Blog Sihatimerahjambu

Tutorial Membuat Ketupat Dengan Cemerlang

2:25 PM


As salam,

Hari ni dengan murah hati aku nak ngajor cara2 anyam ketupat. Nak aku setat dari sejarah ketupat dulu ke.. atau skip terus ke cara2 menganyam? Ok sebelum kita teruskan ke sesi menganyam, korang dinasihatkan pegi kencing dulu sebab kalau tangan dah bersimpul kang jangan harap boleh bukak zip seluar. Melainkan korang ahli sarkis.. boleh bukak zip pakai gigi!

Bahan2 yang diperlukan :

1. Daun kelapa
2. Jarum / pisau
3. Sedikit kesabaran dan semangat kesukanan

Bahan2 yang tak diperlukan :

1. Mak mentua (boleh bingit dok dengar dia mengomel time salah anyam)
2. Tepung penaik
3. Dan kuih lompat tikam, baki berbuka semalam (bagi mereka yang tidak uzur)


Korang folo je gambar2 yang aku attachedkan kat bawah ni


Ok. Amacam ngan 2 step di atas? Agak melekit2 tak ketiak? Masih mahu mencuba?
Teruskan usaha ke step berikutnya..


Dah sampai step ke 4 ni, ada rasa macam nak jahanam tak? Ini adalah step terpenting, 
hidup atau mati ketupat kita bergantung pada step ni. Kegagalan untuk berbuat demikian 
akan menyebabkan ketupat korang jadi macam di bawah..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Taraaaa!!!!


Nak buat camno, aku pun khatam 4 step je. Setiap tahun macamtu. Bila nak masuk 
step ke 5 je, time tu jugak la nenek aku panggil mak aku suruh tukar sarung kusyen. 
Mencik!!


P/s :  Tanak hampakan korang aku bagi jugak la tutorial yang aku rembat dari Google. 
         Acane? Jadik tak ketupat kita tahun ni? Ke korang redha je balun megi? :)






Macam Budak-Budak La Der

10:09 AM


As salam,

Semalam sebelum tido, aku siap draf dah 2 cerita hantu.. plan untuk entry hari ni. Tapi pagi ni alih2 aku terpaksa tukar cerita plak gara2 perangai seorang hamba Allah yang sorang ni.

Bukan sekali dua tapi banyak kali. Actually aku ada sorang kawan, blogger jugak. Gegirl. Rapat tu takde la macam jamu perapat Mak Dara.. ala kawan alam maya, nak rapat macamana lagi kan? Dan macam korang kenal aku.. aku ni jenis mesra alam dan suka menyakat. Sakat2 orang memang habit aku sehinggakan aku mampu menjana pendapatan dengan menjual sikat ehh??

Sekarang problemanya, tunang dia kuat cemburu. Yang aku musykil.. dia hentam aku sorang je plak tu. Lelaki lain yang komen2 status fb blogger ni.. ok je tapi time aku mak aih perli kemain. Nak dijadikan cerita semalam besday blogger ni, aku komen la status blogger ni. Ada plak tunang dia kata aku si gatal! Kahkahkah padahal sebelum tu punya ramai lelaki lain komen2 bagai. Cilakak

Orang macamtu, makin dia buat perangai lagi aku suka sakat hehe. Macam bebudak la der, umur dah tua.. bebawak la baca Al Quran. Bersihkan hati. Ko bakal jadi ketua keluarga, kalau benda remeh macamni pun boleh melatah.. apatahlagi perkara lain. Cemburu salah orang.. ni ngan aku gak ko jeleskan. Adeh!

Ok2 aku faham. Ko tak dapat terima kenyataan yang aku lebih charming dari ko ea? Kihkihkih. Lepas ni ko carilah buku Tutorial Cara Membuat Lawak Spastik sebab gegerl macam awek ko memang suka orang yang tau buat lawak.. bukan setakat tau cemburu je :P

Selamat Hari Raya bro.. Maaf Zahir Batin ye :)


Teka Teki Versi Sentap Tak Hengat

8:27 AM


As salam,

"Apa benda bila dia masuk.. kosong.. tapi bila dia keluar pun kosong?"

Wife aku mengening kat aku beberapa kali sambil buat muka. Mengening tu maknanya main angkat2 kening atau nama saintifiknya jemanis jotos si uli-uli.

"Ni teka teki apa ni? Tak tau la abang..",malas weh aku nak mikir.. kepala nampak ayam golek je.

"Jawapan dia.. abang la!"

"Nape abang plak?", macam tak puas hati pun ada. Apa kena mengena ngan aku? Aku jeling wife aku tetapi wife aku main juling2 mata plak kat aku. Pening2..

"Abang tak perasan lagi ke? Hari tu lepas Maghrib abang la orang pertama yang masuk butik Al Ikhsan, and abang gak la orang terakhir yang keluar sebelum kedai tu tutup! Nyesal ikot abang. Memilih ngalahkan pompuan", senget je mulut bini aku. Kena aku sedas, oo baru aku tau ada gak teka teki versi perli setepek cenggini.

Nak buat macamana, aku memang cenggitu. Haa sape suh ikot. Aku cadangkan kat wife aku pasni kalau nak kua shopping barang aku, jangan lupa bawak siap2 bekal ngan tikar mengkuang :P

Seyes Ke Syaitan Diikat Di Bulan Ramadhan?

9:03 AM


As salam,

Betul ke syaitan diikat di bulan Ramadhan?

Mengikut hadis diriwayatkan oleh Abu Hurairah R.A yakni hadis sahih yang dikeluarkan oleh Imam Bukhari (Lihat Ibnu Hajar, Ahmad Bin Ali Bin Hajar (1998) Fathul Bari, Kaherah : Dar Al-Hadith, Jilid 4, Halaman 140) yang berbunyi :

"Apabila masuk bulan Ramadhan, akan dibukakan semua pintu-pintu langit dan dikunci semua pintu-pintu Neraka Jahannam serta dibelenggu syaitan-syaitan"


Dari kecik sampai besar aku dah setkan minda aku ; bulan puasa takde hantu. Dalam bulan puasa la aku jadi berani, pegi ngaji sorang2.. takyah lagi berteman. Aku tak pernah query langsung walaupun kadang2 timbul beberapa persoalan yang memerlukan jawapan secara ilmiah.

Tetapi last week it's hardly believed yang aku kena pertimbangkan balik kepercayaan aku terhadap gangguan syaitan pada bulan Ramadhan. Ini sebab kerana baru2 ni, Angah aku cerita.. sewaktu awal Ramadhan housemate dia kena ganggu. Err..

Time tu Maghrib, baru lepas berbuka. Housemate dia tengah basuh2 pinggan kat sinki. At the same time dia terkejut tiba2 melihat ada seorang lelaki berada di sebalik cermin tingkap sinki (bermakna berada di bahagian luar).. yang mana di bahagian luar itu sah2 takde balkoni! Scene seterusnya takyah kot aku ceritakan.. korang sendiri boleh agak kot?

At first aku denied-kan, tapi bila aku merujuk kitab2 dan bahan bacaan.. rupa2nya banyak percanggahan pendapat. Ada yang kata yang dirantai hanya syaitan2 yang berpangkat tinggi sahaja, ada pula mengatakan istilah 'syaitan dibelenggu' itu cuma kiasan yang membawa maksud syaitan tidak dapat menggoda umat manusia seperti kebiasaan kerana umat manusia banyak melakukan amal ibadat di bulan ini dan banyak2 pendapaat lain yang tak sempat aku attached-kan sekali kat sini.

So aku harap korang juga boleh kaji sendiri dan mungkin korang juga punya alasan sendiri. Lepas ni jangan nak gembira sangat la kot, mana tau kot2 the way balik dari terawih korang berpeluang jumpa dengan entiti yang korang nafikan kewujudannya di bulan Ramadhan kan? Kan? :P


Design Kad Raya Eksklusif Daripada Afzalsukasuki

2:26 PM


As salam,

Menggigih aku design dari pagi tadi dan inilah hasilnya. Taraaa!! (harap terima kenyataan sebab aku memang sengaja letak muka aku bebanyak kat situ)




Sengaja aku buat awal sebab aku takut tak sempat nak pos memandangkan wife aku pon tunggu hari je ni. Design dah siap, so petang ni aku nak pegi print. Aku print tak banyak, so sape cepat bagi alamat.. dia dapat la. Maaf aku tak makan rasuah, sebarang hadiah berbentuk kuih2 raya mahupun butang baju melayu tidak sekali2 menggugat keimanan aku.

Aku nak 20 orang. Nama2 di bawah dan baki 9 orang yang lain sila inboxkan alamat korang ke acc facebook aku. KLIK SINI



Lala Md Noor
Yuyu Ali
Phat
Budak Kampung
Capt Lalok
Zira Roxx
Aida Syifa
Zaza
Boni Kacak
Anak Pakcik Azhar
Ummiarissa Mahdi


Oklah, aku nak sambung balik keje lalala~ (sambil bersiul2 lagu balik kampung)

Kad Raya

9:45 AM


As salam,

Lambat plak rasanya DJ radio nak putarkan lagu raya. Dah 13 hari kot kita berpuasa. Kalau nak diikutkan pengamatan aku melalui kitab tajul muluk.. DJ radio akan mainkan lagu pada 15 Ramadhan. DJ radio je la, kalau DJ supermarket naharom malam pose dah setat main lagu raya. Tu kalau kena ngan orang tak kenal hari.. mau malam pose dibantainya anyam ketupat gara2 terkejut dengar lagu raya!

Wife aku dah mintak pasang lampu kelip2. Lain sikit la semangatnya tahun ni, almaklumla dia sendiri tak tau dapat beraya atau tak. Bila cakap pasal raya, sangat sinonim dengan kad ucapan hari raya. Aku ingatla kan, dalam 2 minggu terakhir ni kalau berkesempatan aku nak buat kad raya eksklusif dari afzalsukasuki untuk korang :)


Mungkin kad raya dah tak relevan bagi sesetengah antara kita tapi pada aku ia punya nilai untuk dikongsikan. Lagi2 bila teringat dulu aku adik beradik mesti akan berebut2 kejar posmen dan kira kad raya sape yang paling banyak. Gantung kad dinding jangan cakap la. Tapi selalunya aku je yang akan menang sebab aku akan gantungkan sekali ngan kad raya tahun2 lepas :P

So malam ni aku la aku start design ye. Dah siap nanti aku mintakla alamat korang sorang2 :)


Tegur Salah, Tak Tegur Kang Lagi Parah

11:31 AM


As salam,

Aku tak tau kalau korang pernah mengalami menda alah ni tapi selalu terjadi kat aku. Salah satu perkara di bawah baru berlaku pada aku semalam. So aku nak tau bagaimana korang handle situasi ni ;

Tengah korang rancak berborak dengan kawan korang, baru korang sedar yang tinja hidungnya bergentayangan terumbang ambing ditiup nafasnya atau;

Korang ada kawan karib, kemana2 mesti bersama tapi korang tak selesa dengan masalah bau ketiaknya yang tengik atau ;

Korang tengah dating ngan awek, pada masa yang sama korang nampak ada sejemput bulu hidung terkeluar dari hidungnya

So apa tindakan korang?Kat mana2 aku pergi, mesti ada kes macamni. Aku sendiri tak tau nak buat apa. Tapi kalau nak ikutkan idea senget aku, memang sah2 tak boleh pakai. Kalau jumpa orang2 macamni.. idea2 bingai macamni la yang selalu bermain dalam kepala hotak aku..

Bila aku nampak kawan aku punya tinja hidung terbuai2, time tu gak aku kuis ngan jari (pemilihan jari mengikut saiz lubang hidung). Cuma jadi musykil time pose. Kalau aku korek idong kawan aku, pose sape yang batal? Aku ke dia?

Takut kalau korang adiahkan deodorant, kawan korang terasa.. apa kata korang guna kaedah ni. Korang sapu je deodorant korang tu kat hidung sendiri. Dengan ini masalah busuk ketiak tiada, hubungan persahabatan juga dapat diselamatkan

Kes terakhir ni plak, alang2 korang dah nampak bulu idong awek korang keluar sejemput tu.. apa kata korang berikan dia getah. Suruh dia tocangkan bulu idong dia tu agar lebih kemas. Kalau boleh getah warna warni biar nampak meriah. Teknik ni khas untuk bf yang takde idea nak mintak putus ngan gf. Kaedah ni sangat mujarab, silap2 boleh dapat cop merah kat pipi.

Tu idea bingai aku. Seyes aku sendiri tak tau macamana nak handle dan jangan tanya aku.. sebab jawapan dari aku hanya yang bingai2 belaka. Kompom tak boleh pakai :P

Betul Ke Melahirkan Anak Perempuan Bermakna..

9:58 AM


As salam,

Aku pun lupa aku baca atau aku dengar someone bagitau aku. Kalau si isteri melahirkan anak perempuan, itu bermakna yang suaminya tak kuat? Kuat dalam erti kata lain gagah, cemerlang dan tahan lama. Err korang rasa?

Kalau kawan aku ada anak sederet lelaki, adakah itu maknanya dia bukan manusia? Adakah dia sebenarnya spesis kuda yang makanan rujinya rumput? Itu bermakna kalau lelaki yang punya berderet anak perempuan.. boleh la start mengunyah rumput dilaman rumah dengan harapan tahun depan boleh la dapat anak lelaki plak.

Pandangan aku pulak? Anak lelaki atau perempuan.. is it a big deal? Dapat melahirkan anak yang sempurna fizikal dan sihat tubuh badan, itu dah cukup bagi aku. Bayangkan orang yang langsung tak mampu menghasilkan zuriat di luar sana, terpaksa membelanjakan beribu2 semata untuk mendapatkan anak. Jadi relevankah isu jantan atau tidak lelaki kita sedangkan dia mampu memberikan zuriat?

Samada anak lelaki atau perempuan, itu bukan urusan kita. Itu urusan Allah, kerana anak itu rezeki. Allah dah nyatakan yang ajal maut, jodoh pertemuan dan rezeki itu dari-Nya. Usaha dan berdoalah selalu, mana tau lelaki yang dianggap tak kuat tu mampu bagi korang anak kembar 2 lelaki. Hehe

P/s : Aku sendiri pon tak tau apa jantina anak dalam kandungan isteri aku :) Bajet seprais la konon

Marah Betul Aku

7:31 AM


As salam,

Sabar Afzal..sabar. Mengucap banyak2. Istighfar. Ai aku fikir bulan puasa je, kalau tak dah cari nasik dah aku. Selama aku marah, aku tak pernah semarah ni. Ni bukan setakat marah tahap cipan, tapi marah tahap cipan kuasa 8. Grr!! Semua pasal 2 budak intern yang baru masuk kat jabatan aku.

Aku tak tau sebab apa, mungkin sebab dorang terlalu jujur. Atau erti kata lain tak tau jaga perasaan orang lain. Lagi2 hati senipis tisu macam aku. Jangan ingat aku berbulu dada sejemput.. tak boleh memiliki hati selembut fabrik yang dibasuh dengan febreze. Kecik besar kecik besar je aku nengok.. fikir2 balik nasib pompuan.

Hmm.. ada ke dorang teka umur aku 25! Mencik la cenggini!! *lalu berlari2 di tepi pantai sambil geget2 hujung sapu tangan kemalu-maluan aww


P/s : Kalau dorang teka umur aku 17 tahun, terpaksa la aku amik SPM lagi tahun ni uhuk3

Marhaban Ya Ramadhan

12:13 PM


As salam,

Pejam celik.. pejam celik, esok dah mula puasa. Aku tak tau kenapa.. setiap awal tahun mesti aku akan tengok dulu tarikh ni. Entah la, bila fikir pasal puasa Ramdhan.. tetiba mood aku naik mencanak2. Tak macam puasa nazar atau ganti yang lain. Ada sedikit special.

Esok korang dah boleh dengar certain2 shopping mall mula memainkan lagu raya. Lagu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Dendang Perantau dan Allahyarham Sudirman, Dari Jauh Ku Mohon Maaf silih berganti. Dari yang datang nak beli berus gigi je.. terus sauk sekali baju raya barang sepasang dua. Punya la berhantu lagu2 raya evergreen ni sampai lupa esok baru je sehari berpuasa.

Aku paling risau time nak balik kerja. Alahai kompom jem punya. Yela masing2 mintak balik awal, alasan nak memasak..kononnya laaa *tangan di bahu mata ke atas. Padahal main tunjuk2 je kat bazaar nanti. Kat bazaar nanti mesti sesak kan? 1st day puasa, dia punya mengidam lain macam sikit. Semuanya nampak sedap, padahal kuih cakoi je kot. Selama ni orang sua cakoi.. jeling pun tak hingin. Kerek taik kucing!

Tak sabar aku nak mendengar wirid solat tarawih. Terngiang2 di telinga akan kesyahduan alunan iramanya. Setahun sekali kot dengar.


Tahun lepas sendiri, tahun ni berdua.. mana tau sempat bertiga. Harapan aku tinggi untuk Ramadhan kali ini. Setinggi langit yang Allah bukakan sepanjang bulan ini. Marhaban Ya Ramadhan.. semoga kita semua beroleh berkat daripada amalan baik yang kita lakukan insya Allah.

Selamat menjalani ibadah puasa :)

Ada Apa Pada Usia

10:25 AM


As salam,

Memandangkan weekend haritu aku sangat bersenang lenang, kerja aku hanya berguling2 memanjang. Err bukan berguling2 lalu aku memanjang. Maksud aku sepanjang hari berguling dan kalau nak dikira jarak gulingan aku haari tu je.. boleh cecah 2 marhalah. So bagi mengelakkan aku terus berguling lebih jauh.. mak aku ajak aku pegi kenduri kawen dan ada sebab aku tak menolak permintaan mak aku tu.

Kenduri tu dekat je ngan rumah aku, 3-4 kali tenteng sampai la. Mempelainya bekas isteri orang aka janda anak 3 dengan seorang lelaki bujang. Beza jarak umur dorang dalam lingkungan 20 tahun dan umur pengantin lelaki lebih muda daripada umur anak sulung pengantin perempuan.

Semasa majlis akad nikah sebelum ni, berlaku jugaklah sedikit kekecohan di pihak pengantin lelaki. Mereka langsung tak tau yang wanita yang ingin dikahwini oleh anak mereka itu sudah layak digelar ibu. Kelmarin pun pihak belah lelaki datang lambat.. pukul 3 petang kot. Orang pun ramai dah balik. Buat2 muka jangan cakap la, lagi obvious mak bapak pengantin lelaki.

Tu la sebabnya aku datang, boleh tengok drama. Isu umur tu aku tak ambil port sangat. Sebab jodoh bukan kita yang tentukan. Nak tak nak kita tetap kena terima, cuma sedikit awkward la. Mungkin ambil sedikit masa. Pengantin perempuan kena kerja kuat sikit nak tambat balik hati mentua sebab bila dia sudi terima anak mereka sebagai suami, secara tak langsungnya dia kena terima keluarga suaminya juga kan?

Nak buat macamana kan, takkan nak kukur kelapa tua je kan. Sesekali gak nak rasa air kelapa muda :P


P/s : Buah cempedak di luar pagar,
        Ambil galah tolong jolokkan,
        Saya budak baru belajar,
        Kalau salah boleh jolokkan.. eh eh tunjukkan :P
       (pantun ini didedikasi utuk pengantin lelaki)

Ada Yang Lagi Masyuk Dari Pesta Floria

9:18 AM


As salam,

Last week sempat jugak aku bawak wife ngan adik aku pusing2 kat Pesta Floria Putrajaya. Actually aku tak berminat sangat bersesak2 bagai ni tapi sebab wife aku teringin nak pegi.. dan memandangkan aku seorang suami yang sweet macam gula2 kapas kan, so ikutkan je la.

Oh lupa bagitau hampir 30 minit aku dok pusing2 cari parking. Krem ketiak aku dok tekan lampu signal je malam tu. Turun je dari kereta terus aku nampak bunga api kat langit. Lama la jugak. Memang cantik. Rezeki wife aku la. Untungla belum raya lagi dah boleh main bunga api.



Kat sana aku tengok ada banyak booth. Kraftangan, bunga2, makanan. Eh kira ramai gak la yang aku tengok dok pikul pasu bunga kehulu kehilir. Nampak macam ringan je plak. Decoration plak memang awesome. Seyes kalau ada pre-wedding photo session, aku cadangkan kat situ la. Kat tasik plak ada beberapa buah bot yang didekorasi dengan lampu2. Aku rasa macam dah nak raya plak. Rugi la jugak kalau korang tak dapat menikmati keindahan malam kat sana..








Tapiii...

Lagi rugi kalau korang tak dapat join aku malam tu. Time kitorang lalukat car park, aku nampak seorang lelaki dalam kereta dengan satu makhluk bertudung yang aku tak pasti menatang apa tu berada di celah peha lelaki tersebut. Err..mungkin dia ada bela gamat bertudung kot?

Yang tak boleh blah lelaki tu boleh coverline buat2 pandang belakang sambil pegang stereng. Samada dia purak-purak berlakon macam nak memandu.. atau dia tengah tahan geli :P Adik aku pun nampak skali.

Haa yang ni aku tak sempat plak nak snap gambar :P

Beza Lelaki Dan Wanita

11:22 AM


As salam,

Tahniah la ye team Kelantan kerana berjaya mengekalkan takhta juara. Walaupun sakit hati aku sebab team aku tak menang. Bukan setakat tak menang tapi langsung tak dipanggil bermain untuk piala Malaysia kali ni. Alasannya sebab team aku tak cukup korum. Aku mati2 ingat main futsal tu pasal aku hantar 6 orang je.

Penuh stadium Bukit Jalil ngan penonton yang rata-ratanya lelaki. Penyokong perempuan ada la sikit, tu pun terselit2. Nasib nampak buku lali.. boleh la kenal dorang. Wife aku kata rata2 kawan2 pompuan dia lebih minat Liga Eropah. Setakat nak tau Cristiano Ronaldo, Samir Nasri atau Cesc Fabregas punya bantal busuk kaler apa.. semua dalam poket dorang jee. Kalau ada live kat mamak, kompom depan2 tv dorang punya port.

Tu yang wife aku cerita, tapi aku tau ada lagi yang dia tak cerita..

Dia lupa cerita yang kengkawan pompuan dia tu hanya kenal player2 emsem semata2. Yang sumbing-jongos harap maaf, sila ke tepi. Meroyan time player2 emsem dorang tu masuk padang, time player2 emsem dorang tu kena ketis ngan pemain sumbing-jongos kat tepi tadi dan pemain emsem dorang tu kena kad ngan referee botak!

Klausa 'emsem' tu sahaja ye. Pelis jangan tanya pasal teknik2 dan peraturan permainan. Dorang memang fail! :P

P/s : Ni aku cerita pasal kengkawan wife aku je.. kalau korang aku tak tau plak :)