Blog Sihatimerahjambu

bangi golf resort

Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort

6:16 PM


Bismillah,

Sekali lagi aku berpeluang untuk berbuka puasa bersama family aku di Bangi Golf Resort. Aku pilih hari Selasa, aku jangkakan tak ramai orang.. rupa-rupanya fully booked. No wonder lah sebab lokasinya yang strategik dan harga yang ditawarkan cukup menarik. Lagipun dengan 200 jenis menu yang dihidangkan, aku rasa sangat berbaloi.

Kali ni kawasannya lebih luas. Susun atur lebih cantik di mana di tengah-tengah dewan terdapat live band yang menaikkan mood pengunjung. Lauk yang disajikan sangat pelbagai. Tak kurang hebatnya dengan hidangan menu barat. Kira juadah yang disajikan seimbang.

Di sebelah bahagian kiri meja aku penuh dengan menu pencuci mulut, dari kuih muih, buah-buahan, puding, aiskrim, cendol dan ABC. Yan menariknya di sini ada cendol Gelato (cendol dalam bentuk aiskrim) dan signature dish BGR iaitu sous vide egg with mushroom espuma (best sangat sebab sedap dan unik)

Selain daripada itu, ada spaghetti, carbonara, satay, kambing bakar, sup kambing dan pelbagai lagi hidangan panas. Aku sendiri tak ingat apa yang aku makan sebab banyak sangat. Oh lupa di bahagian luar dewan ada disediakan booth aiskrim dan popcorn untuk kanak-kanak.

Ada 5 ke 6 jenis air pelbagai perisa disediakan, tak termasuk lagi air kopi dan teh tarik. Bagi penggemar menu pantai timur pula, nasi kerabu turut disediakan di sana. Untuk kemudahan solat turut diadakan bagi keselesaan pengunjung yang hadir.

Untuk tempahan bagi majlis berbuka puasa korporat, berkumpulan atau perseorangan.. Boleh la telefon 03-89253728. Harga untuk dewasa adalah RM58 dan harga untuk kanak-kanak 6 tahun dan ke atas adalah RM29.

Sebarang info dan pertanyaan lanjut boleh terus ke :

Facebook/bgr.rest
Instagram/bangigolfresortofficial

bubur lambuk

Tempahan Bubur Lambuk Pantai Timur

11:01 AM


Bismillah,
Aku sebenarnya kurang suka bubur lambuk. Berkali kali puan isteri suruh rasa bubur lambuk yang dia masak. Nak jaga hati dia pada mulanya, tapi akhirnya aku nak declare yang aku jatuh cinta ngan bubur lambuk. Bukan bubur lambuk biasa, tapi bubur lambuk pantai timur.


Bubur lambuk pantai timur tak letak daging, ayam atau daun sup tapi menggunakan bahan seperti ikan, udang, ulam ulaman, lada hitam dan santan yang dimasak. Kalau korang tak pernah cuba, sila lah rasa.

Puan isteri pada mulanya hanya suka suka sahaja bila mengambil tempahan di Facebook, tapi setiap minggu pelanggannya semakin ramai dan kerap repeat order daripadanya.


Dia juga menerima tempahan daripada badan badan korporat dan majlis jabatan. Baru baru ini Kipmall (yang dulunya dikenali sebagai Warta) telah menempah sebanyak 2000 bekas bubur lambuk untuk diagihkan kepada orang ramai sepanjang bulan Ramadhan.


Harga yang ditawarkan adalah serendah RM2.00 (dalam bekas bubur) untuk tempahan minimum 300 bekas. Untuk tempahan melebihi 300 bekas, harga masih boleh dirunding, begitu juga yang hanya mahu dibungkus ke dalam beg plastik.

Jadi kepada mereka yang berminat untuk menempah bubur lambuk pantai timur puan isteri boleh la berurusan terus dengannya Puan Radhiah melalui panggilan telefon /mesej /whatsapp di talian 017-9879178. Buat masa ni dia hanya akan menerima tempahan untuk hujung minggu sahaja.
Trust us, kami buat macam kami prepare untuk makan kami sendiri. Memang terbaek!

buffet ramadhan

Buffet Ramadhan Di Restoran Nelayan, Gombak

7:58 AM


Bismillah,
Semalam aku dan keluarga berkesempatan untuk pergi berbuka di Restoran Nelayan, Gombak. Sebetulnya ni pertama kali aku ke sana. Tak tau plak Restoran Nelayan ada buka di sana. Setau aku kat tasik Titiwangsa je tapi dah tutup.

Restoran ini terletak berdekatan dengan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Gombak. Perjalanan ke destinasi mengambil masa selama 1 jam setengah dari Kajang ke Gombak setelah mengambil kira faktor kesesakan lalulintas orang ramai balik dari kerja lewat petang. Bila aku sampai je, dah masuk pun waktu berbuka.


Menu utama yang menjadi tarikan pengunjung di sini adalah stimboat. Tetapi bukan itu sahaja, malah turut disediakan menu lain seperti nasi putih, nasi goreng, laksa, lauk pauk kampung, pencuci mulut seperti puding, buah buahan dan kuih muih. Roti John turut disediakan selain menjadikan kambing bakar sebagai menu wajib seperti mana mana lokasi majlis berbuka puasa.


Tempatnya menarik, ada pentas dan ruang solat yang luas. Restoran itu mampu menempatkan seramai lebih kurang 1000 hingga 1500 orang tetamu dalam satu masa dan juga turut menerima tempahan bagi majlis perkahwinan dan sebarang majlis.

Majlis berbuka yang aku hadiri kelmarin turut menerima kunjungan daripada rumah anak yatim. Selain dapat berhibur mendengar celoteh pengacara majlis, majlis turut diserikan lagi dengan kehadiran artis tanahair seperti Sheeda, Mek Habsah, Achong Sweet Child, Man Raja Lawak dan ramai lagi.

Lokasinya betul betul terletak di sisi jalan utama jadi tak susah untuk mencarinya. Harga yang ditawarkan juga cukup murah dan berbaloi di mana harga untuk dewasa hanya serendah RM35 dan 50% untuk kanak kanak dan warga emas.

Kepada mereka yang berminat untuk mengadakan majlis berbuka puasa syarikat atau persendirian dan tercari cari lokasi berbuka yang menawarkan harga rendah, boleh lah mambuat tempahan melalui Encik Ammar di talian 012-375 4982.


Lokasi : Restoran Nelayan@Gombak Batu 8 ¾, Jalan Gombak, Selangor





Kredit gambar : livelifelah, mamatisya, qasehsu


kad raya

Kad Raya : Sebelum dan Selepas Kahwin

9:53 AM


Bismillah,

"Abang.. abang ingat tak dulu", tetiba puan isteri buka balik buku sejarah. Alamak ni kira macam pop-kuiz la. Betul atau salah jawapan yang akan aku berikan nanti, akan memberi kesan terhadap mental dan fizikal aku paling koman seminggu.

"Abang ingat tak kad raya yang abang bagi dulu sebelum kahwin..", sambungnya lagi.

"Ofkos la abang ingat. Abang bagi kad besar siap ada bunyik-bunyik kan?", aku jawab dengan penuh keyakinan. Mana boleh lupa, satu Kajang aku survey kad sebesar tu hahaha.

"Yup betul..besar sangat. Malu ayang bila Abang Long dok perli-perli. Then tahun berikutnya abang ingat tak kad raya abang bagi kat ayang? Lepas kita kahwin..", aku ingat habis kat situ je.. rupanya ada kesinambungan.

Ok masuk tahun kedua aku dah lupa. Aku bagi kad apa ye? Satu persatu kad aku sebut. Puan isteri geleng memanjang. Aku tak boleh biarkan dia geleng lama-lama. Selain menghauskan engsel pada leher dia, ia juga mampu memberi kesan kepada emosi dia. Semakin lama dia geleng, semakin panas la hati dia.


"..Bila ayang dapat kad raya abang time tu, ayang still rasa malu..", tambahnya.. mungkin nak bagi hint.

"Kenapa?", itu soalan paling cabul dan makan diri pernah aku berikan.

"Abang tak ingat ke yang bagi kad raya PLUS. Tu pon kad raya terpakai.. abang dapat masa kerja kat PLUS dulu 3 ke 5 tahun lepas kan? Ayang malu sebab kena perli ngan Abang Long, tahun sebelum kemain besar, apsal tahun tu tetiba kecik?", perli puan isteri. Hahaha ok aku ingat. Time tu aku bebetul tak sempat nak cari kad raya special.

"Walaupun kad raya abang tu bertarikh luput, tetapi tidak pada kasih dan sayang abang chia..chia..chia!"

"Apa chia..chia chia? Puk kang!",balas puan isteri. Ok foine better aku buat-buat pengsan sejam dua dulu sebelum dia kaitkan dengan sejarah-sejarah lain hahaha.


AnCasa Hotel and Spa Kuala Lumpur

Program Amal Berbuka Puasa AnCasa Hotel and Spa, Kuala Lumpur

8:12 AM


Bismillah,
Aku terkejut bila tengok ramai kanak-kanak masuk dan memenuhi meja. Semuanya berpakaian putih, comel-comel belaka. At last baru aku tau, yang dikatakan special pada majlis berbuka puasa kali ini adalah bahagian ini.

Bila masuk waktu berbuka, bertempiaran semuanya mendapatkan makanan yang disajikan pihak pengurusan AnCasa Hotel and Spa, Kuala Lumpur. Aku sengih sensorang. Lucu ada dengan keletah mereka dan pada masa yang sama rasa sayu mengenangkan dalam usia yang begitu muda mereka sudah putus kasih sayang kerana ketiadaan ayah dan ibu.

Aku bersyukur dan terharu bila pihak pengurusan AnCasa Hotel and Spa, Kuala Lumpur menjadikan majlis berbuka bersama anak yatim sebagai acara tahunan mereka setiap kali menjelang bulan Ramadhan. Untuk tahun ini, Rumah Penyayang Darul Ilmi Gombak telah dipilih bagi memeriahkan majlis berbuka ini.

Tapi sebelum aku masuk ke pintu lobi hotel, aku dapat lihat beberapa kakitangan hotel mengagihkan bubur lambuk kepada komuniti yang berada di sekitar Pudu Sentral. Aku diberitahu lebih kurang 500 bungkus bubur lambuk berjaya diagihkan kepada orang ramai. Kelakar melihat seorang kakitangan hotel yang melatah setiap kali menahan kenderaan untuk diberikan bubur lambuk.

  

Ini kali kedua aku menikmati juadah dan menu yang disajikan di AnCasa Hotel and Spa, Kuala Lumpur. Tapi serius kali ni lebih gak. Lebih banyak menu, lebih menarik dan susun atur yang kemas dan cantik. Rasa masakan juga sedap dan kena dengan tema yang dibawakan pihak hotel kali ini iaitu Selera Desa Nostalgia 60an.


Tema kali ini berkisarkan tentang perjalanan hidup Allahyarham Tan Sri P. Ramlee sebagai seorang seniman agung di Malaysia. Kredit diberikan kepada Chef Yohanis, Chef Mariam dan juga Chef Syukri kerana dapat mempersembahkan menu-menu terbaik sepanjang Ramadhan tahun ini.


Buffet Ramadhan Selera Desa "Nostalgia 60an" ini dibuka sepanjang bulan Ramadan sehingga 3 Julai 2016 dari pukul 7 malam hingga 10 malam. Kemudahan surau juga ada disediakan bagi mereka yang ingin menunaikan solat.


Harga yang ditawarkan untuk dewasa adalah RM68 bersih dan RM40 bersih. Untuk sebarang pertanyaan, boleh la terus hubungi Saffron Brasserie di talian 03-2026 6060 sambungan 7703 atau talian bebas tol 1-300-88-0032.

Dan kepada badan-badan atau pihak di luar sana yang ingin menginfakkan harta dan menyumbangkan derma kepada Rumah Penyayang Darul Ilmi Gombak, bolehlah pengasas/pengurusnya Ustaz Wan Razmie Bin Wan Othman di talian 019-3050835. Korang juga boleh lawati FB mereka di fb/darulilmimalaysia atau menerusi emel darulilmimalaysia@gmail.com.