Blog Sihatimerahjambu

G-SHOCK

Koleksi G-Shock Online Terkini di ZALORA

5:40 PM


Bismillah,

Aku penggemar dan pengumpul jam sejak dari sekolah menengah lagi. Tetapi dalam banyak-banyak jam yang aku kumpul, aku sangat berpuas hati dengan jenama G-SHOCK. Serius tak tipu!

Berbeza dengan jenama lain, G-SHOCK sangat lasak dan boleh digayakan dalam apa juga keadaan. Sukan lasak, di tempat kerja atau korang boleh pilih design yang lebih formal untuk majlis korporat. Ia dikenali sebagai jenama jam tangan yang berkualiti dan sangat mampu milik. Ada pelbagai warna, corak dan rekaan khas untuk lelaki dan perempuan.




Ia juga dilengkapi dengan fungsi khas yang membantu korang untuk melakukan aktiviti luar. Ciri-ciri khas yang dimaksudkan adalah seperti kalis air atau water resistant, kalis hentakkan atau shock resistant, stopwatch, alarm dan banyak lagi. Jenama yang berasal dari Jepun ini telah dikenali sejak berpuluh tahun yang lalu dan sehingga kini masih kukuh di pasaran dunia sebagai salah satu jenama jam tangan yang terbaik.

Untuk anda yang menggemari koleksi jam tangan G-SHOCK, korang boleh dapatkan koleksi jam tangan ini di laman web online seperti ZALORA Malaysia dengan harga yang sangat berpatutan. Tak perlu risau bersesak sebab korang boleh menikmati penghantaran secara percuma terus ke rumah anda. Bukan itu sahaja, korang boleh membuat pulangan semula dalam tempoh 30 HARI selepas tarikh pembelian secara PERCUMA dan yang penting ORIGINAL!







Miliki koleksi jam tangan G-SHOCK online korang hari ini juga di butik G-Shock Online dengan penjimatan yang berganda dan temui pelbagai tawaran istimewa beserta tawaran harga yang cukup menakjubkan. Tunggu apa lagi?



gaji lumayan

Mohon Cuba Orang Lain

1:52 PM


Bismillah,

"As salam. Hai Af"

Tiba-tiba aku dapat mesej dari kawan lama. Dia punya lama kira kawan zaman paleolitik dulu la jugak. Af? Oh gay sungguh nama aku tu. Aku mula scan satu persatu.. ye la orang hilang tetiba muncul balik, kira musykil la jugak kan?

Kat facebook display picture gambar dia mengenakan kot hitam, diambil dari bahagian sisi dan sangat kemas sambil tunjukkan isyarat bagus. Hmm.

Timeline dia penuh dengan kisah kejayaan dia semata-mata. Dia mampu mengubah hidup dalam tempoh beberapa bulan. Ramai dah orang join ngan dia dan rata-rata mampu menjana pendapatan puluhan ribu ringgit sebulan. Ada gambar dia pergi bercuti beramai-ramai, hantar mak bapak pergi menunaikan haji, ada gambar duit dan barang-barang yang pada perkiraan aku seumur hidup pun aku tak mampu beli.




Hmm aku hadap balik mesej yang baru dia hantar tadi..

Agak-agak patut tak aku reply dan tadah telinga dengar janji-janji manis melambung melangit

..atau aku just matikan lappy dan keluar lunch ngadap nasi



P/s : Rezeki aku mungkin tak secukup mana, tapi insya Allah aku akan ikhtiarkan cara lain.
         Terima kasih atas keprihatinan dan nama yang ko bagi kat aku :)
     

gambar anjing dalam telefon

Cerita Pasal Anjing

10:52 AM


Bismillah,

Aku baru dapat mesej. Berkerut keniing aku sekejap. Berderau darah aku. Nak tak nak aku kena cepat. Kang tak memasal aku tanggung dosa.




     "Samsung user. Bagi mana-mana orang Islam yang menggunakan hp jenama samsung,
      please take note. Ce korang taip *#0*#  Pastu korang pegi touch kat kotak sensor.
      Pasti klik test image akan keluar gambar anjing. Memang kurang ajar la. Pandai betul
      orang yahudi jual barang dia. Nak merosakkan orang Islam..bla bla bla.
      Illuminati..bla  bla bla agenda yahudi.. bla bla bla.. karipap panas untuk dijual bla
      bla bla"


Tapi aku syukur, nasib aku pengguna Lenovo. Aku tak payah nak risau sebab gambar anjing tu ada kat telefon jenama samsung je. Bila aku try google gambar anjing kat fon aku.. keluar gambar timun.

Kus semangat.. nasib baik.


P/s : Ni bukan ke cerita zaman pra-sejarah? Ke yang forward cerita ni baru pakai telefon?




bantuan rakyat

[Viral] Maklumat Palsu Mengenai BR1M 2016

11:31 AM


Bismillah,

Aku ada dapat mesej melalui aplikasi Whatsapp yang mengatakan penerima BR1M dikehendaki mengisi semula maklumat baru di laman sesawang e-BR1M kerana maklumat lama tidak lagi boleh diguna pakai. Kegagalan untuk berbuat demikian akan menyebabkan tidak mendapat bantuan.




Bukan aku je, kengkawan aku yang lain pun dapat mesej yang sama. Dorang ada cuba isi maklumat baru walaupun sebelum ni dorang dah kemaskini untuk BR1M 2016. Tapi gagal kerana maklumat mereka telah ada di dalam sistem.

Jadi inisiatif aku hari ini, aku telefon sendiri pihak LHDN yang menguruskan BR1M untuk dapatkan kepastian berkenaan perkara ini. Aku dapat bercakap dengan pegawai bertugas yang bernama Puan Wani dan dia maklumkan penerima yang telah berdaftar hanya perlu kemaskini maklumat baru sahaja dan tidak perlu mengisi balik maklumat dengan akaun baru. Hanya penerima yang baru mohon BR1M 2016 sahaja dikehendaki membuka akaun baru.




Jadi Puan Wani sudah mengesahkan maklumat sebenar berkenaan perkara ini. Untuk sebarang kemusykilan dan kepastian, sila hubungi ;

Hotline BR1M LHDN : 1-800-88-2716
Hotline BR1M MOF   : 03-8882 4565 / 03-8882 4566


bos dan staf

Influence The Others

2:33 PM


Bismillah,

Ada seorang kawan asyik merungut pasal bos dia. Bos dia busuk hati, suka menyusahkan dia, tak suka tengok dia senang, ada je kesalahannya pada mata dia, kedekut markah, cakap depan lain.. belakang lain, suka memburuk-burukkan dia di hadapan staf lain, bila bos dia buat salah hukumnya harus.. tapi bila orang lain buat kesalahan yang sama dia jatuhkan hukum haram and so on.

"Apa perlu aku buat kalau ada bos macam ni?", tanya dia.

Ada yang cadang buat surat layang, ada yang suruh pulaukan.. yang suruh pancitkan tayar kereta pun ada. But someone step forward and give a damn deep answer.




"Nak tak nak kau kena jadi bos. Bos kepada bos kepada bos bos dia. Dengan kata lain bapak segala bos!"

Yeah indeed.

Jika kita tak mampu nak ubah orang lain, terpaksa lah kita ubah diri kita sendiri. Ye tak?



font

Taip Singkatan SAW di MS Word

5:34 PM


Bismillah,

Aku nak kongsikan satu cara untuk taip sallallahu alaihi wasallam (SAW) dalam bentuk font di dalam MS Word. Harap sangat dapat membantu.




adzan

Takziah Dari Aku

4:55 PM


Bismillah,

Semalam aku dikejutkan berita kematian rakan sekerja aku, satu ofis sewaktu aku tiada. Takziah aku ucapkan.




Takziah bukan kerana dia telah kembali ke rahmatullah. Tetapi kerana mati hatinya bila dia meminta seorang rakan aku untuk perlahankan suara azan yang aku set kan di atas meja hanya kerana dia berbual di telefon.

Mengganggu katanya.

Hari ini aku sedar tiada lagi azan berkumandang dari meja aku..

By the way innalillahi wainna ilaihi rojiun. Semoga Allah tempatkan 'hatinya' dikalangan orang-orang yang beriman.


P/s : Hilanglah fungsi azan jika ianya diperlahankan


bulu dada

Uncle Bulu

10:23 AM


Bismillah,

Sebelum ni

"Lipas.. mana lipas ni",teriak aku bila nampak dia mula main air kat dapur. Mencecet dia lari ke ibunya

"Cicak tangkap Jasmeen ni", teriak aku lagi bila mana aku lihat dia dok leka main bedak ibunya kat bilik. Berlari lagi dia ke ibunya.

Tapi sekarang ni dia boleh nak gelak-gelak bila aku petik nama cicak atau lipas. Nampaknya aku kena ubah strategi lain. Cicak dan lipas tak cukup untuk menakutkan dia lagi.

Kelmarin tengah elok Jasmeen makan, kawan aku datang bagi salam. Sebaik si Jasmeen toleh ke arah kawan aku, dia terus pecut 4x100 meter ke dapur. Nangis jangan cakap la. Macam kena histeria.

Sekarang aku tak risau lagi. Asal dia mula nak buat fiil pelik-pelik, aku akan petik nama kawan aku ni.


Uncle Bulu yang menjadi igauan dan mimpi buruk Jasmeen


"Uncle bulu.. oo Uncle Bulu. Amik Jasmeen ni"

Mujur Uncle Bulu ada.. senang aku nak buat kerja. Aku siap upload gambar kawan aku tu dalam enset dan aku cadang nak letak kat tempat-tempat kritikal tumpuan Jasmeen. Jasmeen pun sekarang takut-takut nak main enset lagi.

Aku cuma harap enset tu tak terselit bawah bantal aku. Kang pelik plak puan isteri tengok aku nangis teresak-esak berhingus bagai time nak kejut aku bangun pagi.


P/s : Aku pinjam gambar ko ye Fadhlur hehe



janin tanpa tempurung kepala

Keajaiban

4:31 PM


Bismillah,


Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar

Ada sebab aku jadi macam ni. Bulu roma aku meremang bila aku dengar berita yang aku terima. Sejak seminggu lalu, adik aku atau aku panggil Angah.. terpaksa buat keputusan hidup dan mati bila dapat tahu janin yang dikandungnya tidak normal.

Doktor mengesahkan yang anaknya itu tidak punya tempurung kepala. Allahuakbar. Berita itu terlalu mengejutkan kami sekeluarga. Doktor memberitahu yang kebarangkalian anaknya untuk hidup hanya 24 jam sahaja selepas dilahirkan. Doktor memberi cadangan tetapi keputusan tetap di tangan Angah.

Kami berbincang dan memberi kata-kata semangat namun kami tak punya masa yang lama, janin semakin hari semakin membesar. Akhirnya setelah mendengar pendapat beberapa orang ustaz dan doktor pakar, kelmarin Angah aku dengan berat hati bersetuju untuk gugurkan janin dalam tempoh 49 hari.

Semalam sebelum induce, doktor scan janin sekali lagi sebelum diinduce. Janin nampak lemah dan senyap. Keadaannya masih tak berubah. Tiada garisan tempurung kepala dan tanggannya pendek sebelah.




But something really happening today. Sebelum doktor induce kali kedua tengahari tadi, doktor tergerak hati untuk scan janin Angah. Apa yang buatkan dia terkejut, janinnya kelihatan normal. Tiba-tiba sahaja ada garis tempurung kepala dan tangannya yang pendek jadi sempurna panjangnya! Dia buat perbandingan gambar scan semalam dan hari ini. Memang nampak perubahan. Doktor memohon maaf berkali-kali kerana perkara itu tak pernah belaku kepadanya sepanjang kariernya sebagai doktor. Dia simpulkan itu sebagai satu keajaiban

Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar

Yeah something miracle happening to us today. Aku rasa nak menangis, lebih-lebih lagi bila semalam aku rasa tak sedap hati dengan keputusan yang Angah buat. Mungkin ini kerana berkat doa ataupun sengaja Allah turunkan sedikit ujian, nak lihat adakah kami mampu hadapinya dengan rasional atau tidak.

Alhamdulillah janin sihat dan normal, dan dia pun kelihatan aktif berbanding semalam sebelum diinduce. Mungkin gembira bila dapat tahu yang dia berpeluang melihat dunia dan masih kekal di rahim ibunya.

Ada kalanya kita dipaksa memilih dua jalan yang samar. Dalam keadaan buntu.. dongaklah ke atas kerana Dia ada di situ. Allah jualah sebaik-baik perancang. Semoga Allah ampuni dosa kami semua. Semoga dipermudahkan segala urusan Angah sekeluarga

Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar


blogging

Selepas Tiga Tahun

5:27 PM


Bismillah,

Aku kahwin tahun 2012, puan isteri ada tanya aku ;

"Abang, bila nak cash out Nuffnang ye?"

Tapi aku senyap, sengaja tak nak bagi jawapan time tu.

Sebab jawapan soalan dia tu akan aku jawab kat dia hari ni selepas 3 tahun ;

"Abang cash out Nuffnang hari ni la yang"


Bukan aku punya ni. Ihsan Google



P/s : After 3 years. Ok what daripada takde. Syukur alhamdulillah :)






budak praktikal

Gatal

2:15 PM


Bismillah,

Budak intern baru lapor diri kat opis aku. Empat orang.. perempuan semuanya. Muka pun nerd belaka. Kalau nak ditilik pada muka dorang, macam baru sekali dua je buat dosa. Kalau aku melawak, aku kena sertakan sekali maksud dan rumusan sebab dorang tak faham.

"Saya dengar ada lagi budak praktikal nak lapor diri", budak intern lab aku mulakan perbualan.

"Oh yeke?", aku sedikit terpinga. Tak plak dimaklumkan kepada aku sebelum ni.

"Nasib.. baru rasa semangat sikit", sambung dia lagi. Aku pandang dia musykil. Kawan dia yang sorang pun tunduk tersenyum

"Aih semangat kenapa plak?", aku lihat dia tersipu-sipu malu. Malu-malu nerd.. tak boleh nak aku ungkapkan, apatah lagi suruh korang bayangkan. Macam muka Dr Senbei

"Kenapa? Ke sebab bebudak intern baru nanti.. bebudak lelaki", tanya aku lagi.




Dengan tak semena mena dia berlalu sambil tersengih-sengih. Muka dari merah terus jadi ungu kelabu kuning. Serupa aiskrim paddle pop pelangi dah aku tengok

Bila aku tanya, alasan dorang sebab akak ngan abang atas dorang semua dah kahwin.

Masalahnya bulu ketiak korang pun malu-malu alang nak tumbuh. Nak buat sanggul pun tak lepas. Ni banyak tengok cerita melayu ni aku rasa.

Takpe la dik, kahwin kan macam main masak-masak. Bila sampai masa mak panggil balik, Esok boleh sambung main lagi kan?kan?

Tetiba gatal plak telinga aku



cara mudah muat turun video

Cara Download Video Youtube Tanpa Software

1:11 PM


Bismillah,

Selain Youtube Downloader, aku nak kongsikan tips cara nak muat turun video dari Youtube. Tips ni tak memerlukan korang untuk memasang sebarang perisian. Sangat cepat dan mudah.


1. Mula-mula pergi ke page youtube dan pilih video yang hendak korang muat turun.




2. Pada alamat URL video yang hendak korang muat turun, tambahkan huruf 'ss' di hadapan
    perkataan youtube. Contohnya seperti ini (rujuk gambar di bawah) ;




https://www.youtube.com/watch?v=sk3odZcCR2g

bila ditambah huruf 'ss' jadi seperti ini  ;

https://www.ssyoutube.com/watch?v=sk3odZcCR2g

dan tekan ENTER.


3. Korang akan masuk ke webpage baru seperti gambar di bawah. Pilih format video yang korang
    mahukan dan seterusnya tekan Download





4. Tunggu sehingga video anda siap dimuat turun. Selesai.

Semoga beroleh manfaat atas perkongsian ni insya Allah :)


kejadian aneh

Ingatan Mesra Dari Dia

10:36 AM


Bismillah,

Lama aku tak update something. Bukan tak ada cerita, cuma mood tu tak sampai. Bila tak sampai.. nanti cerita jadi tergantung.

Pagi tadi macam biasa puan isteri kejut Subuh seusai dia selesai melaksanakan tanggungjawabnya di atas tikar sejadah. Aku di bilik sebelah memandangkan aku tak berapa sihat, selsema dan sakit kepala.

Aku perhatikan dalam keadaan mamai, puan isteri dok memerhati bilik sebelah. Aku agak mungkin dia tengah perhatikan tudung atau baju yang hendak dipakai. Aku bangun dan melintasinya, tak cara dengan perbuatan dia tu.




"Abang.. cuba abang tengok sejadah atas katil tu", tegur puan isteri sebaik sahaja melihat aku keluar dari bilik. Aku lihat.. tak ada apa yang pelik hingga puan isteri sambung menghabiskan ceritanya.

"Tadi sayang solat macam biasa. Sayang dah lipat sejadah tu kat bucu katil. Alih-alih sayang ambil baju abang sekejap, sayang datang balik tengok sejadah tu jadi macam tu"

Aku lihat sejadah tu berdiri macam bentuk roti tisu. Aku datang dekat dan aku lipat kembali sejadah tersebut. "Hmm tak ada apa-apa la sayang. Jangan risau la", aku cuba tenangkan puan isteri. Mukanya nampak takut.

Aku biasa dengar kejadian pelik berkenaan sejadah, tapi bila berlaku kepada aku dan puan isteri.. aku tak tau nak rasa apa. Takut, terkejut dan gembira.. semua bercampur baur.

Apa pun aku bersyukur. Aku mungkin lalai dan leka. Apalah salahnya sesekali Dia kembali untuk mengingatkan. Bukan kah itu tandanya Dia masih sayangkan kita?

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.


P/s : Sekadar berkongsi pengalaman, percaya atau tidak itu hak individu. Kita punya iman :)


kisah alam universiti

Tak Boleh Pakai

3:49 PM


Bismillah,

Teringat aku masa belajar dulu..




"Anep warung pakcik depan tu sedap tak?, sapa aku sesambil bersiap nak keluar makan.

Kawan aku dok terbaring dengan kain pelikat dia sambil kunyah biskut mati. Berguling-guling tiap kali hero dia mati. Hero game.

"Perghh tak sedap. Sup tawar, nasi sampai lambat, sikit plak tu. Ayam boleh kira, air salah hantar. Jangan harap aku nak jejak kaki ke situ lagi. Mati kebulur pun aku takkan makan kat situ lagi. Eh ko nak ke mana ni?", tanya kawan aku.

Aku termenung kejap. "Nak keluar makan"

"Makan mana?", tanya dia endah tak endah.

"Kedai pakcik depan tu je. Aku ingat nak belanja ko tapi.."

"Jooommmm!!", tak sempat pun aku habiskan ayat dia dah kat depan pintu bilik, ngadap cermin betulkan remos dengan lidah sedikit tersentil.


Mati kebulur pon ko tak nak jejak ye? Meh aku kahakkan ko!



P/s : Seronok bila ingat zaman belajar dulu. Biskut kering pun rasa pizza

bulu dada

Habuk

4:40 PM


Bismillah,

Aku terbaring sambil kunyah keropok anak aku, si Jasmeen. Dia baring kat sebelah aku.

"Babah.. habuk", katanya

Mata aku tak berkelip mengadap tv. Nak buat tak endah tak boleh.. kang mesti dia tanya lagi selagi aku tak jawab.

"Meen tolong buang", jawab aku

Aku dengar dia tiup pada mulanya. Mungkin agaknya habuk tu masih tak berganjak, dia tarik guna tangan.

"Adoi!!", aku menjerit.

"Tu bukan habuk la Meen. Tu bulu dada babah!!"

Muka Jasmeen terlopong, tak tau dia faham ke idak sebab dari pandangan mata dia tu nampak masih bernafsu nak buang 'habuk' kat dada aku tu





Motif sebenarnya aku nak bagitau aku ada bulu dada kahkahkah


kisah kekeluargaan

Apalah Ada Pada Nama Kan?

5:45 PM


Bismillah,

Ni cerita lawak abah aku. Lawak tahap mana aku tak tau, tapi aku yang kelakau ni pon boleh gelak.. kira mencapai KPI lawak-lawak antarabangsa jugak la abah aku ni. (kelakau aku ni kalau digulung-gulung boleh jadi tembakau rokok)

Nak dijadikan cerita, nenek aku nak bersalin. Eh ni cerita masa abah aku kecik dulu. Agak-agakla nenek aku nak bersalin sekarang (maaf tak dapat aku bayangkan) Setelah diriki-riki, sah abah aku bakal dapat adik lelaki. Jadi miting bersama adik beradik yang lain perlu dilakukan secepat mungkin untuk menentukan nama yang sesuai.

Masalah nama ni menyebabkan mereka adik beradik abah aku jadi huru hara. Hilang fokus nak buang hajat. Ada yang malas gosok gigi.. gosok gigi depan je, siap bergaduh bagai pun ada. Senang cerita serba tak kena.

Nenek akhirnya selamat bersalin di rumah. Sebelum atuk aku keluar nak daftar nama.. abah aku cadangkan nama yang mereka rasa paling ummpph la time tu. Kira nama orang KL walaupun duduk Melaka. Kira kalau dipadankan nama tu ngan adik dorang yang baru lahir tu.. setaraf la ngan M Shariff dan S Jibeng.




3 jam berlalu..

Atuk aku balik. Abah dan adik beradik yang lain masing-masing kerumun atuk, nak tengok surat beranak adik mereka. Masing-masing berkerut.

"Nama sapa ni Bah? Mana nama yang kitorang bagi?", tanya abah aku

"Abah terjumpa kawan abah kat warung kopi simpang depan tu, borak punya borak.. lupa plak nama yang ko bagi tadi", balas atuk aku.

"Abis tu.. mana abah dapat nama Yunos ni?, abah aku masih tak puas hati.

"Oh! Kawan abah tu nama Yunos. Abah pakai nama dia je la", atuk aku blah tinggalkan abah aku ngan adik beradik yang lain terpinga pinga.


Aku rasa abah aku ngan adik beradik dia yang lain nangis kot lepas tu sebab tak puas hati dan buat mogok lapar depan rumah. Tapi abah aku tak cerita. Elleh malu nak ngaku lettew :P


P/s : Yunos pon okey apa.. nama nabi :)



kawad cam. kisah lucu

Kawad Cam

10:57 AM


Bismillah,

Cerita bulan lepas, berlaku kat makcik aku. Rumah dia kena ceroboh masuk tapi takde apa-apa yang hilang sama ada barang kemas, duit dan perkakas rumah. Masa tu makcik aku takde kat rumah.

Pulang dari kerja, dia nampak orang kampung kerumun di kawasan rumah dia bersama seorang lelaki yang diikat tangannya. Saksi bagitau yang lelaki tersebut mundar mandi di kawasan ampaian sebelum masuk ke rumah dia. Lepas tu polis datang untuk menahan suspek dan minta makcik aku ke balai polis untuk membuat kawad cam.




"Kawad cam? Nak cam apa?", makcik aku musykil.

"Cam seluar dalam puan sebab suspek ni banyak terbabit ngan kes curi seluar dalam", balas pegawai polis tersebut.

Cam spender? Agak-agak nak ngaku tak kalau spender tu serupa roti kirai? Erk!


P/s : Rare betul kawad cam spesis nih :)

cara lembutkan hati anak

Tips Melembutkan Hati Anak Hyperaktif

11:18 AM


Bismillah,

Petua ni aku kongsikan hasil pengalaman mak saudara aku yang dulunya mempunyai anak-anak yang hyperaktif. Hyperaktif kat sini aku maksudkan tak reti diam, susah nak dengar kata, suka membentak-bentak 24/7.

Hyperaktif bagus menunjukkan perkembangan secara sihat otak kanak-kanak, tetapi keburukannya pula takut mendatangkan kecederaan pada dirinya sendiri.




Tipnya mudah sahaja. Amalkan beri anak tersebut makan pati atau jus kurma 2 kali sehari, pagi dan malam. Insya Allah lama kelamaan anak itu akan lembut hatinya dan lebih dengar kata. Pati kurma boleh didapati di kedai-kedai jamu atau kedai-kedai pak Arab. Harga dalam RM10-12 sebotol sahaja. Tapi kalau tak jumpa jugak, boleh la belikan anak-anak tu buah kurma dan amalkan memakannya.

Aku sendiri nampak perubahan kedua-dua anak lelaki makcik aku tu. Nampak lebih sopan dan dengar kata. Abang dia plak dah jadi macam pemalu plak.

Jasmeen aku bagi makan jenama ni


Apa-apa pun sekadar perkongsian ilmu. Insya Allah anak yang keras hati dan hyperaktif dapat dilembutkan hatinya.


P/s : Untuk warga emas macam kita ni, selain istighfar.. aku akan kongsikan tip untuk lembutkan hati
         pasangan ye nanti


kisah lucu

Rabun Malam

9:46 AM


Bismillah,

"Sayang drive malam ni ye. Abang penat", ujar aku sambil kunyah keropok.

"Ayang kan rabun malam bang. Mana nak nampak sangat. Tak nak la ayang. Takpe la abang bawak la perlahan-lahan", balas puas isteri. Aku senyap je la. Bajet-bajet nak sedih.




Tapi setiap malam, ini yang akan berlaku;



"Abaaannggg!!", puan isteri menjerit. Dia nampak ada kucing melintas.

"Abang tepi sikit! Tepi sikit!", dia nampak motosikal yang berada satu kilometer kat depan berhenti kat lampu isyarat.

"Abang! Abang jaga-jaga!", dia nampak ada lubang sebesar lubang pusat aku atas jalan.


Err rabun malam? Are you SERIOUS?


menu Red Card

Jalan-Jalan Cari Makan : Red Card Cafe

2:15 PM


Bismillah,

Hari tu aku bawa puan isteri keluar makan meraikan ulangtahun perkahwinan kami ke tiga. Dia decide nak ke Red Card di seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Boleh gak try, aku pun tak pernah ke situ lagi.




Dekorasi dalamannya sama cantik macam luaran. Susunan meja yang kemas, kerusi panjang yang selesa. Cuma masa tu aku agak terkilan sebab lambat mendapat layanan. Dua tiga kali juga la aku panggil. Aku fikir yang baik-baik, mungkin banyak order dari customer lain sebab nak kata ramai customer time tu.. memang tak la.




Banyak menu yang perlu aku cuba, tapi pasta lebih menarik perhatian aku. Aku nak cuba set burger.. tapi takde plak kat situ. Aku order Mac & Cheese. Puan isteri order cabonara, boleh kongsi dengan Jasmeen skali.



Mashed Potato RM6, Honeydew dan Pink Lemonade RM5


Ada set pasta, grill dan asian. Harga boleh tahan average RM20++ sekepala. Tapi berbaloi la dengan rasanya. Memang terbaik lah. Pekatnya kuah pasta tu, aku agak dia tuang satu botol penuh untuk satu pinggan gamaknya hahaha. Banyak dan pekat. Marvellous. Untuk 2 menu tu bersama mashed potato untuk Jasmeen, air honeydew dan pink lemonade, aku perlu bayar RM50++.



Mac & Cheese RM14.90

Cabonara RM14.90



Ada rezeki aku nak repeat balik, nak cuba menu lain plak. Kalau nak bawa yang tersayang, boleh la cuba menu western dan asian di dalam ruang kemas dan selesa di


RED CARD
17 & 18
Jalan Medan Pusat Bandar 4A, Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor


amalan untuk memperolehi zuriat

Petua Untuk Mendapatkan Zuriat

11:26 AM


Bismillah,

Aku nak kongsi satu petua dengan korang. Petua ni aku dapat daripada imam masjid Tanjung Gemok, Kuala Rompin masa aku balik kampung sebelum ni. Imam ni kenalan rapat bapak mertua aku.

Sebelum ni ramai pasangan berkahwin datang meminta tip cara-cara untuk mendapatkan zuriat daripadanya. Dan rata-rata yang mengamalkan petua yang diberikannya alhamdulillah dikurniakan zuriat.

Caranya, sebelum bersama dengan isteri si suami hendaklah istighfar 3 kali terlebih dahulu. Kemudian diikuti dengan selawat sebanyak 100 kali. Selesai selawat baru boleh bersama dengan isteri. Petua ini hendaklah dilakukan oleh suami, dan bukan isteri.




Tips Untuk Mendapatkan Anak Yang Soleh
Sebelum bersama, istighfar 3 kali. Kemudian baca ayat Qursi 1 kali. Ayat Qursi bertujuan sebagai pendinding antara hubungan suami isteri, semoga benih yang terhasil dilindungi daripada jin dan iblis.

Kemudian baca doa dipermudahkan urusan dengan tujuan apa yang kita hajati, Allah akan makbulkan insya Allah. Semoga dijauhkan daripada kesulitan dan kesukaran untuk mendapatkan zuriat.




Itu antara petua-petua yang boleh aku kongsikan. Mudah-mudahan kita perolehi zuriat yang sihat dan soleh insya Allah. Apa yang penting, sabar dan tawakal. Allah takkan menganiaya hambanya dan Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita :)


P/s : Selawat 100 kali tu memang menguji iman suami hehe :P


hari lahir

Kenapa Semakin Pendek?

12:15 PM


Bismillah,

Semalam ulang tahun kelahiran puan isteri. So tengahari aku ajak keluar, treat her for a lunch. Dia decide sendiri mana nak pergi, kerja aku keluarkan duit sahaja.

Meanwhile on the way ke lokasi pilihan, puan isteri berborak santai

"Abang, thanks for the wish today on facebook", ujar dia. Aku senyum semata.

"Tapi ayang perasan something..", tiba-tiba dia sambung ayat dia tadi ngan tapi.

"Kenapa?", celah aku pantas. Musykil pun ada.

"Kenapa wish abang.. makin lama ayang tengok makin pendek? Tahun pertama kahwin dulu macam karangan, tahun kedua macam cerpen. Apsal tahun ni macam pantun je?"

"Erk!", aku terkedu nak cakap apa-apa. Isteri dengan sense tinggi cenggini suka buat aku terkulat-kulat sendiri.




Trimas puan isteri, semoga dengan melangkaunya satu angka ni, ayang dikurniakan kesihatan yang baik dan berpanjangan, dimurahkan rezeki dari pelbagai sudut, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat dan kita kekal bahagia dengan anak-anak sehingga ke Jannah

Insya Allah


Hari Raya Aidiladha 2015

Istilah Raya Korban

3:20 PM


Bismillah,

Hari raya korban muncul lagi tahun ni. Papan permohonan cuti semakin penuh. Ofis pula semakin sunyi. Tak semeriah Aidilfitri, tapi cuti tetap cuti.

Selain kambing dan lembu, ada sesuatu yang perlu dikorbankan lagi. Raya kali ni di kampung suami, si isteri gigit jari. Nampaknya lakonan isteri tahun ni tak berapa nak menjadi.

Yang berpantang.. teruskanlah berpantang, tak semua juadah boleh diisi. Kang darah tinggi naik lagi. Tak memasal apply MC. Ala kalau doktor nak bagi, sapa la yang tak sudi.

Bajet kena cari lagi sebab baru je masuk gaji. Perjalanan jauh lagi, takkan tengah bulan nak aqiqah megi? Kesian kat anak bini.




Sabar lah kaum suami, kena memandu sorang diri. Anak bini dah diulit mimpi. Destinasi tak sampai-sampai lagi. Kenderaan panjang tak henti-henti. Time ni jangan dibawak lawak jem dan roti. Kang ada yang makan kaki.

Aku kerja tahun ni, malas nak apply cuti. Berkorban la aku sorang diri kat sini. Selamat Hari Raya Haji. Apa yang kita kecapi kini. pasti ada pengorbanan yang besar tanpa kita sedari.

Berkorban apa saja
Harta atau pun nyawa
Itulah kasih mesra
Sehati dan mulia


P/s : Cantik liriknya, dalam juga maknanya

Menu masakan

Nasi Goreng USA

9:47 AM


Bismillah,

Selama ni aku ingat menu ni acah-acah western gitu. Siap ada sosej, ada fries bagai. Tapi versi yang aku selalu order cuma ada telur mata dan daging masak merah. Ntah mana western nya aku pun tak tau.


Tapi kelmarin baru aku tau, nasi goreng USA tu stand for udang, sotong dan ayam. Selama ni aku makan, rasa dah cukup omputih sangat. Hidup-hidup kena kencing.

Aku dah agak ni semua agenda yahudi  *tetiba takde kena mengena

Kesimpulannya, sebelum order buat reseach. Ni la bahana tido time subjek sejarah dalam kelas dulu.

Hoho.

kisah alam rumahtangga

Reward

5:34 PM


Bismillah,

Puan isteri banyak membantu dalam hal rumahtangga. Orang akan kata, itu dah memang tugas isteri. Aku setuju. Tapi sekuat aku keluar mencari rezeki, aku perasan berat lagi tanggungjawab dia berbanding aku.

Aku percaya, kalau dia takde.. aku akan 'tempang'. Aku mungkin boleh survive, tapi tak sesempurna bila dia ada. Aku mungkin boleh masak, tapi tak sesedap masakan dia. Bila ada aku.. mesti kena ada dia.

Dia bangun seawal 5 pagi masakkan bekal untuk aku. Masakkan breakfast lagi untuk dijual. Dia berniaga online semata-mata untuk bantu aku beli susu dan lampin Jasmeen. Buat itu.. buat ini. Dia mungkin tak tau, tapi aku sangat terkesan dengan tindakannya itu. Cuma aku tak tunjuk.

Aku bukanlah lelaki gentleman seperti suami-suami lain tapi sekurang-kurangnya aku cuba. At least she know how appreciated i'm.

Ini je yang mampu aku beri. Telefon lamanya pun sekejap hidup sekejap mati. Hidup segan mati tak mau. Telefon tu la buat main si Jasmeen, ubat tido Jasmeen sebelum tido dengan zikir. Siangnya pula berbalas mesej dengan pelanggan. Pada aku berbaloi sebab pengorbanannya jauh lebih besar jika nak dibandingkan dengan harga telefon itu.




Aku bukan nak up isteri sendiri. Aku percaya isteri korang atau korang sendiri jauh lebih baik daripada itu. Cuma aku bersyukur kerana dia ada untuk melengkapkan kekurangan aku.

Terima kasih puan isteri
Semoga tempatmu di Jannah nanti



P/s : Tak romantik bukan makna tak sayang!


peraduan dutch lady 2015

Pasaraya Giant : Peraduan Win Your Wish

9:23 AM


Bismillah,

Aku nak kongsikan Peraduan Win Your Wish oleh Pasaraya Giant ni. Dengan membeli mana-mana produk Dutch Lady berharga RM30 dalam satu resit, korang berpeluang untuk memenangi hadiah utama berupa Produa Axia.

Aku dah hantar penyertaan tadi sebab semalam baru beli susu si Jasmeen. Lagipun susu Dutch Baby kat Pasaraya Giant skarang tengah buat promosi. RM22.80 untuk pek 900g bagi semua peringkat umur.

Di bawah ni aku senaraikan hadiah-hadiah yang boleh dimenangi :


                                          Hadiah utama           : Produa Axia x 1
                              Hadiah bonus            : Suzuki Nex x 10
                              Hadiah Mingguan 1    : Ipad Mini 3 x 9
                              Hadiah Mingguan 2    : Baucer Giant bernilai RM300 x 45


Untuk keterangan lanjut boleh la layari Fb/Giant Malaysia dan di sini aku attached kan sekali pamplet peraduan, syarat dan cara penyertaan.




Semoga masing-masing bertuah la ye.


kenduri kahwin

Kenduri Kahwin Orang

9:02 AM


Bismillah,

Weekend hari tu aku macam biasa jadi supir mak abah aku ke kenduri kahwin kawan dia kat area Bangi. Bersama menjayakan program habiskan lauk kenduri dengan aku adalah puan isteri dan si Jasmeen.

Kendurinya di tingkat 4 sebuah bangunan, lokasi yang sama sewaktu kenduri Angah aku dulu. Tak perlu dipertikankan lagi. Kat situ la tempatnya.. menurut abah aku dengan muka sangat serius.

Aku masuk ikut pintu tepi, mak abah aku masuk puntu depan. Tapi tuan rumah kat atas pelamin plak dok bergambar. Masuk-masuk terus cari nasi. Time tu jangan ditegur.. boleh bawak bergaduh. Lapar punya pasal.

Puan isteri siap tambah dua kali lauk, mak aku siap tapau dadih dalam beg, doorgift air gas dua tiga botol. Abah aku meliar pandang depan belakang cari kawan dia (tuan rumah) tapi haram tak jumpa. Yang nampak cuma isterinya saja.




"Tuan rumah.. Encik Hamid mana ye?", tanya abah aku kepada salah seorang pelayan. Tapi pelayan tu hanya menggeleng.

Dah rasa kematu punggung memasing, kitorang pun gerak lah keluar dari dewan. Abah aku sapa salah seorang tetamu kat situ.

"Ada nampak tuan rumah.. Encik Hamid?"

Orang tu geleng

"Hmm. Ni kenduri Encik Hamid kan? Bilik Cempaka?", tanya abah aku lagi

"Bukan pakcik. Ni Dewan Cempaka, bilik Cempaka kat lobi. Err lagipun mak pengantin ni janda, takde suami rasanya"

Tetiba aku tengok abah aku terus jadi sesumpah.. eh sama plak warnanya ngan dinding. Mesti orang tak perasan dia mengesot kat dinding menghala ke lif time tu.

Punyalah yakin rupa-rupanya dok redah kenduri orang lain.

Hahaha


kisah alam rumahtangga

Tipikal Malaysia : Malam Jumaat

4:51 PM


Bismillah,

"Ayang, hmm malam ni.. hmm malam Jumaat tau", sapa si suami sambil jeling manja kepada si isteri. Si isteri buat-buat bodo. Masam mencuka mukanya.

"Ayang.. abang..", belum sempat si suami abiskan ayat, si isteri pantas mencelah..

"Ayang tak sedap badan la bang, lagi pun malam ni nak basuh baju. Esok nak bangun pagi gosok gigi cuci muka pakai baju minum susu makan roti saya sangat suka hati bla bla bla", panjang menjela alasan si isteri.

"Err malam ni malam Jumaat.. ada pasar malam kan. Kata nak beli sayur. Ke ayang fikir apa ni?", balas suami

"Bwahahahaha tetiba rasa nak makan rangka ayam bang!!", si isteri terus gelak besar. Kulit mukanya ada la tebal macam tapak kasut. Boleh menebal lagi tu serupa kulit gajah kalau diteruskan perbualan lagi.





#asalmalamjumaatmestidemam

kemalangan

Musibah Si Musibat

9:36 AM


Bismillah,

Semalam keluar nak tuang minyak, aku tengok kereta aku dah kemek macam tu. Memula aku senyum je sebab aku mesti tengah mimpi time tu. Bila aku sentuh lekuk kemek kat bahagian lampu depan tu.. sah aku tak mimpi! Macamana kemek kereta aku, macam tu la kemeknya hati aku. Lagi kembang kempis hidung puan isteri dok tahan marah sebab tu kereta dia *bukan tahan kentut




Ni mesti kena time kitorang parking kat AEON Big Taman Equine. Dari sudut dan kesan kemek, dapat aku rumuskan bukan dari kambing atau lembu, tapi mungkin lori atau kenderaan 4WD. Masing-masing diam tak kata apa-apa on the way balik rumah.

Apa boleh buat dah nak kena. Hadap je la. Makan RM300++ gak kalau nak perbetul ni. Ni la orang kata musibah. Sabar.. sabar.. senyum.. senyum. Nampak positif tak? Positif la sangat.

Senyum.. senyum la gak. Kalau dapat tau musibat mana yang buat.. aku ikat dia kat pokok, letakkan kerengga je.

Hahahaha *tone sedikit kejam berlatar belakangkan lagu gaban


P/s : Petang ni buat report polis.. nak claim insurans.


kisah alam rumahtangga

Romantik Tak Aku?

12:56 PM


Bismillah,

Semalam macam biasa aku singgah pick up puan isteri kat opis dia. Sebaik dia keluar pintu opis, aku terus menguntum senyum. Manisnya macam sekilo gula pasir. Puan isteri buat bodo.

Aku terus capai beg tangan dia, pakaikan topi keledar dan ikatkan kemas. Sweet tak? Tapi puan isteri still buat bodo lagi. Marah? Tak.. aku kan suami mentik. Mana boleh diguris dengan hal sekecil tu.

Di atas motor sesekali aku genggam tangannya, lukis-lukis bulatan atas tapak tangannya dengan jari telunjuk. Sesekali sengaja aku hantuk manja helmet aku kebelakang.. kena pulak helmetnya. Wow shweet shensangat kan? kan?

*oh ye cerita ni tak sesuai untuk mereka yang mengidap penyakit kencing manis




"Abang ni dah kenapa?", tanya puan isteri. Aku sengih je.

"Kalau nak pujuk ayang sebab abang lambat hari ni.. sori ayang tak termakan la", sambung isteri aku. Spoil sebab aku lambat pick up dia, 5.30 petang dia balik.. pukul 7.30 baru aku sampai. Aku sesat jalan la der hoho.

Hehe. Tak cair la pulak? Kalau aku jadi pompuan kena pujuk cenggitu dah cair dah kot. Bak kata Meran dah boleh la kalau nak direbahkan di Toto Narita

Hahaha


P/s : Lelaki ini romantik bila kena ngan masanya. Tunggu je la dengan sabar :)



kisah alam rumahtangga

Lelaki Memang Macamtu

11:25 AM


Bismillah,

"Abang, ayang ada nak bagitau something ni"

"Hah apanya?", jawab suami.

"Ayang tak piyed lagi bulan ni", si isteri senyum tersipu-sipu

"Haa ok sangat dah tu", balas si suami. Muka si isteri berkerut. "Kenapa abang cakap macam tu?"

"Jimat dah bulan ni tak payah beli pad", jawab suami selamba..




P/s : Lelaki memang macam tu. Kalau dok berkias, sampai mati pun dia tak paham hahaha



kisah lucu

Cerita Budak Sekolah : Hadiah

5:19 PM


Bismillah,

Dulu masa sekolah rendah, aku diajar untuk bersaing dengan rakan sekelas. Setakat nombor 1 sampai 3 dalam kelas tu dah sinonim sangat dah ngan aku. Tak capai KPI yang mak aku tetapkan, hukumannya sangatlah dasyat tak hengat.

Kalau tak kena pelepah ngan getah paip.. konfom kena libas ngan rotan. Dulu aku sangka aku ni harimau sebab banyak sangat belang-belang kat badan. Kalau ada komik Pendekar Laut masa tu, mesti aku ingat aku keturunan Paichow sebab birat-birat kat badan aku dah serupa belang tarung (hanya kaki komik je yang faham)

Aku pernah dapat nombor satu masa darjah dua. Mak aku janji nak belikan komputer. Aku punya suka jangan cakap lah, Komputer belum dapat lagi tapi aku dah canang satu kelas. Hidung aku mengembang dan menguncup dengan sekata bila acapkali dipuji kengkawan kelas yang lain.

"Kalian masih mentah untuk memiliki mesin secanggih itu hins hins!", kata aku sinis kepada kengkawan sekelas yang lain di darjah 2 Biru sambil sedut air sirap yang dibekal emak. Terasa diri macam darjah enam plak bila nak berkomputer ni. Feel dia macam dah bermisai sikit.




Lusa..


"Mak kau dah belikan kau komputer ke?", tanya kawan aku. Yang lain turut mengerumun.

"Dah", jawab aku malas.

"Wah boleh la kitorang tengok ko main game. Boleh laaa. Petang nanti kitorang datang rumah ko", pujuk kawan yang lain.

"Takyah datang rumah aku la. Ko main kat sini je", aku terus seluk kocek seluar.

Kengkawan aku yang lain terpinga-pinga. Ada yang dah bantai gelak dulu.

"Ni ke komputer ko?", kawan aku ketawa berdekah-dekah.

Pada skrin ada buaya yang boleh gerak ke kiri dan ke kanan. Kerja buaya tu tangkap telur burung. Makin lama.. makin laju.

Antara dua je. Sama ada mak aku salah beli atau dia kencing aku. Dia ingat aku mudah untuk dikencing-kencingkan begitu saja? Heh ni Afzal la.. aku hafal sampai sifir 5 okeh! Macam la aku tak tau yang tu game boy!

Punah harapan aku nak rasa macam budak darjah enam. Mana la aku nak letak muka dan maruah aku (sambil sroot sroot sedut hingus sebab nangis kena ejek ngan kawan sekelas)