Blog Si Hati Merah Jambu

Bila Kawan Lama Datang Cari..

4:07 PM


As salam,

Biasa tak ngan perkara macamni? Mula2 bila jumpa kita tak fikir panjang, yela kawan lama kan. Kita fikir baik, rindu pun ada. Lagi2 bila hampir 10 tahun tak jumpa. Tapi pernah tak kita 'nakalkan' sikit fikiran kita, kenapa ye tetiba dia set date nak jumpa secara tiba2?

Aku tak hairan kalau dia jumpa sambil perkenalkan bakal isteri atau hulur kad kahwin tapi macamana plak kalau dia datang sambil tayang kereta mewah dan 3-4 android henpon di tangan. Korang order je makan apa, dia bayar semua. Apa korang fikir? Korang dapat tangkap tak niat sebenarnya?

Aku cakap pon sebab aku dah terkena. Alasan nak jumpa sebab rindu tu dah busuk sangat. Last2 bila aku dah termakan kata2 dia, laburkan sedikit wang dan dia tinggalkan aku sampai sekarang tanpa sebarang cerita. Aku tak faham macamana cara dia cari rezeki tapi kalau macamni punya perangai, takde kawan macamtu pun takpe.

Itu cerita setahun lepas. Takpe la aku fikir itu bukan rezeki aku je la.

Untuk korang, dia mungkin kawan kita.. tapi pada dia kita ni bukan siapa2. Hanya salah satu daripada matlamatnya sahaja.


Makan Dengan 'Garfu Bercakap'

10:38 AM


As salam,

Apa korang rasa bila setiap kali geget makanan pada garfu, garfu tu akan bercakap atau sebut nama makanan yang korang makan tu. Amacam? Cara tak? Aku tengah bayangkan jap...

Di Jepun, satu kumpulan dari University Ochanumizu telah berjaya menghasilkan garfu yang boleh berkata2. Bila kita geget makanan, garfu tu akan detected makanan yang kita makan dan menyaound kita. Secara teknikalnya ia dipanggil 'EaTheremine' iaitu bunyi yang terhasil dan berubah mengikut nilai rintangan makanan yang melekat padanya.


Contohnya bila korang makan keropok, hasil daripada bunyi rangup keropok itu akan ditranslate ke dalam kod dan dibaca 'keropok'. Amacam kagum tak? Tapi tu tak bermakna kalau korang makan keropok Super Ring.. dia akan cakap 'keropok Super Ring' plak. Takde la sehebat itu.

Soalan
Cuba kalau kita makan kuih keria, tapi dia bunyi karipap. Adakah kita perlu makan berulang2 kali bagi membuktikan yang kita makan tu keria atau karipap?

Jawapan
Tak perlu melainkan korang punya 4 usus macam lembu atau korang sememangnya spesis pelahap dan jadikan perkara tu sebagai alasan untuk korang habiskan kuih kawan korang tu

Untungla kan kalau ada garfu leh cakap? Kalau bosan duduk sensorang dalam bilik, line tenet plak abis kuota.. leh la ajak garfu duduk berbual2 dari hati ke hati uhuk3

Aku rasa semakin kita maju, semakin pelik cara kita berfikir :P

video

source


Aku Kena Paksa Kahwin Lagi Satu!

3:14 PM


As salam,

Ahad minggu lepas, pakcik aku datang rumah. Dia kata ada menda dia nak bincangkan. Dalam sibuk2 sepupu aku nak kahwin, dia meninggal plak. Jadi pakcik makcik aku sepakat meminta aku kahwin lagi satu. Keluarga belah perempuan pun ada datang rumah aku menyampaikan hasrat yang sama. Giler kentang!

Aku tengok bakal isteri arwah sepupu aku cantik. chinese look. Kira kalau digandingkan ngan aku ni kompom paling busuk pon anak mesti serupa Izara Aisyah. Dalam dorang tunggu keputusan aku, dengan balai dan khemah dah naik.. orang kampung dah penuh umah merewang.. aku teringat wife aku. Macamana kalau wife aku tau? Dah la dia tengah pregnant. Aku jadi serba salah samada menerima keputusan yang dipersetujui kedua2 belah pihak ataupun jaga hati isteri aku..

**********

Aku lantas mencari isteri aku kat dapur..

'Ayang.. ayang kata semalam, pagi ni ayang nak goreng mihun kan? Abang pegi beli ea?', tercungap2 aku. Wife aku berkerut.

'Err abang ni dah kenapa? Bangun2 pagi terus tercungap2 cenggini? Ni mesti abang ada mimpi bukan2 ni kan??', tersengih2 wife aku melihat keletah aku.

Kusut betul aku. Mati2 aku ingat bebetul aku kena paksa kawen.. sekali mimpi daa. Pastu aku cerita la yang aku kena paksa kawen lagi satu. Berdekah2 wife aku gelak. Cheh dia memperkotak katikkan aku rupanya ye.



Tengokla nanti kalau aku bebetul kawen dalam mimpi.. tanak jemput dia datang.

Tapi aku rasa dia tak heran langsung kot. Yela mimpi je pon kan?kan?






Wak.. Jom Main Nak? (18SX)

9:11 AM


As salam,

Seminggu lebih aku tak hadap blog. Macam2 benda aku nak cerita.. tak tau nak mula dari mana. Hmm. Ok aku setat ngan cerita adik akyu ni dulu la ye. Ok cerita ini diklasifikasikan sebagai 18ss, pastikan tangan2 korang terutamanya lelaki diletakkan jauh daripada zip seluar mahupun di dalam kocek seluar :P

Adik aku buat part time kat PKNS Bangi. Ada sorang kawan lelaki dia keluar rehat, pegi tandas isap rokok. Once tengah sibuk fogging dalam tandas tu, masuklah sorang pakgad ni. Dia usha budak lelaki tu atas bawah then dia tanya ;

'Awak2 jom kita main nak?'

Kawan adik aku tu tergamam la. Pastu pakgad tu sambung balik conversation ;

'Emm awak punya batang panjang ke idok?', sambil pakgad tu geget2 bawah bibirnya dan menggulung2 hujung sideburn dia. Pelis jangan bayangkan. Aku ada bayangkan sebelum ni.. kesannya aku tak lalu nak berak akibat trauma. Ape kehe ko tanya panjang ke idok? Nak pinjam buat kait kelapa ke hape? @#$%

Kawan adik aku tak tunggu lama. Dicampak baki rokok ke muka mamat tu.. terus keluar dari tandas. Tak tau apa pakgad tu buat kat tandas lepas usulnya untuk bermain bersama2 ditolak mentah2.

Tapi kalau korang mintak pandangan 'bernas' aku.. aku rasa mesti mamat gad dok gesel2 kat batang paip kahkahkah



P/s : Pegi la tebuk dinding umah weh!

Bila Aku Berpolitik. Apakah??

1:11 PM


As salam,

Oh ni citer seminggu dua lepas. Time tu aku kat umah, layan Upin Ipin ngan anak yang mak aku jaga. Dengan aku tak berbaju, ada orang bagi salam dari luar rumah. Tak sempat aku nak kaber nipple, orang tu dah dijemput masuk mak aku. Laju kemain.

'Tujuan makcik datang ni nak lantik Along sebagai Exco Penerangan parti X'

Gulp!!

Aku Exco Penerangan?? Apa kejadah semuanya ini? Aku nak kena terangkan apa? Apakah tugas Exco Penerangan? Adakah buat air penerang hati untuk pelajar2 yang amik PMR..SPM?

Aku tanya apa alasan dia pilih aku? Dia kata aku nampak berkaliber, ada perwatakan sebagai pemimpin dan yakin aku boleh menjalankan tugas dengan baik. Aku ke dapur sebentar betulkan kain pelikat.. sebab buntut aku mengembang dan mengecut secara sesuka hati. Kalau hari2 kena puji macamni ada harapan buntut aku  meletup.

Tapi aku tak fikir panjang. Aku tolak cara baik, sebaik cara dia pelawa aku. Aku lebih selesa menjadi pemerhati. Tak bercadang untuk menceburkan diri secara serius. Pengetahuan kena mantap, bukan hanya tahu berhujah tanpa ilmu. Makcik tu masih bagi aku peluang. Buat masa ni mungkin tak, tapi aku tak tahu la masa hadapan camner.

Bak kata orang, kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. Tak gitu?




P/s : Aku rasa lebih layak kalau aku berkempen Tupperware dari umah ke umah


Fast Is Cepat Segmen 1.0 By Dysha Sahhir

9:23 AM



Err sis Dysha suruh tempek banner ni je. Like 2-3 kali dan letak blog dia dalam bloglist aku je. Senang keje aku dan sebab senang la aku join GA dia ni. Lagipun aku memang nak masukkan dia dalam bloglist aku pon sebab sis Dysha pandai buat doodle dan comel2 belaka..err..

..macam aku.. (orang kata la..bukan aku sendiri yang kata tau. Percayalah! )
*plish terimalah hakikat walaupun pahit untuk korang telan

P/s : Aku taknak tag, kalau korang free leh la join :)

Pameran Kucing Di PKNS Bangi

3:04 PM


As salam,

Hmm aku takleh nak cakap banyak sangat sebab aku nak post banyak gambar kucing dan aktiviti di hari kejadian. Aku dapat tau pon dari adik aku, dia part time kat situ. Aku ni bukan sahaja penggemar kucing malah dulu aku diberi gelaran Man Kucing sebab.. er er bulu dada aku lebat kot?

Pameran tu berlangsung 6 dan 7 April 2013 haritu kat PKNS, Bangi. Selain pameran kucing daripada Kelab Kucing Malaysia (KKM), diadakan jugak kenduri Brit iaitu kenduri makan kepada kucing2 yang hadir yang ditaja oleh makanan kucing Brit.

Wife aku plak teruja kemain, kuhulu kehilir dia tengok kucing. Asal nampak kucing baru je, dia picit2 ngan jari. Ai risau plak aku, dia tu dah la mengandung. Selama ni tak nak plak dia picit2 aku.. kucing gak yang dipilihnya. Aku sedikit cemburu *sambil jamah makanan kucing lain

Ok la kita layan dulu gambar2 yang sempat aku snap guna kamera enset aku ni












Kat situ pon ada pertandingan sangkar kucing paling menarik. Ada sangkar kat bawah ni dah serupa disco,aku yang tengok.. rasa macam nak masuk berjoget2 plak.




Ada gak pertunjukan sarkis dan mempamerkan kecantikan kucing2 yang ada. Kalau korang nak tau harga kucing2 kat situ lebih murah daripada pasaran, malah lebih murah daripada harga sebiji Myvi SE. Amacam kagum tak?



Ramai tak hengat, bergesel2 aku ngan bapak mak kucing kat situ. Yang aku geram time aku nak snap gambar time tu la ada tangan dok kacau2, dok main2 ngan kucing2 tu. Grr.. Dah tu kucing2 plak jenis pemalu.. nak amik gambar dorang leh paling arah lain. Cagampang!

Aku terus bawak wife aku balik, nak carik Boboy.. kucing aku kat umah. Nak ajak masuk pertandingan. Nak grooming siap2. Masih dalam cadangan, perlu approval daripada Boboy gak. Lantas sampai umah aku terus tanya Boboy..

'Boboy esok masuk pertandingan kucing nak?'

Lantas Boboy jawab..



Ok fine. Tu maknanya dia tak nak pegi. Baru aku tau Boboy spesis kambing = kucing kacuk ngan daun sup!


P/s : kenapa perlu jaga kucing padahal kita dah ada bulu dada ehh??

Lelaki Atau Perempuan?

1:35 PM


As salam,

Wiken hari tu mak aku ajak pegi jenjalan, cuci mata tengok baju baby. Huh aku mendengus tajam, kalau nak diukur tahap ketajaman dengusan aku tu..dah boleh buat asah pensil! Bukan apa pada hemat aku awal lagi kot nak beli baju baby.

Tapi akhirnya aku pasrah. RM300 dibelanjakan hanya untuk 2 jam sahaja! Aku ingatkan nak tengok2 je, alih2 terbeli plak. Ternyata hati aku terlalu nipis untuk menahan godaan chewah hahaha :D Aku ngan wife beli baju neutral, baby lelaki pompuan boleh masuk. Ye la hari tu scan tak nampak plak jantinanya.

Dalam asyik membeli tu, sampai rumah baru aku perasan yang aku terambil baju baby girl. Mak aku tepuk dahi, abah aku plak tepuk amai2 (praktis nak main ngan cucu). Camner boleh tak perasan. Hmm. Mak aku senyum lebar. Dia agak wife aku memang mengandungkan baby girl. Ada sebab2 yang dia kata macamtu.

Pertama ; sebab wife aku eksaited nak beli baju pompuan
Kedua ; sebab wife aku suka pakai kain je kemana2
Ketiga ; sebab katanya badan wife aku melebar sisi, kalau membuyut ke depan.. baby lelaki.

Korang boleh agak sendiri la mana satu wife aku, melainkan kalau korang mengalami
masalah juling2 itik.. boleh mendapatkan talian hayat di kaunter 8.


Aku punya rasa? Entahla. Kata orang kalau wife kita nampak comel semacam je.. baby pompuan kot. Aku nampak macamtu gak. Tapi aku tak kisah pun either lelaki atau pompuan. Asalkan wife aku sihat, baby dikandungnya pun sihat, cukup sifat dan selamat dilahirkan nanti :)

Sekarang pun aku ketagih.. tak boleh tengok barang baby depan mata aku mesti aku nak beli :) Sekarang mak aku plak dok marah2 aku beli baju baby banyak sangat. Hahaha fadan mukhe diye kahkahkah

P/s : Daripada pengamatan korang, agak2 anak aku lelaki atau pompuan?

Cik Bini Sudah Insaf

10:17 AM


As salam,

Akibat terpengaruh ngan iklan2 kat tv ditambah plak ngan sokongan padu depan belakang.. eh2 tukar la, kiri kanan dari korang tempohari akhirnya aku pasrah. Bawak gak la wife aku pegi Mid Valley.

Kemain suka dia. Kitorang sampai awal sebab aku tau kalau lambat wajib jem. Kena plak time tu PC Fair, hamik ko nok. Kemain ramai punya makhluk, punyala sempit ruang nak berjalan dah serupa macam biri2 masuk kandang. Aku terus mentabah.. sebab aku dah merasa semua tu. Bini aku fine lagi. Takpe2.. tunggu beberapa adengan lagi ye.

Masuk lunch hour, kitorang pon cari la port nak makan. Hahamek ko, semua tempat kena beratur. Aku rasa dah kembali ke asrama plak. Amik makanan kena beratur2 bagai. Aku usha sipi2 muka wife aku. Ada sedikit toya la kihkihkih. Berdecit2 jugakla mulut dia. Hehehe sabar sayang ada lagi kita kena hadap. Setakat beratur nak makan ni apa la sangat kan?kan? :P

Time keluar nak bayar parking, dari pukul 2.30 membawak ke pukul 4.30 still dalam parking area. Bini aku dah hangin. Tu dia tak bawak kereta, kalau dia yang bawak kereta ada yang koyang rabak jadik hulk! Aku kena tempias, dok main minyak. Area pukul 5 petang baru keluar nampak matahari. Huhuhu

'Abang, lain kali sumpah tak nak lagi pegi Mid Valley!', kata bini aku. Aku sengih


Haa part ni yang paling aku suka. Selagi dia tak merasa azabnya masuk KL, selagi tu la dia tak percaya. Aku tau la sebab hari2 aku tersengguk2 ngantuk dalam jem time nak pegi keje.

Minggu depan ada Maternity & Baby Fair kat Mid Valley tapi dia dah bangkang awal2 hahaha :D

Alhamdulillah akhirnya cik bini sudah insaf dan kembali ke pangkal jalan :P

Rumah Anak-Anak Yatim Itu Rupa-Rupanya..

12:44 PM


As salam,

Alhamdulillah, weekend haritu macam yang dijanjikan kitorang buat program bersama anak2 yatim di taman sebelah. Tapi ada cerita disebaliknya, buatkan aku tergaru2 kepala yang tak gatal ni. Betul ke apa yang aku ceritakan ni?

Sebelum aku teruskan, apa kata kita layan dulu gambar2 yang sempat aku ambil sewaktu program bersama mereka




Aku anggapkan program kitorang haritu berjaya dengan kehadiran ramai untuk melihat sendiri anak2 yang berada di situ. Tapi macam aku kata awal2 tadi, ada cerita disebaliknya..

Korang perasan tak nama rumah anak yatim tu? Tak familiar? Aku pon tak tau, tapi sewaktu program tu berlangsung.. ada cakap2 mengatakan yang rumah amal itu dibiayai oleh kumpulan Al Arqam. Aku pun bukan suka2 nak mengesyaki yang bukan2, tapi jiran sekeliling dan taman itu sendiri yang bagitau!

Sebelum ni ramai yang dah terkena. Bagi duit belanja untuk makan minum anak2 tu tapi duit tu disalurkan ke satu akaun lain. Kadang2 pada malam hari, ada lori akan datang mengambil keperluan asas yang didermakan orang ramai dan dibawa ke satu lokasi yang tak diketahui.

Mula2 aku tak percaya, tapi salah seorang cikgu di kawasan kejiranan tersebut mengaku hal tersebut. Dia menyuruh aku untuk baca sendiri di blog mazidulakmal.com. Terkejut tak payah cakap la. Apa yang korang nampak kat blog mazidul tu, sama macam apa yang aku tengok kat situ haritu.



orang yang sama aku temui di rumah amal tersebut, ada dalam gambar yang aku ambil.
(gambar beramai2 bersama anak yatim, sebelah kanan berbaju dan bertudung hitam)

anak ini juga ada aku temui di sana, kalau korang perasan ada
gambarnya di atas. Dia mengidap penyakit kulit.


Bukan blog mazidul sahaja yang dedahkan hal ni, dah ramai blogger tampil untuk membuktikan kebenarannya. Aku terkilan, niat aku ikhlas tapi akhirnya begini pulak yang jadik. Aku tak boleh lupa anak2 'yatim' tersebut yang dikatakan anak2 hasil perhubungan sesama ahli Al Arqam. MasyaAllah aku harap bukan seteruk itu.

Kesian aku kenangkan nasib anak2 tersebut. Mereka jadi mangsa keadaan. Kepada blogger2 lain yang ada serahkan wang untuk didermakan kepada anak2 yatim tersebut sebelum ini.. duit korang masih ada pada aku. Korang boleh pm nombor akaun kepada aku untuk pemulangan wang derma kembali.


Entry mazidulakmal.com




.P/s : Masih rasa terkilan..