boutique hotel shah alam

Hotel De Art : Boutique Hotel Dengan Harga Bajet Di Shah Alam

11:57 AM



Bismillah,

Before this aku ada ke Shah Alam, saja-saja nak bawak Jasmeen jenjalan. Hauk sangat kan jenjalan ke Shah Alam je. Orang lain bawak family bercuti jejauh, aku bawak family ke Shah Alam haha. Tak pe la rezeki  masing-masing Allah dah tentukan kan? Tunggu je la mana tau rezeki kita plak lain kali.


Ok berbalik pada cerita, jenjalan pusing Shah Alam dan puas makan bagai aku plan nak stay je kat Shah Alam. Lagipun weekend kan, ade apa nak dibuat pun. Tu la masalahnya nak stay kat mana ni? Sebelum ni aku pernah stay kat Kekaboo, Seksyen 15. Tapi takkan nak ke sana lagi. So pusing punya pusing aku perasan la Hotel De Art kat area seksyen 19 tu. Aku pernah nampak Hotel De Art ni kat Seksyen 7, kat iCity ngan USJ. Banyak gak cawangan dia kat Shah Alam ni rupanya. Pernah dengar je daripada kengkawan yang Hotel De Art ni cantik interior design dia. So tak fikir panjang aku pun walk in terus la.


Hotel De Art Seksyen 19 ni tak la besar mana. Lokasi dia kat sebelah Hotel D'Palma Seksyen 19 dan sebelah Speedmart 99. Even ruangnya terhad tapi serius interior design dia memang awesome. Smart dan simple. Ada lukisan mural permandangan di Paris kalau aku tak silap la. Aku pilih bilik bersaiz Art Queen Deluxe macam tu la. Harga RM95 semalam. Rate harga Hotel De Art Seksyen 19 ni takde la mahal mana. Average daripada RM85 hingga RM153 je. Itupun ikut saiz bilik dan cuti umum. Kalau weekdays memang murah la.


Saiz bilik yang aku pilih ni kecik je. Katil saiz queen, ada aircond yang sejuk giler, ada tv LCD, meja solek, cermin, tak ada tingkap, ada water heater, tak ada almari baju dan kalau korang nak iron baju, boleh iron kat luar. Iron ada disediakan di kaki lima bilik Hotel De Art Seksyen 19.


Kat Hotel De Art Seksyen 19 ni tak ada breakfast atau cafe tau so korang kena keluar cari makan sendiri. Kalau korang check in hari Sabtu, korang boleh pergi ke pasar malam pada sebelah petangnya yang terletak betul-betul di tepi Hotel De Art Seksyen 19 tu. Untuk parkir kenderaan pula, korang boleh parkir di tepi Hotel De Art Seksyen 19 atau di bahagian hadapan Speedmart 99. Tapi makesure korang maklumkan nombor plat kenderaan korang pada staf yang bertugas di kaunter ye kot-kot la MBSA buat rondaan ke.


So kalau korang ke Shah Alam atas urusan rasmi, adik beradik konvo atau undangan majlis kahwin dan cari tempat nak bermalam bajet, aku syorkan Hotel De Art Seksyen 19 ni. Selesa, cantik dan murah. Lagi best kalau 10 kali korang stay kat sini, korang boleh redeem 1 kali stay secara PERCUMA! Lagi satu kalau korang share gambar-gambar korang stay kat mana-mana cawangan Hotel De Art ni dan tag @hoteldeart dan Kat bawah ni aku kongsikan maklumat kot-kot la korang nak tau lebih details lagi pasal Hotel De Art Seksyen 19 ni kan?


Hotel De Art
19/D, Seksyen 19
40300 Shah Alam
Selangor

Tel : 03-58887090
Email : info19@hoteldeart.com.my
Web : seksyen19.hoteldeart.com.my

Facebook | Instagram


best ribeye & lamb shoulder in kl

Tony Roma's Memperkenalkan 3 Menu Istimewa Sempena Ulangtahun Ke 12

12:49 PM


Bismillah,

Aku nak kongsikan sesuatu yang menarik perhatian aku tentang Tony Roma's. Baru-baru ni cawangan Tony Roma's di seluruh Malaysia telah meraikan ulangtahun mereka ke 12. Yes 12 tahun ye, bukan suatu jangkamasa yang singkat. Dalam tempoh 12 tahun ini, telah banyak menu yang diperkenalkan oleh cawangan Tony Roma's di Malaysia ini. Justeru itu bersempena ulangtahun ke 12 kali ini, Tony Roma's telah memperkenalkan 3 menu terbaru kepada para pelanggannya. Tapi ada sesuatu yang menarik tentang menu-menu yang ditampilkan mereka kali ini.


Kali ni sempena ulangtahun ke 12 Tony Roma's, mereka telah menyajikan menu masakan barat yang mengetengahkan ciri-ciri masakan tempatan. Siapa sangka korang boleh makan steak cicah ngan sambal hijau kat Tony Roma's ni haha. Yes tu salah satu menunya iaitu Ribeye with Green Chilli Sauce yang berharga RM85.90. Cili hijau tu dipetik daripada ladang tempatan Cameron Highland.


Kemudian korang kena cuba salah satu killer menu yang menjadi pilihan pengunjung Tony Roma's selama ini iaitu Lamb Shoulder tapi kali ni dimprovasi menjadi Grilled Lamb Shoulder with Pineapple Sauce & Salsa yang berharga RM89.90. Ok aku dah rasa menu ni. Rasa sos dia macam korang makan siakap masam manis tu. Ada nenas dan sayur-sayur yang dipotong dadu menjadi salsa. Manis-manis rasanya dan ofkos la sedap. Mana tak nya nenas ni dorang dapatkan daripada peladang di Ayer Hitam, Johor. Unik kot rasanya bila korang makan ngan Grilled Lamb Shoulder tu. Rasa sweet-grill lamb shoulder tu blend ngan rasa masam-manis nenas, aku rasa 2 lamb shoulder memang tak cukup hahaha. Korang sendiri pun tau kan dia punya lamb shoulder kemain lembut. Perghhh mengigau beb!


Last but not least menu terakhir yang korang kena cuba sempena ulangtahun ke 12 Tony Roma's di Malaysia ni. Maaf aku nak bagitau betapa menyesalnya aku order menu ketiga ni. Menyesal sangat sebab aku tak bawak kawan-kawan aku sekali. Giler lah aku tak tau dorang guna ayam apa yang besar-gemuk sangat macamtu. Betul ke ayam atau aku makan ayam belanda tu? Saiz separuh kot tapi isk malas la aku nak bebel. Pastu dimasak plak dengan sos halia menjadikan ia menu Half BBQ Chicken with Automatic Ginger Sauce berharga RM39.90. Rasa tak pedas sangat dan sangat sesuai dimakan dengan ayam yang separuh dan gemuk tu haha.


Actually sempena 12 anniversary Tony Roma's kali ni, Tony Roma's telah berkolaborasi dengan petani-petani dan peladang tempatan bagi memperkenalkan dan mempromosikan produk rakyat tempatan. Nah sekarang mereka membuktikan steak dan grill boleh dimakan dengan cara dan menu masyarakat tempatan. FAMA sebagai wakil dan orang tengah benar-benar percaya dengan adanya promosi dan RND seperti ini daripada Tony Roma's, kedua-kedua belah pihak akan mendapat kelebihan dan keuntungan secara tidak langsung di atas kerjasama seperti ini.


So kalau korang nak cuba menu-menu  western dengan citarasa masyarakat tempatan, mohon bawa sekali keluarga dan kawan-kawan cuba menu-menu ni di -cawangan-cawangan Tony Roma's di seluruh Malaysia.






Differences Between SoFo

Differences Between SoFo, SoVo & SoHo

12:58 PM


With so many types of preperties available in malaysia such as landed properties, condominiums, serviced apartments and so on, it can be confusing when it comes to choosing the right property to invest in. The rising of property new trend such as SoFo, SoVo and SoHo has gained popularity in the past 5 years. Although these properties are commonly known in the western countries, it is still relatively a new trend in Malaysia. Many people are still asking questions such as "What is SoFo, what is SoVo or what is a SoHo". This article will guide you through the difference between SoFo, SoVo and SoHo.




Before I explain the differences between SoFo, SoVo and SoHo, it is essential to know that these properties share similar built up areas, ranging from 37 square metre to 74 square metre. They are priced approximately RM480 per square feet to RM700 per square feet. However, prices for properties may vary, depending on the locations of the properties. 


1 | SoFo 

First of all, a SoFo, also known as small office, flexible office is a small unit that gives great flexibility for the owners to decide how they want to utilize the space. As the name suggests, it can also be used for residential purpose. They can either use is for commercial purposes, residential purposes, or both. Due to its size, most people invest in a SoFo and use it for business purpose as an office. 

Each unit has a partition that can be broken down to provide the owners the flexibility to renovate or customize the unit as they wish. That being said, owners can choose to buy two SoFo units side by side to build an internal connection between the two units to enlarge the space.


2 | SoVo 

SoVo, also known as small office, virtual office is very similar to SoFo in terms of size and price. The only difference between a SoVo unit and a SoFo unit is that SoVo units are only allowed to be used for commercial purposes, unlike SoFo units, where they can be used for residential purpose as well.

As SoVo units can only be used for commercial purposes, most people invest it for business purposes. SoVo units are mainly used as small offices as they are fully equipped with infrastructural facilities and telecommunication that will allow business start ups to start immediately.

As SoVo units are considered as commercial properties, the Developer Interest Bearing Scheme (DIBS) is readily available to interested buyers. This scheme allows the buyer to only pay 10% of the price until the completion of project. However, the owners of SoVo units are required to pay the water, electricity, telephone as assessment bills based on commercial rates, where they are typically higher than the rates for residential properties.


3 | SoHo 

SoHo, also known as small office, home office is unit that has a strata title. SoHo units are also suitable and convenient for newly weds, young singles or professionals to incorporate their work space into their living area. SoHo units that are built on commercial land are allowed to function as both a workplace and also a home. The sizes of most SoHo units are the results of the confluence of the current lifestyle and economic. Thanks to the great interior design innovations of SoHo units, there is no need for large floor areas.

It is also important to know that only SoHo units come with residential title. In addition, SoHo units are also protected by the Housing Development Act (HDA). As for SoVo and SoFo units, they come with commercial title with no Housing Development Act (HDA). Moreover, there is also no standard Sales and Purchase Agreement (SPA) for SoFo, SoVo and SoHo. This could be a concern for prospective buyers as there is no protection from the Housing Development Act (HDA). 

***************

In conclusion, SoFo, SoVo and SoHo are different from one another, though they share some similarities such as the size and price. The functionality of each development is different depending on the owner’s intention of buying the property. SoFo, SoVo and SoHo are made more affordable for first time investors and also for young working adults who have just started working. That being said, although prices for SoFo, SoVo or SoHo are relatively cheaper than buying a condominium or a landed property, do plan your finances ahead before you purchase a unit. This is to prevent you from getting into a huge debt. After all, buying a property requires a huge sum and commitment. 


Cannis

Aplikasi Cannis 7 dalam 1 Bakal Tersenarai Dalam NASDAQ 2021

10:08 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku ke KLCC Convention Center bagi menyaksikan majlis menandatangani MOU dan persidangan oleh Cannis. Cannis yang kini trending si dunia merupakan aplikasi 7 dalam 1 yang bakal tersenarai di dalam NASDAQ pada tahun 2021 nanti. Aplikasi Cannis ini trending serata dunia kerana berjaya mengumpulkan seramai 100 ribu orang pengguna dalam tempoh lebih kurang 2 bulan sahaja.


Sejak awal tahun 2018, Cannis terus melabur dalam industri yang disukai ramai iaitu teknologi filem, kecantikan, ubat-ubatan preventif, teknologi terkini dalaam pertanian dan macam-macam lagi. Dengan kerjasama dengan rakan strategik mereka, Cannis telah memperluaskan pasaran mereka dengan pesatnya di banyak negara Asia Tenggara dan dijangka akan tersenarai di NASDAQ tidak lama lagi.


Ketia Pegawai Eksekutif Dato' Ching Eu Boon juga menyatakan semasa persidangan "The Upcoming Greatest Star in NASDAQ" bersama 3000 peserta Cannis bahawa perkongsian Cannis tidak terhad kepada teknologi terkini, seperti teknologi digital, pangkalan data yang besar, kecerdasan buatan tetapi juga dengan penggambaran, ubat-ubatan preventif dan juga industri kecantikan.


Pada suku tahun ketiga tahun 2018 ini, aplikasi Cannis telah mencatatkan peningkatan muat turun pengguna daripada  Apple Store dan Google Play seluruh dunia sebanyak 29 billion, iaitu peningkatan sebanyak 10% berbanding suku tahun sebelumnya. Malah perkembangan yang memberangsangkan ini telah membuktikan kemampuan Cannis dalam menarik lebih ramai pengguna beralih kepada aplikasi 7 dalam 1 mereka sekaligus mendapat sokongan dan kepercayaan daripada Google.


Sepanjang hari tersebut selain memeterai MOU, aku juga dapat melihat produk-produk yang dihasilkan oleh Cannis antaranya LongTV Box dan Power Bank Box. LongTV Box bakal menjadi persaingan kepada internet tv yang ada di Malaysia tak lama lagi. Dengan memperkenalkan 300 saluran tv seluruh negara, LongTV Box bakal memenuhi permintaan dan mendapat sambutan pasaran tempatan. LongTV Box telah mendapat kelulusan SIRIM dan kini mula berada di dalam pasaran Malaysia.


Selain daripada itu, tak lama lagi Malaysia akan digegarkan dengan teknologi Power Bank Box. Konsepnya seperti 'mesin gedang' minuman yang terdapat di pusat membeli belah dan tempat tumpuan orang ramai. Pengguna boleh mendapatkan power bank pada harga yang ditetapkan melalui mesin yang disediakan. Pengguna boleh menggunakan power bank tersebut pada bila-bila masa sahaja. Jika power bank tersebut kehabisan bateri, ia boleh dipulangkan kembali kepada Power Bank Box dan duit kita akan dikembalikan. Nice kan? Lepas ni tak perlu la kita bawa power bank sendiri ke mana-mana kan?


Aku pasti Cannis akan bawa lebih banyak perubahan kepada cara hidup kita pada masa akan datang dengan teknologi yang mereka perkenalkan dan aku yakin kita akan dapat banyak manfaat daripada teknologi Cannis yang telah mula mendapat tempat di Malaysia kini.

Syabas Cannis!!

Damansara Jaya

Mueang Kao Thai Cuisine : Menu Masakan Central Thailand HALAL

1:08 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku ada ke Damansara Jaya atas urusan kerja. Balik pun dah lewat petang. Seusai Maghrib aku menggelupur cari tempat makan kat area Damansara Jaya tu. Ye la seharian tak makan, perut plak dah menjerit-jerit minta diisi. Mana tempat makan best area Damansara Jaya ni ye? Memandangkan aku sorang, so tak perlu lah nak bergaduh ngan puan isteri dan Jasmeen untuk cari tempat makan haha. Google punya Google aku baca pasal menu masakan Thailand kat sana. Menarik gak dapat pekena tomyam panas time macam ni kan? Aku tak buang banyak masa terus shoot ke Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya.



Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni terletak di deretan bangunan kedai dalam kawasan perumahan je. Aku pun tak bajet ada restoran best kat area situ. Nampak terpencil je. Mungkin lepas waktu kerja kan, parkir pun banyak tak payah nak berebut-rebut. Bila aku masuk ke dalam restoran Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya tu terkejut gak aku sebab susun atur restoran tu sempoi sesangat. "Betul ke restoran ni?", sampai macam tu sekali aku fikir haha. Tapi kalau korang tengok kat Facebook, memang tinggi rating yang customer bagi. Bak kata orang Don't judge a book by its cover gitoohh. Actually buat masa ni Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya merupakan restoran yang muslim friendly sebab mereka masih menunggu certificate HALAL daripada JAKIM. Korang tak perlu risau kerana mereka menggunakan bahan-bahan yang halal, tiada daging khinzir dan juga arak.


Untuk pengetahuan korang Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya memperkenalkan menu masakan negara Thai tengah tau (central Thailand). Kebiasaanya kita makan masakan Thai kat warung-warung dan restoran biasa tu adalah menu selatan Thai dan aku juga pernah cuba sebuah restoran yang mengenengahkan menu masakan utara Thailand di Kajang. Aku diberitahu yang menu masakan central Thai ni lebih seimbang berbanding menu dari utara Thailand yang lebih banyak menggunakan rempah dan daun-daun dan menu selatan Thailand yang lebih ringan rasanya disebabkan pengaruh daripada menu tempatan (negeri Kelantan). So kalau korang nak rasakan perbezaan dan perbandingan antara ketiga-tiga menu dari negara Thailand ni, korang kena datang dan cuba sendiri menu-menu yang ada di Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni ye.


Ok masa aku sampai ke Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya tu orang tak ada lagi. So aku cepat-cepatlah buat pesanan sambil minta recommendation daripada pelayan restoran mengenai menu-menu yang patut aku pesan. Aku pesan Poh Pia Sod, Coconut Prawns With Thai Mango, BBQ Saba Fish, Spicy Minced Beef Salad, Thai Style Sweet Chilli Tofu, Deep Fried Paku Pakis, Spicy Fried Rice With Thai Basil, Australian Jade Perch Thai Style Salted Egg dan Geng Some Cha Om Goong. Haha jangan kata korang, aku pun baru first time dengar nama-nama menu kat Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni. Serius lah takkan la aku nak makan semuanya kan? Ni aku order pun sebab kawan aku nak join makan skali sebab dorang pun ada kat area situ gak.


Ok dalam banyak-banyak menu yang aku pesan ni, paling kick adalah Geng Some Cha Om Goong. Mula-mula aku ingatkan kind of tomyam macam tu. Rupa-rupanya bukan, rasanya macam asam pedas yang dimasak bersama telur dadar. Dia punya pedas sekali ko telan memang tak rasa tapi masuk dua tiga kali telan mula rasa pedih. Owner Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya bagitau resepi tu dimasak bersama gabungan beberapa jenis cili. Pergh patutla pedas dia lain maciam haha. Tapi yang pedas tu la kita mahukan ye tak. Kalau tak nak pedas jangan makan kat restoran Thailand macam Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni.


Then korang kena cuba beberapa menu lain seperti Australia Jade Perch Thai Style Salted Egg dan BBQ Saba Fish. Untuk menu Australia Jade Perch Thai Style Salted Egg ni, dia punya rasa telur masin kuning tu tak kuat sangat. Pada aku sedap tapi ada juga sesetengah orang suka rasa kuat telur masin kuning tu. Tapi ni first time la aku rasa Australian Jade Perch ni. Ikan Jade Perch ni femes kat Australia dan Australia merupakan pengeluar ikan ini di dunia. Tetapi atas inisiatif rakyat tempatan, ikan Jade Perch ni muka dibela dan dikomersilkan di Malaysia. Nak tau wakil penternak ikan Jade Perch Australia kagum dan mengakui ikan Jade Perch yang dihasilkan di Malaysia ni mempunyai kualiti dan baka yang lebih baik berbanding Australia. Haa nak rasa? Ikan Jade Perch ni hanya boleh didapati di Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ye. Lagi satu menu thorbaek kat Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya ni adalah BBQ Saba Fish. Ikan Saba ni femes kat Jepun tau kini korang boleh cubanya di Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya.



amacam menarik kan menu-menu dia. Actually ada lagi menu-menu lain yang menarik perhatian aku macam ketam nipah tapi kena booking terlebih dahulu. Nampak gayanya next time la kot haha. So kalau korang nak cuba menu-menu masakan central Thailand boleh la ke Restoran Mueng Kao Thai Cuisine, Damansara Jaya. 



Mueang Kao Thai Cuisine
No 21 (Ground Floor, Jalan SS 22/11, 
Damansara Jaya, 47400 Petaling Jaya,
Selangor

Opening Hours :
11am-3pm & 5pm-11pm

Contact For Booking/Event :
014-273 1512


USE FAVE COUPON CODES FOR MORE
DEALS ON HOTEL

buffet steamboat

D'Kayangan Steamboat & Grill : Steamboat Murah Di Shah Alam

1:02 AM


Bismillah,

Baru-baru ni aku berpeluang ke Shah Alam untuk urusan kerja. Kali ni aku bawa anak isteri sekali memandangkan urusan kerja aku habis awal. Boleh lah bawa dorang jalan-jalan pusing Shah Alam seusai habis kerja nanti. Sebelum habis kerja, aku minta puan isteri untuk decide tempat makan yang dia nak pergi nanti. Then dia cadang nak makan steamboat. Steamboat kat area Seksyen 13 Shah Alam? Aku got it ada satu lokasi yang menyediakan menu steamboat iaitu D'Kayangan Steamboat & Grill.



Actually aku pernah pergi ke D'Kayangan Steamboat & Grill sebelum ni. Tapi time tu aku pergi ngan kengkawan. So kali ni kira ok la dapat bawa puan isteri dan Jasmeen makan kat situ. Lagi pun memang feveret dorang. Lagipun D'Kayangan Steamboat & Grill tak jauh daripada tempat urusan kerja aku tu. Ada la dalam 10 ke 15 minit. Senang nak cari dan banyak parkir. Selain daripada tu, di D'Kayangan Steamboat & Grill tu ada kemudahan tandas dan surau. Walaupun kecik tapi boleh la nak tunaikan solat fardhu tu kan.


Aku dapat tau yang D'Kayangan Steamboat & Grill baru tukar management. So kali ni boleh la aku cuba kelainan yang dibawa oleh management baru. Menu-menunya steamboatnya masih sama, ada banyak seafood dan bahan perapan. Malah makanan siap sedia pun aku lihat lebih banyak daripada sebelumnya. Ada nasi lemak, nasi daging, mee goreng dan kuey teow goreng. Ada ABC, variety of ice cream dan dikatakan ada teppanyaki. Tapi masa aku datang tu hari Selasa. Menu Teppanyaki available pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja. Korang juga boleh pilih sama ada nak sup atau tomyam sebagai broth dan pelbagai pilihan sos pencicah.


Macam biasa lah kalau korang makan, makesure tiada pembaziran kerana setiap 100 g makanan yang korang bazirkan akan dicaj RM10. Ada beberapa perkara yang perlukan penambahbaikan iaitu lantai restoran yang licin. Aku tak pasti sebab sabun atau minyak, tapi memang membahayakan lebih-lebih lagi kepada golongan warga emas, wanita yang mengandung dan kanak-kanak. Jasmeen 2 kali kot jatuh disebabkan lantai licin. Mujur tak ada apa-apa.


Kedua pinggan mangkuk dibiarkan bertimbun di atas meja tanpa diangkat. Aku ingatkan meja aku je, rupa-rupanya setiap meja pelanggan lain pun sama. Nak letak sendiri pun tak tau kat mana. Jadi bertimbunlah pinggan dan mangkuk di atas meja kami dengan jayanya. The management should hire more workers other else they will get the same feedback from the customers. Selain daripada itu semuanya okay.


So kalau korang nak cuba D'Kayangan Steamboat & Grill ni, korang boleh buat tempahan terlebih dahulu ye sebab D'Kayangan Steamboat & Grill penuh dengan pelanggan. Mungkin sebab harganya yang berpatutan iaitu :


Dewasa RM29.90 nett (Isnin-Khamis)
Dewasa RM33.00 nett (Jumaat-Ahad)
Kanak-kanak RM12.50 nett
Kanak-kanak bawah 4 tahun : PERCUMA !!

Korang boleh terus je Waze : Dkayangan Steamboat & Grill (2 mins from Stadium Shah Alam) manakala untuk sebarang tempahan, korang boleh terus KLIK link terus ke aplikasi Whatsapp dorang :

https://api.whatsapp.com/send?phone=60122971091

https://api.whatsapp.com/send?phone=60176274015