#sayangmalaysia

Seronoknya Fiesta NBOS #SayangMalaysia Di SMK Hutan Melintang, Bagan Datuk Perak

2:41 PM


Bismillah,

Aku tak tau nak ungkapkan melalui perkataan betapa meriahnya Fiesta NBOS #SayangMalaysia yang bertempat di SMK Hutan Melintang, Bagan Datuk Perak. Memang sangat happening karnival yang berlangsung pada hari Ahad, 19 November 2017 hari tu. Karnival tersebut turut disertai oleh pelbagai agensi dari pihak kerajaan, wakil NGO dan swasta. Kalau korang tengok padang SMK Hutan Melintang masa tu memang padat dengan bas-bas dan booth pameran daripada agensi yang terlibat.


Karnival Fiesta NBOS #SayangMalaysia ini bertujuan untuk mendekatkan rakyat dengan agensi kerajaan dan NGO. Rakyat perlu tahu yang perkhidmatan dan bantuan dari setiap agensi di bawah NBOS ini sangat dekat dan boleh dinikmati oleh masyarakat khususnya bagi mereka yang berada di kawasan luar bandar. Fiesta NBOS #SayangMalaysia kali ini mensasarkan penglibatan dari pelbagai agensi kepada rakyat negeri Perak khususnya mereka yang menetap di Bagan Datuk, Perak.

NBOS (National Blue Ocean Strategy) atau Strategi Lautan Biru Kebangsaan merupakan inisiatif kerajaan dengan melibatkan lebih 80 kementerian dan pelbagai agensi dalam merangka dan menjalankan kolaborasi yang kreatif dan bersifat transformasi kepada negara. Kaedah ini dilihat lebih sistematik dalam mewujudkan nilai tinggi dengan kos rendah kepada negara. 

Apa yang aku perasan, Fiesta NBOS #SayangMalaysia yang bertempat di SMK Hutan Melintang kali ini turut disertai oleh pelbagai agensi antaranya Kementerian Kesihatan Malaysia, Jabatan Perpustakaan Negara, Jabatan Pengangkutan Jalan, Jabatan Pendaftaran Negara, Suruhanjaya Syarikat Malaysia, MDEC, MoTAC, Bank Rakyat, YAPEIM, Institut Jantung Negara dan banyak lagi. Kebanyakan daripada agensi ini hadir dengan bas yang dilengkapi prasarana dan kemudahan bagi memudahkan pelanggan dan pengunjung membuat urusan.


Selain daripada itu ada banyak juga booth yang dibuka kepada para pengunjung tapak Fiesta NBOS #SayangMalaysia. Booth booth ini turut disertai oleh pengusaha IKS tempatan mahupun syarikat besar Malaysia. Harga yang ditawarkan pada hari tu juga lebih murah berbanding biasa. Lagi-lagi kat booth LKIM kerana di sana korang boleh mendapatkan ikan mahupun hasil laut pada harga yang jauh lebih murah. YB Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Dato' Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi turut meluangkan masa membuat lelongan ikan kepada para pengunjung.


Yang menariknya di pavilion #SayangMalaysia turut disertai oleh beberapa barisan artis tanahair antaranya Arja Lee, Adeline Tsen, Jay Jay dan Dafi AF. Aku sempat beramah mesra ngan Arja Lee dan Adeline Tsen sebab dorang pun memang stay kat situ sampai petang. Dalam pukul 2 petang macamtu, aku dapat lihat Jay Jay dan Dafi AF buat performance kepada para pengunjung yang hadir. Apa yang boleh aku katakan di sini, kehadiran artis-artis tersebut sedikit sebanyak dapat mendekatkan masyarakat setempat dengan artis dan selebriti tanahair dan membuktikan yang tiada gap atau jurang di antara artis dan masyarakat sekeliling sebenarnya.


Pavilion #SayangMalaysia turut menampilkan persembahan daripada penuntut-penuntut ASWARA seperti tarian dan nyanyian. Antara aktiviti-aktiviti yang ada disediakan di sepanjang Fiesta NBOS #SayangMalaysia adalah seperti aktiviti senam robik, pertandingan karaoke, pertandingan mewarna, Ninja Warrior, pertandingan memasak, persembahan permainan gasinh gergasi, Vespa Auto Show dan banyak lagi. Tapi paling best adalah slot cabutan bertuah kerana ada banyak hadiah disediakan kepada para pengunjung di sana. Hadiah utama yang ditawarkan pada para pengunjung adalah motosikal modenas. Tapi bukan rezeki aku kot sebab aku balik pun dengan tangan kosong.


Aku harapkan Fiesta NBOS #SayangMalaysia seperti ini dapat dilaksanakan lagi untuk tahun-tahun mendatang dan di lakukan di kawasan-kawasan kampung kerana itulah salah satu cara untuk menarik masyarakat luar bandar yang sukar untuk mendapatkan perkhidmatan dari pelbagai agensi dan menyelesaikan masalah yang sedang mereka hadapi. Apa-apa pun Fiesta NBOS #SayangMalaysia kali ni memang awesome!!




Arayyan Kids Dengan Susu Kambing

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing Dan Kiddy Kit Edu Play Set Terbaik Untuk Kanak-Kanak

11:13 AM


Bismillah,

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing Baik Untuk Kanak-Kanak | Tiap-tiap hari aku asyik baca pasal produk wanita je. Balik rumah wife aku plak cerita. Produk tu baik, produk ni baik. Kebanyakan kita dikhabarkan tentang produk-produk kecantikan untuk para wanita, produk lelaki plak nak tahan lebih lama. Pusing-pusing pun benda yang sama je. Tapi kita jarang nak dengar pasal produk untuk kanak-kanak kan? Korang perasan tak?



Pada aku kanak-kanak juga perlukan supplement atau makanan tambahan dalam awal tempoh tumbesaran mereka kerana mereka adalah apa yang mereka makan. Kita tak mampu nak mengelak kegemaran dan keinginan mereka. Kita mungkin mampu mengawal segala jenis input yang masuk ke dalam tubuh mereka sewaktu mereka di rumah, tetapi adakah jaminan yang mereka tak akan makan sesuatu yang tak berkhasiat sewaktu di luar atau di sekolah? Korang rasa anak-anak kita tu mampu tak menolak pelawaan kengkawannya untuk makanan ringan yang penuh dengan MSG di sekolah?

Apakah Jaminan Yang Anak Kita Tidak Makan Makanan Tak Berkhasiat Di Belakang Kita? | Percayalah kita tak mampu berbuat apa-apa. Selain memberi kesedaran tentang tentang bahayanya makanan ringan, kita juga boleh mengambil langkah memberi mereka makanan tambahan atau supplement. Percaya atau tak, makanan ringan inilah yang akan melembabkan IQ dan pertumbuhan sel-sel otak anak kita jadi fungsi supplement adalah meneutralkan kembali makanan 'sampah' yang diambil mereka.


Kita sebagai ibu bapa tak mampu mengawal pergerakan anak-anak kita seharian tetapi apa yang boleh kita lakukan adalah memastikan mereka mengambil supplement tepat pada waktunya setiap hari. Macam aku, aku berikan Jasmeen supplement Arayyan Kids Dengan Susu Kambing selain makanan-makanan tambahan yang lain. Korang biasa tak dengar nama ni? Familiar kot sebab dah ramai ibu bapa bagi respon dan testimoni yang positif tentang anak-anak mereka.

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing Membantu Perkembangan Minda Kanak-Kanak | Boleh aku katakan yang supplement Arayyan Kids Dengan Susu Kambing ni dihasilkan daripada makanan-makanan sunnah. Tetapi kenapa aku syorkan anak-anak kita makan sebab mereka masih di peringkat awal usia dan faktor perkembangan sistem dalam badan mereka dipengaruhi oleh mengambilan makanan yang dimakan setiap hari. Jadi apa yang mereka makan akan diserap hampir 70 ke 80 peratus ke dalam salur darah mereka. Mereka tak seperti kita yang dah berusia kerana kita bukan dalam tempoh pembesaran.


Supplement Arayyan Kids Dengan Susu Kambing ni dihasilkan daripada beberapa ramuan utama seperti :

Susu Kambing
  • Mempunyai protein dan enzim anti penuaan, antiarthritis dan antibarah. 

    Kismis
    • Membantu perkembangan minda sihat dan menajamkan ingatan anak

    Kurma
    • Membantu mencerdaskan minda, membekalkan tenaga dan tubuh badan sihat

    Berries
    • Mempunyai antioksida yang tinggi, serat, proteim, kalsium, fosforus, zat besi dan vitamin B. 

    Buah Delima
    • Membantu sistem penghadaman, merawat penyakit athma, sakit tekak dan batuk. 

      Gingko Biloba
      • Meningkatkan daya ingatan dan mampu mengelak daripada mengidap penyakit Alzheimer. 

      Aprikot
      • Mempunyai antioksida dan serat yang tinggi bagi membantu meningkatkan fungsi penglihatan dan membaiki struktur kulit. 

        Vitamin C
        • Menguatkan sistem imunisasi badan, memulihkan demam, memberikan tenaga, mempercepatkan pemulihan luka dan mencegah kanser. 

        Itu antara bahan-bahan yang aku tau ada di dalam supplement Arayyan Kids Dengan Susu Kambing. Kadang-kadang kita fikir

         'Ala susu kambing, buah delima, kurma, bla bla bla senang je nak dapat. Bagi sendiri pun boleh'

        Tapi sebagai ibu bapa yang sibuk dengan tugasan harian dan kerja rumah yang tak habis-habis, dengan anak yang hyperaktif korang rasa korang mampu? Jangan kata nak suap ubat, nak suruh makan pun macam nak berperang kan? Kalau ada jalan mudah, kenapa perlu bersusah? Anak-anak kita pun sukakan jus yang manis-manis kan, so kenapa kita tak bagi something yang dorang suka?

        Supplement Arayyan Kids Dengan Susu Kambing Sangat Mesra Kanak-Kanak | Macam anak aku si Jasmeen ni, memula dia takut sebab dia tau aku macam nak bagi ubat kat dia. Aku suruh dia rasa dulu. Dah tau rasa manis buah, lepas tu mintak lagi. Asyik mintak je penat plak aku nak memujuk. Penat explain minta dia makan pagi dan sebelum tidur sahaja. Seyes sedap rasanya.

        Macam aku, aku tau kebaikan kurma pada kanak-kanak. Air rendaman kurma mampu membuatkan anak korang yang hyperaktif menjadi behave sekiranya diamalkan setiap hari. Tapi korang rasa anak korang nak ke minum atau nak ke dorang hadap sesuatu yang dorang tak suka setiap hari? Anak-anak kita tu bijak, jadi kita juga kena guna kaedah bijak untuk melayani karenah dorang. 


        Explore Bakat Anak-Anak Dengan Kiddy Kit Edu Play Set | Selain daripada tu, syarikat Arayyan Kids Global Holdings Sdn. Bhd. turut mengeluarkan set pembelajaran untuk anak-anak sebagai persediaan ke alam persekolahan. Aku tak boleh gambarkan raut muka teruja Jasmeen bila aku bawa balik set ni. Kiddy Kit Edu Play Set ni bukan hanya menekankan soal pembelajaran anak-anak tetapi lebih kepada explore kebolehan dan kemahiran mereka. Kadang-kadang kita sendiri tak tahu apa kelebihan anak kita. Kita mungkin nampak dia pandai melukis, jadi kita keep giving tools for drawing tanpa kita sedar yang dia sebenarnya lebih mahir dan expert dalam mewarna. Nampak tak? 


        Set Pembelajaran Berkonsepkan 3M | So dalam Kiddy Kit Edu Play Set ni terdapat 16 item termasuklah buku-buku latihan mudah, ada puzzle, alat tulis, key chain, CD pembelajaran, sticker dan banyak lagi. Set pembelajaran awal kanak-kanak ni direka khas dalam bentuk bilingual iaitu bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Set produk ni pun dah menerima pengiktirafan Malindo International Best Interpreneur Award 2017. Jadi tak perlu dipersoalkan lagi la keberkesanannya dalam membantu mempercepatkan penguasaan asas pendidikan anak-anak kita. 


        Aku pun dah baca banyak testimoni daripada ibu bapa berkenaan kedua-dua produk ni. Alhamdulillah lepas baca aku percaya setiap sesuatu ada jalan penyelesaiannya. InsyaAllah mudah-mudahan Jasmeen mampu menjadi lebih bijak dan memperolehi zat-zat yang diperlukan oleh badannya. Harga untuk Arayyan Kids Dengan Susu Kambing adalah RM79.90 untuk SM dan RM89.90 untuk Sabah dan Sarawak manakala Kiddy Kit Edu Play Set pula berharga RM169.90, jauh lebih murah berbanding set-set lain yang ada ditawarkan di dalam pasaran.


        Oh kalau korang nak tau lebih lanjut berkenaan produk Kiddy Kit Edu Play Set dan Arayyan Kids Dengan Susu Kambing ni korang layari la webpage kat bawah ni ye. 


        A&W Malaysia

        Menu Chicken Fiesta Tarikan Terbaru Di Restoran A&W Malaysia

        11:12 AM


        Bismillah,

        Siapa tak tau Chicken Coney dan RB Float, tu maknanya korang bukan lahir zaman 80an la haha. Mana taknya restoran fast food yang menyediakan dua menu rare ni merupakan restoran fast food yang pertama dibuka di Malaysia. Perghh memang lejen! Restoran yang aku maksudkan adalah restoran A&W.



        Dalam diam-diam kini restoran A&W tampil dengan beberapa menu baru yang lebih fresh dan menepati citarasa pelanggan di kalangan rakyat Malaysia iaitu menu Chicken Fiesta. Promosi terbaru daripada restoran A&W ini menampilkan 2 variasi rasa iaitu Golden Aroma Chicken dan Spicy Aroma Chicken. Ni aku nak bagitau kenapa korang kena cuba menu berasaskan ayam daripada rangkaian restoran A&W Malaysia ni.


        Menu ni mula berada di pasaran sejak 7 November 2017 hari tu dan permintaannya sangat tinggi bukan sahaja sewaktu ia dilancarkan malah sebelum daripada itu lagi. Dua variasi Chicken Fiesta ini masing-masing ada kelebihan dan kelainannya. Rasanya tak sama macam rasa ayam dari rangkaian fast food restoran K, MD dan CT. Kalau korang rasa, memang punya rasa tersendiri.


        Dalam dua variasi Chicken Fiesta tu, aku lebih sukakan rasa Spicy Aroma Chicken. Rasanya lebih pedas, berempah dan rangup. Mungkin sebab pedas tu yang menjadi pilihan aku tetapi anak aku tetap memilih Golden Aroma Chicken. Rasanya light dan rangup, sesuai untuk mereka yang gemar menu yang tidak terlalu berempah dan pedas.


        Ditambah plak dengan RB Float, minuman rare sejak tahun 1967 lagi.. betul-betul bangkitkan rasa selera. Oh aku nak bagitau rahsia bagaimana RB Float tu rasa sedap dan umph. Pertama, air RB tu dikurangkan rasa gas nya. Kedua, mug nya disejukkan terlebih dahulu di dalam freezer semalaman. Haa yang ni aku pasti ramai di antara korang yang baru tau kan? Chill aku pun baru je tau. Selama ni dok bantai minum je tapi tak tau macamana rasanya sedap macamtu kan? Hahaha. Nak lagi best korang boleh miliki mug edisi khas RB Float ni pada harga RM49.90 sahaja. Minum la korang hari-hari hahaha.


        Promosi Chicken Fiesta ni bertambah-tambah umphh dengan promosi Chicken Poppers. Ketulan-ketulan ayam kecil serupa pop corn pasti menjadi pilihan lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak. Harganya RM5.30 sahaja se pek. Untuk set Chicken Fiesta plak, korang boleh memilih sama ada set 2-ketul ayam, 6-ketul ayam dan juga 9-ketul ayam. Bagi set 2-ketul ayam beserta RB Float dan pilihan French Fries atau Curly Fries, harga yang ditawarkan cuma RM15.45. RM36.99 untuk set hidangan yang sama dengan 6-ketul ayam dan RM53.99 untuk set 9-ketul ayam.


        Kalau aku bagitau pun korang tak percaya. Korang kena cuba rasai sendiri menu Chicken Fiesta, terbaru daripada restoran A&W ni. Tak tau kat mana cawangan terdekat dan mudah nak cari? Korang boleh ke cawangan A&W Batu Road yang terletak di Jalan Tunku Abdul Rahman. Restoran ini terletak sederet dengan Gedung Tekstile Muaz dan setentang dengan Nagoya. Kalau tak dapat agak gak, korang rujuk lah maklumat yang tertera di bawah ni ye.


        Restoran A&W
        (Cawangan Batu Road)
        118, Jalan Tuanku Abdul Rahman
        50100 Kuala Lumpur
        Tel : 03-2697 0131




        360 degrees restaurant

        Nikmati Hidangan Dengan Panorama 360° Kuala Lumpur Di Bintang Revolving Restaurant, The Federal

        1:30 PM


        Bismillah,

        Aku teruja bila dengar kengkawan aku celebrate anniversary perkahwinan kat atas puncak KL Tower. Siapa lah yang tak tau restoran atas tu boleh lihat permandangan keliling Kuala Lumpur kan? Aku mampu dengar je la, nak makan kat situ tak mampu lagi.



        Tapi korang tau tak selain KL Tower, masih ada satu lagi lokasi yang menempatkan restoran dengan permandangan bandaraya Kuala Lumpur 360°. Jangan kata korang, aku sendiri pun baru tau. Last 2 week aku berkesempatan merasai sendiri pengalaman menikmati juadah sambil melihat panorama Kuala Lumpur. Memang awesome!


        Kalau korang berminat untuk menyambut ulang tahun perkahwinan, sebarang keraian atau majlis korporat, korang boleh buat tempahan di Bintang Revolving Restaurant, The Federal Kuala Lumpur. Restoran ni terletak di tingkat 18, The Federal Hotel di Bukit Bintang. Tak susah nak cari. Lagi pun The Revolving merupakan salah sebuah hotel yang tertua di Kuala Lumpur dan yang pertama menggunakan konsep seperti ini.


        Lantai Bintang Revolving Restaurant ini akan berputar sebanyak 360° setiap satu jam. Korang boleh nikmati keindahan dan panorama di sekitar Kuala Lumpur khususnya Bukit Bintang. Korang boleh nampak dengan jelas menara KLCC menara Kuala Lumpur dari tingkat restoran tersebut. Restoran ini sangat popular di kalangan pengunjung sewaktu Hari Valentine ataupun malam sambutan tahun baru kerana pengunjung dapat melihat dengan jelas kemeriahan tembakan bunga api.


        Di sini, Bintang Revolving Restaurant menyediakan hidangan alacart atau fine dining kepada para pengunjungnya. Antara menu yang boleh korang cuba adalah seperti Avocado Crab Meat Salad, Bintang Revolving Caesar Salad, Provencal Creamy Lobster Bisque, Grilled Mustard Rack of Lamb, Spaghetti With Prawn Creamy Salted Egg, Charcoal Chicken Burger Deluxe dan banyak lagi. Korang patut cuma signature dish mereka iaitu Bintang Revolving Chicken Marryland. Perghh kuah dia memang ada umphh!


        Bintang Revolving Restaurant ini mampu memuatkan seramai 160 orang pengunjung dalam satu-satu masa dan beroperasi dari pukul 5 petang sehingga 12 tengah malam. Ia adalah lokasi terbaik untuk berkumpul bersama keluarga dan sahabat handai. Korang boleh memilih sama ada 2 set alacart menu atau pun 4 set alacart menu. Untuk sebarang tempahan atau maklumat lanjut boleh lah rujuk maklumat yang tertera di bawah.


        Bintang Revolving Restaurant
        Tingkat 18, 
        The Federal Kuala Lumpur

        Contact for RSVP
        May Lee
        03-21489166 ext 2202


        food promotion

        Makan Sepuas Puasnya Di Foodbulous Weekday Treat Pada Harga RM9.90 Sahaja!

        2:06 PM


        Bismillah,

        Kepada kaki makan dan food hunter di luar sana, ada berita baik yang nak aku kongsikan dengan korang. Sekarang ni di Mines Shopping Mall tengah berlangsungnya Foodtopia yang mana korang boleh makan sepuas-puasnya menu- menu yang ada di restoran-restoran di sini pada harga RM9.90.



        Terdapat sebanyak 13 restoran terpilih telah menyertai Foodtopia ini dan sebanyak 40 jenis hidangan ada ditawarkan sewaktu Foodtopia ini berlangsung. Kalau korang kaki makan, ini ada peluang terbaik yang tak patut korang lepaskan kerana menu-menu yang ditawarkan memang menggiurkan haha. Kadang-kadang aku sendiri fikir menu apa yang nak aku cuba dulu sebab semuanya nampak menarik dan awesome!


        Tema yang diberikan sewaktu kempen Foodtopia kepada pengunjung-pengunjung di luar sana adalah Foodbulous Weekday Treats dan kempen ini hanya berlangsung pada hari bekerja sahaja. Antara restoran-restoran dan premis yang mengambil bahagian dalam Foodtopia kali ini adalah seperti :

        • Ah Yip Soup
        • Almendi's
        • Dobuyo
        • The Chicken Rice Shop
        • Sepiring
        • Teppanyaki
        • Kimosasa
        • Makan Culture
        • Esquire Kitchen
        • Nyonya Mama
        • Bar B Q Plaza
        • Fish & Co
        • Pizza San Francisco
        • Herbal Soup
        Amacam menarik tak? Dah boleh plan korang nak makan apa nanti? Hahaha. Bukan tu sahaja, malah nanti korang berpeluang buat Food Tour di restoran-restoran tersebut. Caranya mudah di mana pada hari Sabtu 18 November 2017, dari pukul 2 petang sehingga 6 petang, 100 pelanggan pertama yang meneroka dan menikmati menu hidangan terpilih di 14 lokasi pilihan Foodtopia boleh menikmati hidangan pembuka dan pencuci mulut secara PERCUMA.

        Restoran Dubuyo

        Pada masa yang sama korang boleh menebus ENTRY PASS dengan berbelanja minimum RM30 dalam satu resit di Pusat Khidmat Pelanggan yang terletak di Aras 3. Bagi 20 orang pertama yang telah mendaftar sebagai CapiStar, korang layak menebus 1 tiket ENTRY PASS. First come first serve la ye. 

        Restoran Nyonya Mama

        So bawaklah keluarga dan kawan-kawan korang datang mentekadarah di Foodbulous Weekday Treats ni. Foodtopia ni bermula dari 6 November sehingga 1 Disember 2017 dan setiap hidangan yang ditawarkan berharga RM9.90 tanpa GST dan service caj. Jangan lupa datang ye!