buffet ramadhan

Senarai Promosi Buffet Ramadhan 2017 Yang Patut Anda Cuba

2:18 PM


Bismillah,

Menjelang bulan Ramadhan ni, berpusu-pusulah hotel dan restoran merebut peluang untuk mengadakan promosi buffet Ramadhan. Buffet Ramadhan sememangnya sangat sinonim tatkala tiba bulan Ramadhan kerana rakyat Malaysia termasuklah yang berlainan agama juga tururt mengambil peluang untuk merasai menu-menu yang dihidangkan di hotel-hotel dan restoran. Ini kerana ada sebilangan menu yang hanya boleh ditemui sewaktu bulan Ramadhan sahaja dan ia menjadi lebih meriah bila dapat berbuka bersama-sama keluarga dan sahabat handai.

Jadi di sini aku nak senaraikan beberapa buah lokasi yang ada menyediakan promosi buffet Ramadhan sepanjang tahun ini. Jadi dengan senarai ini aku harap dapat mempermudahkan lagi urusan korang dalam mencari lokasi berbuka puasa yang menepati selera dan bajet korang lebih-lebih lagi bila melibatkan ramai peserta.

********************

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Nook, Aloft Hotel KL Sentral


Jadi kepada yang tengah riki lokasi berbuka puasa tahun ini, apa kata aku cadangkan lokasi pertama iaitu Nook yang terletak di tingkat satu di bangunan Aloft Hotel KL Sentral. Menariknya lokasi yang aku cadangkan ini kerana ia terletak betul-betul bersebelahan KL Sentral dan NU Sentral. Jadi kepada sesiapa yang tidak mahu bersesak-sesak menghadapi trafik, boleh menaiki KTM, Putra LRT dan ERL.

(Baca artikel selanjutnya di sini)

Tema : Menu Masakan Melayu & Tempatan
Harga dewasa : RM135
Harga kanak-kanak : RM67.50
RSVP : +603 27231188

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | The Royale Bintang Kuala Lumpur


Pada tahun ini, The Royale Bintang Kuala Lumpur akan menyediakan menu masakan kampung yang bertemakan Selera Nostalgia. Apa yang menariknya pada aku tentang Selera Nostalgia ni kerana menu-menu yang bakal dihidangkan sewaktu buffet Ramadhan nanti merupakan menu yang rare dan jarang sekali kita jumpa sejak akhir-akhir ini.

(Baca artikel selanjutnya di sini)

Tema : Selera Nostalgia
Harga dewasa : RM108
Harga kanak-kanak : RM54
RSVP : +603 21479848

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Berjaya Times Square Hotel, KL


Salah satu destinasi yang boleh korang jadikan lokasi untuk berbuka puasa dengan keluarga tersayang adalah di The Big Apple Restaurant, Berjaya Times Square Hotel KL. Restoran ini berada di tingkat 14, Berjaya Times Square Hotel dan korang tak perlu bimbang tentang masalah parkir kereta kerana parkir keretanya banyak. Jika tak mahu bersesak dengan keadaan trafik yang tak menentu, korang juga boleh menaiki monorel kerana ia berhenti betul-betul di hadapan Berjaya Times Square.

(Baca artikel selanjutnya di sini)

Tema : Bazaar Themed Buffet Feast 
Minggu Pertama & Keempat
Harga dewasa : RM128, Harga kanak-kanak : RM58
Minggu Kedua & Ketiga
Harga dewasa : RM138, Harga kanak-kanak : RM68 
RSVP : +603 21178000

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Dorsett Kuala Lumpur


Lokasi menu berbuka puasa kali masih lagi di sekitar Kuala Lumpur yang mana tak jauh daripada Berjaya Times Square, di sekitar Jalan Imbi iaitu Dorsett Kuala Lumpur. Setelah hampir 2 tahun membuat refurbishing cafe nya, tahun ini Dorsett Kuala Lumpur kembali untuk menyajikan menu hidangan buffet Ramadhan dengan tema Citarasa Malaysia.

(Baca artikel selanjutnya di sini)

Tema : Citarasa Malaysia
Harga dewasa : RM99
Harga kanak-kanak : RM49.50
RSVP : +603 27161010

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Kota Seriemas Golf & Country Club


Bergerak kita ke lokasi ke-5 seterusnya, kali ini aku jangkakan kelainan kerana menu yang ditampilkan oleh Kota Seriemas Golf & Country Club bukan seperti menu cliche seperti mana lazimnya dihidang sewaktu menjelang bulan Ramadhan. Kali ini aku dapat lihat perbezaan kerana tema buffet Ramadhan di Kota Seriemas Golf & Country Club tahun ini adalah 'Laluan Sutera - Menu Dari Lagenda Silam'.

Untuk makluman Kota Seriemas Golf & Country Club terletak di Nilai, Negeri Sembilan dan anggaran jaraknya dari Kajang adalah sebanyak 35KM. Korang boleh menggunakan lebuhraya LEKAS untuk tiba ke sini dan ianya mengambil masa sekitar 20 hingga 30 minit perjalanan.


Tema : Laluan Sutera - Menu Dari Lagenda Silam
Harga dewasa : RM74.20
Harga kanak-kanak : RM37.10
RSVP : 017-7292129

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | AnCasa Hotel & Spa Kuala Lumpur


Untuk kali ini aku nak review promosi buffet Ramadhan di salah sebuah hotel di sekitar ibu negara Kuala Lumpur. Lokasinya tak jauh dari Plaza Rakyat, boleh dikatakan sebelah sahaja dan berada setentang dengan Plaza Kotaraya. Jadi boleh korang agak di mana kan? Tak susah nak cari AnCasa Hotel & Spa Kuala Lumpur ni sebab memang berada di pusat tumpuan orang ramai.

(Baca artikel selanjutnya di sini)

Tema : Selera Desa Kembara Iftar di Kuala Lumpur
Harga dewasa : RM68
Harga kanak-kanak : RM40
RSVP : 03-20266060 samb. 7703

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Bangi Golf Resort Restaurant


Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort Restaurant akan bermula dari 29 Mei 2017 sehingga 23 Jun 2017. Kali ini sebanyak lebih kurang 200 jenis menu akan diperkenalkan dan sentiasa berubah-ubah setiap hari. Tahun ini tema yang ditampilkan oleh Bangi Golf Resort Restaurant adalah ala Melayu, Timur dan Barat jadi korang akan dapat lihat beberapa variasi makanan sewaktu berbuka puasa nanti.


Tema : Selera Masakan Melayu
Harga dewasa : RM58
Harga kanak-kanak : RM28
RSVP : 1-700-81-8557

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Swiss Garden Hotel Kuala Lumpur


Buffet Ramadhan di Swiss Garden Hotel ini bermula pada 27 Mei 2017 sehingga 24 Jun 2017 dan bertempat di Flavors Restaurant yang terletak di tingkat 1 hotel. Tema buffet Ramadhan Swiss Garden Hotel pada tahun ini adalah Citarasa Kampung dimana lebih 100 jenis menu terkenal masakan Melayu dan tempatan akan disajikan sepanjang bulan Ramadhan ini.


Tema : Selera Masakan Melayu
Harga dewasa : RM118
Harga kanak-kanak : RM59
RSVP : +603-27851190

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Cyberview Resort And Spa, Cyberjaya


Hari ni aku nak kongsikan salah sebuah lokasi berbuka puasa yang boleh menjadi pilihan seisi keluarga korang nanti. Lokasi yang aku maksudkan ialah Verandah Restaurant, Cyberview Resort & SpaCyberview Resort & Spa terletak di Cyberjaya dan lokasinya berhampiran dengan tapak belon panas. Sebelum ini aku pernah buat review berkenaan hotel dan fasiliti yang ada di sana. Jika korang nak tau serba sedikir berkenaan Cyberview Resort & Spa ini, korang boleh KLIK DI SINI.


Tema : Live-On-The-Wok
Harga dewasa : RM138 (weekdays) / RM100 (weekends)
Harga kanak-kanak : RM69 (weekdays) / RM50 (weekends)
RSVP : 03-8312 7091 / 7092


cawangan street churros di Malaysia

Variasi Menu Yang Awesome Di Street Churros

10:42 AM


Bismillah,

Ada kalanya aku perlukan sesuatu untuk dikunyah, tak rasa pun nak makan berat-berat seperti nasi atau mee. Cukup sesuatu yang ringan dan mengenyangkan. Kalau aku berada di sekitar IOI City Mall Putrajaya atau MyTown Cheras, pasti aku akan memilih churros daripada Street Churros sebagai menu pilihan aku.


Siapa yang tak kenal churros kan? Churros merupakan sejenis pastri yang berasaskan doh, digoreng rangup dan dijadikan hidangan pencuci mulut dan menu ringan. Di bahagian negara Eropah dan Amerika Latin, churros ini dihidang sebagai menu sarapan pagi, di mana ia dimakan dengan cara mencelup ke dalam coklat panas dan diminum bersama cafe con leche (kopi susu).


Street Churros merupakan salah satu rangkaian kafe yang menawarkan menu churros terbesar di dunia dan ia mula diperkenalkan dari negara Korea. Street Churros mahu memastikan yang pelanggannya memperolehi churros yang berkualiti dan sedap walaupun dijual di jalanan.


Apa yang menariknya churros dari Street Churros ni, bahagian dalamnya lembut manakala bahagian luarnya pula sangat rangup. Ia didatangkan dengan 3 perisa utama iaitu Cinnamon (kayu manis), coklat dan keju. Perisa cinnamon merupakan best seller jika korang berkunjung di Street Churros ini. Street Churros tidak hanya menyediakan menu churros biasa sahaja malahan mereka juga ada menyediakan pelbagai jenis variasi churros dan minuman.


Antara menu-menu yang boleh didapati di Street Churros adalah seperti Street Churros dengan pilihan rasa cinnamon, choco dan cheese yang mana korang boleh pilih chocolate, cream cheese, bluberry dan butterscotch sebagai sos pencicah, Filling-Chu, yang mana churros di tuang dengan chocolate cream, cream cheese dan custard sebagai inti, Ah-Chu iaitu aiskrim churros dengan pilihan rasa Choco-choco, Choco-Berry dan Mango. Selain daripada itu, pelanggan Street Churros juga boleh memesan menu air lain antaranya O'My Mango dan O'My Coconut, jus Lemon, Passionfruit, Korean Citron, Caramel Macchiato, Chocolate, Green Tea Latte dan Milk Tea.


Baru-baru ini Street Churros baru melancarkan dua menu terbarunya iaitu Stick Churros dengan pilihan rasa Choco, Cinnamon dan Cheese dan juga Churros Fries dengan pilihan rasa Sour Cream, Tomato dan Seaweed. Aku sukakan aku sukakan Churros Fries sebab ia rangup dan sangat sedap lebih-lebih lagi dengan pilihan rasa sour cream. Percayalah tak cukup kalau makan berkongsi haha.


Selain itu Street Churros juga ada menyajikan hidangan kombo di mana korang boleh pilih salah satu menu hidangan churros bersama iced latte contohnya seperti Street Churros bersama Latte, Filling Churros bersama Latte dan Stick Churros bersama Latte. Aku rasa berbaloi kerana harganya mampu milik dan rasanya cukup awesome.


Jadi kalau korang berminat untuk mencuba sendiri rasa variasi churros yang ada di Street Churros ini, korang boleh terus pergi ke cawangan-cawangannya di alamat yang tertera di bawah:


One Utama Mall
Lot LG319A Lower Ground Floor, 
1 Utama Shopping Centre 1,
Lebuh Bandar Utama, 
Bandar Utama City Centre, 
Bandar Utama, 
47800 PJ
Contact : 03-89592110

------------------------------------------------------

IOI City Mall
LG-66A Lower Ground Floor IOI City Mall, 
62500 IOI Resort City, 
Putrajaya. 
Contact : 03-76810710

------------------------------------------------------

Sky Avenue
Lot No. T2-12, Level T2, Sky Avenue, 
Genting Highland Resorts, 
69000 Genting Highland, 
Pahang Darul Makmur. 
Contact : 03-61013110

------------------------------------------------------

Berjaya Times Square
Lot LG-36, Lower Ground Floor,
Berjaya Times Square, 
No. 1 Jalan Imbi, 
55100 Kuala Lumpur. 
Contact : 03-21106210

------------------------------------------------------

MyTown
Lot No. B1.046, Basement 1 Floor,
MyTown Shopping Centre 6,
Jalan Cochrane, Seksyen 90,
Taman Maluri, Cheras, 
55100 Kuala Lumpur. 
Contact : 03-92011099

------------------------------------------------------

Facebook

Instagram

Website



buffet ramadhan

Promosi Buffet Ramadhan 2017 | Cyberview Resort And Spa, Cyberjaya

1:20 PM


Bismillah,

Hari ni aku nak kongsikan salah sebuah lokasi berbuka puasa yang boleh menjadi pilihan seisi keluarga korang nanti. Lokasi yang aku maksudkan ialah Verandah Restaurant, Cyberview Resort & Spa. Cyberview Resort & Spa terletak di Cyberjaya dan lokasinya berhampiran dengan tapak belon panas. Sebelum ini aku pernah buat review berkenaan hotel dan fasiliti yang ada di sana. Jika korang nak tau serba sedikir berkenaan Cyberview Resort & Spa ini, korang boleh KLIK DI SINI.


Belum habis teruja dengan menu sarapan yang pernah disajikan sewaktu kami sekeluarga menginap di sana sebelum ini, kali ini bertambah teruja bila mengetahui yang Cyberview Resort & Spa turut mengadakan promosi buffet Ramadhan yang pastinya lebih banyak menu yang menarik akan dihidangkan kepada pengunjung yang hadir.


Berlatar belakangkan persekitaran taman dan permandangan dari kolam yang berdekatan, ia pasti lebih menarik di samping keenakan sajian yang dihidang sepanjang bulan Ramadhan ini. Hidangan yang bertemakan 'live-on-the-wok' bakal disajikan oleh Chef Imran dan tim nya nanti yang mana dia dan tim nya akan memasak menu yang berasaskan daripada makanan laut secara live antaranya seperti udang harimau, ketam dan banyak lagi.


Selain daripada itu, terdapat sebanyak 23 gerai hidangan yang akan dipamerkan sepanjang bulan Ramadhan ini yang terdiri daripada pelbagai jenis menu tempatan antaranya Warung Masak Lemak, Gulai Kawah Daging, Ayam dan Itik, Ikan Salai, Siput Sedut dan pelbagai jenis menu menarik yang lain. Dianggarkan lebih 222 jenis menu tempatan yang akan dihidangkan sepanjang buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa pada tahun ini.


Bagi keluarga yang ada membawa anak-anak kecil pula, ada tarikan khas untuk mereka sepanjang promosi buffet Ramadhan ini berlangsung di mana di bahagian Kidz Zone ada menyediakan beberapa menu untuk kanak-kanak seperti Chocolate Fountain, pelbagai jenis aiskrim, kaunter gula-gula, popcorn, cupcake dan cookies. Di sana juga ada menyediakan taman mini untuk kanak-kanak bagi mereka yang ada membawa anak kecil bersama. Bukan itu sahaja, buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa juga ada menyediakan kemudahan surau yang selesa bagi lelaki dan wanita dan juga ruangan parkir kereta yang luas dan banyak. Jadi usah risau kerana segala kemudahan ada disediakan di sana.


Aku tertarik dengan beberapa menu rare yang telah aku cuba di sana antaranya Aiskrim Rendang Ayam. Mesti korang pelikkan bagaimana rendang ayam boleh diimprovisasikan menjadi aiskrim? Bila aku cuba, teksturnya memang aiskrim cuma korang akan rasa sedikit pedas dengan rasa ayam pada hujung tekak nanti. Sedap! Korang kena cuba juga nanti ye. Bukan setakat aiskrim Rendang Ayam sahaja, malah ada pelbagai lagi jenis aiskrim yang akan dihidangkan di buffet Ramadhan Cyberview Resort & Spa.


Salah satu signature menu yang menjadi kegilaan aku di sana iailah Crispy Durian Rolls. Luaran macam roti jala tapi rangup manakala inti dalamnya adalah durian Musang King. Perrggghh memang awesome. Aku tak pasti berapa banyak aku makan tapi apa boleh aku katakan Crispy Durian Rolls ni memang terbaik. Recommended!


Selain daripada menu Melayu, Cina, India dan menu tempatan yang lain, promosi buffet Ramadhan di Cyberview Resort & Spa ini juga ada menampilkan beberapa menu barat dan Asia yang lain antaranya Pizza, Sushi & Soba, Teppanyaki & Okonomiyaki, Marinated Minute Steak, Marinated Lamb Shoulder, Dim Sum dan banyak lagi. Di sini juga aku dapat lihat ada pelbagai jenis air disediakan seperti Soya Bean, Cincau, Fruit Juice, Iced Lemon Tea? Ice Barley, Chrysanthemum Tea, Iced Longan dan Iced Bandung. Banyak kan? Bukan setakat air sejuk malah kaunter air panas juga disediakan bagi pengunjung yang hadir.


Jadi harga yang ditawarkan untuk dewasa adalah RM138 bersih pada hari biasa dan RM100 bersih pada hujung minggu. Harga untuk kanak-kanak adalah separuh harga. Jadi kalau korang berminat untuk mencuba sendiri pelbagai jenis juadah yang hebat dan sedap-sedap di buffet Ramadhan Cyberview Resort & Spa ini, korang boleh lah rujuk maklumat yang tertera di bawah.



Cyberview Resort & Spa
The Lodge, Persiaran Multimedia, Cyber 7
63000 Cyberjaya
Selangor, Malaysia

Koordinat GPS
Latitude: N 2 55.440
Longitude: E 101 40.020

Hubungi
03-8312 7091 / 7092

**********

Buffet Ramadhan 2017 Bangi Golf Resort Restaurant

Buffet Ramadhan 2017 Swiss Garden Hotel Kuala Lumpur

Buffet Ramadhan 2017 Bangi Golf Resort Restaurant