'> Jiran Rumah Sebelah Punya Cerita | afzalsukasuki

Blog Sihatimerahjambu



Monday, January 14, 2013

Jiran Rumah Sebelah Punya Cerita


As salam,

Jiran aku baik2 semuanya, kalau ada yang tak baik pun.. aku tak panggil jiran. Lebih mesra dan sinonim aku bahasakan mangkuk hayun, kukur kelapa ataupun pam jamban. Hari tu aku ada cerita pasal jiran kanan rumah aku kan? Tapi hari ni aku nak cerita jiran kiri rumah aku plak :)

Jiran aku ni orang baru, muda rumaja tapi dah kawen. Si isterinya rajin la masak, kalau nak diikutkan dalam seminggu complete 1 set pinggan mangkuk dia kat umah aku. Satu keje plak mak aku mikior nak ngantar apa plak kat dia. Dia hantar lauk pauk, kuih muih, buah buahan. Tapi.. ada tapinya ngeh ngeh ngeh :)

Pernah dia menguji tahap IQ kitorang sekeluarga, dia ngantor macam buah melaka, bulat2 dan kelapa kat luar tapi yang aku musykilnya air gula melakanya pon kat luar, tu pon dah terserap kat kelapa. Perghh gigih aku nak menelan hahaha. Ada plak sekali tu dia hantar lauk, resepi baru katanya kat mak aku. Aku gelak2 je sebab boleh agak mesti antar menda alah pelik lagi. Nah kan betul! Timun balut telur. Banyak plak tu. Mesti dia tengah kagum mengombang ngompih lobang idongnya dek berjaya membuktikan ke-kretifan beliau kat mak aku :D

Tapi pape pun aku impressed ngan jiran aku ni. Sekurang2nya dia berusaha nak bergaul dan beramah mesra ngan jiran tetangga, walaupun terpaksa menuntut ngan chef dari negara Isketambola. Kikiki :D

Haa ni baru betei buah melaka :) Nyum2 rasa macam bulan pose plak :)


P/s : Jiran 2 belah rumah aku plak anta kari ikan bilis, dia kata abah aku suka. Hahaha

28 comments:

  1. mak baru lps buat onde onde nie..sedaaaaaapppp

    ReplyDelete
  2. American's called this "ONDE-ONDE"... ekekekek...

    ReplyDelete
  3. untung tok xyah masak..kalo lapar pi mintak teruih,konpem dia x marah.hahaha

    ReplyDelete
  4. umah kat mana?? nak mohon pindah umah sebelah...hahaha

    ReplyDelete
  5. bestnya lahai tiap2 hari jiran hantaq makanan. hahaha! tapi timun balut telur tu macam mane ghupe die eh? tehengen nak tengok. heheee

    ReplyDelete
  6. hihihi tapi hati2 jugak yea..hati orang kita tak tahu..just hati2. :)

    ReplyDelete
  7. Hamboi kau ni. Suka ngumpat jiran tetangga ey? Hahaha! Tapi cite jiran kau ni mmg lawak r. Apesal masakan dea sume kreatip? Buah melaka ngan air gulanya kat luar? Timun berbalut telur? Mmg betul2 menguji IQ. Kahkah!

    Aha. Tp aku mmg respek usaha dea utk beramah mesra tu. Drpd aku yg tak reti nak bemesra ngan jiran ni. Gaknye dea takut korang terbau dea buat timun balut telur tu. Tu yg dea anto sepinggan tu. Kehkeh! :P

    ReplyDelete
  8. tok wa teka dia punya buah melaka tu ada nama baru kot... buah melaka poco-poco sbb masa dia merebus buah melaka tu dia rebus sambil buat tarian poco-poco tu yg segala bagai gula merah dia tu terkuar ha ha ha

    p/s: mohon suruh jiran kiri kanan, atas, bawah, rumah mak ko tu apply masuk master chep musim ke 3 agagaga... :P

    ReplyDelete
  9. untunglah dapat jiran yang kretip haha

    ReplyDelete
  10. aku rasa lah kn...dy ngah belajar memasak, pahtu ikut resepi..resepi lak bg amount tuk hsil yng banyak...so dh lebih dy bg lah kt ko...hehe

    ReplyDelete
  11. ewah2 amboi2 dia mengumpat jiran ye. tak baik tau, sekurang2nya dia belajar, nama pun muda belia kan. mesti dia baru eksaited nak belajar masak2. bagus apa ada jiran baik camtu. hehe.

    ReplyDelete
  12. best nya jiran tu.. nak jiran cam tu juga la.. ni jiran pun tak kenal..

    ReplyDelete
  13. wah.. bestnye. dalme tk rse kejiranan cm tu. haha. bg2 mknn

    ReplyDelete
  14. Untunglah dapat jiran yang baik macam ni..sedap nampak onde² tu..^^

    ReplyDelete
  15. usaha tangga kejayaan tue hehe.. agaknya dia nak lawan jiran sebelah kanan umah afzal kot.. masak pelik2..

    ReplyDelete
  16. sy da tuka ayat :) bg sy sye da tye hati sy sye rse bese je ayat tu. tp pd pndgn org len mgkin double meaning :) sye da tuka!!!! hrp tk slh fhm lg. spe nk jdi riak. nauzubillah. (psst crik cbox tok jumpo

    ReplyDelete
  17. camner ler rupe buah melaka dgn gula kat luar tu ye.... dh mcm kuih lopis jadinya....

    ReplyDelete
  18. holamakkk . semangat kejiranan ni !

    p/s: abang betul2 nak bolat carikan ke ?

    ReplyDelete
  19. Orag kelate panggil "buoh kekoh cha", orang jerman tak panggil, dia makan terus. bak mai jirang hang sini, suka la peramah pemurah gitu.

    ReplyDelete
  20. Rajin masak tu dah kira mulia. Tapi siap bagi jiran tu yang lagi mulia. Kagum seketika akak rasa. Next time ce ko amik gmbr masakan pelik dia tu. Kot2 la bleh jadi trending kat internet.

    ReplyDelete
  21. mohon jiran hg pindah dkt sket ngan rumah aku.. sonang... tghr xyah ssh2 nk pikir nk cari makan lain dari yg lain..
    hahahaha

    ape la agaknya rupe husben dia ek.. hehe

    ReplyDelete
  22. hehe.. lawak juga juga jiran2 tu..apapun terima seadanya nya..rezeki jgn di tolak tapi klu tak masuk tekak tu "tak dapek den nak nolong"...haha

    ReplyDelete
  23. aku rasa dia tu nak jadi master cheff lah.. tapi tak lepas ujibakat. tu yang meroyan tu.hahahahaha

    ReplyDelete
  24. bila kau nak hantar makanan dekat rumah aku ni?

    ReplyDelete
  25. timun balut dengan telur??? hihi ..aku kagum dengan jiran ko tu ..memang die berusehe nak jadi isteri solehah, berusehe nak memasak untuk suami die ..good good, keep it up ..

    ReplyDelete


Copyright © afzalsukasuki Designed by azhafizah.com