extreme activity

Pengalaman Meneroka Sixth Miles Tunnel di Lost World Of Tambun, Perak

9:00 PM


Bismillah,

Pengalaman Meneroka Sixth Miles Tunnel di Lost World Of Tambun, Perak | Kali ini aku nak berkongsi pula salah satu aktiviti ekstrim yang boleh korang lakukan ketika berada di Lost World Of Tambun, Perak. Lost World Of Tambun bukan sahaja terkenal dengan taman tema airnya malah korang boleh mencuba beberapa aktiviti yang jauh lebih menarik dan mencabar di sana. Jadi kali ini aku nak berkongsi pengalaman aku sendiri meneroka Sixth Miles Tunnel yang boleh korang temui di Lost World Of Tambun.


Panjang terowong ini adalah 6 batu, 3 batu pergi dan 3 batu balik. Ia terletak di bawah bukit batu kapur. Pada asalnya pelombong menjadikan terowong ini jalan pintas untuk ke sebelah lain bukit di samping melombong bijih timah dan akhirnya ia dijadikan sebagai tempat persembunyian tentera komunis dan tempat strategik untuk menyerang hendap askar Melayu mahupun masyarakat setempat. 

Persediaan Mental Dan Fizikal | Sebelum korang memulakan perjalanan, korang akan diberikan taklimat tentang keselamatan oleh marshal yang bertugas. Korang dibekalkan dengan topi keselamatan, lampu kepala, vest keselamatan, sebotol air mineral dan chocolate bar. Perjalanan pergi dan balik akan mengambil masa selama 4 jam. Korang akan dibawa merentasi tasik sehingga tiba di sebuah kawasan perumahan.



Dari sana korang akan menuju ke tapak aktiviti Xtreme yang mana terletaknya Sixth Miles Tunnel tersebut. Tapak tersebut juga menyediakan chalet untuk para pengunjung, bilik air dan tapak aktiviti untuk wall climbing. Jarak dari tasik ke tapak aktiviti Xtreme tersebut dianggarkan dalam 300 meter. Aku nasihatkan agar korang memakai pakaian yang bersesuaian, kasut getah seperti Crocs, tidak membawa telefon bimbit, dan peralatan-peralatan lain yang tidak kalis air. 



Pengalaman Menelusuri Terowong Sepanjang 6 Batu | Korang terpaksa melintasi paya sebelum memasuki terowong. Korang akan diajar cara-cara untuk mengapungkan diri di dalam paya tersebut kerana dasar paya tersebut dipenuhi selut. Jika korang memijak selut, berkemungkinan kaki korang akan tersangkut dan sukar untuk bergerak. Jadi satu-satunya cara untuk korang melintasi paya tersebut adalah adalah dengan cara mengapungkan diri. Jangan bimbang kerana di sepanjang paya tersebut telah disediakan tali bagi memudahkan korang untuk bergerak. 



Bila aku tiba di hadapan terowong, aku dapat melihat spesis-spesis ikan bermain-main di kaki aku. Besar mereka adalah seperti tapak tangan. Antara ikan yang aku kenal adalah seperti lampam. Aku juga diberitahu selain ikan lampam, terowong tersebut turut menjadi habitat kepada spesis-spesis haiwan lain seperti keli, kelawar, ular, katak dan macam-macam lagi. Jadi perlu diingatkan agar korang sentiasa fokus dan berhati-hati terutamanya apabila melihat lubang-lubang yang ada di dinding gua. Kemungkinan itu merupakan habitat atau lubang ular. 



Di awal perjalanan, paras air adalah di bahagian lutut sehingga peha. Kemudian ia akan beransur-ansur cetek dan mula berbatu-batu. Marshal akan menasihatkan korang agar tidak sesekali menyentuh sesetengah bahagian dinding gua kerana dikhuatiri akan merosakkan pertumbuhan dan perkembangan kristal. Korang juga boleh melihat dinding gua yang berkaca yang dipanggil stalagtite dan stalagmite. Di sepanjang terowong tersebut ada ketikanya korang akan melihat batu-batu disusun cantik tersusun pada dinding gua. Ia adalah hasil kerja masyarakat lama sewaktu menggali terowong berkenaan dan memastikannya lebih kukuh dan kuat dari dalam. Korang juga kena banyak bertahan apabila memijak batu-batu di dasar terowong seperti batu akupuntur. 



Di hujung terowong hanya ada hutan belantara dan dikhabarkan tidak jauh dari situ ada air terjun. Cuma aku tak berkesempatan untuk melihat sendiri air terjun yang dikhabarkan itu kerana hari pun semakin lewat petang. Aku dapat melihat peninggalan dan barang-barang lama seperti pasu dan bikar di sekitar terowong. Setelah berehat dan mengambil gambar permandangan sekitar, kami bergerak pulang mengikuti jalan yang sama kami lalui pada awalnya tadi. 



Ia merupakan satu pengalaman yang berharga bagi aku memandangkan ini adalah kali pertama aku menelusuri terowong seumpama ini di Malaysia. Jangan bimbang kerana korang akan dibimbing oleh instruktor yang berpengalaman dan bertauliah di sana. Alang-alang korang dah sampai ke Lost World Of Tambun ini, apa salahnya korang mencuba salah satu aktiviti ekstrim yang ada disediakan di sini. 



Jadi kepada korang yang ingin mencuba sendiri meneroka dan melihat khazanah alam di Sixth Miles Tunnel, boleh lah rujuk atau layari maklumat yang tertera di bawah :




Kredit gambar : www.penaberkala.com

Gadget

10 Tips Atasi Masalah iPhone 6 Freeze Atau Hang

8:18 PM


Bismillah,
10 Tips Atasi Masalah iPhone 6 Freeze Atau Hang | Semua jenis telefon dan model mempunyai masalah. Kalau bukan masalah besar, mesti dengan masalah kecil. Ia tak perfect kerana telefon juga merupakan mesin.
Jadi dalam 100 biji telefon, pasti ada 1 ke 2 telefon yang defect. Jadi nak tak nak korang kenalah terima. Jadi pastikan korang buat survey terlebih dahulu dan kenal pasti pro dan cons setiap jenis telefon sebelum membeli


Pernah tak korang mengalami masalah 'phone hang' atau skrin  iPhone 6 korang freeze tiba-tiba? Tak bertindak balas apabila korang cuba tap atau swipe? Jangan bimbang, korang boleh lakukan 9 tips di bawah sekiranya iPhone 6 korang mengalami masalah seperti di atas.
Ia sering berlaku walaupun kita tahu model iPhone 6 keluaran Apple ni adalah antara model yang terbaik di pasaran. Tetapi ia tetap akan berlaku pada sesetengah keluaran.
Bila kita hidupkan fon, tiba-tiba ia stuck atau freeze walaupun korang cuba tap atau swipe berkali-kali. Kalau handphone jenama lain boleh lah kita keluarkan bateri, tetapi iPhone tak boleh. Jadi apa perlu korang lakukan sekiranya masalah ini berlaku? 
10 Tip & Cara Mengatasi Masalah Skrin iPhone 6 Hang Atau Freeze.
  • Cuba lihat kembali adakah skrin telefon korang memang kerap hang atau ianya hang selepas korang install sebarang aplikasi? Kalau ia berlaku selepas install aplikasi, cuba korang uninstall balik dan lihat kesannya. Jika ok, bermakna aplikasi itu lah yang bermasalah.
  • Adakah jari korang basah atau lembab? Pastikan jari korang cukup kering, tidak basah dan berminyak sebelum tap atau swipe skrin iPhone 6 korang.
  • Adakah korang menggunakan sarung tangan? Sesetengah sarung tangan bertindak balas dengan touchscreen tetapi kebanyakannya tidak.
  • Cuba tanggalkan screen protector terlebih dahulu sekiranya korang sedang menggunakannya. Lihat hasilnya.
  • Lap permukaan skrin iPhone 6  korang dengan kain khas. Kadang-kadang permukaan skrin yang basah tak mampu untuk detect jari menyebabkan ia tak bertindakbalas apabila korang tap atau swipe.
  • Katakan iPhone 6 korang mempunyai fungsi 3D Touch Sensitivity Settings. Pergi ke Settings > General > Accessibility > 3D Touch dan laraskan sensitiviti bar.
  • Jika masalah skrin berkaitan dengan rotation (iaitu enggan rotate seperti yang korang nak, atau rotate dengan tiba-tiba), semak Lock Orientation. Leret ke atas dari bahagian bawah skrin untuk membuka Pusat Kawalan, dan pilih ikon 'rotate'.
  • Tekan butang 'Home' dan butang On/Off (Sleep/Wake) serentak dalam 10 saat. Cara ini akan restart balik iPhone 6 korang dan restore balik phone korang seperti asal.
  • Cara terakhir adalah dengan reset iPhone 6 korang ke factory setting. Aku tak galakkan korang untuk buat kaedah ini kerana ia akan menghilangkan dan membuang semua data dalam fon korang. Jadi jangan guna kaedah melainkan korang memang dah backup data korang siap-siap ke peranti lain.
  • Kalau masih mengalami masalah yang sama, pergilah ke pusat servis Apple sekiranya fon korang masih di dalam warranti. Jangan lakukan sendiri sekiranya korang tak mahir. Dari masalah kecil, mungkin ia akan menjadi masalah besar dan memerlukan kos yang lebih mahal.


Jadi jangan bimbang sekiranya iPhone 6 korang mengalami masalah skrin freeze atau hang. Jangan panik sekiranya fon korang masih mempunyai warranti. Dapatkan khidmat pakar, rujuk forum yang berkaitan yang boleh korang temui di dalam enjin carian Google.
Tips ini bukan hanya untuk pengguna iPhone 6 sahaja ye malah ia juga boleh digunakan untuk semua jenis model iPhone. Masalah ini adalah masalah terpencil dan jarang sekali berlaku. Tetapi apa boleh aku katakan iPhone 6 adalah antara telefon terbaik  yang pernah dihasilkan oleh Apple.
Jadi selamat mencuba! 

backpackers

Pengalaman Glamping Di Lost World Of Tambun, Perak

4:41 PM


Bismillah,

Glamorous Camping Dan Sixth Miles Tunnel Antara Tarikan Yang Ada Di Lost World Of Tambun, Perak | Bila sebut pasal Lost World Of Tambun, pengunjung akan membayangkan taman tema air, kolam air panas, taman tema kanak-kanak, banyak haiwan seperti di kebanyakan zoo, ada rumah hantu, persembahan tarian api dan banyak lagi. Tu pun ada lagi yang tak disebut tetapi tahukah korang yang Lost World Of Tambun ada menyediakan tapak khemah yang dipanggil glamping iaitu singkatan bagi glamorous camping? Haa ni aku nak cerita.


Seperti kebanyakan pengunjung yang hadir, aku juga membayangkan perkara yang sama seperti di atas. Tak terfikir langsung yang Lost World Of Tambun turut menyediakan aktiviti lain yang pada aku merupakan antara tarikan baru kepada mereka yang gemar berkhemah dan mencuba sesuatu yang lebih ekstrim.


Glamorous Camping (Glamping) | Tak semua tempat ada menyediakan kemudahan seperti ini. Glamorous camping sama seperti perkhemahan yang biasa kita lihat cuma peralatan dan kemudahannya jauh lebih lengkap dan lebih baik. Ia disediakan oleh pihak pengurusan Lost World Of Tambun jadi korang hanya perlu bawa diri sahaja. Di dalam khemah tersebut ada katil, ada rak baju, tilam, bantal, ada kemudahan bilik air dan bilik mandi, ada tempat unggun api, kipas dan ada sesetengah pengurusan ada menyediakan penghawa dingin. Kawasan tempat perkhemahan juga dijaga selia oleh pengawal bertugas 24 jam sehari.


Menariknya Glamping Di Lost World Of Tambun | Di Lost Word Of Tambun ada menyediakan 4 buah khemah di tapak glamping dan satu lagi di atas tasik. Aku berkesempatan menginap tapak yang ada di atas air. Ia merupakan satu pengalaman yang baru bagi aku. Khemah tersebut dilengkapi dengan kelengkapan untuk empat orang. Rasa dan suasananya seperti korang menaiki criuse. Yang menariknya bila malam korang dapat melihat keindahan malam di atas air dan tiada nyamuk pun. Aku sendiri hairan tetapi aku dimaklumkan yang kawasan sekitar ditanam dengan serai wangi dan kawasan itu dikelilingi kawasan batu kapur.


Bezanya tapak glamping di darat dan atas air ialah tapak di darat menyediakan tempat untuk unggun api manakala di air tidak. Korang tak perlu risau pasal bilik air atau bilik mandi kerana ia terletak tak jauh daripada tapak glamping tersebut. Bilik mandinya luas, dibina berhampiran bukit batu kapur dan cantik. Korang patut cubanya sendiri apabila korang datang ke Lost World Of Tambun.


Jadi kalau korang nak tahu harga pakej glamping ini serta pakej-pakej lain yang disediakan di Lost World Of Tambun, boleh lah rujuk maklumat atau hubungi pihak pengurusan seperti yang tertera di bawah :



ayam kampung

Penangan Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium, D'Pulze Cyberjaya

10:35 AM


Bismillah,

Siapa di sini peminat menu ayam kampung? Kalau korang berada di Cyberjaya, apa kata korang singgah di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium yang terletak di pusat membeli belah D'Pulze, Cyberjaya.


Sebelum ni aku dengar daripada mulut kawan-kawan je, tapi kali ni aku pergi untuk rasai sendiri dan buktikan apa benarkah cakap-cakap kengkawan aku tu. Tak susah pun nak cari Restoran Ayam Kampung Velodrome  Premium ni  sebab ia terletak di bahagian luar bangunan. Aku diberitahu yang dahulu ia merupakan tapak parkir VIP. Kalau korang cari di dalam mall memang takkan jumpa.


Restoran ini beroperasi seawal 10 pagi sehingga 10.30 malam setiap hari tanpa cuti. Jadi korang boleh datang bila-bila masa sahaja. Aku datang hari tu pun seawal 11 pagi, tapi aku lihat sudah ada pelanggan yang berada di restoran berkenaan. Aku diberitahu yang kebanyakan pelanggan-pelanggan yang datang merupakan pelanggan tetap dari pelbagai bangsa.


Ruang restoran terbahagi kepada bahagian. Korang boleh pilih ruang berhawa dingin atau ruang luar (open air). Bahagian dapur sengaja dibuka agar pengunjung dapat lihat dan dengar bunyi hidangan disediakan. Itu sekadar ingin memaklumkan yang menu yang mereka sediakan adalah segar dan dimasak seusai pesanan diambil.


Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium ini ada menyediakan beberapa hidangan berupa set, set sarapan pagi, alakat dari pagi sehingga malam dan menu masakan barat bermula pada sebelah petangnya. Aku memesan beberapa hidangan antaranya Set Ayam Kampung Butter dan Set Ayam Kampung Goreng. Kemudian aku pesan juga Gulai Kawah Daging Tetel, Pucuk Ubi Masak Lemak, Siput Sedut Masak Lemak, Ikan Bakar Tilapia, Ikan Bakar Keli, Satay dan Jus Buah Naga.


Aku cadangkan korang cuba Set Ayam Kampung Butter. Serius sedap! Butter nya sangat creamy dan pekat. Gulai Kawah Daging Tetel pun sedap. Daging tetelnya lembut. Difahamkan daging tetel tersebut dimasak selama 6 jam sebelum dihidang kepada pelanggan. Siput sedutnya juga besar-besar belaka. Siput sedut yang disajikan di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium ini diimport dari seberang dan saiznya adalah L ke XL.


Jusnya juga pekat-pekat belaka. Bukan sahaja jus buah naga, tetapi bila aku cuba jus durian belanda kawan aku rasa seperti minum pati buah durian belanda. Pekat gila. Aku boleh anggarkan nisbah air kepada durian belanda adalah 2:8. Memang pekat, korang kena cuba sendiri kalau nak tau macamana rasanya.


Untuk pengetahuan korang, sepanjang bulan Ogos 2017 ini Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium mengadakan promosi yang mana potongan 50% diberikan kepada pelanggan restoran yang memesan menu set yang berharga RM10 dan ke atas. Contohnya set menu Nasi Ayam Kampung Goreng berharga RM12.90 pada hari biasa, korang boleh dapat pada harga RM6.50 sahaja. Tapi korang kena datang awal la sebab promosi ini bermula pada pukul 10 pagi sehingga 12 tengahari setiap hari.

Bagi pelajar-pelajar yang singgah makan di sini juga, korang boleh dapatkan potongan sebanyak 10% bagi menu yang korang pesan. Hanya bawa kad pelajar korang dan tunjuk sewaktu ingin membuat bayaran di kaunter pembayaran.

So kepada korang yang ingin mencuba keenakan dan kelainan menu yang ditampilkan di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium ini, bolehlah rujuk maklumat yang tertera di bawah.


Premium Outlet Restoran Ayam Kampung Velodrome
Lot EX-GW-01
D'Pulze Shopping Centre
63000 Cyberjaya

Telefon
010-3003077

Waktu Operasi
10 am - 10.30 pm (setiap hari)


Minuman

Peraduan Meriahkan Sambutan Hari Kebangsaan Bersama Pokka

11:07 AM


Bismillah,

Dalam beberapa hari kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke 60 tahun. Jadi aku tak sabar nak sambutnya bersama seisi keluarga aku. Kali ini aku merancang untuk membawa keluarga aku ke Dataran Merdeka bagi menyaksikan sendiri dengan lebih dekat sambutan yang disambut julung julung kalinya sekali setiap tahun itu.


Kemeriahan bulan kemerdekaan tahun ini turut dikongsi dan diraikan oleh produk POKKA kerana tahun ini mengadakan peraduan Meriahkan Sambutan Hari Kebangsaan Bersama POKKA yang mana hadiah yang disediakan juga cukup lumayan.


Siapa yang tak kenal jenama POKKA kan? Sejak aku minum minuman POKKA ni, aku dah mula jatuh cinta. Tak lagi pilih minuman lain. Asal balik ke kampung atau dalam perjalanan jauh je, minuman POKKA tetap menjadi pilihan. Aku sukakan Premium Kopi Cappucino POKKA dan juga Kopi POKKA. Rasanya tak terlalu manis tu yang menarik minat aku. Bukan aku sahaja malah mak aku pun sukakan Teh POKKA.


Hadiah-hadiah yang ditawarkan di dalam peraduan kali ini berjumlah RM10,500.

Hadiah Utama
Peti Sejuk Bernilai RM5,000 x 1 pemenang

Hadiah Kedua
Peti Sejuk bernilai RM3,000 x 1 pemenang

Hadiah Ketiga
Ketuhar Stim bernilai RM1,500 x 1 pemenang

Hadiah Saguhati
Baucar Giant bernilai RM100 x 10 pemenang


Cara-Cara Untuk Menyertai Peraduan

Beli mana-mana produk POKKA bernilai RM12 minimum (resit tunggal) di Pasaraya Giant Hypermarket sahaja
  1. Rujuk terma dan syarat penyertaan pada lampiran yang disediakan. 
  2. Tempoh peraduan : 1 Ogos – 30 September 2017
  3. Hantar penyertaan melalui Pos (boleh dapatkan borang penyertaan di Pasaraya Giant Hypermarket seluruh Malaysia)
  4. Hantar penyertaan melalui  aplikasi Whatsapp; 
  • Ambil gambar resit dengan jelas.
  • Whatsapp butir-butir di bawah dan lampirkan gambar resit ke 013-6017211 :

Nama :
No. Kad Pengenalan
No. Resit
Jawapan kepada soalan : Lengkapkan ayat di bawah :

“ Asli lagi menyegarkan, itulah ____________ !”

Slogan kreatif (tidak lebih daripada 50 patah perkataan)

Simpan resit sebagai bukti pembelian untuk tujuan penebusan hadiah (sekiranya terpilih sebagai pemenang)


Untuk maklumat lanjut berkenaan peraduan boleh rujuk maklumat yang tertera di bawah :

FB/Pokka

So disamping kita menunggu tibanya sambutan Hari Kemerdekaan kali ini, jom la kita meriahkan lagi peraduan POKKA ini. Mana tau ada rezeki kita di sini kan? 
Good luck semua!


Filem

Filem Malaysia -TERBALIK Bakal Dibikin Semula Untuk 34 Buah Negara

9:25 AM


Bismillah,

Siapa sangka filem arahan Yasu Tanaka dari Malaysia akan dibikin semula oleh penerbit-penerbit filem daripada 34 buah negara tidak lama lagi. Yasu Tanaka yang juga pernah menghasilkan filem Nota, telah memenangi Anugerah Skrin Terbaik di Festival Filem Malaysia 2016 (FFM28) tahun lalu. Filem arahannya juga telah membuktikan pelakon Maya Karin layak merangkul anugerah Pelakon Wanita Terbaik untuk Anugerah Skrin 2016.



Ivanhoe Pictures, merupakan salah sebuah syarikat yang melibatkan penerbitan filem, pembiayaan siaran televisyen serta entiti pengeluaran yang mana ia berfungsi sebagai entiti pengeluaran yang membangun, menghasilkan dan mendapatkan kandungan serta jalan cerita untuk pasaran global.


Sewaktu di Forum Pembiayaan Hongkong Asia, Ivanhoe Pictures telah membaca skrip filem TERBALIK/UPSIDE DOWN dan berminat untuk mendapatkan hak pembikinan semula filem tersebut untuknya di 34 buah negara seperti Amerika Utara, Perancis, United Kingdom, China, Korea Selatan, Sepanyol, Amerika Latin, India dan Vietnam. Amerika Syarikat bakal mengambil langkah awal memulakan pembikinan filem TERBALIK pada tahun 2018 dengan mengekalkan senario seperti jalan cerita asal.


John Penotti, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Ivanhoe Pictures memberitahu yang beliau gembira untuk bekerjasama dengan 42nd Pictures untuk filem TERBALIK. Beliau yang ditemui baru sahaja menghabiskan masa selama setahun di Malaysia bagi menyiapkan penggambaran filem Crazy Rich Asian.


Filem TERBALIK arahan Yasu Tanaka yang dibintangi oleh pelakon hebat tanahair, Bront Palarae ini pada aku mempunyai jalan cerita yang unik dan menarik. Kalau korang pernah menyaksikan filem BURIED arahan Rodrigo Cortes, korang boleh agak plot dan jalan cerita filem TERBALIK ini. Filem berdurasi 80 minit ini bergenre psycho thriller, mengisahkan tentang seorang pelakon terkenal negara yang mengalami masalah rumahtangga terlibat dalam kemalangan jalanraya di sebuah kawasan peegunungan sewaktu dalam perjalanan ke lokasi penggambaran. Keretanya terbalik dan dia sendiri terperangkap di dalamnya, di dalam hutan.

Tiada air, tiada makanan dan kehilangan banyak darah dia terdesak meminta pertolongan. Tiada signal telefon, hon kereta yang tak berfungsi dan enjin kereta yang tidak boleh dihidupkan menyukarkan lagi untuknya meloloskan diri. Seorang budak datang cuba memberikan bantuan tetapi dia tak tahu yang nyawanya bakal menjadi taruhan dan permainan skrip yang dilakonkannya sendiri.

Nak tahu kesudahan filem ini. Jangan lupa saksikannya nanti di pawagam-pawagam berhampiran di seluruh negara.