charity run

3000 Peserta Dan RM100 Ribu Berjaya Dikutip Sempena MRCA Charity Run 2017

10:36 AM


Bismillah,

Sabtu yang lepas aku berpeluang mengikuti larian amal yang dianjurkan oleh MRCA di One City, Subang Jaya. Pada dasarnya larian amal ini bertujuan untuk mengutip dana bagi menyumbangkan kepada rumah-rumah anak yatim yang terpilih. Larian pada hari tersebut dibahagikan kepada beberapa kategori dan bermula seawal 6 pagi.



Aku sebenarnya seronok sebab larian yang dianjurkan oleh MRCA tahun ini berjaya mengumpulkan seramai hampir 3000 orang peserta dari pelbagai peringkat umur dan bangsa. Acara seperti ini dapat menyatukan semua bangsa menjadi satu komuniti yang pentingkan penjagaan kesihatan di samping membantu mereka yang kurang berkemampuan dan dalam keadaan memerlukan.


Bukan itu sahaja sementara menunggu para pelari tiba di garisan penamat, anak-anak yatim yang dijemput khas juga turut dihiburkan dengan persembahan daripada badut dan acara silap mata. Antara acara lain yang turut dipersembahkan juga adalah pertandingan Cosplay. Pertama kali aku lihat kreativiti para peserta memperagakan outfit mengikut karektor anime kegemaran mereka. Aku dapat lihat kegembiraan jelas terpapar di wajah setiap anak-anak yang hadir.


Dalam pukul 9 pagi semua peserta telah berjaya menamatkan larian dan berkumpul di ruang legar bagi sesi penyampaian hadiah kepada para pemenang. Majlis disempurnakan dengan penyampaian hadiah daripada Tan Sri Datuk Seri Dr. M Kayveas, Naib Pengerusi LDP kepada para pemenang. Beliau begitu berbangga dan teruja dengan komitmen dan kesungguhan yang ditunjukkan oleh setiap peserta dan jawatankuasa bagi menjadikan program seumpama ini berjalan lancar.


Terpaksa bangun seawal 6 pagi dan disertai oleh kanak-kanak hingga golongan warga emas, itu bukan satu kekuatan yang biasa-biasa. Beliau terus berharap agar program amal seperti ini dapat diteruskan dan pada masa yang sama masyarakat dan komuniti setempat boleh terus mengamalkan cara hidup yang lebih sihat pada masa akan datang.



Aloft KL Sentral

Nikmati Promosi Buffet Krismas Di Nook, Aloft KL Sentral

1:04 PM


Bismillah,

Bersempena cuti sekolah yang bakal tiba tak lama lagi dan juga ketibaan Hari Natal pada hujung tahun nanti, Nook Aloft KL Sentral mengambil kesempatan untuk mengadakan promosi buffet bertemakan A Rockin' Feast This Christmas. Promosi ini bakal berlangsung di sepanjang bulan Disember 2017, dari 1 hingga 30 Disember 2017.



Kalau korang nak tau, Nook terletak di tingkat 1 bangunan Aloft KL Sentral betul-betul berhadapan dengan KL Sentral dan bersebelahan NU Sentral Shopping Center. So dapat imagine tak kat mana? Korang boleh menaiki public transport ataupun kenderaan sendiri kerana di situ ada disediakan ruangan parkir kenderaan. Oh lupa nak bagitau yang promosi ini berlangsunh dari pukul 6.30 petang sehingga 10.30 malam setiap hari.


Ada lebih daripada 80 jenis menu yang akan dihidangkan sepanjang promosi ini berlangsung. Antara menu-menu wajib yang menjadi tarikan sempena promosi A Rockin' Feast This Christmas adalah seperti Herbed Crumbed Roasted Lamb Leg, Beef Stroganoff, Braised Hickory Smoked Short Rib, Peri-Peri Roasted Whole Chicken, Beef Goulash, Steamed Sea Bass dan banyak lagi.


Selain daripada itu, korang juga boleh menikmati menu sampingan lain antaranya Apple & Chestnut Stuffing, Brussel Sprout with Bacon, Herbed Potato Wedges, Creamy Garlic Mashed Potatoes, Smokey Gratinated Mushroom Ham Mac 'N' Cheese dan Steamed Crushed Potato. Memang padanan terbaik la dengan menu-menu berat yang lain. Lagipun menu-menu yang berasaskan negara Barat ni sangat sesuai dan 'masuk' lah dengan tekak ngan penduduk Malaysia ni.


Tak sah menyambut perayaan Hari Natal kalau takde hidangan ayam belanda kan? So jangan risau sepanjang promosi ini beelangsung, korang akan disajikan dengan Oven-Roasted Garlic Rosemary Whole Turkey bersama menu-menu sampingan lain seperti Prune & Chestnut Stuffing, Giblet Gravy, Cranberry Sauce, Natural Chicken Juice, Mustard Potato Dauphin Oise, Grilled Pumpkin, Buttered Brocolli Polonaise, Braised Carrot in Orange Reduction dan juga Sautee Brussel Sprout with Almond Flake.


Eh terlalu banyak menu-menu yang nak aku sebutkan di sini. Yang penting semuanya sedap-sedap belaka. Korang kena datang cuba rasai sendiri buffet A Rockin' Feast This Christmas di Nook Aloft KL Sentral ni ye. Sekali lagi aku ingatkan promosi ini berlangsung di sepanjang bulan Disember 2017, dari pukul 6.30 petang sehingga 10.30 malam setiap hari. Harga yang ditawarkan pula adalah RM118/bersih pada malam Christmas Eve dan RM128/bersih pada malam biasa untuk dewasa. Harga untuk kanak-kanaka pula adalah separuh daripada harga yang ditawarkan untuk dewasa.


So jom datang beramai-ramai, bawa keluarga dan kawan-kawan menjamu selera di sini. Korang boleh rujuk maklumat yang tertera di bawah untuk sebarang pertanyaan lanjut mahupun tempahan.

Laman Web :

Facebook :

Instagram :

RSVP :
+603-27231188


#upinipinluarbiasa

Kemeriahan Karnival Upin Dan Ipin, 24-26 November 2017 di MAEPS Sedang

8:24 AM


Bismillah,

Hari ni aku dah janji ngan Jasmeen memandangkan dia behave sepanjang minggu ni so aku kena bawa dia pergi ke Karnival Upin dan Ipin yang berlangsung di tapak pameran MAEPS Serdang. Karnival Upin dan Ipin kali ni berlangsung selama 3 hari bermula pada hari Jumaat, 24 November 2017 hingga Ahad, 26 November 2017. Aku decide pergi hari Sabtu memandangkan aku pun tak plan ke mana-mana hari tu.



Kami gerak seawal 8 pagi. Aku ingat aku tiba terlalu awal tapi rupa-rupanya dah ramai orang tiba di sana sebelum aku. Mak aih pukul berapa la dorang gerak dari rumah. Setibanya korang tiba di MAEPS Serdang tu, setiap lokasi akan dikawal dengan pasukan RELA. Korang boleh parkir kenderaan korang di bahagian paling luar tanpa dikenakan sebarang bayaran. Walaupun agak jauh daripada dewan pameran, korang masih boleh ke sana dengan menaiki tram.


Tetapi jika korang juga boleh memilih parkir premium yang berharga RM15 yang mana lokasinya adalah di bawah dewan A. Korang kena bagitau pasukan RELA yang bertugas kalau tak memang dorang takkan biarkan korang masuk dengan sesuka hati untuk mengelakkan kesesakan trafik. Aku parkir di medan selera MAEPS tu. Tak kena bayar dan aku fikir habis acara nanti boleh lah singgah makan di situ memand4angkan tak banyak booth makanan yang disediakan di atasa sana nanti. Harganya juga boleh tahan. Aku cadangkan korang tapau makanan awal-awal dari luar.


Korang boleh beli atau redeem tiket masuk di kaunter di dewan C yang terletak di hadapan dewan A. Ada 12 kaunter yang disediakan untuk pengunjung. Kalau korang tak nak beratur panjang, korang boleh beli siap-siap secara online di www.upinipinstore.com. Bila sampai nanti di kaunter korang hanya perlu redeem sahaja pada staf yang bertugas. Karnival Upin dan Ipin ini terbahagi kepada dua dewan iaitu Dewan A yang menampilkan Pentas Utama dan Dewan C menampilkan Pentas Magik. Harga untuk kedua-dua dewan ni berlainan harga ye seperti di bawah. Dewan C (Dewan Magik) korang boleh masuk sekali sahaja manakala Dewan A (Pentas Utama) korang boleh free flow masuk.


Antara aktiviti-aktiviti yang ada disediakan di Dewan A adalah seperti persembahan maskot, cosplay skit, penampilan istimewa Ultraman Ribut, Puteri Island, Pada Zaman Dahulu Island, Dadidudo Boat, kedai makan Upin & Ipin, merchandise store, ruang permainan PS4, mural 3D dan macam-macam lagi manakala di Dewan C plak ada menyediakan aktiviti-aktiviti seperti sesi temuramah dengan Kak Ros, Persembahan Robot, mural 3D, mewarna mural, ada Rumah Opah, booth tanaman, ada ruangan Alam Dino, Nenek Nenek Si Bongkok Tiga dan banyak lagi. Kebanyakan lokasi-lokasi di Dewan C di set up mengikut beberapa siri episod Upin dan Ipin. Jadi memang cantik dan tersusun la dan sangat sesuai untuk bergambar. Lagipun korang akan diberikan buku nota yang mana di dalam buku nota tersebut ada disediakan instruction dan jika korang fullfill kesemuanya, korang akan dapat medal. Anak aku dapat 2 medal haha.


Jadi jangan lupa hari ni adalah hari last Karnival Upin dan Ipin ni. Bawalah keluarga dan alaminya sendiri. Aku pasti bukan anak-anak sahaja yang suka, malah ibu bapa dan golongan dewasa pun turut sama enjoy dengan aktiviti-aktiviti yang ditampilkan di karnival ini. Aku harapkan karnival Upin dan Ipin seperti ini dapat dipanjangkan lagi kerana 3 hari pada aku terlalu singkat. Aku sempat berbual dengan beberapa orang family yang berkunjung di karnival ini dan ada antara mereka yang datang dari Kelantan, Kedah dan Johor. Memang terbaik lah!


Ini bukan soal mahal atau tak. Ia sama seperti kita masuk taman tema, panggung wayang, bowling di mana setiap hiburan ada bayaran. Nak atau tak nak sahaja. Pilihan di tangan kita. Kalau rasa masuk Dewan C mahal, kita masih boleh masuk Dewan A. Yang penting anak-anak kita gembira dan terhibur. Apa salahnya kan sekali sekala menghiburkan anak-anak kita yang gemarkan animasi tersohor Malaysia ini.

So jangan lupa hari ni Ahad 26 November 2017 adalah hari akhir Karnival Upin dan Ipin ni ye. Lokasinya di Dewan A dan Dewan C, Tapak Pameran MAEPS Serdang dari jam 10 pagi sehingga 10 malam. Aku percaya korang pasti enjoy!