cuti-cuti Malaysia

Kemeriahan Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU) 2017

10:28 AM


Bismillah,

Semalam aku berkesempatan mengunjungi dataran Putrajaya bagi menyaksikan Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU). Festival ini berlangsung dari 28 hingga 31 Disember 2017, bertempat di Presint 3, Dataran Putrajaya dari pukul 7.30 malam sehingga 12.30 tengah malam. Masuk adalah PERCUMA


Tapi aku sangat sarankan agar korang datang lebih awal untuk mengelakkan masalah kesesakan trafik dan ruangan parkir kenderaan. Tapi jangan risau kerana pasukan RELA ada untuk mengawal kesesakan lalu lintas. Lagipun aku pasti ruangan parkir cukup untuk semua pengunjung yang hadir. Semalam aku tiba di persiaran dataran Putrajaya dalam pukul 8.10 malam, kenderaan mula berpusu-pusu tetapi masih bergerak dan terkawal. Jadi penting untuk korang datang lebih awal. Lagi awal lagi bagus. Andaikata korang datang seawal petang, boleh solat Maghrib dulu di Masjid Besi dan Masjid Putrajaya.


Kemudian penting untuk aku ingatkan agar korang menjaga anak-anak kerana sepanjang Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU) berlangsung, lampu jalan di dataran tersebut akan dipadamkan dan kawasan tersebut akan bergelap. Jadi pastikan anak-anak korang dikawal selia agar tidak tersesat dalam kebanjiran pengunjung yang hadir.


Antara aktiviti yang ada disediakan di sepanjang Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU) itu adalah seperti Grand Projecting Mapping di mana persembahan lampu di pancarkan pada bangunan Istana Kehakiman Putrajaya, The Kindle Garden, The Levitating Street, The Lightning Effect, The Mystical Maze, The Vibrant Street, Creativity 3R, The Digital Fireworks dan banyak lagi. Selain itu ada juga persembahan kereta berhias dan juga beca berhias yang didatangkan dari Melaka. Malah persembahan wayang kulit juga ada ditampilkan kepada para pengunjung festival Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU). Bagi mengalas perut, korang juga boleh menikmati hidangan dan makanan daripada pelbagai jenis Food Truck yang ada berkampung di sana.


Perbadanan Putrajaya mengilhamkan penganjuran festival pencahayaan Festival Light And Motion Putrajaya atau dikenali sebagai LAMPU, merupakan usaha dalam memperkenalkan kewujudan inisiatif Pelan Induk Pencahayaan Putrajaya (Putrajaya Masterplan) yang merupakan formula terpenting bagi perlaksanaan sistem pencahayaan berteknologi tinggi, sistematik pada fasad-fasad bangunan, jambatan-jambatan, papan papan, jalan raya dan lanskap taman.


Putrajaya yang merupakan satu-satunya bandar di Malaysia di kalangan 76 bandar di dunia yang yang menjadi ahli Lighting Urban Community International (LUCI), sebuah badan persatuan antarabangsa yang menyokong inisiatif, evolusi idealistik dan transformasi industri pencahayaan di bandar-bandar seluruh seluruh dunia.

Tahun 2017 merupakan tahun ke-5 penganjuran Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU) pastinya akan melarikan sesuatu kebiasaan dengan pengisian lebih menarik, unik, terkini, interaktif dan sesuai untuk semua golongan usia.


Aku sarankan agar korang datang memeriahkan lagi Festival Light And Motion Putrajaya (LAMPU) ini bersama keluarga dan rakan-rakan kerana ia salah satu acara yang dijalankan pada setiap tahun dan ini kali ke-5 penganjurannya di Putrajaya. Lagi satu ianya juga PERCUMA. Jadi peluang seperti ini boleh lah kita manfaatkan bersama keluarga memandangkan tak lama lagi pun cuti sekolah bakal berakhir.


Venue

Dataran Putrajaya, Precint 3, Putrajaya 


Time

7.30 pm To 12.30 am 

Fee

Free Of Charge 

Organizer

Perbadanan Putrajaya 

Contact

+603-8887 7165 / 7517 


kebaikan kopi hijau

[7] Tips Dan Petua Untuk Kuruskan Badan

7:42 PM


Bismillah,

Sekarang ni kita banyak dikejutkan dengan pelbagai jenis penyakit yang pelik-pelik. Semuanya disebabkan oleh faktor pemakanan, cara hidup dan suasana persekitaran. Terkejut aku bila melihat sendiri statistik yang dikeluarkan melalui sumber berita Awani yang mengatakan Malaysia merupakan negara yang mempunyai penduduk paling gemuk di Asia Tenggara diikuti dengan Thailand dan Singapura.


Manakala Putrajaya, Melaka dan Perlis berada di carta teratas negeri paling gemuk di Malaysia. Aku tak nafikan statistik ini kerana aku tahu terdapat banyak punca-punca kenapa rakyat Malaysia semuanya mengalami masalah obesiti yang menakutkan sehinggakan 73% kes kematian di hospital kerajaan di Malaysia berpunca daripada penyakit obesiti seperti jantung, darah tinggi dan strok.


[7] Punca & Cara Mengatasi Masalah Obesiti Penduduk Di Malaysia :

1# Penyakit Keturunan Ni
Masalah keturunan memang tak boleh nak buat apa tetapi ia boleh diimbangkan dengan kawalan makanan dan cara hidup yang lebih sihat. Cuba ikuti pelbagai aktiviti riadah seperti hiking, berzumba, berbasikal, bermain badminton ataupun berenang. Tanamkan minat untuk bersukan dan percayalah kita mampu mengubah tafsiran orang yang penyakit berjangkit adalah disebabkan keturunan. Eh ramai je orang berbadan kurus tetapi bacaan kolesterolnya tinggi!

2# Takde Masa La Nak Bersenam
Percaya tak tidur yang cukup juga mampu mengatasi masalah berat badan? Kebanyakan rakyat Malaysia terpaksa kerja lebih masa, duduk mengadap komputer dan waktu tidur yang tak menentu. Otot-otot badan tak berkerja dan ia akan menyebabkan lemak tepu berkumpul di bahagian perut dan peha. Jika kita tak mampu keluar bersenam, kita juga boleh membuat senaman ringan di tepi partition kerja. Tak pun sewaktu di tandas atau sebelum waktu balik kerja.


Berjalan kaki dari pejabat ke stesen MRT juga merupakan satu senaman. Naik tangga ke pejabat juga senaman. Apa sahaja aktiviti yang kita lakukan dan melibatkan keseluruhan anggota badan, itu tetap dianggap senaman. Jadi ambil masa sedikit selepas duduk membuat kerja, keluar berjalan-jalan 5 hingga 10 minit sebelum kembali duduk untuk sambung kerja.

3# Sedapnya Makanan 
Satu dunia tahu yang makanan di Malaysia ni sedap-sedap belaka kerana Malaysia terdiri daripada berbilang-bilang bangsa dan agama. Tak cukup dengan itu, ditambah pula dengan lambakan restoran makanan ringan yang sering menjadi tumpuan warga tua dan muda. Masakan-masakan pula lebih lemak dan digoreng berminyak antara faktor meningkatnya masalah obesiti di negara ini. Kita mungkin tak suka makanan yang berebus atau stim tapi kita boleh ambil makanan lain sebab agen untuk memastikan kita tidak terus obesiti.

1) Makan Ulam, Sayur & Buah Buahan
Contohnya seperti makan ulam-ulaman dan sayur sayuran. Ulam seperti petai mampu membersihkan buah pinggang, ulam raja mampu merawat penyakit diabetes dan buah-buahan penuh dengan serat. Jika kita ambil makanan yang tinggi lemak dan MSG, balance kan ia dengan ulam-ulaman dan buah-buahan. Kemudian lebihkan minum air kosong.

2) Ambil Supplemen Tambahan
Selain daripada itu korang juga boleh ambil produk atau supplemen tambahan untuk bantu meneutralkan asid atau lemak di dalam badan. Kalau susah nak telan kapsul, ambil sesuatu yang kita suka seperti kopi hijau. Rasanya sama seperti kopi lain tetapi khasiatnya tinggi. Kopi hijau adalah biji kopi asli yang tak dipanggang di mana khasiatnya dikekalkan. Ia mengandungi beberapa zat penting seperti polifenol, flavonoid, proantosianidin, kumarin, asam klorogenat dan takoferol.


Biji kopi hijau merupakan bahan utama yang mampu merangsang petumbuhan sel-sel di dalam badan dan juga merangsang perkembangan metabolisma badan. Selain daripada itu ia juga kaya dengan antioksidan, membantu membakar lemak, menahan rasa lapar dan memperlambatkan proses penuaan.


Mana nak cari kopi hijau ni? Korang boleh cuba rasa minuman Kopi Hijau Alana. Korang boleh layari page facebook mereka
Facebook/KopiHijauAlanaHQ untuk maklumat lanjut ye.

Ni nombor untuk di hubungi :
+6018-355 7010 (ika)
+6018-236 6332 (ema)

3) Suku Suku Separuh
Kalau korang biasa tengok animasi Upin Ipin, korang mesti familiar dengan suku protein (contoh seperti ikan, ayam, daging, tofu), suku lagi karbo (nasi lah biasanya) dan separuh lagi sayur atau buah-buahan. Cuba amalkan pemakanan macam ni. Memula memang stress sebab rasa tak cukup tapi kuatkan lah diri. Bukan korang kena berpuasa pun kan? (untuk pesen jenis liat nak puasa sunat :D)



4) Makan Atas Piring?
Haah makan atas piring atau pinggan kecil dan pada masa yang sama ia melatih mindset kita. Kita akan nampak pinggan kita tu penuh dengan makanan. Nampak macam tak proper kan tapi percaya lah apa yang kita usahakan hari ni adalah untuk diri kita sendiri. Bukan orang lain yang bayarkan bil makan kita!


4# Stress Lah Aku
Tekanan perasaan juga boleh menyebabkan kita mengambil makanan secara berlebihan secara tidak sedar. Rata-rata mereka yang menghidapi tekanan perasaan akan naik berat badan kerana makan adalah terapi, tetapi jika diambil secara berlebihan akan menyebabkan obesiti. Antara tekanan perasaan yang sering dihidapi oleh rakyat Malaysia adalah disebabkan kerja, putus cinta, masalah kewangan, masalah keluarga, sakit dan banyak lagi.


Jadi untuk mengelakkan atau mengurangkan rasa stress, kita boleh lah mengambil beberapa jenis makanan antaranya dark chocolate, bluberries, kekacang, ayam belanda, sayuran hijau, avocado, ikan salmon, buah limau dan macam-macam lagi.

5# Eh Baju Aku Dah Sendat
Ni yang biasanya aku amalkan. Kenali bentuk badan korang. Korang tau bila korang rasa badan korang jadi gemuk atau bertambah berat badan. Kebiasaannya aku tau berat badan aku naik bila pipi aku mula melebar dan sukar untuk duduk tahiyyat akhir. Jadi bermula dari situ aku akan cuba kurangkan pengambilan makanan yang tinggi karbohidrat seperti nasi dan gantikannya dengan makanan lain seperti buah atau kudapan seperti kekacang. Kebiasaannya jika aku amalkan dalam seminggu boleh turun 2 hingga 3 kg.

6# Sahaja Aku Puasa Sunat..
Puasa sunat adalah tips terbaik untuk kuruskan badan. Serius aku tak tipu. Kalau korang boelh lihat hasilnya sewaktu puasa di bulan Ramadhan dan korang berjaya puasa sehingga ke petang, kenapa korang tak boleh amalkan untuk berpuasa sunat?

Tiga hari pertama memang korang akan rasa sedikit letih kerana tak dapat zat yang diperlukan. Dari situ tenaga korang akan dijana melalui lebihan lemak-lemak yang terkumpul di dalam badan. Jadi secara tak langsung lemak-lemak badan korang akan digunakan tanpa perlu bersenam. Nampak tak?

Tapi jangan la pula bila waktu berbuka korang pergi bantai makanan berlemak balik. Boleh makan tapi kurangkanlah pengambilannya. Sayang la lemak dah terbakar time puasa, alih-alih korang topup balik time berbuka.

7# Sayangnya Membazir
Kebiasaan perkara ini terjadi bila anak-anak atau ahli keluarga tak habiskan makanan. Jadi sebab rasa sayang, kita pun tolong habiskan. Tolong latih diri kita pesan makanan cukup-cukup untuk semua. Jika tak cukup, baru pesan baru. Andaikata ada lebihan makanan lagi, tapau bawa balik dan jangan diajar perut untuk sumbat segala jenis makanan selagi mampu. Jika berlaku dan jadi kebiasaan, usus perut akan set sejumpah ruang yang besar untuk diisi dan itilah sebabnya kita rasa makanan yang sikit tak mampu mengenyangkan perut kita.


**********

Jadi itulah 7 tips dan petua untuk kuruskan badan. Ada banyak lagi yang nak aku kongsikan dan aku akan kemaskini dari semasa ke semasa. Aku harap kalau korang tak dapat laksanakan semua, dapat laksanakan satu dan amalkan pun dah cukup bagus lebih-lebih lagi tips nombor 6. Memang sangat-sangat memberi kesan sekiranya korang berhajat untuk turunkan berat badan.

So harapan aku agar artikel ini memberi manfaat dan panduan kepada semua. Bukan kurus yang kita kejarkan sebenarnya tetapi tubuh badan yang sihat tanpa penyakit.

Mohon share artikel ini kepada kawan-kawan yang lain ye.

KPDNKK

Panduan Memohon Skim Pembiayaan Kecil Francais (SPKF)

11:11 AM


Bismillah,

Dalam ekonomi yang tak menentu ni macam-macam yang kita fikirkan untuk jana pendapatan kan? Kadang-kadang seorang individu terpaksa berkerja lebih daripada 12 jam sehari dan membuat lebih daripada 2 ke 3 kerja untuk menampung kos kehidupan sehari-hari. Jadi zaman sekarang ni tidak lagi relevan jika dikatakan seseorang mampu bergantung pada satu kerja sahaja.


Apa Pilihan Yang Kita Ada?
Sekarang ni ada banyak kerja sampingan yang mampu menjana pendapatan tambahan. Kadang-kadang pun kita tak perlukan produk sendiri, hanya perlu promot di sosial media sahaja sebagai medium pengiklanan. Kalau kita tak cukup menarik, tapi punya kemahiran dalam pemanduan boleh je kita jana pendapatan sampingan melalui Uber atau Grab.  Apa-apa sahaja yang korang lakukan pun hari ni, kalau unik dan betul caranya pasti akan berhasil.

Selain daripada itu, korang boleh cuba perniagaan francais. Kenapa francais? Sebab kita boleh mohon bantuan kewangan melalui Skim Pembiayaan Kecil Francais (SPKF) kerana masalah kita untuk buat sesuatu mesti kena ada modal permulaan kan?

Skim Pembiayaan Kecil Francais (SPKF)
Bagi membantu bakal-bakal usahawan tempatan dalam menceburi bidang perniagaan francais dan menjana pendapatan sampingan, Kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah memperkenalkan Skim Pembiayaan Kecil Francais (SPKF) yang menawarkan pembiayaan maksimum sehingga RM50,000.

Skim ini menyediakan pembiayaan perniagaan kepada bakal-bakal usahawan untuk menceburi bidang perniagaan francais secara mikro yang menawarkan satu model perniagaan yang teratur, sistematik dan kurang berisiko.

OBJEKTIF
Skim Pembiayaan Kecil Francais (SPKF) bertujuan untuk memberi bantuan kewangan kecil (micro-franchising) kepada francaisi tempatan yang berpendapatan kecil dan sederhana dengan pembiayaan maksimum  sehingga RM50,000.

Syarat-syarat pemberian Skim Pembiayaan Kecil Francais (SPKF) :



KRITERIA KELAYAKAN SKIM PEMBIAYAAN KECIL FRANCAIS 

















CARA MEMOHON
Muat turun borang permohonan DI SINI dan hantar permohonan
korang di alamat di bawah : 

Perbadanan Nasional Berhad (PNS) 
Menara PNS, Menara 7, 
Avenue 7 Bangsar South City 
No.8 Jalan Kerinchi 
59200 Kuala Lumpur 

(Per: En. Zafrul Azman Azraai) 
Tel : 03-2082 7788

**********

Alhamdulillah walaupun sedikit tetapi subsidi daripada pihak kerajaan seperti ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan kos yang perlu ditanggung oleh rakyat Malaysia. Kalau kita sorang mungkin tak terasa, tetapi bagi mereka yang mempunyai bilangan ahli keluarga yang besar pengurangan sebanyak RM100 seorang cukup memberi kesan dan penjimatan. 

Seperti baru-baru ni statement Datuk Seri Hamzah Zainuddin telah diputar belitkan oleh beberapa buah media tertentu yang mengatakan kerajaan tidak lagi mampu mengawal harga barang dan perkhidmatan di Malaysia. Sebenarnya media hanya memprovokasikan isu. Kenapa bangkitkan isu harga barang naik sahaja tetapi tidak sentuh pun pasal pengurangan harga barangan lain dan subsidi yang di berikan kerajaan seperti bayaran membuat passport ini. 

Kadang-kadang pihak peniaga sendiri menyorokkan keperluan asas sehingga harga terus meningkat secara mendadak. Rakyat tak nampak yang ni, tapi kesalahan terus dituding kepada kerajaan. Datuk Seri Hamzah turut bekerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bagi memastikan masalah seperti ini dapat diatasi lebih-lebih lagi menjelang musim perayaan.

Apa yang aku nampak sekarang dalam masa ekonomi yang tak stabil skarang ni, ada barang yang naik harga dan ada juga yang turun dan mendapat subsidi. Apa yang penting kita sebagai rakyat Malaysia kena tahu berjimat, lebih bijak memilih dan tidak membeli melebihi keperluan. Tepuk dada tanya selera. 

American University Of Sharjah

5 Universiti Yang Menerima Pengambilan Pelajar Antarabangsa Teramai Di Dunia

2:04 PM


Bismillah,

Dunia pendidikan tinggi semakin kecil apabila semakin ramai pelajar memilih untuk menyambung pengajian di luar negara. Para pelajar giat mencari universiti atau kolej yang mampu memberikan pengalaman antarabangsa, peluang untuk belajar bersama pelajar lain dari seluruh dunia dan memberi mereka pendidikan yang tinggi dan berkualiti. Selain dari pada itu, pilihan untuk menyambung pengajian di luar negara dipengaruhi juga dengan faktor budaya dan minat. Kebanyakan pelajar mengambil peluang ini untuk mengenali budaya dan keindahan negara orang.



Sebahagian data yang dikumpul untuk World University Rankings, Times Higher Education meminta semua institusi menyediakan angka mengenai peratusan pelajar antarabangsa yang mereka miliki. Times Higher Education telah mengutip data ini dan menyusun senarai 200 universiti teratas yang menjadi pilihan pelajar-pelajar warga asing. Tiga universiti yang dipaparkan dalam lima teratas ditubuhkan sejak 30 tahun yang lalu. 16 universiti dari London mempunyai ciri-ciri 200 teratas, menjadikannya salah satu bandar paling terkenal dalam kedudukannya. Malah, United Kingdom secara keseluruhan adalah negara yang paling diwakili dengan 72 universiti yang hadir dalam jumlah 200 teratas, berbanding dengan 27 dari Amerika Syarikat dan 22 dari Australia.

5 Universiti Yang Menerima Pengambilan Pelajar Antarabangsa Tertinggi Di Dunia

#1 American University Of Sharjah, Emeriah Arab Bersatu


American University Of Sharjah adalah universiti yang agak kecil dengan hanya menampung kira-kira 5,000 pelajar sahaja, dan 84 peratus daripada pelajar ini terdiri daripada pelajar antarabangsa. Sebanyak 99 buah negara diwakili di kampus, dan selebihnya merupakan pelajar negara utama di negara ini iaitu UAE, Mesir dan Jordan.

Menurut Dr Linda C. Angell yang merupakan pengarah program pertukaran antarabangsa di American University Of Sharjah, institusi tersebut mengalu-alukan 25 hingga 50 pelajar luar negara untuk belajar di sana setiap tahun dan para pelajar ini secara konsisten menyatakan yang mereka mempunyai pengalaman yang sangat baik di sini.

Dr Linda C. Angell  percaya bahawa universiti itu mempunyai kadar pelajar antarabangsa yang tinggi kerana lokasinya di pusat dunia, menjadikan perjalanan antarabangsa lebih mudah, dilengkapi dengan bandar kosmopolitan Dubai dan budaya Sharjah yang kaya.

Bahasa Inggeris adalah bahasa pengajaran utama dan universiti ini menawarkan 26 jurusan, 45 jurusan di peringkat sarjana dan 13 program ijazah sarjana.

Universiti ini adalah sebahagian daripada Persatuan Kolej dan Universiti Antarabangsa Amerika Syarikat, sebuah organisasi yang menekankan pendidikan tinggi berdasarkan model seni liberal di luar Amerika Syarikat.

#2 Central European UniversityHungary


Central European University adalah universiti bahasa Inggeris yang berpusat di Budapest, Hungary. Pelajar Central European University datang ke universiti dari lebih 100 negara di lima benua.

Universiti ini mendapat akreditasi di dua buah negara iaitu Amerika Syarikat dan juga Hungary dan ia juga menawarkan kursus dalam sains sosial, kemanusiaan, undang-undang, pengurusan dan dasar awam. Ia mempunyai nisbah pelajar perempuan hingga lelaki sebanyak 51:49.

Alumni Central European University kecil sahaja jika hendak dibandingkan dengan universiti-universiti peringkat antarabangsa yang lain dengan seramai 13,887 alumni yang merangkumi 133 buah negara.

Universiti ini menganjurkan beberapa festival yang mencerminkan budaya pelajar yang pelbagai, seperti Festival Antarabudaya, Spring Ball dan perkelahan tahunan.

#3 London School of Economics & Political Science, London


London School Of Economic (LSE) adalah hab terkenal di dunia untuk pelajar antarabangsa, dengan bilangan pelajar yang mendaftar lebih daripada 140 buah negara. Ia mempunyai perkongsian antarabangsa dengan Columbia University di New York, Sciences Po di Paris, Peking University di Beijing, Universiti Nasional Singapura dan Universiti Cape Town.

London School Of Economic (LSE) telah menduduki ranking 30 universiti teratas di dunia selama lima tahun yang lalu dan dianggap sebagai universiti sains sosial yang mengkhususkan dalam pelbagai bidang termasuk ekonomi, politik, sosiologi, undang-undang dan antropologi.

Alumni dari London School Of Economic (LSE) terdiri daripada lebih daripada 136,000 orang dari hampir 200 buah negara termasuklah 16 pemenang Hadiah Nobel dan 37 pemimpin dunia masa lalu atau sekarang.

#4 Royal College Of Surgeons, Ireland


Royal College of Surgeons di Ireland adalah universiti tertua dalam lima tangga teratas, yang telah ditubuhkan pada tahun 1784.

Royal College of Surgeons ini menyediakan pendidikan menyeluruh dalam bidang perubatan, farmasi dan fisioterapi. Universiti ini agak kecil dengan jumlah lebih daripada 2,000 pelajar mendaftar dan kira-kira 62 peratus pelajar dikelaskan sebagai pelajar antarabangsa. Di kampus Dublin para pelajar datang dari kira-kira 70 buah negara yang berbeza.

Kolej ini menyediakan kursus sarjana, pendidikan pascasiswazah dan latihan profesional untuk para pelajarnya. Royal College of Surgeons ini juga mempunyai institut penyelidikan yang terkenal.

Royal College of Surgeons ini menguatkan hubungan antarabangsa dengan menggalakkan para pelajar untuk mengambil bahagian dalam aktiviti sukarela di negara-negara membangun dan dengan menggalakkan kehadiran pelajar-pelajar terutamanya dari Malaysia, Bahrain dan Dubai.

Pada tahun 1886, Universiti Royal College of Surgeons telah menempa sejarah di mana universiti pertama yang melahirkan seorang siswazah perubatan wanita.

#5 University Of Luxembourg, Eropah


University of Luxembourg bertujuan untuk memberikan pengalaman pembelajaran berbilang bahasa, dengan menyediakan lebih banyak program ijazah yang disampaikan dalam bahasa Inggeris, Perancis, Jerman dan Perancis. Ijazah Sarjana diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Ini mencerminkan peratusan pelajar antarabangsa yang tinggi, dengan 55 peratus pelajar yang menghadiri kuliah terdiri daripada pelajar dari Eropah dan sebagainya.

Satu semester di luar negara adalah wajib untuk semua pelajar siswazah dan terdapat banyak peluang pertukaran juga tersedia untuk pelajar tuan dan PhD. Pengawasan bersama tesis juga mungkin dilakukan dengan kerjasama universiti di luar negeri.

**********

Itu adalah 5 universiti yang menerima pengambilan pelajar antarabangsa tertinggi di dunia. Malaysia yang ke berapa? Malaysia berada di tangga ke-98 berbanding 200 buah negara yang lain. Kalau Malaysia pun kita dah rasa sesak dengan kepadatan pelajar antarabangsa, macamana pula la kan dengan 10 buah negara yang pertama. Fuhhh.

Bila dah ramai pelajar antarabangsa ni sedikit sebanyak menyulitkan mereka lebih-lebih lagi apabila melibatkan kewangan, pinjaman pelajaran mahupun urusan perbankkan kerana syarat-syarat untuk membuka mana-mana akaun bank di Malaysia amat ketat. Bukan apa terlalu banyak scam yang melibatkan institusi perbankkan jadi kawalan ketat termasuklah permohonan membuka akaun.

Sehubungan itu MAPEM (Majlis Pembangunan Ekonomi Malaysia) dengan kerjasama MPAY Sdn Bhd telah mencipta satu program MAPEM Mastercard khas untuk pelajar mahupun pekerja warga asing yang menetap di Malaysia. Urusan permohonannya juga mudah, hanya bawa passport ke mana-mana pejabat MAPEM dan dalam tempoh 3 hari mereka dah boleh dapatkan MAPEM Mastercard dan boleh buat sebarang transaksi atas talian.

MAPEM Mastercard ni berfungsi seperti kad debit mastercard yang mana ia hanya boleh digunakan sekiranya ada amaun dalam akaun sahaja. Pengguna tak perlu membuka akaun bank, hanya daftar dan boleh terus guna. Malah pengguna boleh memuat turun aplikasi MPAY Wallet ini di Google Playstore.

Sebenarnya ada banyak benefit yang ditampilkan melalui MAPEM Mastercard ini berbanding mastercard atau debit card yang lain. Untuk mengetahui lebih lanjut boleh lah layari laman web yang tertera di bawah.



Buffet Krismas

Promosi Buffet Krismas Di Dorsett Grand Subang Hotel

12:07 PM


Bismillah,

Memandangkan perayaan Hari Natal bakal tiba tak lama lagi, so hari ni sekali lagi aku nak berkongsi lokasi hotel yang ada mengadakan promosi buffet di sekitar Kuala Lumpur. Kali ini aku nak ajak korang ke Dorsett Grand Subang Hotel, yang terletak di Subang Jaya. Lokasi Dorsett Grand Subang Hotel tak jauh daripada Sunway Pyramid, berhampiran juga dengan Dorsett Grand Subang Hotel.


Kali ini Dorsett Grand Subang Hotel mengetengahkan beberapa jenis promosi buffet antaranya Christmas Day Buffet Brunch, Christmas Day Buffet Dinner, New Year's Eve, New Year's Brunch, New  Year's Dinner dan Christmas Eve Dinner (24 Dec 2017). Buffet ini akan disajikan di Terazza Brasserie, Dorsett Grand Subang Hotel 


Ada lebih 200 jenis menu yang akan dihidangkan sepanjang promosi ini berlangsung. Selain menu masakan barat  dan Asia menu tempatan seperti masakan Melayu juga turut disediakan bagi menarik minat para pelancong asing yang turut sama meraikan perayaan Hari Natal di sini.


Antara menu-menu yang ada disajikan sepanjang promosi ini berlangsung adalah seperti Smoked Turkey Dice Infused Couscous Salad, Classic Chicken Liver Plate, Smoked Norwegian Salmon with Classic Condiment, Chicken Terrine, Baked Shepherd's Pie, Baked New Zealand Mussels with Sun Dried Tomato Aioli on Crispy Wanton Noodle, Tortellini, Spaghetti, Marinara, Carbonara, Home Baked Pizza, Roasted Whole Turkey with Giblet Gravy dan macam-macam lagi. 


Selain daripada itu, hidangan-hidangan seperti Apple Cinnamon Truffle, Gingerbread Crusted Cheese Cake, Yule Log Cake, Fruits Jelly Stick, Tiramisu In Cup, Dark & White Chocolate Mousse, Festive Pudding With Vanilla Sauce, Mini Minched Pie, Panna Cotta In Shooter, Ginger Cream Brulee, Pumpkin Tart turut menjadi menu pencuci mulut atau desserts di Dorsett Grand Subang Hotel. 


Untuk makluman, tak semua menu aku listkan di sini ye sebab terlalu banyak. Lagi pun menu-menu yang ditampilkan kali ini lebih menarik dan mewah sesuai untuk seisi keluarga. Restoran Terazza Brasserie Dorsett Grand Subang Hotel mampu menempatkan sehingga 250 orang dalam satu-satu masa.


Harga yang ditawarkan juga berbaloi dengan menu yang disajikan. Di bawah merupakan harga promosi buffet Krismas yang diperkenalkan oleh pihak pengurusan Dorsett Grand Subang Hotel.

Christmas Day Buffet Brunch
25 Dec 2017 | 12noon -4pm |RM98 nett

Christmas Day Buffet Dinner
25 Dec 2017 | 6.30pm -10.30pm |RM128 nett

New Year's Eve
31 Dec 2017 | 6.30pm -10.30pm |RM148 nett

New Year's Brunch
1 Jan  2018 | 12noon -4pm |RM98 nett

New Year's Dinner
1 Jan 2018 | 6.30pm -10.30pm |RM128 nett


Jika korang teringin nak merasa juadah perayaan Hari Krismas yang halal, boleh lah bawa seisi keluarga cuba rasa kelainannya di sini. Untuk sebarang tempahan dan pertanyaan boleh lah hubungi maklumat yang tertera di bawah.

DORSETT GRAND SUBANG 
Jalan SS12/1,
Subang Jaya 47500, Malaysia 

Email:
info.subang@dorsetthotels.com 

Telephone:
+603 5031 6060 

Fax:
+603 5031 8686