Penyakit Eczema : Punca dan Kaedah Rawatannya


Bismillah,

Aku kenal penyakit ini baru sahaja lagi, bila mak aku mengasuh anak orang. Pada bahagian pipi dan badan anak jagaan mak akan naik bintik-bintik merah seakan ruam. Dari situ baru aku tahu itu bukan ruam biasa, tetapi dikenali sebagai eczema.


Apa Yang Kita Tahu Pasal Eczema?
Mula-mula aku tak pasti perbezaan antara ruam biasa dan eczema sebab kedua-duanya nampak serupa. Ruam biasa pula yang aku dapat lihat ada dua, sama ada ruam disebabkan peluh ataupun ruam susu yang biasanya terdapat pada bahagian pipi bayi. Bila aku tanyakan pada pakar kulit, aku mendapat tahu yang penyakit Eczema ini merupakan keadaan kulit di mana menjadi merah, kering, gatal dan merekah.

Menurut kajian, penyakit eczema mempunyai pertalian genetik di mana sekiranya salah seorang sama ada ibu atau bapa merupakan penghidap eczema maka ia memberi kesan genetik itu kepada anak-anak atau lebih mudah difahami sebagai penyakit keturunan. Jadi pemerhatian aku kebanyakan pesakit eczema adalah disebabkan faktor keturunan dan diwarisi dari generasi ke generasi.Tapi korang tak perlu bimbang kerana kebiasaannya bayi atau kanak-kanak yang mengidap eczema akan pulih seperti biasa bila umurnya mula menjangkau belasan tahun 


Faktor Yang Mengakibatkan Seseorang Boleh Mengidap Penyakit Eczema. 

Antara penyebab yang membolehkan anak-anak kita terdedah kepada penyakit eczema ini adalah seperti asap rokok, debu yang datang dari jalan raya mahupun karpet rumah dan terdedah terlalu lama kepada panas cahaya matahari,

Selain daripada itu aku dapat tahu produk-produk yang digunakan atau dimakan oleh anak kita juga boleh memberi kesan lebih buruk kepada kulit mereka. Jadi elakkan mereka dari memakan makanan laut, kekacang, telur, sabun, syampu dan mungkin bahan-bahan kosmetik yang lain.Simptom Awal Pengidap Eczema

Kalau kita perhatikan pada permukaan kulit anak-anak kita, kita dapat lihat akan timbul bintik-bintik merah yang menyerupai ruam tetapi strukturnya kasar. Jika dibiarkan lebih lama, kulit itu akan menjadi tebal, keras dan mengering dan ini akan menyebabkan anak-anak kita akan gatal dan sakit. Ada kalanya boleh mengeluarkan cecair halus pada permukaan kulit.

Langkah Pengawalan Eczema

Tak usah bimbang jika kita dapat tahu yang anak kita mengidap penyakit eczema kerana penyakit ini tidak bersifat kekal. Apa yang penting sekarang kita kena tau cara untuk mengawal penyakit ni sahaja agar anak kita tidak mengalami gatal-gatal.

Amalkan pakai losyen lebih kerap untuk elakkan kulit anak terusan kering dan merekah. Adakalanya penggunaan sabun yang salah juga pun merupakan salah satu penyebab. Mungkin kerana bahan kimia yang terdapat pada sabun tersebut tidak sesuai dengan kulit anak kita.

Antara penyebab lain adalah pemakanan anak-anak. Elakkan daripada memakan makanan laut dan juga jenis kekacang. Ia akan. Menyebabkan kegatalan dan keradangan pada bahagian yang terkena eczema.

Selain daripada itu, faktor persekitaran yang kotor dan berhabuk juga akan menyebabkan pengidap eczema akan mengalami iritasi dan alahan kepada kulit. Selalunya habuk iini datang daripada karpet dan debu dari luar.

Memandangkan anak-anak mengalami eczema, pemilihan pakaian yang sesuai juga perlu kerana kulit mereka yang sensitif. Pilih pakaian yang nipis, lembut dan berongga agar anak kita tidak berpeluh.

Kenapa Susu Kambing Baik untuk Merawat Penyakit Eczema? 

Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning. 

Seperti vitamin B2 lainnya, riboflavin memainkan peranan penting dalam metabolisme tenaga, dan diperlukan dalam metabolisme lemak, zat keton, karbohidrat dan protein. Vitamin ini juga banyak berperanan dalam pembentukan sel darah merah, antibodi dalam tubuh, dan dalam metabolisme pembebasan tenaga dari karbohidrat. 


Kumpulan makanan yang merupakan sumber vitamin B2

Riboflavin atau dikenali sebagai vitamin B2 juga ada di dalam sayur sayuran hijau seperti Brokoli, Asparagus dan juga bayam. Tetapi kenapa aku yakin pengambilan susu kambing lebih baik untuk merawat penyakit eczema? 

Ini adalah kerana susu kambing merupakan susu kedua terbaik selepas susu ibu kerana kedua-duanya bersifat alkali disamping komposisi antara susu ibu dan susu kambing hampir sama.

Susu kambing hanya memerlukan 20 minit sahaja untuk dihadamkan sedangkan susu lembu mengambil masa 2 jam. Ini membolehkan riboflavin diserap masuk ke dalam darah lebih cepat bagi merawat penyakit eczema ini.

Kandungan mineral selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.Jadi sekarang kita faham kenapa susu kambing adalah 'ubat' terbaik untuk pengidap penyakit eczema lebih-lebih lagi kepada bayi dan kanak-kanak. Susu kambing boleh diambil sebagai menggantikan susu formula atau susu lembu. 

Ada sesetengah orang mengatakan susu kambing segar sedikit berbau hamis. Jadi aku syorkan kita minum susu kambing LAZZ jika kita tak mampu minum susu kambing segar. Susu kambing LAZZ ada 3 perasa iaitu rasa asli, susu kambing madu dan LAZZ Cafe. Untuk bayi dan anak-anak kita yang mengidap eczema ni aku syorkan minum susu kambing perisa asli. Rasanya lembut, lebih lembut daripada susu lembu yang biasa kita minum. 

Tapi bagi anak-anak yang tidak biasa meminum susu, apa kata beri mereka minum LAZZ susu kambing madu. Rasanya ditambah dengan rasa manis kurma sesuai untuk anak-anak yang baru mencuba minum susu. 

Kenapa LAZZ Lebih Baik Berbanding Produk Susu Kambing Yang Lain? 

LAZZ dikilangkan dan diproses di Malaysia, dan Ianya buatan 100% muslim bumiputra. Bahan mentah diimport dari negara pengeluar susu berkualiti iaitu dari Holland.

Susu Kambing LAZZ bersifat 100% organik. Khasiat seperti sumber vitamin-vitamin, prebiotik, mineral, adalah 100% berbentuk semulajadi dan alami, bukan berbentuk sintetik ciptaan makmal.

Kualiti penghasilan berteknologi tinggi dan dikawal  rapi dari ladang ternakan sehingga pembungkusan.  Susu lazz dijamin enak, tidak hanyir, malah tidak berbau langsung apabila dibancuh.

Kandungan Non dairy creamer terdapat di dalam LAZZ susu Kambing. ‘Non Dairy Creamer’ bermaksud tiada krimer yg berasaskan tenusu seperti soya/susu lembu. Tetapi mengandungi krimer yg berasaskan minyak tumbuhan dan untuk jenama LAZZ minyak tumbuhan adalah berasaskan minyak Bunga Matahari.

LAZZ memilih Minyak Bunga Matahari /Canola sebagai krimer kerana ia sejenis minyak yang tidak mengandungi kolesterol atau transfat. Jadi ia sangat selamat untuk di minum dalam jangkamasa yang panjang tanpa apa-apa kesan.

Canola juga diperkaya dengan vitamin E yang bagus untuk menguatkan kulit dan meningkatkan system penghadaman. Selain itu, ia juga menjadikan susu bersifat serbuk (emulsi) dan mudah larut apabila dibancuh.

Mana nak dapatkannya? Boleh terus tempah di dalam talian di laman web seperti yang tertera di bawah. 


www.lazzsusukambing.com
Facebook : facebook/lazzsusukambing
Instagram : instagram/lazzsusukambinghq
LAZZCareline : 013 308 3354

Harga LAZZ Susu Kambing

Malah ada pakej kalau beli lebih daripada satu

Korang juga boleh dapatkan sampel LAZZ susu kambing secara PERCUMA


0 Comments