Suatu Masa Dahulu : Telefon Awam

11:44 AM


As salam,

Berkulat dah blog aku. Entry ntah kemana, blogwalking apatahlagi. 2 - 3 minggu ni quite bizi dengan lab training, analisis lagi. Nasib bos aku kata petang ni dia nak keluar, ini sahajalah harapan aku nak buang sawang. Tapi.. aku nak cerita apa ea?

Oh ok, kelmarin aku keluar.. adik aku tanya pasal public phone kat depan Giant. Nengok ada la mamat asing dok gayut.. beria2 dia bercakap belum masuk gaya tangan kaki lagi.

'Along tak pernah pon nampak Along guna public phone?', tanya adik aku.

Heh kau masih mentah dik oi. Nak cerita pasal public phone ni.. mau makan 14 muka surat, blom masuk sejarahnya penubuhannya lagi. Dulu even kat umah aku ada telefon, tapi aku tetap akan ke public phone. Bukan apa, selain privasi.. kalau telefon kat umah kompom kena bebel ngan mak aku. Yela kita muda rumaja, napsu membuak2.. ai takkan nak kol awek cakap 2 menet je kan? Tang makan je pon kita dah boleh buat karangan apatah lagi masuk bab keje sekolah. Kadang2 pun aku musykil apsal idea2 tu tak keluar time aku jawab peksa dulu?

Selalunya aku akan cari syiling sebanyak mungkin. Durasi panggilan selama semenet memakan syiling sebanyak 20 sen. Jadi sekurang2nya aku perlukan RM3 setiap kali membuat panggilan.. Wah kemain ko Jemah! Masa pon kena sesuai, seawal 8 hingga 10 malam selalunya pondok telefon penuh. Bukan sahaja ramai tapi penuh ngan drama, kisah suka duka.. gelak tawa yang pasti meruntun jiwa pengguna yang berbaris di belakang. Kira boleh layan sinetron la sambil2 menunggu turn tu. Kita boleh tahu dengan siapa dorang bercakap melalui aksi2 yang dipamerkan. Contohnya kalau cakap slow sambil dok pintal2 rambut.. pintal bulu dada, haa tu tengah cakap ngan kekasih la tu :P

Ada gak yang tak bestnya bila guna public phone ni. Time2 genting.. time2 klimaks bergaduh ke hape.. time tu la countdown nak putus talian. Bila masuk syiling.. dia tendang keluar plak sebab syiling penuh. Nah, terpaksa tukar ngan mamat belakang! Blom masuk bab syiling habis lagi tu. Lagi satu hal yang tak boleh tahan bab gagang. Tu bau gagang dah tahap cagu! Mamat sebelum kita plak jenis cakap tempias2, dapat gagang kat kita dah bertakung air liur!



Tu cerita lama, sekarang jarang dah aku tengok orang guna public phone. Orang sekarang canggih manggih. Enset sorang pun sampai dua tiga. Kenangan kan? Korang punya cerita macamana plak? :)


You Might Also Like

29 comments

  1. guna public phone main2 col 999,..hahaha

    ReplyDelete
  2. public phone penting klu xdek henpon.. hi3

    done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee..

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. blog aku pun berkulat jugak. dulu zaman aku duduk hostel beratur tu nak tepon mak. sorang 5 minit je kena guna

    ReplyDelete
  4. rindu jugak zaman public phone ni, mcm2 kenangan ada, paling best time gaduh hempas gagang..gedegang.. tak pasal-pasal public phone yg kena hempas..kekeke

    ReplyDelete
  5. Betul tu afzal..dulu2 ada yang sanggup beli barang 10sen untuk dapatkan baki 90sen untuk bergayut. Kadang-kadang sampai susah nk jumpa syiling..kwn2 pernah panggil duit kasih syg tu..huhu..

    ReplyDelete
  6. teringat zaman curi line telifon. hahaha

    ReplyDelete
  7. kenangan lama guna public phone..siap ada try lagi suruh orang sana call public phone sini..haha..nak jimat duit..

    ReplyDelete
  8. dekat sekolah pensil kol ayah guna seposen.

    "Ayah, mai ambik k. ngah dah keluar." 6 perkatan seposen

    ReplyDelete
  9. public phone sekarang dahntinggal pondok je...telefonnya takde

    ReplyDelete
  10. rindu pulak zaman2 public phone dulu.huhu
    kat sekolah kalau nak call ayah suh datang ambik beratur la semua ambik giliran nak call..hehe

    ReplyDelete
  11. masa bertunang dulu suami akak call tetiap malam guna public phone je,..tapi sekali call 20 hengget habius..heheh..entah sembang apa la..

    ReplyDelete
  12. lama dah kan tok xpakai public phone..memang sejarah skg pun still ada lgi pgunanya =)

    ReplyDelete
  13. Kenangan manis tu bro..
    Ingat dulu belajar pakai telepon tak yah pakai duit..potong 2 wayar dan lekatkan dapat panggilan percuma

    ReplyDelete
  14. Comel nyer kau masa rumaja Afzal. Aku dulu pernah ketuk duit 20 sen bagi sama size dengna duit singgit, masuk phone tu untuk nilai singgit. hahaha rajin kan. Pastu time college ada satu phone kat evel kitorang bila dial laju2 boleh free call, macam call 999 tapi ke talian balaks kita. muahaha rasa hebak gila kot time tu.

    ReplyDelete
  15. bila baca entry afzal nie.. rindu pulak zaman dedulu. Sanggup berhujan pi public phone nak bergayut punya pasal.. pastu penah jadi masuk2 duit, duit sangkut habis public phone tu diketuk2.. haha.

    ReplyDelete
  16. duk hostel tem sek dlu mmg besfren la dgn public phone!

    ReplyDelete
  17. dak asrama masih guna lagi public phone nih.. Heehe.. best je gune..

    ReplyDelete
  18. public phone??? apa tuh...ahahaha :P

    ReplyDelete
  19. penah jugak guna time skolah dulu sbb nak call papa suruh amik kat skolah.wkwkwk

    nak join gak program dgn anak yatim.mesti syokk

    ReplyDelete
  20. Public phone dulu2 sgt penting..
    ada 10, 20sen dah cukup utk telefon..
    tapi yg tak tahan tu klu kena beratur panjang..tambah2 klu org 'bergayut' dgn awek..haha..tensen! :)

    ReplyDelete
  21. zaman akak dulu,hanya call kawan2 je,cite pasal boypren lah...maklumlah sekolah akak dulu sekolah perempuan semuanya...tapi tak penah lah call over2 sangat...dulu 10 sen lama gak boleh berbual..

    ReplyDelete
  22. dulu selalu guna public phone nih... sekolah rendah guna, sekolah menengah pun guna... sweet memory......

    ReplyDelete
  23. best gak public phone nih..berat.warna merah..tapi bila orang angkat je terus cuak takut putus,so cepat2 masukkn duit ..bila letak berdecing2 blnce kluar lik..hihihi


    then merasa yg pakai kad lak..tpi jarang guna semua ni coz rumah sentiasa ada telefon.

    ReplyDelete
  24. hahahaha...public phonee mmg busuk yaks...sbb tu kalau guna pun, time nak suruh umi amek balik skola,xpun...kol POLIS ngehngehngeh

    ReplyDelete
  25. aku dlu sekolah lelaki. so mmg xde pengalaman nak bergayut ngan awek kat public phone. kenal awek pun x, camne nak gayut. bergayut kat dahan pokok tu ada la skali skala.

    ReplyDelete
  26. hakhak . gagang bau cagu tu tak menahann :P

    huii org zaman sekarang dah guna kad fon laa . ape curlasss guna syiling . hahaha

    ReplyDelete
  27. masa sek men. pakai public sebab nak cal kakak n abang ipta yang buat program kat sekolah masa tu. alaa rindu2 kat diorang.. hehe

    masa duk asrama, form 4, hana pakai ring ring kad. jadi xyah guna duit syiling

    erm.. hana dapat pegang handset pun masa hana form 5.huhu zaman sekarang budak tadika pun dah dapat pegang ipad..

    ReplyDelete
  28. Belog aku lagilah...

    Kitorang punya cerita; hehe memang rajin tul men talipon awam nih dulu. Agak rajin nengok wayang melalui duit syilingnya...

    ReplyDelete
  29. Now 2016.. Dah tak jumpa pondok telefon ni , haritu terdesak phone kena bar (tak bayar bil) cari merata public phone tak jumpa.. Selepas jauh meronda ngan motor. Last jumpa juga akhirnya, tapi yg tinggal hanya pondok.. Huhuhu last buat muka tebal jumpa brader kat situ pinjam whatsapp dia .. Hahaha sadis

    ReplyDelete