kan.so kena pratikkan jugak.

    ReplyDelete
  10. thanks abang tolong nasihat kan adik , adik dah paham sekarang ! adik terharuu laa . asee nak nanges daa nii :D

    ReplyDelete
  11. A bukan penuntu berapa gaji someone tu kan? kan?


    betolkan je.
    meuhehehe

    ReplyDelete
  12. heheee :D zaman ni dah lama berlalu..blh repeat x?? ekekeke :P

    ReplyDelete
  13. time pmr la mls nak buat betul2 hahaha

    ReplyDelete
  14. positif nyeeee~
    hahahahahaha
    nice entry :)
    super duper superb...
    xoxo :D SO

    ReplyDelete
  15. abg ckp pandai la... sy yg gagal.. wu~~~... hatiku dilukai... xpelah bang.. yg lepas biarkan lps.. bljr dr kesilapn yedok? wu~~~~

    ReplyDelete
  16. Baiklah abam... mekasih atas nasihat abam tu. Ehehe.

    ReplyDelete
  17. yer..adik dgr nasihat tu :P baik lah abg. adik simpan ..hehe..btw, btol la nasihat tu. setakat pmr, baru penetuan aliran klas. ni masa spm baru nak wat tol2 (: baru leh prove siapa diri sebenarnya.

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com