Ambassador Putrajaya

Promosi Pakej Kahwin Lengkap, Food Tasting & Open Day Hanana Group Sdn Bhd

10:55 AM


Bismillah,

Kepada bakal pengantin dan mempelai, save the date sebab 12 Ogos 2018 akan datang ni Hanana Group Sdn Bhd akan mengadakan food tasting dan open day bagi mereka yang tercari-cari pakej perkahwinan lengkap dan murah di sekitar Putrajaya, Bangi, Kajang dan Puchong. Event ni akan berlangsung di presint 15, Ambassador Putrajaya.



Pelbagai pakej menarik bakal menanti bakal pengantin dan diskaun sehingga RM5000 akan diberikan. Jangan lepaskan peluang untuk hadir di Food Tasting Day & Open Day oleh Hanana Group Sdn Bhd.


Kali ini Hanana Group Sdn Bhd bawakan pada korang pakej RM48,000 dan RM38,000 di Ambassador Putrajaya. Menariknya kali ini, mereka turut memperkenalkan dua pakej untuk dua tempat baru iaitu LUGAR DE LA BODA GARDEN WEDDING yang terletak di PUCHONG dan DEWAN TAN SRI YUSOF HASHIM yang terletak di MARDI.


Lugar De La Boda Garden Wedding @ Puchong ini mengenengahkan konsep 'Garden' dan ia merupakan konsep yang pertama di Puchong. Bertemakan perkahwinan ala ala garden (open concept) yang membawa konsept santai dan juga seperti di dalam taman. Dijangka beroperasi sekitar Oktober 2018. Diskaun sebanyak rm5000 jika korang booking pada hari Open Day nanti.


Untuk maklumat lanjut mengenai pakej perkahwinan lengkap di Hanana Group, sila layari laman web rasmi Hanana Group dan ikuti mereka di Facebook dan Instagram sekarang! Nanti kalau ada Food Tasting lagi, jangan lupa singgah ya gais.


Ambassador Putrajaya
Hanana Group Sdn Bhd
92, Jalan Perak, Persiaran Diplomatik
Persint 15, 62050 Putrajaya

Web Rasmi : 



Untuk menghubungi atau berurusan dengan pihak Ambassador Putrajaya, sila hubungi :

Farah - 016 - 6700 457
Hanis - 016 - 6700 752
Rezza - 016 - 6700 473
Liana - 016-4318 434


kedai makan best klia

Restoran Makanan Cina HALAL Di LeTen, Mitsui Outlet Park Sepang KLIA

12:06 PM


Bismillah,

Weekend hari tu aku ada la singgah di Mitsui Outlet Park, Sepang sebab on the way nak hantar kawan aku ke KLIA kan. Actually Mitsui Outlet Park ni takde la jauh mana dari KLIA dan selalu jugak la aku ke sini untuk rehat atau makan. Ye la makanan yang ada di KLIA terhad dan a little bit pricy kot. So why not je sebelum flight sampai kita cuci mata dulu kat Mitsui Outlet Park ni sebab kat sini pon macam-macam jenis kedai ada.


Prawn & Chicken Dumpling with Hot Chilli Vinalgrette - RM21.90

Ok berbalik kepada cerita aku tadi, Sabtu hari tu kami singgah ke Mitsui Outlet Park untuk lunch. Plan asal nak makan kat food court je tapi perhatian aku tertumpu pada bunyi bising kat Level 1. Bunyi macam orang pukul gendang. Bila aku cari rupa-rupanya ada perasmian restoran baru kat situ. Restoran tu nama LeTen. Alaa baru ingat nak cuba tapi restoran makanan cina la plak. Tapi sebelum aku beredar sempat gak la aku berbual ngan pengunjung yang ada kat situ.


"Masakan cina halal?"

"Haah bang. Itu yang saya tau la. Tu yang wife saya ajak saya datang sini ni. Nak cuba katanya", balas lelaki tu sambil memimpin anak perempuannya.


"Oh nice!", aku pun rasa tertarik nak cuba.

Selama ni boleh ambil bau je bila jiran-jiran cina masak. Nak gak rasa sekali sekala kan. Ni dah ada restoran masakan cina halal kompom aku takkan lepaskan peluang. Aku bukan tak pernah cuba restoran-restoran cina muslim sebelum ni. Kat Bangi tu bersepah cuma fiil aku suka cuba sesuatu yang baru dan yang aku tak pernah makan lagi haha. Patutla aku tengok pelayan dan tukang masak restoran makanan cina HALAL LeTen tu kebanyakannya orang Melayu. Lagi satu aku kagum restoran makanan cina HALAL LeTen ni ada ramai chef dan tukang masak. Ada cooking chef dan dumpling chef kalau tak silap aku.


Bila aku ambil tempat duduk, aku mula melihat menu yang ada. Ada banyak variety menu makanan cina yang belum pernah aku cuba. Rasa macam nak order macam-macam tapi memikirkan kang siapa nak habiskan plak haha. Aku sempat la minta cadangan daripada pelayan yang datang ambil pesanan. Banyak juga la cadangan yang dia bagi dan semuanya signature dish dan favourite menu para pengunjung di situ.


Antara menu yang aku pesan adalah Baked Jade Perch With Nyonya Style, Crisp-fried Crystal Prawn With Salted Egg Yolk, Szechuan Crispy Chicken, Crisp-fried Fish Skin Tossed In Salt Egg Yolk, Deep Fried Prawn Wanton, Pan-fried Dumpling, Imperial Hot & Sour Seafood Soup, Lettuce Roll With Homemade Sesame Sauce, Stir-fried Hor Fun With Australian Beef, Steamed Chicken & Prawn Dumpling, Prawn & Chicken Dumpling With Hot Chilli Vinalgrette, Chinese Bun dan Xiao Long Bao. Banyak kan? Hahaha.

Original Xiao Long Bao (6pcs) - RM18.90
Cheese Chicken Xiao Long Bao (6pcs) - RM18.90
Sambal Chicken Xiao Long Bao (6pcs) - RM18.90
Black Truffle Chicken Xiao Long Bao (6pcs) - RM29.90

So first order sampai iaitu original Xiao Long Bao. Actually nak makan Xiao Long Bao ni pun ada caranya tau. Bukan main suka makan je haha. Aku pun baru je tau ni. Mula-mula gently korang ambil perlahan-lahan Xiao Long Bao ni ke dalam sudu. Koyakkan sedikit pada atas bunjutnya dan hirup broth yang ada di dalamnya. Kemudian baru makan. Serius sangat sedap. Sedap sangat-sangat hahaha nampak tak berapa banyak 'sangat' aku ulang mean memang recommended! Xiao Long Bao ni ada beberapa jenis iaitu Cheese Chicken, Original, Black Truffle Chicken dan Sambal Chicken. Please cuba kalau korang ke restoran makanan cina HALAL LeTen ni ye.


Then another menu wajib yang korang kena cuba adalah Crisp-fried Crystal Prawns With Salted Egg Yolk. Menu ni tak jauh beza dengan Crisp-fried Fish Skin Tossed In Salted Egg Yolk sebab kedua-duanya menggunakan kuning telur masin. Kalau untuk kudap-kudapan aku syorkan Crisp-fried Fish Skin Tossed With Salted Egg tu. Sedap, tak masin pun dan juga rangup. Kalau makan sambil tengok wayang atau bola tu kompom tak cukup sebalang hahaha. Tak hairanlah kebanyakan customer keliling aku order menu yang sama.

Crisp-fried Fish Skin Tossed In Salt Egg Yolk -RM19.90
Crisp-fried Crystal Prawns With Salted Egg Yolk - RM36.90
Imperial Hot & Sour Seafood Soup - RM18.90

Di restoran makanan cina HALAL LeTen ni tak banyak menu masakan yang berat-berat macam nasi dan mee. Kalau tengok dalam buku menu tu tak sampai pun 10 menu. restoran makanan cina HALAL LeTen lebih mengetengahkan lauk pauk dan hidangan masakan cina. Tapi korang still boleh pesan nasi putih kerana lauk pauk yanh korang pesan tu tak termasuk dengan set nasi putih. Untuk menu berat pula aku pesan Stir-fried Hor Fun With Australian Beef. Macam biasa kuey teow goreng dimasak dengan menggunakan  teknik tersendiri bagi memastikan suhu panas kuey teow tu kekal lama. Penuh dengan aroma sos tiram dan bawang putih. Lepas tu daging lembu Australia dia lembut giler. Lembut dan macam ayam hahaha. Mungkin sebab dia direbus terlebih dahulu kot dan dihiris nipis.

 Stir-Fried Hor Fun with Australian Beef 
 Szechuan Crispy Chicken - RM24.90
Stir-fried Marbled Australian Beef With Scallion - RM32.90

Kemudian aku cadangkan korang cuba Baked Jade Perch With Nyonya Style. Salah satu menu yang wow !! Mula-mula aku ingat ikan bakar, tapi tekstur ikan tu macam stim. Tapi aku anggapkan ikan tu dibakar pada suhu rendah bersama pes. Yanh menjadikan menu ni sangat sedap adalah pes dia tu. Macam pes ikan bakar gak tapi tak digoreng atau ditumis. Ia dimasak sekali bersama-sama ikan siakap, so campuran jus ikan dan pes tu membuatkan menu tersebut jadi wangi. Kuat rasa serai, bawang putih, halia dan kunyit kalau tak silap aku. Very recommended juga.

 Baked Jade Perch With Nyonya Style - RM86.90
 Deep Fried Prawn Wanton - RM19.90
Lettuce Roll with Homemade Sesame Sauce - RM14.90

So ada banyak menu-menu lain yang korang kena cuba di restoran makanan cina HALAL LeTen bila korang ke Mitsui Outlet Park Sepang KLIA ni ye. Aku pun nanti nak kena repeat balik sebab wife aku kantoi aku makan tak ajak dia hahaha. Kata nak diet buat apa nak ajak. Kang banyak plak dia makan sebab menu-menu di sini semuanya sedap belaka. So jangan bimbang restoran makanan cina HALAL LeTen ye.

 Pan-fried Chicken Dumpling - RM10.90
 Steamed Chicken & Prawn Dumpling - RM19.90
Chinese Bun (Deep Fried) - RM7.90

So korang boleh rujuk maklumat di bawah sekiranya korang nak ke restoran makanan cina HALAL LeTen ni atau nak tau menu-menu lain yang ada disajikan di sini ye.


LeTen
F-60A, Mitsui Outlet Park
KLIA Sepang
03-86602388



boutique hotel in selangor

Pengalaman Menginap Di Suunah Kekabu Resort Hotel, Shah Alam

8:49 AM


Bismillah,

Kali ni ku nak berkongsi pengalaman aku menginap d Suunah Kekabu Resort Hotel, Seksyen 20 Shah Alam. Sebenarnya setiap kali ke Shah Alam, aku mesti berniat nak ke sini. Ye la hotelnya pun kat tepi jalan je. Dengan warnanya yang terang dan berwarna-warni haruslah menarik perhatian pengguna jalanraya yang berada di sekitar. Bukan apa sebab terpengaruh dengan gambar-gambar yang dikongsi daripada kengkawan yang lain. Aku rasa interiornya cantik. Untuk pengetahuan korang, Suunah Kekabu Resort Hotel ni merupakan butik hotel. So last week aku membuat tempahan melalui aplikasi Booking.com.


Lokasi hotel ni di seksyen 20 Shah Alam. Kalau korang dari LDP (Lebuhraya Damansara Puchong), korang terus menuju ke arah HICOM, kemudian melalui kilang F&N dan kilang Maple'. Selepas tu korang ambil susur ke kiri (roundabout). Dalam  anggaran jarak 500 meter korang akan jumpa Suunah Kekabu Resort Hotel ni di sebelah kanan jalanraya.


Kebiasaannya aku menginap di hotel-hotel biasa, tetapi kini aku lebih tertarik dengan hotel-hotel butik dan hipster. Ini kerana dekorasi dan rekaan interiornya cantik dan boleh dijadikan bahan untuk fotografi. Suasananya juga tak kurang selesa berbanding hotel-hotel yang lain malah harganya juga jauh lebih murah. Suunah Kekabu Resort Hotel ini mempunyai 7 tingkat dan dimuatkan dengan 84 buah bilik dengan pelbagai gaya dan design. Korang pun boleh pilih bilik design bilik macamana yang korang mahukan bergantung kepada jumlah orang yang menginap.


Hari tu aku menginap di bilik 415, dilengkapi dengan katil double decker di mana bahagian bawahnya 1 katil queen dan 1 katil single di bahagian atas. Bantalnya diperbuat daripada kekabu. Dilengkapi dengan penghawa dingin, tv LCD, wifi, pemanas air dan tandas. Tandasnya juga ada kemudahan air panas dan shower. Tapi kalau korang nak menggunakan seterika, korang kena keluar bilik kerana seterika ada disediakan di setiap satu aras di bahagian luar bilik.


Pada aku walaupun saiz biliknya tak besar, tapi cukuplah untuk kami bertiga anak menginap di sana. Aku sukakan hiasan dalaman dan reka bentuk perabutnya yang kebanyakannya diperbuat daripada kayu. Nampak seolah seperti suasana kampung. Lagipun ada pelbagai jenis rekabentuk katil yang boleh korang temui di Suunah Kekabu Resort Hotel ni. Anak aku kemain naik turun katil, panjat sana sini dah serupa orang jakun dah hahaha.


Staf yang bertugas pun ramah. Bila aku diminta untuk memilih bilik yang aku mahukan, dia sanggup membawa aku pergi melihat sendiri bilik-bilik yang mereka tawarkan. Jadi tak ada masalah sekiranya korang perlukan apa-apa bantuan daripada mereka. Parkir kenderaan juga banyak di sekitar hotel berkenaan.


Harga yang ditawarkan juga murah berbanding hotel-hotel lain di sekitar Shah Alam. Bilik aku ditawarkan pada harga RM117++ sahaja semalam tanpa breakfast. Lagipun breakfastnya bukan makan di kafe tetapi breakfast korang akan dihantar dari bilik ke bilik oleh staf yang bertugas setiap pagi. Korang akan disajikan breakfast di dalam tiffin (mangkuk tingkat) yang mana di dalamnya diisi dengan Nasi Lemak, Mihun Goreng dan aneka kuih muih. Harga yang ditawarkan untuk set breakfast tu ialah RM20.


Jadi kalau korang nak mencuba sendiri pengalaman menginap di Suunah Kekabu Resort Hotel ni, korang boleh terus walk in atau buat tempahan melalui aplikasi Booking.com. Aku suka guna apps ni sebab aku boleh buat tempahan tanpa perlu mengeluarkan deposit dan boleh batalkan tempahan pada bila-bila masa sebelum tarikh akhir yang ditetapkan. Korang hanya perlu masukkan nombor kad bank sahaja untuk pendaftaran. Lagipun harga yang ditawarkan juga lebih murah berbanding aplikasi tempahan hotel yang lain. Korang boleh layari aplikasi Booking.com di bawah untuk membuat perbandingan sendiri dengan aplikasi yang lain.


Korang boleh lihat maklumat di bawah untuk sebarang pertanyaan berkenaan tempahan atau mendapatkan maklumat berkaitan Suunah Kekabu Resort Hotel.


Suunah Kekabu Resort Hotel
No 3A, Tingkat 2, Wisma KPAT,
Pusat Perdagangan Suri Puteri Persiaran Jubli Perak, Seksyen 20, Shah Alam

Tel : 018-2058060
Email : suunahkekabu@gmail.com