Lihat Ini Dan Anda Akan Berfikir Dua Kali Sebelum Ke Mc Donald

5:19 PM

Bismillah, 

Ni testimoni terbaru sepasang suami isteri yang aku temui di facebook nya yang menunjukkan betapa 'hebat'nya hidangan yang dihasilkan Mc Donald. Hebat sebab selama 6 tahun dia menyimpan set Happy Meal sejak tahun 2010, set yang terdiri daripada nugget dan kentang goreng itu tak mereput atau rosak sama sekali. Tiada sebarang bau dihasilkan melainkan bau daripada kotak Happy Meal itu sendiri.



Dulu aku kaki Mc Donald. Kira menu wajib setiap hujung bulan. Tapi alhamdulillah sejak tahun 2012 aku berhenti menjejaki kaki ke sana. Almost 4 tahun juga la. Dah ramai tunjukkan testimoni kesan pengambilan makanan di Mc Donald malah salah seorang chef terkenal Jamie Oliver juga telah menang kes di mahkamah yang mana dia membuktikan daging yang dihasilkan di Mc Donald bermutu rendah melalui proses yang dinamakan Pink Slime. (rujukan)

Bahagian berlemak haiwan akan dibasuh dan dicuci dengan ammonium hidroksida sebelum dibentuk menjadi daging burger. Kebiasaan ammonium hidroksida digunakan untuk mencuci perkakasan perak dan barangan logam.

It's been 6 years since I bought this "Happy Meal" at McDonald's. It's been sitting at our office this whole time and...
Posted by Jennifer Lovdahl on Wednesday, February 3, 2016


Tapi terpulanglah, macam biasa aku sekadar berkongsi cerita. Korang punya perut, korang la hadap. Jangan nanti kalau dah sakit baru nak merayu simpati ye :)


You Might Also Like

5 comments

  1. Terima kasih berkongsi info...PC pun sangat jarang dan kurang berfast food..

    ReplyDelete
  2. Macam susah nak percaya tapi percayakan jugak... Aku memang teringin kekadang nak makan tapi lama gak aku tak makan... lagi pilih kepci atau makan nasik bungkus... kenyang dan murah... yelaaa zaman ekonomi tak tentu ni kan... duit pun kira2 beb...

    ReplyDelete
  3. aku pun dah lama rasa nak masuk 2 tahun. .kot , pertama aku tak cukup bajet nak beli hahaha,lepas sekian lama aku rasa mcm tak rasa nak makn MCD, berikutan kes palestin, dan terkini..entri ko ni...huhuh..btw thanks afzal..

    ReplyDelete
  4. bila ada post pasal keburukan fast food, x kiralah fast food apa... tiba tiba ramai yang mengaku dah lama x makan fast food.... tapi bila lalu restoren fast food, hari hari nampak penuh gak :-)))

    ReplyDelete
  5. Fiza pulak tak makan mcD after 2013 kalau tak silap..selain disebabkan ini, boikot pun sama.

    ReplyDelete