pisang goreng cheese

Pisang Goreng Cheese Coklat

4:35 PM


Bismillah,

Pertama kali aku ke walimah.. jamah pisang goreng cheese coklat dan itu buat pertama kali aku jamah dalam hidup aku. Sebelum ni tau, nampak dan dengar tapi tak sampai seru untuk cari. Mungkin belum mengidam lagi.

Mak aku dah amik port baik tepi kuali.. asal selesai pisang digoreng terus minta sekeping dua ke dalam piring dia. Begitulah rotasinya sehingga aku sampai. Adik penggoreng tak boleh buat apa, mak aku Pengerusi Jiran Wanita. Bijak dia menggunakan peranannya, tapi bila suruh berucap dan dan demam hahaha :D



"Sedap gak mak"

"Pegi la amik.. mak jaga kerusi"

Aku masuk baris, tak macam mak aku. Aku spesis behave. Almaklumlah mantan pengawas sekolah 3 tahun berturut-turut. Orang kata lagi sedap kalau coklatnya guna Nutella.

**********

Entah siapa la yang buat kombinasi ni. Aku difahamkan Sabah Sarawak dah lama ada menda alah ni. Tapi bukan sembarangan pisang boleh masuk. Pisang abu adalah pisang terbaek. Disamping teksturnya yang lembut, rasannya yang cukup umphh dengan kandungan vitamin E kompleks dan G Major.. eh

Chis! Chis! Chiissss!!

Dan dan boleh pulak abis. Time turn aku plak tu! Tak sempat habis promote. hmm.

By the way pisang goreng cheese sangat sedap dimakan tanpa mengira waktu lebih-lebih lagi dimakan percuma cenggitu :) Ia juga tergolong dalam menu bajet-bajet western (western cheese dan pisang Abu - local netizen) 

Okey next time boleh buat sendiri kat rumah. Harap biru la mata aku lepas nih.



P/s : Aku biasa cicah pisang ngan sambal ikan bilis.. sedap! Cuba korang try

blog design

Blog Design Baru

10:48 AM


Bismillah,

Bla.. bla.. bla

Bla.. bla.. bla..

Bla.. bla.. bla

Bla.. bla.. bla..

(Keesokannya)

Eh sejak bila tukar layout? Tak perasan pon?

Sejak bla.. bla.. bla ko ke patratusnambelas semalam.

(touching)


**********

Ala buat apa nak tukar-tukar bagai? Tukar template, tukar header, ubah itu ini. Bukan boleh bagi trafik pon! Lagipun blog ko bukan femes mana. Afzal.. apjal apa?

Afzalsukasuki. Ko dah kenapa? Kelapa yang aku mintak ko parut tadi dah siap ke?

(baiya kerja part time tersebut terus terhegeh-hegeh belah kelapa untuk diparut)


**********



Trimas kepada designer, Azhafizah atas hasil kerja yang ohsem dan unbelibebel ini. Tema template baru ini konsep muhibbah dalam kejiranan, cubit peha kiri, pipi kanan dapat penampar. Ringkas, padat dan gebu.

Sengaja ubah selera. Hari-hari mengadap template ada muka sendiri (template lama).. mak aih jemu gak. Aku cadangkan kepada sesiapa yang rasa nak tukar template, boleh la rujuk Azhafizah. Thumb up untuk kekemasan, cepat dan mudah memberi kerjasama.

Aku sengaja up, takde komisyen tau. Jangan salah faham :)

entry terbaik 2014

SEGMEN : INI ENTRY TERBAIK 2014

2:56 PM


Bismillah,

Aku ngan kak Diana ni bukan orang lain dah, macam orang Penang ngan orang Kajang. Dalam bas Transnasional bertemu juga. Eh eh macam tu plak? Atas support dan sokongan moral yang tak berbelah bagi, aku menyatakan hasrat aku untuk turut serta segmen yang dia anjurkan. Cayalah kak!

KLIK BANNER untuk join MLM.. ehh segmen


Entry terbaik dari segi apa ye kak? PV? UV? atau kepuasan menulis?

Kalau nak diikutkan dari segi trafik, 3 entry di bawah ni mengungguli carta 2014 aku ;

Cara Membuat Kuey Teow Hong Kong                              (16634)
Cara Mudah Membuat Laksam                                             (16068)
Review : Lenovo A880                                                            (13654)

Walaupun tinggi la juga trafiknya tapi tak ada jiwa. Entry tu pada aku tak ada soul. Aku lebih tertarik pada entry mudah dan borak santai. Kau bisa buat aku tertawa bila aku membaca - itu yang aku maksudkan.

Di sini ini aku listkan 3 lagi entry yang aku rasa tak tinggi mana trafiknya tapi mendapat tempat di hati aku ;

Karya Antologi Cerpen Khas PB1M : Kerana Pensil
Cerpen : Jodoh
Cerpen : Menantu Pilihan Mak

Tak tau la best ke idak. Ke aku je yang rasa best. Best sensangat bang!! (tangan di bahu mata ke atas)

bantuan

Bantuan Yang Ditarik

2:51 PM


Bismillah,

"Dengan ini saya merasmikan bantuan ini dan diharap semua dapat menggunakan secara berhemah dan bersama"

Aku dan beberapa jemaah lelaki bertepuk tangan, bertepuk tampar dan ada yang tepuk amai-amai.

Alhamdulillah masih ada insan yang berhati mulia di muka bumi ini. Staf ofis aku gak. Ura-ura ada mengatakan dia bakhil orangnya, tangkai jering, buruk siku, kalau kain panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga dan sebagainya lagi lah. Nyata telahan mereka meleset. Persetankan mereka. Mereka cemburu

Hidup Encik xxx!!

Hidup Encik xxx!!

Encik xxx tersenyum dan dadanya dikuak sedikit bangga..

**********

Aku baru perasan..

Setelah sekian lamanya kami hidup berbekalkan bantuan yang diberi, aku baru sedar bantuan tersebut telah ditarik balik. Nah, sekarang diletakkan di bawah mejanya untuk kegunaan sendiri.

Gambaran dari jauh. Nampak tak?

Tilam lipat ini telah banyak berjasa kepada anak bangsa.

Puih!! Dasar haji bakhil, tangkai jering, buruk siku, kalau kail panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga. Gelaplah masa rehat kami lepas ni. Alamatnya berbantalkan sejadah pula la kami. Tak boleh mimpi indah-indah lagi

kopi o

Kopi O dan Maggi

12:12 PM


Bismillah,

Setiap hari aku akan teguk setengah cawan kopi o dan bakinya aku bawa keesokan hari. Hari-hari pun macam tu. Kat rumah dan ofis tak ada beza. Kalau di rumah, sebelum tidur setengah cawan dan keesokan pagi seusai subuh setengah cawan.

Bukan malas buat air tetapi hakikatnya aku tak mampu. Nak habiskan cawan tinggi ini haruslah kena dua hari. Seuncang kopi o kalau aku bancuh dalam cawan kecil molek, harus gelap terus hati aku penuh ngan kopi. Kadang-kadang seuncang tu aku guna dua kali bancuh.

Tak basi ke?

Kopi o tak basi. Cuma kotor dan menjijikkan kalau ada cicak atau lipas masuk ke dalam bekas air kopi o kau tu.

"Cicak dan lipas dilarang terjun"

Tu pun kalau dorang faham. Kalau tak guna je la penutup bekas yang kau dapat masa beli bekas air tu dulu. Bukan free, kena bayar tu!!

bagai pinang di belah dua

**********

Ni aku marah..
Siapa kata megi tak boleh makan?

Aku makan semalam
Hari ni boleh je aku taip entri lagi

Bukan tak boleh makan
Tapi tak baik untuk kesihatan

Tinggi betul gaya bahasa masyarakat kita sekarang
Sampai bahasa Melayu sendiri kena translate ke bahasa Melayu

buku matlutfi

Satu Bulan Satu Buku

4:12 PM


As salam,

Aku baru belek buku yang baru aku dapat dari bos aku sejak dua minggu lepas. Sengaja aku biarkan dia membiak dengan lebih tebal dalam sampul hadiah tu. Program hujung tahun, main tukar-tukar hadiah.

Terpanggil untuk membelek pun lepas baca entri seorang blogger yang datang komen blog aku semalam. Catatan Matlutfi. Pftt. Aku belek-belek lagi, pandai gak mamat vlogger ni menulis. "Jangan monyet jangan!" amaran kancil agar monyet-monyet tak makan cili. Takut tak tahan pedasnya plak nanti.


sengetkan kepala sahaja.. fikiran duduk diam-diam


Buku ketiga yang aku terima tahun ini. Aku susun kemas-kemas, ada la 3 buah buku semuanya. Oh lupa, aku tarik satu lagi buku dari dalam beg galas. Nah 4 buah buku, aku terus pakai cermin mata. Nampak macam ulat buku sikit walhal buku yang baru aku susun tadi.. buku kira-kira bulanan gaji aku.


kalau pedas masa kecik dulu aku lap lidah aku guna kain


Lepas ni setiap bulan aku mesti beli satu buku paling kurang. Kalau aku tak baca aci tak? sebelah susunan buku tu aku letak rotan ngan replika abah aku. Boleh juga kongsi manfaatnya pada orang lain, ye idak? Selama ni aku rasa aku tak perlukan buku. Aku ada kawan-kawan tempat aku jadikan rujukan. Ada yang bergelar doktor, jurutera, peguam, ilmuan dan ahli politik. Yup aku serius ni!

.
.
.
skrol..



skroll..



skrol lagi..



"Eh sejak bila Bilal Jejai ni blaja cucuk langit?"



**********

Pemerhatian mendapati sebilangan besar rakyat Malaysia berjaya memperolehi kerjaya di Facebook dan lazimnya mereka ahli syurga *tepuk tepuk


P/s : Al Quran jualah rujukan yamg terbaik

gambar banjir di Terengganu

Foto Kejadian Terkini Banjir Di Terengganu

10:55 AM


As salam,

Gambar-gambar di bawah ini dikongsi oleh rakan sepejabat isteri aku yang berada di Cukai, Terengganu. Bukan setakat di Cukai malah di Setiu pun turut mengalami nasib yang sama.




Di bawah ini pula aku kongsi daripada beberapa gambar di internet. Teruk juga banjir di Terengganu.



Aku cuma berdoa dan berharap agar tiada kejadian yang buruk berlaku kepada rakyat Terengganu khususnya anak-anak kecil yang teruja melihat air. Pastikan anak-anak kecil diawasi kerana paras air yang naik bukan sahaja merbahaya tetapi mengundang haiwan-haiwan berbisa dan berbahaya seperti ular, biawak dan buaya.

Redha dengan ujian yang Allah turunkan, semoga rakyat Terengganu ditempatkan dikalangan orang-orang yang sabar dan kuat imannya :)



filem seram melayu 80an

Filem Seram Melayu Yang Ingin Aku Tonton

2:43 PM


As salam,

Daripada minggu lepas aku beria-ria set masa nak tengok filem bergenre seram komedi di Astro. Aku ingatkan ia ditayangkan siang, rupa-rupanya pukul 11 malam hari Sabtu. Alahai dah la aku sensorang je, alih-alih aku tukar ke Amazing Race. Uhuk uhuk menyesal!

Cerita yang aku maksudkan tu tajuknya Main-Main Hantu. Masa tu aku baru darjah satu. Cerita dia memang la seram komedi tapi suasana, lokasi penggambaran, set dan make up hantu tu bebetul buat bulu roma aku berdiri. Pelakon dia Datuk Hamid Gurkha, Melissa Saila, Nancy Foo, Noralbaniah dan ramai lagi. 



Cerita dia mengisahkan sekumpulan pemain bola jaring dan guru mereka yang terkandas dalam perjalanan perlawanan di Melaka apabila bas mereka rosak. Mereka terpaksa bermalam di sebuah banglo buruk. Banglo tersebut dijaga oleh sepasang suami isteri yang sudah uzur. Mereka mula mengalami beberapa perkara aneh yang pada mulanya menyeramkan. Namun mereka mula menyedari bahawa gangguan misteri tersebut adalah didalangi oleh sepasang penjenayah yang telah melarikan diri dari tahanan pihak polis.


Filem Seram #2

Filem seterusnya yang teringin aku nak tengok adalah Perawan Malam (1988). Masa ni umur aku 5 tahun. Pelakon-pelakonnya seperti Dharma, Ziela Jalil, Rosyam Noor dan Salleh Yaacob.

Filem Perawan Malam mengisahkan Tiga rakan karib sedang membuat kajian didalam hutan rimba. Mereka sering diganggu oleh binatang buas dan dihantui oleh ngilaian. Kehadiran mereka disitu rupanya telah menimbulkan kemarahan pontianak disitu kerana telah mencerobohi kawasannya.




Salah seorang kawannya telah mencucuk sebatang paku dibelakang lehernya dimana dia telah berubah menjadi seorang yang cantik. Kawan-kawannya tanpa mengetahui asal usul perempuan cantik itu yang mereka menggangap anak orang asli di situ telah membawanya pulang ke kota. Oh filem ini merupakan hasil garapan Allahyarham Datuk Aziz Sattar

Filem Seram #3

Perghh filem angker paling seram lagi menyeramkan yang pernah aku tengok sampai sekarang aku masih tak boleh lupa keangkerannya. Filem hasil kolaborasi antara Malaysia dan Indonesia ini mengetengahkan Noor Kumalasari sebagai hantu yang bangun untuk membalas dendam. Korang biasa tengok filem hantu dari Indonesia? Biasa dengan Suzanna? Macamana Suzanna jadi hantu, macam itulah berjayanya Noor Kumalasari jadi hantu.



Filem ini mengisahkan enam remaja secara kebetulan tidak sengaja menghidupkan hantu untuk membalas dendam. Kebetulan juga ayah salah seorang daripada mereka, Susi (Rani Soraya) bertanggung jawab atas pemerkosaan dan pembunuhan keluarga si hantu. Maka bermulalah sesi membalas dendam.
Sebaliknya hantu yang baik hati itu, berjanji tak akan meneruskan untuk membalas dendam asalkan jasadnya disempurnakan. Si hantu (Noor Komalasari) terpaksa jadi arwah yang tidak tenteram kerana anak yang dikandungnya membuatnya tak mungkin mati sempurna. Maka dikeluarkanlah jasad bayi dari mulut hantu tersebut.

Dengan prop, jalan cerita dan paling penting suasana dalam cerita dan solekan hantu tersebut. Kalau korang tengok cerita tu, rasa macam korang jumpa hantu bebetul. Tengoklah part kepala terpusing ke belakang, bayi keluar dari mulut, jalan sensorang memalam. Err tetiba meremang plak bulu roma aku. Aku rasa kalau aku nak tengok cerita ni pun, aku tengok siang-siang kot. Bukan aku takut tapi hantu tu yang tak takutkan aku uhuk uhuk.
**********

Kita juga mampu menghasilkan filem-filem seram dan kembalikan kualiti filem lama ke era ini. Aku harap penggiat-penggiat seni dapat belajar sesuatu daripada filem-filem seberang terutama filem seram yang diakui keangkeran jalan cerita dan hantu-hantunya.
Heh tak memasal aku terus Google dan download tiga filem yang aku maksudkan di atas. Kalau korang berani.. downloadlah. Tengok filem Misteri Rumah Tua tu ye :D

gambar hantu

Sesuatu Yang Pelik Pada Gambar Ini!

11:12 AM


As salam,




Ok aku nak kongsikan beberapa keping gambar yang aku dapat daripada bos aku, yang dihantar oleh adik iparnya sewaktu bercuti di Santubong, Sarawak. Dia ada juga nyatakan hotel tempat mereka menginap, tapitak perlu la rasanya aku nyatakan di sini.

Gambar diambil secara continuously pada pukul 4.30 petang di sekitar kolam hotel oleh suaminya. Dalam gambar-gambar tersebut kelihatan pelik bila terdapat bayang-bayang hitam lain selain bayang mereka berdua dan lebih pelik lagi pada gambar terakhir di mana belakang kepala adik bos aku tu terdapat sepasang tangan seperti tangan budak kecil.

Aku telah mendapatkan kebenaran untuk berkongsi gambar ini. Dia berpesan gambar ini bukan untuk menakut-nakutkan orang di luar sana tapi hanya sebagai bukti yang 'benda' itu memang ada dan wujud. Bila aku cari di enjin carian Google, tak de plak kata hotel tempat mereka menginap ni berhantu. Tapi hotel tu memang sunyi suasananya. Nak buat macamana, rezeki mata.

Sama ada korang nak percaya atau tidak, terpulang. Aku tak rugi apa-apa, sekadar berkongsi pengalaman orang lain. Kalau ada gambar pelik-pelik lagi, aku kongsikan lagi ye :)

bestie

Separuh Jiwaku Pergi

9:52 AM


As salam,

Aku kenal dia since 2009, tapi menjadi sangat rapat sejak aku mula berpindah ke Kuala Lumpur pada tahun 2012. Kami umpama belangkas, kemana-mana pasti bersama. Makan pagi, tengahari, betul kereta, buat overtime hujung minggu, hangout, kursus.. boleh dikatakan semuanya berdua. Tapi sayangnya mungkin terhenti sehingga 5 Disember 2014 sahaja.

Dia dapat kenaikan pangkat dan dikehendaki melaporkan diri ke Kuantan, tempat bermula karier aku sebagai penjawat awam. Mula-mula aku dapat tahu, aku tak tau apa aku rasa tapi bila dari hari ke hari sehingga hari ini, tiba-tiba aku rasa kosong. Rasa seperti aku akan hilang sesuatu yang penting. Aku rasa macam hilang sebelah tangan!




All the best bro, berat nak lepaskan kawan sebaik kau. Mungkin lepas ni aku terpaksa bawak bekal hari-hari, buat overtime sorang-sorang, takde lagi partner nak melawak sakan. Takpe aku cuba sesuaikan diri. Aku harap kau pun macam tu kat sana.

Takde hal bro.. aku takde hal. Aku harap kau tak lupa yang kita pernah jadi bestfriend dan aku selesa bila ia kekal begitu. Betul lah kata orang, kita akan belajar menghargai sesuatu bila kita mula rasa akan kehilangannya.

Sayonara sampai berjumpa lagi..