cerita hantu

Suara Entiti Lain Dirakam Sewaktu Lelaki Ini Ber SMULE

11:44 AM




Bismillah,

Sudah menjadi kebiasaan jika bersendirian di dalam kereta untuk satu perjalanan yang jauh, kita akan menyanyi sendirian atau membuka radio dengan kuat bagi menghilangkan kebosanan dan mengantuk. Itu adalah habit biasa seorang pemandu.

Dan bagaimana pula jika kita sedang dalam perjalanan lewat malam, menyanyi sendirian dengan niat hendak menghilangkan kebosanan tetapi di sapa dengan suara yang kita sendiri tidak tahu datang dari mana. Apa agaknya yang korang akan lakukan?


Video berdurasi 1:42 minit ini dirakam melalui aplikasi SMULE. Mangsa bernama Encik Hairul cuba menyanyi dalam versi solo sewaktu dalam perjalanan dari Kluang ke Segamat sendirian melalui jalan dalam. Tetapi sewaktu dia hendak menyanyi, dia menangkap ada suara lain yang turut menyanyi bersamanya dari dalam kereta. Sewaktu kejadian dia baru melintasi selekoh jirat Cina Chaah. Video ini telah dikongsi hampir 13 ribu pengguna Facebook.

Korang dengar dan nilaikan sendiri bila mangsa cuba azan tapi suara entiti tersebut terus menyanyi mendayu-dayu dan membelai badannya dari belakang. Seram beb!



Kredit facebook/mr.hairul91

airbag

Alami Cabaran Dan Keriangan Di EnerZ Indoor Extreme Park

9:26 AM

Bismillah,

Aku tak punya banyak masa untuk bawa anak isteri keluar beriadah. Kalau dapat pun after working hour.. tu pun dah malam. Tempat biasa, kurang fasiliti dan tak menarik kadang-kadang buat aku rasa duduk kat rumah lagi menarik.

Sebab kesiankan si Jasmeen, kawan aku ada cadangkan satu tempat di Subang Jaya. Korang biasa dengar tak nama EnerZ Indoor Extreme Park? Pada mulanya aku rasa macam yo yo o je kawan aku tu, tapi bila sampainya aku di sana.. perghh speechless beb!


First thing yang aku fikir.. which one should I try first? Banyak sangat permainannya sampai tak tau nak mulakan yang mana dulu. Ada skyrope, trampolines, tower jump, air bag, dodgeball, gladiator, foampit, free jump, meltdown, wall climbing, basketball dan macam macam lagi. Ha kalau korang sendiri la kan, mana satu korang akan main dulu?


Kawasannya sangat luas, penuh dengan pelbagai jenis sukan yang boleh dilakukan bersama keluarga. Tak tau main? Amatur? Rilek sebab di sana terdapat ramai pelatih profesional yang boleh mengajar korang step by step, from zero to hero. Aku takut nanti bila habis sesi nanti, korang plak yang apply jadi pelatih haha.

Untuk satu sesi diberikan masa 3 jam untuk off peak dan 2 jam untuk peak. Aku dah cuba main trampolines tapi boleh bertahan untuk 15 minit je. Mengah melompat. Aku ingat melompat macam tu tak penat. Tu baru 15 minit main, lagi 2 jam 45 minit lagi? Pengsan! Hahaha.


Kat situ juga ada disediakan tandas, kafe dan bilik persalinan. Yang paling aku kagum adanya kemudahan surau untuk kegunaan pengunjung yang ingin bersolat. Selalunya kemudahan surau terletak di bahagian luar atau di kawasan perumahan sekitar tetapi di EnerZ Indoor Extreme Park surau diletakkan di bahagian dalam bangunan dan bersih.

Aku juga diberitahu EnerZ Indoor Extreme Park juga ada menyediakan pakej korporat, hari keluarga, majlis hari jadi dan aktiviti berkumpulan. Aku pun baru plan nak buat hari keluarga jabatan, lokasi tak cari lagi. Nampak gayanya aku dah dapat satu lokasi strategik dan happening yang boleh aku masukkan ke dalam list.

Jom lah kalau korang nak rasai sendiri pecutan adrenalin dengan bermain aktiviti di sini. Aku tak pernah cuba aktiviti seumpama ini dan aku rasakan ia satu aktiviti yang mencabar dan seronok bila dapat dilakukan bersama keluarga serta kawan-kawan.


Untuk sebarang info dan pertanyaan, korang boleh la layari :





Lokasi dan alamat seperti di bawah :


gambar ihsan Google


bantuan belajar

Peluang Sambung Belajar Secara PERCUMA Dengan SHRDC

1:43 PM


Bismillah,

Semalam aku ada mengikuti satu taklimat khas yang diberikan oleh Selangor Human Resource Developement Centre (SHRDC) yang bertempat di Shah Alam. Taklimat tersebut berkenaan Program Perantisan Kemahiran Belia untuk lepasan SPM, SKM Tahap III dan Diploma.

Program ini dianjurkan oleh Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains Teknologi dan Inovasi Negeri Selangor dengan kerjasama SHRDC itu sendiri.


Ia bukan merupakan suatu program yang baru, tetapi telah lama wujud sejak tahun 2004 lagi. Program ini bertujuan untuk melatih dan menempatkan anak-anak muda yang gagal untuk melanjutkan pelajaran di institusi-institusi tempatan atau masih gagal mendapat peluang kerjaya walaupun punya kelulusan yang tinggi ke dalam sektor pekerjaan.



Dalam ekonomi yang tidak menentu kini, terdapat ramai graduan yang masih menganggur dek kerana polisi syarikat-syarikat besar hari ini lebih berminat untuk menggajikan pekerja yang mempunyai skil dan praktikal berbanding teori.



Terpanggil dengan keperluan semasa syarikat-syarikat di Malaysia, pihak SHRDC telah memikul tanggungjawab untuk memberi bimbingan dan latihan dari segi teori dan praktikal di dalam suasana tempat kerja yang sebenar. Tak seperti di institusi-institusi lain di Malaysia, pelajar hanya didedahkan dengan teori semata-mata dan sedikit amali yang tidak mampu menggambarkan keadaan dan situasi sebenar di tempat kerja.



Program ini terbuka kepada dua bahagian.

1) Lepasan SPM
2) Lepasan SKM Tahap III dan Diploma

Aku tertarik dengan program ini kerana beberapa faktor.

PERTAMA 

Tiada yuran dikenakan kepada pelajar-pelajar sepanjang program atau kursus ini dan ianya PERCUMA kepada semua rakyat Malaysia.

KEDUA 

Tempoh pembelajarannya sangat singkat dan kuliahnya bertempat di SHRDCShah Alam dan di syarikat-syarikat di dalam negeri Selangor.

Lepasan SPM - 6 bulan
Lepasan SKM Tahap III/Diploma - 2 tahun

KETIGA 

Peluang kerja dijamin setelah habis belajar.

Lepasan SPM - Technician dengan gaji pokok RM1500
Lepasan SKM Tahap III/Diploma - Assistant Engineer dengan gaji pokok RM2000-RM2500.

KEEMPAT 

Sewaktu tempoh belajar bagi lepasan SPM, elaun akan diberikan oleh SHRDC sebanyak RM300 dan RM300 lagi akan diberikan oleh pihak syarikat.

Manakala bagi lepasan SKM Tahap III/Diploma pula, pelatih/pelajar akan diberi gaji oleh pihak syarikat dan elaun daripada SHRDC.

KELIMA 

Bagaimana sekiranya pelatih gagal? Pelatih atau pelajar akan terus mengambil periksa sehingga mereka lulus.

KEENAM 

Habis belajar dan pelatih akan terus diserap masuk untuk bekerja sebagai technician bagi lepasan SPM dan Assistant Engineer bagi lepasan SKM Tahap III/Diploma. Syarikat yang berkolaborasi dalam program ini antaranya Sony, Hitachi, Panasonic, Denso dan banyak lagi.



**********

Macamana? Menarik bukan? Kita sering dengar pelajar-pelajar yang keciciran untuk sambung belajar kerana masalah kewangan dan juga graduan-graduan yang masih menganggur kerana tiada peluang pekerjaan untuk mereka.

Sekarang peluang ada di depan mata. Hanya 100 orang sahaja yang akan ditempatkan ke dalam latihan industri dan diserap terus untuk bekerja di syarikat berkenaan.

Tempat terhad. Jumlah pelajar bergantung kepada keperluan dan permintaan syarikat. Jika sebuah syarikat perlukan 15 technician, maka 15 pelatih atau pelajar akan dipilih. Begitu juga dengan Assistant Engineer.

Hanya perlu sijil SPM sahaja. Kredit atau tidak, tak penting. Jika berminat boleh isi borang di link di bawah ;


-----> KLIK UNTUK MEMOHON <-----



Untuk sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi :



Selangor Human Resource Developement Centre (SHRDC)
No. 1, Ground Floor, Block 2, Pusat Perniagaan Worldwide,
Jalan Tinju 13/50, Section 13,
40100 Shah Alam,
Selangor, MALAYSIA.


(3.071398, 101.541796)

Tel: 603 – 5513 3560
Fax: 603 – 5513 3490
Email: info@shrdc.org.my






Anjuran : 
Jawatankuasa Tetap Pendidikan 
Pembangunan Modal Insan 
Sains, Inovasi dan Teknologi Negeri Selangor.



Datuk Red

Impian Saya Untuk Kahwin Empat Sebelum 40 Tahun - Datuk Red

8:47 AM

Bismillah,

Meletakkan kuota empat orang isteri sebelum 40, Datuk Red atau nama sebenarnya DS Adnan Abu tanpa berselindung menyatakan hasratnya itu dan baginya itu lumrah bagi seorang lelaki.

Dia yang kini berumur 38 tahun berhasrat dalam tempoh dua tahun lagi dia sudah boleh melengkapkan kuota isteri yang disyariatkan oleh agama Islam.

"Lelaki memang tidak pernah puas. Bagi saya beristeri sama seperti menjalankan perniagaan. Tidak pernah puas dan sentiasa mahukan lebih"

Dia mahu memperbaharui versi pelawak Salih Yaakob yang mana jikalau isteri pertama Salih Yaakob sudah berusia, isteri pertamanya baru berusia 30 an.

"Mungkin bakal isteri yang ketiga dan keempat saya nanti, akan dipinangkan oleh isteri pertama dan kedua saya. Gempak kan?" katanya kepada media.

Datuk Red telah mendirikan rumahtangga dengan isteri pertamanya Sharifah Norshafila Hassim hampir sedekad usianya dan berkahwin dengan penyanyi Siti Adira Suhaimi pada penghujung Disember 2015. Hasil perkongsian hidup dengan pasangan pertamanya, dia dikurniakan 5 orang anak dan bakal menimang cahaya mata dengan Adira tidak lama lagi.

"Saya sasarkan 20 orang anak berbinkan Adnan. Kalau boleh 10 orang anak lelaki. Apabila saya meninggal, saya nak anak-anak lelaki saya pikul saya. Tetapi sekarang saya baru ada 3 orang anak lelaki" katanya lagi.

Bila ditanya lagi, dia tidak meletakkan sebarang syarat khusus untuk menjadi isterinya asalkan mereka tau menghormati madu-madu mereka.

Sumber thecoverage.my

idea kreatif

Bekalkan Anak Anda Dengan Lunchbox Dad

9:18 PM


Bismillah,

Pada asalnya hanya niat suka-suka, tapi siapa sangka niatnya untuk memberi galakan kepada anak-anaknya membawa bekal ke sekolah kini turut mendapat permintaan daripada masyarakat sekeliling. Ini kerana bekalan yang disediakan oleh ayah yang mempunyai tiga orang anak ini dihias mengikut pelbagai cara dan kreativiti sendiri.


Berasal daripada Oklahoma City, Beau tidak menyangka aktivitinya menyediakan bekal kepada anak-anaknya mendapat permintaan ramai. Dia kini mengambil tempahan menyiapkan bekalan anak-anak untuk ke sekolah. Berkat usahanya ini, dia semakin dikenali dan telah tampil menghiasi rancangan dan majalah seperti ABCNews.com, The Huffington Post, Yahoo.com dan People Magazine.


Apa-apa pun boleh dilakukan asal kita tekad, ikhlas dan berusaha dua kali ganda daripada usaha kita sebelumnya. Apa-apa pun bekalan yang dia sediakan memang awesome, kalau aku jadi budak sekolah pun aku rasa sayang nak makan. Rasa nak sangkut je kat dinding hehe. Korang boleh lihat hasil kreativitinya di SINI


Tapi sayang sebab Malaysia tak termasuk dalam lokasi penghantarannya. Harap maaf :D


charger telefon

Pengecas Innergie Power Combo Go Hub Tampil Kelainan

1:12 PM


Bismillah,

Sejak dilancarkan pada tahun 2008, kini Innergie merupakan produk utama Delta telah berjaya menembusi pasaran dunia dan menguasai hub urus dan penjimatan kuasa peralatan elektronik global. Ia dipunyai oleh Smart Green Life di dalam Delta.


Melalui pengalaman dan kepakaran yang ada, mereka telah menghasilkan jenis pengecas yang mampu memberi kelainan dan lebih inovatif berbanding produk-produk yang ditawarkan oleh pesaing-pesaing mereka. Ini kerana produk Innergie lebih mesra alam dan pengguna, pengecasan yang cepat dan mempunyai ciri-ciri keselamatan yang terbaik.


Didatangkan dengan beberapa jenis pengecas untuk kegunaan seperti komputer riba, telefon bimbit, travel charger, power bank dan berbagai lagi. Setiap satunya mempunyai keistimewaan sendiri dan mampu mengecas dalam masa yang singkat.

Pada aku yang banyak bergerak dan bekerja di luar, aku lebih berminat dengan Power Combo Go Hub. Ia merupakan travel charger yang digunakan di dalam kenderaan. Mempunyai 3 USB port dan mampu mengecas 3 telefon bimbit pada masa yang sama.

Setiap satu USB port membekalkan 2.4A dan menjadikan ia pengecas paling pantas berbanding jenama yang lain. Cip yang dipatenkan bersama Power Combo Go Hub mampu mengesan jumlah tenaga yang diperlukan setiap peralatan dan mengawal kuasa pengecasan ke setiap peralatan tersebut.


Pada Power Combo Go Hub juga terdapat lampu LED berwarna biru yang berfungsi sebagai tanda yang ia sudah boleh mengecas peralatan. Produk yang Innergie ini juga dijamin selamat kerana dilengkapi dengan Innergie's InnerShield Protection Technology. Teknologi terbaru ini mampu mengelakkan berlakunya lebihan kuasa pada peralatan, over charging dan litar pintas.

Dan yang paling penting, kesemua produk Innergie diberi waranti selama 3 tahun sebagai jaminan produk yang mereka hasilkan sangat selamat kepada pengguna dan alam sekitar.

Produk ini boleh diperolehi di Lazada, Harvey Norman dan syarikat-syarikat yang menjadi retailer yang sah. Pastikan yang original ye, baru beli.


Untuk sebarang pertanyaan lanjut boleh la layari:


Tel : 016-5559321



Blogger Raya

Majlis Blogger Raya : Kolaborasi Terbaik Hai Blogger dan Sajian d-Hidang

8:47 PM

Bismillah,

Awal bulan Ogos 2016 lepas aku dapat jemputan untuk menghadiri Majlis Blogger Raya yang di anjurkan oleh komuniti Hai Blogger yang telah diasaskan oleh saudara Halim Nadzeri. Ni kali pertama aku join event ni dan merupakan tahun kedua penganjurannya. Event kali ni bertempat di Sajian d-Hidang, Jalan Tukul P15/P, Seksyen 15, Shah Alam. Ramai blogger yang turut hadir dalam majlis tersebut.

Majlis tahun ini mendapat tajaan daripada syarikat katering Sajian d-Hidang. Bila aku sampai ke tapak majlis, terkejut gak aku sebab hiasan khemah majlis dan menu yang disediakan sangat awesome. Siap ada lampu lip lap. Boleh aku katakan sangat cantik macam majlis kenduri kahwin sebelah malam.

Kenapa katering Sajian d-Hidang dipilih sebagai penaja? Sebab syarikat katering tersebut punya track record yang baik dari segi kualiti makanannya dan sentiasa mendapat maklumbalas positif daripada pelanggannnya. Tak hairanlah dengan reputasi sebaik ini mereka mampu kekal bertahan selama 14 tahun di dalam industri ini.

Acara dimulakan dengan ucapan pengasas Hai Blogger, Saudara Halim Nadzeri dan disusuli dengan ucapan saudara Aliff Aziz mewakili syarikat katering Sajian d-Hidang. Kami diterangkan mengenai kejayaan dan kelebihan yang diberikan oleh syarikat katering Sajian d-Hidang, yang tidak disediakan oleh pesaing pesaingnya yang lain.

Kemudian kami berkongsi maklumat berkaitan projek terbaru Hai Blogger iaitu BlogrDirect. Ia merupakan satu platform dan medium komuniti blogger untuk menjana pendapatan dengan mempromosikan syarikat yang ingin bekerjasama. Walaupun masih peringkat Beta, namun telah mengumpulkan beratus orang blogger di bawahnya.

Menu hidangan yang disediakan oleh pihak Sajian d-Hidang malam tu memang meriah. Ada kambing bakar, sate, lauk pauk.. semuanya sedap sedap belaka. Tapi yang paling laris, tortia. Betul ke apa aku sebut ni hahaha. Macam kebab, tapi menu ni berasal dari Mexico. Banyak gak aku makan, siap tapau balik lagi haha.

Antara penaja yang turut menaja majlis malam tu adalah MIWA Jelly Drink edisi Boboiboy manakala Cool Hijab turut menjadi penaja untuk hadiah dan goodies bag para blogger. Terima kasih kepada CVS Production yang menjadi rakan kerjasama dengan menawarkan kepakaran dalam bidang fotografi dan rakaman video sepanjang majlis itu berlangsung.

Aku harap majlis Blogger Raya ini dapat diteruskan untuk tahun-tahun berikutnya. Sekurang-kurangnya majlis seperti ini dapat menyatukan komuniti blogger yang selama ini hanya dapat bermesra di alam maya.

Aku harap tahun depan dapat jemputan lagi daripada pengasas Hai Blogger, Halim Nadzeri hehe. InsyaAllah amin.


*****
Untuk sebarang pertanyaan ataupun tempahan, boleh la terus hubungi ;

SAJIAN D HIDANG (M) SDN BHD 
Sajian d-Hidang Catering 
33 Jalan Tukul P15/P, Seksyen 15, 
40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia 

Facebook : Sajian d-Hidang Catering 
No Pejabat: 03 – 5510 8776 / 9776 / 3773