Ikhlas Bila Mengomen

12:00 AM


As salam,

Aku nak story benda ni dah lama dah, tapi biasala aku kan. Asyik lupa je. Ni pun teringat sebab nampak orang yang sama mengomen entry. Bukan entry aku, entry2 kawan aku..

Aku sangat faham betapa kita sebagai blogger sangat2 mengharapkan orang2 komen entry2 kita yang tak seberapa ni dan menghargai setiap satunya. Tapi komen tu biar lah ikhlas. Komen macam tak nak komen je? Dah tu tak related plak ngan entry. Adeh!

Aku dapati kebanyakan komen tu datang dari orang yang sama. :)  Good luck, singgah sini, selamat pagi.. alamak senangnya keje dia kan? Tu kompom2 komen kopipes (kopipes komen untuk setiap entry yang dia terjah)  Kalau kena kat aku, seyesly tak komen pon takpe. Kalau ye pon malas nak baca (sebab panjang berjela), amik pendekatan lain. Buat rumusan daripada tajuk entry. Agak2 korang tak reti mengayat.. kasi pantun ngan syair pon boleh. Susah ea?

Hargai usaha kawan2 kita. Entry bukan sesuatu yang mudah, memerlukan idea dan sedikit masa untuk mengarang. Tunjukkan rasa keprihatinan kita.. sekurang2nya berbaloi usaha dia buat entry haritu.

Jika kita hanya mengharap agar orang membaca entry kita semata2, tetapi kita tak begitu, lupakan je la untuk menjadi blogger! You're not quite good enough.



P/s : Terpanggil untuk membela nasib rakan2 blogger

You Might Also Like

28 comments

  1. Rasa diri seperti dibela.
    Cewahhh. Haha.
    Tapi tak pernah kena pun lulz.

    ReplyDelete
  2. jangan lupa ngan komen sangat ikhlas berbunyi Done Follow U Follow me back.. KEKEK!!

    Hidup tok ketuat!

    ReplyDelete
  3. hai pakwe. hehe. samalah dengan aku. x de komen pun x pe kot janji ikhlas nak komen blog kita

    ReplyDelete
  4. Tapi aku rasa komen yang jenis "read between the lines" tu lagi sakit hati, lain maksud penulis, lain yng dikondem (komen sakitkan hati penulis) bwahahaa.
    apa pun, terima kasih membela nasib rakan blogger sekalian, mmg kita patut sedar perkara sebegini.

    ReplyDelete
  5. singgah sini.. jangan lupa singgah blog saya ^^ *insert link blog here*





    hehe just kidding! aah betul, ntah orang tinggal komen camtu bace ke idok tatau laaa.. nak promote blog aje kerjanyaa..

    ReplyDelete
  6. betul tu zal...akak setuju..tapi setakat ni geng blogger akak yang komen semua bersesuaian dengan tajuk,kadang2 komen diorang lagi panjang nak baca...tu tandanya diorang alert dengan isu setiap entry...agak2 takde benda nak komen, tak yah komen kan...akak pun buat gitu gak..takde lah main komen jer...(panjang tak komen ni?)

    ReplyDelete
  7. hahaha..tahu takpeeee.. dah biasa dah kena macam tu.. tapi taklah ramai..dalam seketuk dua je..ekeke..

    ReplyDelete
  8. Aku rasa ko layak jadi peguam bela..


    nnt aku pun nak komen mcm tu jugaklah..bg ko berasap..hahahahaahaa

    ReplyDelete
  9. ada perasan blogger yg duk komen gitu. mmg ringkas2 jea komennya.kdg2 tak berkenaan entry pun.

    lagi tak best bila kita dah citer kat entry, boleh pulak dia tanya soalan tu kat komen.nampak sgt tak baca abis kan..huhu

    ReplyDelete
  10. ada perasan blogger yg duk komen gitu. mmg ringkas2 jea komennya.kdg2 tak berkenaan entry pun.

    lagi tak best bila kita dah citer kat entry, boleh pulak dia tanya soalan tu kat komen.nampak sgt tak baca abis kan..huhu

    ReplyDelete
  11. rasa diriku begitu terbela. ahakks!! haha.


    kan...tulis 1000 patah perkataan. dia komen sepatah je. pastu setiap kali datang setiap kali macam tu.

    ReplyDelete
  12. biarlah dia..dia kejo ms tu
    at least dia ada gak dtg blog ekau n naik trafik blog ekau ni..dan komen blog ekau ni..1 2 eko ok je kot..lau bereko2..mau lesing ja deme tu hahaha

    ReplyDelete
  13. huhu..selalu je terkena macam ni..lain yg kita tulis, lain pulak yg dia komen..macam afzal ni la..hahahaha

    ReplyDelete
  14. xnak komen jgn come in. ehh :p

    iklas x iklas x :p

    ReplyDelete
  15. singgah sini....

    eh...ahahha....retis memang xsempat nk baca entry org...komen kopipes je la...hikhikhik

    ReplyDelete
  16. betul jugaak tu..tapi xpelah...teruskan menulis mesti ade yg baca wlupun xramai.. =)

    ReplyDelete
  17. jaja tag apzal join GA taw. ikhlas komeng sini, sbb xde shotbox, i shot komen u. ehh :p

    ReplyDelete
  18. selalu je jumpa camni.harap2 komen dariku dinilai ikhlas seadanya..cewahhh..

    ReplyDelete
  19. banyak kali dah kena komen yg cmtu.wuwuwu.

    ReplyDelete
  20. Pembela nasib blogger..hehe..
    nak buat mcm mane kan..agak2 pengomen tu tgh mood malas kot!..hehe..
    Akak klu komen mesti pjg (takut plak owner blog bosan) haha:p

    ReplyDelete
  21. Datang singgah baca entry.. nak sy follow awk? Follow sy dlu nnt sy follow awk balik.. <=== antara komen yg mintak pelempang... maceh tok kerana bersuara untuk membela nasib kami.. ehh?

    ReplyDelete
  22. tetiba rasa macam tok sedang pegang tisu sambil kesat2 air mata sambil mengarang entry ni kan.. huhu.. pnah gak dpt koment2 kt entry cmtu

    ReplyDelete
  23. ala, senang. komen2 jenis mcmtu, buat2 dunno jer la... takpun kalu terasa diri tu kejam, boleh jer dgn selamba delete komen mereka tu

    ReplyDelete
  24. remy setuju dgn tok...nak komen biar ikhlas......dan related dgn entry....

    ReplyDelete
  25. kalau ada yang komen and bagi link spam lagi sedih..huhu :'(

    ReplyDelete
  26. fuhh bila tok mula bersuara..haa.. cayalah...

    ReplyDelete
  27. Masa buat entri ni bos tak jeling-jeling ke?

    ReplyDelete