Charity Event

Karnival Larian Amal MRCA 2017 Sasarkan RM100 Ribu Untuk Rumah Kebajikan

8:09 PM


MRCA atau singkatan bagi Persatuan Peruncit-Rantaian Malaysia dengan kerjasama McMillan Woods, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan para peruncit utama di seluruh Malaysia telah sepakat melancarkan Karnival Larian Amal MRCA 2017. Karnival ini akan berlangsung pada 26 November 2017 dan OneCity Subang Jaya telah dipilih sebagai lokasi utama untuk penganjuran kali ini.



Acara yang dianjurkan untuk kali ke-4 ini membawa tema "Prihatin, Kongsi & Lari" (Care, Share & Run) telah mensasarkan seramai 3000 hingga 5000 orang peserta bagi mengumpul dana sebanyak RM100,000.00 untuk diagihkan kepada rumah-rumah kebajikan yang telah dipilih. Bersempena itu seramai 500 orang anak yatim bakal dijemput ke karnival tersebut yang mana turut menyediakan pelbagai aktiviti lain seperti permainan, pertandingan dan acara 'costplay'.


"Ini adalah inisiatif dan tanggungjawab korporat MRCA kepada masyarakat dan mereka yang memerlukan. Dengan semangat, ikrar untuk berbakti dan komited maka acara ini telah berjaya dilaksanakan untuk 4 tahun berturut-turut", kata Dato' Choi Wei Yee iaitu Pengerusi Penganjuran acara ini. Beliau percaya dengan penganjuran acara seperti ini mampu mengeratkan hubungan sesama komuniti masyarakat khususnya bagi mereka yang tidak berkemampuan dan kehilangan ahli keluarga. Setidaknya mereka tau masih ada orang yang sayang dan prihatin dengan keadaan mereka di luar sana.

Antara rumah-rumah kebajikan yang bakal menerima sumbangan melalui aktiviti ini adalah seperti Rumah Charis, Angel Homes, Persatuan Kebajikan Kanak-Kanak Mata Air Kehidupan Selangor, Goodkids, Juara Homes, Ace Lighthouse Academy Bhd, Kiwanis Club Of Kluang Mandarin, Home Of Love, Rumah Sayangan, Persatuan Insan Istimewa Cheras, Good Samaritan Home dan banyak lagi. Dengan sumbangan amal ini Dato' Choi Wei Yee yakin sedikit sebanyak ia dapat membantu rumah-rumah kebajikan ini mendapatkan barang keperluan asas dan menambah baik kekurangan yang mereka hadapi selama ini.


Karnival Larian Amal MRCA 2017 ini terbahagi kepada beberapa kategori iaitu Terbuka Lelaki, Veteran Lelaki, Terbuka Wanita dan Veteran Wanita. Terdapat juga kategori larian tanpa saingan untuk lelaki wanita dimana larian ini dilakukan secara santai bersama keluarga dan rakan-rakan. Selain daripada itu ada juga kategori Larian Berpasukan di mana setiap pasukan dianggotai oleh 4 orang peserta dan setiap peserta akan berlari secara berganti-ganti sejauh 900m seorang. Untuk acara kali ini sebanyak 34 buah trofi bakal dimenangi oleh para peserta.



Pendaftaran untuk Larian Amal MRCA 2017 ini kini telah dibuka di mana korang mendaftar di laman sesawang rasmi iaitu www.racexasia.com dan tarikh tutup pendaftaran adalah pada 20 November 2017.


brunch buffet

Nikmati Menu Hidangan Itali di Villa Danieli, Sheraton Imperial Hotel Kuala Lumpur

10:15 AM


Bismillah,

Aku memang peminat menu masakan Barat. Rata-rata restoran yang ada menyediakan hidangan seperti ini pasti akan aku terjah. Tetapi kebanyakan menu-menu yang aku cuba telah diolah mengikut citarasa tempatan. Jadi korang tau tak kat mana boleh korang cuba pasta terbaik di sekitar Kuala Lumpur?


Mamma Mia Brunch Di Villa Danieli | Kalau korang berada di sekitar Jalan Sultan Ismail, korang boleh singgah untuk mencuba Mamma Mia Italian brunch (breakfast dan lunch) di Villa Danieli, Sheraton Imperial Hotel Kuala Lumpur. Menariknya restoran ini didekorasi sebijik seperti restoran yang terdapat di negara Itali. Menu-menunya juga berkonsepkan menu masakan Itali yang asli.


Dekorasi Dalamam Setanding Restoran Itali | Bila aku masuk je ke dalam restoran ni, aku memang tergamam. Tak tau nak mula dari mana haha sebab cantik sangat. Rasa nak bergambar kat semua penjuru restoran ni. Bab dekorasi memang aku tabik spring. Dekorasi seperti restoran Itali sebenar ini sememangnya memberi mood kepada para pengunjung yang hadir untuk merasakan sendiri keenakan menu masakan Itali yang dihasilkan di sini. Untuk pengetahuan korang, restoran Villa Danieli ini mampu menempatkan sehingga 140 orang dalam satu-satu masa. Tapi jangan bimbang kerana di bahagian luar restoran juga ada disediakan meja untuk kegunaan pengunjung. Lebih menarik restoran ini berhadapan dengan kolam mandi hotel.


Hidangan di sini berkonsepkan buffet tetapi untuk menu-menu utama korang kena memesan terlebih dahulu kepada chef. Mereka menyajikan lebih 14 jenis hidangan utama kepada para pengunjung dan pesanan dihantar dalam bentuk alakat untuk memastikan hidangan disajikan kepada para pengunjung sentiasa panas, fresh, kekal rasa dan teksturnya. Sambil korang menjamu selera, korang juga akan dihiburkan dengan persembahan nyanyian secara live daripada penyanyi restoran ini.


14 Main Menu Yang Boleh Dicuba | Menu-menu utama akan mula dihidang seawal pukul 12 tengahari. Jadi sekiranya korang tiba awal, korang masih boleh menikmati hidangan pembuka selera yang lain yang ada di sediakan di situ. Untuk hidangan main course tiada had limit. Makan lah sebanyak mana yang korang mahu. Pesan lah selagi mana yang korang mampu. Asalkan dari pukul 12 tengahari sehingga 3 petang.


Mamma Mia Brunch di Villa Danieli, Sheraton Imperial Hotel bermula pada pukul 12 tengahari sehingga 3 petang setiap hari. Harga yang ditawarkan adalah serendah RM148 nett untuk dewasa dan RM74 nett untuk kanak-kanak (9-12 tahun).
Korang boleh mencuba kelainan rasa asli yang ditampilkan oleh tim yang diketuai oleh Ketua Chef Villa Danieli ini iaitu Gaetano Di Stefano. Memang awesome!


Jangan lupa datang dan bawa keluarga serta kawan-kawan sekali ye.

anaseraworld

Kena Tegur Dengan Anak Sendiri, Rupanya Ini Puncanya..

11:46 AM


Bismillah,

Apa dah jadi dengan Jasmeen nih.. Macam macam akal dia dapat. Sampai kekadang tu, tak boleh nak imaging, macam mana perkataan tu boleh keluar dari mulut dia. Padahal  baru jer 4 tahun. Isk isk isk.



Kisah dia macam nih. Haritu aku buang sampah dari kereta. Ala buang kertas resit touch n go. Sekeping jer pon. Sebab bini aku memang pengumpul resti yang tegar. Haha. Lepas tu Jasmeen boleh ternampak pulak.. Nak tau Jasmeen cakap apa?

Babah, jangan buang sampah merata la. Babah nak jadi macam monyet eh?"

Erkk.. Sebenarnya kitorang selalu pesan dekat Jasmeen , jangan buang sampah merata rata. Biasanya buang sampah merata nih, spesies monyet jer.. huhu.. Hambek nak… kena sound dengan anak sendiri.. Tapi rasanya dah lama bagitau tentang nih, sampai sekarang dia ingat.. Fuuhh. Tajam betul akal dia.


Dah bila Jasmeen sound aku, bini aku apa lagi, dia tambah pulak.. Dia pergi gelak sakan. Lepas tu Jasmeen sambung lagi.
 
Ibu, kenapa gelak? Tak baik tau gelakkan suami macam tu. Pergi minta maaf cepat”

Ya ampunn.. Dengan ibu sekali dia sound.. ahaha.. Tapi ada betulnya dia cakap tu. Tak tahannya dia suruh minta maaf.. huhu.. Sel sel otak tengah berhubung gamaknya.

*******************

Haritu bini aku tengah main FB. Jasmeen ada dekat sebelah, tengok sekali la kawan kawan ibu. Then Jasmeen suruh stop.

Ibu, ni kawan ibu yang kita jumpa tu kan? Yang dia nyanyi lagu nih ‘sinaran, mentari menyinari’. Betul kan ibu?”

Adoi la anak.. Dia jumpa kawan ibu tu masa event dekat de palma kuala Selangor. Seminggu yang lalu. Yang tak sangka, dia boleh ingat lirik lagu yang si Atikah tu nyanyi. Padahal itu 1st time dia dengar lagu tu. Terus dia ingat.. Hmm.. hebat budak budak zaman sekarang nih.

***********

So aku revise balik, budak Jasmeen nih ada amalkan apa apa ker. Sebab setahu aku, budak budak nih nak otak cergas dan cerdas, mesti ambil susu ataupon any supplement.. Nak kata susu, dah lama stop. Then baru teringat.. Jasmeen ada amalkan Jus Anasera.


Antara bahan yang terkandung dalam Jus Anasera tu adalah Kurma, Kismis, Madu, Delima dan juga Buah Tin. Ooo.. No wonder la si Jasmeen nih mudah ingat sesuatu perkara.. Kan bahan bahan Jus Anasera nih memang membantu kecergasan otak. Kurma Kismis Madu semua itu kan memang bagus.


Lagipon, kalau Jasmeen main seharian pon, dia tak adalah nampak letih sangat. Kalau tak mesti dia tidur awal.. Adeeehh.. anak anak.. Macam mana la dia dapat tenaga banyak banyak nih.. Aku rasa asbab pengambilan Jus Anasera nih kot. Sebab aku tengok maybe kandungan yang lain seperti Pegaga, Habatus Sauda, Minyak Zaitun dan bahan bahan lain mungkin membantu kecergasan Jasmeen.


Bagus jugak produk nih. At least tak adalah kami berdua bising nak suruh Jasmeen makan kismis madu tu semua. Minum Jus Anasera ni jer, dah lengkap untuk semua. Lagipon kita sebagai ibu bapa tak perlu bimbang, kebanyakan bahan adalah makanan Sunnah. Disamping makanan yang bersih, sihat dan berkat, anak kita pon semakin bijak.

Harap Jasmeen lagi baik dari ibu dan babah yer..


makanan

Versus 1001 Rasa Babas Program Realiti Masakan Terbaru Di TV3

2:42 PM


Bismillah,

Kalau hakim nak jadi tukang masak, doktor nak jadi tukang masak, ahli politik nak jadi tukang masak.. abis tukang masak jadi apa? Jawapannya jadi ramai la haha. Itu lah antara tarikan terbaru rancangan masakan yang ditaja oleh Babas dan bakal ditayangkan di TV3 tidak lama lagi.


Babas yang sebelum ini telah ramai menghasilkan chef selebriti melalui program realiti bekonsepkan masakan kali ini cuba mencari kelainan baru. Konsep yang diketengahkan kali ini melalui program Versus 1001 Rasa Babas adalah pertandingan dua penjuru antara peserta bukan pakar masakan dan dibantu dengan chef selebriti pilihan sebagai mentor.


Program ini akan ditayangkan selama 13 episod di TV3, yang mana juara setiap episod akan memenangi hadiah sebanyak RM1000. Kemudian juara akan memuatnaik video masakannya di sosial media dan siapa yang mendapat LIKE dan SHARE tertinggi di sosial media layak untuk bertanding ke peringkat akhir.


Untuk program kali ini, Babas telah memberi kepercayaan kepada Chef Dr. Kamarul dan Chef Adu untuk menjadi pengacara di sepanjang 13 episod rancangan ini ke udara. Sewaktu majlis perasmian program Versus 1001 Rasa ini, aku dipertontonkan preview sewaktu rancangan ini dirakamkan. Paling lawak masa peserta-peserta ditemuduga oleh para juri. Macam-macam karenah dapat disaksikan.


Rancangan ini akan mula ditayangkan pada 26 Oktober 2017, pukul 5.35 petang di TV3. Jadi jangan lupa saksikannya nanti ye.


cafe hipster

Nikmati Menu Hipster Dan Fusion Di Marjorina Cafe, Kajang

3:17 PM


Bismillah, 

Tempohari birthday puan isteri. Jadi aku ingat nak bawa dia keluar makan je. Tapi tak sangka plak dia petik Marjorina Cafe. Memandangkan kami pun belum pernah cuba menu-menu yang ada di situ, so why not kita cuba ye tak? Lagipun Marjorina Cafe ni tak jauh daripada rumah aku. Kami sampai di cafe tu sekitar pukul 8.30 malam. Tu pun orang dah mula ramai. 


Marjorina Cafe ni terletak di Prima Saujana, dekat area pasaraya Giant dan Kamdar tu. Tak de la tersorok tapi kawasan tu memang mati bila tiba malam. Susun atur kedai simple dan kemas. Untuk pesanan korang kena layan diri, kena pergi ke kaunter. Lihat sendiri menu yang korang nak. Aku cadangkan buku menu boleh dibuat penambahbaikan dengan meletak gambar-gambar menu yang ada. Tak semua, cukup sekadar killer menu atau signature menu. Kebanyakan pelanggan-pelanggan yang membuat pesanan terpaksa online untuk tunjuk makanan yang hendak dipesan. Memilih menu yang hendak dimakan, tanya setiap satu menu di hadapan kaunter menyebabkan kaunter sedikit sesak.


Aku mula memesan makanan pada pukul 8.50 malam dan dapat keseluruhan menu pada pukul 9.40 malam. Untuk part ni aku tak salahkan mereka sebab aku lihat sendiri mereka kekurangan kakitangan. Jadi kalau korang masih menganggur, korang boleh apply jawatan sebagai barista, kitchen helper dan manager di Marjorina Cafe ni kerana mereka sedang mencari pekerja. One of the Malay girl staff asyik datang dan minta maaf kepada kami kerana kelewatan menyiapkan makanan. Pada aku tindakannya itu harus diberi pujian.


Aku memesan beberapa hidangan pada malam itu. Antaranya ialah Spaghetti Carbonara, Thai Spicy Spaghetti, Mille Crepe, Set Burger dan Oreo Frappe. Yang Frappe tu aku add in chocolate sebab oreo dah habis. Tapi still sedap. My wife order lemon suam, tapi lemon dia perghh bebetul juice. Terkenyit-kenyit tahan masam haha. Mille Crepe untuk wife aku, si Jasmeen yang habiskan. Sedap kek tu, lembut je. Rasanya plak sedikit masam macam cheese kek. Nanti nak kena cuba kek lain plak. Kalau tempah kek untuk birthday pun best. Sementara tunggu hidangan, pelayan akan serve air suam untuk korang terlebih dahulu.


Ok untuk aku, aku order set Burger. Aku lupa nama burger ni apa. Tapi first time aku makan burger dengan patty macam ni. Burger ni terdiri daripada hirisan daging, ada telur mata dan cheese. Marvellous memang sangat puas hati. Kemudian Jasmeen aku orderkan Spaghetti Carbonara sebab dia kurang makan yang pedas-pedas. Sangat creamy, portion yang banyak dan besar. Kalau ikut perut aku, aku makan berdua ngan Jasmeen untuk portion macamtu.


My wife plak order Thai Spicy Spaghetti instead of Special Primodoro Chicken yang dah sold out. Tapi still memuaskan dan kena ngan citarasa puan isteri. Memang pedas sebab puan isteri siap request plain water kali kedua. Berdesing telinganya. Overall kami sangat berpuas hati dengan rasa dan menu yang diperkenalkan di Marjorina Cafe ni. Puan isteri pun kata nak repeat balik nak makan Primodoro Chicken. Untuk tiga jenis hidangan dan dua jenis minuman yang aku pesan tu, tharganya RM88 sahaja.


So kalau korang nak cuba menu-menu yang ada di Marjorina Cafe ni, korang boleh lah rujuk maklumat seperti di bawah. Sangat sesuai untuk santai dan lepak dengan family dan kengkawan.


Marjorina Cafe
C-35-GB, Jalan Prima Saujana
2/E, Taman Prima Saujana
43000 Kajang

Contact
0124883644

Waktu Operasi
Setiap hari, 11 am - 11 pm



kacang pool

Pekena Mee Bandung Muar Dan Kacang Pool Di Restoran Dun's Bangi

6:42 PM


Bismillah,

Semua tau Bangi merupakan syurga makanan. Sebut sahaja nak makan apa, semuanya ada di Bangi. Dan kali ni aku bawa family aku untuk mencuba salah satu restoran yang terkenal dengan menu masyarakat negeri Johor iaitu di Restoran Dun's.


Kedainya terletak sederet dengan Restoran D One Steak di seksyen 6 Bangi. Kedainya kecil sahaja dengan susun atur yang ringkas dan menarik. Selain menu masakan negeri Johor, korang juga boleh memesan menu masakan panas seperti restoran masakan panas yang lain. Yang menariknya di sini, harga yang ditawarkan cukup murah dan berbaloi jika hendak dibandingkan dengan restoran-restoran yang menawarkan menu yang sama di sekitar Bangi. Semuanya di bawah RM10!


Antara signature menu yang ditampilkan di Restoran Dun's Bangi ini adalah Nasi  Tomato dengan Ayam Masak Merah, Nasi Beringin dengan Ayam Masak Merah, Soto, Mee Soto, Lontong, Mee Siput, Kacang Pool dan paling best Mee Bandung Muar. Selain daripada itu ada fries, wedges, waffle dengan topping aiskrim vanilla bersama perasa buah markisar, durian belanda, blueberry, apple dan mangga. Untuk air pula aku cadangkan korang cuba Ice Blended Special dimana ia campuran vanilla, apple hijau dan juga laici kalau aku tak silap.

Ice Blended Special - RM5.90

Ok secara overall aku suka rasa Mee Bandung Muar di Restoran Dun's ni. Rasanya sama macam kat Muar, dengan rasa udang dan kekacangnya. Walaupun rasanya agak 'light' tapi aku puas hati. Tetap rasa Mee Bandung Muar. Ada sesetengah tempat nama je Mee Bandung Muar, tapi ingredient macam Mee Rebus atau dorang gunakan sos tomato lebih.

Mee Bandung Muar - RM6.50

Lepas ni aku tak payah dah nak ke. Putrajaya untuk makan Kacang Pool Haji sebab kat Restoran Dun's ni pun aku boleh dapatkan Kacang Pool yang awesome. Memandangkan kuah Kacang Pool yang dihidangkan tu banyak, aku cadangkan agar rotinya juga ditambah. Untuk satu set menu Kacang Pool disertakan sekali dengan 2 keping roti. Lagi awesome kalau ada 4 keping roti kan? Baru kena ngan kuah Kacang Pool yang banyak tu huhu. Lagi satu aku cadangkan agar telur matanya dibiarkan goyang dan tak terlalu masak. Boleh digaul sekali ngan kuahnya.

Kacang Pool - RM5.50

Puan isteri pulak pesan Laksa Johor. Portionnya besar, kuah juga 'light' tapi still ada rasa dan sedap. Aku pernah pergi ke sebuah cafe di Bangi sebelum ni yang ada menyediakan menu Laksa Johor. Rasa dia sama je tapi harganya pula 3 kali ganda yang ditawarkan di Restoran Dun's ni. Jadi kenapa aku perlu keluarkan duit lebih untuk rasa yang sama kan?

Laksa Johor - RM6

Pendapat aku berbaloi untuk aku repeat ke sini lagi. Masa aku pergi semalam, Nasi Beriyani ngan Nasi Tomato sold out. So aku nak cuba rasa kedua-dua menu tu termasuk Lontong. Adoyai tetiba craving pepetang ni.

Nasi Goreng Cili Padi - RM6

So kalau korang peminat menu masakan Johor ni, korang boleh singgah di Restoran Dun's Bangi. Korang boleh rujuk maklumat yang ada di bawah.


Restoran Dun's
No. 15, Jalan 6/7B
Seksyen 6,
Bandar Baru Bangi

Contact
019-6959476