Blog Sihatimerahjambu

belajar menulis khat

Seni Khat : Kufi Murabba'

9:35 AM


As salam,

Bukan tutorial sangat pun, cuma aku nak kongsikan sesuatu berkenaan seni khat. Kufi murabba' merupakan salah satu seni di dalam tulisan khat. Seninya berbentuk blok segiempat dan kita boleh susun ayat ayat di dalamnya.

Setahu aku tiada software untuk design seni khat ini. Kalau ada pun terlalu asas. Korang boleh cuba gunakan Adobe Illustrator atau Microsoft Excel. Tapi yang aku guna ni secara online. Korang boleh pergi ke qcalligraphy untuk cuba design sendiri seni khat kufi ini.


Korang boleh cuba dahulu design yang mudah mudah.. macam aku buat kat atas ni dan
save-kan dalam format PNG. Aku tak mahir menulis khat ni, baru je nak belajar huhu

Kalau korang mahir menggunakan Adobe Photoshop, korang boleh corakkan atau
berikan warna pada khat yang telah korang save tadi.

..macam aku buat ni kat atas ni. Mudah je sebab menggunakan asas
Adobe Photoshop.

Ok inilah hasilnya bila aku dah print keluar design yang aku buat tu.
Agak agak korang boleh baca apa yang aku tulis? Hehe.
Aku pun baru belajar, kalau salah minta maaf la ye.
So selamat mencuba :)


P/s : Saya student baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan. Trimas kerana menegur :)

cara membuat pasta

Resepi Mudah : Pasta Ayam Berkrim

10:15 AM


As salam,

Haha jangan nak buat muka sangat sebab lately aku rajin pulak update pasal resepi ye. Bukan apa bila wife aku baca entry aku, mana la tau dia terajin nak buatkan hujung minggu nanti kan?kan? So pada sesiapa yang dah bosan mengadap menu tapau hari hari, balik balik tempe je kan.. apa kata kali ni kita cuba menu barat. Senang je nak buat, semua bahan bahan boleh cari kat supermarket.


PASTA AYAM BERKRIM

BAHAN BAHAN :

1 paket pasta tali leher (bow tie pasta) - Kalau tiada boleh juga gunakan
sebarang jenis pasta
3 cawan ayam yang telah dimasak, dicincang atau dipotong menjadi kepingan bersaiz kecil
1 lada merah benggala, dipotong dadu
1 sudu besar minyak zaitun
2 tin krim sup ayam
1 paket kacang peas atau 1 tin kacang peas
1 1/2 cawan susu lemak berkrim
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh garam (lebih kurang rasa)
1/4 sudu teh serbuk lada
2/3 cawan parutan keju Parmesan
1/2 cawan keju cheddar.

MEMASAK PASTA
Masak pasta mengikut arahan pada bungkusan. Setelah pasta masak (cukup lembut), toskan.

MENYEDIAKAN KUAH PASTA
Dalam periuk besar, minyak zaitun dipanaskan panas dengan api yang sederhana. Tambah lada merah benggala dan tumis selama beberapa minit (sehingga lembut). Tambahkan krim sup ayam, kacang peas, susu, serbuk bawang putih, garam dan serbuk lada ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Perlahankan api dan reneh, biarkan tidak bertutup selama 1-2 minit.

Kuah yang siap dicampurkan dengan pasta. Masukkan sekali ayam dan keju, gaulkan sekali sehingga sebati.

*Hidangan ini sesuai untuk 10 orang makan - saiz badan aku la :P

cara membuat laksam

Resepi : Cara Mudah Membuat Laksam

11:24 AM


As salam,

Aku nak kongsikan menu feveret aku dari Pantai Timur iaitu Laksam. Berbeza dengan laksa, laksam menggunakan santan sebagai bahan asas untuk membuat kuah, lebih banyak ulam ulaman, ada sambal dan belacan dan penggunaan mi yang berlainan walaupun asasnya tepung beras.


Ok kita mula agihkan bahan bahan ke beberapa bahagian. Aku anggarkan bahan bahan yang aku sediakan ini untuk 6 hingga 8 orang makan.


Bahan A
Tepung beras                                  1 kg
Tepung gandum                              1 Senduk
Garam                                             1 Sudu
Minyak masak                                 1 Sudu
Air suam                                          (untuk melembutkan adunan)

Bahan B
Ikan Selayang                                 1 kg (bergantung ikut citarasa)
Santan                                            2 biji kelapa
Lada hitam                                      (dikisar halus)
Asam keping                                   2 keping
Bawang merah/bawang besar        10 ulas/2 biji
Garam                                            (secukup rasa)
Gula                                               (secukup rasa)

Bahan C
Cili kering                                      (dikisar selepas direbus hingga mendidih)
Belacan                                         (dipotong kecil)
Limau Kasturi                                (dibelah)

*Boleh dikisar juga cili kering bersama belacan. Tak perlu dimasak

Bahan D
Timun
Taugeh
Kacang panjang
Kubis bulat
Daun kewangi
Ulam raja
Daun salon

*semuanya dipotong kecil. Jika tiada bahan, memadai timun, taugeh,
  kacang panjang dan kubis.

Cara Memasak

Bahan A (Membuat mi beras/kuey teow)
Masukkan Bahan A ke dalam bekas. Pastikan adunan itu tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Kemudian ambil tudung periuk, Sapukan minyak padanya dan letakkan adunan. Pastikan adunan diratakan dan memenuhi permukaan tudung periuk. Jangan terlalu tebal atau terlalu nipis (anggaran adunan untuk 1 tudung periuk kecil : 1 senduk kecil). Apabila pengukus sudah mendidih, masukkan ke dalam dan angkat apabila masak (lebih kurang 2 minit). Tanda adunan sudah masak apabila kelihatan sedikit menggelembung pada permukaannya.

Tunggu sehingga sejuk, adunan tadi digulung dan dipotong.

Bahan B (Membuat kuah)
Masukkan ke semua Bahan B ke dalam periuk. Kacau kuah tersebut sehingga mendidih. Tambahkan sedikit air sekiranya perlu (bergantung pada kepekatan kuah). Perlahankan nyalaan api dan boleh ditutup selepas cukup semua rasa.



asam garam rumahtangga

Pelik Tapi Benar : Alasan Terpencil Sebab Isteri Merajuk

2:23 PM


As salam,

Biasanya isteri merajuk sebab suami asyik main android game, layan bola sampai ke pagi, balik lambat, weekend buat OT memanjang, sayangkan kereta melebihi diri mereka sendiri. Ye ke idak? Aku tau la sebab aku biasa buat hahaha. Tapi yang aku nak cerita ni jarang2 berlaku. Hanya isteri terpilih je boleh merajuk cenggini. Sebab apa? Jap aku cerita..

Ok pagi2 hari tu aku bangun macam biasa. Wife aku dah bangun awal nak siapkan baju Jasmeen. Aku tegur dia.. dia tak jawab. Dia 'hmm' kan je cakap aku. Pelik gak ngan wife aku hari tu.. aku ada buat salah apa2 ke? Jadi aku bagi ruang dia sejukkan hati dulu. Aku pun buat bodoh sampai ke tempat kerja.


Kat opis dia mesej aku.

"Abang perasan tak ada yang tak kena pagi tadi ngan ayang?"

Aku iyekan je la. Dia bagitau yang dia merajuk. Aku tanya dia ada apa2 yang aku buat dia sakit hati. Dia cakap takde pun. Aku tanya lagi.. kenapa dia merajuk ngan aku.

"..sebab ayang mimpi abang tak jemput mak abah ayang datang kenduri kat umah mak abang. Ayang merajuk. Tak sangka plak terbawak2 lepas bangun tido hihi"

Haa yang ni kelakau. Pesen merajuk macam ni kalau diketengahkan boleh apply jadik pengurus sarkis!

Alahai isteri aku~


kisah benar

Siapakah Lelaki Misteri Di Dalam Gambar?

10:14 AM


As salam,

Semalam Angah aku share gambar yang diperolehi daripada kawannya yang sekarang mengerjakan umrah. Sewaktu berada di sana, mereka bergambar beramai2. Dalam jemaah tersebut, mereka terkejut kerana terdapat sesusuk tubuh yang turut bergambar bersama2 mereka. Mereka pasti siapa kerana bukan daripada jemaah mereka. Kawan Angah aku di posisi 2 dari kanan susuk tubuh berkenaan.


Aku cuba untuk menghubungi kawan Angah aku untuk mengetahui hal tersebut tapi dia masih lagi berada di sana untuk mengerjakan umrah.


Siapa lelaki misteri tersebut? Wallahua'lam, Allah lebih mengetahui segala rahsia di langit dan dia bumi dan Dia jugalah sebaik2 perancang.


P/s : Tak mustahil ada yang mempersendakan. Terpulang pada iman masing2 :)

bekas pengerusi DAP

Karpal Singh Maut Kemalangan Jalanraya

7:57 AM


As salam,

Pagi2 lagi aku dah dikejutkan dengan berita kemalangan jalanraya yang melibatkan bekas pengerusi parti DAP, Karpal Singh di Lebuhraya Utara Selatan dekat Gua Tempurung, Tapah. Lebih mengejutkan lagi kemalangan tersebut turut meragut nyawanya bersama pembantunya Michael Cornelius, 39 tahun.


Dalam nahas yang berlaku, Karpal Singh 74 tahun maut di tempat kejadian pada pukul 1 pagi dan disahkan sendiri oleh anaknya Gobind Singh Deo menerusi akaun twitternya pada pukul 3.40 pagi.


Karpal sebelum itu dilaporkan dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang bersama anak lelakinya, Ramkarpal Singh untuk mengendalikan satu kes mahkamah pagi ini.

Menurut Ketua Polis Daerah Kampar Supt Ng Kong Soon, siasatan awal polis mendapati kenderaan MPV jenis Toyota Alphard berwarna putih yang membawa lima penumpang termasuk Karpal Singh dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dipercayai hilang kawalan apabila tiba di kawasan kejadian dan melanggar bahagian kanan lori yang sedang bergerak di sebelah kiri laluan itu.

Pembantu rumah Karpal seorang warga Indonesia mengalami pendarahan di bahagian otak manakala anaknya Ramkarpal Singh dan pemandunya tidak mengalami kecederaan dalam kemalangan tersebut.

Ng berkata kesemua mangsa dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh.

h12

H12 Media Dot Com - Pengiklanan Yang Menguntungkan Blogger!

12:00 AM


As salam,

Mula2 dulu aku dengarkan je sebab personal blog macam aku banyak mana la boleh jana pendapatan kan?
Then si Phat suruh aku join. Lama gak aku ambil masa sebab clash ngan kerja yang melambak lagi. 27 Mac 2014 aku join. Takde dengar cerita. Dok pending je memanjang. Then 11 April 2014 blog aku diapproved! Almaklumla blog cikai memang amik masa sikit nak approved hahaha.


12 ngan 13 April 2014 takde entry so graf tak bergerak. Then kelmarin aku published entry. Nah tetiba income aku jadi USD 7 sen. Hahaha. Aku bukan terkejut naik 7 sen, tapi aku kagum betapa cepatnya income aku dijana melalui H12 ni. Dah la tu guna nilai matawang USD!

Income kita bergantung pada trafik dan klik. So tak macam company yang satu lagi tu nak kena klik memanjang baru jana income. Bayangkan 3 tahun aku berblog, income aku tak cecah RM100 pon!

So aku rekomen agar korang gak cuba syarikat pengiklanan ini. Income yang dijana seiring dengan usaha yang kita curahkan. Nak lagi masyuk main SEO la macam kawan2 aku yang lain hehe.

Untuk maklumat lanjut boleh la terus KLIK ke webpage H12-MEDIA [DOT] [COM]


cat repellent

Petua Elak Kucing Buang Air Di Kawasan Rumah

11:32 AM


As salam,

Hahaha kemain petua2 bagai aku kan? Petua yang aku kumpul memandangkan lately entah kucing mana rajin datang 'punch kad' depan pintu rumah aku. Dah dibersih, diberus dan di-clorox, tetap gak dia berak kat situ. Nak kata dah pasang jaring kat pagar rumah, tapi stil rumah aku tetap menjadi pilihan. So kat sini aku ada beberapa cara yang sebahagiannya aku dah praktikkan, boleh la dikongsi ngan korang.

Aku syak kucing yang sama berak depan pintu rumah aku walaupun
gambar ini di ambil di Papua New Guinea


KAEDAH PENCUKAAN
Kaedah ni diamalkan oleh mak aku, dia kata berkesan. Sebelum ni belakang rumah mak aku acapkali diberaki (ayat kasta tinggi) oleh kucing2 jalanan tapi lepas mak aku tuang cuka di kawasan yang sering menjadi tumpuan, takde lagi masalah najis kucing di situ.

Ok kaedah ni aku dah praktikkan, bertahan 2 hari sahaja. Pagi tadi aku nak pergi kerja, aku tengok dah ada balik najis kucing depan pintu rumah aku. Keras betul hati kau Zack (nama timangan aku bagi kat kucing tu).

KAEDAH PEMBELERANGAN
Pagi2 Sabtu aku dah keluar cari belerang. Mak cik kedai dengan dahi berkerut2 dia tanya aku. Nak buat apa ngan belerang ni? Aku malas nak bergurau panjang dan bagitau perkara sebenar memandangkan rupa bentuk makcik tersebut seakan2 mencurigai aku.. bimbang muka aku masuk berita malam tu sebab bunuh orang guna belerang dan dia plak dituduh bersubahat. (jauh plak aku berimaginasi)

Korang taburkan sahaja belerang di penjuru2 dinding dan kawasan yang menjadi tumpuan haiwan untuk melepaskan hajat. Belerang yang bersifat panas dan berbau menjadi bahan untuk mengelakkan dari dihampiri haiwan buas, serangga berbisa dan ular sewaktu perkhemahan. Jadi oleh yang demikian belerang juga boleh digunakan untuk mengelakkan kucing atau binatang lain dari terus memberaki di hadapan pintu rumah kita.

KAEDAH PENG-LADAHITAMAN
Ok tak jalan gak? Cuba kaedah ni plak. Didihkan air dan selepas air dididihkan, masukkan 1-2 sudu lada hitam (pure, bukan serbuk) ke dalam air didih. Kacau dan biarkan dalam masa 2 hingga 5 minit. Lepas tu korang masukkan ke dalam botol penyembur dan semburkan di kawasan yang menjadi tumpuan kucing.

KAEDAH DAISO
Ok kaedah ni memerlukan untuk korang pergi ke kedai Daiso antaranya di Sungai Wang, The Curve, IOI Mall Puchong, One Utama, Sunway Pyramid dan cari produk Cat Repellent di sana. Pastikan korang bayar terlebih dahulu di cashier sebelum bawa balik dan gunakannya di rumah :D

Oh abang depan kedai tu tengah usha Wife Repellent

Tak jalan gak? Hmm sama ada korang tangkap kucing tu dan pindahkan dia jauh dari kejiranan atau tukar nombor rumah bagi mengelirukan kucing. Nak kaedah lebih sadis? Korang sendiri pindah rumah lain hoho. Selamat mencuba!

A850

Review : Lenovo A880

10:02 AM


As salam,

Hari ni aku nak update pasal handphone Lenovo A880 memandangkan aku baru pakai fon ni dalam dua minggu. Sebelum ni aku pakai Samsung S Plus. Setakat hari ini aku berpuas hati dengan spec yang ditampilkan pada fon ni.. Kenapa aku beralih kepada Lenovo sedangkan spec yang ditengahkan oleh Samsung telah diakui pengguna? Salah satu sebab adalah harga!

Telah berada di pasaran antarabangsa pada tahun lepas dan berjaya menembusi pasaran Malaysia pada Januari 2014. Skrin bersaiz 6 inci memang sesuai untuk aku yang gemar bermain game. Main HD game tak lack, tak sangkut2 macam fon lain. Internal memori berkapasiti 8Gb dan mampu menampung sehingga 64Gb. Tapi untuk mendapatkan kualiti dan kelancaran dalam game, aku suggest korang guna memori card 16Gb sahaja sebagai maksimum requirement memandangkan ram fon berkapasiti 1Gb. Bimbang sangkut2 plak nanti.


Android version 4.2.2 Jelly Bean dengan menggunakan Quad-Core 1.3GHz Cortex-A7, dan Mali-400MP2 untuk GPU. Baterinya berkapasiti 2500mAh, mampu bertahan 1 hari penggunaan untuk bermain game dan online. Aku ingatkan kalau korang harapkan gambar yang lebih cantik, Lenovo A800 bukan pilihan terbaik sebab kameranya hanya 5MP. Model ini sangat sesuai untuk online dan bermain game.

Sebelum ni aku ada buat perbandingan dengan lain2 model Lenovo.

A850 - saiz LCD lebih kecil 6 inch dengan internal memori 4Gb
S650 - saiz LCD lebih kecil 4.7 inch, internal memori 8Gb tapi dan kamera 8Gb
P780 - saiz LCD 5.5 inch, 8MP camera dan bateri 4000mAH cuma mahal sikit
S820 - saiz LCD 4.7 inch, 12MP camera, internal memori 8Gb, bateri 2000mAH

Tapi kalau nak lagi puas hati korang beli K900. Skrin 5.5 inch, saiz ram 2Gb, Corning Gorilla Glass, nternal memory 16/32Gb, kamera 13MP, chipset Intel-Atom Z2580 Quad Core. Perghh pus hati kalau dapat sebab body dia pon cantik. Tapi mahal la sikit, harga sekarang around RM900 macam tu la.


So kalau korang mencari fon, why not korang try Lenovo. Kalau yang suka habiskan masa mengadap game, aku syorkan korang rembat A880. Seyes puas hati dan terbukti bateri aku masih lagi bertahan sehingga hari ketiga kalau on standby.

Pilihan di tangan korang.

harum malam

Aku Suami Yang Pasrah

12:00 AM


As salam,

Semalam aku anak beranak pergi Tesco cari barang, wife aku minta singgah kedai jamu. Aku tanya nak beli apa. Dia kata "Ada laa.."

Sampai rumah aku punggah barang, aku nampak botol yang dia beli. Gulp! Telan air liur aku. Terus meremang bulu roma aku!


Sebab terpengaruh ngan entry ZazaZehra la ni. KLIK SINI untuk bacaan lanjut.

Menambahkan stamina dan aktivi harian?? Cheh alasan je tu. Kahkahkah mati la aku cenggini


Apa salahnya kalau isteri nak jaga penampilan diri. Kalau sebelum ni macam Mak Lampir.. mana tau kot dia nak berubah jadi Che Ta? Heheh

P/s : Pasrah je la aku lepas ni kahkahkah








cara bersolat di dalam kenderaan

Rukhyah Solat Di Dalam Kenderaan Akibat Kesesakan Jalanraya

2:28 PM


As salam,

"Abang solat dalam kereta? Tengah drive?", tanya wife aku. Aku anggukkan je.

Jarang benar berlaku kat aku, sebab selalunya aku akan solat subuh kat opis. Bergerak dari rumah pukul 5.45 pagi dan sampai dalam pukul 6.30-6.40 pagi. Tapi berlaku gak situasi yang tak dapat dielakkan terutamanya bila keadaan trafik yang tiba2 sesak membuatkan aku solat Subuh ketika memandu.



Sekiranya kita tak tersekat di dalam trafik, hampir pula dengan R&R.. jadi hendaklah kita solat seperti biasa. Jangan jadikan alasan untuk kita ambil jalan mudah solat di dalam kereta. Solat di dalam kenderaan hanya boleh bila kita BENAR-BENAR MENGHADAPI KESUKARAN. Ada faham?

Cara bersolat di dalam kereta :

1. Duduk dengan menegakkan badan di tempat duduk dalam kenderaan.

2. Menghadap ke arah kiblat dengan berpandukan kompas atau kaedah yang sesuai
    walaupun tidak semestinya tepat. Memadai juga jika kita meyakini arah kiblat itu
    hanya pada awal solat sahaja ketika takbitarul ihram.

3. Niatkan solat yang hendak kita tunaikan itu ketika takbiratul ihram

4. Bacaan surah dalam solat adalah sama sepertu solat biasa

5. Rukuk hendaklah dilakukan dengan isyarat iaitu dengan menundukkan sedikit kepala
    serta badan dan kedua tangan diletakkan pada lutut

6. Sujud pula dilakukan dengan menundukkan kepala dan badan terkebawah sedikit
    dari isyarat rukuk.

7. Duduk antara dua sujud, duduk tahiyat awal dan akhir masih kekal seperti biasa
    dengan duduk di kerusi kenderaan.

8. Kita tidak perlu mengubah tempat duduk untuk membetulkan arah kiblat jika
    kenderaan yang kita naiki itu sering bertukar arah.


PERLUKAH DI QADA' SEMULA SOLAT TERSEBUT?

Tidak perlu di qada' sekiranya kita masih berwudhuk/bertayammum, mengadap kiblat sewaktu mengangkat takbir dan kita benar2 dalam keadaan DARURAT iaitu KESUKARAN UNTUK MENYEMPURNAKAN SOLAT SEPERTI BIASA tetapi sekiranya kita dalam keadaan berhadas, tidak mengadap kiblat sewaktu mengangkat takbir walaupun sukar untuk menyempurnakan solat, hendaklah kita qada' kembali solat tersebut. Istilah solat tersebut hanyalah sekadar untuk menghormati waktu solat.

Jadi bagi kes aku tadi, aku bersolat di dalam kenderaan tetapi aku was2 terhadap arah kiblat, tiada wudhuk walaupun tersekat di dalam trafik. Jadi aku perlu qada' kembali solat Subuh aku :)

Untuk hadis2 dan rujukan terperinci berkenaan ini boleh la korang rujuk ;

Panduan Mengerjakan Solat Khas (UNISZA)

Cara Solat Jika Terperangkap Dalam Kesesakan Lalulintas

Solat Dalam Kenderaan (JAKIM)

Cara Solat Di Dalam Kereta / Motosikal (Ustaz Azhar Idrus)

Cara Solat Di Dalam Kereta (Ustaz Abdullah Khairi)

Solat Dalam Kenderaan

Koleksi Soal Jawab Solat : Solat Dalam Kenderaan

Cara Solat Ketika Dalam Kenderaan (Ustaz Abdullah Khairi)



P/s : Islam itu dah cukup mudah, tetapi jangan kita permudahkan lagi ye :) Semoga wife
        aku mendapat pencerahan bagaimana solat di dalam kenderaan :)

isteri lawak

Lawak Demi Semangat Kesukanan

10:15 AM

As salam,

"Abang cuba tengok tu bla bla bla~", kata wife aku

Aku pun dengar tapi tak beri sebarang respon. Tak paham sebenarnya apa yang dia cakap. Lagipun aku drive. Aku tengok dia dah mencebik.

"Eh nape plak ni?", aku blur.

"Abang.. ayang buat lawak la tadi"

Ok aku faham. Aku suruh dia ceritakan balik apa yang dia cakap tadi. Sebaik dia habis cakap, walaupun aku tak paham sepatah haram dia cakap.. aku terus bantai gelak berdekah2. Kalau nak dapatkan efek lebih, pakejkan sekali tepuk lantai atau dalam situasi aku tepuk2 stereng atau picit2 perut tanda tak tahan gelak sangat.

Nampak tak? Nampak tak permainan yang aku cuba tunjukkan

Walaupun isteri kita tak reti melawak mana tapi cara di atas amat berkesan bagi memberi semangat untuknya terus melawak lagi di masa2 hadapan.

Mungkin dia mampu menjuarai pentas Raja Lawak.. sape tau :P




P/s : Lawak bini aku sudah semakin maju. Lepas ni boleh la perform
        kat majlis hari jadi mahupun kenduri doa selamat jiran2 berhampiran