kaisar thai restaurant

Kaisar Thai Restaurant Khas Untuk Penggemar Menu Hidangan Thailand

2:20 PM


Bismillah,

Kaisar Thai Restaurant Khas Untuk Penggemar Menu Hidangan Thailand | Kali ini aku nak bawa korang ke satu lagi tempat makan menarik di sekitar Taman Maju Jaya, Petaling Jaya iaitu di Kaisar Thai Restaurant. Aku dapat tahu pun daripada kawan aku. Dia kata ada banyak menu Thai di Kaisar Thai Restaurant ni. So memang rambang mata la kalau nak buat pilihan tu.


Kaisar Thai Restaurant ni berhadapan dengan Matahari Mall, Petaling Jaya. Restoran ini mampu menempatkan sehingga 200 orang dalam satu-satu masa. So memang lokasi terbaik jika korang nak buat majlis makan-makan atau sebarang majlis keraian la. Restoran ini juga berhawa dingin, ada tandas dan juga kemudahan surau bagi mereka yang ingin menunaikan solat.


Jadi aku dan kengkawan yang lain memesan beberapa menu yang dikatakan best seller di Kaisar Thai Restaurant ini. Antaranya ialah Sotong Stim Limau, Telur Goreng Kaisar, Tomyam Seafood, Tomyam Poktek, Ikan Siakap Dua Muka, Brokoli Sos Tiram, Daging Bakar Kaisar, Udang Butter, Seafood Longgok (Shell Out), Pulut Mangga dan aiskrim sebagai pencuci mulut. Haha banyakkan?


Untuk minuman pula kitorang pesan Air Durian Belanda, Air Buah Naga, Air Mangga Special, Hot Green Tea, Green Tea Iced dan teh tarik panas. Aku nak bagitau selain menu alakat, mereka juga ada menyajikan menu hidangan set bagi mereka yang membawa keluarga atau kawan-kawan dalam kuantiti yang ramai. Portion yang disediakan juga besar. Aku cadangkan korang kongsi-kongsi je la untuk satu menu.


Apa tu Tomyam Poktek? Sedap ke? Sedap! Tomyam Poktek mempunyai kuah berwarna putih berbanding Tomyam Seafood yang mempunyai kuah berwarna merah. Kalau Tomyam Seafood hanya ada sotong dan udang tetapi Tomyam Poktek bukan setakat udang dan sotong malahan ada lala, ketam, kupang dan sesetengah restoran turut melatakkan ikan. Tapi aku suka kedua-duanya cuma nak lebih puas hati aku cadangkan Tomyam Poktek la.


Dalam banyak-banyak menu yang kami pesan tu, aku suka Sotong Stim Limau. Sotong saiz XL yang dimasak stim, disumbat bersama isi ayam dan soo hoon dan di stimkan bersama air limau dan sayur sayuran. Adoyai sedapnya. Aku ingatkan sotong stim kosong je. Kalau korang ke Kaisar Thai Restaurant jangan lupa untuk pesan menu ni ye.


Selain daripada itu korang kena cuba Telur Goreng Kaisar jugak. Korang biasa makan Laksa Telur Bersarang tak kat Perak? Haa telur dia tu macam telur laksa tu. Rupanya macam sarang cuma Telur Goreng Kaisar ni dimasak bersama cebisan ayam. Memang sedap dan rangup. Aku sememangnya peminat telur, jadi untuk menu Telur Goreng Kaisar tu aku rasa tak cukup kalau dikongsi bersama hahaha.


Menu Seafood Longgok (Shell Out) pula hanya ada pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja. Untuk harga promosi cuma RM45 sahaja termasuk Seafood Longgok 2 orang makan, 2 pinggan nasi dan 2 air jus. Jadi bawak keluarga dan kawan-kawan untuk menikmati Seafood Longgok di sini sementara promosi berlangsung. Yang menariknya kuah Seafood Longgok ni memang terbaik. Pada aku tak pedas sangat so sesuai dinikmati oleh kanak-kanak.


Air Hot Green Tea juga sedap. Selama ini aku order yang sejuk je. Tak tau plak Green Tea boleh diminum panas. Ada pelbagai jenis air yang boleh menjadi pilihan korang. Korang juga boleh memesan Aiskrim Kelapa yang terkenal di Thailand di sini. Harganya juga berpatutan setanding dengan portion dan rasa yang dihidangkan.


Aku lihat kebanyakan pelanggan yang datang menjamu selera di sini semuanya datang bersama keluarga dan kawan-kawan. Mungkin aku rasa lebih berbaloi jika memesan secara set.


Jadi untuk korang yang ingin mencuba sendiri keenakan menu masakan Thai, bolehlah membuat tempahan ataupun walk in ke Kaisar Thai Restaurant.

Kaisar Thai Restaurant
Lot 22-1 & Lot 23-1
Jalan PJS 2/16A, Taman Maju Jaya
46000 Petaling Jaya, Selangor


Waktu Operasi
Isnin - Jumaat (2pm - 1am)
Sabtu & Ahad (12pm - 12am)

Telefon
03-77734216 / 016-2058714

Emel


cuti cuti Malaysia

Sky Mirror | Tempat Pelancongan Unik Dan Menarik Di Kuala Selangor

12:57 PM


Bismillah,

Sky Mirror Tempat Pelancongan Unik dan Menarik Di Kuala Selangor | Tak ramai yang tau tentang tempat ini malah aku sendiri terpinga-pinga bila diberitahu ada tempat tumpuan pelancong yang terletak di tengah-tengah laut Selat Melaka. Bila aku Google, rupa-rupanya lokasi tersebut dah dihebahkan melalui blog-blog berbahasa cina. Patutlah aku tak tau. Jadi kali ini aku berpeluang untuk menyertai trip ke lokasi pelancongan terbaru yang terletak di Sasaran, Kuala Selangor yang dipanggil Sky Mirror.


Sky Mirror diberi nama hasil daripada kesan pantulan langit di atas permukaan dataran pasir di tengah-tengah laut Selat Melaka. Aku tak sangka di tengah-tengah laut tersebut wujudnya dataran pasir sebesar padang bola. Jadi bila dataran tersebut ditenggelami air laut, kita akan dapat melihat seolah-olah kita sedang berdiri di atas lautan. Permandangannya sangat cantik sesuai bagi mereka yang sukakan fotografi atau kepada mereka yang ingin membuat photoshoot gambar perkahwinan mahupun majalah.


Aku bergerak dari Damansara bersama travel agent Adventuro dengan menaiki bas menuju ke Kuala Selangor. Perjalanan kami mengambil masa sekitar satu jam sebelum sampai ke Jeti Penambang, Kuala Selangor. Di sana kami menunggu ketibaan bot yang akan membawa kami terus ke Sky Mirror. Dalam satu-satu masa pelancong yang mahu ke Sky Mirror itu mampu mencapai seramai 1000 orang lebih-lebih lagi pada hari cuti hujung minggu dan cuti pelepasan am. Perjalanan menuju ke Sky Mirror pula memakan masa selama 20 minit.


Setibanya di sana korang boleh melihat sekeliling seolah-oleh korang terdampar di sebuah pulau pasir landai yang terletak di tengah-tengah lautan, jauh dari daratan. Jika korang datang bersendirian, travel agent akan menawarkan khidmat mengambil gambar menggunakan prop yang mereka bawa bersama. Jadi tak usah risau kalau korang tak bawa prop sendiri. Kami juga diberi masa selama satu jam untuk mengambil gambar di Sky Mirror sebelum mula bertolak ke destinasi seterusnya.


Destinasi berikutnya adalah di Pulau Angsa yang terletak tidak jauh daripada Sky Mirror. Ia merupakan pulau yang penuh dengan sejarah sewaktu ketibaan Bugis suatu masa dahulu dan kini merupakan tempat rekreasi dan menjadi lokasi pembiakan tiram. Kami berhenti untuk berehat di Pulau Angsa sambil menikmati panorama sekitar pulau tersebut. Di sini kami diberikan kudapan sekadar mengalas perut. Pada ketinggian 100 kaki dari aras laut, puncak Pulau Angsa ini terdapat sebuah rumah api yang membantu nelayan dan bot-bot yang ada disekitar tentang lokasi mereka berada. Di sini juga kami diberi tempoh selama satu jam sebelum berangkat pulang ke Jeti Penambang.


Di sepanjang perjalanan pulang aku dapat lihat beberapa hidupan liar mencari makan di kawasan air surut di sekitar hutan paya bakau. Antaranya monyet, pelbagai jenis bangau, burung helang, ketam, lala, siput, kerang-kerangan, umang-umang dan spesis ikan seperti belacak. Perjalanan pergi dan balik dari Jeti Penambang aku anggarkan memakan masa lebih kurang 4 jam. Ia merupakan satu pengalaman yang menarik kerana Sky Mirror merupakan keindahan alam semulajadi yang mana ia juga dipanggil Salar De Uyuni, salah satu keajaiban alam semulajadi yang sama ditemui di Bolivia.


Kepada korang yang belum pernah tiba di Sky Mirror, Kuala Selangor ni boleh la membuat tempahan dengan menghubungi Adventoro seperti maklumat yang tertera di bawah.

Oh ye jangan lupa kepada pembaca setia blog aku ni, dapatkan diskaun sebanyak 10% dengan memasukkan kod promo 'sukasuki' ke dalam link pendaftaran untuk tempahan ye.


Emel
info@adventoro.com
ken@adventoro.com

Contact
03-7660 6241 / 03-7660 6242
(Monday to Friday, 10am to 6pm)


kebaikan daun semambu

4 Fakta Kenapa Produk Himalaya Menjadi Pilihan Backpacker Dan Traveller

4:01 PM


Bismillah,

4 Fakta Kenapa Produk Himalaya Pilihan Backpacker Dan Traveller | Sebenarnya aku dah kenal produk Himalaya ni since aku belajar di IPTA dulu. Kebanyakan rakan-rakan perempuan aku mengesyorkan produk ini kepada yang lain tetapi bila aku tengok harganya pula, adoi terus letak balik. Almaklumlah masih berstatus pelajar kan? Dulu pencuci muka pun guna sabun wangi tu haha.


Tapi baru-baru ini kawan aku mengingatkan aku kembali pada produk Himalaya ini. Tapi kali ni aku nampak dia menjinjit beg kecil yang berisi 6 produk Himalaya bersama. Wah menarik ni sebab saiznya pun tak begitu besar. Aku yakin yang ramai akan bertukar dan menggunakan produk Himalaya lebih-lebih lagi ia memenuhi ciri-ciri keperluan seorang traveller dan backpackers. Kenapa?

1 | Bersaiz Kecil & Mudah Bawa
Kini produk Himalaya didatangkan dalam beberapa saiz untuk memberi kemudahan kepada backpacker dan traveller bergerak dari satu destinasi ke satu destinasi yang lain. Contohnya seperti Neen Face Wash 15ml. Sangat kecil dan sesuai untuk mereka yang sibuk dengan urusan harian. Aku pula akan bawa Neem Face Wash 15ml di dalam poket sahaja kerana aku tau aku sangat perlukannya.

Neem Face Wash juga diperbuat khas untuk mereka yang mengalami masalah kulit berjerawat. Ia tidak mengandungi sabun jadi bila korang mencuci muka, tak banyak buih yang akan keluar. Ia juga tiada bahan kimia, bahan peluntur, paraben, hidrokinon (ditemui dalam kebanyakan pencuci muka untk memutihkan wajah) dan SLS. Ia didatangkan dalam 6 saiz iaitu 15ml, 50ml, 100ml, 150ml, 200ml dan 300ml. Jadi ia amat sesuai untuk aku lagi-lagi bila aku banyak keluar bertugas di lapangan.


2 | Kesan Drastik Dan Pantas
Aku dah mencuba beberapa produk keluaran Himalaya ini dan kesannya memang jelas dan pantas. Contohnya bila aku keluar di lapangan atau bercuti dalam keadaan cuaca panas dan berpeluh, aku akan pakai Neem Face Wash. Walaupun tak banyak buih tapi ia mampu melembutkan dan menegangkan kulit wajah aku. Lagipun keadaan itu boleh kekal dalam tempoh yang lama. Kulit aku pun kurang berminyak akibat peluh.

Lagi satu korang patut cuba Himalaya Koflet Lozenge. Himalaya Koflet Lozenge adalah formulasi pelbagai bahan yang diperkaya dengan madu, yang bermanfaat dalam menguruskan batuk yang berterusan. Himalaya Koflet Lozenge menawarkan pelbagai tindakan untuk mengurangkan batuk, sakit tekak dan cepat meredakan kerengsaan tekak. Ia mempunyai antitussive (batuk melegakan), tindakan antiseptik dan anti-radang. Di samping itu, ia juga mampu bertindak sebagai antimikrobial, analgesik, dan antihistamin yang bermanfaat.


Ia juga mampu memulihkan batuk dalam jangkitan oropharyngeal seperti tonsillitis, pharyngitis, dan laringitis dan juga batuk yang dikaitkan dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) atau disebabkan rokok. Korang akan rasa lega bila berdepan dengan keadaan cuaca dan peralihan suhu di negara orang.

3 | 100% Bahan Semulajadi
Produk-produk kesihatan dan kecantikan Himalaya diasaskan daripada 100% sumber semulajadi tanpa bahan-bahan kimia yang mudah merengsa pada mereka yang mempunyai alahan dan kulit sensitif. Ia diperbuat daripada Aloe Vera, Madu, herba dan Neem. Neem ni sebenarnya merupakan daun semambu yang mana kebiasaan kita menggunakannya untuk merawat anak-anak yang terkena penyakit campak, cacar air atau chicken pox.

Tanpa kita sedari sebenarnya daun semambu ini mempunyai banyak khasiat yang kita sendiri tak tahu antaranya :

  1. Mengurangkan berat badan
  2. Mengawal kandungan gula dalam badan
  3. Menghalang pertumbuhan sel kanser (terdapat sel protein asli di dalam daun semambu yang dipanggil Neem Leaf Glycoprotein’ atau NLGP)
  4. Mandungan ‘nimbidol’ dan ‘gedunin’ yang terkandung dalam pokok semambu bertindak sebagai anti-kulat dan mampu untuk membunuh kulat yang tumbuh pada kulit
  5. Membunuh kutu kepala
  6. Menghalau nyamuk
  7. Membantu merawat hepatitis
  8. Mencegah dan merawat penyakit mulut, gigi dan gusi.
  9. Mencegah penyakit ameobasis
  10. Dan pelbagai penyakit kulit yang lain.
Jadi tak perlu rasa risau dan was-was dengan produk Himalaya ini lebih-lebih lagi jika melibatkan tuntutan fardhu. Kalau ia dah diformulasikan dengan pelbagai kebaikan dan perawatan, untuk apa lagi kita pilih yang lain kan?

4 | Sesuai Untuk Lelaki Dan Wanita
Kesemua produk daripada Himalaya ini sangat sesuai digunakan baik lelaki atau wanita kerana ia tidak mengandungi bahan-bahan kimia yang boleh menyebabkan alahan pada sesetengah pemakai. Ia juga boleh digunakan pada ibu yang hamil, mereka yang mempunyai kulit sensitif dan yang ada alahan pada ubat.

Jadi produk ini sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah-masalah tersebut dan boleh dibawa bersama sewaktu melancong atau berkerja di luar. Ye la bila dah berada di negara orang, kita pun tak pasti apakah bahan-bahan yang ada di dalam produk di sana. Salah pakai, salah makan yang menanggung akibatnya pasti diri kita sendiri. Dah nak kena fikir plak kos rawatan. Nak apa lagi? Ubat sakit tekak ada, ubat masalah rambut ada, pencuci muka ada, ubat gigi ada dan macam-macam lagi.


**********

Jadi aku pasti 4 fakta di atas akan meyakinkan lagi bahawa produk-produk Himalaya akan menjadi pilihan dan mampu menambat hari backpacker dan traveller di luar sana. Penting bagi aku sekiranya aku nak menggunakan produk, aku akan pastikan yang produk tersebut adalah halal dan selamat digunakan. Korang juga tak perlu bimbang kerana pengasas produk Himalaya juga adalah seorang muslim. (rujuk artikel disini)

Korang boleh dapatkan kit mudah bawa dengan pembelian 6 jenis produk daripada Himalaya. Korang juga boleh dapatkan maklumat lanjut berkenaan produk dan harga seperti yang tertera di bawah :


cuti cuti Malaysia

Destinasi Dan Tempat Makan Menarik Di Sepanjang Jalan Persekutuan Ke Perlis

1:39 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku berkesempatan mengikuti trip Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR) di dalam FTRoadpedia Zon Utara bermula dari Selangor sehingga ke negeri Perlis melalui jalan persekutuan atau lebih dikenali sebagai jalan dalam bagi sesetengah masyarakat. Di dalam trip kali ini, aku teruja untuk kongsikan beberapa lokasi dan tempat makan menarik yang boleh jadi rujukan korang sekiranya melalui jalan persekutuan ini. Manalah tau korang boleh singgah jika menuju ke utara nanti kan?


Roti Mokhtar, Slim River
Kalau korang singgah di Slim River, korang boleh singgah dan beli roti Mokhtar yang dikenali oleh penduduk setempat di sini. Roti Mokhtar ini terkenal kerana ia diperbuat menggunakan kaedah lama dengan menggunakan dapur batu bata. Ia mula dijual seawal 11 pagi jadi kalau korang nak cuba merasai sendiri bagaimana rasanya roti Mokhtar ini, korang kenalah datang awal kerana roti ini pun tidak dihasilkan dalam kuantiti yang banyak. Korang boleh cuba roti krim, roti kacang merah dan roti kaya.


Mee Kari Ramli, Bidor
GPS (4.106483, 101.295312)

Apabila korang keluar Tol Bidor, ambil simpang ke kanan dan di situ terletaknya Mee Kari Ramli Bidor di bahu jalan. Mee Kari Ramli Bidor antara menu yang terkenal di Bidor yang mana kita boleh tentukan bahan apa yang kita mahukan di dalam mee kari kita. Bahan-bahannya terdiri daripada ramuan Yong Tau Fu. Bila bersebati dengan kuah karinya yang pekat, memang betul-betul menyelerakan.




Mee Hailam, Parit
GPS (4.476701, 100.908688)


Dipanggil Mee Hailam Parit kerana lokasinya terletak di Medan Selera Parit, Perak. Ok yang ni korang patut cuba. Mee Hailam dia kaw giler, pekat dan sangat sedap. Portion dia pun besar dan dihidangkan bersama sos istimewa. Korang boleh pilih sama ada nak daging atau ayam. Tapi kedua-duanya sedap. Pada aku untuk satu pinggan tu, boleh makan untuk dua orang. Mee Hailamnya simple saja tapi penuh dengan rasa dan kicap yang sedap.


Masjid Ubudiah Kuala Kangsar, Perak

Masjid Ubudiah yang terletak di Kuala Kangsar, Perak juga dikenali sebagai Masjid Diraja Ubudiah. Ia merupakan masjid negeri dan dianggap sebagai salah satu masjid yang tercantik di Malaysia. Masjid ini telah dirasmikan oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah pada 1917.

Dikatakan masjid ini dibina kerana Sultan Idris (sultan Perak ke 28) telah bernazar sekiranya baginda pulih daripada penyakit yang dihidapinya, baginda akan membangunkan sebuah masjid. Masjid ini tak sebesar masjid lain tetapi stuktur binaan dan seni hiasannya sangat indah sehingga memukau perhatian pelancong-pelancong asing yang datang berkunjung ke sini. 

Mee Rebus, Parit Buntar

Aku sempat pekena sepinggan Mee Rebus sewaktu melalui Parit Buntar, Perak. Masa tu aku ke SMK Panglima Bukit Gantang. Mee Rebus ni seakan-akan mi Mee Bandung cuma bahan utama untuk membuat Mee Rebus adalah keledek.


Kuahnya pekat memang betul-betul menarik selera sesiapa sahaja. Di Parit Buntar ni ada banyak warung dan kedai makan yang menyediakan menu seumpama ini. Jadi kalau korang singgah di Parit Buntar jangan lupa pekena Mee Rebus ni ye.

Restoran Hotel Pen Mutiara, Pulau Pinang

Sebelum ini aku pernah diberitahu, jika aku nak makan makanan yang sedap dan lazat aku kena pergi ke Pen Mutiara Hotel. Bila aku ke sana, aku memesan beberapa jenis menu yang ada dan ternyata menu-menu yang disajikan benar-benar sedap. 


Antara menu-menu yang boleh menjadi pilihan korang adalah seperti Kari Kepala Ikan, Siakap Tiga Rasa, Kerabu Mangga, Sotong Celup Tepung, Udang Masak Sambal dan Telur Bistik. Kalau korang dah sampai ke Pulau Pinang ni, tak sah kalau korang tak cuba sendiri keenakan Kari Kepala Ikan. Memang terbaik!




Hotel Vistana, Pulau Pinang

Penat berjalan sehari suntuk, korang boleh lah menempah bilik di Hotel Vistana yang mana lokasinya tidak jauh daripada Pen Mutiara Hotel, Pulau Pinang. Harganya juga amat berpatutan pada harga serendah RM217.50 di Trivago. Kemudahan yang disediakan juga menarik dan keadaan bilik yang luas dan bersih.


Katil dan bantal juga empuk jadi malam tu aku dan kawan-kawan aku yang lain dapat tidur dengan nyenyak dan selesa. Korang juga boleh keluar makan kerana tak jauh daripada situ terdapat Restoran Nasi Kandar. Untuk sarapan pagi juga menarik kerana terdapat banyak menu yang boleh menjadi pilihan korang.


Jeruk Pak Ali, Pulau Pinang

Walaupun Jeruk Pak Ali membuka banyak cawangan di serata Malaysia, tetapi seperti menjadi satu kemestian asal datang ke Pulau Pinang mesti nak kena beli jeruk Pak Ali ni.

Menara Jam Besar, Sungai Petani

Menara Jam Besar ini terletak di Jalan Putera, Alor Setar Kedah. Ia dibina pada tahun 1912 dan kini usianya telah mencecah 105 tahun. Pembinaannya ada kaitan dengan Masjid Zahir yang berada tidak jauh dari situ kerana ia memberi kemudahan kepada orang ramai terutama bilal yang bertugas di masjid bagi menentukan masuknya waktu solat fardhu. 

Dahulunya jam di menara ini akan berbunyi beberapa kali setiap kali tiba waktu solat fardhu, diikuti dengan paluan nibat dan kemudian barulah azan akan berkumandang dari Masjid Zahir. Dalam masa yang sama sempat lagi aku pekena Kari Kepala Ikan. Kari Kepala Ikan di negeri utara ni memang berhantu la haha. 


Gunung Jerai, Daerah Yan Kedah

Sebelum berakhir hari kedua ni, kami singgah sebentar di kaki Gunung Jerai yang terletak di daerah Yan, Kedah. Kami tak berpeluang untuk naik ke atas kerana hari pun sudah lewat petang. Ia juga dikenali sebagai Puncak Kedah, berada di antara daerah Yan dan Kuala Muda. Ketinggiannya mencecah 3,854 kaki atau 1,175 meter. 


Sewaktu di kaki Gunung Jerai aku sempat merasai beberapa menu masyarakat setempat antaranya Laksa Teluk Kechai. Laksa ini berbeza dengan laksa yang biasa aku temui kerana sambal ikan dan kelapanya tidak dimasak sekali. Jadi untuk menikmati rasa sebenar, korang kena gaulkannya sekali. 


Lagi satu menu yang sempat aku rasa adalah pulut sambal. Pulut sambal yang biasa aku jumpa di Kuala Lumpur adalah pulut yang digaul sekali dengan sambal di bahagian luarnya. Tapi pulut sambal di Kedah ni ia dibungkus di dalam daun pisang. Ia juga tak dipanggang seperti pulut panggang. Namun ketiga-tiganya mempunyai rasa yang sama. 

Hotel Seri Malaysia, Kangar Perlis

Sekiranya korang berada di Kangar, Perlis korang boleh menempah bilik di Hotel Seri Malaysia kerana korang tak punyai banyak pilihan hotel di sekitar Perlis melainkan homestay ataupun motel. Tak perlu bandingkan hotel-hotel mewah yang lain, bagi aku Hotel Seri Malaysia ni pun dah cukup selesa untuk aku tidur selesa semalaman.


Harganya juga berpatutan sekitar RM160 semalaman beserta sarapan pagi. Ada tv lcd, aircond, seterika dan pemanas air. Jadi pada aku berpatutan lah dengan harga yang ditawarkannya di sana.


Empangan Timah Tasoh, Beseri
Empangan ini terletak di Jalan Kaki Bukit, Beseri Perlis kira-kira 17KM dari Padang Besar. Kalau korang nak adakan jamuan makan atau sebarang keraian, di sini terdapat Terinai Lake Cafe. Masa operasi Terinai Lake Cafe ini adalah :
  • Selasa - Jumaat : 4.00 petang - 1.00 pagi
  • Sabtu - Ahad : 1.00 petang - 1.00 pagi
  • Isnin - tutup
Korang boleh hubungi Encik Shafiq untuk sebarang tempahan atau pertanyaan lanjut. 



Nama empangan ini diambil sempena nama dan tempat pertemuan dua batang sungai iaitu Sungai Timah dan Sungai Tasoh. Dikatakan empangan Timah Tasoh ini mempunyai kisah lagenda atau mitos penduduk tempatan yang mana dahulunya Sungai Timah dan Sungai Tasoh ni diempangkan sehingga terbentuk tasik buatan oleh orang dulu-dulu.

Namun empangan itu tak mampu menampung lagi tasik tersebut lalu menenggelamkan seluruh kampung yang ada di sekitar situ. Kampung yang tenggelam itulah yang bernama Tasoh dan yang turut ditenggelamkan ke dalam tasik tersebut juga adalah sekolah, masjid, tanah perkuburan dan rumah-rumah.

Ini adalah buah mulut penduduk setempat. Betul atau tidak aku tak pasti. Kalau korang rajin mencari, pasti korang akan temui kisah-kisah lain berkenaan Empangan Timah Tasoh ni.


Padang Besar, Perlis

Sudah menjadi kemestian kepada pengunjung-pengunjung yang tiba di Perlis untuk singgah ke Padang Besar yang terkenal sebagai syurga membeli belah. Ada bermacam-macam jenis barangan yang ada dijual disini antaranya perkakasan dapur, buah buahan, pakaian, barang mainan, produk kecantikan, beg dan banyak lagi. 


Bila berada di sini, korang kena pandai tawar menawar untuk mendapatkan harga paling murah. Malah jika korang pandai, korang mampu memperolehi potongan harga sehingga 70-80%. Satu lagi tips untuk membeli belah di sini, cuba datang pada hari biasa dan bukan pada hujung miggu atau cuti umum kerana perbandingan harga sungguh ketara.


Lagi satu di Padang Besar ini terkenal dengan menu Pulut Ayam ni. Menggunakan beras pulut dari Thailand, digandingkan pula dengan ayam goreng berempah dengan sos Thai. Perghh memang betul-betul menyelerakan. Rugi kalau korang tak cuba bila sampai ke sini.


Restoran Cendol Pulut Haji Johari, Jitra

Terbaik! Itu je yang boleh aku katakan tentang keenakan cendol pulut Haji Johari ni. Santannya pekat dan fresh lagi-lagi bila digandingkan dengan pulut. Nak lagi sedap kalau korang add on durian udang merah kalau aku tak silap. Perghh memang mengigau.


Restoran Cendol Pulut Haji Johari ni terletak di KM17.3 Lebuhraya Utara Selatan, Pekan Napoh, Jitra Kedah. Ia beroperasi dari 8 pagi sehingga 11 malam pada setiap hari Sabtu sehingga Khamis.
Harga yang ditawarkan juga cukup murah dengan portion yang besar. Cendol durian sahaja baru berharga RM7.50 semangkuk dengan 2 ulas durian.


Di sana juga bukan setakat menyediakan pelbagai jenis cendol malahan ada juga disediakan menu masakan panas dan berlauk untuk para pengunjung. Restoran ini juga sentiasa penuh dengan pengunjung yang berhenti rehat setelah penat meredah perjalanan yang jauh.


Jadi kalau korang berada di Jitra, sama ada nak ke utara atau pun ke arah selatan, jangan lupa singgah ke Restoran Cendol Haji Johari ye. Memang terbaik. Kalau lah Kuala Lumpur dan Perlis ni dekat, nak ke aku bungkuskan untuk keluarga aku. Untuk sebarang pertanyaan atau tempahan, bolehlah menghubungi Haji Johari Isa (0124026226)



**********

Itu sebahagian daripada tempat-tempat menarik yang boleh korang kunjungi sekiranya korang menuju ke utara tanahair melalui lebuhraya persekutuan. Sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik, mungkin aku akan kongsikan lagi di masa hadapan. 

Aku harap aku dapat berkongsi sesuatu di dalam artikel kali ini. Terima kasih kepada FTRoadpedia daripada Kementerian Kerja Raya atas kesudian membawa kami bersama menelusuri lokasi dan tempat menari sepanjang perjalanan dari Selangor ke Perlis. 

InsyaAllah jika panjang umur, murah rezeki mungkin aku akan tulis artikel tempat menarik di sepanjang perjalan ke Kota Bahru plak kan?