Blog Sihatimerahjambu

Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd.

Beli Rumah, PERCUMA Pakej Umrah Di IJM Land

12:37 PM


Bismillah,

Alhamdulillah peluang baik untuk kaum bumiputera, IJM Land Berhad dengan kerjasama Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd. telah melancarkan kempen "Beli Rumah, Jom Umrah" pada masa yang sama. Kempen ini telah dirasmikan pada 25 Mei 2016 yang lalu dan akan berakhir pada 31 Julai 2016.


Lokasi yang dicadangkan adalah di Seremban 2, Seremban 2 Heights atau Seri Binjai @ Rahang yang dibangunkan oleh IJM Land. Yang menariknya kepada mereka yang berhasrat untuk membeli rumah di kawasan ini, pihak Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd. turut memberikan pakej umrah secara PERCUMA.

Pakej umrah yang ditawarkan oleh Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd. termasuklah perjalanan pergi dan balik ke Mekah untuk 2 orang selama 12 hari dan menetap di Hilton Towers, Mekah (twin sharing) untuk 6 malam dan di Mawaddah Al Waha atau Mawaddah Al Huda, Madinah selama 4 hari, yang mana kosnya dianggarkan mencecah RM22 000.00.

Pihak IJM Land turut menawarkan beberapa pakej mudah kepada pembeli seperti bayaran muka yang rendah, 0% installment plan sehingga 36 bulan melalui kad kredit, pemotongan S2 Club Subscription Fee selama 2 tahun, subsidi untuk dokumen undang-undang dan guaman dan banyak lagi.

Rimbun Vista, Seremban 2
Aviva Green, Seremban 2
Seri Binjai, Seremban 2
Santana S2 Height

Peluang ini hanya terbuka kepada kaum bumiputera sahaja bagi memberi peluang kepada mereka yang masih tercari-cari lokasi strategik dan memenuhi impian untuk memiliki rumah kediaman sendiri.

Untuk sebarang maklumat mengenai lokasi dan rumah yang ditawarkan, bolehlah terus pergi ke showroom atau dapatkannya di ;


IJM Land Berhad (187405-T)
Ground Floor Wisma IJM
Jalan Yong Shook Lin,
46050 Petaling Jaya,
Selangor.

Tel             : 03-7985 8288/ 1800 222 456
Fax            : 03-7952 9091
Emel         : ijmland.hq@ijm.com
Website    : www.ijmland.com
Facebook : facebook/ijmland
Instagram : instagram/ijmland


kifarah

Dia Buat Begini Dan Allah Bayar Cash..

3:01 PM


Bismillah,

Ni pengalaman puan isteri yang diceritakan kepada aku semalam. Bukan nak mengaibkan sesiapa, sekadar peringatan dan pengajaran untuk kita semua lebih-lebih lagi bila sentuh soal ibadah.

Semalam aku dan puan isteri singgah untuk menunaikan solat di sebuah surau di Kuala Lumpur. Orang terlalu ramai, mungkin kerana warga kota mengambil peluang untuk membeli belah sebelum masuk bulan Ramadhan.

Dalam bersesak-sesak menunggu giliran untuk mengambil wudhuk, tiba-tiba datang seorang perempuan sebaya umur puan isteri memotong di hadapannya. Terkejut puan isteri tetapi dia tak kata apa-apa.

Seusai puan isteri mengambil wudhuk dan bergerak untuk mencari ruang kosong untuk solat, datang lagi hamba Allah yang sama memintas dan mengambil tempatnya. Mengucap panjang puan isteri dalam hati. Puan isteri lantas berganjak selangkah ke belakang bagi memberi ruang kepada hamba Allah tersebut.

Seorang jemaah di sebelah hamba Allah tersebut baru selesai solat dan tak semena-mena dia memberikan telekungnya kepada puan isteri yang berada di saf belakang dan diperhatikan oleh hamba Allah tersebut dalam keadaan terpinga-pinga. Yang peliknya hamba Allah tersebut betul-betul berada di sebelahnya.

Nampak macam remeh je kan? Tapi siapa sangka Allah tetap akan bayar cash on the spot pada hal seremeh tu.

Tiada satu pun akan terlepas daripada perhitungan Allah. Semoga kita peroleh manfaat dari apa yang dikongsikan oleh puan isteri.

Jika kita permudahkan urusan orang, Allah akan permudahkan urusan kita. InsyaAllah.

kisah kekeluargaan

Aku Ingat Bunyi Burung, Rupanya..

6:20 PM


Bismillah,

Hari ni aku sempat bawa Jasmeen dan puan isteri pergi Zoo Negara. Mahal gak harga tiket masuk. Aku tengok keropok Super Ring yang dijual kat dalam tu pun sampai RM5. Aku dah pesan anak bini aku awal- awal.. Nak makan, makan kat luar je. Nasib aku dapat voucher. So tak de la rasa terseksa sangat.

Sampai kat satu sangkar tu.. Kami berhenti untuk bergambar. Puan isteri bagitau sangkar tu milik burung Enggang Putih.

"Kakiyanggg", kata puan isteri. Aku anggukkan kepala. Hebat betul puan isteri. Aku sendiri pun tak tau macamana bunyi burung tu walaupun macam pelik bunyinya. Aku dan Jasmeen plak fokus kat burung Enggang tu.. Kot kot la dia nak balas bunyi yang puan isteri buat

"Kakiyangg.. Kakiyang"

Aku pandang puan isteri lagi. Amboi kemain mengajuk burung. Tapi kali ni muka dia kelat terkemut-kemut. Dah serupa Dr Senbe.

"Abanngg kaki ayang laaa"

Aku tengok dia dok tahan sakit sebab stroller berisi Jasmeen seberat 23 kilo dah gilis kaki dia.

Berdekah-dekah aku gelak. Mati -mati aku ingat dia buat bunyi burung. Patut la macam pelik je bunyinya.

Sekali kaki ayang daaa hahaha

Blizzard Entertainment

Filem Warcraft Bakal Temui Peminat Pada Jun 2016

5:16 PM


Bismillah,

World of Warcraft adalah permainan MMORPG yang telah dilancarkan pada tahun 2004 oleh syarikat Blizzard Entertainment. Dulu kerja aku setiap malam sebelum tidur mesti mengadap game ni dulu tapi tak sangka tahun ini aku dapat peluang untuk lihat filemnya ditayangkan di pawagam.



Filem ini dijangka akan dilancarkan pada musim panas tahun ini, pada 10 Jun 2016 dan sangat ditunggu-tunggu oleh peminatnya di seluruh dunia. Pada asalnya filem ini mengisahkan tentang pertarungan dan pertembungan yang melibatkan berlainan bangsa di dunia, di antara kaum manusia dan Orc dan banyak konflik yang akan tercetus di dalamnya.


Trailer nya sudah secara rasminya dilancarkan di internet pada tahun 2016 dan berdefinisi tinggi (HD). Filem ini adalah hasil kerjasama di antara Universal Pictures dan Blizzard Entertainment dan aku percaya kipas-susah-mati WoW tak sabar untuk menantikan filem ini ditayangkan di seluruh pawagam seluruh negara

video


kisah keluarga

Riadah Bersama Keluarga di Zouk, Kuala Lumpur

3:21 PM


Bismillah,
Last week aku didatangi kawan aku menawarkan tiket masuk ke Zouk. Okey fine. Terkulat-kulat aku kejap.

Dan yang tak boleh belahnya lagi, siap pakej bawak anak isteri. Ai Zouk buat family day ke hape ni? Pegi Zouk ngan puan isteri dan Jasmeen. Aku nak buat hape kat dalam tu?

"Haa ok. Ok", aku anggukkan kepala tanda setuju padahal otak aku meligat kenapa Zouk ada keluarkan tiket untuk kanak-kanak.

Aku tanya kawan aku untuk kepastian. Tiba-tiba kawan aku gelak kuat.

"Bukan Zouk la.. Zoo! Dah kenapa ko nak bawak anak bini masuk Zouk! Hahaha"

Aku pun bantai gelak. Aku ingatkan Zouk, sekali tiket masuk ke Zoo Negara daa.

Lain kali cakap kuat sikit. Tapi kalau kau dah cakap kuat, terpaksa aku korek telinga dalam-dalam sikit haha.

Tetiba aku teringat cerita Seniman Bujang Lapok, part Sudin bagitau yang Pak Mat Tempe kena langgar dengan motokar.

Mujur masuk zoo je. Baru ingat nak jahit manik ngan labuci anak beranak malam ni. Pening mikior nak menari guna step apa haha



Red Card

Restoran Red Card di Bandar Baru Bangi

9:55 PM


Bismillah,

Last week sekali lagi aku dan family jejak kaki ke restoran Red Card yang terletak di seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Tujuan kali ni nak cuba menu lain. Menu apa yang aku cuba sebelum ni, boleh baca DI SINI.

Harganya tak lah terlalu mahal, tak juga terlalu murah. Pada aku berbaloi sebab menu yang ditawarkan sangat sedap dan banyak. Affordable. Sebab tu la kot puan isteri ajak repeat. Tekak dia kalau betul sedap.. kompom dia akan repeat balik.

Ok kali ni aku tengok ada beberapa menu baru ditambah. Kali ni aku order Creamy Cajun Chicken with coleslow and mashed potato. Puan isteri order Mexican-style Roasted Chicken. Untuk menu ni, korang boleh pilih dua menu sampingan lain. Jadi puan isteri pilih curly fries dan mashed potato. Untuk Jasmeen pula aku order kan Creamy Beef Pasta sebab menu ni tak pedas macam carbonara.

Air pula untuk aku.. Aku order watermelon lychee with mint. Puan isteri order hot lime je. Pada menu tu ada ikon jam menandakan menu tu perlu lebih masa untuk masak. Jadi pilihan di tangan pelanggan, sama ada sanggup menunggu atau tak.

Aku juga nampak banner buffet untuk Ramadhan yang akan datang. Harga yang ditawarkan adalah RM48 untuk dewasa dan RM25 untuk kanak-kanak. Murah kot jika hendak dibandingkan dengan menu- menu yang ditawarkan. Aku puji-puji ni bukan dibayar pun. Kalau korang tak percaya, boleh cuba sendiri. Macam puan isteri kata, setiap kali dia sudukan Mac & Cheese.. setiap kali tu dia pengsan haha.

Ada banyak lagi menu yang kami kena cuba. Jadi tak mustahil kami akan datang lagi lain hari. Untuk yang masih tercari-cari menu western di sekitar Bangi-Kajang-Putrajaya, aku cadangkan di Red Card, Bangi.

Jom la bawak keluarga datang untuk cuba menu yang ada. Lokasinya sederet Restoran Steamboat Antarabangsa dan Restoran Ayam Penyet Wong Solo di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.

entri lawak

Bila Ex Beramah Mesra

2:11 PM


Bismillah,
Sebelum tu aku nak bagitau aku sayang sangat puan isteri. Ini sekadar cerita dan tak ada kena mengena dengan yang mati dan yang akan kena tido luar hahaha.

Tengah aku scroll facebook, aku nampak ex aku... A like post my other ex.. B. Eh dorang kenal ke? Ke dorang ada buat group ? Group? Macam buaya sangat aku ni haha.

Aku pun tanya si A. "Haah kawan. My course mate. Kenapa ye?", jawabnya. 

Aku pun bagitau si B tu kawan sekolah. Perbualan mati sampai situ je ye (untuk pengetahuan puan isteri)

Untung dah jadi bekas. Kalau in the real time aku hanging out with both of them.. Mau berpeluh ketiak aku nak hadap. Macamana la orang lain boleh pasang skandel bebanyak ek? Level berapa la tahap kencing dorang ni. 

Mujur la aku setia orangnya chia chia chia. Dan cukup lah puan isteri seorang je (sebagai penutup entri haha)


Past is past. Just forgive and forget 😊 


bangi golf resort

Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort

11:40 PM


Bismillah,
Minggu lepas aku berpeluang join geng Projek Travel buat review buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort. Kali ni aku bawa puan isteri dan Jasmeen.

Ni bukan kali pertama aku datang ke Bangi Golf Resort. Sebelum ni aku banyak terima jemputan majlis perkahwinan daripada kawan-kawan yang mana lokasinya dibuat di sana. Tempat luas, parkir pun banyak jadi tak ada masalah untuk terima pengunjung dalam kuantiti yang banyak dalam satu-satu masa.

Menu yang disediakan pelbagai. Daripada masakan melayu, barat, pencuci mulut, yang biasa tengok, tak biasa tengok dan yang tak pernah tengok pon ada haha. Harga yang ditawarkan juga rendah.. tetapi jangan sangka harga yang rendah tiada kambing. Hehe. Kambing bakar menu wajib dan menu tarikan waima di mana-mana lokasi buffet ramadhan sekalipun.


Ada beberapa menu yang menarik perhatian aku. Sate? Ok biasa sebab aku orang Kajang. Aku cuba cendol Gelato. Mula-mula aku sangkakan aiskrim. Rupa-rupanya cendol, dalam bentuk aiskrim. Sedap sangat. Aku pun ada cuba sup kambing mamak. Perghh pekat aku cakap, kalau cicah ngan roti tu mau berpeluh badan aku bila tidur malam hehe.


Ada banyak lagi menu dan appetizer yang boleh dicuba. Aku tak sempat sumbat semua. Tapi aku sempat snap gambar untuk tatapan korang. Hahaha kejam!

Harga yang ditawarkan untuk dewasa adalah RM58 dan untuk kanak-kanak adalah RM29. Buffet Ramadhan bermula pada 9 Jun 2016 sehingga 4 Julai 2016.


Bawalah seisi keluarga juga. RM58 pada aku masih sangat berbaloi dengan pelbagai hidangan yang ditawarkan.

Jumpa di sana nanti di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort.



muhasabah diri

Senioriti Vs Rezeki

12:29 PM


Bismillah,

Hari tu tengah aku duduk sensorang..aku didatangai seorang kawan. Katanya dia ada cerita gembira.

"Dengar kata salah seorang daripada korang akan dinaikkan pangkat, ganti kekosongan jawatan yang ada", katanya.

Sedikit sebanyak ceritanya tu menarik perhatian aku. "Oh yeke?"

"Haah. Tapi tak tau siapa. Siapa senior kat sini?", tanya dia. Aku pun petik nama kengkawan aku yang senior.

"Kalau boleh la kan.. biar orang lama yang naik. Bukan apa, biarlah ikut senioriti. Nanti apa pulak kata orang kan?", sambungnya lagi beria-ia.

Aku senyum. Kepala aku ligat susun ayat untuk bagi jawapan.

"Yup saya setuju. Kalau boleh bagi peluang kepada mereka yang senior. Tapi kena tanya Allah dulu la sebab rezeki Dia yang bagi", aku sengih.. dia pun sengih sama. Aku agak dia faham maksud aku.

*****

Aku tak kisah. Tak terdetik sekelumit pun hati aku ini rasa iri atau cemburu atas kejayaan dan rezeki kawan-kawan lain. Sebab aku sentiasa congak diri, selama aku hidup ni satu per satu Allah aturkan rezeki untuk aku yang mana aku tak nampak pun kengkawan aku cemburu dan iri dengan apa yang aku perolehi. Jadi kenapa aku perlu rasa macamtu.

Aku gembira punya kawan seperti mereka. Selain doa, aku harap sangat masing-masing dapat maju jaya bersama-sama. Tapi seperti aku kata, akhirnya berbalik juga kepada soal rezeki.

Kalau ada rezeki.. adalah. Kalau tak, yakinilah yang itu bukan rezeki kita :) Chill!


buffet berbuka puasa

Buffet Ramadhan Di AnCasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur

8:39 PM


Bismillah,
Aku lintas di sebuah stall dan berhenti di situ. Sup Setapak? Sup apa plak ni? Aku lantas bertanyakan pada chef yang berada di belakang stall.

"Sebenarnya nama asal Sup Setapak ni.. Sup Dorai. Tetapi dulu P Ramlee suka pekena sup ni kat Setapak. So lama-lama orang kenal sup ni dengan nama Sup Setapak", jelas chef tu.

Ok, unik namanya dan sejarahnya. Tak hairanlah Selera Desa Buffet Ramadhan di Saffron Brasserie of AnCasa Hotel & Spa mengetengahkan tema Nostalgia 60an.

Itu baru sup, belum lagi menu lain. Aku tertarik dengan menu Ketam dan Nenas Masak Lemak Cili Api. Mak aih sangat oldschool dan rare. Selalu aku jumpa lauk ni bila balik kampung je, itu pun mak aku yang masakkan.

Selain daripada pencuci mulut yang berbagai rupa dan rasa yang mengujakan, di situ juga ada disajikan pecal dan kuah kacang, bubur dan manisan, yong tau fu, nasi arab mandi dan kambing golek, ikan bakar dengan pelbagai sos, aneka mee dan nasi dengan pelbagai lauk dan apam balik.
Salah satu stall di situ ada menyediakan menu berasaskan panggang yang mana disajikan menu seperti skewer dan sate. Aku tertarik dengan salah satu menu di stall itu yang mana rupanya seperti kebab. Isinya ayam tetapi dimakan dengan pelbagai jenis sos sayur sebagai pilihan. Namanya shawarma. Rasanya sedap.


Harga yang ditawarkan adalah :
RM68 untuk dewasa
RM40 untuk kanak-kanak dan;
RM58 untuk baucer bagi mereka yang membuat tempahan awal dari 11 Mac sehingga 31 May 2016.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, sila hubungi :
03-20206060 ext 7703

blog baru

Dia Blogger Baru : MummyJasmeen

3:35 PM


Bismillah,

Fuh akhirnya siap blog dia. Tu pun minta tolong blogger designer Azhafizah edit serba serbi. Coding aku fail sikit huhu. Berkat makan roti dua keping time bekpes, skip lunch dan redah hujan time balik opis, blog dia kini boleh dikatakan sempurna.


Dia budak baru, mohon kawan-kawan tolong tunjuk ajar serba serbi. Dan kepada tuan empunya blog, selamat datang ke dunia penulisan. Setiap apa yang kita tulis dan kongsikan, harap dapat memberi manfaat dan panduan kepada pembaca.

Selamat datang Mummy Jasmeen :) 

kisah benar

Ikhlas Tapi Jauh

7:37 PM


Bismillah,

Aku baru keluar kedai. Beli barang dapur, apa yang puan isteri nak masak aku pun tak tau. Sempat juga aku capai aiskrim untuk Jasmeen. Dia suka aiskrim butterfly.

Baru nak hidupkan motor, aku nampak dua beradik bergaduh berebutkan aiskrim. Baju dorang lusuh. Tak nampak plak ibu atau bapa dorang di situ.

Si abang sesekali mengalah, melihat adiknya menyuap aiskrim berkali kali. Bila tiba giliran si abang.. si adik membentak bentak. Aiskrimnya hanya secawan. Tangan aku serta merta seluk kocek baju tanpa disuruh.

Aku bergerak menghampiri mereka. Mereka tiba tiba kaku dan membisu. Aku hulurkan duit dengan niat agar si abang boleh beli aiskrim satu lagi. Tak perlu lagi berebut dengan si adik.

Si adik mula beralih ke belakang si abang. Si abang mula menjauh dan hanya senyum. Tiba tiba je aku rasa kekok. Rasa macam ada banyak mata dok memerhati tindakan aku seterusnya dari jauh. Adik beradik tu semakin lama semakin menjauhi aku.

Mati akal aku. Tapi aku tak salahkan mereka pun. Ini salah sistem.

Aku pusing menghala balik. Heh! pertama kali aku rasa bersalah kerana berniat baik. Mungkin kerana terlalu banyak orang berniat jahat hingga mereka percaya orang baik tak pernah wujud.


cara memasak spaghetti carbonara

Resepi Mudah dan Sedap Spaghetti Carbonara

10:13 PM


Bismillah,
Malam ni aku terlebih rajin sikit.. Hari tu si Jasmeen nampak budak makan carbonara, sampai ke sudah dok minta carbonara. So malam ni chef babah bertugas. Ibu ngan Jasmeen duduk diam diam ye.


Ramuan yang diperlukan :

1) Spaghetti (Kimball)
2) Prego Mushroom Carbonara (tin)
3) Daging cincang Ramly (1/2 bahagian)
4) Udang putih (8-10 ekor)
5) Susu full cream (1 1/2 cawan)
6) Cendawan butang dan sosej
7) Daun oregano
8) 2 sudu besar lada hitam
9) Garam secukup rasa
10) 2 biji bawang besar (potong dadu)
11) 4 ulas bawang putih (potong kecil)


BAHAGIAN 1
Mula mula panaskan minyak. Sebaiknya guna minyak zaitun. Kalau takde, minyak masak biasa pun boleh. Bila minyak dah panas, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.

Masukkan daging cincang dan tumis sehingga air daging itu kering. Kemudian masukkan dua sudu lada hitam, daun oregano, cendawan butang dan sosej yang dihiris nipis sekaligus sehingga sebati dan naik bau. Kecilkan sedikit api dan kacau sebati dalam masa 5 minit. Kemudian masukkan pula udang dan kacau lagi sehingga udang cukup masak.

(jangan masuk udang awal kerana udang akan jadi keras)

Masukkan sos prego mushroom carbonara dan kacau sehingga rata. Kemudian masukkan 1 1/2 cawan susu full cream, kacau sampai sebati. Masukkan garam secukup rasa dan tunggu sehingga kuah carbonara mendidih.

BAHAGIAN 2
Panaskan air dan rebuskan spaghetti sehingga lembut. Jangan rebus terlalu lama bagi mengelakkan spaghetti jadi terlalu lembik.

Toskan spaghetti dan tunggu sehingga cukup sejuk sebelum dihidangkan bersama kuah spaghetti carbonara. Siap untuk dihidang!


Bela lemak kami sekeluarga malam ni hoho. Jemput makan semua.


(cadangan hidangan untuk 4-6 orang)