Biskut PinPin

Biskut PINPIN (Upin dan Ipin) Dengan 6 Perisa Menarik

8:17 AM


Bismillah,

Actually aku pun baru tau sebenarnya pasal biskut  PinPin ni. Tu pun si Jasmeen suruh cari biskut PinPin ni lepas balik dari sekolah. Aku syak mesti ada di antara kawan-kawan dia yang bawak biskut ni ke sekolah. Adoyai budak-budak. Nak tak nak kena la cari jugak. Kalau tak sampai ke malam dia akan tanya 'bila babah nak beli biskut PinPin?'



Mana la aku nak cari biskut ni eh? Sebagai babah yang bertanggungjawab tentang pemakanan anak dan ensem ni, kena amik tau gak. Aku risau dia makan yang bukan-bukan je. So aku dapat tau yang biskut ni ada di jual di :

  • Eco Shop
  • BHP Petrol
  • Mydin
  • 7 Eleven
  • KK Mart
  • 24 Express Penang
  • Happy Mart


So paling dekat dan mudah kat tempat aku ni adalah 7 Eleven. So aku pun ke sana la ngan si Jasmeen ni. Ooh ok aku lihat biskut PinPin ni ada pelbagai perisa. Patutlah anak aku beria-ria suruh beli. Dia punya  packaging pun dah menarik. Aku belek-belek la packaging dia. Di luar kotak biskut PinPin ni ada pelbagai permainan yang menguji minda anak-anak. Ada soalan matematik seperti sifir, ada maze, padankan gambar, cari perkataan tersembunyi dan cari padanan gambar. Gigih la aku belek satu-satu hahaha.


Lepas tu aku tengok pada packaging luar biskut PinPin ni ada dinyatakan 'disertakan mainan percuma'. Okey aku yakin ni sebab utama si Jasmeen suruh aku belikan biskut PinPin ni. Biasa la budak-budak kan. Dorang memang tertarik dengan mainan yang disertakan dalam makanan. Macam la korang dulu tak biasa dengan Tora dan Dindang hahaha. Biskut tu kedua, yang penting mainan dia tu kan? Apa kata iklan tu - Tora datang lagi? Hahaha.


Sebelum sampai ke 7 Eleven tu pun aku dah tau biskut mana yang akan Jasmeen pilih. Kompom dia akan pilih perisa strawberi. Actually biskut PinPin ni ada 6 perisa :

  • Snek jagung dengan isian strawberi
  • Wafer dengan vanila
  • Biskut berperisa mentega
  • Wafer dengan isian coklat
  • Snek jagung dengan isian coklat
  • Biskut coklat


Jasmeen ambil perisa strawberi, tapi pada masa yang sama suruh aku beli biskut coklat. Katanya untuk ibu. Haa membongak lebih. Last-last kami berdua dok krup krap depan tv. Eh layan gak weh. Bukan setakat anak-anak je, mak bapak, ipar duai, bapak mertua, jiran tetangga pun boleh makan sama. Sedap! Bukan macam biskut murah yang biasa Jasmeen makan. Pada pandangan aku sebagai bapa, biskut ni bukan setakat menjadi kegemaran anak-anak dari segi rasa malah turut memenuhi keinginan anak-anak dari sudut bermain dan juga uji minda. Mudah kan? Semuanya dalam satu kotak!


So korang boleh lah dapatkan satu untuk anak-anak korang. Tempat nak beli tu macam aku cakap tadi. Kalau dorang nak beli lebih daripada satu pun apalah salahnya. Bukan mahal mana pun. So boleh lah aku tidur lena malam ni. Kalau tak tak habis-habis Jasmeen minta nak biskut PinPin hahaha.


Brainy Bunch

Dato' AC Mizal Menjelaskan Hubungannya Dengan Pollo Mendi

10:55 AM


Bismillah,

Kita semua tahu pasal Dato' AC Mizal kan? Seorang pengacara, pelakon, penyanyi dan usahawan malah boleh dikatakan seorang selebriti yang versetail. Tapi baru-baru ni digemparkn dengan kisah beliau menjalinkan hubungan dengan Pollo Mendi. Siapa pula Pollo Mendi ni dan apa hubungan Dato' AC Mizal dengannya?



So baru-baru ni aku berkesempatan menghadiri satu majlis yang turut dihadiri oleh Dato' AC Mizal di One City, USJ. Sebab utamanya aku ke situ kerana nak dengar sendiri penjelasan tentang hubungan beliau ngan Pollo Mendi tu. Tapi bila aku sampai ke restoran tersebut, tak perlu tunggu penjelasan Dato' AC Mizal aku dah tau siapa sebenarnya Pollo Mendi tu. Rupa-rupanya Pollo Mendi tu merupakan sebuah jenama dan pengendali restoran penyedia makanan Arab dan Itali.


Dan baru-baru ini Pollo Mendi telah mengumumkan Dato' AC Mizal sebagai rakan kongsi baharu yang akan bertanggungjawab untuk membangun strategi pemasaran dan memasarkan jenama Pollo Mendi. Turut dihadiri oleh pengasas Pollo Mendi iaitu Encik Mohd Fadzil Hashim yang juga merupakan usahawan terkenal dengan jenama pendidikan Brainy Bunch. Mati-mati la aku ingat Pollo Mendi ni orang hahaha.


So kat Pollo Mendi ni korang boleh cuba pelbagai variety menu yang terdiri daripada masakan negara Arab dan juga Itali. Bukan itu sahaja malah Pollo Mendi turut menyediakan hidangan tempatan seperti Mee Bandung Muar Original dan menu masakan panas yang lain. Antara menu-menu yang ada dihidangkan di Pollo Mendi ini adalah seperti Chicken Mendi, Lamb Mendi, Chicken Khabsa, Lamb Khabsa, Shish Tamouk, Lamb Kebab, Pan Roasted Barramundi, Fetuccini Carbonara, Penne Rigate Al Mare, Braised Lamb Shank, Grilled Nz Sirloin Steak, Grilled Lamb Cutlet, Pepperoni e Funghi, Pizza Margherita dan banyak lagi.


So antara menu-menu tempatan yang boleh juga korang cuba di Pollo Mendi seperti Mee Bandung Pak Kadir yang terkenal di Muar tu (sebab anak dia bekerja sebagai chef di Pollo Mendi), My Nasi Lemak, Seafood Tom Yam, Ayam Masak Lemak Cili Api, Ayam Rendang, Ayam Masak Merah, Kari Ayam Masyur dan Ayam Kurma. So memang pelbagai la variety menu yang ada di Pollo Mendi ni. Hari ni makan nasi Arab, esok boleh makan western, tula boleh plak pekena menu tempatan gitu huhu.


Tapi yang menariknya menu-menu di Pollo Mendi ni semuanya disediakan ready-to-eat dan juga frozen food waima menu yang korang pesan di restoran. Terkejut kan? Jangan kata korang, aku pun terkejut sebab rasa menu yang dihidangkan sedap dan sama. Tak rasa pun macam menu segera atau frozen food. Malah korang boleh beli menu-menu yang ada dihidang di Pollo Mendi ni di cawangan Raudhah Mart yang terletak di Bangi dan juga Cyberjaya. Semua menu-menu yang dihidangkan dihasilkan di central kitchen yang pada masa yang mengagihkan makanan kepada 104 cawangan Brainy Bunch Islamic Montessori di Malaysia, 4 cawangan di Singapura, 2 di Indonesia dan 1 di Gaza.


So tak hairanlah kenapa selebriti terkenal tanah air seperti Dato' AC Mizal sudi untuk berkolaborasi dan menjadi rakan kongsi di Pollo Mendi ini. Makanan-makanan yang dihasilkan untuk kanak-kanak semestinya terpelihara, bersih, sedap dan juga halal turut dihidangkan kepada masyarakat di luar sana. Malah Pollo Mendi juga turut membuka peluang perniagaan kepada usahawan-usahawan di luar sana untuk turut menceburkan diri dalam memasarkan jenama produk-produk Pollo Mendi seperti yang dilakukan oleh Dato' AC Mizal.


Selain daripada restoran, korang juga boleh membuka kiosk dan terbaru adalah food truck yang akan dilancarkan pertana kali di sekitar KL Sentral dalam bulan Oktober 2018 akan datang. Jika tiada modal besar, korang boleh mulakan dari bawah dengan memasarkan produk sejuk beku dan ready-to-eat (RTE) mereka. Serius sangat mudah cara penyediaannya. Tak perlu tumis bahan masakan, tak payah guna kuali atau minyak. Hanya panaskan sahaja menu seperti contoh Ayam Masak Merah dalam oven selama 7 minit dan selepas panaskan boleh terus dihidang dan makan. Setiap satu pek boleh dihidangkan untuk 2 ke 3 orang makan dan harganya sekitar RM14 hingga RM15 sahaja. Dah la murah, senang plak nak disedia.


So untuk maklumat lanjut berkenaan produk atau menjadi salah seorang usahawan di bawah jenama Pollo Mendi, korang boleh lah rujuk maklumat yang tertera du bawah ni ye.

Pollo Mendi Restaurant
C-10-GF Garden Shoppe,
One City @ USJ 25
47630 Subang Jaya
Selangor
Tel : +603 5036 7928 / 7920

Waktu Operasi
Isnin - Ahad
(9am - 10pm)

En Fazli 019-2718445




contest piala dunia

Pemenang Yoodo World Cup Contest

11:23 AM


Bismillah,

Masih lagi dalam suasana ‘demam’ bola sepak, Yoodo mengumumkan pemenang-pemenang peraduan yang diadakan baru-baru ini dengan memberikan enam jersi bola sepak yang ditandatangani oleh Messi, Neymar, dan Hazard, sebagai sebahagian daripada kempen Yoodo Bola.Pengumuman telah dibuat melalui Facebook Live, seminggu selepas Perancis menjulang trofi Piala Dunia. Peraduan ini adalah eksklusif untuk para pelanggan Yoodo.



Tahniah kepada semua pemenang yang bertuah! Tahun ini perlawanan bola sepak membuatkan penonton tidak berganjak dari tempat duduk masing-masing. Kami sangat gembira kerana penyertaan yang diperoleh setiap hari dan berdasarkan kejayaan peraduan ini, Yoodo pastinya akan merancang lebih banyak peraduan dan hadiah seperti ini,” kongsi Farid Yunus dari Yoodo.

Salah seorang pemenang, Kevin Kumar, 23, dari Port Dickson, memenangi jersi yang ditandatangani Hazard merupakan pelanggan Yoodo sejak lima bulan lalu. Apabila ditanya mengenai pasukan yang disokongnya, dia berkata “Tahun ini Perancis mempunyai pasukan kebangsaan yang lengkap dan kuat dan sebab itu saya terfikir mereka mempunyai peluang yang cerah untuk memenangi perlawanan tersebut.”


Teruja dengan kemenangan yang tidak dijangka, dia menambah, “Saya sangat gembira dapat memiliki jersi Hazard kerana prestasinya sepanjang perlawanan dan kejohanan Piala Dunia sangat baik".Peminat tegar bola sepak ini berkata dia tidak sabar hendak membingkaikan jersi yang dimenanginya di mana ia melengkapkan koleksi poster bola sepak di dalam biliknya.

Kevin ingin melihat lebih peraduan seumpama ini dianjurkan Yoodo. Mengulas pengalamannya dengan pembekal perkhidmatan mudah alih Malaysia yang terbaharu, “Saya membuat keputusan untuk mencuba Yoodo kerana saya boleh mengubah suai pelan sendiri. Setakat ini ia sangat baik dan sekarang saya sentiasa mempunyai liputan 4G penuh dan perkhidmatan pelanggan mereka melalui “Live Chat” amat membantu".



Ahmad Marzuki, 40, dari Terengganu, pemenang jersi yang ditandatangai Messi bersetuju, kerana dia memilih Yoodo selepas membandingkan harga antara telco yang berbeza. “Yoodo adalah yang terbaik dari segi mampu milik.

Jersi yang ditandatangani Neymar telah dimenangi oleh Phoon Shiuh Jer, 22,  dari Seremban. Merupakan penyokong Manchester United, dia merupakan pelanggan Yoodo sejak awal Februari lalu. “Saya sangat menyukai Yoodo kerana ia berpatutan dan pelan saya mengikut pilihan sendiri. Kerana fleksibilitinya, saya menukar pelan setiap bulan. Pembekal perkhidmatan lain kadang-kadang memberikan banyak data yang tidak digunakan,” kongsi Shiuh Jer.


Dia mengetahui mengenai peraduan Yoodo Bola ketika melihat IG Stories Yoodo di laman Instagram @yoodomy. Merasakan peraduan tersebut mudah untuk disertai, dia kini berasa sangat bertuah kerana telah memenangi jersi yang ditandatangani. Shiuh Jer juga berharap untuk mengambil bahagian dalam lebih banyak peraduan dan memenangi hadiah dari Yoodo.
Senarai pemenang peraduan :


  1. Lai Kuan Soon – Jersi Hazard 
  2. Kevin Kumar – Jersi Hazard 
  3. Phoon Shiuh Jer – Jersi Neymar 
  4. Anuar Abd Rahman – Jersi Neymar 
  5. Syed Ahmad Marzuki Bin Syed Abdullah – Jersi Messi 
  6. LT M Alif Bin Abd Hamid – Jersi Messi 


Yoodo adalah pembekal perkhidmatan mudah alih digital yang memberikan pengguna pilihan dan kawalan muktamad untuk menyesuaikan sepenuhnya pelan mudah alih mereka kepada apa sahaja yang sesuai dengan keperluan mereka, tanpa gimik, caj tersembunyi atau komitmen. Mereka kini mempunyai promosi yang berlangsung sehingga akhir bulan September. Aktifkan SIM Yoodo pertama anda dan dapatkan 20GB data secara percuma.


Cannis

CANNIS | Aplikasi Pintar Bersepadu 7 Dalam 1 Terbaik Dunia

10:10 AM



CANNIS - Aplikasi Pintar Bersepadu 7 Dalam 1 Terbaik Dunia | Korang tau tak pasal CANNIS ni? Jangan kata korang, aku sendiri pum baru tau haha. Ye la dah semua kengkawan aku dok sebut-sebut je si CANNIS ni. Untuk pengetahuan korang, CANNIS ni bukan orang tau. Ia merupakan aplikasi yang menggabungkan beberapa sektor seperti e-dagang, portal membeli belah secara atas talian, penyiaran secara langsung dan blockchain.


CANNIS juga merupakan  aplikasi yang meliputi keperluan asas pengguna seperti makanan, minuman, hiburan, pakaian dan meransang model perniagaan serta memacu gelombang baru APP. Senang cerita aplikasi yang sangat memudahkan kita melakukan urusan tanpa perlu keluar atau bergerak.


Majlis perasmian yang diadakan di Setia Alam turut dihadiri oleh para tetamu utama iaitu pengasas, pengerusi dan kapitalis, Aaron Tsai yang merupakan seorang kapitalis professional (membantu syarikat-syarikat Cina untuk tersenarai di Bursa Saham New York, Nasdaq dan GEM) dan juga merupakan Presiden Persatuan Blockchain Korea & World Blockchoin South, Pengerusi Persatuan Ekonomi dan Perdagangan Hong Kong, Jason H, Guangdong, Pengerusi Foshan Presidium & Foshan CPPCC Dr Su Zuyao, Pengasas bersama pelukis dan perniagaan Indonesia Robbie Fen Geshu, dan Ketua eksekutif CryptoOcean GmbH dan Yuri dan Pani Kumar, pengasas bersama Global Blockchain Foundation India.


CANNIS yang merupakan rakan kongsi Google mempunyai hampir 100 jurutera professional dengan keupayaan penyelidikan dan pembangunan yang kuat. Ibu pejabat CANNIS terletak di Kuala Lumpur, Malaysia dan mempunyai beberapa lagi cawangan di Taipei, Guangzhou, Hong Kong, Pulau Pinang dan pasukan teknikal mereka berada di Hangzhou. 


Tambahan lagi, Datuk Dr Ching Eu Boon (Datuk Dr Azman Chin) yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif, Kumpulan CANNIS menyatakan bahawa CANNIS merupakan platform penyokong peminat dan pengikut pertama di dunia. Dengan adanya aplikasi CANNIS, pengguna tidak lagi perlu memuat turun pelbagai aplikasi kerana semua keperluan pelanggan dapat dipenuhi oleh CANNIS. Beliau turut merujuk kepada falsafah perniagaan CANNIS iaitu "You think it, we build it”, CANNIS merupakan pembinaan media sosial dengan fungsi aplikasi yang paling menyeluruh, dan mewujudkan persekitaran ekologi yang paling sesuai untuk perusahaan dan peminat serta mengumpulkan pangkalan data pengguna global. 


Umumnya, aplikasi CANNIS menggabungkan tujuh fungsi paling popular peranti mudah alih, termasuk siaran langsung dalam talian, e-dagang langsung, permainan dalam talian, video pendek, social media, belanja diskaun dan pembayaran digital. Ia mengumpul lebih daripada sepuluh ribu pengguna dalam masa 24 jam. Sistem pembayaran CANNIS boleh digunakan di 140 buah negara di seluruh dunia terutamanya di Asia Tenggara. 


Buat masa ni Cannis Apps ni hanya boleh dimuat turun di aplikasi Google Play Store sahaja. Untuk Apple Play Store masih belum lagi ye.

Tak pun korang boleh terus muat turun secara terus melalui link di bawah dan ikuti arahan2 yang diberikan.


Atau layari laman web yang aku sertakan di bawah ni untuk maklumat lanjut berkaitan CANNIS ni ye

Website: www.cannis.app


Ambassador Putrajaya

Pakej Perkahwinan Lengkap Dan Murah Dengan Hanana Group Sdn Bhd

3:38 PM


Bismillah,

Baru-baru ni aku teman kawan aku pegi cari pakej perkahwinan yang murah dan lengkap area Kajang dan Bangi. Boleh tahan gak harganya. Nak yang betul-betul murah dan berbaloi tu tak jumpa lagi sebab kawan aku ni tak prepare apa-apa pun lagi. So dia memang harapkan pada satu event planner je untuk sediakan semuanya.


Pada mulanya kitorang ingat nak merayau di sekitar Kajang dan Bangi je tapi aku bagi cadangan untuk lihat di Putrajaya plak. Mana la tau kan kot-kot lah ada pakej perkahwinan murah dan lengkap di sekitar Putrajaya tu. Pusing punya pusing kitorang pun berhenti kat sebuah bangunan corner lot di precint 15 Putrajaya. Time tu ada kenduri kahwin kat situ. Tak tau plak kat situ ada dewan kenduri kahwin. Tapi bukan itu yang aku nak cerita. Kat sebelah dewan tu ada banner pakej perkahwinan murah dan lengkap. Nah! Jumpa gak akhirnya. Harap kali ni menjadik lah sebab dah penat sehari suntuk cari.


Kitorang naik ke tingkat 3 untuk ke  pejabat. Laluan ke atas bangunan terletak betul-betul di sebelah kiri dewan utama. Kitorang jumpa Naul ngan Alin. Dorang la yang entertain kitorang. Masuk-masuk je ke tingkat 3 tu kitorang nampak bersusun pelbagai jenis baju persalinan untuk pengantin. Macam-macam warna dan design. Kawan aku pegi recce harga pakej, aku plak yang sibuk test baju pengantin. Ni sape sebenarnya yang nak kahwin ni? Hahaha


Aku dimaklumkan oleh Alin yang Ambassador Putrajaya tu memang menyediakan pakej perkahwinan lengkap dan murah. Pakej tu termasuklah dekorasi dewan, wedding attire, make up artist, meja dan kerusi, catering untuk 1000 orang, tea corner, makan beradab, PA sistem dan emcee, photographer dan complimentary macam dome serving dan service staff. Wah menarik. So kitorang tanya plak berapa harganya. Yela kitorang pun budget tak la tinggi mana.


Aku tanya lagi apa beza pakej Sri Tanjung dengan Sri Pinang? Dia kata pakej Sri Tanjung tak include photographer. Then persalinan pengantin lelaki dan perempuan guna baju yang sedia ada. Pelamin pun sama. Tapi untuk pakej Sri Pinang pula, baju pengantin customade baru termasuklah pelamin dan untuk pakej ni including photographer. Oh nice! Kalau nak jimat banyak boleh je ambil pakej Sri Tanjung. Lagipun kawan aku ni pun nak buat biasa-biasa je. By the way korang boleh booking slot dengan letak down payment sebanyak RM5K. Mana lagi nak dapat harga tu siap dewan kenduri bagai. Last aku dengar anak pak cik aku punya kenduri dia habis RM50K!


Then untuk pengetahuan korang di Ambassador Putrajaya ni pun ada dewan nikah tau. Siap ada pelamin lagi huhu. Tapi ni add on la. Kat tingkat 2 nanti akan ada hotel so senang la kalau korang atau sedara mara nak stay tunggu kenduri nanti. Hall kenduri kahwin plak boleh menempatkan seramai 350 orang dalam satu-satu masa dan dewan tu dilengkapi dengan 18 buah penghawa dingin. Penting kot penghawa dingin tu lagi-lagi bila dah ramai sangat tetamu dalam hall tu nanti.


So kalau korang bercadang untuk mendirikan masjid dalam tahun ni, boleh lah shortlist kan Ambassador Putrajaya sebagai wedding planner yang menyediakan pakej perkahwinan murah dan lengkap. Oh sebelum aku terlupa, kalau korang taknak buat kenduri kahwin di Putrajaya, korang juga boleh menempah dewan perkahwinan under Hanana Group Sdn Bhd iaitu Lugar De La Boda Garden Wedding yang terletak di Puchong dan Dewan Tan Sri Yusof Hashim yang terletak di MARDI.


Lugar De La Boda Garden Wedding @ Puchong ini mengenengahkan konsep 'Garden' dan ia merupakan konsep yang pertama di Puchong. Bertemakan perkahwinan ala ala garden (open concept) yang membawa konsept santai dan juga seperti di dalam taman. Dijangka beroperasi sekitar Oktober 2018. 


Kalau korang nak dapatkan info lebih lanjut tentang promosi ni atau berkenaan pakej yang disediakan di Ambassador Putrajaya ni boleh lah rujuk link di bawah.


Ambassador Putrajaya
No. 92, Jalan Perak
Persiaran Diplomatik Presint 15
62050 Putrajaya. 

016-6700457 (Farah)
016-6700752 (Hanis)
016 - 6700 47 (Rezza)
016-4318434 (Liana)
016-6700473 (Office)