Blog Sihatimerahjambu

pisang goreng cheese

Pisang Goreng Cheese Coklat

4:35 PM


Bismillah,

Pertama kali aku ke walimah.. jamah pisang goreng cheese coklat dan itu buat pertama kali aku jamah dalam hidup aku. Sebelum ni tau, nampak dan dengar tapi tak sampai seru untuk cari. Mungkin belum mengidam lagi.

Mak aku dah amik port baik tepi kuali.. asal selesai pisang digoreng terus minta sekeping dua ke dalam piring dia. Begitulah rotasinya sehingga aku sampai. Adik penggoreng tak boleh buat apa, mak aku Pengerusi Jiran Wanita. Bijak dia menggunakan peranannya, tapi bila suruh berucap dan dan demam hahaha :D



"Sedap gak mak"

"Pegi la amik.. mak jaga kerusi"

Aku masuk baris, tak macam mak aku. Aku spesis behave. Almaklumlah mantan pengawas sekolah 3 tahun berturut-turut. Orang kata lagi sedap kalau coklatnya guna Nutella.

**********

Entah siapa la yang buat kombinasi ni. Aku difahamkan Sabah Sarawak dah lama ada menda alah ni. Tapi bukan sembarangan pisang boleh masuk. Pisang abu adalah pisang terbaek. Disamping teksturnya yang lembut, rasannya yang cukup umphh dengan kandungan vitamin E kompleks dan G Major.. eh

Chis! Chis! Chiissss!!

Dan dan boleh pulak abis. Time turn aku plak tu! Tak sempat habis promote. hmm.

By the way pisang goreng cheese sangat sedap dimakan tanpa mengira waktu lebih-lebih lagi dimakan percuma cenggitu :) Ia juga tergolong dalam menu bajet-bajet western (western cheese dan pisang Abu - local netizen) 

Okey next time boleh buat sendiri kat rumah. Harap biru la mata aku lepas nih.



P/s : Aku biasa cicah pisang ngan sambal ikan bilis.. sedap! Cuba korang try

blog design

Blog Design Baru

10:48 AM


Bismillah,

Bla.. bla.. bla

Bla.. bla.. bla..

Bla.. bla.. bla

Bla.. bla.. bla..

(Keesokannya)

Eh sejak bila tukar layout? Tak perasan pon?

Sejak bla.. bla.. bla ko ke patratusnambelas semalam.

(touching)


**********

Ala buat apa nak tukar-tukar bagai? Tukar template, tukar header, ubah itu ini. Bukan boleh bagi trafik pon! Lagipun blog ko bukan femes mana. Afzal.. apjal apa?

Afzalsukasuki. Ko dah kenapa? Kelapa yang aku mintak ko parut tadi dah siap ke?

(baiya kerja part time tersebut terus terhegeh-hegeh belah kelapa untuk diparut)


**********



Trimas kepada designer, Azhafizah atas hasil kerja yang ohsem dan unbelibebel ini. Tema template baru ini konsep muhibbah dalam kejiranan, cubit peha kiri, pipi kanan dapat penampar. Ringkas, padat dan gebu.

Sengaja ubah selera. Hari-hari mengadap template ada muka sendiri (template lama).. mak aih jemu gak. Aku cadangkan kepada sesiapa yang rasa nak tukar template, boleh la rujuk Azhafizah. Thumb up untuk kekemasan, cepat dan mudah memberi kerjasama.

Aku sengaja up, takde komisyen tau. Jangan salah faham :)

entry terbaik 2014

SEGMEN : INI ENTRY TERBAIK 2014

2:56 PM


Bismillah,

Aku ngan kak Diana ni bukan orang lain dah, macam orang Penang ngan orang Kajang. Dalam bas Transnasional bertemu juga. Eh eh macam tu plak? Atas support dan sokongan moral yang tak berbelah bagi, aku menyatakan hasrat aku untuk turut serta segmen yang dia anjurkan. Cayalah kak!

KLIK BANNER untuk join MLM.. ehh segmen


Entry terbaik dari segi apa ye kak? PV? UV? atau kepuasan menulis?

Kalau nak diikutkan dari segi trafik, 3 entry di bawah ni mengungguli carta 2014 aku ;

Cara Membuat Kuey Teow Hong Kong                              (16634)
Cara Mudah Membuat Laksam                                             (16068)
Review : Lenovo A880                                                            (13654)

Walaupun tinggi la juga trafiknya tapi tak ada jiwa. Entry tu pada aku tak ada soul. Aku lebih tertarik pada entry mudah dan borak santai. Kau bisa buat aku tertawa bila aku membaca - itu yang aku maksudkan.

Di sini ini aku listkan 3 lagi entry yang aku rasa tak tinggi mana trafiknya tapi mendapat tempat di hati aku ;

Karya Antologi Cerpen Khas PB1M : Kerana Pensil
Cerpen : Jodoh
Cerpen : Menantu Pilihan Mak

Tak tau la best ke idak. Ke aku je yang rasa best. Best sensangat bang!! (tangan di bahu mata ke atas)

bantuan

Bantuan Yang Ditarik

2:51 PM


Bismillah,

"Dengan ini saya merasmikan bantuan ini dan diharap semua dapat menggunakan secara berhemah dan bersama"

Aku dan beberapa jemaah lelaki bertepuk tangan, bertepuk tampar dan ada yang tepuk amai-amai.

Alhamdulillah masih ada insan yang berhati mulia di muka bumi ini. Staf ofis aku gak. Ura-ura ada mengatakan dia bakhil orangnya, tangkai jering, buruk siku, kalau kain panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga dan sebagainya lagi lah. Nyata telahan mereka meleset. Persetankan mereka. Mereka cemburu

Hidup Encik xxx!!

Hidup Encik xxx!!

Encik xxx tersenyum dan dadanya dikuak sedikit bangga..

**********

Aku baru perasan..

Setelah sekian lamanya kami hidup berbekalkan bantuan yang diberi, aku baru sedar bantuan tersebut telah ditarik balik. Nah, sekarang diletakkan di bawah mejanya untuk kegunaan sendiri.

Gambaran dari jauh. Nampak tak?

Tilam lipat ini telah banyak berjasa kepada anak bangsa.

Puih!! Dasar haji bakhil, tangkai jering, buruk siku, kalau kail panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga. Gelaplah masa rehat kami lepas ni. Alamatnya berbantalkan sejadah pula la kami. Tak boleh mimpi indah-indah lagi

kopi o

Kopi O dan Maggi

12:12 PM


Bismillah,

Setiap hari aku akan teguk setengah cawan kopi o dan bakinya aku bawa keesokan hari. Hari-hari pun macam tu. Kat rumah dan ofis tak ada beza. Kalau di rumah, sebelum tidur setengah cawan dan keesokan pagi seusai subuh setengah cawan.

Bukan malas buat air tetapi hakikatnya aku tak mampu. Nak habiskan cawan tinggi ini haruslah kena dua hari. Seuncang kopi o kalau aku bancuh dalam cawan kecil molek, harus gelap terus hati aku penuh ngan kopi. Kadang-kadang seuncang tu aku guna dua kali bancuh.

Tak basi ke?

Kopi o tak basi. Cuma kotor dan menjijikkan kalau ada cicak atau lipas masuk ke dalam bekas air kopi o kau tu.

"Cicak dan lipas dilarang terjun"

Tu pun kalau dorang faham. Kalau tak guna je la penutup bekas yang kau dapat masa beli bekas air tu dulu. Bukan free, kena bayar tu!!

bagai pinang di belah dua

**********

Ni aku marah..
Siapa kata megi tak boleh makan?

Aku makan semalam
Hari ni boleh je aku taip entri lagi

Bukan tak boleh makan
Tapi tak baik untuk kesihatan

Tinggi betul gaya bahasa masyarakat kita sekarang
Sampai bahasa Melayu sendiri kena translate ke bahasa Melayu

buku matlutfi

Satu Bulan Satu Buku

4:12 PM


As salam,

Aku baru belek buku yang baru aku dapat dari bos aku sejak dua minggu lepas. Sengaja aku biarkan dia membiak dengan lebih tebal dalam sampul hadiah tu. Program hujung tahun, main tukar-tukar hadiah.

Terpanggil untuk membelek pun lepas baca entri seorang blogger yang datang komen blog aku semalam. Catatan Matlutfi. Pftt. Aku belek-belek lagi, pandai gak mamat vlogger ni menulis. "Jangan monyet jangan!" amaran kancil agar monyet-monyet tak makan cili. Takut tak tahan pedasnya plak nanti.


sengetkan kepala sahaja.. fikiran duduk diam-diam


Buku ketiga yang aku terima tahun ini. Aku susun kemas-kemas, ada la 3 buah buku semuanya. Oh lupa, aku tarik satu lagi buku dari dalam beg galas. Nah 4 buah buku, aku terus pakai cermin mata. Nampak macam ulat buku sikit walhal buku yang baru aku susun tadi.. buku kira-kira bulanan gaji aku.


kalau pedas masa kecik dulu aku lap lidah aku guna kain


Lepas ni setiap bulan aku mesti beli satu buku paling kurang. Kalau aku tak baca aci tak? sebelah susunan buku tu aku letak rotan ngan replika abah aku. Boleh juga kongsi manfaatnya pada orang lain, ye idak? Selama ni aku rasa aku tak perlukan buku. Aku ada kawan-kawan tempat aku jadikan rujukan. Ada yang bergelar doktor, jurutera, peguam, ilmuan dan ahli politik. Yup aku serius ni!

.
.
.
skrol..



skroll..



skrol lagi..



"Eh sejak bila Bilal Jejai ni blaja cucuk langit?"



**********

Pemerhatian mendapati sebilangan besar rakyat Malaysia berjaya memperolehi kerjaya di Facebook dan lazimnya mereka ahli syurga *tepuk tepuk


P/s : Al Quran jualah rujukan yamg terbaik

gambar banjir di Terengganu

Foto Kejadian Terkini Banjir Di Terengganu

10:55 AM


As salam,

Gambar-gambar di bawah ini dikongsi oleh rakan sepejabat isteri aku yang berada di Cukai, Terengganu. Bukan setakat di Cukai malah di Setiu pun turut mengalami nasib yang sama.




Di bawah ini pula aku kongsi daripada beberapa gambar di internet. Teruk juga banjir di Terengganu.



Aku cuma berdoa dan berharap agar tiada kejadian yang buruk berlaku kepada rakyat Terengganu khususnya anak-anak kecil yang teruja melihat air. Pastikan anak-anak kecil diawasi kerana paras air yang naik bukan sahaja merbahaya tetapi mengundang haiwan-haiwan berbisa dan berbahaya seperti ular, biawak dan buaya.

Redha dengan ujian yang Allah turunkan, semoga rakyat Terengganu ditempatkan dikalangan orang-orang yang sabar dan kuat imannya :)



filem seram melayu 80an

Filem Seram Melayu Yang Ingin Aku Tonton

2:43 PM


As salam,

Daripada minggu lepas aku beria-ria set masa nak tengok filem bergenre seram komedi di Astro. Aku ingatkan ia ditayangkan siang, rupa-rupanya pukul 11 malam hari Sabtu. Alahai dah la aku sensorang je, alih-alih aku tukar ke Amazing Race. Uhuk uhuk menyesal!

Cerita yang aku maksudkan tu tajuknya Main-Main Hantu. Masa tu aku baru darjah satu. Cerita dia memang la seram komedi tapi suasana, lokasi penggambaran, set dan make up hantu tu bebetul buat bulu roma aku berdiri. Pelakon dia Datuk Hamid Gurkha, Melissa Saila, Nancy Foo, Noralbaniah dan ramai lagi. 



Cerita dia mengisahkan sekumpulan pemain bola jaring dan guru mereka yang terkandas dalam perjalanan perlawanan di Melaka apabila bas mereka rosak. Mereka terpaksa bermalam di sebuah banglo buruk. Banglo tersebut dijaga oleh sepasang suami isteri yang sudah uzur. Mereka mula mengalami beberapa perkara aneh yang pada mulanya menyeramkan. Namun mereka mula menyedari bahawa gangguan misteri tersebut adalah didalangi oleh sepasang penjenayah yang telah melarikan diri dari tahanan pihak polis.


Filem Seram #2

Filem seterusnya yang teringin aku nak tengok adalah Perawan Malam (1988). Masa ni umur aku 5 tahun. Pelakon-pelakonnya seperti Dharma, Ziela Jalil, Rosyam Noor dan Salleh Yaacob.

Filem Perawan Malam mengisahkan Tiga rakan karib sedang membuat kajian didalam hutan rimba. Mereka sering diganggu oleh binatang buas dan dihantui oleh ngilaian. Kehadiran mereka disitu rupanya telah menimbulkan kemarahan pontianak disitu kerana telah mencerobohi kawasannya.




Salah seorang kawannya telah mencucuk sebatang paku dibelakang lehernya dimana dia telah berubah menjadi seorang yang cantik. Kawan-kawannya tanpa mengetahui asal usul perempuan cantik itu yang mereka menggangap anak orang asli di situ telah membawanya pulang ke kota. Oh filem ini merupakan hasil garapan Allahyarham Datuk Aziz Sattar

Filem Seram #3

Perghh filem angker paling seram lagi menyeramkan yang pernah aku tengok sampai sekarang aku masih tak boleh lupa keangkerannya. Filem hasil kolaborasi antara Malaysia dan Indonesia ini mengetengahkan Noor Kumalasari sebagai hantu yang bangun untuk membalas dendam. Korang biasa tengok filem hantu dari Indonesia? Biasa dengan Suzanna? Macamana Suzanna jadi hantu, macam itulah berjayanya Noor Kumalasari jadi hantu.



Filem ini mengisahkan enam remaja secara kebetulan tidak sengaja menghidupkan hantu untuk membalas dendam. Kebetulan juga ayah salah seorang daripada mereka, Susi (Rani Soraya) bertanggung jawab atas pemerkosaan dan pembunuhan keluarga si hantu. Maka bermulalah sesi membalas dendam.
Sebaliknya hantu yang baik hati itu, berjanji tak akan meneruskan untuk membalas dendam asalkan jasadnya disempurnakan. Si hantu (Noor Komalasari) terpaksa jadi arwah yang tidak tenteram kerana anak yang dikandungnya membuatnya tak mungkin mati sempurna. Maka dikeluarkanlah jasad bayi dari mulut hantu tersebut.

Dengan prop, jalan cerita dan paling penting suasana dalam cerita dan solekan hantu tersebut. Kalau korang tengok cerita tu, rasa macam korang jumpa hantu bebetul. Tengoklah part kepala terpusing ke belakang, bayi keluar dari mulut, jalan sensorang memalam. Err tetiba meremang plak bulu roma aku. Aku rasa kalau aku nak tengok cerita ni pun, aku tengok siang-siang kot. Bukan aku takut tapi hantu tu yang tak takutkan aku uhuk uhuk.
**********

Kita juga mampu menghasilkan filem-filem seram dan kembalikan kualiti filem lama ke era ini. Aku harap penggiat-penggiat seni dapat belajar sesuatu daripada filem-filem seberang terutama filem seram yang diakui keangkeran jalan cerita dan hantu-hantunya.
Heh tak memasal aku terus Google dan download tiga filem yang aku maksudkan di atas. Kalau korang berani.. downloadlah. Tengok filem Misteri Rumah Tua tu ye :D

gambar hantu

Sesuatu Yang Pelik Pada Gambar Ini!

11:12 AM


As salam,




Ok aku nak kongsikan beberapa keping gambar yang aku dapat daripada bos aku, yang dihantar oleh adik iparnya sewaktu bercuti di Santubong, Sarawak. Dia ada juga nyatakan hotel tempat mereka menginap, tapitak perlu la rasanya aku nyatakan di sini.

Gambar diambil secara continuously pada pukul 4.30 petang di sekitar kolam hotel oleh suaminya. Dalam gambar-gambar tersebut kelihatan pelik bila terdapat bayang-bayang hitam lain selain bayang mereka berdua dan lebih pelik lagi pada gambar terakhir di mana belakang kepala adik bos aku tu terdapat sepasang tangan seperti tangan budak kecil.

Aku telah mendapatkan kebenaran untuk berkongsi gambar ini. Dia berpesan gambar ini bukan untuk menakut-nakutkan orang di luar sana tapi hanya sebagai bukti yang 'benda' itu memang ada dan wujud. Bila aku cari di enjin carian Google, tak de plak kata hotel tempat mereka menginap ni berhantu. Tapi hotel tu memang sunyi suasananya. Nak buat macamana, rezeki mata.

Sama ada korang nak percaya atau tidak, terpulang. Aku tak rugi apa-apa, sekadar berkongsi pengalaman orang lain. Kalau ada gambar pelik-pelik lagi, aku kongsikan lagi ye :)

bestie

Separuh Jiwaku Pergi

9:52 AM


As salam,

Aku kenal dia since 2009, tapi menjadi sangat rapat sejak aku mula berpindah ke Kuala Lumpur pada tahun 2012. Kami umpama belangkas, kemana-mana pasti bersama. Makan pagi, tengahari, betul kereta, buat overtime hujung minggu, hangout, kursus.. boleh dikatakan semuanya berdua. Tapi sayangnya mungkin terhenti sehingga 5 Disember 2014 sahaja.

Dia dapat kenaikan pangkat dan dikehendaki melaporkan diri ke Kuantan, tempat bermula karier aku sebagai penjawat awam. Mula-mula aku dapat tahu, aku tak tau apa aku rasa tapi bila dari hari ke hari sehingga hari ini, tiba-tiba aku rasa kosong. Rasa seperti aku akan hilang sesuatu yang penting. Aku rasa macam hilang sebelah tangan!




All the best bro, berat nak lepaskan kawan sebaik kau. Mungkin lepas ni aku terpaksa bawak bekal hari-hari, buat overtime sorang-sorang, takde lagi partner nak melawak sakan. Takpe aku cuba sesuaikan diri. Aku harap kau pun macam tu kat sana.

Takde hal bro.. aku takde hal. Aku harap kau tak lupa yang kita pernah jadi bestfriend dan aku selesa bila ia kekal begitu. Betul lah kata orang, kita akan belajar menghargai sesuatu bila kita mula rasa akan kehilangannya.

Sayonara sampai berjumpa lagi..

cara kentut

Mengenali Perwatakan Melalui Kentut

3:17 PM


As salam,

Hari ini aku nak ajak korang mengenali perwatakan masing-masing melalui cara kentut. Jadi dengan ini korang tak perlu lagi berteka teki bila keluar bersama kawan-kawan kerana dapat mengagak sifat mereka daripada cara kentut yang mereka lepaskan :P

1.   Tidak Jujur
      Orang yang kalau kentut terus menunding jari dan menyalahkan orang sekeliling

2.   Penakut
      Orang menahan kentutnya kerana takut sampai berjam-jam lamanya

3.   Berwawasan
      Mereka yang tahu masa terbaik untuk melepaskan kentut

4.   Bermasalah
      Orang cuba nak kentut tapi tak boleh kentut

5.   Cakap Tak Serupa Bikin
      Orang yang nak kentut tetapi tercirit pula

6.   Misterius
      Bila dia kentut tak siapa yang tau

7.   Gugup / Darah Gemuruh
      Orang yang mudah melepaskan kentut apabila disergah

8.   Berkeyakinan Tinggi
      Orang yang melepaskan kentut dengan lantang

9.   Suka Makan Angin
      Mereka yang melepaskan kentut sambil berjalan di khalayak ramai

10. Kurang Ajar
      Melepaskan kentut dalam buku lima dan disapu pada muka kawan

11. Pendendam
      Kentut terus di hadapan kawan yang bagi kentut kat muka tadi

12. Adil
      Kentut di dalam lif atau kawasan tertutup di mana ramai orang di dalamnya.

13. Pemalu
      Orang yang melepaskan kentut tapi bimbang orang sekeliling bau kentutnya itu

14. Bodoh
      Orang yang menghidu kembali bau kentutnya sendiri

15. Bijak
      Orang yang boleh mengenal bau kentut orang lain

16. Strategik
      Orang yang boleh mengawal kentut dan kentut mengikut kehendaknya

17. Pelik
      Orang yang boleh kentut bila disuruh

18. Sombong
      Orang yang berbangga dengan bunyi dan bau kentut sendiri

19. Peramah
      Orang yang tidak kisah mencium bau kentut orang lain

20. Akuatik
      Orang yang suka kentut di dalam air

21. Jujur
      Orang yang mengaku setelah habis kentut.

22. Teliti
      Orang yang mampu menghuraikan kandungan bau kentut orang lain.

23. Kelakar
      Orang yang melepaskan kentut sambil ketawa dengan lantang

24. Jiwang
      Orang yang melepaskan kentut dengan bunyian mendayu-dayu

25. Berpenyakit
      Orang yang terbatuk dan terkentut serentak

26. Panas Baran
      Orang yang marah tercium bau kentut waima bau kentutnya sendiri.


Jadi daripada 26 cara kentut di atas, korang dalam kategori mana? Kehkehkeh
     
   


isteri buta

Kisah Sedih Suami, Isteri dan Kasut

9:54 AM

As salam,

Aku nak berkongsi cerita daripada posting yang aku lihat dalam facebook. Tetiba kepala aku ligat memikirkan isteri dan anak aku. Aku percaya kita dikurniakan pasangan dan anak-anak, ada di antara mereka sempurna dan ada yang tidak. Tanyakan kembali kepada diri kita sendiri, sejauh mana kita menghargai mereka selama ini? Sedalam mana perhatian yang kita berikan untuk mereka.

Alahai pepagi ni kenapa mata aku berair? Masuk habuk kot..







P/s : Kita akan belajar menghargai sesuatu bila kita sedar akan kehilangannya. Jangan biarkan masa yang ada berlalu begitu saja..

chalet di melaka

Damar Suria Resort, Melaka

5:34 PM


As salam,

Minggu lepas aku berkesempatan mengikuti program Hari Keluarga yang dianjurkan oleh taman aku. Ni kali ke 3 program seumpama ini diadakan. Aku macam biasa la antara watak penting yang wajib mengimarahkan program-program seperti ini :)

Ok apa yang nak aku ceritakan adalah berkenaan tempat penginapan yang kami tempah sepanjang hujung minggu di sana. Damar Suria Resort terletak di Kuala Sungai Baru, Melaka. Kepada mereka yang memulakan perjalanan dari arah Kuala Lumpur, kalian hendaklah melalui lebuhraya PLUS Utara-Selatan dan ambil susur keluar di Pedas-Linggi. Sebaik sahaja melepasi tol, ambil susur kanan dan ikut arah papan tanda Lubok Cina dan Masjid Tanah. Masa yang diambil daripada Kajang ke sana kira-kira satu jam empat puluh lima minit.



Damar Suria Resort ada menyediakan pelbagai kemudahan bagi mereka yang datang berkunjung atau bercuti dan sangat sesuai bagi mereka yang merancang aktiviti seperti hari keluarga atau acara tahunan. Antaranya adalah kolam renang, dewan terbuka, tapak BBQ, kawasan untuk bersukaneka, gelanggang bola tampar dan gazebo. Lokasinya sangat strategik memandangkan betul-betul berada di pesisir pantai.



Tempat penginapan ini juga berhampiran dengan medan ikan bakar dan pada aku tak susah untuk mencari tempat makan pada malam hari. Jaraknya dianggarkan dalam satu kilometer daripada tempat penginapan.

Harganya berpatutan, RM90/sehari untuk hari biasa dan RM110/sehari pada hujung minggu untuk standard room. Untuk pilihan bilik lain seperti Family Room atau Superior Room pun ada dan harganya daro RM100 hingga RM160 sahaja. Pihak pengurusan juga ada menyediakan pekej bagi pelajar dan mereka yang ingin mengadakan seminar. Pada aku, keadaannya memuaskan dan keadaan bilik masih bersih dan boleh diduduki. Aku bagi 3 bintang untuk Damar Suria Resort.




Korang boleh berurusan terus dengan pihak pengurusan pada maklumat yang tertera di bawah ;

Damar Suria Resort
Lot 1948, Jalan Persisiran Pantai Teluk Gong,
Kuala Sungai Baru, Masjid Tanah,
78300 Melaka

Tel : 017.6248155 / 013-3652207 (Whatsapp)
Office : 06-3843887 (office hrs)

Untuk mendapatkan lebih informasi berkaitan tempahan dan harga bilik, boleh la
KLIK DI SINI

Burger Bakar Abang Burn

Promosi Burger Bakar Abang Burn RM1 Sahaja!!

8:00 PM


As salam,

Ni nak habaq mai untuk orang-orang Kajang dan di kawasan sekitarnya. Burger Bakar Abang Burn ada buat promosi burger beef cheese pada harga hanya RM1 sahaja.Wahhhh!!!

Tapi syarat-syaratnya setiap orang hanya boleh beli sebiji sahaja. Yela burger murah, mana boleh beli lebih-lebih :) Di bawah ni aku kongsikan lokasi dan details.


Lokasi : Food Court Sg. Ramal Junction (berhadapan Shell Sg. Ramal)
Tarikh : 15 November 2014
Hari : Sabtu
Masa : 4.00 hingga 6.00 petang
Menu : Burger Beef Cheese sahaja



So esok bawa anak bini, sedara mara, sepupu sepapat, ipar duai, mak bapak, kengkawan terjah reramai ke sana. Kompom panjang orang beratur punya hehehe :)

Trimas Abang Burn, kalau ada rezeki boleh buat lagi promosi macamni :)

bloglist

BLOGLIST : Tahniah Kepada Yang Terpilih

3:58 PM


As salam,

Tahniah kepada yang terpilih dan sudi exchange bloglist ngan blog ntahapehape aku ni yang tenggelam timbul macam tinja je aku tengok. Susah nak pilih, makan masa 6 bulan la jugak dan terpaksa diadili oleh beberapa juri terkemuka seluruh Asia Tenggara (ayat-ayat macam ni biasa digunakan waktu nak tidurkan anak-anak kecil atau buat takutkan angsa yang tak nak masuk reban)


Aku grabbed mana yang sempat, yang bagi link blog aku tak pilih bulu.. semua aku masukkan. Tapi blog yang tersenarai di bawah THE EXCHANGE, lepas ni kalau aku blogwalking takde blog aku.. kalau tetiba telinga korang kena piat tapi tak tau siapa yang buat jangan tanya kenapa la ye :)

Apa-apa pun aku harap dengan adanya bloglist ni dapat memudahkan kerja aku untuk blogwalking, bertukar-tukar idea dan pandangan dan paling penting boleh kenal antara satu sama lain mana tau kalau tayar pancit tengah highway boleh contact kengkawan bloglist je :P

Ok la aku nak sambung kerja. Esok aku cerita lain plak. Kepada yang tersenarai dalam bloglist tu malam karang boleh la celebrate potong kek ke hape.. nak ambil cuti peristiwa esok hari pun amat digalakkan.

Animasi Terbaru Upin, Ipin & Ultraman

4:11 PM


As salam,

Aku sangat mengikuti perkembangan animasi negara lebih-lebih lagi bila melibatkan animasi Upin & Ipin dan Boboiboy. Animasi Malaysia sudah boleh dibanggakan dan kini melangkah setapak lebih jauh bilamana Les' Copaque Production kini telah berkolaborasi dengan syarikat Tsuburaya yang terkenal dengan watak superhero Ultraman sejak berzaman lagi.

Dalam episod kali ini, siri animasi Upin dan Ipin menampilkan watak istimewa iaitu ultraman yang dikenali sebagai Ultraman Ribut. Upin, Ipin dan kawan-kawan berperanan sebagai ahli Defense Rescue Force yang membantu Ultraman Ribut menetang Raksasa Kilat dan Raksasa Halilintar daripada terus mengganas dan memusnahkan Bumi. Kedatangan raksasa tersebut ke bumi disebabkan oleh pencemaran yang berlaku di kota dan di desa. Di akhir cerita ini, Upin, Ipin dan kawan-kawan serta Ultraman Ribut berjaya mengalahkan raksasa tersebut. Upin dan Ipin juga sedar yang mereka perlu sentiasa menjaga bumi supaya tidak dicemari.





Aku harap kerjasama seperti ini dapat diteruskan lagi dengan lebih ramai produksi luar sekaligus menaikkan lagi industri animasi tanahair.

Syabas!

Bloglist : Si Rajin, Si Hebat dan Si Exchange

2:24 PM


As salam,

Tak sempat.. tak sempat. Aku taip ala kadar je ni, nak masuk lab lepas ni. Aku nak buat bloglist kat sisi blog aku. Untuk blogger yang rajin drop komen.. aku letak bawah bloglist Si Rajin, blogger yang aku suka aku letakkan bawah bloglist Si Hebat dan untuk mana-mana blogger yang nak exchange bloglist ngan aku.. aku letakkan di bawah bloglist Si Exchange.


Aku dah ada senarai untuk Si Rajin dan Si Hebat.. so aku perlukan blogger untuk exchange bloglist ngan aku. Masukkan url blog korang pada ruangan komen di bawah kalau korang berminat. Nanti aku check balik.

Caloo betey~

Bulan Penuh Dugaan

3:28 PM


As salam,

Takde mood nak update pada mulanya, tapi dah lama dibiarkan tanpa cerita. Aku sebenarnya sibuk dengan makmal, dengan ISO nya. Bertambah pula dengan masalah kereta aku, kereta isteri, anak aku ditahan di wad dan banyak pula duit short bulan ni.

Bila aku duduk terbaring, isteri aku meneka yang aku tengah berfikirkan sesuatu kah? Macamana dia tau? Bila dia nampak dahi aku berkerut seribu dan mata aku mengerlip laju. Hehe aku pun tak perasan :) Aku hanya nampak bulan ni penuh dengan masalah yang perlu aku tangani segera dengan cara berhemah dan berjimat sebaik mungkin.


Mungkin kifarah.. itu sahaja jawapan yang aku terima daripada isteri aku. Mungkin juga. Bila Allah berikan aku ujian sebegini rupa, terduduk sekejap aku. Tapi bila aku toleh ke belakang.. aku lihat ramainya umat manusia yang mati kerana diujiNya. Tapi aku pula masih hidup bernafas.

Astaghfirullah aku urut dada. Kecil sangat ujian untuk aku. InsyaAllah, perlahan2 kayuh.. at last mesti sampai ke destinasi punya. Nak tak nak kena hadap juga, aku kan ketua keluarga.

Wang bukan segalanya, tetapi segalanya memerlukan wang.

JAKEL : Jualan Murah Pengosongan Kedai

1:11 PM


As salam,

"Abang hari ni kita nak ke mana?", tanya puan isteri. Terkejut gak aku.. selalunya dia nak menghabiskan masa cuti di rumah je.

"Sayang nak ke mana?"

"Ingat nak cari tudung la. Emm kita ke Jalan TAR nak?"

Heh nampak tak permainannya? Sampai ke Jalan TAR cari tudung tu. Tapi sebab aku pun tak ada benda nak buat, kami pun decide ke sana. Gerak pukul 11 pagi menghampiri tengahari, sendiri boleh faham la lagi-lagi suasana Jalan TAR yang mahu menyambut kedatangan Deepavali. Sesak jangan cakap


Matlamat utama nak cari tudung, tapi aku bagitau yang Jakel Jalan Masjid India ada buat promosi pengosongan kedai. Jakel nak pindah, tapi area situ-situ jugak. Dengar kata sewa kedai sekarang ni mahal. Masuk je Jakel humangaih sesak penuh ngan makcik-makcik, awek-awek, akak-akak dok belek-belek kain pasang. Semua harga menjunam jatuh! Daripada semeter RM60 boleh dapat sekitar RM5 hingga RM6 semeter. Semua harga main bawah RM10 je semeter. Aku boleh rambang mata.. inikan pula puan isteri kan?

Hambik nok dia borong 4 pasang kain sutera. Aku sempat la belikan abah aku baju batik.. RM40 sahaja. Guess what. Untuk 4 pasang kain sutera menda-apa-ntah-namanya dan satu baju batik aku cuma habiskan RM140 sahaja. Wohoo~



Promosi ni sehingga 31 Oktober 2014 sahaja. Jadi aku nasihatkan kalau korang nak dapatkan kain buat baju kurung tahun hadapan, nak cari baju melayu.. sila terjah sementara stok masih ada. Sementara tengah murah ni, boleh la borong puas-puas.

Dan diingatkan pihak Jakel tidak bertanggungjawab sekiranya kalian meroyan ataupun histeria di sana hehe :) Korang boleh waze lokasi yang aku berikan di bawah ;

Jakel Kuala Lumpur,
No 209, 210, 211 & 212,
Jalan Bunus Off, Jalan Masjid India,
50100 Kuala Lumpur, Malaysia.

cari benda tersembunyi

Ada Berapa Orang Di Dalam Gambar?

11:53 AM


As salam,

Jom uji daya penglihatan kita. Daripada gambar yang aku sertakan ni, boleh tak kalian kira ada berapa orang yang berada di pejabat tersebut? 3 kali aku bagi jawapan, tiga-tiga salah. Chiss!! Aku minta korang kira ni.. jangan kata aku tipu plak :P


Kalau betul aku belanja choki-chok hehe :)

gambar hantu

Siapa Selain Gadis Dan Jurukamera?

10:47 AM


As salam,

Hari ni aku cuma nak kongsikan gambar yang aku terima di aplikasi Whatsapp semalam. Aku tak nak cerita panjang, mengiyakan atau menidakkan. Kalian sahajalah yang berikan jawapannya ye. Apa yang kalian nampak, samada kalian nak percaya atau tidak.. terpulang la :)

Teliti gambar di bawah, perasan tak kalian selain gadis dan jurukamera.. ada sesuatu lagi di situ. Erk!


P/s : Perhati bayang-bayang dalam air tu :)

blog emak-emak

Afzalsukasuki : Blog Geng Emak-Emak

12:00 AM


As salam,

Hari tu mak aku ada cerita..

"Along, kelmarin ada kawan mak datang jumpa mak. Lupa plak mak siapa sebab time tu mak bizi kat surau.."

"Kenapa ngan kawan mak tu?", aku tanya. Curious plak aku sebab cara mak aku macam suspend je. Gaya cerita macam nak cerita pasal raksasa atau haiwan mutasi sekitar taman.

"Dia tanya mak.. kenal ke ngan blogger afzalsukasuki?"

"Abis mak jawab apa?", tanya aku lagi

"Mak kata la tu along. Dia pun kata dah agak dah yang blogger tu anak Kak Yah. Dia selalu gak baca blog Along"

"Ooo", aku sengihkan je la. Nak buat apa lagi


Cuma aku appreciate sangat-sangat sebab ada juga orang yang sudi baca blog aku ni walaupun pembacanya dikalangan emak-emak. Kawan mak aku plak tu. Blog biasa-biasa, kalau ada cerita.. adalah benda yang nak aku kongsikan.

Trimas la makcik, harap saya boleh tampilkan entri-entri yang lebih baik lepas ni :)