aduan pengguna

Muat Turun Aplikasi Pantau Harga Barang Dan Aduan Penipuan Melalui Aplikasi KPDNKK

1:35 PM


Bismillah,

Muat Turun Aplikasi Pantau Harga Barang Dan Aduan Penipuan Melalui Aplikasi KPDNKK | Sekarang dalam keadaan ekonomi yang tak menentu, kita sebagai pengguna terpaksa mengambil langkah berjaga-jaga agar tidak ditipu secara sewenangnya oleh peniaga-peniaga yang cuba meraih untung sesuka hati. Baru-baru ni aku terbaca status kawan aku di Facebook mengadu pisang goreng sebesar ibu jarinya berharga RM0.50 seketul. Allahu nak cepat ke Mekah gamaknya peniaga tu. Tapi apa boleh dia lakukan hanya mengadu sahaja di laman Facebooknya. Dua tiga hari orang akan lupa dan lebih ramai lagi yang akan ditipu oleh peniaga terbabit.


Jadi solusi kepada masalah seperti di atas telah ditemui di mana KPDNKK telah membangunkan aplikasi yang mana pengguna sendiri boleh menjadi pemantau dan memaklumkan kepada KPDNKK secara atas talian sekiranya didapati ada unsur penipuan atau tidak mematuhi undang-undang melanggar akta kawalan harga. Melalui aplikasi ini pengguna tidak perlu lagi ke pejabat KPDNKK untuk membuat laporan malah laporan hanya perlu dihantar secara online melalui aplikasi ini. Zaman sekarang ni semuanya hanya di hujung jari sahaja.

aplikasi yang mana pengguna sendiri boleh menjadi pemantau dan memaklumkan kepada KPDNKK secara atas talian sekiranya didapati ada unsur penipuan atau tidak mematuhi undang-undang melanggar akta kawalan harga

Aplikasi ni selain memudahkan pengguna, ianya juga memudahkan kerajaan dalam mengemaskini data dan laporan yang diterima. Selain daripada itu, ia dapat membantu KPDNKK mengenalpasti premis-premis yang melanggar peraturan dan membuat pemantauan ke premis tersebut secara berkala.


Kita secara tak langsung menjadi mata-mata kepada KPDNKK dan tidak bergantung harap 100% kepada penguatkuasa. Yela banyak kot tempat nak dipantau jika nak dibandingkan dengan bilangan penguatkuasa yang ada. Yang paling penting aplikasi ini dibangunkan untuk semua peranti supaya setiap masyarakat khususnya pengguna dapat menggunakannya pada bila-bila masa sahaja.


Korang boleh ikut langkah-langkah di bawah memuat turun dan mendaftar Friends Of KPDNKK.


  1. Cari Friends Of KPDNKK di Google Play Store. Muat turun dan install aplikasi berkenaan. 
  2. Selesai install, tekan butang BUKA dan tekan butang DAFTAR BARU
  3. Isikan maklumat yang diminta
  4. Tekan butang DAFTAR SEBAGAI AHLI BARU dan tekan butang OK
  5. Kemudian taip ALAMAT EMEL yang didaftarkan tadi sebelum tekan butang LOG MASUK
  6. Masukkan NO. KAD PENGENALAN yang didaftarkan tadi
  7. Pada skrin akan dipaparkan KAD MAYA yang membuktikan korang telah berjaya mendaftar sebagai Friends Of KPDNKK. 

Selain daripada aplikasi Friends Of KPDNKK, korang juga boleh memuat turun aplikasi KPDNKK yang lain di Google Playstore seperti Aplikasi PAPARAN HARGA dan juga Aplikasi EZ ADU KPDNKK. Aplikasi PAPARAN HARGA bertujuan untuk membantu pengguna di luar sana mendapatkan produk dengan perbandingan harga yang ditawarkan di pasaran. Ia sedikit sebanyak dapat membantu pengguna berjimat dan membuat pilihan dengan lebih bijak. 



aplikasi ini dibangunkan untuk semua peranti supaya setiap masyarakat khususnya pengguna dapat menggunakannya pada bila-bila masa sahaja

Aplikasi EZ ADU pula membolehkan pengguna membuat aduan secara terus kepada KPDNKK secara atas talian terhadap sebarang penipuan dan pencatutan harga barang. Pengguna hanya perlu melakukan 4 langkah mudah untuk membuat aduan iaitu :



  • Memasukkan butiran aduan
  • Laporan aduan
  • Memasukkan koordinat / geo-tagging
  • Memasukkan gambar sebagai bukti

Korang boleh dapatkan maklumat lanjut berkaitan aplikasi ini di laman web yang tertera di bawah. 


Korang boleh muat turun aplikasi FOK, PAPARAN HARGA & EZ ADU di bawah melalui peranti IOS ataupun Android. 

----------Friends Of KPDNKK----------

ios
https://itunes.apple.com/my/app/friends-of-kpdnkk/id1231336846?mt=8

Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.fokv2


------------ Paparan Harga ------------

ios
https://itunes.apple.com/my/app/paparan-harga/id1249619299?mt=8

Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opensoft.paparanhargaandroidv2

---------------- Ez Adu ----------------

ios
https://itunes.apple.com/my/app/ez-adu-kpdnkk/id1012529241?mt=8

Android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.ezaduforandroid


cafe hipster

Tempat Makan Menarik Di Bangi : The Hob

12:41 PM


Bismillah,

Kelmarin aku ke Bangi lagi untuk mencuba salah sebuah kafe yang ada di sana. Hampir setengah jam aku meronda, akhirnya aku berhenti di sebuah kafe hipster yang dipanggil The Hob. Kafe ini terletak di Bangi seksyen 9, belakang Ambank.


Aku lihat susun atur ruangan kafe ringkas dan kemas. Pada bahagian dindingnya ada mural lukisan tangan. Cantik. Sesuai kalau nak bergambar kenang-kenangan. Aku tiba jam 8. 15 malam jadi aku tak punya banyak masa memandangkan kafe The Hob ni beroperasi dari jam 11.30 pagi sehingga 9 malam. Kafe ini tutup setiap hari Isnin.


Korang juga boleh mencuba menu budget yang ada disediakan pada waktu tengahari pada harga sekitar RM5 hingga RM6

Menunya juga ada banyak, terdiri daripada menu tempatan, barat dan juga fusion. Nak yang berat pun ada, yang ringan pun ada. Korang juga boleh mencuba menu budget yang ada disediakan pada waktu tengahari di sini. Harga sekitar RM5 hingga RM6 sahaja.


Jadi aku memesan Crazy Burger dan air Mango Peach. Jasmeen plak pesan Nasi Goreng Ayam dan minuman ice blended special The Hob Bo Bo perisa honeydew. Harga Crazy Burger RM19.90, ada burger dan fries. Aku suka burgernya walaupun tak jauh beza dengan burger bakar biasa, ada dua lapisan patty, cheese, mayonis, sos dan beef brisket. Korang boleh pilih sama ada nak patty ayam ataupun daging.


Selalunya iced blended terlalu manis dan akan membuatkan aku rasa muak tetapi The Hob Bo Bo memang seimbang. Tak terlalu manis dan sedap! 

Nasi Goreng Ayam Jasmeen pula besar potion nya. Harganya RM9.90. Cuma pada aku kurang bahan. Aku tak pastilah tetapi Nasi Goreng Ayam nya kurang masin walaupun puan isteri dah minta chef tambahkan rasa garam dalam nasi tu. Mungkin chef tak sihat atau ia kategori makanan sihat. Kita fikir positif.


Tapi iced blended The Hob Bo Bo memang awesome. Sedap dan tak manis sangat. Selalunya iced blended terlalu manis dan akan membuatkan aku rasa muak tetapi The Hob Bo Bo memang seimbang. Korang boleh pilih perisa yang lain selain honeydew.


Sebenarnya ada banyak lagi menu lain yang menarik perhatian aku cuma malam tu aku teringin nak makan burger. Ada sandwich, panini, pasta, churros, western, makanan panas dan macam-macam lagi. Harga nya juga tak mahal mana. Affordable dan pada aku harga biasa. So total bil yang perlu aku bayar termasuk 1 botol air mineral adalah RM51.50.


Korang boleh lah datang dan cuba sendiri menu-menu yang ditampilkan di kafe The Hob ini. Korang boleh dapatkan maklumat tentang The Hob melalui maklumat di bawah.


The Hob
No 5G-01, Jalan Medan PB2A
Seksyen 9, Bandar Baru Bangi
43650 Selangor. 

Contact
03-89268878 / 89229816


Waktu operasi
11.30 pagi - 9.00 malam
Isnin - cuti


Kesihatan

Kenapa Supplement H-Focus Baik Untuk Kanak-Kanak?

1:30 PM


Bismillah,

Supplement H-Focus Baik Untuk Kanak-Kanak |Tiap-tiap hari aku asyik baca pasal produk wanita je. Balik rumah wife aku plak cerita. Produk tu baik, produk ni baik. Kebanyakan kita dikhabarkan tentang produk-produk kecantikan untuk para wanita, produk lelaki plak nak tahan lebih lama. Pusing-pusing pun benda yang sama je. Tapi kita jarang nak dengar pasal produk untuk kanak-kanak kan? Korang perasan tak?


Pada aku kanak-kanak juga perlukan supplement atau makanan tambahan dalam awal tempoh tumbesaran mereka kerana mereka adalah apa yang mereka makan. Kita tak mampu nak mengelak kegemaran dan keinginan mereka. Kita mungkin mampu mengawal segala jenis input yang masuk ke dalam tubuh mereka sewaktu mereka di rumah, tetapi adakah jaminan yang mereka tak akan makan sesuatu yang tak berkhasiat sewaktu di luar atau di sekolah? Korang rasa anak-anak kita tu mampu tak menolak pelawaan kengkawannya untuk makanan ringan yang penuh dengan MSG di sekolah?

Apakah Jaminan Yang Anak Kita Tidak Makan Makanan Tak Berkhasiat Di Belakang Kita? |Percayalah kita tak mampu berbuat apa-apa. Selain memberi kesedaran tentang tentang bahayanya makanan ringan, kita juga boleh mengambil langkah memberi mereka makanan tambahan atau supplement. Percaya atau tak, makanan ringan inilah yang akan melembabkan IQ dan pertumbuhan sel-sel otak anak kita jadi fungsi supplement adalah meneutralkan kembali makanan 'sampah' yang diambil mereka.


Kita sebagai ibu bapa tak mampu mengawal pergerakan anak-anak kita seharian tetapi apa yang boleh kita lakukan adalah memastikan mereka mengambil supplement tepat pada waktunya setiap hari. Macam aku, aku berikan Jasmeen supplement H-Focus selain makanan-makanan tambahan yang lain. Korang biasa tak dengar nama ni? Familiar kot sebab dah ramai ibu bapa bagi respon dan testimoni yang positif tentang anak-anak mereka. Dah lama tular di media sosial, suratkhabar malah dah mendapat liputan meluas di stesen tv tempatan.

Supplement H-Focus Membantu Perkembangan Minda Kanak-Kanak |Boleh aku katakan yang supplement H-Focus ni dihasilkan daripada makanan-makanan sunnah. Tetapi kenapa aku syorkan anak-anak kita makan sebab mereka masih di peringkat awal usia dan faktor perkembangan sistem dalam badan mereka dipengaruhi oleh mengambilan makanan yang dimakan setiap hari. Jadi apa yang mereka makan akan diserap hampir 70 ke 80 peratus ke dalam salur darah mereka. Mereka tak seperti kita yang dah berusia kerana kita bukan dalam tempoh pembesaran.


Supplement H-Focus ni dihasilkan daripada beberapa ramuan utama seperti :

Kolustrom
  • Menguatkan dan melindungi sistem pertahanan tubuh badan

Kalsium
  • Menjadikan tulang lebih kuat dan fleksibel

DHA Alga
  • Membantu perkembangan minda sihat dan menajamkan penglihatan

Kurma
  • Membantu mencerdaskan minda, membekalkan tenaga dan tubuh badan sihat
Madu
  • Menggantikan sel-sel otak yang rosak kepada sel-sel baru yang sihat. 

Buah Delima
  • Membantu sistem penghadaman, merawat penyakit athma, sakit tekak dan batuk. 

Bijirin
  • Membantu membekalkan zat-zat yang diperlukan oleh minda untuk pembinaan dan perkembangan otak. 

Kacang Pistachio
  • Membantu mencerdaskan minda, sistem pencernaan dan mata. 

Pegaga
  • Membantu membangkitkan selera makan dan meredakan masalah penghadaman

Anggur Hitam
  • Mengandungi vitamin C, antioksida, melegakan sistem saraf, meringankan demam, migrain dan penyakit athma. 

Tomato
  • Membantu melancarkan penghadaman (sembelit) dan mengatasi masalah sukar tidur. 

Vitamin C
  • Menguatkan sistem imunisasi badan, memulihkan demam, memberikan tenaga, mempercepatkan pemulihan luka dan mencegah kanser. 

Itu antara bahan-bahan yang aku tau ada di dalam supplement H-Focus. Kadang-kadang kita fikir

 'Ala kurma, anggur, madu, bla bla bla senang je nak dapat. Bagi sendiri pun boleh'

Tapi sebagai ibu bapa yang sibuk dengan tugasan harian dan kerja rumah yang tak habis-habis, dengan anak yang hyperaktif korang rasa korang mampu? Jangan kata nak suap ubat, nak suruh makan pun macam nak berperang kan? Kalau ada jalan mudah, kenapa perlu bersusah? Anak-anak kita pun sukakan gula-gula dan coklat, so kenapa kita tak bagi something yang dorang suka?


Supplement H-Focus Sangat Mesra Kanak-Kanak |Macam anak aku si Jasmeen ni, memula dia takut sebab dia tau aku macam nak bagi ubat kat dia. Aku suruh dia gigit dan rasa dulu. Dah tau rasa coklat, lepas tu mintak lagi. Asyik mintak je penat plak aku nak memujuk. Penat explain minta dia makan pagi dan sebelum tidur sahaja. Seyes sedap rasanya. Korang pernah makan gula-gula susu rapuh yang dulu jual ngan belon dulu tak? Haa rasanya macam tu la. Rasa coklat dan susu. 

Macam aku, aku tau kebaikan kurma pada kanak-kanak. Air rendaman kurma mampu membuatkan anak korang yang hyperaktif menjadi behave sekiranya diamalkan setiap hari. Tapi korang rasa anak korang nak ke minum atau nak ke dorang hadap sesuatu yang dorang tak suka setiap hari? Anak-anak kita tu bijak, jadi kita juga kena guna kaedah bijak untuk melayani karenah dorang. 


Aku pun dah baca banyak testimoni daripada ibu bapa berkenaan supplement ni. Alhamdulillah lepas baca aku percaya setiap sesuatu ada jalan penyelesaiannya. InsyaAllah mudah-mudahan Jasmeen mampu menjadi lebih bijak dan memperolehi zat-zat yang diperlukan oleh badannya. Oh kalau korang nak tau lebih lanjut berkenaan produk H-Focus ni korang layari la webpage kat bawah ni ye. 


Facebook



Hiburan

Keseronokan Bermain VR 9D dan VR Games di IRDKL Mall, Shah Alam

3:49 PM


Bismillah,

Pengalaman Bermain VR 9D dan VR Games di IRDKL Mall, Shah Alam | Siapa sangka di sekitar Padang Jawa, Shah Alam terdapat sebuah mall yang menyediakan pelbagai jenis hiburan untuk seisi keluarga. Tempat yang aku maksudkan di sini ialah IRDKL Mall. Lokasinya terletak di Alam Avenue 2, tak jauh daripada PUSPAKOM dan pintu belakang UiTM Shah Alam. Agak-agak korang boleh imagine tak? Kalau tak pasti, dari Lebuhraya Persekutuan korang amik susur keluar ke kiri ke Padang Jawa dan dalam satu kilometer korang akan sampai ke IRDKL Mall. Mall tersebut boleh dilihat dari jauh di sebelah kanan jalanraya.



Kalau korang ke IRDKL Mall, korang tak perlu risau tentang parkir kenderaan kerana di sini ada menyediakan banyak ruang parkir bertingkat kepada para pengunjung. Lagipun rate parkir yang dikenakan juga serendah RM3 untuk 4 jam pertama kalau aku tak silap. Tak seperti sesetengah pasaraya atau pusat membeli belah di kawasan sekitar yang mengenakan caj lebih kepada pengunjung-pengunjungnya.

Lagipun rate parkir yang dikenakan juga serendah RM3 untuk 4 jam pertama kalau aku tak silap

Apa yang menariknya di IRDKL Mall ni korang boleh temui pelbagai jenis hiburan khas untuk seisi keluarga antaranya panggung wayang, permainan arked, VR 9D, VR Game, permainan simulator, pusat karaoke dan banyak lagi. Korang takkan percaya..tapi serius percayalah sebab memang semua tu ada kat IRDKL Mall, Shah Alam. Selain daripada itu di sana juga ada food court yang menyediakan pelbagai menu hidangan yang menarik dan rare dan juga kemudahan surau untuk lelaki dan wanita.


Hari tu aku berpeluang merasai suasana menonton filem Abang Long Fadil 2 di dalam panggung wayang TSR Cinemax. Walaupun tidak membawa jenama TGV ataupun GSC, tetapi tetap best! Sound system dan kerusinya bukan seperti pawagam biasa yang pernah aku pergi. Ia dilengkapi dengan projektor 4K dengan bahagian atas garisan Harkness, teknologi audio Dolby Atmos, Auromax, DTSX, Klipsch yang pasti memberi impak dan kesan bunyi khas sewaktu korang menonton wayang. Aku boleh kata ianya setanding dengan pawagam-pawagam terkemuka di Malaysia. Lagi satu mereka juga ada menyediakan pelbagai jenis kudapan ringan yang tak terdapat di kaunter-kaunter pawagam yang lain. Kawan aku ada beli set nugget dan dia kata nuggetnya sedap, bukan sebarang jenis nugget yang biasa dijual murah. Bukan nugget sahaja malah ada burger, hotdog dan banyak lagi menu lain. Oh sebelum terlupa aku nak bagitau yang korang boleh menempah tiket wayang korang secara online ataupun dengan memuat turun aplikasi TSR Cinemax di Google Play Store.


Pelbagai jenis hiburan khas untuk seisi keluarga antaranya panggung wayang, permainan arked, VR 9D, VR Game, permainan simulator, pusat karaoke dan banyak lagi

Sementara menunggu waktu tayangan mula, aku sempat lah mencuba beberapa jenis permainan yang ada di IRDKL Mall tu. Kalau korang belum pernah main VR Game atau nak mencuba sendiri perasaan berada di dalam permainan, korang kena datang sini dan rasainya sendiri. Memang seronok! Selain itu korang kena cuba gak permainan VR 9D. VR 9D ni hampir sama seperti VR Game cuma VR 9D ni korang melalui pengalaman atau jalan cerita yang disediakan oleh aplikasi tanpa perlu berbuat apa pun. Korang hanya perlu duduk dan tak perlu main. Murah pun murah. RM13 untuk 2 VR. Seronok memang seronok, tapi lagi seronok bila tengok keletah kawan sendiri terjerit-jerit ketakutan bermain VR 9D tu hahaha. Korang patut cuba sekali sekala kalau korang tak ada pengalaman dengan VR ni. Kalau dah cuba sekali mesti addict nanti hahaha.


Lagi satu kat sini kepada sesiapa yang berhajat untuk melangsungkan perkahwinan gilang-gemilang, korang boleh lah menempah dewan konferens yang ada disediakan di IRDKL Mall ni. Besar gila dan mampu memuatkan seramai 2000 orang dalam satu-satu masa. Pentas dia pun besar. Sistem penataan cahaya dan sound system yang cukup lengkap dan berkualiti. Lampu siling dia pun bukan biasa-biasa hahaha. Boleh tukar-tukar warna lagi mengikut kesesuaian dan permintaan pelanggan. Aku rasa kepada mereka yang berhajat untuk bersanding dalam masa terdekat, mempunyai bajet lebih dan inginkan kelainan.. dewan konferens IRDKL Mall ini ada jawapannya. Tak payah risau pasal parkir dan boleh berhibur bersama keluarga setelah tamat majlis.


Dewan konferens TSR mampu menempatkan sehingga 2000 orang dalam satu-satu masa

Jadi kalau korang berada di sekitar Shah Alam atau Klang boleh la singgah di IRDKL Mall ni dan rasai sendiri keunikan permainan yang ditampilkan di sini untuk seisi keluarga. Sebarang pertanyaan lanjut berkenaan servis dan tawaran menarik yang ada di IRDKL Mall boleh lah rujuk maklumat yang tertera di bawah :


IRDKL Mall
No.1, Jalan Serai Wangi M 16/M, 
Alam Avenue 2, Seksyen 16, 
40000 Shah Alam, 
Selangor Malaysia.

Tel: (+603) 5522 2229
Email : enquiry@irdklmall.com

Cinema Online Booking

Facebook

Instagram

Webpage