ayam kampung

Penangan Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium, D'Pulze Cyberjaya

10:35 AM


Bismillah,

Siapa di sini peminat menu ayam kampung? Kalau korang berada di Cyberjaya, apa kata korang singgah di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium yang terletak di pusat membeli belah D'Pulze, Cyberjaya.


Sebelum ni aku dengar daripada mulut kawan-kawan je, tapi kali ni aku pergi untuk rasai sendiri dan buktikan apa benarkah cakap-cakap kengkawan aku tu. Tak susah pun nak cari Restoran Ayam Kampung Velodrome  Premium ni  sebab ia terletak di bahagian luar bangunan. Aku diberitahu yang dahulu ia merupakan tapak parkir VIP. Kalau korang cari di dalam mall memang takkan jumpa.


Restoran ini beroperasi seawal 10 pagi sehingga 10.30 malam setiap hari tanpa cuti. Jadi korang boleh datang bila-bila masa sahaja. Aku datang hari tu pun seawal 11 pagi, tapi aku lihat sudah ada pelanggan yang berada di restoran berkenaan. Aku diberitahu yang kebanyakan pelanggan-pelanggan yang datang merupakan pelanggan tetap dari pelbagai bangsa.


Ruang restoran terbahagi kepada bahagian. Korang boleh pilih ruang berhawa dingin atau ruang luar (open air). Bahagian dapur sengaja dibuka agar pengunjung dapat lihat dan dengar bunyi hidangan disediakan. Itu sekadar ingin memaklumkan yang menu yang mereka sediakan adalah segar dan dimasak seusai pesanan diambil.


Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium ini ada menyediakan beberapa hidangan berupa set, set sarapan pagi, alakat dari pagi sehingga malam dan menu masakan barat bermula pada sebelah petangnya. Aku memesan beberapa hidangan antaranya Set Ayam Kampung Butter dan Set Ayam Kampung Goreng. Kemudian aku pesan juga Gulai Kawah Daging Tetel, Pucuk Ubi Masak Lemak, Siput Sedut Masak Lemak, Ikan Bakar Tilapia, Ikan Bakar Keli, Satay dan Jus Buah Naga.


Aku cadangkan korang cuba Set Ayam Kampung Butter. Serius sedap! Butter nya sangat creamy dan pekat. Gulai Kawah Daging Tetel pun sedap. Daging tetelnya lembut. Difahamkan daging tetel tersebut dimasak selama 6 jam sebelum dihidang kepada pelanggan. Siput sedutnya juga besar-besar belaka. Siput sedut yang disajikan di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium ini diimport dari seberang dan saiznya adalah L ke XL.


Jusnya juga pekat-pekat belaka. Bukan sahaja jus buah naga, tetapi bila aku cuba jus durian belanda kawan aku rasa seperti minum pati buah durian belanda. Pekat gila. Aku boleh anggarkan nisbah air kepada durian belanda adalah 2:8. Memang pekat, korang kena cuba sendiri kalau nak tau macamana rasanya.


Untuk pengetahuan korang, sepanjang bulan Ogos 2017 ini Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium mengadakan promosi yang mana potongan 50% diberikan kepada pelanggan restoran yang memesan menu set yang berharga RM10 dan ke atas. Contohnya set menu Nasi Ayam Kampung Goreng berharga RM12.90 pada hari biasa, korang boleh dapat pada harga RM6.50 sahaja. Tapi korang kena datang awal la sebab promosi ini bermula pada pukul 10 pagi sehingga 12 tengahari setiap hari.

Bagi pelajar-pelajar yang singgah makan di sini juga, korang boleh dapatkan potongan sebanyak 10% bagi menu yang korang pesan. Hanya bawa kad pelajar korang dan tunjuk sewaktu ingin membuat bayaran di kaunter pembayaran.

So kepada korang yang ingin mencuba keenakan dan kelainan menu yang ditampilkan di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium ini, bolehlah rujuk maklumat yang tertera di bawah.


Premium Outlet Restoran Ayam Kampung Velodrome
Lot EX-GW-01
D'Pulze Shopping Centre
63000 Cyberjaya

Telefon
010-3003077

Waktu Operasi
10 am - 10.30 pm (setiap hari)


Minuman

Peraduan Meriahkan Sambutan Hari Kebangsaan Bersama Pokka

11:07 AM


Bismillah,

Dalam beberapa hari kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke 60 tahun. Jadi aku tak sabar nak sambutnya bersama seisi keluarga aku. Kali ini aku merancang untuk membawa keluarga aku ke Dataran Merdeka bagi menyaksikan sendiri dengan lebih dekat sambutan yang disambut julung julung kalinya sekali setiap tahun itu.


Kemeriahan bulan kemerdekaan tahun ini turut dikongsi dan diraikan oleh produk POKKA kerana tahun ini mengadakan peraduan Meriahkan Sambutan Hari Kebangsaan Bersama POKKA yang mana hadiah yang disediakan juga cukup lumayan.


Siapa yang tak kenal jenama POKKA kan? Sejak aku minum minuman POKKA ni, aku dah mula jatuh cinta. Tak lagi pilih minuman lain. Asal balik ke kampung atau dalam perjalanan jauh je, minuman POKKA tetap menjadi pilihan. Aku sukakan Premium Kopi Cappucino POKKA dan juga Kopi POKKA. Rasanya tak terlalu manis tu yang menarik minat aku. Bukan aku sahaja malah mak aku pun sukakan Teh POKKA.


Hadiah-hadiah yang ditawarkan di dalam peraduan kali ini berjumlah RM10,500.

Hadiah Utama
Peti Sejuk Bernilai RM5,000 x 1 pemenang

Hadiah Kedua
Peti Sejuk bernilai RM3,000 x 1 pemenang

Hadiah Ketiga
Ketuhar Stim bernilai RM1,500 x 1 pemenang

Hadiah Saguhati
Baucar Giant bernilai RM100 x 10 pemenang


Cara-Cara Untuk Menyertai Peraduan

Beli mana-mana produk POKKA bernilai RM12 minimum (resit tunggal) di Pasaraya Giant Hypermarket sahaja
  1. Rujuk terma dan syarat penyertaan pada lampiran yang disediakan. 
  2. Tempoh peraduan : 1 Ogos – 30 September 2017
  3. Hantar penyertaan melalui Pos (boleh dapatkan borang penyertaan di Pasaraya Giant Hypermarket seluruh Malaysia)
  4. Hantar penyertaan melalui  aplikasi Whatsapp; 
  • Ambil gambar resit dengan jelas.
  • Whatsapp butir-butir di bawah dan lampirkan gambar resit ke 013-6017211 :

Nama :
No. Kad Pengenalan
No. Resit
Jawapan kepada soalan : Lengkapkan ayat di bawah :

“ Asli lagi menyegarkan, itulah ____________ !”

Slogan kreatif (tidak lebih daripada 50 patah perkataan)

Simpan resit sebagai bukti pembelian untuk tujuan penebusan hadiah (sekiranya terpilih sebagai pemenang)


Untuk maklumat lanjut berkenaan peraduan boleh rujuk maklumat yang tertera di bawah :

FB/Pokka

So disamping kita menunggu tibanya sambutan Hari Kemerdekaan kali ini, jom la kita meriahkan lagi peraduan POKKA ini. Mana tau ada rezeki kita di sini kan? 
Good luck semua!


Filem

Filem Malaysia -TERBALIK Bakal Dibikin Semula Untuk 34 Buah Negara

9:25 AM


Bismillah,

Siapa sangka filem arahan Yasu Tanaka dari Malaysia akan dibikin semula oleh penerbit-penerbit filem daripada 34 buah negara tidak lama lagi. Yasu Tanaka yang juga pernah menghasilkan filem Nota, telah memenangi Anugerah Skrin Terbaik di Festival Filem Malaysia 2016 (FFM28) tahun lalu. Filem arahannya juga telah membuktikan pelakon Maya Karin layak merangkul anugerah Pelakon Wanita Terbaik untuk Anugerah Skrin 2016.



Ivanhoe Pictures, merupakan salah sebuah syarikat yang melibatkan penerbitan filem, pembiayaan siaran televisyen serta entiti pengeluaran yang mana ia berfungsi sebagai entiti pengeluaran yang membangun, menghasilkan dan mendapatkan kandungan serta jalan cerita untuk pasaran global.


Sewaktu di Forum Pembiayaan Hongkong Asia, Ivanhoe Pictures telah membaca skrip filem TERBALIK/UPSIDE DOWN dan berminat untuk mendapatkan hak pembikinan semula filem tersebut untuknya di 34 buah negara seperti Amerika Utara, Perancis, United Kingdom, China, Korea Selatan, Sepanyol, Amerika Latin, India dan Vietnam. Amerika Syarikat bakal mengambil langkah awal memulakan pembikinan filem TERBALIK pada tahun 2018 dengan mengekalkan senario seperti jalan cerita asal.


John Penotti, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Ivanhoe Pictures memberitahu yang beliau gembira untuk bekerjasama dengan 42nd Pictures untuk filem TERBALIK. Beliau yang ditemui baru sahaja menghabiskan masa selama setahun di Malaysia bagi menyiapkan penggambaran filem Crazy Rich Asian.


Filem TERBALIK arahan Yasu Tanaka yang dibintangi oleh pelakon hebat tanahair, Bront Palarae ini pada aku mempunyai jalan cerita yang unik dan menarik. Kalau korang pernah menyaksikan filem BURIED arahan Rodrigo Cortes, korang boleh agak plot dan jalan cerita filem TERBALIK ini. Filem berdurasi 80 minit ini bergenre psycho thriller, mengisahkan tentang seorang pelakon terkenal negara yang mengalami masalah rumahtangga terlibat dalam kemalangan jalanraya di sebuah kawasan peegunungan sewaktu dalam perjalanan ke lokasi penggambaran. Keretanya terbalik dan dia sendiri terperangkap di dalamnya, di dalam hutan.

Tiada air, tiada makanan dan kehilangan banyak darah dia terdesak meminta pertolongan. Tiada signal telefon, hon kereta yang tak berfungsi dan enjin kereta yang tidak boleh dihidupkan menyukarkan lagi untuknya meloloskan diri. Seorang budak datang cuba memberikan bantuan tetapi dia tak tahu yang nyawanya bakal menjadi taruhan dan permainan skrip yang dilakonkannya sendiri.

Nak tahu kesudahan filem ini. Jangan lupa saksikannya nanti di pawagam-pawagam berhampiran di seluruh negara.


makanan

Nasi Lemak RM1 Dan Sedap Di Taman Delima, Kajang

10:44 AM


Bismillah,

Nasi Lemak RM1 Dan Sedap Di Taman Delima, Kajang | Aku dah perasan dari hari Isnin haritu lagi tapi aku tak ada la rasa nak berhenti. Yela orang meniaga ni macam cendawan tumbuh. Tapi tetiba hari ni aku ada meeting, so singgah la nak beli nasi lemak.


Anak muda je. Umur dalam lingkungan 20an, meniaga pun sendirian. Dia guna satu payung pasar. Senang je nak cam kalau korang lalu di Taman Delima tu. Aku tengok nasi lemak dia comel-comel.

Bau nasi lemak dia, macam bau nasi lemak kampung. Korang biasa tak? Nasi lemak bungkus yang ada kat warung-warung kampung tu. Sambal dia pun dah menyucuk-nyucuk hidung aku. Ada telur rebus, ikan bilis dan nasi lemak semangkuk, dibungkus dalam daun pisang.


"Sebungkus ni berapa ek?", tanya aku. Aku agak harga dia dalam RM1.50 atau RM2. Duit aku dah seluk dari poket seluar awal-awal.

"RM1 bang", jawabnya. Terkejut gak aku sebab susah dah nak jumpa nasi lemak harga RM1 kat area Kajang ni. Kalau ada pun RM1.20 atau RM1.50 untuk saiz macam tu.


Rasanya sedap. Sambal pedas sikit, dimasak dengan belacan kalau aku tak silap. Kalau korang nak nasi lemak murah, sedap dan nak dibeli banyak aku syorkan kat sini. Best!

Jangan lupa singgah Nasi Lemak RM1 di Taman Delima, pin point Sekolah Menengah Agama Kajang (SMAP Kajang) atau Jalan Impian Makmur. Ada satu payung dan seorang je budak bujang.


kaisar thai restaurant

Kaisar Thai Restaurant Khas Untuk Penggemar Menu Hidangan Thailand

2:20 PM


Bismillah,

Kaisar Thai Restaurant Khas Untuk Penggemar Menu Hidangan Thailand | Kali ini aku nak bawa korang ke satu lagi tempat makan menarik di sekitar Taman Maju Jaya, Petaling Jaya iaitu di Kaisar Thai Restaurant. Aku dapat tahu pun daripada kawan aku. Dia kata ada banyak menu Thai di Kaisar Thai Restaurant ni. So memang rambang mata la kalau nak buat pilihan tu.


Kaisar Thai Restaurant ni berhadapan dengan Matahari Mall, Petaling Jaya. Restoran ini mampu menempatkan sehingga 200 orang dalam satu-satu masa. So memang lokasi terbaik jika korang nak buat majlis makan-makan atau sebarang majlis keraian la. Restoran ini juga berhawa dingin, ada tandas dan juga kemudahan surau bagi mereka yang ingin menunaikan solat.


Jadi aku dan kengkawan yang lain memesan beberapa menu yang dikatakan best seller di Kaisar Thai Restaurant ini. Antaranya ialah Sotong Stim Limau, Telur Goreng Kaisar, Tomyam Seafood, Tomyam Poktek, Ikan Siakap Dua Muka, Brokoli Sos Tiram, Daging Bakar Kaisar, Udang Butter, Seafood Longgok (Shell Out), Pulut Mangga dan aiskrim sebagai pencuci mulut. Haha banyakkan?


Untuk minuman pula kitorang pesan Air Durian Belanda, Air Buah Naga, Air Mangga Special, Hot Green Tea, Green Tea Iced dan teh tarik panas. Aku nak bagitau selain menu alakat, mereka juga ada menyajikan menu hidangan set bagi mereka yang membawa keluarga atau kawan-kawan dalam kuantiti yang ramai. Portion yang disediakan juga besar. Aku cadangkan korang kongsi-kongsi je la untuk satu menu.


Apa tu Tomyam Poktek? Sedap ke? Sedap! Tomyam Poktek mempunyai kuah berwarna putih berbanding Tomyam Seafood yang mempunyai kuah berwarna merah. Kalau Tomyam Seafood hanya ada sotong dan udang tetapi Tomyam Poktek bukan setakat udang dan sotong malahan ada lala, ketam, kupang dan sesetengah restoran turut melatakkan ikan. Tapi aku suka kedua-duanya cuma nak lebih puas hati aku cadangkan Tomyam Poktek la.


Dalam banyak-banyak menu yang kami pesan tu, aku suka Sotong Stim Limau. Sotong saiz XL yang dimasak stim, disumbat bersama isi ayam dan soo hoon dan di stimkan bersama air limau dan sayur sayuran. Adoyai sedapnya. Aku ingatkan sotong stim kosong je. Kalau korang ke Kaisar Thai Restaurant jangan lupa untuk pesan menu ni ye.


Selain daripada itu korang kena cuba Telur Goreng Kaisar jugak. Korang biasa makan Laksa Telur Bersarang tak kat Perak? Haa telur dia tu macam telur laksa tu. Rupanya macam sarang cuma Telur Goreng Kaisar ni dimasak bersama cebisan ayam. Memang sedap dan rangup. Aku sememangnya peminat telur, jadi untuk menu Telur Goreng Kaisar tu aku rasa tak cukup kalau dikongsi bersama hahaha.


Menu Seafood Longgok (Shell Out) pula hanya ada pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja. Untuk harga promosi cuma RM45 sahaja termasuk Seafood Longgok 2 orang makan, 2 pinggan nasi dan 2 air jus. Jadi bawak keluarga dan kawan-kawan untuk menikmati Seafood Longgok di sini sementara promosi berlangsung. Yang menariknya kuah Seafood Longgok ni memang terbaik. Pada aku tak pedas sangat so sesuai dinikmati oleh kanak-kanak.


Air Hot Green Tea juga sedap. Selama ini aku order yang sejuk je. Tak tau plak Green Tea boleh diminum panas. Ada pelbagai jenis air yang boleh menjadi pilihan korang. Korang juga boleh memesan Aiskrim Kelapa yang terkenal di Thailand di sini. Harganya juga berpatutan setanding dengan portion dan rasa yang dihidangkan.


Aku lihat kebanyakan pelanggan yang datang menjamu selera di sini semuanya datang bersama keluarga dan kawan-kawan. Mungkin aku rasa lebih berbaloi jika memesan secara set.


Jadi untuk korang yang ingin mencuba sendiri keenakan menu masakan Thai, bolehlah membuat tempahan ataupun walk in ke Kaisar Thai Restaurant.

Kaisar Thai Restaurant
Lot 22-1 & Lot 23-1
Jalan PJS 2/16A, Taman Maju Jaya
46000 Petaling Jaya, Selangor


Waktu Operasi
Isnin - Jumaat (2pm - 1am)
Sabtu & Ahad (12pm - 12am)

Telefon
03-77734216 / 016-2058714

Emel


cuti cuti Malaysia

Sky Mirror | Tempat Pelancongan Unik Dan Menarik Di Kuala Selangor

12:57 PM


Bismillah,

Sky Mirror Tempat Pelancongan Unik dan Menarik Di Kuala Selangor | Tak ramai yang tau tentang tempat ini malah aku sendiri terpinga-pinga bila diberitahu ada tempat tumpuan pelancong yang terletak di tengah-tengah laut Selat Melaka. Bila aku Google, rupa-rupanya lokasi tersebut dah dihebahkan melalui blog-blog berbahasa cina. Patutlah aku tak tau. Jadi kali ini aku berpeluang untuk menyertai trip ke lokasi pelancongan terbaru yang terletak di Sasaran, Kuala Selangor yang dipanggil Sky Mirror.


Sky Mirror diberi nama hasil daripada kesan pantulan langit di atas permukaan dataran pasir di tengah-tengah laut Selat Melaka. Aku tak sangka di tengah-tengah laut tersebut wujudnya dataran pasir sebesar padang bola. Jadi bila dataran tersebut ditenggelami air laut, kita akan dapat melihat seolah-olah kita sedang berdiri di atas lautan. Permandangannya sangat cantik sesuai bagi mereka yang sukakan fotografi atau kepada mereka yang ingin membuat photoshoot gambar perkahwinan mahupun majalah.


Aku bergerak dari Damansara bersama travel agent Adventuro dengan menaiki bas menuju ke Kuala Selangor. Perjalanan kami mengambil masa sekitar satu jam sebelum sampai ke Jeti Penambang, Kuala Selangor. Di sana kami menunggu ketibaan bot yang akan membawa kami terus ke Sky Mirror. Dalam satu-satu masa pelancong yang mahu ke Sky Mirror itu mampu mencapai seramai 1000 orang lebih-lebih lagi pada hari cuti hujung minggu dan cuti pelepasan am. Perjalanan menuju ke Sky Mirror pula memakan masa selama 20 minit.


Setibanya di sana korang boleh melihat sekeliling seolah-oleh korang terdampar di sebuah pulau pasir landai yang terletak di tengah-tengah lautan, jauh dari daratan. Jika korang datang bersendirian, travel agent akan menawarkan khidmat mengambil gambar menggunakan prop yang mereka bawa bersama. Jadi tak usah risau kalau korang tak bawa prop sendiri. Kami juga diberi masa selama satu jam untuk mengambil gambar di Sky Mirror sebelum mula bertolak ke destinasi seterusnya.


Destinasi berikutnya adalah di Pulau Angsa yang terletak tidak jauh daripada Sky Mirror. Ia merupakan pulau yang penuh dengan sejarah sewaktu ketibaan Bugis suatu masa dahulu dan kini merupakan tempat rekreasi dan menjadi lokasi pembiakan tiram. Kami berhenti untuk berehat di Pulau Angsa sambil menikmati panorama sekitar pulau tersebut. Di sini kami diberikan kudapan sekadar mengalas perut. Pada ketinggian 100 kaki dari aras laut, puncak Pulau Angsa ini terdapat sebuah rumah api yang membantu nelayan dan bot-bot yang ada disekitar tentang lokasi mereka berada. Di sini juga kami diberi tempoh selama satu jam sebelum berangkat pulang ke Jeti Penambang.


Di sepanjang perjalanan pulang aku dapat lihat beberapa hidupan liar mencari makan di kawasan air surut di sekitar hutan paya bakau. Antaranya monyet, pelbagai jenis bangau, burung helang, ketam, lala, siput, kerang-kerangan, umang-umang dan spesis ikan seperti belacak. Perjalanan pergi dan balik dari Jeti Penambang aku anggarkan memakan masa lebih kurang 4 jam. Ia merupakan satu pengalaman yang menarik kerana Sky Mirror merupakan keindahan alam semulajadi yang mana ia juga dipanggil Salar De Uyuni, salah satu keajaiban alam semulajadi yang sama ditemui di Bolivia.


Kepada korang yang belum pernah tiba di Sky Mirror, Kuala Selangor ni boleh la membuat tempahan dengan menghubungi Adventoro seperti maklumat yang tertera di bawah.

Oh ye jangan lupa kepada pembaca setia blog aku ni, dapatkan diskaun sebanyak 10% dengan memasukkan kod promo 'sukasuki' ke dalam link pendaftaran untuk tempahan ye.


Emel
info@adventoro.com
ken@adventoro.com

Contact
03-7660 6241 / 03-7660 6242
(Monday to Friday, 10am to 6pm)